BTW: Zorro, kosák se zatmělým mozkem a ostře nabitou kloakou

„Kšá! Vypadni ty blbej ptáku!“ Kosí hlava se nakloní na stranu a vzápětí žlutý zobák zaútočí na jedno z kuchyňských oken. Moje mávání utěrkou za sklem ho nijak neruší. Černý bojovník poskakuje, mává křídly a neohroženě útočí… na svůj odraz? Nevím. Kdyby jen slintal na sklo, ale jeho bojové nadšení evidentně doprovází vydatné… jak to jen říct kulantně? Dobrá, vydatné vyprazdňování jeho patrně bezedné kloaky.

 

Je to už víc než týden, kdy mě vyrušily od práce podivné zvuky. Něco se děje za oknem! Nemusela jsem se nijak opatrně plížit. Útočník byl natolik zaujat sám sebou, že si mě vůbec nevšiml. Já viděla jen mávání černých křídel a slyšela bušení zobáku do okenního skla. Mávla jsem na něj. Znechuceně se na mě podíval a teprve potom uraženě odletěl. Jeho nedostatek plachosti věštil problém.

 

Zorro za oknem

 

Ten skutečně nastal. Zorro debil, jak jsem ho něžně nazvala, se neustále vracel. S bojovým pokřikem neúnavně útočil na svůj odraz ve skle, a mně bylo jasné, že tohle rychle vyřešené nebude. Vzpomněla jsem si, že mi kamarádka Dana vyprávěla o stejně zaujatém kosákovi. Nevzali ho hned vážně, takže se jejich Zorrovi podařilo dokonce maličko poškrábat sklo. I volala jsem jí s dotazem: jak že se bojového kosáka zbavili?

Tak prý vzít DVD a pověsit ho tak, aby se před oknem hezky otáčelo a vrhalo prasátka na všechny strany. Našla jsem tedy květináč s hlínou a vytvořila cosi, co vypadalo jako dost podivná předvelikonoční ozdoba. A víte co? Fungovalo to! Aspoň na tři okna v jižním štítě. Jenže náš dům má víc oken a Zorro se vydal na stezku pomsty. Podruhé jsem ho vyhodila od okénka v koupelně. Tam jsem poprvé uviděla, jakou spoušť nadělá – tedy nejen na skle, ale hlavně pod sebou!

 

Boj!

 

Věděli jste, že když vám pták maniakálně klove do okna, vytváří slinami takové svislé čárky? Hodně čárek? Taky tyhle čárky (včetně vrstvy guana na parapetu) jsem posléze objevila na všech západních oknech domu. Nevadilo mu, že aby znectil okna do obýváku a francouzské okno vedle něj, musel vletět do zimní zahrady a pak z ní zase odletět. Je zajímavé, že tahle skla ho nevzrušovala – jen okna. Kolikrát já přišla k některému z oken a kuk! Za sklem už čekala nakloněná černá hlavička se žlutým zobákem.

Asi po třech dnech stálých dobyvačných útoků jsem ho viděla při leteckých manévrech – ve trojici! Konečně měl u nás na zahradě doopravdového soka! Zorro se snažil ze všech sil dělat na samičku dojem. Nevím, jak to dopadlo, ale jeho nálety na okna se potom zmírnily. Skoro jsem se radovala… Samozřejmě předčasně. Zorro prostě přesunul svoji pozornost o kousek dál. Přesněji k přístřešku pro auta.

 

Eh… plašítko 🙂

 

Víte, já mám pochopení. Příroda je mocná, pudy jsou mocné. Ale musí ten černej pacholek augerechnet kálet na moje auto? A kdyby jen to! Přední sklo dokázal ozobat (poslintat) komplet, na boční útočil z přiklopených zrcátek. Nemusím vám vysvětlovat, jak to auto vypadalo. Dobrá, na útok odpovím protiútokem! Takže jsem vytáhla z přístěnku pokrývku na sklo, co přikrývá i zrcátka. Leskle stříbřitou. V teplých jarních dnech jsem takto přikrývala auto další tři dny, než ho to přestalo bavit – tedy v tom původním rozsahu.

Momentálně jsme došli k jistému smíru. On je sice pořád někde kolem, černá hlavička vykukuje tu i onde. Jednou ho od auta dokonce zaháněl i Rex! A to mu jsou obvykle ptáci jedno. Na autě už mám po… kálená v podstatě jen zrcátka, s čímž už můžu žít (voda a hadr jsou vedle – stále v permanenci). Každý den Zorro nakoukne do některého z oken, ale už aspoň neútočí (kloaku ale vyprazdňuje pořád:))

 

Hledejte Zorra 🙂

 

Usoudila jsem, že má třeba partnerku. Možná je někde hnízdo s vajíčky a Zorro si už tak svůj bojový zápal přetavil v užitečnější činnosti. Jen mě tak napadá… Co když své dementní chování jednou předvede svým synům? 😛

PS: Už je na čase, aby byl klid. Kdo ví, co si mysleli sousedi, když jsem co chvíli křičela z otevřeného okna nelichotivá slova!

A tak se dnes ptám – máte nějaké podobné zkušenosti s podivně se chovajícími opeřenci? 🙂

 

Aktualizováno: 24.3.2024 — 20:50

31 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Chtělo by to prosím nějaký článek o piplání ptáčků, případně přidat nějaké to strašení.:-) My jsme měli donedávna u parkoviště ořech,vždycky tam bylo prázdné místo ale i tak si našli ptíce nějaké další auto vedle.

  2. Dede, jako čtenářku mě tvůj Zoro pobavil jeho vytrvalost si zaslouží obdiv. Ovšem vím a cápu, že realita už zábavná nebyla. Nepomohly by záclony, ale chápu, že si kvůli jednomu kosákovi zastínit celý dům není asi to pravé řešení. Nebo nalepis přímo na sklo nějaký menší obrázek dravce.
    My tu podobný zážitek nemáme, ale letost se snažíme odradit střízlíky z garáže, kterou necháváme oproti zvyku zavřenou i když jsme doma, otevrítáme jen když je třeba. Je nám to líto, cítímě se poctěni, že se jim naše garáž zamlouvá, ale kolem domu mají spoustu jiných možností ke hnízdění. Bude tu mít skoro týden návštěvu, určitě nebudeme celé dny jen doma a rozhodně nebudeme nechávat garáž v naší nepřítomnosti zcela otevřenou.

    A ráda čtu, že Rex je zase OK.

  3. Tak máme psychedelickej dvorek. Po třech stranách přístřešku pro auta jsou pověšená na provázcích dévédéčka a pilně se vě větru otáčejí a vrhají záblesky. Doudám, že to nezpůsobí záchvat případnému kolemjdoucímu epileptikovi. Teď ještě, aby to platilo na Zorra 🙂

  4. Joooo, i ve zvířecí říši se vyskytují rebelové, individualisté a škodící darebáci. Zorro je evidentně značně vytrvalý. Co takhle posadit na auto atrapu kočky? Jakož i na okna…
    Nám se předloni ve společenské místnosti, která je samostatným objektem na zahradě a říkáme ji Myslivna, usídlili cermacci. Jak název napovídá, myslivna je plná trofejí pána domu, takže všude parohy, vycpané hlavy atd. No a otevřenou ventilackou tam vnikli drzi opeřenci, na rohové poličce si udělali hnízdo, ve kterém bylo pět vajíček. Matka cermáková poctivě seděla, otec cermak vyletal ventilackou a přinášel hmyzi lahůdky. Čermáková se mne nebála, chodila jsem si s ní popovídat, jak je náročné být matkou… Pak se z hnízda začlo ozývat pípání, pak vykukovaly hlavičky… No a pak mládež vylétla. Od parohu k parohu, od lustru na vycpaného bažanta. Úžasné…až na to, že kudy litali, tudy trousili…a bylo jim jedno, že přelétávají nad koženou sedačkou, stolky, podlahu, a podobně. Vše přikryto, jednoho dne mládež zmizela. Půl dne úklidu…a za týden jdu do myslivny a…na polici další hnízdo a v něm šest vajíček. No. Výrazy jsem použila nepublikovatelne… I tohle naděleni máma a táta Čermákovi úspěšně vyvedli…a musím přiznat, že jsem v myslivně strávila s fotakem dost času, mládí se mně vůbec nebáli, občas mi přistáli na hlavě. A když jsem je viděla vyletat, bylo mi skoro teskno, že už je neuvidím. Nicméně, od té doby se Vetra jen dveřmi a ventilacky jsou pečlivě zavřené.

    1. 😀 Naprosto chápu ten úklid… vlastně i to okouzlení. Nechceš z těch fotek udělat fotočlánek? trocha textu a fotky? 🙂

    2. jsme si vzpomněla,jak jsem svého času piplala dvě jiřičky- tedy Jiříčka a Jiřičku..to jsem měla ještě psí smečku a nebyla jsem kočičí..až mi slzy hrkly..už je to tak dávno…

  5. auuu, Zorro debil 😀
    chudák…já teda takový maniaky v Ronově nemám, přiletěj na jablko nebo brusinkový granule a počet kosů vzrostl ze dvou na 6, ale na okna neútočej.. loni mi rehek pravda přistál na hlavě, když nevybral zatáčku do dveří ke hnízdu a sýkorky si na mne u krmítka občas taky sednou..ale nese..žádný Guáno 😀 .. o víkendu mi jen rozčilenej brhlík přiletěl říct, že teda ty straky na višni a strakapoud,ho iritujou, protože se chce nacpat slunečnicí..takže jsem jen stála u okna a strakatej s těma dvěma kulometama zmizel…teda jen na tu chvíli,co jsme byla u okna, ale asi to brhlíkovi-zvrhlíkovi,stačilo 😀

  6. U nás by měl díky kočkám utrum! Zejména Líza je lovecká a bohužel už nám pár kosáků přinesla a to se asi ani k oknům nepřiblížili. Ale abych jí nekřivdila, on i Kája dokáže být sakra rychlý a taky chodí do sousedovo džungle.
    Asi ti nezbude, než si pořídit kočku, nejlépe dvě, tři….:-))) a neříkej, že nikdy, znám jednu, co to taky říkala :-))

          1. Má být ještě tři týdny v takovém klidnějším režimu. Fakt nevím, jak to udělat, když je divoký jak bouře a slovo klid už nechce ani slyšet, ne ho dodržovat:))

    1. Když s kočkou nemůžeš cestovat! 🙂 Takže se zatím musím spolehnout na ty sousedovy. A na dévédéčka na provázcích – hodlám jimi ověšet přístřešek pro auta. To bude velikonoční výzdoba jak víno 😛

      1. S kočkou cestovat lze. Když se to naučí od koteciho věku, nemá problém a to včetně chození na ksirkach, akceptace změny prostředí atd. Aauuu, do hlavy neee

        1. bít tě nebudu, Pitinka chodila na kšírách ven a ráda..hlavně vyhlížela jezevčíka, kterým po kočičím způsobu pohrdala (zmydlila ho jednou tak, že jen nás viděl,kničel a táhl tu svoji senoirku pryč od nás)..mophla za to ta jeho panička…prej – vem si kočičku..prdlajz! Kočička-bitevní kočka Pitipačka – si vzala jeho.

  7. Jo,třeba časem Rex nabude větších zkušeností a srovná kosa jako Ares srnce Jaromíra. Ta tvá okna, která jsou již asi v plném lesku,ti teda nezávidím. 🙂 Okna mám poďobaná jen zevnitř od Damíka. 🙂

  8. Dede, domluv se se sousedovic kočkama. A bude klid. Jestli Zorro předá tenhle genetický materiál potomkům, tak to u vás bude jako v Hitchcockových Ptácích. Anebo měl pan Hitchcock také takové zkušenosti s opeřenci a hnedle měl námět.
    U nás je dnes taková vichřice, že by byl Zorro odfouknut.

    1. Kdybys viděla zase dnes moje auto! Asi se budu odpoledne bavit tím, že budu věšet dévédéčka na hrany přístřešku na auta… Už fakt nevím. Možná si ta kosice rozumně vybrala toho druhého a Zorro už má zase čas škodit.

          1. našemu Arnoštovi,sedaj sýkory i na hlavu..zvykly si na něj..nevadí vlastně nikomu,jen kosákům a špačkům…

  9. Tak podobné zkušenosti s ptáky nemám, ale právě jsem narazil na jeden článeček na Facebooku s názvem „Srnec Jaromír“ s podtitulkem – „Jaromír je asi debil“. 😀

    https://fb.watch/r29OkrT_CU/

    Takže podivuhodná chování zvířat budou sice méně viditelná, ale asi ne úplně ojedinělá. 🙂

    1. 😀 No jo, libosvárští vědí o zvířatech hodně 😀
      Jinak dnes ráno mi na auto udělal nálet nejen Zorro, ale i dva delikventní vrabci. Jestli si z toho udělají zdejší opeřenci zvyk, budu si snad muset pořídit kočku!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN