MLSOTNÍK: Přesnídávkový salát rajčatový

Já vím, sezóna rajčat už končí, ale přece jenom ještě nějaká jsou – na hrnec leča je jich málo, ale na misku přesnídávkového salátu akorát – a navíc, ten mám moc ráda.

 

 

 

Takže neváhejte, hupky dupky do zahrádky nebo na trh a dejte se do toho. Upozorňuji – salát jsem vymyslela sama, ale jsem na tom jako ten Cimrman – vždycky druhý (a já možná i třetí, desátá, stá, tisící či miliontá) – prostě už to někdo přede mnou vynalezl 🙂

Základní ingredience – cibule, majonéza, rajčata (no, nakonec se ukáže, že každá z nich jde zaměnit) plus co se najde v ledničce.

Takže – vezmeme rajská jablíčka, umyjeme a nakrájíme. Já krájím na menší kousky, ale tady se nápaditosti meze nekladou. Cibuli oloupeme a taktéž nakrájíme – je možno na kolečka či půlkolečka nebo na kostičky – jak komu libo. Obojí vrhneme do misky.

A teď přijde ta zajímavější část – otevřeme ledničku a hledíme do ní jak do televize. Očima rekognoskujeme terén v tomto našem bílém (či nerezovém) zlatíčku a vybíráme, co bychom do salátu ještě vmetli. V každém případě je vhodný sýr – nejvíce se mi chutná niva či hermelín a klasický eidam pětačtyřicítka (ráda kombinuji dva druhy sýru). Je s podivem, že zrovna do tohoto salátu není moc dobrý balkánský typ, neboť se rozpadne a dodá krmi takovou tvarohově nakyslou příchuť. Pokud se najde umolousaný špalíček salámu typu poličan, či šunka, kterou se už zdráháme dát kočce, ale ještě pořád je nám líto ji vyhodit, bereme též s sebou. Uzeninu nakrájíme na drobné nudličky, sýry na kostičky a přidáme k zelenině.

Nakonec zamícháme majonézu (v naší rodině zásadně Poličanku), popřípadě přisolíme, posypeme zeleným (preferuji bazalku, ale dá se i libeček či petrželka) a můžeme se pustit do svačiny – čerstvý rohlík tuto manu jistí.

 

 

 

Poznámky – aneb co čím nahradit

Pokud nahlídneme do ledničky a uzříme tam rozdělanou plechovku oliv, popadneme ji a pak s klidem vynecháme cibuli, ať se nám chutě nemlátí (příliš – chich).

Pokud nám chybí majonéza, tak prosím NENAHRAZUJEME bílým jogurtem! Jsou mezi námi lidi, kteří budou tvrdit, že bílý jogurt je daleko chutnější než majonéza, ale NENÍ TO PRAVDA. Sice je asi zdravější, ale chuťově… no, to radši sníme zvlášť rajčata a zvlášť ten jogurt a odpadne nám aspoň práce s hnácáním salátu.

Takže – není-li kupovaná majonéza, urob si sám (teda – možná zdejší kuchařky namítnou, že to, co nazývám majonézou, vůbec majonéza není, ale nějaké to patlámo-patlámo, ale takhle mne to naučila mamka). Do vyšší nádoby dáme ze dvě lžičky hořčice (pikantnější je lepší), menší lžičku cukru, větší špetku soli a jedno celé vejce (nebo dva uvařené žloutky) a dvě lžíce octu (lepší je bílý než tmavý, kvůli výsledné barvě). Vezmeme ruční mixér (nepoužívám šlehač, tam je možnost, že se majonéza srazí, s mixérem se mi to nikdy nestalo), tuto směs rozmixujeme a pak pomalu přiléváme slunečnicový olej (takzvaně čúrkem) tak dlouho, až vznikne hustější kompaktní hmota – domácí majonéza.

Chybí-li nám rajčata (chich), neváháme a sáhneme po jiné zelenině – například teď začne sezóna zelí. Salát s červeným zelím a cibulí ochutíme opraženými slunečnicovými nebo piniovými semínky a vypečenými křupinkami dobré slaniny. Anebo na jaře v čase listového salátu můžeme použít tento. A s ředkvičkami je to taky dobré.

Zkrátka tento přesnídávkový salát se dá dělat celoročně – mňam.

Vaše kuchařinka YGA 🙂

 

Fotky najdete zde: http://yga.rajce.net/2012_Rajcatovy_salat

 

Aktualizováno: 27.9.2012 — 21:46

87 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. já tu cibuli-nakrájenou,spařím horkou vodou,aby vynikla chutí rajčata a cibule nenadýmala….a někdy nahradím majolku 33procentní šlehačkou..ale jen tak aby rajčata neplavala…opepřím bílým pepřem a přisolím

  2. hezkou sobotu všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Vstávat, vstávat a cvičit. Nejde se do práce (chuckle) Dneska se jedou pouštět draci – tzn. že je neteřka narozeninová… Fáně budou draci ukradení |-) , uvidíme, jak to zaujme Viléma. Nejvíc se vyřádí opět dospěláci (chuckle)

    1. Už mažu, do Přerova pro vnučku a pak vedle do vísky , jdeme dělat porotu na Dýňobraní. Možná bude i nějaký ten drak. (chuckle)
      Mějte se všichní nádherně podzimně, svítí slůňo,bude bezva den. Jinak se připojuji k mantře Xerxové. (wave)

    2. Eh, Xerxová, mohla by ses prosím ještě jednou zopakovat u svého článku? Jsem osoba s roztroušenou pozorností a špatně jsem zadala datum vydání (tmi) – naštěstí jsem na to přišla už ráno a tak vydání nečeká do zítra.
      Mávám, omlouvám se a… běžím s Beruškou do Dvora, jdeme další hodinu starou městskou stopu. Jsem zvědavá, jak Berry v sobotním ruchu obstojí – přece jen tohle jsou pro ni ještě dost těžké úkoly 🙂

  3. Díky za bezva recept, dělám obdobný salát. Oblibuji taky rajčata s mozzarelou a olivami + bazalka, mňam.
    Hlídala jsem do teď cizí děti, spaly ale nespal 3 měsíční kocourek Tonda (cat) ,velký číman, napřed jsme si hrái a až rozhoupal obrazy na stěnách,jak byl rozšoupnutý,tak jsem ho musela zklidnit, nakonec mi usnul pod krkem a nevzbudil se ani když přišly domácí.
    Brou,brou, všem co ještě plší.

  4. Ygo, skvělé.
    Já zbožňuji rajčatový salát od ri, co ho má od známých z Tašentu. Jednoduše 😀 . Vezmou se rajčata (opravdová) a cibule. Naseká se jak to jde velkým zálesáckým nožem nebo mačetou. Osolí. Zvláštní gurmáni trochu opepří. Zamíchá se a jí se. 😀 😀 😀

  5. Ygo, tohle vypadá hříšně dobře! Dělám podobné saláty, ale bez majonézy a domácí jsem nedělala nikdy 🙂 Že bych to přece jen někdy zkusila? (inlove)

    1. Dekuju vsem za krásné komentáre.

      Drzím palce Hance, at má brzo hlas jako zvon (nebo aspon zvonecek), nadále drzím palce i ostatním nasim marodum (hlavne Veram – dneska bylo krásné vecerní nebe, pres skoro úplnek se honily cáry mraku, té by se to líbilo … a taky Puovi a terra-san a takdále a podobne).

      A vcerejsí Brnení bylo bájecné … tak jako ty predeslé a jako ty budoucí (nod) .

      1. Nahlédla jsem..jen v letu.Mám 7 kočiček a koťátek a pořád kolem nich je práce,jídlo,mističky,pelíšky,jídlo,..jídlo a hlavně mazlení..Musím reagovat na Veram,také na ní pořád myslím,obloha plná hvěz mi připomene spolehlivě..Hezký en,mám kotě na zádech právě..

    1. Ygo, hezké fotky, ale já Brno znám i takhle, zato vůbec, ale vůbec neznám Břeclav. Nebyl by průvodce ? 😉

      1. Kdyz ta Breclav je vcelku taková … nehezká. Ale Pitrýsek vcera ríkala, ze byla na komentované prohlídce breclavského zidovského hrbitova, tak verím, ze ten na rajce dá … a já se zamyslím nad tím, co by se dalo z Breclavi ukázat a POKUSÍM SE!

        Jo a tady jsou fotky z Brnení. To bylo opet tak fajnové setkání, ze mne vzdycky mrzí, ze musíme tak brzo na vlak
        http://yga.rajce.net/2012_Brneni_temer_Vaclavske

    2. Milá Ygo, úžasné fotky! Zraješ jak víno (inlove) Alexiny jsem si taky užila a zachytila tak úžasnou atmosféru na brnění, že mě fakt mrzelo, že jsem se nemohla dostavit (inlove) (wave)

  6. Mňam, mňam, YGO, dobrá domácí rajčátka, to je lahůdka, a ještě takhle hříšně s majonézou … to budu zase místo práce slintat celý večer 😀 (inlove) .

  7. HanoW!!!! Držím všechno co můžu. Budu na Tebe moc myslet děvče moje. Tož drž se. (y) (h) (y)

  8. Ygo, salát vypadá dobře, zřejmě je to varianta na náš „vymeť lednici, pokrájej to a kydni na to tatarku nebo dresink, podle toho co najdeš“. Ale k výrobě majonézy mě teda neukecáš 🙂
    Zmeškané Brnění mě mrzí, ale končila jsem pozdě s prací a navíc jsem nachcípaná (dětičky začaly vláčet do angličtiny školní bacily, letos nějak brzy). Navíc mám nascípané oba chlapy doma. Dneska už ztrácím hlas.
    Na Noci vědců jsme s dětmi jednou byli v planetáriu a bylo to prima.
    Haně držím palce a Vave závidím houby.

  9. „Vezmeme ruční mixér – nepoužívám šlehač“ … eeeeeeeeeee,,, co je co? :O :O :O (sweat)

    1. Äsi tak – slehac má metle (takové dve vecinou kovové tycky a na konci to má nejaké drátky), mixer má jednu tlustou tycku a na konci nozíky (takovou vrtulku z jednoho plísku). Jinak to vysvetlit neumím (shake)

      A nebud smutná, pro mne je zase spanelskou vesnicí software a hartware a vcera mi Alex ríkala, ze si porídila cosik do pocítace na tvou radu, a já moudre prikyvovala, ac jsem z toho byla úplne blbá (chuckle)

      1. ahaaaaaa, děkuju, chápu to a dokonce i obě ty potvůrky znám – ale název zřejmě opět úspěšně zapomenu a budu všemu říkat mixer (rofl)

        1. Bedi, mixérem se mixuje, šlehačem šlehá. Zkus třeba metličkami rozsekat banán na koktejl (chuckle)

  10. Ygo, souhlas. Jogurt se sní zvlášť-do salátu mi nechutná i když mám jogurty velmi ráda. To raději jen kapku olol. Moc dobré je přidaný kousek kyselejšího jablíčka, na drobné kostičky nakrájené, do zelného pomeranč. /ale to jsou moje chutě, každému chutnat nemusí./ Salát jde dělat ze všeho /krom podrážek ze starých bot/

  11. Krásně bylo. Mlžno, vlhko, stromy se začínají barvit, houby rostou, borůvky už jsou sladké, nikde nikdo … prostě podzimní Jizerky v plné kráse (inlove)
    Betka si to užívala, dneska byla hodně akční – asi měli jeleni v noci manévry – podle stop i jejího čenichání

    1. Taky jsme byli po vršcích. Posečená kopcovitá luka, potok,2x les, huhuhu, to bylo čmuchů. Psi padli a já taky. Ája je absolutní nezmar. To je divoška! 🙂
      Bylo náááádherně, hřích být doma. Ještě teď svítí slůňo.
      Mám podzim strašně ráda. (sun) (wave)

      1. Milá Jenny, ten švédský podzim by tě nepotěšil. (shake) 🙁 Už nosím i rukavice a šálu jsem měla na krku dávno, vlastně celé letošní léto. (think)

  12. No to je primovní salát. Dělám podobný, ale musím zkusit také ten Tvůj. A určo udělám ten zelový. Naštěstí občas dostanu i slunečnicová jadérka. A dýňová zkusím též. Opraženou slaninku do salátu (hlávkového) dávám, ale do zelí jsem nezkoušela.

    A hlásím se k zástánkyním kvalitních jogurtů. Dávám do všeho. S majonézou 1/2 na 1/2 dávám i do slavnostního bramborového salátu. A když ho pochvála moje teta, co má na vaření školy a kuchařka od Boha, zkuste oponovat! (devil) Svíčkovou jsem, pravda, nedělala roky. Ale pod španělské ptáčky dělám omáčku z výpečku s rozmixovanou kořenovou zeleninou i kořením a….vmíchám JOGURT! A ta omajdička, ta píše, vážené!

  13. „Vezmeme ruční mixér (nepoužívám šlehač“ – eeeeeeeeeee,,, co je co? :O :O :O (sweat)

  14. Skoro se ostýchám dát sem svůj recept (vlastně recept od mého bývalého šéfa), milá YGO (inlove) , když tu kombinace jogurtu a rajčat byla tak znectěna. (wasntme) (chuckle)
    Nakrájet rajčata na měsíčky a cibuli (lze i pórek) na jemná půlkolečka, stejně jako vajíčka (cca v poměru jedno vejce na větší rajče). Trošku osolit, lehce posněžit (bílým) pepřem, přidat lžičku plnotučné hořčice a dobrý bílý jogurt; mlsouni mohou míchat jogurt s majolkou v libovolném poměru. Dále se dá salát vytunit eidamem na nudličky, ale nejlepší a nejlehčí je ta jogurtová varianta.
    ***
    Zůstalo mi to tu neodeslané z rána, tak jen připisuju, že jsme byli na houbách a našli jsme trochu. Největším dnešním úlovkem je veliký dvojhřib kovář, srostlý dole v noze, moc pěkný. (y)
    Přeju všem krásný den. (h)

  15. YGA pokušitelka 🙂 Já se hlásím, že jsem ta jogurtová (a když už, tak radši tatarku), ale čte se to hezky!
    Užijte si volna.
    Hanko, držím ze všech sil.

  16. Nevadí, jestli sem přidám ještě jeden dojemný odkaz? Tahle velká láska k životnímu kamarádovi mě opravdu vzala za srdce.

    Devatenáctiletý pes má silné revma a jeho pán ho uspává v téhle vodě. Proudy, které touhle teplou vodou probíhají psa ukolébávájí do spánku a mírní bolest.

    Podívejte se na ten klid, který ze snímku vyzařuje a nechte si zvlhnout oči.

    http://www.dagbladet.no/2012/09/27/nyheter/utenriks/dyrenes_nyheter/hund/23619510/

  17. P.S. To „zkuste“ není vykání, je to oslovení pro všechny. Fakt to vyzkoušejte, funguje to. Jiný, hodně podobný recept je tady: http://www.cuketka.cz/?p=3230
    Taky se teď o víkendu na majonézu chystám, včera jsem koupila nádherný květák, bude smažený (přijede syn, tak si to přál).

    1. Alex, obrázky jsem s prohlédla už ráno, ale moje pochvalné mručení bylo sežráno. Holt umíš.

  18. Milá kuchařinko, díky za recept, taktéž podobně hňácám, taktéž NESOUHLASÍM s jogurtem, jenom by mne nikdy nenapadlo dělat doma majonézu, to se bez ní raději obejdu 😉 . Tvoje přítelkyně, též kuchařinka.
    P.S. Do ledničky jako do televize 😀 občas čučí MLP, když neví, co by si tak ještě slupnul.

    1. Alex fotky sú užasné,lutujem,že som tam nebola a ten Petrov-pri najbližšej návšteve segry sa určite pojdem sama tulať po „štatlu“ a spomínať-kým úplne nezdementním a kým mám na čo.K tomu jogurtu:pred časom v záchvate zdraveho sposobu života som trvala na tom,aby sme doma sviečkovú robili z jogurtu.Moja 80 ročná mama si stala v strede kuchyne a vyhlásila?nerobila som ako otrok celý život,aby som nakoniec nejaké hovadzie poliala jogurtom a mlaskala,že sa „mám“.Sviečková je poctivá sviečková!

      1. Verenko, mamčina svatá řeč! Šmánkkote jogurt a svíčková. Bílý jogur mám moc ráda, ale samotný nebo s domácí zavařeninou. Se zeleninou nebo s masem neee!

        1. Jasně, do svíčkové patří smetana, čím smetanovější, tím lepší. (nod) 😛
          Jinak mi jogurt nevadí k masu, třeba v indické kuchyni, ani k zelenině, ale segedín atd., to všechno chce šlehačku, teda smetanu ke šlehání, mňam.

  19. Jo jo, rajčata – a ještě když jsou voňavá a teplá sluncem, no mňam! Jelikož jsem líná, často k nim přidám jen mozzarelu, bazalku a oliváč, anebo nadrcený česnek a trochu tekuté šlehačky. To s tím česnekem je obzvlášť vhodné pro boj s cholesterolem – dá se ho dát hodně a ta šlehačka se tím vyruší, no ne?
    No jo, Ygo, vyrazím na trh, tam ještě rajčata jsou a dobrá, uzrálá.
    Věta se zíráním do lednice mě velmi oslovila. Snad to sama nedělám, protože u jiných to vyloženě nesnáším – tupé zírání jako do hlubin vesmíru, zatímco se jedinec zřejmě pomalu probouzí ovíván závany chladu. To si vždycky přeju, aby se z lednice vynořila ruka jako v Krotitelích duchů a pořádně dotyčným zacloumala…

  20. Tak rajčata, pokud to nejsou rajčata á la EU – stejná velikost, stejná barva, žádná chuť prostě hnus, miluju. Tenhle salát dělám také, ale jím ho jen já, MLP syrovou cibuli nemůže. A je pravda, že bez majonézy by to nebylo ono. Akorát mě překvapilo, že dáváš celé vejce. Já jen žloutky, když už jí musím udělat doma.

    Hani moc držím palce a kocourci tlapky. Všechno dobře dopadne a snad už budeš mít konečně taky chvíli klid.

    1. Karolíno, já ji dělám taky z celých vajec, ale jde to jen když použiješ ponorný mixer. Dávám jedno vejce, trochu soli, lžíci vinného octa, cca lžičku cukru a 250-300 ml oleje, vše najednou do nádobky, co byla k mixéru (úzká a vysoká). Mixér ponořím až na dno, zapnu a pomalu jedu nahoru (ne sem a tam, hrozí sražení). Majonéza je hotová za pár vteřin. No občas jsem až moc rychlá a zdrcne se, napravuji tím, že do ní klepnu menší vejce a postup viz výše, ale už si dávám větší pozor.

        1. Až moc, radši ji celé léto nedělám, už bych neprošla dveřmi. Pro úsporu kalorií ji míchám s řeckým jogurtem. Nezabíjejte mě, ale ten se dá do salátu použít, je hustý tak, že v něm stojí lžíce, ale není to úplně ono. Kupuji v Makru tříkilový kyblík od Bohemilk, cena cca 160 kč.

      1. Zkusím to. Z celých vajec jsem to ještě opravdu nedělala.
        Ale osvědčené recepty ráda přijmu.

    2. Recept na majonézu z celého vejce byl kdysi přibalován k mixéru ETA. Celé dlouhé roky jsem si takovou majonézu vyráběla doma, ani nevím, proč jsem to přestala dělat. 8-| Nejspíš ale proto, že se mi nechtělo umejvat mixér. (wasntme)

      1. Umím majonézu i vidličkou v misce. Lecitin ze žloutku je báječný homogenizátor. Stačí k vejci trocho soli a pro lepší chuť pár kapek citronu a rychle míchat a pomalu přikapávat olej. 🙂

    3. EU s má ještě co učit. Bábinka to dovedla k dokonalosti. Různá velikost, různý tvar, žádná chuť. Ne, žádné genetické manipulace, žádná hydroponie, prostě aby toho bylo hodně tak se furt zalívá a aby to nestihnlo zplesnivět, tak se to rve absolutně zelený a „nechá se to dojít“. Hnus fialovej.

      1. No, to jsou ty EU!
        Jinak nakládaná zelená rajčata ve sladkokyselém nálevu jsou obrovská mňamka.

  21. hezký svatováclavský pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Rajčata u nás pojídá jen Beta (chuckle) Takže neeee… (shake)

    Hani, držím palce mocmoc, ať se operace podaří (nod)

    Jdeme do Jizerek, nově postavená „rozhledna“ na rašeliništích „na Čihadle“ volá… Počasí typicky podzimní

  22. OT – Yga snad promine, ale včera si to výslovně přála 😀

    Kam dnes večer v Brně mezi šestou a půlnocí? Na Noc vědců!

    Buď fakulta chemická VUT (o tom moc nevím)

    nebo PřF MU Kotlářská 2 (za kvalitu programu ručí kolegové (wave) … přijďte, bude optika, program vhodný od 0 do 100 let)

    OT2 – Děvčata, díky za úžasné Brnění.

    Ygo promiň, číst budu až večer, teď chvátám, chvátám … (dance)

    1. kam v neděli od oběda do noci ?? Na „otevřenou univerzitu“ v Liberci – od laboratoří, robotů, mikroskopů… přes studentské kapely a divadlo, až na studentský svařák… a taky imatrikulaci nejmenších studentů Dětské univerzity (kolegyně dcerka bude celý rok studovat mikrobiologii. Je jí deset 😉 )
      To aby se Brňáci nevytahovali (inlove) (chuckle)

      1. Když se člověk nepochválí sám, nikdo to za něj neudělá (chuckle) … a naši chlapi spolu se mnou se fakt dost nadřeli, když stavěli zvláštní kukaně pro ultrafialové záření, žluté světlo, … no, všechno neprozradím, zajděte si.

        A aby měli Liberečáci radost, tak navrhuji kompromis: odpoledne do Liberce, v noci do Brna (inlove) (sun) .

        1. Tak musím říct, že lituju, že to mám daleko na obě strany – tohle by mě opravdu bavilo (nod) Tak ať se to povede ke vší spokojenosti 🙂

    2. Decka, kdo jste okolobrnenstí a máte cas, jdete tam! JJ o tom vcera tak poutave vykládala (a Io vtipne vyptávala), ze mne mrzí, ze to prosvihnu. Budou tam totiz videt KOUZLA!

      1. Díky za doporučení.
        Ioaninna, ta mi dala (rofl) … ale já zvídavé lidi ráda (inlove) .

        P.S.: Io, vymyslela jsem, jak zdecimovat pětičlennou legii (chuckle) . Provinilce rozpočítáme: 1,2,3,4,5-6,a zpátky 7,8,9,10, padne to na prvního, který bude exemplárně zdecimován (mm) … a poté se doberou čtyři noví legionáři. A je to přesně tak, jak je požadováno, neboť legie ztratila 1/10 členů (think) . Doufám, že jste dobře dojely (h) .

        1. Milá JJ, nedostala jsem se včera k tomu, abych ti pochválila článek, tak to činím teď (inlove) Jinak také stromy sázím a velmi nerada kácím. Rozčiluje mě likvidace alejí kolem cest, řekněme s výjimkou některých úseků silnic 1. třídy. Proč se mají ničit stromy, rostoucí tam kolikrát i stovky let kvůli zbytečně riskujícím lidem? U nás aleje ovocných stromů nejen silnice stíní a v zimě ukazují, kudy vlastně vedou 😛 , ale teď je na nich navíc veliká úroda dobrého ovoce.

          1. Díky Dede (inlove) ,
            máš pravdu, aleje jsou úžasná věc. A mimochodem, v cestopisu Milion Marka Pola se píše, že v Kublajchánově říši se sázely stromy podél cest povinně … v tomto smyslu to byl velmi osvícený panovník (sun) .

  23. Hanka,držím všetko,čo mám.Moc budem na teba myslieť.
    Yga,šaláty z rajčín robím stále/ a dobre/.syr dávam väčšinou Mozarellu,cibuľku a bazalku.Domácu majonezu budem robiť podľa Teba teda od teraz.
    Ako bolo na brnení?Kde sú fotky?

      1. Ech fotky – mám, mám, a snad i dnes dodám (a nastestí fotila i Alex a ta má ty dodací lhuty prece jenom kratsí).

        Ale bylo tam fajn – sice ze zacátku jsme mely strach, ze si tak akorát strihneme mariás, ale nakonec se nás zase seslo celkem dost. Skoda, ze my, okolobreclavstí, musíme tak brzo na vlak.

        1. Brnění bylo úžasné, díky všem (h) . No a Io a já jsme tam seděly do zavíračky a nachechtaly se jako už dlouho ne. A taky, bohužel po odchodu všech ostatních, dorazil MLP, snad se taky dobře bavil, i když se moc ke slovu nedostal (rofl) .

  24. Milá YGO, to vypadá zajímavě (když je to navíc tak vtipně napsané), škoda, že jsem recept neznala dříve. Já jsem sice celé léto dělala chladivá rajčata s cibulí s octové zálivce, ale smíchat je s majonézou (a přidat další CCD), to mě nějak nenapadlo, přitom sýr miluji ve všem a v množstvím velkém. Bohužel rajčata už na zahradě skončila, tak si recept uložím na příště (ono je to asi nejchutnější s těmi domácími, což?). Mám ale stále takovou záplavu paprika, že jsme přímo přepaprikovaní – v mrazáku není místo, dusím je snad ke každému druhému jídlu, rozdávám, Trixie mi pomáhá konzumovat jak může, ale papriky rodí a rodí. Dneska manžel při nákupu poprvé po dlouhé době koupil rajčata, takže jsem dělala lečo, kde se jich přeci jen spotřebuje hodně.

    A dovolím si přidat odkaz na dojemnou zprávu z Chile. Statečná psí mama tam postupně vynosila z hořícího domu všechna svoje štěňata a poskládala je přímo do hasičského vozu. Pak je bránila před odvozem, ale nakonec se všichni dostali na veterinu. Jedno štěndo umřelo na následky popálenin, ostatní všetně statečné feny jsou v porádku

    http://www.dogheirs.com/larne/posts/1677-heroic-mother-dog-saves-her-puppies-from-blazing-house-fire

    A HankoW, držím palce, on krk dokáže pořádně bolet při angýně, natož, když se ti v něm budou “odborně vrtat”. Taka ať se pak vše brzy zahojí a raději doma veďte tichou domácnost, než abys hlasivky zbytečně namáhala.

    1. Maričko, a znáš takový ten balkánský způsob naložení opečených (a oloupaných) paprik ještě zatepla do oleje s česnekem a trochou soli? Tím olejem se to jenom zakape, aby bylo omaštěno, pak se to nechá uležet a je to wellmi jedlé!

      1. Přidávám ještě trochu octa – ale dělám to z kapií – jsou dost sladké. Potvrzuji jedlost velikou – k tomu dobrou čerstvou housku, mňam.

        Hanko, držím palce (h)

        1. Jo jo, a pokud jsou k dispozici beraní rohy (druh paprik, nepálivých), tak ty se vrhnou ve velkém na plech a pro připečení, tak jak jsou a tedy bez loupání, se omašlují česnekovým olejem se solí, a je to. Případně se přioctují, jak má vyzkoušeno Jajka. Jéžiš, já mám hlad!

  25. Navrch k drženým pěstím pro štěstí při operaci si dovolím malou otázečku. Hani, nebylo by velmi dobré pro ty všechny nemoci, kdybys zanechala kouření? Slinivce, refluxu a krku všeobecně by se jistojistě hodně ulevilo.Ale držím,vzpomínám a posílám veškeré úpřebytky pozitivní energie. Drž se!!!

  26. ygo, ty pokušitelko. n¨Nyní je už noc, takže tvoji majonézu neupatlám, ale zítra zkusím. Stále se doslova topím v rajčatech.m Mám zavařené lečové základy, udělanou salsu od Lucky, rajčata usušená podle Hany W, zavařená ve vlastní šťávě podle Zdeny bez psa a taky jen udušená a rozmixovaná podle zany. I rajčatovou omáčku na pizzu ala tosca jsem stvořila v dostatečném množství. Zkrátka letos byla na rajčata skvělá sezóna a mám nadělané i rajčatové příkrmy pro vnučku Adélku. Rajčata mám nejraději syrová, ale musím se krotit kvůli warfarinu. Ředvičky a kedlubny, které jedině smím v neomezeném množství , mi doslova lezou ven i ušima.Zdravím všechny, přeju krásný a dlouhý víkend a jdu konečně spát.

  27. No nazdar: uz pres sest mesicu jsem nemela anestezii, tak si jdu zitra brzo rano zase jednu poridit. Holt asi abstak. 😀 Ten krk, pres ktery se mi dolovali pred sesti mesici k pateri se nejak poskodil. Nici vina, to je tak vzdycky. Ale ukazalo se, ze mam nejaky ten reflux, a jeste erozivni (ja proste musim mit extra) a nejak ty zaludecni kyseliny hlodaji ty tkane na larynxu a hlasivkach, a je to cim dal tim horsi, tak to zitra budou napravovat. Ne ten zaludek (na to mam prasky), ale krk. Odstranit zanicene uzliky na hlasivkach a tak. Takze kdyby treba nejaky ten palecek….

    1. Kristepane,Hani, co to to Tvoje tělo provádí za blbiny?Jasně, že držím vše, co držet mohu. Anestezi ti tedy nepřeju vůbec, ale zdraví musí být obrovské velehory a taky malá hromádku pokakanýho štěstíčka k tomu chybět nesmí. Dobře a brzy se uzdrav, bo nedočkavě čekám na ty tvoje fígle se zapovězeným jídlem.

    2. Haninko, cérko lékárnická, to víš, že budu fest palcodržet. Nějak mi unikl termín, tak začnu hned. (y) (h) (y)

    3. Milá Hano, palečky, packy, drápky to všechno ti držíme. (y) (y) (cat) (cat) (dog) (h) (h) (h)

    4. Hanko, moc držím palce, aby byla v pořádku a konečně tě nic netrápilo. (inlove) (f) (h) (f)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN