RUSKO: Není to jen Putin

Minulý týden se ukrajinským vojákům podařilo osvobodit několik měst a celou řadu vesnic, které strávily čtyři až pět týdnů pod ruskou okupací, a potvrdilo se to, čeho se Ukrajinci od samého začátku báli: tohle není normální válka, to je genocidní, vyhlazovací válka, která má za cíl zničení ukrajinského národa.

 

Obrazy, jaké nabídl pohled do osvobozené Irpině, Buči, Boroďanky nebo Trosťance Evropa neviděla od doby, kdy Třetí říše táhla Běloruskem. O Mariupolu samozřejmě nemluvě. Ani Vukovar nebo Sarajevo, dosud nejhorší příklady vražedné války v městském prostoru od druhé světové války, nenesou svědectví, jaké ze sebe vydává postupně Mariupol. To, co se v Mariupolu děje, nejsou ani Drážďany, ani Coventry. Jsou to Lidice v průmyslovém měřítku.

Srdce drásají výpovědi lidí, kteří tam žili a kterým se odtamtud podařilo utéct. Každý jeden den téhle války, skutečně každý jeden od samého začátku Rusko dokazuje, že to, co jsme si včera mysleli, že je dno studnice krutosti, ze které tahle horda čerpá, zdaleka dno nebylo. Každý den přicházejí s horšími a horšími skutky. Mysleli jste si, že záměrné bombardování porodnice je hodně?

Když vybombardovali porodnici, měl jsem na ně takový vztek, že jsem šel před ruskou ambasádu a nahlas jsem jim do okna zařval, že to jsou KURVY a ZMRDI. Vedle hlídající policajt se mě zeptal, jestli si myslím, že to něčemu pomůže, když už tam prakticky nikdo není a stejně to neposlouchají. Řekl jsem mu, že to ze zoufalství z toho, co dělají, musí ven. Ten den jsem si myslel, že hůř už být nemůže.

To jsem ještě nevěděl o tom, jak vybombardují mariupolské divadlo ne přestože tam byl jasně viditelný nápis v ruštině „DĚTI“, ale právě proto, že tam ten nápis byl. Nevěděl jsem o tom, jak budou v Mariupolu chodit od sklepa ke sklepu a poslouchat, jestli tam někde nepláčou děti, aby je mohli jít postřílet i s jejich rodiči. Nevěděl jsem o tom, jak budou při ústupu zpět do Ruska brát rodičům násilím děti jako rukojmí a mít je u svých kolon, aby po nich Ukrajinci nestříleli, a aby místní neposílali ukrajinské armádě jejich pozice.

Neviděl jsem ještě záběry z osvobozené Buči, kde leželi zastřelení cyklisté držící se, po několika týdnech od smrti, křečovitě řídítek. Nevěděl jsem ještě o tom, jak vystřelí na auto s rodinou s malým klukem, aby poté, co jeho tatínek vystoupil z auta s rukama na hlavě a volal, že tam je dítě, ho chladnokrevně zavraždili, načež mu zavraždili maminku a toho kluka tam nechali jen tak být; nakonec dovolili jeho příbuzné, která jela jiným autem, ho odvézt.

Nevěděl jsem o tom, jak v okupované Buči šli od domu k domu, ptali se lidí na povolání a jakmile někdo řekl, že je učitel, zavraždili ho. Školka, škola, univerzita, vsjo ravnó. Přesně v duchu Stalinovy ukrajinské genocidy, kdy svolávali „festivaly ukrajinské kultury“, aby nalákali všechny sběratele pohádek a lidových písniček, básníky a literáty a aby je pak na místě zavraždili.

Nevěděl jsem o tom, jak vtrhli v Mariupolu do domu, šli znásilnit mladou paní, zavraždili jejího manžela a ji tak dlouho na očích jejího šestiletého syna znásilňovali, až chlapečkovi z toho zešedivěly vlasy. A to jsem přesvědčen o tom, že jsme zdaleka ještě neviděli všechno.

Mluví se o tom, že to je Putinova válka, že Putin a pouze Putin je tím vinen. Mně se to nezdá. Střílel snad Putin na tu rodinu v autě? Byl to Putin, kdo vyraboval všechny vesnice a všechna města, z nichž se ta horda stahovala? Byl to Putin, kdo nechal zavražděné v Boroďance týdny jen tak na ulici, aby teprve před tím, než přišla ukrajinská armáda, ta těla zaminoval, aby ještě zavraždil pozůstalé? Byl to snad Putin, kdo házel z letadla motýlí miny na evakuační koridory v Mariupolu, které vypadají jako hračky a jsou designované tak, aby je našly děti a aby je to zmrzačilo? Mimochodem, byl to snad Putin, kdo tenhle design vymyslel? Nebyl.

Mohli byste říct, že je to válka a ve válce se dějí hrozné věci. A budete mít pravdu. Ale byl to snad Putin, kdo poslal mladé záklaďáky, kteří o ničem nevěděli, do Černobylu, aby tam kopali zákopy v Červeném lese, který je červený, protože schytal největší dávku radiace? Když se v rozhovoru s ruskými novináři ptal Volodymyr Zelenskyj, jak se asi budou chovat k cizím, když se takhle strašně chovají ke svým, byla to velmi dobrá a důležitá pointa.

Ne, tohle není jen Putin. Tenhle Mordor je Rusko, a kdyby tenhle Mordor nevygeneroval Putina, vygeneroval by někoho jiného, kdo by byl stejný. Protože tohle je Rusko jako společnost, jako soubor mezilidských vazeb, které tvoří tu zemi. Dostojevskij, někteří jistě namítnete, je přeci vysoká kultura. Ruská vysoká kultura. Zajisté, ale taky to byl velkoruský šovinista, který pohrdal menšími národy a přesně ten způsob zacházení s nimi, jaký teď vidíme na Ukrajině, podporoval. Ruská společnost je, od doby, kdy se stalo moskevským impériem, přesně taková.

Jistě, ne všichni Rusové jsou takoví. Bude to znít jako klišé, ale mám kamarádku Rusku, která je proti tomuhle vší svou duší. Žije tady v Česku 15 let, mluví velmi dobře česky, otevřeně tu zemi a to, co dělá, odsuzuje, byla na demonstraci českých Rusů proti ruskému režimu a na všech ukrajinských; pomáhá ukrajinským uprchlíkům. Do Ruska se, kvůli téhle své činnosti, už nejspíš nikdy nepodívá, protože jí tam hrozí přes dvacet let za finanční a další pomoc Ukrajině a patnáct za to, že chodí na ty demonstrace. Jistě byste řekli, že na ni musí být její rodina hrdá, jak zachraňuje svědomí svého národa – chyba lávky. Celá rodina, včetně rodičů, ji úplně zavrhla. Ano, jistě, zavrhl ji, ač ji nezná, i Putin. Ale jenom Putin?

Už dlouho platí, že slušný Rus, který má svědomí, skončí buď v emigraci nebo ve vězení. Platilo to za cara, platilo to za SSSR, platí to dnes. A kdo že je to slušný Rus se svědomím? Říkáte, třeba Rus, který podporuje demokracii, svobodu slova a takové ty věci. Jako třeba Navalnyj, který sedí ve vězení v šílených podmínkách, kam nastoupil prakticky dobrovolně, když se vrátil z emigrace a věděl, že tam půjde. Nebo Solženicyn. Nebo různí ruští disidenti z 80. let.

Chyba lávky. Ukrajinský disident Mykola Horbala vzpomíná na stránkách přílohy Ale Historia Gazety Wyborczej právě na ta osmdesátá léta perestrojky a glasnosti, kdy Ukrajina byla pod sovětskou (čtěte: ruskou, SSSR nikdy nic jiného než ruský imperiální projekt, nebyl) okupací a na své kontakty s ruskými disidenty. Právě ti, kteří snili o demokracii, ho poslali do háje s ukrajinskou nezávislostí, ptali se ho „Jaká nezávislost? Ty i my budeme ve svobodném Rusku, asi ses zbláznil, Nikolaji“. Nebyli ochotní mu ani říkat jeho vlastním jménem, i to mu poruštili. Nepřekvapí, že Solženicyn, autor Souostroví Gulag, který je tím prvním, kdo ví o tom, co to bylo za svinstvo, stál pevně za Putinem. Ani to, že Navalnyj patřil v roce 2014 mezi ty, co se radovali, že „Krym naš“.

I Ukrajinci vědí dobře to, co víme my nebo Poláci, že když Rus řekne, že jsou „bratrský národ“, znamená to, že je potřeba okamžitě a co nejvíc zbrojit. A nejhorší na tom je, že oni vypadají, že upřímně nechápou, proč bychom s nimi neměli chtít být. Skutečně si velmi často myslí, že když národy, které byly kdykoliv v historii součástí ruského impéria v jakékoliv podobě, s Ruskem nechtějí mít nic společného, je to jen proto, že je někdo zblbnul nebo podplatil, nejspíš Američané. Ale že „přijdou k rozumu“, jakmile budou bratrským ruským národem „osvobozeni“.

Ruská společnost je, od Putina po posledního děžurného, prorostlá násilím, lží, fatalismem a cynismem. Ruské slovo „vraňo“ označuje specifický typ lži, kdy „já vím, že ty víš, že ti lžu, a já vím, že mi lžeš zpátky, ale oba děláme, že tomu věříme, ale zároveň lžeme dál“. Ruská společnost je postavená na naprosté relativizaci a popření oddělení dobra a zla.

Neexistuje dobro a zlo, říká si typický Rus, nikomu se nedá věřit, všichni jsou stejní, stejně cyničtí a když budou moct někoho zneužít, udělají to, proto mně nezbývá nic jiného než být takový taky. Nu vot žizň takaja. Takový je život. Tak to prostě chodí. A když se někdo ozve, uslyší „Těbě bolše vsjo nada?“ – „Že zrovna tobě na tom záleží?“ A pokračuje se dál.

Ruská společnost je vážně nemocná a těch pár milionů lidí, kteří mají svědomí, ze sto čtyřiceti milionů, to nijak nevytrhne. Protože nemají žádnou moc. Emigrovat, dokud to jde, nebo se nechat zavřít do ťurmy nebo umřít. Buď „zmizením“ nebo upitím se k smrti.

Tohle všechno není náhoda, není to Putin, není to načálstvo, není to Kreml, není to „establishment“. To je Rusko.

Semínka naděje ale existují, jak uvnitř Ruska, tak vně. Když ruský cenzorský úřad Roskomnadzor explicitně zakázal deníku Komersant, jedinému neexilovému médiu, které mělo svého novináře u rozhovoru s prezidentem Zelenským, nemohl udělat tomu videu větší reklamu. Samozřejmě se začalo mezi všemi, kteří ho chtějí vidět, šířit po šifrované sociální síti Telegram.

A mnozí Rusové ho komentovali velmi pozitivně na YouTube, kde visí i s anglickými a polskými titulky, na profilu exilové televize Meduza (vysílá z EU, konkrétně z Lotyšska). Na YouTube se z Ruska totiž ještě dostat dá i bez VPN, takže to je zajímavá sonda do duše těch Rusů, kteří berou svoje informace z internetu. A to dává naději. Většina komentářů se nese v duchu „to je neuvěřitelné, ten ukrajinský prezident je normálně lidský a zajímají ho lidi, mluví spatra, odpovídá na jakékoliv otázky spontánně, o tom si můžeme nechat jen zdát“.

Potíž je v tom, že rozhovor s ukrajinským prezidentem se nedostane do „televizní generace“ Rusů, kteří věří Prvnímu kanálu způsobem, který známe z následujícího vtipu: „Ahoj maminko, oni nás poslali válčit na Ukrajinu – To bude asi omyl, nevím, kdo jste, já nemám syna, ale dceru, říkali to v televizi“. Tahle televizní generace je přesvědčená, že „internet lže“ a věří jen oficiální propagandě. Protože „naši“ přece nemohou být tak zlí, takže to nemohli udělat „naši“, to si museli udělat Ukrajinci sami, zní z provládních skupin na Telegramu, který používá i „televizní generace“.

Poslední semínko naděje je v exilu a má bílo-modro-bílou vlajku. Exiloví Rusové ji začali používat jako symbol jiného, neimperiálního Ruska; odvolávají se na středověkou Novgorodskou republiku, která byla na svou dobu velmi tolerantní a demokratická, ale kterou rozvrátila mongolská invaze. Proč je v tom semínko naděje: protože tihle lidé pochopili, že je potřeba zbourat celé Rusko, jak je. Že ruský stát a ruská společnost potřebují naprosto zásadní změnu důvodu své existence. Že současné Rusko je nevyléčitelně zlé. A mají pravdu.

Protože tohle opravdu není jen Putin. A jestli to budeme opakovat a budeme se tím falešně uklidňovat, radši nechci přemýšlet o tom, které naše město se stane českým Mariupolem.

Aktualizováno: 3.4.2022 — 10:01

59 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Zcela OT, zítra jdu zas dobrovolničit. Přemýšlela jsem, co donést osobního (předtím jsem nosila nějaké mlsky pro děti), ale protože včera se mě hromada ženských ptala po šicích potřebách, nakoupila jsem u Stoklasy moc pěkná šitíčka a vezmu je po částech tam. Ještě musím dokoupit sichrhajcky, těch je tam v každé krabičce jen pár.
    P.S. Víte, jak se ukrajinsky řekne jehla?

    1. nevím, jak se řekne jehla 🙂 ale nápad máš báječný, bude radost! mám doma spoustu vlny, tak asi hodím po Tvém příkladu hlášku mezi „naše“ maminky a babičky, jestli by chtěly plést..

      1. Na pletací příze se taky často ptají, zítra odpoledne chci doma udělat menší čistku zásob a použitelné příze s sebou o víkendu vezmu.
        P. S. Jehla se ukrajinsky řekne holka.

        1. to je legrační :-)mamka kdysi chovala angorské králíky, takže jsme měli doma vlny z Vlnapu a chodily nám pravidelně katalogy. spoustu jsem toho vytřídila a darovala do místní Školy Svítání a ještě mám asi tři krabice pěkných. pletení je úžasný relax a pletené věci se teď nosí. zapojíme všechny, kdo budou mít chuť 🙂

  2. Děkuju za silný článek, Andy. Některé věci jsem nevěděla. Co se týče Ruska, říkám od začátku, že Putin Rusku prohrál všechno ve chvíli, kdy začal válku, bez ohledu na to, jak skončí. Bílo-modro-bílým Rusům fandím, ale bojím se, že jich je na obrodu málo, protože to, co je v Rusku teď za lidi, tam taky zůstane a to je materiál k pohledání.
    Zajímalo by mě, jak nahlížíš na budoucnost Ruska, zda je vůbec možná bez expanze za stávající hranice, když je vlastně na expanzi založené. Podle mě je pro něj poměr rozlohy / počtu lidí / výkonnosti (třeba tvorby HDP) zoufale limitující. Udržovat v té rozloze infrastrukturu je velice nákladné, ale efekt z toho pramalý. A pokud budou mít komplikovanější odbyt energií mimo Evropu, je to další zátěž. Teď jistě budou chtít obnovit armádu, ta je vždy na prvním místě. V kombinaci se sankcemi, které by neměly jen tak skončit, to Rusko nedává moc nadějí na rozvoj, jen na bídu. Možná to skončí carem, ale car nebo Putin, jaký je v tom rozdíl?
    Mmch., ten vtip znám, občas cituju. Myslím, že víc hořký vtip ještě nikdo nevymyslel. Je-li to vůbec vtip…

    1. car? kdyby si nezahubili Mikuláše i s celou jeho rodinou, mohli se dopracovat k nějaké formě státu s osvíceným monarchou v čele. Mikuláš podle toho, co jsem četla, vůbec nebyl špatný státník. ovšem přišel ten šílený Uljanov a jeho ještě šílenější spolupracovníci 🙁

  3. Je to tragédie a skoro se nechce věřit tomu, že jsou lidé schopni páchat tak strašlivá zvěrstva! Bohužel jsou.
    Němci prohráli 2. sv. válku tak strašlivě, že pak jako národ byli schopni sebereflexe. Proto se také úzkostlivě snaží vyhýbat konfliktům.
    Nevím, co by mohlo podnítit změnu poměrů v Rusku.

    1. Nic.
      Dopadne to tam jak v Sorokinově Dni opričníka (vřele doporučuju, kromě níže uvedených pramenů). Četla jsem to už dávno, brala jsem to spíš jako nadsázku, ale přesně tam to v tom Rusku spěje. Ta kniha je prorocká, mimochodem už kompletně vyprodaná, ale snad bude dotisk. Jo a odehrává se jakože v roce 2027.

      1. Rusko v roce 2027. Po době zmatků a období restaurace zde znovu vládne car, jenž jako hlavní principy monarchie deklaroval: sebeurčení, ortodoxii a úctu k tradicím. Země je obehnána velkou zdí a odříznuta od zbytku světa. Životní standard je udržován pouze vývozem nafty a plynu a jediným státem, s nímž Rusko udržuje přátelské styky, je Čína, která do něj exportuje veškeré zboží, od Boeingů po toaletní papír. Na Sibiři žije 28 milionů Číňanů a čínština se stává módním jazykem…

      2. mě spíš napadl jiný autor – Gert Prokop a jeho detektivky z 21. století. tam jsou USA obehnány neviditelnou zdí, tzv. Izolací, skrze kterou projdou jen obchodní lodě a letadla a cestující s povolením vstoupit. podotýkám, že autor byl východní Němec a kniha je z 80. let minulého století 🙂 ALE přesně toto by bylo potřeba učinit s Ruskem!

  4. Rusko ještě nikdy nežilo normálním způsobem života,vždy to bylo jen násilí,určité reformy a zase násilí,revoluce a opět násilí, ruku v ruce s vražděním protivníků,věznění,mučení,posedlost po velikosti země.Velký plynař,který obdivuje Machiavelliho a jeho teorie o vládnutí, viz. „Vladař“,podložené historickými výsledky různých monarchů a vládců od dob římských, hodlá se řídit radami jak na to.V současnosti je ve fázi,kdy se nebojí zrady z vlastních řad ,protože případní spiklenci se bojí ještě víc než on. Pokud se k tomu pojí ještě přízeň lidu,sliby vyšších důchodů,mezd atd.,je naděje na úspěch spiknutí mizivá. On dobře ví,že pokud Německo a Francie,USA ponechají v systémech odstřihnutí jen škvírku,nemá se čeho bát.Dokud dopad sankcí a ukončení penežních toků do Ruska nepocítí i ten nejposlednější Rus,bude jim to tam všem jedno,maximálně se servou o cukr,než je zavřou do kriminálu.
    Přečetla jsem tu hrůzu co připravili pro Ukrajinu a mám pocit,že už víc neunesu.Mám naprosto šílené sny a to se na ty drastické fotodokunetce nedívám,mám pocit,že….. ,no ani nevím, jak to napsat,abych tak fakt nedopadla. Co z tohoto národa,kromě úspěšných jednotlivců,vzešlo kdy dobrého, NIC!

  5. Andy, to, co píšeš je srdcervoucí, ale ještě horší je to samozřejmě přímo na Ukrajině. Fotky z Buči jsou prostě strašné. Doufám, že nakonec budou nějaké mezinárodní tribunály, i kdyby měli odpovědné odsoudit alespoň v nepřítomnosti. Tenhle režim, který zapře i nos mezi očima bohužel nikdy nic neuzná. Je to MORDOR a Tolkien věděl, proč ho situuje na východ.
    Bohužel jsem předpokládala, že Rusko spustí velkou válku, mí příbuzní tomu nevěřili. Máma by byla strašně, ale strašně smutná, ona tam mívala i přátele. Ještě než umřela, napsala dceři své zemřelé kamarádky vzpomínky na Leningrad, kde studovala. Umřela zrovna, když se provalila aféra s Vrběticemi. Nechtěla jsem tu dceru ohrozit kontaktem s „osobou z nespřáteleného státu“, protože už tenkrát jsem si nedělala iluze o jejich režimu. Tak jsem jí o mámině smrti nenapsala. Nechtěla jsem ji ohrozit.
    Bohužel ale vím, že v nich takové to sovětské vnímání světa přetrvávalo. Dcera nám před časem poslala knihu o svém otci, mimochodem to byl v mámině oboru opravdový odborník, ale také velký šéf instituce. V době, kdy ta kniha byla vydaná, režim vypadal o něco lidštější, ale jsou tam fotky před různými standardami a plné žvástů o nejlepších světových výsledcích a podobně. To samozřejmě ani nemůže být pravda, v Americe, ale i Evropě jsou úplně jinde. Tenkrát nám s mámou došlo, jak hluboce zakořeněné je v nich takové velikášství a představa, že jim nikdo není rovný. V té společnosti je to prostě doslova zažrané, a to ve všech vrstvách společnosti.
    Později jsme s mámou debatovaly nejen o jejích prožitcích v Leningradu (někdy docela děsivých), ale i o současnosti a samotná máma řekla, že se Ruska bojí. Vlastně se celého toho režimu bála celá dlouhá desetiletí.

    P.S.: Podívala jsem se do mámina počítače, zda ta dcera po počátku války přece jen něco nenapsala. NIC…

    1. Máš pravdu, je to prostě tam. A proto to, co se teď děje, bylo nevyhnutelné a je to také důvod, proč jsme se s dětmi pořád motali někde kolem hranic a poznávali všechny více či méně tajné únikové cesty z republiky – co kdyby tihle skřeti přišli až sem. Jsme aspoň připravení.

      A co se Buči týče, z různých zdrojů, které mám, netuším, ale vím, že je to jen špička ledovce a to, co teprve uvidíme z toho, co tenhle národ zmrdů napáchal, nám obrátí žaludek vzhůru nohama ještě mnohem víc.

      1. No však už se buťuška nechal slyšet, že takových Bučí bude ještě víc, ale oni za to nemohou, to bude jenom taková západní propaganda… svoloč jedna!

  6. Myslim na rozhovor, ktery pred par tydny vedla Lucie Vyborna s panem Martinem Putnou. Rekl, ze ho zadna zverstva pachana Ruskem nemuzou prekvapit. Jestlipak to stale plati? Dekuju za clanek.

    1. Určitě, on je má přečtené. Moc doporučuju (a už jsem zde i doporučovala) jeho rozhlasové pořady na Vltavě a nebo knihu Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity (bohužel je rozebraná, ale někde v knihovně ji možná mít budou; dostupná je, tuším, pouze elektronická verze), po přečtení pochopíte, proč je to tam takové a proč jsou takoví.

  7. souhlasím, Andy – avšak Putin je ten odporný netvor, který stojí v čele celého systému a je jeho duchovním vůdcem. Rusko je prohnilé až na kost 🙁 jedinou cestu vidím, vyhnat z pomoci spojenců Russáky z Ukrajiny a celé Rusko obehnat izolací!

  8. Andy, co jsi napsal je zoufalý! A ještě zoufalejší je, že je to pravda!! A východisko? Kde, kdy, kdo?

      1. Já od nich už dlouho čekám jen to nejhorší, co si umím představit a stejně mě pořád překvapují.

        1. Andreji, je to poměrně přesný popis stavu obyvatel Ruska. Nakonec I ten Dostojevskij napsal, že celý slovanský svět podezírá Ruska že snahy ho ovládnout. Ó, nechť Bůh ochrání Rusko od takových snah. A skončil v emigraci. Téměř 500 roků historie Ruska, která ho dovedla k dnešku
          Kolik generací bude třeba ke změně? Nevím.

  9. Po přežití těžkého covidu jsem si myslela, že už nezažiju ke konci života nic horšího. Omyl. Je to ještě horší. Rusové se probrali a ukazují světu co dokáží a co jsou za predátory.
    Dobře napsáno, ale houpe se mi z toho žaludek. Protože se obávám, že mnoho našinců tato slova bude považovat za přehnaná.

    1. V době kdy jsem to psal, jsem ještě nevěděl o tomhle článku z RIA Novosti, který přeložila Lucie Sulovská na svém Facebooku: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=10217654813795820&id=1643504119

      Je to velmi detailní plán na vyhlazení Ukrajinců, naprosto srovnatelný se závěry konference z Wannsee. Až na to, že zatímco Hitler, Heydrich a spol. to tajili a neotiskli to ve Völkischem Beobachteru, ruští zmrdi to naprosto bez uzarděni publikovali. Mezitím na ně praskly taky plány na to, jak dělat efektivně masové hroby a taky se už přišlo na to, pro koho mají ta mobilní krematoria.

      Volodymyr Zelenskyj v Knessetu nepřeháněl, když to přirovnal k šoa, jakkoliv přehnaně to tehdy vypadalo.

      1. Vzhledem k tomu, že tu dost lidí na FB není, kopíruju text (překlad) Lucie Sulovské:

        Co by mělo Rusko provést s Ukrajinou? Článek z ruské státní agentury. Je to prakticky návod ke genocidě, takže si přiberte kyblík. Výběr z hroznů.
        _____________________
        CO BY MĚLO RUSKO UDĚLAT S UKRAJINOU
        V dubnu loňského roku jsme psali o nevyhnutelnosti denacifikace Ukrajiny. Nepotřebujeme nacistickou, banderovskou Ukrajinu, nepřítele Ruska a nástroj Západu ke zničení Ruska. Dnes se otázka denacifikace přesunula do praktické roviny.
        Denacifikace je nutná, když je značná část národa – nejspíše jeho většina – ovládnuta a zatažena nacistickým režimem do jeho politiky. To znamená, že hypotéza „lidé jsou dobří – vláda je špatná“ nefunguje.
        (…)
        Nacisty, kteří se chopili zbraní, je třeba na bojišti co nejvíce zničit. Nemělo by se výrazně rozlišovat mezi AFU a takzvanými Silami národní bezpečnosti, stejně jako mezi milicemi územní obrany, které se k těmto dvěma typům vojenských formací připojily. Všichni se stejnou měrou podílejí na nehorázné krutosti vůči civilnímu obyvatelstvu, jsou stejně vinni genocidou ruského lidu a nedodržováním válečných zákonů a zvyklostí. Váleční zločinci a aktivní nacisté musí být exemplárně potrestáni.
        Musí být provedena celková lustrace. Všechny organizace, které se spojily s praktikováním nacismu, musí být zlikvidovány a zakázány. Kromě špiček je však vinna i značná část mas lidí, kteří jsou pasivními nacisty, kolaboranty nacismu. Podporovali nacistickou vládu a dopřávali jí sluchu.
        (…)
        Denacifikace této masy obyvatelstva spočívá v převýchově, které se dosahuje ideologickou represí (potlačením) nacistických postojů a tvrdou cenzurou: nejen v politické oblasti, ale nutně také v oblasti kultury a vzdělávání.
        (…)
        Denacifikaci může provést pouze vítěz, což předpokládá (1) jeho bezpodmínečnou kontrolu nad procesem denacifikace a (2) moc tuto kontrolu zajistit. V tomto ohledu nemůže být denacifikovaná země suverénní.
        (…)
        Časový rámec denacifikace nemůže být v žádném případě kratší než jedna generace, která se musí narodit, vyrůst a dospět v podmínkách denacifikace.
        (…)
        Zvláštností moderní nacifikované Ukrajiny je její amorfní a ambivalentní povaha, která umožňuje nacismus maskovat za snahy o „nezávislost“ a „evropskou“ (západní, proamerickou) cestu „rozvoje“ (ve skutečnosti degradace).
        (…)
        Denacifikaci proto nelze provádět kompromisně, na základě vzorce „NATO – ne, EU – ano“. Sám kolektivní Západ je strůjcem, zdrojem a sponzorem ukrajinského nacismu, zatímco západní banderovské kádry a jejich „historická paměť“ jsou jen jedním z nástrojů nacifikace Ukrajiny. Ukronacismus není o nic menší hrozbou pro mír a Rusko než německý nacismus Hitlerovy modifikace.
        (…)
        Název „Ukrajina“ si zřejmě nemůže ponechat žádný plně denacifikovaný státní útvar na území osvobozeném od nacistického režimu.
        Odčinění viny vůči Rusku za to, že se k němu chovali jako k nepříteli, lze uskutečnit pouze v závislosti na Rusku v procesech obnovy, regenerace a rozvoje. Žádný „Marshallův plán“ pro tato území by neměl být povolen. S denacifikací není slučitelná „neutralita“ v ideologickém a praktickém smyslu.
        (…)
        Denacifikace bude nevyhnutelně deukrajinizací – odmítnutím rozsáhlé umělé inflace etnické složky sebeidentifikace obyvatelstva území historického Maloruska a Novoruska.
        (…)
        Jak ukázala historie, na rozdíl třeba od Gruzie nebo pobaltských zemí je Ukrajina jako národní stát nemožná a pokusy o „vybudování“ takového státu nevyhnutelně vedou k nacismu. Ukrajinství je umělá protiruská konstrukce bez vlastního civilizačního obsahu, podřízená cizí a cizí civilizaci. Debanderizace sama o sobě k denacifikaci stačit nebude – banderovský živel je pouze performerem a zástěnou, zástěrkou pro evropský projekt nacistické Ukrajiny, takže denacifikace Ukrajiny je zároveň její nevyhnutelnou de-evropizací.
        (…)
        Banderovské špičky musí být odstraněny, není možné je převychovat. Společenská „bažina“, která ji aktivně i pasivně podporovala svým jednáním i nečinností, musí přežít útrapy války a vstřebat tuto zkušenost jako historické poučení a odčinění své viny. Ti, kdo nepodporovali nacistický režim, kdo jím a válkou, kterou v Donbasu rozpoutal, trpěli, se musí konsolidovat a organizovat, musí se stát oporou nové vlády, její vertikální i horizontální. Historická zkušenost ukazuje, že válečné tragédie a dramata prospívají národům, které se nechaly svést a strhnout rolí nepřítele Ruska.
        (…)
        Pro dosažení cílů denacifikace je nutné, aby obyvatelstvo podpořilo Rusko poté, co se zbaví teroru, násilí a ideologického tlaku kyjevského režimu, poté, co se vymaní z informační izolace. Samozřejmě bude nějakou dobu trvat, než se lidé vzpamatují ze šoku z vojenské akce a přesvědčí se o dlouhodobých záměrech Ruska – že „nebudou opuštěni“. Nelze předem odhadnout, na kterých územích bude tato masa obyvatelstva tvořit kriticky potřebnou většinu. „Katolická provincie“ (západní Ukrajina, zahrnující pět oblastí) pravděpodobně nebude součástí proruských území. Demarkační linii však nalezneme experimentálně. Za ní zůstane Rusku nepřátelská, ale násilně neutrální a demilitarizovaná Ukrajina s formálně zakázaným nacismem.
        (…)
        Ukrajinská denacifikační operace, která začala vojenskou fází, bude mít v době míru stejnou logiku fází jako vojenská operace. V každé z nich bude třeba dosáhnout nevratných změn, které budou výsledkem příslušné etapy. Nezbytné počáteční kroky denazifikace lze definovat takto:
        – Likvidace ozbrojených nacistických formací (tím se myslí všechny ozbrojené formace Ukrajiny, včetně AFU), jakož i vojenské, informační a vzdělávací infrastruktury, která zajišťuje jejich činnost;
        – Vytvoření lidové samosprávy a policejních složek (obrana a pořádek) na osvobozených územích, které by chránily obyvatelstvo před terorem podzemních nacistických skupin.
        – Zřízení ruského informačního prostoru;
        – Stažení výukových materiálů a zákaz vzdělávacích programů na všech úrovních, které obsahují nacistické ideologické postoje;
        – Masové vyšetřovací akce k prokázání osobní odpovědnosti za válečné zločiny, zločiny proti lidskosti, šíření nacistické ideologie a podporu nacistického režimu;
        – Lustrace, zveřejnění jmen spolupracovníků nacistického režimu a jejich nucené práce na obnově zničené infrastruktury jako trest za nacistickou činnost (z řad těch, kteří nebudou potrestáni trestem smrti nebo odnětím svobody).
        – Přijetí primárních aktů denacifikace „zdola“ na místní úrovni pod kuratelou Ruska, zákaz všech forem a způsobů oživování nacistické ideologie;
        – Zřízení památníků, pomníků a památníků obětem ukrajinského nacismu a zachování památky hrdinů, kteří proti němu bojovali;
        – Začlenění souboru antifašistických a denacifikačních norem do ústav nových lidových republik;
        – Vytvoření stálých denacifikačních orgánů na dobu 25 let.
        Rusko nebude mít při denacifikaci Ukrajiny žádné spojence. Jelikož se jedná o čistě ruskou záležitost. A také proto, že likvidaci bude podrobena nejen banderovská verze nacistické Ukrajiny, ale především západní totalita, vnucené programy civilizační degradace a kolapsu, mechanismy podřízení se velmocem Západu a USA.
        (…)
        Aby bylo možné uskutečnit plán denacifikace Ukrajiny, bude se muset Rusko samo konečně vzdát svých proevropských a prozápadních iluzí, uvědomit si, že je poslední instancí ochrany a zachování těch hodnot historické Evropy (Starého světa), které si to zaslouží a které Západ nakonec opustil, když prohrál v boji o sebe sama. Tento boj pokračoval po celé dvacáté století a projevil se ve světové válce a ruské revoluci, které spolu neoddělitelně souvisely.
        Rusko udělalo ve dvacátém století vše, co mohlo, aby zachránilo Západ. Uskutečnilo hlavní západní projekt, alternativu ke kapitalismu, který porazil národní státy – socialistický, rudý projekt. Potlačila německý nacismus, zrůdný výplod krize západní civilizace. Posledním projevem ruského altruismu byla podaná ruka přátelství, za kterou Rusko dostalo v 90. letech monstrózní ránu.
        (…)
        Všechno, co Rusko udělalo pro Západ, udělalo na vlastní náklady a přineslo největší oběti. Západ nakonec všechny tyto oběti odmítl, znehodnotil ruský příspěvek k řešení západní krize a rozhodl se Rusku za nezištně poskytnutou pomoc pomstít. Od této chvíle půjde Rusko svou vlastní cestou, aniž by se obávalo o osud Západu, a naváže na další část svého dědictví: vedoucí úlohu v procesu globální dekolonizace.
        V rámci tohoto procesu má Rusko velký potenciál pro partnerství a spojenectví se zeměmi, které Západ po staletí utlačoval a nehodlá na ně znovu uvalit své jho. Bez ruských obětí a boje by tyto země nebyly osvobozeny. Denacifikace Ukrajiny je zároveň její dekolonizací, což si ukrajinské obyvatelstvo bude muset uvědomit, až se začne zbavovat přízraků, pokušení a závislostí takzvané evropské volby.“
        https://ria.ru/20220403/ukraina-1781469605.html

        1. Také jsem četla už včera a nechápala, jak to můžou takhle zveřejnit. Myslela jsem původně, že je to nějaký interní dokument.

  10. Pod tohle se podepisuju celým srdcem – bohužel. A to se od chvíle, kdy Andy tento článek napsal, objevují důkazy o nových a nových zvěrstvech.
    Přesto se najdou lidé, kteří na tyhle zprávy reagují s relativizujícím „ale“. Vždycky mě napadne – jděte tam, ztraťte všechno, jen proto, že nějakého magora a jeho z větší části zmagořený národ napadlo, že vás přijde osvobodit od vaší vlastní identity, národa i území.
    Nikdy jsem nenáviděla tu panslavistickou propagandu (kterou se do mě snažili lít od základní školy, možná i školky) tak, jako teď.
    Sláva Ukrajině!

    1. je ještě vůbec potřeba nějaká další motivace k tomu, aby ostatní státy ( nejen ty v NATO) spojily síly a poskytly Ukrajině vojenskou pomoc? to se ptám zcela váženě, protože Ukrajina určitě není jedinou kořistí, na kterou si tento šílený režim brousí zuby. jaká jsou skutečná rizika toho, že vojsku UA oficiálně přijdou na pomoc vojska spřátelených států a společnými silami vytlačí ruskou armádu zpět za hranice?

      1. 1) červené tlačítko (přece jenom – riskla bys to? Já za sebe ano, ale…)
        2) někteří se moc nehrnou (Německo, Maďarsko)
        3) uřvaná menšina – ti, kteří jsou přesvědčeni, že by přece stačilo rusákům něco dát, kousek ustoupit, dyť se přece musíte dohodnout (také nevíte v které realitě žijí?). Ti, které zajímá hlavně to, že se tady zdražil benzín. Ti „Máňo no co to je, si představ že voni dostanou celejch pět tisíc jen tak!“ a „Voni si to určitě zasloužili, voni je určitě nenapadli jen tak.“

        1. 2) je problém, velký problém, protože váhající jsou silní hráči na šachovnici. 3) nechápu a posílala bych je na den dva na Ukrajinu. přesně tohle už tady bylo v roce 1938 a pak 1968.

          1. 2) od silných hráčů se něco očekává, ale někdy j eta odpovědnost a očekáváíní hodně svazuje..
            3) to je moc málo…do konce konfliktu..

      2. NATO a ostatní státy (ty pomáhající) nemohou momentálně dělat víc. Jestli si něco ten hajzl v Kremlu přeje, pak je to účast NATO, protože by pak ten masakr na Ukrajině snadno doma obhájil – prokletý západ nás napadl, nás, vyvolený národ! A byl by nesestřelitelný. Momentálně jediné, co může fungovat jsou pořád utužované sankce a pokud možno odstřihnutí se od ruského plynu. Jistě, to bude bolet. Jenže za pár let se může ukázat, že pohodlí s plynem dnes může znamenat další a rozsáhlejší agresi Ruska v budoucnu – protože mu ji tak budeme všichni financovat. Pak se budeme schovávat před raketami v krytech a budeme si říkat – stálo to za to? Tedy to si budou říkat ti, co to přežijí.

        1. vázat se na výhradní dodávky ruského plynu bylo neprozíravé vždy…otázka zní: které další zdroje plynu jsou k dispozici a k obchodování? ministr se vypravil do Kataru, jak jsem četla. řešit se to musí, plynem topí a ohřívá vodu značné procento domácností. pochybuji, že by bylo reálné, aby tito všichni přešli na topení a ohřev elektřinou…

          1. velké jádro a nebo malá jádra…nebo i kogenerační jednotky…a šetření jako to mají Angličané,Irové atd..v ložnici 16-17°C a v bytech max.19°C..a všichni teplý fusky a vrstvený oblečení…a od 22h do 5hodiny ranní, vypnuto…

    2. Než jsem si udělala pořádek ve vlastní hlavě po roce 1989, to mi to trvalo. Lili to do nás nejpozději od 1. třídy, ale asi i dříve, jen jsem to nevnímala. Naši bratři Sověti, osvoboditelé, zachránci… Pak jeden vidí v listopadu 1989, jak byly v roce 1968 tanky na Václaváku, co se dělo u rozhlasu… Strašně jsem se naštvala na to, co nám provedli, co do nás hustili celá ta léta. Přitom ale člověk věděl, že je to nějak jinak.

      Člověk byl sám zpitomělý, jak to do nás lili hlava nehlava a doma mi neřekli vůbec nic. Takové Poučení z krizového vývoje, to byla lahůdka. Všechny ty zkoušky z Mezinárodního dělnického hnutí, politické ekonomie kapitalismu (pochopitelné a naučitelné) a socialismu (nepochopitelné a nenaučitelné), marxismus-leninismus a jako bonbónek vědecký komunismus. To bylo složené už jenom z blábolů. Já to nesnášela, nenáviděla, ale dělat s tím nic nešlo, jen se přes to nějak dostat. Zavření za dráty bez možnosti, jak to vypadá jinde. Vymyté mozky, o to jim jde.

      Probůh, už nikdy více.
      Sláva Ukrajině!!!

      1. proto jsem šla studovat VŠ až po revoluci, při zaměstnání, abych si nemusela těmito šílenostmi zanášet hlavu ( prostě mi to tam nelezlo). rok 1968 jsem zažila jako malá a naši doma mluvili dost jinak než (povinně) v práci :-)a od páté třídy jsme měli odvážnou třídní, která nám v hodinách vykládala II.WW i s těmi souvislostmi, o kterých se smělo otevřeně hovořit až mnohem později…o to víc člověka štvalo, jak se musel tvářit navenek 🙁 ano, nikdy více…teď je v plné síle a dobré paměti ta generace, která byla v roce 1989 mladá. my se znova zblbnout ani zabrat jako v 1968 nenecháme.

      2. myslím, že jsme se z krizového vývoje, poučili dostatečně..ale jinak,než čekali…

  11. Není co dodat, snad jen, že je fakt těžký to přijmout. Pevně doufám, že Novgorodská vlajka se stane symbolem těch, kdo nechtějí Rusko se vším co k tomu patří

  12. Až mne z toho mrazí jak jsi dokázal napsat moje myšlenky. A děkuji Ti, že jsi je napsal, i když vím, že těžko přesvědčí ty, kteří si myslí, že pravda je to, co hlásá Rusko. Protože i u nás jsou lidé, kteří se v Rusku vidí. A jen doufám, že se jejich počet bude stále zmenšovat

    1. Inko, uvažovala jsem, kdo se vůbec může v Rusku vidět – vždyť i ten jejich vrcholový sport je dopingový stroj na medaile! Někomu může chutnat jejich kuchyně, někdo miluje literaturu… ale celkově představují tak strašný morální marasmus, že mě už napadne jen – svůj k svému.

      1. Já myslím, že nejhorší nejsou ti, co se v Rusku vyloženě vidí – těch tolik snad! zas není. Nejhorší jsou ti lhostejní lidé, které válka na Ukrajině zajímá pouze proto, že se zdražily pohonné hmoty… a těch je hodně. A nejsou to žádní bezcitní lidé, akorát uznávají pravidla Košile bližší než kabát a Na každém šprochu pravda trochu. Chce se mi blejt, velebnosti…

        1. ty bych pozvala k nám…aby se přišli zapojit do charity města a řeckokatolické farnosti. jestlipak by se vydrželi podívat do očí těm lidem, kteří utekli z Ukrajiny se dvěma taškami oblečení a netušili, kde večer složí hlavu i s dětmi? snažím se dívat na zprávy jen obden a držet se nad věcí, jinak by mě to odrovnalo. cítím hroznou zlost a lítost..:-(

          1. Hele, v sobotu (nebo v neděli?) jsem se vracela z Vesny, kde malinko pomáhám a v šalině jsem natrefila na dvě babky. Na první pohled sympatické starší dámy, ale ta h***a, co z nich padala, fakt jsem nevěděla, jestli je neproplesknu, bylo mi z nich zle. Ani to radši nebudu reprodukovat, zas bych se rozčílila.

            1. a to jsou babky, které by mohly a měly pamatovat! a teď si představ, že podobné drísty, co naznačuje YGA, melou zákaznice mojí nehtařky, mladé, dobře zajištěné ženy. ona z nich roste :-/

      2. jídlo nic moc, číst se dají kromě klasiků leda tak Asimov nebo bratři Strugačtí. úchvatná architektura, ano. balet. to je tak všechno.

        1. tak to si dovolím oponovat, jídlo- Stroganov, boršče, ryby, kaviár, pelmeně, slivočnoje morožennoje… to jsou výborná jídla…jen je musíš umět..je to jako jinde..

          1. Boršč je původně ukrajinský, ta zmrzlina taky, pelmeně dtto. 🙂
            A Stroganov se rozšířil a vylepšil (tj. značně změnil ingredience) až díky emigraci po roce 1917.
            Ale ten kaviár, ten bych Ti uznala, ten jo. Ovšem – vidělas někdy, jakým brutálním způsobem se získává?
            P.S. Tenhle příspěvek (kromě toho kaviáru) myslím samozřejmě spíš jako legraci.

            1. ano, bohužel (ikra) …
              aido,co je na slivočnom ukrajinského? Rostov na Donu je ve Federaci….
              a boršč vyšel z Ukrajiny a uchytil se v Polsku,Rusku..nakonec i u nás…všude trochu pozměněný,ale dobrý..
              s pelmeněmi s tebou teta Wiki nesouhlasí..původ je mimo Ukrajinu…
              PS: nehádáme se a válčit kvůli tomu nebudeme…

      3. Dede, já mám ráda některé jejich filmy, (vynechám Mrazíka), miluju Jen počkej, vyrostla jsem na knížkách o Neználkovi a Sluneční město s jeho vymoženostmi mne fascinuje i teď..Dopis Taťány Oněginovi, je něco úžasnýho a taková Legenda o Kolovratovi, Zpátky na frontu… prostě se dívám a brečím..Vysockij,Okudžava…co by k tomu řekli? Co by na tohle řekl Kryl?
        Mám tam kamarády.. v Gomelu,v Kyjevě,v Oděse,v Charkově, v Moskvě..byla jsem s nimi na akcích v Polsku,na Ukrajině, u nás..a vím, jak jsou z tohodle nešťastní..a jak moc se bojím o ty,kteří se již víc jak 3 týdny neozývají….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN