MLSOTNÍK: Přílišná kreativita

Jaký je rozdíl mezi lékárníkem a fyzikem? Lékárník připravuje své magistraliter úzkostlivě dle osvědčených, zažitých a neměnných postupů. Fyzik naopak rád definovaně mění podmínky experimentu a sleduje, jak to ovlivní podobu výsledku. Pilířem stabilních jistot je u nás doma manžel, třeštitrdlo jsem já.

 

 

Abych vše uvedla na pravou míru, i já dokáži například dodržovat instalační protokol krok za krokem a každý krok dvakrát zkontrolovat, je-li vše přesně dle návodu, a on dokáže nacpat do receptu na koule místo sušeného kokosu čerstvý. Oba se z takového vykolejení ze zažitých pořádků dost dlouho vzpamatováváme. Já obvykle relaxuji tvořivou, jak se dnes říká, kreativní činností. Například peču cukroví.

Každý rok zkouším nějaký nový recept, který mi zkříží kolem vánoc cestu. Letošní volba byla jasná, mám nové silikonové formičky na košíčky (prosím p. t. čtenářstvo, aby si tento detail zapamatovalo – pro další dění bude klíčový). Takže recept na košíčky, třeba z kuchařky nejmenovaného supermarketu Albert. Karamelové? To miluji! A vypadá to tak jednoduše, na tom se nedá nic zkazit…

 

KŘUPAVÉ KOŠÍČKY S KARAMELEM

 

Ingredience

200 g sušenek Lotus

250 g másla

1 plechovka salka

1 balení mandlových lupínků

sůl

 

Postup

Sušenky nadrobte do mísy, přidejte 100 g změklého másla a prsty hněťte do těsta. To natlačte do formiček na košíčky a při 175 °C pečte 8 minut. Nechte zchladnout a vyklápějte až v momentě, kdy formičky udržíte v ruce. Zavřenou plechovku salka dejte do hrnce, zalijte vodou, aby byla potopená, a 1,5 až 2 hodiny vařte. Nechte vychladnout, otevřete a obsah smíchejte se 150 g másla do krému. Naplňte jím košíčky. Mandle vsypte do rendlíku, zalijte 200 ml vody, přidejte lžičku soli a minutu vařte. Sejměte z ohně a až po 10 minutách slijte vodu, mandle osušte a opečte v troubě dozlatova. Ozdobte jimi košíčky.

 

Co může být jediným zádrhelem? Ten karamel. Existuje firma, která dělá kondenzované mléko už karamelizované, což je nejjednodušší. Ovšem – povede se ho manželovi přinést?

„Nesu ti normální kondenzované mléko, karamelové neměli.“ Tak fajn. Co mi zbývá. Vzít kastrólek, postavit do něj zavřenou pixlu salka, zalít vodou až povrch a několik hodin vařit. Moment, nebude z toho střela krátkého doletu? To vypadá nebezpečně! Jenže… kdyby to autor postupu nepřežil, asi by o tom nepsal, ne? Po kratší fyzikální úvaze nebezpečí exploze vylučuji, kontroluji celistvost konzervy a dávám na dvě hodiny vařit. Po vychladnutí otevřu a uvidíme, jak se povedlo.

Takže do toho. Dvě stě gramů sušenek, cože, Lotus? Když se dostanu k lotuskám, nebudu je přece takhle mařit! Piškoty musí stačit. Nooo… mělo by to být více nóbl, takže rozdrtím sto gramů mandlí na moučku a přidám sto gramů piškotů. Mňam. Manžel si raději čte v obýváku Zvířetník. Dobře dělá, možná vytušil, co přijde.

Moment, má motor při drcení svítit? Jasně že nemá, už začíná i smrdět! Raději přestávám sekat, odpojuji spotřebič ze zásuvky a začínám to prošťourávat šroubovákem. Vypadá to bledě, závada není vidět na první pohled. Pokud se budu věnovat důkladněji opravě, nestihnu napéct. Kruciš, babo raď.

Poradím si sama. Mám přece ještě druhého pomocníčka (manžela zatím nepočítám, chechtá se nad Zvířetníkem). Do druhého robota nasazuji jemné struhadlo a cvičně k němu přimačkávám první piškoty. Pohoda, strouhá. Zkouším ho podfouknout a přisypat pár mandlí. Robot mi dává vrčením najevo, že ho neobelstím, na mandle že on není stavěný. No tak dobře, těsto bude hlavně piškotové a mandlemi se bude zdobit. Tak. To jsem nebetyčně šikovná.

Mleté piškoty míchám s máslem, krásně se vytváří těsto, perfektně jde nacpat do prvního plechu silikonových formiček a vytváří tenké košíčky (raději podkládám při pečení rovným plechem, aby formičky stály všechny stejně). Strkám plech do trouby a připravuji robota na výrobu krému.

Máslo mám už dlouho vytemperované na pokojovou teplotu, karamel je zchladlý, zdrcnout by se to nemělo. Jenže kuchař míní … a krém si dělá, co chce. Proč je ten karamel tak řídký? Aaaha, to není mléko kondenzované slazené, ale nedoslazované.

Takže šup tam cukr a zkusit, zda to zhoustne. Tudy cesta nepovede, sladké je prima, ale glykemický šok moc ne. Čím to honem zahustit? Jistota je pudinkový prášek, ale zrovna došel. Solamyl musí stačit. Vzdávám to. Tohle se nesmí plnit zastudena, ale naplnit a dát zapéct. Košíčky jsou už upečené a krásně voní, takže do nich přidávám krém, posypávám poloposekanými mandlemi a dávám znovu zapéct.

Plním druhý plech košíčků těstem a napadá mě, že si ulehčím práci. Naliji do nich krém rovnou a dám zapéct tak. Silikon to jistí. Naliji krém, doplním mandlemi a je nejvyšší čas tahat první dávku z trouby.

Nádhera, ta vůně. Počkám, než košíčky vystydnou, a pak je vyndám. Fakt se povedly, na tu bídu s přípravou. Co s tím ostatním krémem, když těsto došlo (jak to ty ženské v receptu počítaly???)? Mám přece silikonové formy, tak ho do nich naliju a upeču a bude!

Vyndávám druhou dávku, voní taky úžasně. Jen má jeden zádrhel. Těsto se drobí. Naprosto na drobky. Půl dávky v háji. Co dělá zbytek krému? No jasně, při pečení buble, prská a stéká po formě. Ještě že je silikonová. Takže šup ven a všechno do mističky k dalšímu zpracování.

Hm… zase jsem příliš tvůrčí. Slyšte tedy fungl nový recept:

 

KOULE JJ OD LJ

 

Ingredience

těžko určitelné množství pokažených karamelových košíčků a karamelové náplně

máslo dle potřeby

piškoty dle potřeby

rum ad libitum

 

Postup

Pokažené košíčky smícháme s rozdrcenými piškoty, aby se ty potvory konečně přestaly lepit ke všemu okolo a jedna k druhé. Pokud se to špatně hněte a drží pohromadě, přidáme máslo, co si to vezme, abychom získali nelepivé tvárné těsto. Tvarujeme kuličky, které obalujeme v piškotových drobcích.

 

Počkat, co s tím rumem? Zapojte přece svou kreativitu! Mohli bychom si například připít s manželem na zdraví. Nebo místo koulí upéct rumovou bábovku s karamelovou náplní. Fantazii se meze nekladou. A je jisté, že nudit se u toho nebudu.

 

P.S.: Mixér mi opravil tatínek, po kterém jsem zdědila kreativní geny. Ku podivu z něj neudělal ani mp3 přehrávač, ani topinkovač, ale zase funkční mixér.

Aktualizováno: 28.12.2012 — 08:49

107 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Úžasný, už jsem se dlouho tak nenasmála 😀 jen se musím smát potichu, ať nevzbudím rodinu…je to trošku jako u nás, pekla jsem „Rafaela a Ferrera“ – z Rafaela jsou v lednici válečky zabalené v alobalu, jelikož to tak nějak nedrželo pohromadě a Ferrero se dlabe z misky lžičkou, bo nebyl čas 😛 hezký den všem.

  2. VERENKO, přeji Ti poslední službu v tomto roce, bez velkých prů…švihů, klidnou, pokojnou a do dalšího roku, pokud nenecháš opravit štyft v trýbu odporníkem, přeji hodně zdraví, štěstí a klídku.
    3.1. na Tvé další službě – ahojky.

    1. Všechno nejlepší, milá Verenko, užij si dovču a minimum průšvihů ve službě přeju (inlove) (h) (sun) (f)

  3. My jsme toho cukroví nikdy moc na vánoce nepekli. Pak jsme zjistili že jdou nejvíc na odbyt vanilkové rohlíčky a tak jsme zůstali u nich. Ty pekl výborně můj manžel a každé vánoce napekl mísu a přinesl do divadla Folkan. I tam šly na odbyt. Švédi snad takové nepečou či co. I pan Linka míval balíčky vanilkových rohlíčků na prodej.
    Po smrti manžela jsem se pokusila péct dál ale synstvo o cukroví nestojí. A nebo že by o moje cukroví nestál? Raději se nebudu dobírat pravdy. 😉 (chuckle)
    Takže tohle sladké téma je mi dosti vzdálené. A karamel? vařené Salko? Kondensované mléko? To já vůbec neznám.

    Ale Dede klobouk dolů. Považuji si kreativních lidí a lidí kteří si umí vždycky poradit při nedostatku potřebného. Kdybychom to nedělali za války, za komunismu a tady v emigraci asi bychom zahynuli. Takže ti přiděluji řád za kreativitu. Že se to vždycky nepovede je jiná. Ale hlavní je vždycky cesta, ne cíl kterého jsme dosáhli. 😉 (clap) (h)

    1. Milá Velká kočko,
      u nás jsou rohlíčky stálicí, recept je po mé babičce (*1911, vystudovala Vesnu, čímž se hrdě chlubila). O kvalitě mohou poreferovat účastníci Brnění, rohlíčky tam hostovaly. Zajímalo by mě, jestli máme stejný recept. Rohlíčky jsou cukroví, u kterého kreativní nejsem, ale držím se zaběhlých postupů a ony se mi vždy odplatily jednoduchou přípravou a krásným výsledkem.

      A máš pravdu, čest a sláva každému kreativci, byť k tomu byl dotlačen nepřízní osudu. Bez kreativity se těžko žije.
      A Dede je opravdu velmi kreativní, protože znovu postavila na nohy diskuzi ve Zvířetníku, čest a sláva jí (inlove) .

      Tobě, milá Velká kočko,
      přeji hodně zdraví, štěstí a pohody do nového roku.

      1. Milá JJ, musím ten recept vyhledat, už je to dvacet let co jsem je nepekla. Protože tu s námi tchyně šest let do své smrti bydlela, myslím že jsme dokonce používali její recept. Moje maminka neměla rohlíčky jak se obvykle dělají takové ty makičké a zašpičatělé na koncích. Maminčiny rohlíčky byly poměrně velké protože se vždycky jako rozjely a byly celé kulaťoučké. Vím že jsem tenkrát ty recepty našich maminek srovnávala ale velké rozdíly jsem nenacházela. Když jsem byla malá měla maminka rohlíčky na uležení ve vitríně skříně v jídelně. Ale protože nás bylo dětí jak smetí tak se z jídelny stala nakonec naše ložnice. Na rozloženém gauči jsme spaly tři, já uprostřed a matrace se vždycky rozjely a já ležela na tvrdém dřevě. Možná že moje bolavá páteř má původ v tom nepohodlném spaní. Moje první sestra si ležela úplně sama na otomanu vedle v ložnici našich. To bych ráda věděla jakým právem, nejstarší jsem byla já. :O A ona vždycky strašně ječela když jsme jí na otoman jen sáhly. Tak jsme to s radostí dělaly.
        Ale to jsem se dostala daleko od vanilkových rohlíčků. Já jen že jsme my děti tam do té skříně na rohlíčky chodily. Uloupené chutnaly úplně nejlíp. 😉 (chuckle)

        1. A děkuji za přání, nápodobně, nápodobně. Šťastný nový rok se šťastnou třináctkou v letopočtu. Ten ale bude, uvidíš!

          …sím smajlíky nejdou.

    2. Velká kočko, věř mi, že ztrácející příspěvky asi čas od času trápí každého – a jen některé najdu. Tak to prosím nevzdávej (inlove)

      1. Omlouvám se ti milá Dede a i ostatním stejně jako já kvůli spamu pronásledovaným.
        Mě asi nejvíc vadí že neumím na klávesnici prstoklad i když by mi to teď vlastně nepomohlo, artrosa mi bolavé prsty zkřivila a znehybněla. A tak když už těma dvěma prsty něco naklepu (jsem si vědoma že nejde o světobornosti a věčné pravdy) a ono to zmizí, je mi to děsně líto a při tom nemám síly to celé zopakovat. Musím se naučit text jistit. Dík že za nás bojuješ! (wave) (hug) (inlove)

  4. Milá JJ, postup při výrobě někdy používám obdobný, i když někdy čistě z lenosti nepřemýšlím a prostě automaticky plácám- a pak tam holt chybí ta kreativita. Nicméně na vaření Salka na karamel si pamatuju u rodičů- máti se zakoukala na detektivku, voda vyvřela, Salko bouchlo a měli jsme lehce karamelovou kuchyň. Takže se před Vánoci malovalo. No a taky jednou to Salko máti vytáhla z již suchého kastrolu a položila na dřevěné prkýnko, neb plechovka začínala žhnout- a od té doby má na prkýnku apartní zuhelnatělý kroužek. Ale i tak máme cukroví s karamelem rádi 🙂

    1. U nás doma je podobný postup taky vypracován do dokonalosti. Moji mamku učila vařit její babička, která přežila dvě světový války a vařila podle toho: dát do piškotu na jeden plech 4 vajíčka – nikdy! taková škoda – tři musej stačit! Takže máme plnou kuchařku osvědčených domácích receptů, ale je k nim potřeba výkladovej slovník typu: tam je sice napsáno jedno máslo, ale dej do toho tak 10 deka másla a deset deka margarinu, to bude tak akorát…
      Jinak nepamatuju se, že bychom někdy dělali doma rumové kuličky – ne že by se nám vždycky všechno povedlo, nebo že by byl rum v neoblibě, ale nepovedený cukroví mělo vždy výjimku z ochutnávacího embarga a nějak nikdy na ty kuličky nezbylo. 😛 (oblizovací)
      Jinak JJ, krásný čtení 🙂

        1. Díky za chválu, děvčata, ono to stejně nakonec dopadlo tak, že mi na misku přišli kluci a tak žádostivě očichávali, že jsme ještě před výrobou koulí vybagrovali obsah mističky lžičkou. Ale kuličky by určitě byly taky velmi jedlé (rofl) .

  5. A jako na Novej rok tak po celej rok!
    A platí jako ve starém roce tak v novém roce?
    Od včerejška se tady večer střílí. Ve dne výměna vedení vody se strašnými ranami a večer střílení. Myslím že to s Garykem nevydržíme a oba zešílíme.
    A Flexi vodítko nemám, včera jsem nepořídila. Měli jen pro 25tikilové a nebo 60tikilové pejsky. Dnes už jsem neměla síly lítat po městě, pravděpodobně je to tak ve všech prodejnách na konci roku. To první bylo pro Garyka slabé a to druhé je tak těžké že bych je snad ani neunesla.
    V prodejně mi nabízeli hormony za asi 500 SEK buď jako spray nebo obojek či cosi nainstalovaného u jeho pelíšku. Ovšem obojek za ty šílený prachy funguje jen 4 týdny. Kdybych určitě věděla že to zabere tak bych si i utrhla od huby a koupila to. Ale někteří psi na to nereagují. Jo takhle mne jedině může ranit mrtvice protože se děsně rozčílím. Ne na psa ale na ty střílející pitomce, ale to pes nepochopí že se nevztekám na něho.
    A teď to takhle půjde dobré tři týdny. Jako by jim nestačila novoroční půlnoc. Po Novém roce totiž přijde výprodej těch hovadin které nám jen zamořují ovzduší těžkými kovy. A teď si ještě lidé zvykli oslavovat i narozeniny a jiné příležitosti rachejtlemi. Na jednu noc se mohu nějak připravit ale takové nenadálé výbuchy jsou děs. Kdybych mohla alespoň na tuhle dobu odjet někam do lesů.
    Chudák Garyk a chudák já. Jednou mě to moje poděšení povalí a já si něco zlámu.

    1. Tak to je mi Tě upřímně líto!
      Já tohle nenávidím, považuji to za zbytečné, nejen vyhazování peněz, ale hlavně ten hluk. Ještě horší je to na horách, chudák zvěř, už takhle zkoušená zimou, ještě prchá před ránami a světlicemi. Tam bych to teprve zakázala.
      V tom našem dvoře se, naštěstí, světlice neházejí ani se nesmí střílet z oken. Takže ohňostroje a ten randál máme v tom vnitrobloku hodně vzdálený. I tak je to nepříjemné.

  6. OT: Tak jsme právě došly z veteriny, za zoufalého volání o pomoc cestou tam i zpět, zahojený steh byl vyšmiknut, v chodbě se ještě Babet vděčně otírala o přenosku, že ji donesla bezpečně zpět domů, k Bětě běžela, jak kdyby ji chtěla obejmout – a teď po pár minutách tu už lítá a huláká ten starej známej neřiditelnej čert. (bat)

    Gorilátko jen kvete, Shinda si ho už běžně pujčuje a bohužel si ho i nahazuje na záda, takže vezme za křehoulinkou ručičku a mrská s dítětem přes rameno. Se z ní zvencnu. Eštěže je ten prcek tak odolnej.

    Mám čerstvé avízo na velikánskou fotogalerii z Cabárcena, tak přikládám: mnoho záběrů na buclatící se Mojku a její rodinku.

    http://jdem. cz/w7nx2

    mezera mezi jdem. a cz

    1. No ale tohle minutové videjko s mimískem vidět musíte (musela jsem si ho natáhnout dvakrát, aby mi nejelo trhaně, tak mějte trpělivost):

      http://jdem. cz/w7n88

      mezera mezi jdem. a cz

      1. Lásková (inlove) , děkuju za dobrou zprávu o chlupaté kmotřence. :* I za odkaz na mrňouska – koukala jsem na gorilkách na video, že by to byl zase kluk? 8-| No, každopádně je to kouzelné mimi. (h)

          1. Mně to mimi přijde takové holčičí, ale čék se často sekne u holých člověkůch, natož u těch chlupatých člověkůch. 🙂

            Milá Velká kočko, jen koukej na Zvířetníku zůstat“ Chyběla bys nám. (h)

            Verenkóóóó! (inlove) , kdyby ses už k PC nedostala, tak Ti přeju pohodové poslední dny starého roku a báječné první dny roku nového. (y) Co první dny! Celý rok ať je skvělý! (nod) (h) (sun)

    2. Milá Bětuláskovo, jestli se Babetka na chvilku zastaví tak ji ode mne pohlaď. Bětku a Pusinku asi můžeš pohladit bez problémů, tak tak učiň! Zdravíme vás, princezničky Daisy a Tindra a jeden vyděšenej Garyk. Plus zhuntovaná já. (whew)

      1. Děkujem, tak za hodinku dvě, až se vylítá a vykřičí, ji očekávám zavěšenou na jednom nebo druhém topení – když ji nebudu zvedat a nic jí natírat, tak se rozhodně pomuchlat od Velké tety ráda nechá. (blush)

        Tobě moc držím palce na další dny. Holky si už naštěstí na randály zvykly, přesněji je chodí hlásit s vykulenýma očkama, hlavně Běta vždy přiběhne, co se jako bude dít – ale když nic nedělám a zatáhnu závěsy, tak se uvelebí poblíž a bereme to už jen jako nutné zlo, co nás budí z lebedění.

        1. Ono tu taky přibylo zviřátek a i sousedi, co odpalovali petardy pod okny, mají andulku, a tak už na hluky pohlížejí jinak…

          1. Já si tu často říkám, válku na vás Švédi. Pro mne jsou ty petardy nepříjemné, opravdu mi to připomíná válku a bomby které padaly jen kousek od našeho domu v polích za Židovkým hřbitovem v Chrudimi. A tady teď bydlí mnoho lidí, kteří přišli z nedávných válek. Jak těm musí být když jsou jejich vzpomínky tak čerstvé, moje jsou už hodně vzdálené a stejně vyvolávají nepříjemné pocity. 🙁

            1. Viděla jsem to na rodičích a babičce – tu válka tak poznamenala, že na konci jejího života se jí vrátila a pořád jsme ji museli přesvědčovat, že pod jejím pokojem není jeskyně plná horlivě telegrafujících nacistů. Táta se strejdou jí předváděli pomocí sondy, že pod podlahou je zem, ale marně. Až s věkem Ti dojde, že to nebylo směšné, ale smutné. :/

              Babetka nastoupila na oblíbený dlouhý a macatý polštářek, který také používá na spaní, a usilovně si pucuje osvobozené bříško. Už jsem Tvé pohlazení mohla předat. :*

                1. Ježiš, ano, vzkázala, jasně, soráč! 😀 Zrovna jsem ji chovala, protože za mnou přiběhla na záchod, a to ji držím jako miminko (jinak to nejde) a ona všechny čtyři, naštěstí zaťaté, opírá do mé tváře a brady. Umíš si to plasticky představit.
                  Tobě vzkazuje ´brrouk rrou´, ona totiž po kočičím příst a vrnět neumí. Zřejmě proto, že je mimozemšťan. 😉

                  1. Ale božíčku to je krásné vzkázání! Tak Babetko, mi mi mi krrrrrň krrrrrň! Taky máme vznešenější kočičí řeč než jenom ňáké mjau.

  7. No holky teraz zase Ja.O Krakonošovi písať nebudem-ale raz napíšem článok o mojom nakupovaní v blizkej cudzine/H/ inspirovany krakonošom a ten teda dopadol!
    Velká kočka prosím neblbni/prepáč/ a zostaň tu!!Tvoje príspevky sú múdre a vtipné a majú noblesu!!Mne sa príspevky strácajú furt,lebo viem len zamodriť a tým končím No a čo,tak píšem zas a zas a tzv vety „cizelujem“ a nakoniec prerazím.Dží-Dží salko som raz varila,pôvodne dve hodiny na výrobu domácej Bailleys-lenže som naň zabudla a vyrazila okopávať mrkvu do zahrady.Po návrate celé schodište voňalo karamelom,voda vyvretá a Salko meporušené.Po otvorení bol vo vnútri báječný karamelový puding.A ešte: doma mám pokazený internet-nemám naň prístup niečo sa pokazilo-ako hovoril Horníček asi spadol štyf do trýbu.A nakoniec to najlepšie:zajtrajším ráno končím v tomto roku robotu a nastupujem až 3.1.2013.tak ma to teší,že sa usmievam i na menšinu.Nebudem mať prístup k netu:prajem *Vám všetko šťastie sveta,zdravie a požehnaný nasledujúci rok.V.

    1. Tak přeji klidný vstup do Nového roku a doufejme, že bude lepší! Což ovšem říkám každý rok a připadá mi, že je to spíš každý rok horší.
      Ráda bych se konečně spletla.

    2. Verenko, užij si volno a oslavy i bez netu. (inlove) (music) (dance) (d) a ahooooj napřesrok (sun)

    3. Milá Verenko, tak si krásně oddychni a nezapomeň na Silvestra (tady píší Sylvester) o půlnoci otevřít starému roku dveře ať může v klidu odejít a ten nový vtrhnout dovnitř. Tak to dělávala moje maminka. Já to nemohu udělat kvůli mému čtyřnohému poděšení, rámus rachejtlí by se tak ještě zesílil.

    4. Verenko, dokonči šťastně tento rok a do toho dalšího hodně zdraví, štěstí a pohody. (sun)

  8. Checheche, náramný popis výroby i její modifikace. Mám to dost podobně. A kuličky se dělají ZÁSADNĚ jako poslední. Kdo ví, proč (rofl)

  9. Já mám trošku mentální problém se silikonovýma formama a formičkama na cokoli, co se tepelně upravuje. Nějak se mi „ekluje“ dát cokoli „gumového“ do trouby. Ačkoli výrobce garantuje, že je to do 230°C bezpečné. A tak jsem vznesla dotaz na svou sestru vzděláním plastičkářku a dozvěděla jsem se, že ona silikonové nádobí jedině na studenou kuchyni. Možná se nám to jen „nelíbí“.
    Nicméně mě přístup k receptům velmi pobavil a potěšil. Nejsem v tom sama.
    Jo, letos se mi nepovedl pasiáns. Po mnoha letech. Nechápu. Asi korupce na slunci nebo příliš zrezavělá zemská osa… A tak jsem ty porcelánové kávové bobky a trochu piškotů pomlela v robotovi, smíchala s máslem (aby to drželo) a rumem (aby to chutnalo) a obalila ve strouhaných vlašákách. A při tom strouhání se prášilo jako ve vápence a znělo to, jak když strouhám beton. Ale koule jsou dobré. 😉

    1. Já jsem taky plastikářka a k silikonovým formám mám odpor. Vím, že v troubě přežijí a splní svůj úkol ale mě se vůbec nelíbí plastové nádobí natož silikony 😉

      1. Díky, plastičkářko! Já jsem taky chemik, i když měřící technika a řízení, ale nějaké ty vědomosti z hémyje jsem utrpěla. A tak nějak instintivně je mi plastové/silikonové nádobí na teplou kuchyni proti srsti. Na milost beru jen bílé měchačky a obracečky.

        1. Snad ani ty PET lahve nejsou zcela nezávadné i když se v nich nic neohřívá. Tady byla zakázána spousta hraček z umělých hmot protože ten materiál byl opravdu nebezpečný. A děti vstrčí hned všechno do pusy. Já jsem velice podezřívavá k novým materiálům a nejen v kuchyni. :S

  10. JJ, pobavila jsem se ze dvou duvodu. Jednak tyhle situace se s odstupem casu jevi vzdy zabavnejsi, nez v primem prenosu. Viz muj letosni souboj s digitalni vahou na vanocni cukrovi. :O A ty apatykarske presne postupy – cha chaaa. (inlove) Nasa mama, apatykarka a dcera a manzelka apatykaru, bere vazeni velmi vazne. Jako kdyz dela vanocni bramborove salaty, takove, jake uz delala jeji mama za prvni republiky. Receptura podle V. Brabce. Tam zadny bajvoko neexistuje. Kdyz ty davky tak ztrojnasobi, tak se presne odvazuje treba 43 dkg zeleneho hrasku, 23 dkg fazulek, atd. A musi to byt presne, jinak se babicka čupří. A vsechno, co se kraji, musi byt nakrajene na uplne stejne kosticky. Takze pri tom mnozstvi, co toho mama dela, je to temer celodenni projekt. Ale ma pomocniky – bratr a vnoucata tohle poziraji ve velkem mnozstvi, a tak se najdou vzdycky nejaci mladsi lidi, co to presne odvazi a nakraji pod babicky dozorem. Na muj spontanni a lehce bohemsky pristup to moc neni. Ale co jsem podelila po tech analyticich predcich, je ucta pred technologickymi postupy v kuchyni. Takovy to proc a jak, to mam zmaknuty. A zajima mne to. Toz tak.

  11. Děkuji FF a Dede za píli, práci a čas na to abychom se mohli zase virtuálně setkávat. Je to pro mě hodně důležité. (h) (hug) (h)

    1. Marsko, my byli uhnízdění díky Dede a Bedě na Hadech. Máš tam přístup? Pokud nee, tak se domluv s Bedulkou.
      Dole v příspěvcích píše zana o dalším setkání Zvířetníků! Chopil se toho někdo??? Ona ta zařízení na ubytování a ještě tak problematické ubytování, mají už ke konci roku většinou na celé jaro a léto obsazné termíny! Je opravdu nejvyšší čas.

  12. FF,Dede,velké díky za provoz Zvířetníku (h) (sun) .
    JJ, jak čtu o kondnenzovaném mléku a vaření dvě hodiny, tak už dál nepokračuji. Představa dvou hodin probublávání a rachocení konzervy v kastrólku mě přivádí do stavu šoku (envy) . Proto NIKDY nemůžu dělat pravý medovník (chuckle) .
    Musím jít vyčistit svou postel, Dareček mi do ní převrhl květináč (devil) .

  13. Sláva že už je možné zabrousit na Zvířetník. Děkujeme a jsme velice vděční záchrancům. (bow)
    No jo no. Ano zmizel můj dlouhý příspěvek. Dokonce jsem se obávala že ten způsobil krach serveru byl to ten poslední přes krachem. :O (blush) Byl o vděčnosti k synkovi, který unesl na bedrech celou přípravu štědrovečerní večeře a vůbec se velice staral a stará. A jak jsme vyrobili štrůdlopáj. To všechno vlastně nikoho nemohlo zajímat. Nebudu se snažit průběh toho večera znovu popisovat. Už mi zmizelo tolik příspěvků že asi přestanu cokoliv psát. Bolavými prsty něco naklepu a pak je to fuč. 🙁

    Mohu se zeptat jak si jistíte vaše příspěvky? Píšete je někam jinam a pak přenášíte? Já když zamodřím text v okénku na Zvířetníku a zmáčknu Ctrl+C tak mi text nenávratně zmizí z toho okénka aniž jsem jej stačila někam uložit.

    Tak ještě popřeji všem šťastný nový rok se šťastným číslem 13 v letopočtu. To bude rok jak vyšitý.
    A teď jen aby mi příspěvek zase nezmizel.

    1. Milá Velká Kočko,
      já používám myš – zmáčknu levé tlačítko a zamodřím text. Pak zmáčknu pravé tlačítko a vyberu Kopírovat. Pokud je třeba, pak zmáčku zase pravé tlačítko a vyberu Vložit. Přiznávám, že klávesnicové zkratky neovládám.

      A to víš, že nás zajímá, jak jsi prožila svátky, protože nás zajímáš ty. Máme tě rádi (hug)

    2. Milá Velká kočko, chci tě ujistit, že s velkým zájmem a velkou radostí čtu všechny tvoje komentáře. Kromě toho jsem velmi zvědavá, jak se zhotovuje štúdlopáj, takže jestli sebereš síly a znovu jeho přípravu popíšeš, uklidníš moji zvědavost.

      DŮLEŽITÁ POZNÁMKA:
      Myslím, že je možné, že po „zamodření textu“ nestiskneš CTRL C, ale CTRL X. C a X jsou vedle sebe a snadno se člověk přehmátne. (Aspoň mně se to stává)
      V tom případě zamodřený text sice zmizí, ale je uložen ve schránce a je možné jej vložit.
      Opravdu bych hodně postrádala tvoje komentáře. Obdivuju, jakou češtinu sis uchovala i po těch letech v cizině..

    3. Děkuji milá YGO a milá MaRi.
      A věř mi MaRi že jsem nestiskla X. Já píši jak datel jen pár prsty a tak musím úpěnlivě hlídat klávesnici. Vůbec se všelicos na Zvířetníku změnilo. Dříve když přišlo varování že jsem „příliš rychlá v odesílání“ tak jsem se klidně vrátila, znovu se objevil můj text a já se mohla pokoušet znovu jej odeslat. V poslední době nebyl návrat možný, tedy návrat možný byl ale už ne k mému textu, ten prostě zmizel. I chtěla jsem text jistit, ale nějak mi to nejde. Ale i jinde mi to „zamodřit Ctrl+C“ moc nefunguje. Text jsem sice přenesla ale nechtěl se mi uložit, počítač mi to oznámil v malém okénku v Dokladech. A sestra se mě posmívá že to všem na všech počítačích funguje a jenom mě ne.
      Mám už přežitá Windows Vista. Že by byl háček v tom? :O

      Ale YGO ještě zkusím tvou metodu. Jeden se nesmí hned vzdát. 🙂

      1. Proboha, on tenhle obrhumus ještě někdo používá? Vždyť už je to dávno mrtvola! Dnes jsem dostal dva dárky. první od České správy sociálního zabezpečení: Od 1. 1. 2013 budu mít o CELÝCH 171 Kč vyšší důchod!!! Panejo, to se rozšoupneme, příští zimu strávíme na Bora bora! (rofl) Ještěže zvýšení už tak nehorázného DPH jde mimo nás. Ten druhý se jmenuje Arnika, je to nádherný časopis, vychází dvakrát ročně a zabývá se přírodou severozápadních Čech.

        1. Jen se vofrňuj nad Windows Vista. Já nemám ty tisíce na zakoupení nejposlednějších Windows ty …… (doplň si sám).

          1. Bacha nejposlednější nebrat! Někomu u malejch měkkejch ruplo v kouli a pokouší se všem nacpat uživatelské prostředí navržené pro mobilní telefony. I na krabicovaté počítače s monitorem, klábosnicí a myšou.
            Ale je pravda, že zrovna Windblows JehoVista se moc nepovedly. Ti šťastnější je přeskočili.
            Každopádně Velká Kočko, až ti to zase oznámí, že posíláš moc rychle, tak se nevracej a jenom chvíli počkej a pak zmáčkni CTRL+R. Tak by se prohlížeč měl pokusit poslat to samé znovu. Jen se tě možná ještě nejdřív zeptá jestli jsi si jistá, tak mu to odkejvej. 🙂

            1. ta poslední verze je fakt děs – to donutí k vydatnému a květnatému nadávání i počítačově zběhlé a jinak poměrně noblesní jedince.

            2. Milý Jendo,
              co si myslíš o Linuxu? Prý Ubuntu má být velmi uživatelsky přívětivé (rozuměj: je to dělané pro nás počítačové negramoty). Pořád sbírám odvahu a ne a ne ji sebrat …

              1. O linuxu nemám přehled, je mi líto. Celou dobu mě živí windowsy. Myslím, že ono to majkrosoftum dojde a zas to „moderní uživatelské prostředí“ zruší. Nehledě na to, že už teď je na výběr několik nástrojů jak osmičky zcivilizovat.

                1. Z ceho na mne od majkrosoftu jde koprivka, je nejaka nova verze Wordu. My jsme v praci delali vetsinu veci na WordPerfect, protoze to vyzadoval soudni system. Word jsme pouzivali zridka. Ale ted zas po nas erar a soudy chteji Word, tak jsem se naucila docela dobre starsi verzi, co jsme meli v praci. Ale ted nam nainstalovali novou verzi, a to je tak predelany a zbytecne slozity, a proti intuici, ze mi trva vecnost vytvorit dokument spravne zformatovany. A pak to jeste ma vlastni vuli, tak receno. Kdyz mi to zacne samovolne cislovat paragrafy, nebo si dela svoje vlastni formatovani a ja zapasim s terminem, protoze nejpozdeji dokument musi do postovni schranky v pet odpoledne, tak jsem na pokraji infarktu a pouzivam hlasite jadrna ceska slova. (devil)

        2. Krakonoši, my, co jsme přišli o práci ne vlastní vinou a máme hypotéku a malé dítě, my bychom rádi, kdyby nám někdo přidal 171 Kč.
          Tím si nechci stěžovat, ale některý řeči mi prostě vadí….

          1. Milý Krakonoši, ta částka je třikrát za týden pečovatelka po třičtvrtě hodině, to už se pozná. Holt my bývalí buržoazní živlové a tmáři jsme se v padesátých naučili od rodičů zatraceně počítat a za tvého „socíku“ jsme měli pořád loktem do kapsy, jsouce drženi z ideologických důvodů do padesáti na absolventských platech. Takže jsme rádi i za tohle a neofrňujeme se.

    4. po označení (zamodření) textu a zmáčknutí kláves ctr+c dej kurzor tam, kde chceš aby se text uložil a zmáčkni ctr+v, text se ti objeví a pak si dáš „uložit“

  14. A ještě – když jsme se tu zase sešli: bude letos jarní setkání (dříve coursing), nebo budeme sedět doma a fnukat, že se nezařídilo? Je nejvyšší čas!
    Vzhledem k tomu, že mám na starosti kasu, už bych to fakt nezvládla…

    1. No, já jsem se snažila najít šikovné místo ve Středních Čechách, ale nepovedlo se. Luci+2+4 nabízela něco dole na Jihu, jenže to je pro severní Moravu asi moc daleko.
      Pak mi do toho přišly deky z lásky a už jsem nehledala nic. (shake)

  15. Dede, to je paráda, že se vám povedlo Zvířetník zprovoznit! Přiznám se
    – jsme na tři dny v ˇZatci a táhla jsem sebou notebook v naději, že snad Zvířetník bude… Hurá 🙂
    JJ, jsi velmi tvůrčí osoba 😀

    1. Díky (blush) . Vy mě ještě neznáte, ale až mě poznáte, … (rofl) … jak pravil klasik (wasntme) .

      1. Tak se z toho po…? (nic ve zlém, ale poručík Dub je nádherná figurka, škoda, že nemůže kandidovat na prezidenta.)

    1. Vše nejlepší k narozeninám (h) (rose1)

      My jsme slavili včera. (cat) Ríšovy přineseniny. Už je u nás 2 roky, to ten čas letí, co?
      Akorát mi zase dělá starosti – pčíká a teče mu z oka. Jen pevně věřím, že toho chcípa nechytl ode mne.

    2. Milá Zkumavko, všechno nejlepší k narozeninám. (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1)

    3. Milá Zkumavko (inlove) , honem spěchám popřát Ti všechno nejlepší k narozeninám, hlavně hodně zdraví a pohody. A dík za ta koťátka a jejich maminu. (f) (sun) (^) (music) (d) (f) (sun)

    4. Milá Zkumavko, všechno nejlepší a pevné zdraví a (f) (f) (f) (sun) (^) (d) (music) (dance) (inlove)

    5. Já musím popřát nejen Zkumavce, ale i dodatečně všem Dášám, Evám, Epulkám, Vavískům a moc moc dalším lidem, kterejm jsem přes svátky nepopřála… (rose1) (sun) (rose1)

  16. hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Nestíhám, Vilík už vstal…
    Je moc dobře, že už to funguje

    1. Ještě se přilepím k tradičnímu rannímu přání Xerxové, koukala jsem (dočítajíc), co je tu polámanejch a jinak na zdraví pochroumanejch… Tak ať je brzy líp. (h)

  17. Karamel jsme ze slazené Tatry vyráběli doma už když jsem byla malá holka. V životě jsme to do žádných košíčků necpali prostě proto, že byla ta lahoda sežrána do mrtě okamžitě po zchladnutí.
    Doporučuji – než nám konzerva zkaramelizuje, připravíme si šlehačku a griliáš.
    Po zchladnutí konzervu otevřeme, obsah rozdělíme do mističek, na to kydneme šlehačku a posypeme griliášem. Možno ozdobit jahodou apod.

  18. JJ, Ty jsi případ (rofl) Ještě že jsem povánočky dělala už včera a povedly se, tohle je nakažlivý, bůhví jak by to dopadlo. Koule z vánoček ? Třeba by to byla nová tradice (wait)

    1. Pokud se těsto povede, je celkem jedno, do jakého patvaru se vyformuje, když se nepřipálí, bývá výsledek vždy jedlý. U nás se sladké moc nepapá, nějak ho nemusíme, jsouce výhradně masožrouti a po mase se také tak moc netloustne, tedy jen po mase, po přílohách už ano. Takže maso raději samotné.

  19. Vřelé díky schopnému Andymu a jeho “antispamovým spolubojovníkům“ za záchranu Zvířetníku – a jaképak, že nejste Ajťáci, vždyť dokážete přímo divy.(clap) (bow) (clap)

    JJ, tvoje recepty se čtou jako grotesky a já se tady chechtám. 😀 Když jsem v Praze likvidovala maminčinu domácnost, odvezla jsem si i její silikonovou formu na bábovku. Už jí tu mám dva roky, ale dále používám svoji hliníkovou. Prostě jsem ještě nenašla odvahu do té „živé“ formy nalít těsto a strčit do rozpálené trouby. Jsem asi zbavělá. Ale bojím se, že se forma buď v troubě rozteče, nebo se bábovka upeče, ale já jí pak s toho silikonu nevysvleču a budu jí krájet tak jak je, s modrou kůrkou.

    25. k večeru jsem přidávala komentář, který asi též skončil v propadlišti Spamů. Ale měla jsem ho uložený, tak ho přidám znovu i když správně patří o hospůdku vedle k Dedeině „konzervování“.

    My jsme si takhle za pobytu v Německu na videokazetu „zakonzervovali“ v r.1995 tradiční vídeňský vánoční koncert, který přenášela televize. Tenkrát jsem se rozhodla si ho nahrát, aniž jsem tušila, že se stane i našim tradičním – od té doby si ho každé Vánoce večer pouštíme. Právě na tomhle koncertě jsme totiž prvně slyšeli mladou, norskou sopranistku Sissel Kyrkjebo (zpívali s ní P.Domingo a Ch.Aznavour). Byl úžasná, byli jsme z ní unešeni a přestože jsme si od té doby koupili i její CD, zážitek z tohoto koncertu nám žádné CD nenahradí a rádi si ho každé Vánoce zopakujeme. „Norská“ Jana Ba určitě tuhle (dnes už světoznámou) zpěvačku zná (a možná i Ruščakovi), ale kdo ne, doporučuji si jí poslechnout. Tady je odkaz na ten koncert, který je na Youtube rozdělen do 13 částí, Tichá noc je z poslední. Můžete se tím proklikat, nebo zkusit jíné odkazy na její zpět.

    http://www.youtube.com/watch?v=dw1yhClOsGU&list=PLCEA7BFF81612BACD

    1. A přidám ještě jednu melodii se Sissel, jistě všichni poznáte

      http://www.youtube.com/watch?v=iJFhTb1gi6Y

      A HankoW pode mnou 🙂 Když jsem začala psát, ještě jsi tam nebyla, takže jsme zase psaly zároveň. To jsi tedy dostala nááádherný dárek a jistě měl Chet velkou radost, žes tys měla velkou radost.
      MMCH – jak se povedly „moje“ vánočky ?

        1. MÍLO, TAKY DVOŘÁKOVO LARGO Z NOVOSTVĚTSKÉ SYMFONIE MILUJU,ALE ZATÍM JSEM VŠAK NESLYŠELA OTEXTOVANOU VERZI. ZKRÁTKA ZÁKLADEM NLARGA JSOU KRÁSNÉ ČERNOŠSKÉ SPIRITUÁLY,KTERÉ BÝVAJÍ VELICE MELODICKY H ZÁDUMČIVÉ A SMUTNÉ I OBSAHEM. TVŮJ ODKAZ MNE DOCELA ROZESMUTNIL.NEODOLALA JSEM A ZAS PO DELŠÍ DOBĚ VSUNULA LA DO PC CD S CELOU NOVOSVĚTSKOU.MILUJU DVOŘÁKA A TAKY MÁM DOST SMUTNÝCH VZPOMÍNEK NA RŮZNÉ UDÁLOSTI VE SVÉ RODINĚ. MAMINCE HRÁLI DVOŘÁKOVU KDYŽ MNE STARÁ MATKA,TATÍNKOVI ZAS MORAVSKÉ LIDOVÉ A MANŽELOVA TATÍNKA JSEM VYPROVÁZELI NA POSLEDNÍ CESTĚ PRÁVĚ S LARGEM.ALE PODOBNÉ MYŠLENKY JAKO TY TEDY NEMÁM,I KDYŽ MNE VŠECHNY TYHLE MELODIE ROZESMUTŇUJÍ VŽDY. A DOBŘE TAKY VÍM, CO JE DOPROVÁZET NA POSLEDNÍ CESTĚ NEJDRAŽŠÍ Z BLÍZKÝCH PRÁVĚ KOLEM VÁNOC. HLAVU VZHŮRU, NEJSI SAMA.

  20. OT k predchozimu clanku. Co mne prekvapilo pod stromeckem. Darek od Cheta temer zviretnicky, inspirace od Jirky Svehly. Pamatujete, jak v lete napsal Jirka Svehla clanek o Jirim Chaloupkovi, znalci aboriginalnich kreseb? Prelozila jsem to Chetovi a velmi ho to oslovilo, vcetne zivotniho pribehu Jiriho Chaloupky. Nirka Svehla se tez zminil o knize, kterou pan Chaloipka napsal, a ze je to autoritativni publikace na tema. A tato kniha Journey in Time mi pristala pod stromeckem. Nadherne vypravena, poutave napsana, stovky fotografii. A rikal Chet, ze se to strasne tezko shanelo, protoze kniha je vyprodana a dotisk se zjevne nekonal. Pry se pouzite prodavaly obcas na Amazonu za nekolik set dollaru. Ale Chet sehnal novou od knihkupce v Novem Jiznim Walesu za puvodni cenu. takze tento krasny darek vlastne predstavuje jakysi zviretnicky kruh. (inlove) Musela jsem se pochlubit – byl to jeden z tech prispevku pod Dede clankem, ktery se propadl.

    1. Dobrý den všem Zvířetníkům. JJ, vaše kolektivní pečení je odzbrojující, copak to asi udělá, až se plně zapojí hoši!
      Hano, Tvůj dárek létající nejednou kolem zeměkoule je úžasný.
      Mílo, ten Dvořák je krásný, ale pomaloučku se dostávej z takových myšlenek zpátky do vesela.
      A díky Andymu a Dede, že máme zase svoje doupě!

    2. HANI, TROŠKU TI TEN KRÁSNÝ DÁREK ZÁVIDÍM, ALE PŘEJU, TEDY PŘÁVIDÍM. I MNE PŘEKVAPILO NĚCO,CO JSEM FAKT NEČEKALA, PROTOŽE JSME SE CELÁ RODINA DOHODLI, ŽE LETOS SE VELKÉ A DRAHÉ DÁRKY VYSKYTOVAT POD STROMEČKEM NEBUDOU. NO, BYL TAM JEDEN DRAHÝ DÁREK, NA KTERÝ SE TAJNĚ SLOŽIL CELÝ ZBYTEK RODINKY. L ČEKAL TAM NA MNE NOVÝ SUPERMOBIL NA DVĚ SO IMKY , A FOTOAPARÁTEM A JEŠTĚ S VIDEOKAMEROU. JEN NETUŠÍM, ZDA VŮBEC JAK SE JÁ, PC A MOBILNÍ NEUMĚTEL NAUČÍM TOHLE SUPERZAŘÍZENÍČKO OBSLUHOVAT.SIC RODINKA RESPEKTOVALA MOU ZAVEDENOU ZNAČKU, ALE VÍM, ŽE ČÍM SLOŽITĚJŠÍ JE PŘÍSTROJ, TÍM DÉLE A NESNADNĚJI MI TO PŮJDE. SNAD SE POCHLAPÍM A NĚJAK TO ZVLÁDNU. NYNÍ JE JIŘÍ U NAŠÍ VNUČKY ADÉLKY A DOSTAL MŮJ NOVÝ MOBIL S SEBOU, ABY FOTIL A HLAVNĚ NAHRÁVAL NAŠI MALOU ULIČNICI.UŽ SE NEMOHU DOČKAT, AŽ U NÍ BUDU JÁ. MUSÍME SE KVŮLI NAŠEMU STAŘIČKÉMU HOKINKOVI STŘÍDAT V HLÍDÁNÍ, TAKŽE NAJEDNOU SE NIKAM VŠICHNI I SE PSÍKEM NEDOSTANEME.ZDRAVÍM VŠECHNY A PŘEJU KLIDNÝ A KRÁSNÝ VÍKEND.U NÁS OPĚT TŘETÍ DEN LEJE A JE HNUSNĚ.

    3. Hani (inlove) , potvrzuju, knihu jsem sháněla moc těžko a koupila použitou na Amazonu. Je opravdu nádherná. Teď putovala k Io, jako kořist (zapůjčená) pro její lvici.

      JJ (inlove) , skvělé (y) , moc ráda čtu články Tvé, i články Tvé nedílné poloviny. (nod)

      Mám na Tebe jeden JJJ (JJJuniorský)dotaz: na bilbordu jsem četla četla, že je sleva na dodávky „silové elektřiny“. Prosím, existuje také nějaká nesilová elektřina? Pokud ano, jaký je mezi těmi elektřinami rozdíl? 8-| Předem děkuji za odborný výklad. (f)

      Přeju všem krásný den! (h)

      1. Milá Vave,
        díky za chválu (blush) .

        Ad silová elektřina: jakožto fyzik s tím nechci nic mít, neboť z fyzikálního hlediska je to blbost (lingvisticky asi taky, ale nechám povolanějším).

        Pokud ten podivný pojem dobře chápu, pak zkrátka: elektřina se vyrábí v elektrárně, transformuje na vysoké napětí v transformačních stanicích, přenáší se dráty k uživateli (vyšší přenosové napětí = menší ztráty ve výkonu), transformuje se dolů na 230V (standard do zásuvky) a tato elektřina proteče skrz elektroměr do tvých bytových spotřebičů. Měřitelná spotřeba je až to, co ukáže elektroměr, léč výrobce a následně distributor by od tebe měl rád zaplacené veškeré náklady na výrobu, dopravu, ztráty při ní, administrativní aparát, nějaký vejdělek, a tak dále a tak furt a tak za všechno (zkrátka: vyčíslí si náklady a pokusí se je rozhodit na všechny odběratele).
        Silová elektřina je tedy to, co pro tebe tvůj dodavatel nakoupí v elektrárně (takže za co mu to elektrárna prodá + ztráty při dopravě).

        Pro fyzika je důležitá elektřina statická (tj. nevykompenzovaný náboj, který se nepohybuje) a elektrický proud (tj. pohybující se náboj), to ostatní je ekonomika (think) (think)

        P.S. Doporučuji si přečíst Opava: Elektřina kolem nás, případně E.a H.Škodovi: Už vím proč (myslím 2, ne 1), kde je výroba a distribuce popsána pro ZŠ. Dodnes z toho čerpám pro přednášky 😀

      2. Silová elektřina – podívej se na své vyúčtování, tam to máš rozepsané na Regulované platby za dopravu elektřiny a Silovou elektřinu.

        1. Děkuju vám za odpověď. (f) Nějak jsem si tu silovou elektřinu nedokázala vztáhnout k vyúčtování. 8-| V této souvislosti mě napadá, regulované ceny neznamenají, že nejde jít pod strop, že ne? (shake)
          Nojo, už mlčim, už mlčim. 😡 (wasntme)

    4. Hanko, to je úžasnej dárek! Nebýt to ty, tak snad i závidím 🙂 . Článek o Georgovi Chaloupkovi je, alespoň pro mne, z kategorie nezapomenutelných. Být přítel domorodců ještě živ, všeho nechám a letím za ním, tak mě uchvátil 🙂 .
      A Chet se vyznamenal (inlove)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN