HOST DEDENÍKU – Netopýr budečský: Batsitting

Je léto. Čas dovolených. A také různých miláčkosittingů. Tentokrát budu hlídat netopýry já. Hodně netopýrů.

 

 

Přesněji řečeno, přes dvě desítky. Plný regál, který teď zabírá místo ohrádky pro Mariellu a Juliána. Ti se budou muset na pár dní spokojit s boxem. Nebudou jediní, kdo se musí uskrovnit.

Prakticky všichni netopýří jsou hendikepovaní. Výjimky jsou dvě: těhotná netopýrka rezavá se zlomeným křídlem a její zdravá vzletná společnice.

 

Ušatec

 

Hned večer krmím.

Velké boxy jsou jasné — obsahují rezouny různého stupně ochočenosti až oprsklosti. Počty misek značí počty netopýrů. Ne že by si je spořádaně rozdělili. Netopýři jsou systematičtí. Všichni se obvykle vrhnou na jednu misku a když ji vyluxují, postoupí k druhé.

Střední jsou blackboxy s překvapením.

První: tiché kupé pro těhotnou.

Druhý na mě začne syčet a prskat. To je jasné — netopýr pestrý. Ne, dva! Ne počkat, každý má na zádech ještě jednoho… ehm, nemá.

Třetí: droboučký třígramový pipouš.

Čtvrtý: dva rezouni.

Pátý: tady velmi jasně nikdo není, ale poznávám dřevěný domeček. Dvě pipoušky.

Šestý: další domeček? Tak moment… nacházím jednoho pipouše. Možná kluk.

 

Kolik nožiček vidíte

 

Druhý den zase krmím.

Pestráci pro jistotu začnou syčet, jakmile vytáhnu misku na vodu.

Těhotné ještě porostlo bříško. Určitě. Na křídle má ošklivou, oteklou otevřenou zlomeninu. Na operaci nemůže, dokud neporodí. Mláďata už teď nemají moc dobré vyhlídky.

Pipouši jsou stále čtyři. Myslím. Při jejich velikosti se někde může schovávat dalších deset.

 

Kuk!

 

Třetí den přicházím z práce pozdě. Zaposlouchám se do netopýřího švitoření. Krása. A ještě ten drobounký hlásek, to zní jako kdysi Tomina…

Nakukuji do tichého kupé. Opravdu, dětský hlásek! Dva různé dětské hlásky! Skrz síťku se rýsují dva růžové obrysy.

Dokrmím zbytek netopýrů a nenápadně nakouknu znovu. Jedno mimino se drží mámě na hlavě a asi se snaží přisát k uchu, zatímco je máma čistí. Jednu nožičku má vystrčenou dozadu přes máminu hlavu. Druhé mimino bez hnutí visí vedle. Oba jsou dvakrát menší než Tomina.

Radši se podívám blíž. Výhled na mimino mi zakryje teta, schovává je pod sebe. Mimino se začne natahovat po mámě.

Druhý den ráno nacházím maminu a tetu vedle sebe v úkrytu. Jedno mládě visí nedaleko, druhé prochladlé na protější straně boxu.

To snad ne!

Přistrkuji mimina k mámě. To prochladlé se přitom přichytí na můj teplý palec. Matka se tváří netečně nebo unaveně. Nevím. Křídlo ji musí bolet.

Zkušenost s netopýřími novorozeňaty mám jednu, a to šlo pouze o jedno mládě s divokou mámou. Je značně odlišná. První dny byla Tomina schovaná pod máminým křídlem, další přisátá k cecíku. Máma ji s sebou táhla i k misce. Až snad po týdnu jsem ji poprvé viděla capkat samotnou pod bedlivým dohledem matky a tety.

Vytáhnu topný kámen, zabalím jej do ponožky, aby se na něj netopýři mohli snadno zavěsit, a přidávám do boxu. Rovněž nasypu štědrou porci červů s vitamíny. Novopečená matka má za sebou náročný porod, možná jen potřebuje odpočinek, teplo a jídlo.

 

Odpoledne po návratu z práce nacházím jedno mimino schované pod máminým křídlem a druhé visící na tetě. Celý chumel se přistěhoval blíž k topnému kameni. Většina jídla je pryč.

Teta vypadá, že bude zítra rodit taky.

Přisouvám osamocené (aspoň ne studené) mimino k mámě. Ona si je strčí pod křídlo k tomu prvnímu. Mimina tam vejdou obě, ale k dispozici mají jen jeden cecík.

Jedu shánět koupím mléko pro koťata, kdyby bylo třeba dokrmovat.

 

Netopýří rodinka

 

Domů se vracím s nepořízenou. Nenápadně kontroluji mateřský box, nechci rodinu rušit. Jedno mládě spí matce pod křídlem, druhé je venku. Zase je přisouvám k matce.

Miminu se povede strčit hlavu a ramena pod zraněné křídlo.

Po chvíli si je matka přesune pod sebe a pak pod zdravé křídlo, zatímco první mládě nechá zavěšené vedle.

Že by už přišla na vhodný postup?

 

Druhý den kontroluji a zase přisouvám mláďata, která obě visela sama mimo úkryt. Jedno z nich se nečekanou silou chytí mého prstu. Je to kluk.

Připravuji nouzovou stravu z rekonvalescenční kaše. Zkouším krmit ze stříkačky a kanyly. Nakonec se jedno mládě zakousne do vatové tyčinky. Kápnu na ni směs. Saje. Mládě se nakonec zakousne do vatové tyčinky, kterou mu otírám tlamičku. Rychle na ni kápnu ze stříkačky. Tahá. Masíruji mu bříško.

 

Netopýří regál

 

Večer nacházím drobnějšího kluka spadlého na podlážku boxu. Zvedám ho. Neudrží se a máma ho ignoruje.

Dávám si ho na dlaň, aby se zahřál. Sbaluje se do klubíčka. To je běžný netopýří reflex. Jednu nožku má divně nataženou a neustále se překuluje na záda. Tuhle nožku jsem viděla divně nataženou už první den. Tenhle se narodil s ochrnutou půlkou těla.

Volám na veterinu a do záchranné stanice. Všichni jsou daleko. Mimino je velmi slabé, delší cestu v tomhle stavu nezvládne.

Připravuji kaši a krmím. Mládě začne za chvíli být aktivnější. Píská, ale máma ho ignoruje.

Odkládám ho na zahřívací kámen a nabídnu jídlo i druhému klukovi. Nechce.

Po chvíli kontroluji, zda si ho matka všimla. Mimino leží sbalené bez hnutí na boku. Nevidím, že by dýchalo. Beru ho ven. Už to má za sebou.

Druhé mládě visí jednou nožičkou dole na kameni, jako kdyby právě vypadlo z úkrytu. Přisouvám ho zpátky. Dosypávám jídlo pro matku. Mládě je schované pod ní. Je pozdě večer. Jestli mládě prodělává stejnou krizi, nemůžu mu nijak pomoci.

Druhý den ráno se nějakou chvíli vyhýbám kontrole boxu. Vím, co tam najdu. Mrtvé mládě na dně.

 

Mládě netopýra rezavého

 

Prohlížím fotky pořízené od narození mláďat. Jedno z nich má slabou pravou nohu. Co bylo druhému, netuším. Narodili si předčasně? Nedovyvinutí? Podvyživení v děloze kvůli zranění matky? To už se nedozvím. Něco bylo špatně od začátku. Matka si toho všimla přestala se o ně starat.

Více než polovina netopýřích mláďat se nedožije dospělosti. Zkušenější holky už za sebou mají spoustu zemřelých mláďat. Jednou se to muselo stát i mně.

Oba je zkusím zvážit. Mají čtyři a tři gramy. To je na rezavé novorozeně velmi málo. Měli by mít plus mínus osm.

 

Ten den večer vypouštím tetu. Už nemáme žádná mláďata bez létající matky, takže je zbytečné, aby zůstala a rodila v lidské péči. Stmívá se. Přendávám ji do látkového pytlíku od rýže. Už ve výtahu je aktivní a cestou do parku povykuje. Jako kdyby věděla, že brzy poletí za kamarádkami do kolonie. Možná už vypouštění zažila. Možná i vícekrát.

Jakmile otevřu pytlík, teta vyskočí a rozplácne se na zemi. Roztáhne křídla, ale nevyletí. Odchytím ji a zkusím to znovu.

Teta vylítne jako raketa. Povážlivým obloukem. Zásoby ji stáhnou půl metru nad zem, ale nabere výšku a zmizí mezi korunami stromů.

 

Výjimečně baští každý ze své misky

 

Začíná se stmívat. Brzy přijde čas, kdy vyletují rezaví netopýři. Ostatní české druhy potřebují větší tmu.

Přesto jeden pestrák už sedí v misce a významně na mě kouká. Jakmile otevřu box a vytáhnu misku na vodu, druhý otevře tlamu a začne syčet.

Pipoušky o patro níž povykují. Ten zvuk slyším poprvé. Ňuňu.

Hned vedle už se zvědavě natahují rezouni.

Až zapochybuji, zda jsem jim dávkovala jídlo správně. Jen na pár vteřin. Kdepak, miláčkové, na to vám nenaletím.

Kontroluji box s osamocenou pacientkou se zlomeným křídlem. Porovnávám křídlo s fotkami z dřívějších dnů. Je pořád stejně oteklé a zanícené. Už porodila a nekojí, takže může brát antibiotika a jít na operaci. Je víkend. Netopýry budu vracet nejspíš v úterý. Do té doby s ní zajedu na netopýří veterinu.

 

Zbytek batsittingu probíhá klidně. Pravidelná krmení. Na každého netopýra stihnu jen zběžně nakouknout. Pacientce věnuji trochu víc pozornosti. Je teď v boxu sama a je docela přítulná.

 

 

Netopýry vyzvedává kolegyně dobrovolnice. Nakládáme auto. Vysadí mě na veterině a jede mezitím odvézt a vyložit ostatní netopýry.

Čekám venku. Operace je poměrně rychlá. Zpátky dostávám netopýrku s obvázaným pahýlem. Chvíli ji hladím a čekáme na kolegyni, abych ji mohla předat. Ráda bych se o ni teď postarala, ale za pár dní jedu mimo Prahu. Bude pro ni lepší trávit rekonvalescenci v blízkosti lékařské péče.

Časem dostala dvě kamarádky a jméno Blondie.

 

Doma přestavuji netopýří koutek. Mariella a Julián se stěhují zpátky do ohrádky. Na pár dní. Pak se budou stěhovat do boxu a cestovat se mnou.

 

Nakonec pár videí 🙂

Ještě se podrbu…

 

Nadávající a syčící netopýr pestrý

 

Týden jsem nejedl! 

 

Večeře

 

A jedna pozvánka na závěr 🙂

 

 

 

 

Aktualizováno: 15.4.2024 — 21:15

35 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Obdivuji tu trpělivost a lásku, kterou jim všichni dáváte.
    Na mne jsou moc malinký a já jsem pro ně málo doma.
    A tak netopýry obdivuji venku a ve tvých článcích.
    Děkuji za ně, za drobečky.

    1. Dobrovolničit se vlastně dá snadno, pokud má člověk čas jen nárazově. Vlastní netopýři byli větší rozhodnutí. 🙂

  2. Netopýrko! Díky za všechny ty drobečky a další a další chovance netopýří útulny u tebe. Všechno zachránit nelze a my víme jak je to těžký, když se nepodaří a pořád si v hlavě promítáme, co jsme měli udělat jinak i když víme, že to prostě nešlo. Děkuji ti!

    1. Právě. Někdy i řeším v hlavě ad absurdum možné neexistující chyby. Přitom tady ani není řešení doplnění lékárničky, tady to chce jen obrnit nervy.

  3. Milá Netopýrko, nemůžeš zachránit všechny – ale ti, které jsi zachránila nebo hlídala, prožijí dobrý netopýří život a můžeš být právem na sebe hrdá, že jsi jim pomohla. jsou to úžasní tvorové, vždycky jsem je obdivovala a ráda od Tebe čtu o jejich životě ( a úletech :-)) cit: …“ Netopýr není hlodavec, doktorko“ 😀

    1. Hehe, to ani neznám 😀

      Myslím, že už mi jich prošla rukama víc než stovka, a to jsem opravdu vypomáhající dobrovolník, jinak by jich byly tisíce i desítky tisíc – někteří patrně vícekrát, ale nepoznáme je 🙂 Fascinují mě jejich malé osobnosti

      1. to bylo z filmu Batman forever 😀 dialog mezi dr. Meridian a Batmanem: “ Mohla bych napsat studii o muži, který se obléká jako létající hlodavec.“ “ Netopýr není hlodavec, doktorko!“ 😀

  4. Úžasné čtení. Dělala jsi, co se dalo. Tohle známe všichni, kdo jsme kdy zachránili nějaké zvíře, tu odpovědnost… Díky ti za ně.

    1. Koukala jsem, vidím to v liště na hlavní stránce, ale tam, bych asi musela vědět detaily.

  5. No, někdy to prostě nedopadne, protože přírodní výběr je nemilosrdný, i když se snažíme. Asi se narodila dřív kvůli tomu zánětu v křídle.
    Je to blbý, ale je to tak.

    1. Pro ni musela být úleva porod, smrt obou neživotaschopných mláďat i ta amputace. Pak už bylo jen líp. Od té doby jsem ji neviděla, ale snad je v rámci možností spokojená.

  6. Jo a ještě k roztomilosti 🙂 Ještě před pár lety by mi netopýr a roztomilost jaksi nešli dohromady:)) Díky tvé osvětě už chápu ❤️

  7. Víš, klobouk dolů. Vážně. taková sbírka potřebných všech velikostí a pak ta chudák mamina. Podle mě by v přírodě nedožila ani porodu. Udělalas pro ni všechno, co šlo. Je fajn, že tetička stihla porodit v přírodě a její mláďata (pokud přežijí – příroda je hodně drsná matka) budou normální divocí netopýři.
    Ale jsi dobrá, žes ani ty nemocné mrňouse nevzdala – i když to nebylo nic platné. Ono to bylo nakonec uz chování matky zjevné.

    1. Nepřežila by moc dlouho po úrazu. Někdo ji našel včas.
      Zkraje mě napadlo, že si s nimi možná neví rady a jen potřebuje přistrčit a povzbudit, ale pomohlo to jen dočasně. Mimina by se ale měla přisát a tihle měli buď následky zranění matky, nebo byli nedonošení.

  8. To musela být nádhera, plný být netopýrů. 🙂

    Ta miminka dostala daleko větší šanci a pohodlí, než by měla v přírodě. Jak píšeš, občas to nedopadne. Aspoň že mamina bude mít léčbu a společnost.

    O akci už vím z DMD a míč vám ji přeji. My budeme v botanické plazmovat semínka. 🙂

    1. S miminy to bylo těžké. Můžeš kolikrát slyšet a říkat si, že neměli šanci na život, ale stejně je zkusíš zachraňovat a neseš to špatně.

      1. To je mi jasné. 🙁 Udělala jsi, co jsi mohla.

        Dej za mě něco dobrého Julianovi a Marielle. Že posílám pozdrav.

        1. Včera večer dostali cvrčky a doprovodili jej dalšími útokem roztomilosti. Brzy bude miničlánek s videy

      2. to máš pravdu,pořád si říkám, nešlo to ..nezachráním všechny..a stejně to vždycky zkusím a pak následně ořvu…
        jsou krásní…a díky tobě máme krásnou možnost je víc poznat..
        zjistila jsem o víkendu, že slepice si i po 8 měsících pamatuje, že se známe..a kocour na první dobrou,ten nezaváhal,stačilo říct, jeho jméno..a naši mazlicí říkanku..

        1. Slepice jsou nečekaně inteligentní, kdysi jsem jako dítě zvládla naučit celé hejno, že na záhony se pást nechodí. Pak už jsem je mohla vypustit bez dozoru, prošly pouze trávníkem a vrátily se…

      1. To tak bývá. Lidem, kteří chtějí mít plný dům netopýrů, žádná kolonie na návštěvu nepřiletí, a kdo netopýry nechce, ten je má hezky vyskládané ve hroznech na půdě…

      2. Ráda jsem si o nich zase přečetla. Když čtu o tvé péči o ně, zmítají mnou pochybnosti, jestli jsem vlastně netopýrovi, nalezeném ve sklepě u kamarádky, svou nevědomostí neublížila. Nechtěla ho tam, tak jsem ho odchytila do síťky na motýli a vypustila. Bylo léto a vystřelil k obloze. Co myslíš? Jak dopadl?

        1. To záleží, zda odletěl bez problémů a normálně nbral výšku (oni se obvykle jakoby zhoupnou nad zemí). Síťka by ublížit neměla, vědci běžně dělají odchyty do natažených sítí.

            1. Může tam dojít k potrhání blány nebo zlomení prstíku vlákny, záleží jak silně jsi ho chytila. Jinak se hádám asi sbalil?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN