ZAHRADA: Pokus s bramborami (1) – Ohrádka

0328dar1_1Miluju nové brambory… Ladí mi se začátkem prázdnin a mám líbezné vzpomínky z dětství, kdy jsem je směla – pod dědovým bedlivým dohledem – vykopávat, aby z nich potom babička udělala krmi prostou, leč nadmíru chutnou. A tak jsem si řekla: mám zahradu, mám chuť, tak proč nemít i ty brambory?

 

No pár odpovědí by se nabízelo. Tak za prvé – mám zahradu, ale nejsem zahradník. Tak nějak vím, co s ní v základních obrysech dělat, ale nikdy jsem nebyla ten „se zelenýma rukama“. Rostou mi převážně takové rostliny, které hodně vydrží:)) Výjimkou jsou růže a rajčata – oboje jsou věcí srdce a oboje se mi nějak daří.

Za druhé – mám zahradu, ale na jílu. Je to velmi kvalitní cihlářský jíl (kousek vedle stávala cihelna), díky kterému každá vykopaná jáma na stromek vypadá jako vnitřek lesklého květináče a pro mladé kořeny je asi stejně prostupná. Když něco sázím přímo do země, musím udělat opravdu velkou jámu a tu zaházet dobrou zeminou – částečně koupeným substrátem, částečně kompostem nebo hrabankou, podle toho, co sázím. Výsledkem je, že rajčata, zeleninu a jahody nepěstuju normálně v zemi, ale ve veletruhlících.

 

0328dar1

 

No jo, ale brambory v truhlíku? I zaujalo mě, jak kdesi na Zvířetníku někdo (Ri?) psal o metodě pěstování brambor „na trávě“. Tak jsem se rozhodla, že to zkusím. Jelikož však naše zahrada disponuje mimo jiné také zahradní aktivistkou MBK (ano, Ariin zájem o zahradničení je někdy… no, těžko snesitelný:)), rozhodla jsem se, že budoucí brambory musejí mít svoji ohrádku.

To proto, že mám-li na ni hulákat, ať odněkud vypadne, musí být onen vypadávací prostor přesně definovaný. Celkem doufám, že se to osvědčí, protože rajčatový truhlík nechává úplně na pokoji a do jahodového skáče jen výjimečně – v době zralých plodů si občas ráda nějaký utrhne. Nepředpokládám však, že by jí brambory voněly jako oblíbené ovoce. Hm, tedy přesněji řečeno v to doufám.

Prkna na ohrádku se mi podařilo sehnat na blízké stavbě, kde rozebírali stodolu. Marek ohrádku postavil a jak pravil spřátelený zahradník, jabloňce brambory vadit nebudou, pokud uděláme ještě malou ohrádku kolem kmínku, což by už neměl být problém.

Takže teď řeším následující otázky: je třeba stará prkna něčím natřít? Nepotřebuju, aby vydržela věky, spíš si říkám, jestli tam třeba nemůže být skrytá nějaká houba nebo plíseň… nevím. Přece jen je to ze staré stodoly.  Máte s tím nějaké zkušenosti?

No a druhá aktuální otázka, kterou musím vyřešit, je vhodná doba výsadby. Koupila jsem sadbu raných brambor a paní v obchodě říkala, že v kraji se už prý sázejí brambory teď, ale u nás (dalo by se to tu nazvat vysočinou) že je to moc brzy. Ale pokud toho nemám moc, můžu případně časně vylezlé brambory chránit před mrazem textilií.

Tak by mě zajímalo – kdy sázíte brambory vy, kdo je pěstujete? Jak poznáte vhodnou dobu? A taky – jak se postarat o ty sadbové brambory? Mám je nechat v síťce, nebo je třeba někde rozprostřít? Co s nimi děláte vy předtím, než jdou do záhonu?

Děkuju předem za vaše zkušenosti! Hodlám tento pokus dovést do (doufejme zdárného) konce a budu referovat o jeho pokračování:))

 

0328dar2

Aktualizováno: 28.3.2014 — 08:15

91 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. musím se pochlubit, zahájila jsem stopovací sezonu, konečně, táta hlídal zodpovědně 🙂

    Terry snad poprvé v životě stopoval líp jak Nastěnka, což je co říct ale zas by se to dalo čekat když je taky starší že 🙂 dokonce označil předmět!!! rychle!!! ale to já znám zas mě namlsá, že jak dobrý zkoušku bysme dali a já se nechám ukecat a zas mě vypeče 🙂 Nanynka se těšila, čuchala moc¨:) kočička moje

    no a včil mi vysvětlete jak to mládě naše lidské přijde na to, že matka není doma?? odcházím šlapat stopy, spal, za 15 min jsem byla zpátky, otvírám dveře slyším řev 🙂 tak vezmu dítě pochovám, nakrmím, v pohodě, usne, uplyne si tak 45min, odcházím na ty stopy, vypracujeme, vracím se dom a zas řev 🙂 mamka pochová a dobré

    a kdyby nespal nebyl nakrmený přebalený spokojený tak bych fakt neodešla 🙂

    1. Pájo, on tě cítí stejně, jako štěně fenku (inlove) Příště holt budeš šlapat stopu s Olíkem v náručí a na vypracování ho za tebou ponese táta (chuckle)

        1. něco budu muset vymyslet, ve čt už budu mít ten šátek, na klokánka mi přijde ještě mrňavý

    1. Chichi, to jsou zatraceně luxusní truhlíky:)) Ty moje veletruhlíky mi postavil všechny Marek z nejrůznějších prken, která po něčem zbyla, takže jsou funkční a takové… no, zemité (chuckle)

      1. Já vím, že je to takové hipsterské ťutu, sama bych si nic takového nejspíš nepořídila a šla spíš podobnou cestou jako Ty s Markem, ale pěkně se na to kouká, to zas jo. Nebo ne?
        Každopádně, v diskusi pod článkem je odkaz i na toho Rusa, co už zde o něm byla řeč: http://leva-net.webnode.cz/products/podivuhodna-zahrada-igora-ljadova/
        My jsme dnes na zahradě s dcérou něco málo zasela a zasadily čtyři rakytníky, snad se chudinky ujmou, moc to neumíme. Taky jsme nasbíraly velkou mísu fialkových květů a teď sedím u netu a hledám, co s nimi, zatím na mě nic použitelného nevypadlo. Vloni zjara bylo na netu receptů z fialek mraky, teď nic moc. Nevěděl byste někdo co s nimi? Už jsem se velice podobně ptala i na Hadech, ale zatím nikdo neodpověděl.

        1. Nevím, co s fialkama (kromě pokoukání:)), a uznávám, že na ty krásné truhlíky se kouká moc pěkně! Kdyby mi je ovšem někdo nadělil, tak bych se fakt nezlobila (chuckle)

  2. taky jdu na sasanky.
    Krakonoši – ve starém Betím týdeníčku je kolem půlky měsíce dubna 2009 malá fotka zcela růžové sasanky. Je jich na tom místě spousta světle růžových, některé jsou tak výrazně barevné, jako ta na snímku. Chodíme po okolí hodně. Sasanek je všude mocmoc – ale takto podivně sytě vybarvené jsme jinde neviděli. Je to hodně zvláštní?? A nebo je to běžné??
    Archívní stránka tady: http://drporkert.com/dogy/images/beta/0409/index.htm

    1. Ano, je to s. hajní a trošku narůžovělé kvítky už jsem u ní také viděl, ale tohle je šťavnaté. Nejspíš je v půdě nějaká chemická anomálie, která ji takto zabarví.

      1. Nemohlo by se jednat o sasanku japonskou? Tu prý tady taky sem tam někdo vysadí…I když si nejsem jistý zda nekvekve až na podzim….?

        1. Ne. Sasanka japonská je mnohem mohutnější a kvete opravdu až na podzim. Jedním z jejích prapředků by ale mohla být sasanka lesní.

  3. Musím se vlípnout sem, Krakonoš opět zabodoval, sasanek jsouu nás mraky. Člověk ani neví, že jsou chráněné. Na zahrádce máme také nějaké bílé velkokvěté, hodně se množí a jsou krásné.Kvetou ale později než ty ve volné přírodě.

    Ještě se musím omluvit Míše, Aidě a Karolíně, že jsem nepopřála včera. Tak děvčata, do dalších let hodně zdraví, radosti, kousek štěstí a spokojenost. (rose1) (rose1) (rose1)

    1. Nejspíš sasanka lesní, (a. silvestris). V Čejči a okolí jich jsou v předzahrádkách na ulici tisíce. Ale v přírodě jsou chráněné také.

      1. Je to tak, že sasanky sice na místech výskytu rostou v hojném množství, díky způsobu množení rozrůstáním oddenků, ale míst, kde se vyskytují, je v republice dost málo. Takže druh se tím pádem považuje za ohrožený a chrání se. A včera na Pálavě nad Pavlovem jsem viděl stovky sasanek pryskyřníkových, ale ani jednu sasanku hajní.

        1. Krakonoši, a byl byste schopný identifikovat to, co tam kvetlo? (musím se k vlastnímu zahanbení přiznat, že ty tam kytky moc neznám, jen odhaduju, a každému, kdo je zná, bohapustě závidím).
          My tam byli před týdnem, ty barevné koberce květin v lese byly nádherné. Nahoře na stráních jsme pak viděli mj. malé kosatce, nějaké violky, ale koniklec zatím žádný, ani hlaváček (ty jsem tak jediné schopná poznat).

          1. Už se na tom pracuje, fotky i text se tu postupně (?) objeví. Ten otazník znamená, že dnes pošlu podklady, ale o dalším osudu zaslaných materiálů už rozhodne kdosi jiný.

        2. No, výskyt a rozšíření druhu je jedna věc, ale ochrana je věc druhá. Chráněné druhy jsou uvedeny ve vyhlášce 395/1992 Sb. zákona 114/1992 Sb. O ochraně přírody a krajiny. Proto se mi to s tou sasankou hajní nějak nezdá.

          1. Ještě je tu také CITES a Červená kniha. (Z té byl nedávno pro změnu vyškrtnut kandík psí zub).

            1. To, že je rostlina uvedená v Červeném seznamu, ještě nemusí znamenat, že je chráněná. Ale stejně, nemůžu ji najít ani tam, ani tam. Nemáte nějaký odkaz nebo tip, kde to najít? Opravdu mě to zajímá, sasanka hajní se u nás vyskytuje, tak chci vědět co nejvíc 🙂 Děkuji.

              1. na Slovensku to mají jednoduché. V rezervacích je chráněné všechno, mimo ně nic. u nás je v tom, jako obvykle, čurbes, něco je chráněno všude, něco někde, něco málo, něco přísně. Takže když vám na zahradě vyroste z větrem zavátého semínka třeba střevičník pantoflíček a někdo vás udá na inspekci životního prostředí, budete mít smůlu, protože nikomu nedokážete, že vám to tam vyrostlo samo od sebe. A se sasankami je to podobné. V rezervacích jsou chráněné, mimo ně, až na vzácné výjimky, nerostou a pokud je budete mít doma a narazíte na pitomého ekoteroristu, budete mít problém.

  4. Dede, ohrádka je moc pěkná, skoro ti ji závidím. Byl by z toho moc pěkný vyvýšený záhon.

      1. Děkuju, milá Aido, je to moc zajímavé a hned mě napadlo… co takhle přidat ještě nějakou tu dýni? (chuckle)

  5. Ještě jsem nečetla komentáře, ale oznamuji, že erteple jsme sadili minulý týden. Kdy se pozná, že se má už sadit? No tehdy, když už mají posazené sousedi (chuckle) .
    Mamka – „že už jedete, všecí mají zasazený erteple a já čekám na upravení zahrady“ . No nic, Jenda zahradu poběhal s terou, já namagírovala řádky a pak jsme sadili po staru „pod motyku“.

      1. Ptáš se na terminus technikus „pod motyku“? Tato verze se používá v případě sadby malého množství brambor (i když si pamatuju doby, kdy jsme takto osazovali celé pole). To se nedělá járek, ale motykou se vykopne důlek tak šikovně, že vykopnutou zeminou zakryješ důlek předchozí, už opatřený sadbovou bramborou – neumím to pořádně vysvětlit, chtělo by to názornou ukázku.

        1. Ano, také jsme sázeli metodou kopneš – hodíš bramboru – uděláš krok – kopneš – hodíš bramboru – uděláš krok – …
          a tak přes celé pole 🙂

          1. Huhu, ještěže nemám pole (chuckle) Jinak podzimní „bramborové“ brigády bývaly pěkně tvrdá zkušenost… jak mám brambory ráda, tak po deseti dnech v ledové zimě u třídích linek nebo na poli zůstal v člověku takovej nějakej, no odstup 😛

              1. Děvčátka, díky za vysvětlení, já jsem opravdu zahradnictvím nepolíbená. Po letech dětské nucené námezdní práce jsem na zahradničení prudce zanevřela a začíná mě to bavit až teď, když si to můžeme dělat po svém.

  6. Teorie říká, že brambory se mají sázet na „józefa“. A taky že se mají na světle týden předklíčit, nadělají se na nich úplně jiná očka, než ve sklepě a tmě. Vykopat drážku, dát na stopu od sebe, hrobkovat, okopávat …

    Praxe u nás je taková, že už přemýšlíme, kdy se dostaneme k rozvážení kompostu, abychom mohli místo pro brambory aspoň poorat. To si pak vždycky připomínám, že jsme je jednou sázeli v půli května, do jílu a jaké byly pěkné 🙂
    Ty se ekonomikou zabývat nemusíš, tak to s agrotechnickými lhůtami nepřeháněj 🙂
    Vůbec, když vidím tu ohrádku … položila bych milé brambory úhledně na zem a zasypala. Až vystrčí zelené uši, zase bych je zasypala, nenavozíš se tolik hlíny najednou a ušetříš si hrobkování. Akorát budou hluboko a budeš to proklínat, až je budete vykopávat 😀 😀 😀
    Bramborám nějaký ten šutr nebo jíl nevadí, ale mají rády dost hnojení. Jestlipak sis schovala dost listí od podzima ? 😀

    1. Mám kompost a navrchu je i nějaké listí. Počítám, že si brambory smlsnou 😛 Jinak ty sadbové ještě nemají ani klíčíček… vadí to, nebo takhle můžou do země? Nebo je mám někde rozložit a čekat, až nějaké klíčky vylezou?

      1. No, my někdy se sadbovými bramborami těsně před naházením do země děláme to, že je koupíme 😀 😀 😀
        Na klíčky čekat můžeš, nemusíš 🙂

  7. Jo a ještě jsem zapoměla napsat, že takový bednozáhon má také tu přednost, že se člověk nemusí plazit přímo po zemi, ale rostliny jsou výš, takže na záda by to mělo být lepší (y) . Letím za maminkou.

    1. Víš co je divné? Mě vůbec nevadí sehnout se až k zemi, ale práce v takovém polopředklonu, třeba nad nízkým stolkem je něco, co mi způsobuje akutní bolení hřbetu a to navíc ještě rychle 🙁

      1. Máš pravdu, milá ri – můj jahodovej záhon je přesně v takové výšce, aby se u něj skoro nedalo být – ani vysoko ani nízko a záda rychle bolej. To rajčatovej je vyšší aa tam už potíže nemám 🙂

  8. Dede, já bych to asi žádnou chemií nenatírala, pokud si nejsi jistá (dřevo je ze staré stodoly), tak to potři nebo polej hypermanganem nebo to natři fermeží. Tak jako přede mnou Ti radí, už je zasaď do země, přikrýt můžeš kdykoliv, kdyby hrozily mrazíky a nať už byla venku.
    Já brambory na sadbu dávám na lísky a nechám je v teple a NA SVĚTlE naklíčit (když na ně nezapomenu a mám čas 😉 ).
    Pro zajímavost jsem hodila na Rajče moje loňská rajčata. Vrchní plody se sklízejí ze žebříčku :-).
    http://dig.rajce.idnes.cz/Roubovana_rajcata

    1. Alex, není to Tornádo? ty mívám já, rostliny jsou obrovské a rajčat plno 🙂 To je něco pro mě – rostliny, které bují v pravdě jako plevel 😛

      1. Tornado sadím i ja,sú fantastické,familárne im hovorím Tornado Lou.

        Si myslím,že na „zahradníčenie“ musíme zostarnuť,tak nejak inak vnímame zem,kolobeh života-paralely naše s tým rastlinným.Spomínam si ako bratranec vysvetľoval mladšiemu bratovi,zo školy poučenému,že Boh neexistuje:rozmáchol rukami a ukázal na zaburinené záhony,kde sa snažili papriky a rajčiny prežiť,vidíš Boh je,lebo tu rastie len to,čo nám požehná,my nemáme čas/ a ani sa nám nehce /polievať a kopať.

  9. Dede bohužel ti neporadím, já pěstuju pouze trávník a v sezonu rajčata, loni jsem dokonce pěstovala od semínka ale konečná úroda nic, tak jsem zvědavá jak letos to dopadne??

    nicméně ti budu držet(y) ať Ti narostou zemáky velké jak melouny!!! a smlsneš si na nich a budu Ti fandit, aby se Ti dařilo držet psiny asistenční co nejdál 🙂

    1. Pájo, já měla vždycky vztah k pěstitelství víceméně záporný, nicméně od loňského léta docela brečím po ověřené zelenině pro mládě. Takže letos na nějaké pokusy taky dojde. Vzhledem k tomu, že tě to do půl roka a do dne taky čeká 😀 samozřejmě pokud nemáš jiné zdroje a máš kde, nějakou tu „mrkvičku“ si nasaď. Zdravíme vaše mláďátko, P + žrout E

      1. naštěstí mám skvělou maminku, která se coby mičurin realizuje ráda a zahrádka ji baví a daří se jí, takže bude Olika zásobovat 🙂

        mamka Pája to letos zkusí opět s rajčatama 🙂

        taktéž zdravím 🙂

  10. Na LJ existuje tato komunita http://gardening.livejournal.com/ , lidi tam píšou o něčem, čemu říkají „raised beds“. To vypadá dost podobně jako tvůj budoucí bramborový záhonek. Možná by tam pro tebe měli nějakou dobrou radu.
    Já se na ně sama obracím, když potřebuju.

  11. Ad: Šafrány:
    Podzimní šafrány jsou ocůny a na rozdíl od šafránů jsou dost jedovaté. K ocůnům se dostaneme na podzim, kytkovník bude nabízet, pokud bude stíhat, aktuálně kvetoucí druhy.
    Koření žlutooranžové barvy jsou blizny šafránu setého. jeho vysoká cena je dána náročností sběru a mizivým množstvím, které lze z květů získat. A krokusy a šafrány jsou jedno a totéž, krokus je počeštělý latinský název druhu.

    1. Krakonoši, KYTKOVNÍK je náramnej. U nás pod Ještědem byla louka plná šafránů. Nevím, zdali to byly sestěhované ze zahrádky, byly hlaně modré a bílé, ale byly tam léta. Přišel stavebník, asi hodně zaplatila vyleštil kliky a pozemek je zastavěný. :@

      1. Do Slunečné u České Lípy to od vás není zas až tak daleko a u kostela je chráněná louka dokonce s přetékající studnou.

        1. (y) Krakonoši Kytkovník je fakticky skvělý (y) . Těším se na další pokračování. Začínám tě podezřívat, že máš sježděnou republiku po všech zajímavých kytkových lokalitách (chuckle) .
          Jo a ještě ty blizny šafránu moc chuťě nemají, spíš si myslím, že mají barvit. A na tohle používám kurkumu, ta je úplně bez chuti a barví do krásné žluté skvěle.

          1. Podezření je správné. Loni to bylo přes 30.000 km. A letos to bude o minimálně 40% levněji, přešel jsem z benzinu na líh.

              1. Pouze do nádrže, je to o 10 kč/litr levnější a spotřeba stejná až mírně nižší. Do sebe ne, jsem nekuřák, nepiják a nemrava a na kolena a další klouby mám cosi onačejšího – termálky v Dun. Stredě, pobyty v červnu a září už mám zabukované.

    2. Vnesu do toho ještě trochu zmatku: existují i podzimní krokusy:

      http://jagri.rajce.idnes.cz/Jadran_2005-2008/#74.jpg

      – foceno koncem září v Chorvatsku, myslím, že v Drveniku, taková trošku zpustlá zahrada cestou ke hřbitovu. Jsou jich tam vždycky mraky.
      Jednou jsem našla cibulky těchto krokusů vyhozené na jakémsi smetišti ve StariGradu na Hvaru a od té doby je mám i na zahradě…

      Jarní by měl být Crocus vernus a podzimní Crocus sativus… jenže mi nesedí barva… podle WIKY je světle fialový a tyhle jsou zářivě žluté.
      Krakonoši, vysvětlíš záhadu?

      1. Dohledala jsem, že podzimní krokus je Crocus kotschyanus. Barva nesedí… Co tedy mám na té fotce? Ví to někdo? Cibulka či hlízka je velká, 4-5 cm. Zasadit se musí už v srpnu, koncem září kvete. Pak narostou listy (podobné hyacyntovým, ale ne tak tuhé), celou zimu jsou zelené, je to mrazuvzdorné. V květnu začnou zatahovat a je nejlepší cibulky vyndat – deštivé léto vadí – málem jsem je takhle jednou zahubila.

      2. jestli je podzimní krokus totéž co ocún, tak ty potkávám (když pominu botanickou) na jedný pasece za Příbramí a jsou takový vodově fialový, na pohled bezlistý.

        K pěstování brambor nemám co říct 😛 . Ale jím je ráda (clap) .

        1. Podle mne je to něco jiného, ocún mám na zahradě taky…
          Ledaže by to byla žlutá varianta (whew)

          1. Ocůny jsou pouze fialové, existují i vyšlechtěné varianty s bohatšími květy. A pokud jde o ty podzimní krokusy, jedná se o podobnost čistě náhodnou, stavba listů i rozměry rostlin jsou o něčem jiném. Bohužel přes zahraniční květenu expert nejsem, ale cosi mi říká, že o pravé krokusy v tomto případě nejde. Ale hádat se rozhodně nehodlám.

  12. Zdravím.
    U nás na Litoměřicku se rané brambory sázely okolo Josefa,takže u vás bych je zasadila teď.V zemi nezmrznou a výhonky se v případě hrozby mrazů přihrnou.Nebo se mohou přikrýt plachtou.Podle fotografie ohrádky to půjde dobře.
    Dřevo nenatírat,je zo chemie.Přeju úspěch.

  13. Zevnitř rozhodně, pokud nemají do podzimu totálně shnít. A barvu hodně naředit, aby prosákla do hloubky. Kvalitní půda, ve které se dobře daří všemu živému, je vražedná žíravina pro vše neživé, i odolný plast po dlouhodobém pobytu ve vyhnojené zemině křehne a velice ochotně praská.

    1. Viděl bych ještě jednu možnost. Vykopat jámu, tak půl metru hlubokou o rozměrech uvažovaného záhonu, ten jíl využít pro nějakou vlastní keramickou tvorbu, (za dlouhých zimních večerů) a do té jámy navézt půdu rostlinám lahodící. Časem se postupně zůrodní i jíl v okolí.

  14. OT, jestli Dede dovolíš, i když mám dojem, že také patříš do oslavované množiny:

    Milí čtenáři,
    dnes má Jan Ámos Komenský narozeniny a všichni učitelé svátek. Přeji všem, kteří učili, učí, učiti budou či o tom aspoň někdy uvažovali, hodně zdraví, pohody a hlavně pevné nervy.

    1. Tady se ráda přidám (f) (h) (f) protože dobrého učitele zlatem vyvažovat… to ví každý, kdo má děti a pokoušel se je něčemu naučit.
      A u nás dobří učitelé opravdu jsou – ale řekla bych, že spíš systému navzdory, bohužel.

  15. No jo, když Ty na to jdeš vědecky….ono je to asi nutné v jílovitěhorských podmínkách…ale my s mamkou jsme vždycky prostě na jaře vyhrabali řádky, ty brambory tam naházeli, řádek zaházeli. Pak se jen čekalo s tím že moc zalejvat se to nemusí. Brambora na loupačku omytá a uvařená hned po vytažení ze země…já jen se solí, ale ségra i s tvarohem…ech…hlad na mně jde….

    1. Pů, já to dělám poprvé a tak to prostě z neznalosti komplikuju, no (wasntme) S dědou jsem brambory vykopávala, ale nikdy nesázela, prostě mi chybí aspoň to okouknutí! 🙂

  16. Dievčatá,cestou do Brna,rada schádzam z autostrády pri Břeclavi a jazdím cez tie malebné dedinka.Tak som raz v Starovičkách natrafila na bodrého Moravana,ktorý v dobe okolo Veľkej noci mal už zemiaky vzídené.A on ma poučil.“vysadte mladá pani/!!/ zemiaky v týždni medzi MDŽ a Jozefom a budete mať nové v posledné májové dni.Nebojte sa mrazov-ak aj zmrzne list,nič sa nedeje. A mladá pani v prvý týždeň septembra/9-mesiac/ zasadte zemiaky znovu,v novembri skoste vňať a nechajte ju na hriadkacH. Na štedrý deň vykopte a budete mať nové zemiaky vlastné a dobré.“Robím to tak spústu rokov a je to pravda.Tiež kopem jarky a sadím jednu od druhej asi na 20 cm-po slovensky na piaď/vzdialenosť od palca po malíček na roztvorenej dlani/A mám krumple pekné veľké-u nás sa hovorí:čím hlúpejší Slovák,tým väčšie krumple.

    1. Verenko, nepochybuji, jen se divím: opravdu vykopat až na Štědrý den? A nejsou nasládlé? Vždyť v prosinci už bývají docela slušné mrazy…

        1. Pokud jsou brambory pod povrchem, zesládnou až tehdy, když teplota pod povrchem půdy klesne dlouhodobě pod magických 5° C. Takže pokud počasí osciluje kolem nuly a hlízy jsou dostatečně hluboko, mohou i do těch vánoc klidně bez úhony vydržet.

        2. Jistě, Brecuav je jih jihoucí a rovina rovinatá – my jsme ale vlastně nedaleko (cca 60 km vzdušnou čarou), ovšem na sever a výš… Prostě jsem se s podobnou praxí nesetkala. Ójé, já toho neznám (chuckle)
          Ale vůbec bych se, Dede, nebála ani u vás dát brambory do země už v březnu – obecně řečeno. Nebude-li mrznout, vyrostou opravdu dřív. A pokud bude zima, bramborám to ažtak neublíží. Každým rokem jsme u Čáslavi měli několik bramborových keříků v řepě nebo kukuřici – holt nějaké hlízy se samy rozhodly, že přezimují raději na záhoně než ve sklepě a stanou se sadbovými.

    2. K tomu konci bych měl chuť něco jedovatého dodat, po zkušenostech z pěti let montáží na Slovensku.

  17. Tak to ti neporadím- u nás se prostě vykope járek, do toho se nahážou brambory vždycky kousek od sebe a zahrne se to. Pak se čeká, až to poporoste, nakopčí se se to a pak se už jen čeká dál, co z toho bude. A to na chalupě, kde hlína má do černozemě daleko předaleko, ale ten váš jíl to teda není :)Ale ty prkna bych ničím nenatírala, ani ohrádka na pařeniště se nikdy ničím nenatírala, nanejvýš se „sklókla“ nová, ale ta stará vždycky vydržela několik dlouhých let. A sadbové brambory vždycky čekaly v síťcě, nic jsme s nimi nedělali.

    1. „se vykope járek“ (inlove) Děvčata moravský, já vás tak ráda poslouchám! 🙂
      Tak poslední zvědavá – a kdy je sázíte? (sun)

      1. Já myslím, že tak v půlce dubna, aby je zmrzlí moc neožehli, ale to už někdy bývají nakopčené, tak se to zas zahrabe. Je to mimo jiné o tom, jaký ty brambory mají „kle“, teda jakože klíčky, peklo je, když narostou moc dlouhé. To jsme fakt nenáviděla, jak jsme se je snažila pečlivě smotat do járku a zahrnout hlínou.
        Ale na přednášce o permakultuře jsem slyšela, že brambory se skvěle pěstují v pytlech.

        1. Taky moc neporadím, akorát včera jsem byla kousek od Znojma a tam už mají vzorně vysázeno a přihrnuto – fakt je, že ještě nevykukují. Pokud chceš ty prkna natírat, moc se s tím neštvi a přetři je normálně vápnem, plísně to vyhubí a hlíně neuškodí. Brambory snesou hodně.

        2. Myslím, že půlka dubna je už dost pozdě. Klidně ty prokladé (chuckle) hlízy zasaď už teď – bude-li chladno, budou v hlíně čučet, jak se oteplí, vystrčí zelené prstíčky. V případě možného nočního mrazu stačí přikrýt nějakou plachtou, aby lístky moc neomrzly. Erteple toho snesou hodně …
          Teď jsem si vzpomněla, nedávno kolovaly na netu fotky, kterak v takovýchto dřevěných ohrádkách nějaký ruský člověk pěstuje vsjo – i brambory (a taky zeleninu a jahody).

          1. Tak začátek dubna? prostě vím, že naši ještě nesázeli 🙂 ono na chalupě je to vejš a už jim několikrát ty brambory fest omrzly, tak asi proto.

  18. S tímhle vám DEDE neporadím.
    U nás je zahradník můj muž.
    Na balkoně máme truhlíky a pěstujeme malá rajčátka a papriky. Rajčatům se tam daří a jsou výborná slaďoučká. Máme tam i hodně kytiček a stůl se židličkami. Rádi tam přes léto večeříme.

    Nové brambory s kyselým mlékem a tvarohem mi dělávala moje babička.

    Míša z Plzně

    1. Míšo opravdové papriky nebo ty malé papričky? Balkonová rajčata znám, ale o paprikách jsem zatím neslyšela 🙂

      1. Dede papriky máme opravdové veliké. Malé jsme také ještě neviděli. Rajčátka máme malé keříčkové.
        Míša z Plzně

        1. Květináčové papričky mají u nás v květinářství. Jenom nevím, zda to jsou sladké papriky, nebo feferonky.

      2. DEDE, MÁM UŽ ZASETOU A DOKONCE UŽ VZEŠLOU PARIKU, KTERÁ SE ZOVE „BALKÓNOVKA! POSLOUCHAL JSEM V RÁDIU, N DVOJCE O TOM NĚJAKOU ZAHRADNICKOU PORADNU, MYWSLÍM S PELEŠKOU, VĚTVIČKOU NEBO NEBO NĚKÝM JINÝM. TAM RADILI PAPRIKY BALKÓNOVKY. MÁM JE LETOS PRVNĚ, ALE DAJÍ SE SÍT I DO NÁDOB A VĚTŠÍCH RTRUHLÍKŮ. MAJÍ VYRŮST MAXIMÁLNĚ DO VÝŠKY 40-60 CM, COž JE VÝŠKa TAK AKORÁT DO TRUHLÍKU NA MOJE JIHOZÁPADNÍ OKNO.MÁM SEMÍNKA PRVNĚ, ALE VZEŠLA VELMUI DOBŘE, TAKŽE UŽ BUDU PŘEPICHOVAT DO RAŠELINOVÝCH TABLET. A RAJČATA JSE SELA TEPRVE PŘED TÝDNEM A UŽ JSOU VBYLEZLÁ A BUDU JE BRZY TAKY ŘEPICHOVAT. A CO SWE BRAMBOR TÝČE, UŽ JE MÁM VYZAZENÉ V BEDNĚ JAKO VLONI. SICE SI NA JEJICH NATÍCH VÝTEČNĚ HODOVALI SLIMÁCI, ALE JÁ PIOTŘEBUJU HALVNĚ TU DOBROU ZEMINU, CO PO NICH V TÝ TRÁVĚ VZNIKNE. A LETOS UŽ MÁM BEDÝNKY DVĚ. JEDNU VĚTŠÍ, DRUHOU MENŠÍ. NETRVÁM NA ÚRODĚ, TAKŽE DO SADBOVÝCH BRAMBOR NEINVESTUJU. VLONI BYLO MOC SUCHO A JÁ NEMĚLA DOST TRÁVY NA PŘISYPÁVÁNÍ, TAKŽE ÚRODA BYLA MALÁ. ALE JSOU TO VÝTEČNÉ PŘEDLOŇSKÉ BRAMBORY ČERVENÉ, TAKŽE JE NAPŮLÍM, ABY BYLO DOST DO OBOU BEDÝNEK.MÁM NASYSLENÁ PRKNA JEĚŠTĚ OD DOBY, CO NÁM DĚLALI NA PANELÁKU NOVÉ STŘECHY. JEJICH HALDA, TAKŽE JÁ NENATÍRÁM NIČÍM, DŘEVO NA STŘECHU BYLO VELICE TVRDÉ A KDYŽ SE TESAŘI NEPODAŘILO ZATLOUCT HŘEBÍK, HODIL KLIDNĚ PRKNO DOLŮ A UŘŽ SE S TÍM NES,,.PROTO ŽE JSEM SI DQALA PRÁCI A VŠELIJAK ZKŘÍVANÝ HŘEBÍKY JSM VYTAHALA, MÁM PRKNA PĚKNÁ A AKT ROZLIŠNĚ DLOUHÁ. UŽ Z NICH MÁ JIŘÍ SPOUSTY POLIC VE SKLEPECH A JÁ MÁM DVĚ POLICE U SVÉHO PC.ZKRÁTKA SEHNALA JSEM SI JE M A DNES JE POUŽÍVÁM, JAK JE POTŘEBA.JEN MNE MRZÍ, ŽE BOHUŽEL NEBUDU MÍT DOST TRÁVY, ABYCH BRAMBORÁM PŘISYPÁVALA. SOUSEDI, KRTEŘÍ NEPĚSTUJOU NIC, SE TRÁVY ZBYVUJÍ VELICE RÁDI.PAK MUSÍM JEN ČEKAT A HLÍDAT, JAKMILE BUDE MĚSTO SEKAT TRÁVU KOLEM NAŠICH BYTOVEK. UŽ MÁM DOMLUVENO, ŽE MI TEN SEKÁČ, CO S TRAKTŮRKEM JEZDÍ, SLOŽÍ VŠECHI TRÁVU PŘED ZAHRADNÍ VRÁTKA. JLIDI TU TENHLE ZPŮSOB PĚSTOVÁNÍ ZATÍM NEZNAJÍ,TAKŽE O TRÁVU NESTZ TOJÍ. KROMM TOHO MŮŽEBÝT MĚSTO RÁDO, ŽE JIMM UŠETŘÍM NÁKLADY NA POHONNÉ HMOTY, JELIKOŽ ASPOŇ TEN NÁKLAĎÁČEK NEMUSÍ JEZDIT AŽ ZA MĚSTO, KDE SE TA TRÁVA SKLADUJE. JENNY JE NÁRAMNĚ CHYTRÁ A PŘEDVÍDAVÁA STRAROSTKA , TAKŽE V TÉ JEJÍ VSI, KDE STAROSTUJE, MAJÍ OBČANÉ K DISPOZICI KOMPOSTÉRY NA BIOODPAD.JSEM JEN RÁDA, ŽE NA MNE U NÁS TA TRÁVA ZBYDE,PROTOŽE NAŠE STAROSTENSTVO NA TOHLE ŘEŠENÍ JEŠTĚ NEDOZRÁLO. A JÁ JIM TO ZATÍM PORADIT ZE SOBECKÝCH DŮVODŮ NEHODLÁM.

  19. Ale to je nahoda. Zrovna dnes jsem prinesla z obchodu pytlik tech novych malych zlutavych brambor. Slupicka jemna, jen se na ne oko smalo. Pripomnelo mi to jedno z mych oblibenych jidel z mladi. Tyhle mladounke brambory, neloupane, osoleny tvaroh a pazitka. A zdibec masla, ktere se na tech horkych bramburkach zvolna rozpoustelo. (inlove) To je jidlo, ke kteremu podat maso by snad byl hrich – pan buh a priroda vymysleli perfektni kombinaci, a s tou by se nemelo manipulovat. Dlouho to tady nebylo k mani – i kdyz obcas se objevily brambory male, ale to bylo odrudou a ne novosti a mladim. Nastesti se v nasem meste objevuje cim dal tim vic obchodu se zajimavymi potravinami – v podstate cely svet na policich. A tak jsem se zlomila a koupila k tomu opravdovy tvaroh z Nemecka (quark). Neni to levne, ale k tem bramborkum…. To co se v Americe prodava jako tvaroh, se jmenuje sour cream. Neni to spatne, ale neni to to ono, jak si to pamatuju k tem bramborkam. Jo, a takovej ten tvrdej tvaroh ke strouhani, tak to jeste do nasich koncin nedorazilo.

    1. Hanko, tos měla brambory na loupačku! To jídlo miluju (měla jsem to včera 😛 ) a pokud jsou brambory navíc nové, je to lahůdka převeliká 🙂

      1. Brambory na loupačku můžu také, měl je moc rád i náš Ferdík, ten je kradl paničce z ruky hned, jak odpadl poslední kousek slupky, Ale když si vzpomenu, jaká byly na podzim upečené v popelu ze suché natě…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN