PÁTEK S GURMÁNKOU: Zelený boršč aneb proč jít na louku pro šťovík

Polévka ze slovanské zahrádky, to je zelený boršč. Časně zjara se vaří nejen pro zdraví, ale také pro naše štíhlé svědomí 🙂 Boršč se dá vařit v zimě v létě, tedy doslova denně, ale nejlepší jarní polévkou vůbec je právě zelený boršč. Ten se šťovíkem, co se na Ukrajině tradičně připravuje s vařeným vejcem a nemusí v něm být vůbec žádné maso. V mnoha domácnostech právě tato polévka v hrnci zvěstuje strávníkům: Přišlo k nám jaro!

 

V Rusku se této polévce říká jednoduše „zelená polévka“, ale na Ukrajině je to „zelený boršč“. Vaření zeleného boršče patří k pěknému rituálu vítání jara, tak proč ho nezkusit.

 

Zelený boršč má mít příjemně nakyslou chuť po šťovíku. Na každé slovanské zahradě byly šťovíky přirozenou součástí jarní vegetace, proto je mám v sadovém porostu i za plotem domu také k mání, ale navíc mám na zahradě ve stínu zídky i menší úrodu šlechtěného šťovíku zahradního, který má o něco větší listy.

Šťovík krvavý (Rumex Sanguineus var. Sanguineus) má moc pěkné tmavě červené žilkování, což z něj dělá nejen ozdobu jarní zahrady, ale také skvělou kuchyňskou surovinu, která krášlí každý talíř, ale hlavní jeho předností je, že také moc zajímavě chutná. V kuchyni nachází uplatnění v pestrých salátových směskách, vylepší chuť nádivek, polévek a vlastně mu to sluší všude tam, kde chceme zanechat nějakou tu chutnou jarní zelenou stopu.

Slovanské národy na jaře šťovík nepřehlížely, a tak se stával součástí prvních jarních polévek zcela automaticky. Taková jarní zelená polévka byla doslova magická. Měla se postarat o probrání se ze zimní letargie a nalít lidem do těla novou energii. Každá babka na jarním tržišti nabízela svazečky šťovíkových listů, časně zrána natrhaných. Těm nešlo určitě odolat, ale stačí si dojít někam na louku nebo polní cesty. Šťovíku je zrovna všude dost.

 

 

Recept na zelený boršč

Říká se, že nikdy neuvaříme dva stejné boršče, proto není přesných poměrů třeba. Toho se dnes držím a recept bude jen návodný.

Cibuli oloupeme a jemně nasekáme. Spolu se strouhanou mrkví a nasekaným stroužkem česneku orestujeme na oleji a zalijeme vodou. Kdo dává přednost vývaru, použije ho.

Přidáme pár oloupaných a na kostičky pokrájených brambor, osolíme a vaříme do změknutí cca 25 až 30 minut.

Do téměř hotové polévky přidáme omyté a pokrájené listy šťovíku, kopřiv trochu kopru, popřípadě i jiné jarní zelené bylinky.

Do každého polévkového talíře vložíme na dno jedno vařené vejce, oloupané a drobně nasekané a zalijeme horkou polévkou. Kdyby měl někdo pocit, že bez řepy není boršče, tak do něj může přidat trochu mladých řepných výhonků.

 

Zelený boršč je tu. Dobrou chuť 🙂

 

 

Zelený boršč má několik zajímavých variant, které se také počítají k těm klasickým. Někdo ho vaří s kouskem vepřového masa, jiný s hovězím žebrem, přidává i rajčatovou šťávu, nebo ho nechá úplně bez masa, hezky nazeleno. Ovšem nikdy v něm na jaře nechybí šťovík!

 

Z historie boršče

Příběh tohoto pokrmu začíná ve starém Římě, kde zvlášť pro něj rostlo v zahradách množství kapusty, řepy a cibule. Z Říma se tato nádherně vydatná polévka postupně dostala do kuchařského povědomí mnoha národů světa, přitom v každé z nich získala vlastní krajové zvláštnosti ovlivněné místními zvyklostmi. Nyní existuje množství borščů, ale nejvyššího kulinářského vrcholu se mu dostalo v ukrajinské kuchyni. Tam je opravdovou pýchou každého slavnostně prostřeného ukrajinského stolu. Ve svátek je vydatnější, ve dnech všedních skromnější, ale určitě nikdy nechutnají dva boršče úplně stejně. To je na něm asi to nejlepší.

Říká se, že komu se poštěstilo ochutnat originální ukrajinský boršč, ten mu zůstane věrný nadosmrti. Možná i proto, že Ukrajinci k boršči zakusují „pampušky“, což jsou smažené měkké bochánky potírané česnekem a mají naprosto nezapomenutelnou chuť.

 

Já chci mít štíhlé svědomí, proto si k zelenému boršči dnes vůbec nic nedám! Jen malý kopeček kysané smetany 🙂

 

 

Doporučení:

Často se hovoří o škodlivých účincích kyseliny šťavelové, proto se k jídlům obsahujícím šťovík přidává trochu mléka, smetany, tvarohu či sýr. Když se šťovík konzumuje v malé míře a občas, neškodí a tělu prospívá.

 

Pořád je a byla řeč o jarním boršči. O boršči plném masa, červené řepy, zelí a zeleniny třeba někdy příště.

Když máme venku jaro, vařme nazeleno a pokud možno i bez masa.

 

Vaříte se šťovíkem? Máte ho na zahradě nebo si pro něj chodíte do přírody? Vaříte nějakou jinou jarní „zelenou“ polévku?

 

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová / www.gurmanka.cz / Kuchařka ze vsi  🙂

Aktualizováno: 25.4.2019 — 18:43

27 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Ještě poznámka: kdo máte facebook, můžete si najít Dedeník na FB, tam jsou fotky a krátké příspěvky (z mobilu to tam jde snadno) 🙂

  2. Ahoj, zdravím z Arizony 🙂 Je tu horko, prérie, skály a všechno je daleko 🙂 Tady je momentálně 14:20 a jsme na cestách. Doufám, že večer našeho času udělám aspoň rajče a napíšu pár slov (wave)

    1. Uzivejte si 🙂 Jsem rada, ze jste dorazili a tesim se na fotky a blog. Jste na ceste do Grand Canyon?

      1. Zítra tam jedeme, v neděli jsme si netroufli… to byly davy i na obyčejnějších místech 🙂

  3. Tak ako je to: .alebo nie?šťovik je podla mna slovensky šťaveĺ,narecovo u nas na juhu šóška/asi z madarciny/

  4. Je zajímavé, že libeček má buď skalní příznivce, nebo odmítače, jako jsem já a třeba Minka. Jinak já se musím přiznat, že ač mám vůni bylinek moc ráda, nepřeháním to s nimi.

  5. Libeček mi na zahrádce moc nejde. Vždycky zmizí, že by se na něm nějaký hryzavec přiživoval? Rebarbora se mi trochu daří až letos. Mám ji třetím rokem.

  6. Tak dneska díky za inspiraci – tenhle barevný šťovík mám na záhoně mezi rudbekiemi a kopretinami, už loni jsem ho obcházela a dumala co to je, na kytku to nevypadalo, nekvetlo to a na plevel se mi to zase zdálo moc ušlechtilé a ochutnat to mně nenapadlo…tak jsem to nechala loni být, že počkám až to pokvete a zkusím zjistit co to vlastně je a letos na jaře jsem ho našla v zahradnictví v nabídce bylinek…tak ho vyzkouším. Bylinky miluji snad všechny, kromě dvou – zeleného koriandru a libečku. Oboje mi děsně smrdí…letos už jsem využila vlastní šnytlík a medvědí česnek, tymián mám oproti loňskému jaru krásně zelený, oregano roste jako blázen a šalvěj se mi vysemenila z bylinkovníku do květinového záhonu…jenom ta kudrnatá petržel zase nechce vylézt. A o kopr stále svádíme boj s přírodou, já ho chci co nejvíc a on u mě nevydrží…mám i citronovou trávu, česnekovou pažitku a v květináči velký metr a půl vysoký bobkový list, letos jsem ho ani neuklízela dovnitř. Bazalku, majoránku a hladkolistou petrželku už mám vysetou a těším se na ně. A k těm jarním polévkám ještě přidám chřestovou, ta bude zítra…

      1. Zkoušela jsem, zkoušela, do řádků, naširoko, teď mezi jahody rozhodit, mezi letničky, do polostínu, vždycky krásně vzejde, max 10 cm,a začne se kroutit, jako zčervená a lehne…letos asi zkusím zvlášť zavlažovací truhlík…

  7. Že je polévka Zelený boršč čtu poprvé – zajímavé. Tedy já take znám jen ten „lesní štovík“, který jsme si při procházkách cpali do pusy. Tenhle popisovaný jsem možná už také někde viděla, ale protože mě nenapadlo, že by to bylo jedlé, listy jsem nikdy neochutnala.

    Libeček mám moc ráda, bohužel mi tady neroste. Zkoušela jsem ze semen, objednala jsem si sazenice. Vyrostlo mi pár ubohoučkých stonečků a minilístečky a pak šlus a vše se v zemi rozpadlo. Kdysi jsme na chatě měli obrovské trsy libečku, stonky byly už jak tlusté duté trubičky. Rostl ještě, když už jsem bydlela v Německu a vozila jsem si domů spoustu nasušeného. Postupně začal hynout a teď už tam bratr nemá myslím žádný. Pro mě bramboračka bez libečku prostě není ta pravá. Tady ho nahrazuji lístky řapíkového celeru,je to podobné, ale libeček to není. Normální celer se tu prodává jen jako koule obalená ve vosku aby nevyschnul, listí žádné. Při jedné dávné cestě do Prahy jsem v obchodě koupila dva celery, které měly sice menší hlavy ale extra košaté listy (a přihodila ještě několik vedle ležících odtržených listů). Listy jsem si u maminky nasušila a pak přivezla sem. Po příletu mi celý kufr krásně voněl po té nasušené nati a možná jsem měla štěstí, že mě s tím pustili přes kontrolu.

  8. Jůů – tak tohle je šťovík! Ten u nás neroste… proto se šťovík říká šťavelu, který právě kvete. Jo jo, těm zeleným kyselým trojlístkům. Ale myslím, že i ten by se mohl na vaření použít – jako děcka jsme ho jedli po hrstěch.

    Z jarních bylinek používám hlavně medvědí česnek, libeček a dobromysl – jo a pažitku! na tu nesmím zapomenout! Jak dobrý je čerstvý chleba se sádlem a posypaný nahusto krájenou pažitkou!

    Jinak se přiznávám, že klasický boršč není můj šálek polívky! Ale tahle zelená varianta se mi líbí, akorát že toho šťovíku u nás není (chuckle)

    1. Takže šťovík je něco jiného než šťavel? Ty malý kyselý lístečky co rostou v lese?

          1. Zato se už několik let pokušíme o medvědí česnek a rebarboru, bohužel s velmi neslavnými výsledky. Každému to roste jak zběsilé, nám ne.

              1. Já mám třetí rok medvědí česnek pod hortenziemi a krásně se vysévá, i do trávníku, asi mu to tam svědčí, polostín, kyselá zem a dost vlhko…

              2. Medvědí česnek mám v polostínu v místě s dostatkem vody, rebarboru mám taky v dostatečně vlhkém místě (navíc přímo u sudů s vodou), půda je spíš kyselejší a lehčí, ale nějak se jim holt oběma nechce růst, no.

  9. Já na tyhle zelené polévky moc nejsem, listí spíše ve formě salátu nebo do nádivky. A šťovík nejraději čerstvý

    1. listí v salátech mohu, medvídka na chleba s máslem miluju, žádný pesto…libeček proházenej s vařenejma novejma bramborama a s máslem, lahůdka obrovská…pažitka na drožďový pomatlánce nebo na chlebu s tvarohem…luxus…
      jarní zeleninový polívky můžu tak z kedluben nebo mladýho hrášku…

      1. Jj, těším se na libeček, včera jsem ho nechala na chatě, celou otýpku,tak večer půjde do polívky a něco usuším. 🙂

        1. My už máme doma na balkóně libeček v květináči snad 30 cm vysoký. Mám ho taky moc ráda.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN