BTW: Od oka

Můj muž hledí s mírným podezřením na polévku ve svém talíři. Má nezvyklou barvu i vůni. „Z čeho to je?“ opatrně pátrá dřív, než vezme do ruky lžíci. „Cibulka opečená s trochou česneku, dýně, červená čočka, kurkuma a pár dalších věcí… prostě…“ honem v duchu zapátrám po možném názvu: „indická dýňová polévka.“

 

 

Po prvním opatrném soustu následují další, tentokrát už vychutnávaná. Můj muž mě dobře zná a ví, že vedle jídelní klasiky se od mého vaření může dočkat prakticky čehokoliv. Jako spousta jiných žen, i já miluju čtení kuchařek a receptů, ale ve většině případů to beru jako obzvlášť chutnou literaturu faktu, nikoliv jako přímý návod k pracovním postupům.

Jsem velmi mlsná a zároveň tvůrčí typ, což vede k tomu, že při vaření ráda experimentuju. Recepty beru jako skvělou inspiraci, ale znáte to – tu člověk zrovna nemá něco po ruce, tu někdo z rodiny cosi nemá rád či ji nemůže jíst. Nebo v dobách nouze potřebujete vyrobit úspornější verzi popsaného pokrmu.

Potíž je v tom, že si svoje receptové variace většinou nezapisuju, takže i úžasný výsledek je málokdy úplně opakovatelný. Například moje hovězí dlouho a pomalu pečené s cibulí, celerem, jablky a sušenými švestkami bylo skvělé a nezapomenutelné. Ovšem těžko ho stejně upeču znovu, protože jsem zapomněla, čím jsem to kořenila.

Moje intuitivní vaření ovšem nezahrnuje oblast jemných moučníků. Jak se při pečení UHRB, aneb univerzální hrnkové bábovky nebo crumble fantazii meze nekladou, u složitějších těst je třeba návod ctít. Hádejte, jak často něco takového dělám?

Minulou neděli jsem ohlásila rajskou polévku. Nikoliv takovou, na jakou jsme doma zvyklí, ale verzi nazvanou „po italsku“. „Vařilas to podle receptu?“ zeptal se Martin, zatímco se zájmem obhlížel obsah talíře. Odpověděla jsem poctivě: „No, přečetla jsem čtyři různé recepty… a tenhle je pátý!“ 🙂

 

Aktualizováno: 10.2.2013 — 17:27

130 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Terrovi přeje naše kocouří smečka krásné narozeniny a všechno nejlepší a ještě hoooooooooodně čokoládových (^)

  2. Z kucharske duse mi mluvis, Dede. Varim tez bajvoko. Teda obcas si to i planuju, ale vysledek je casto stejne improvizovany. Dovolila bych si dodat, ze improvizovany se znalosti surovin a sectelosti v kucharkach. V kucharkach si rada ctu pred spanim a tudiz se mi i obcas nejaka jidla zdaji. (chuckle) A rada se vracim k nekterym mlsotnikum.

  3. Nejsem moc kuchařka. Teda uvařím, ale víc mě baví spousta jiných věcí. Takže vařím většinou podle receptu – jsem líná na to myslet..
    Hlásím se k těm, co téměř nesolí. Vlastně solím hlavně brambory(ovšem znamená to maximálně půl lžičky do hrnce). Na stole doma slánku nemám – teda přesněji řečeno: slánku doma nemám (sůl jo 😉 ). Vždycky s úžasem pozoruju lidi, co dosednou, vezmou slánku a sypou a sypou. Pak teprve jídlo ochutnají (whew) .
    Teda Myši… Budu držet palce, ať to je v pořádku. A jsem moc ráda, že Verenčin Tomík už snad moc palců nepotřebuje 🙂 .
    Milý Terro, pozdě ale přece přeju hodně čokoládových oslav (^) (d) (^) !
    Sloní holčička je moc hezká (inlove) . Ještě ta Kamba… tuším, že někdy v těchto dnech to má být (y) (y) (y) .

    1. Jeste k te soli. Absolutne nevedome, z zadnych zdravotnich duvodu, nicmene jsem postupne omezila mnozstvi soli v jidle. Vzdycky, kdyz u nas byli nasi, tak mi jidlo velmi chvalili (vsak jsem vyvarovala), ale hlavne nase mama to okamzite na taliri dosolovala. No, a je babicce 85 let, zdrave mysli a tela. To musi byt ten sedlacky hanacky koren. V zivote jsem nevidela cloveka, ktery by jedl s vetsim potesenim, nez nase mama. Chet je nekde tam blizko, ale mamu netrumfne. (clap)

  4. A sakra – přečetla jsem článek a dostala děsnej hlad 😛 . Asi se půjdu před čtením diskuze raději najíst (chuckle) .

  5. Terra-všetko naj,naj,-hlavne veľa kvalitnej čokolády a výborných praliniek.-spomínam na Brusel,kde som sa tým prakticky živila a vykrmovala.
    S tými zvieratkami je to hrozné-porad sa neco deje.V deníčku ale Betka vyzerá zdravo a vo forme-mam dojem,že keby som Ja šla poza plot vymlela by som sa strachom-o svojich sfinkteroch ani nehovorím.Dobre,že Sisinka je bez OP.A snaď už hororové komentáre nebudu.Pri tých receptoch poteší,že všetky varíme od oka a koreníme primerane,maximálne na špetku noža.
    K soleniu mám túto radu:bylinky na dosolovanie nemá každý doma a neslané je také blivajzové.a moc slané zadržuje vodu a zvyšuje tlak.Takže:nedosálajte na tabnieri!! Jedzte také,ako sa kucharke podarilo.Uvidíte,ako veľa soli ušetríte.Z týchto dôvodov ani nedávam solničku na stôl.
    A tomík bude zajtra prevezený do Brna,vraj je jeho stav uspokojivý,noha zostala funkčná,cievy su zreparované.
    Ešte raz ďakujeme za palcodržňu-pomohla a ja vlastne držím palce furt-vždy niekomu je to potrebné.

    1. Hurrrrááááá! (y) (clap) Děkuju za dobrou zprávu, verenko, nějak se mi nedařilo napsat, že palce držím. (y) (h)

      Milá Aido, dík za odkaz na obchod s kořením, směsi vypadají dobře. (y)

    2. mám mezery ve vzdělání, musela jsem si vygooglit, co jsou sfinktery (chuckle)

      (bat) je mrcha fotogenická. Na videu v pohybu by tak elegantní nebyla 🙁 Zítra dostane další dávku depotního léku, tak třeba zase bude o kousek líp. Zítra jsou to 4 týdny, co začalo být ouvej…

      1. (chuckle) taky jsem googlila! Automaticky mě to sice hodilo na wiki v angličtině, ale i ta pomohla (blush)

        1. Koukám, že nás s tím strejdou gůglem bylo víc ]:) Ten tvůj, Dede prostě ví, komu podává informace, tak má vyšlapanou englickou cestičku. Ten můj ví své, tak mě s angličtinou netrápí (blush) (dance)

    3. (h) Verenko, to je bezva, že se operace podařila a funkčnost končetiny bude zachována (h) .
      O Tvé sfingtery nemám obavy, dyť jsi ještě mladice a Beta není zase tak strašlivá (chuckle) .

    4. Verenko, konečně dobrá zpráva! Tomík je na cestě domů i k uzdravení, tak ti konečně může (trochu 🙂 ) odlehnout (inlove) Když člověka o vlas mine pořádnej průser, tak je na moment na svět mnohem příjemnější pohled 😛

  6. Milý terro (inlove) , alespoň teď v podvečer Ti přeju k narozeninám všechno nejlepší. 🙂 (f) (sun) Dort už jsi měl, tak Ti posílám nějaké dobré pití (d) dle vlastního výběru, samosebou kolkované. (wasntme)

    Myško (inlove) , to je ale pech! Hlavně ale, že se na to přišlo včas. A na přístě budete mít natrénovanou hladovku i dospávání. 🙂 (h)

    Xerxová (inlove) , to je dobře, že se pejska našla. Modřanská rokle je přece jen kousek z ruky, kolem Libušského potoka, moje roklička je na Lhoteckém potoce.

  7. Jééé, vaření. Vařím ráda a díky dětem doma i často. Aby mohl člověk s úspěchem experimentovat, musí mít „nachutnané“ základní chutě.
    K dobru sem hodím jeden super jednoduchý recept. To vezmeme: cibule, paprika, rajčata, vepřovou plec – všeho stejné množství. Všechno nakrájíme na stejně velké kostky. Pak už vrstvíme do hrnce na cca 5 lžic oliváče jako první cibuli, na to plecko, na to papriku a nakonec rajče. Solíme mírně, nebo vůbec. To samé s pepřem. Nepodléváme a dusíme pod pokličkou na mírném plameni cca 1,5 hodiny. Toť vše. Pochopitelně, dá se tu experimentovat s kořením, já ráda zahážu větvičkama tymiánu, dobrý by určitě byl i rozmarýn. Kdybychom to podlili trochou bílého vína, určitě bychom nic nezkazili. Podáváme s rýží nebo bagetou (děti to maj rádi s těstovinama). Tenhle recept je přehlídkou základních chutí.

      1. KAŠTÁNKU, TENHLE RECEPT, ALE S DÍLKY KUŘETE ZNÁM A DĚLÁVÁM V ŘÍMSKÉM HRNCI NEBO JEN TAK NA PLOTNĚ POD POKLIČKOU, KDYŽ SE MI NECHCE ZAPALOVAT TROUBU. SLYŠELA JSEM HO KDYSI OD MARTHY NEBO THENY ELEFTERIADU. PRÝ JE TO RECEPT ŘECKÝ. JROROBYCH TO CELÉ ANI NESOLILA, ALE VŠE JEN ZASÝPLA SKORO CELÝM BALÍČKEM SMĚSI ÚPOVENSÁLSKÉHO KOŘENÍ.ANI BY MUI TAM VÍNO NECHYBĚLO. A PRAVDU DÍŠ, JE TO NÁRAMNÁ DELIKATESA A TÉMĚŘ BEZ PRÁCE.

        1. NO BEZ PRÁCE… TO PODLE TOHO, KOLIK TOHO KRÁJÍŠ 🙂 PŮVOD RECEPTU JSEM NETUŠILA, MÁM HO OD MÁMY JEN V ÚPLNĚ ZÁKLADNÍ VERZI BEZ JAKÉHOKOLI KOŘENÍ NEBO SOLI. MÁME HO V OBLIBĚ, PROTOŽE JE TO NĚCO CO JÍME CELÁ RODINA A JÁ NEMUSÍM VAŘIT NA DVAKRÁT. JEN MY S MANŽELEM TO DOCHUTÍME OMÁŘKOU PIRI-PIRI (OBA MILUJEME PÁLIVÉ A OMÁČKA TO SKVĚLE DOCHUTÍ)

          1. KAŠTÁNKU, ELEFTERIADU SKORO NIC NEKRÁJEJ.JEN KUŘE NAPORCUJÍ I S KŮŽÍ, RAJČATA NA SILNĚKŠÍ KOLEČKA A CIBULI TAKY. PŘECE NEVAŘÍŠ PRO GEGIMENT VOJSKA, ALE JEN PRO RODINKU.HM, TAK PRÁVĚ AŽ NYNÍ MI DOŠLO, ŽE MÁŠ DOMA TŘI HLADIOVÝ MUŽSKÝ A TI TOHO FAKT ZA REGIMENT SNĚDÍ.

        2. LENI,FAKT CELOU TUHLE DOBROTU PŘEHLUŠÍŠ CELÝM PYTLÍKEM PROVENSÁLSKÉHO KOŘENÍ?????? :O

    1. Je to moc krásná okatá holčička. Tak ať se jí dobře daří!!! (y) (inlove) (h) (happy)

    2. Děkuju za dobrou zprávu a obrázky, děvčata. (h)
      Slůně vypadá kouzelně a zdravě, to je moc dobře. (y) 🙂 (h)
      Teď ještě ta Kamba … (h)

  8. Áno, áno. Vodvokativní vaření podle momentálního nápadu je mi vlastní. Jinak mě to u plotny moc nebaví. (dance)

  9. DEDE, BĚŽELY PŘED CHVÍLÍ DVA EMÍLKY ZA SEBOU. TEN 1. JSEM BLBKA POSLALA BEZ PŘÍLOHY, TAKŽE HO ANI NEHLEDEJ . DRUHÝ BY PŘÍLOHU UŽ MÍT MĚL.SNAD HO NAJDEŠ.

    1. Lenko, hned po oznámení jsem odpovídala na soukromou zprávu na Hadopasech, přišlo to? Podle všeho ne.

      1. Aido, moc díky, dorazilo vše a hlavně adresa mailu, ale zatím jsem nevyužila, bo jsem to posílala hodně pozdě v noci ze soboty na neděi a nechtěla jsem taky zdržovat další normálně pracující. Druhý emílek snad dede nedá tolik práce, bo už povídání mám dávno a dlouho ve svém pc a je ještě psané obyčejným ným písmem. Ale ten třetí, možná i4. díl rozhledníku pošlu napřed k úpravě Tobě, aby ses taky podílela, kdyžuž jsi mne vyprovokovala k jeho spisování. Trošku jsem dneska pospíchala právě s 2. dílem,protože to, co v něm bude, je pro nynější období roku nejaktuálnější. Doufám, že dede podle svého času nebo uvážení rozhledníky popřehazuje,takže se snad dočkají všichni potřební a zvědaví.mávám a zdravím tobě i všem přítomným a jdu zas chvíli tvořit a šít pro naše mrně.

        1. OK.
          Pro inspiraci pro mrně doporučuju pinterest.com – je tam spousta zajímavých nápadů a tipů. My s dcérou taky budem brzo tvořit, naší společné „úhlavní“ kamarádce se má v květnu narodit miminko, tak abychom měly něco do foroty.

          1. Aido, tvoje inspirace je bohužel řečí, kterou se nedokážu už nikdy naučit. mrkla jsem a zkoukla obrázky, ale stejně přesně z některýc netuším, o čem se hovoří. Naše Adélka už je však od 14.2. jedenáctiměsíční a velice čiperná holčička, která docela s jistotou chodí a běhá jak vítr. Na výpravné cesty se pustila samostatně už už v 10. měsíce a je stále jistější. Mně pro začínající bábu stačila inspirace z o dobře udělané burdy pro nejmenší. tam jsem našla hodně dopbrá ých nápadů, podle nichž jsem pro malou šila přebalovací tašku-vlastně dvě věci v v jedné, jelikož ta deka se dá použít jako taška na pčenesení všmožných drobností, nezbytných pro hygienu mrnísků, ale zárověň je z ní po rozložení bezvadná přebalovací deka pro jakoukoli příležitost. Krom téhle šikovné tašky jsem naší Věrce šila pro Adélku taky velkou přebalovací podložku přesně na míru.Ta je v permanenci stále. Věrka tuhle podložku přenáší z koupelny do ložnice. V ložnici se malá přebaluje na takové komodě, v koupelně se hodí podložka právě na pračku, kde malou utírají po koepeli. A ještě jsem šila veliký kapsář-domeček na drobnosti, který má Věrka právě u té přebalovací komody na zdi.

  10. Ještě k té soli. Já jsem tady zoufalá, Švédi všechno strašně solí, mají slané i máslo, dokonce ještě i extra slané. Ale už tu je i neslané, zaplať Pán Bůh za ty dary. 🙂
    Po celou dobu co bydlíme tady používám sůl se sníženým množství natria (sodium). A když se při vaření použije česnek nemusí se tak moc solit. I bylinky a zelenina mají stejný účinek přesně jak píše LenkaS. Přes to všechno mám zvýšený krevní tlak. Randál z provozu na silnicích totiž krevní tlak zvyšuje, je to výzkumem potvrzeno. Garyk dobře ví proč nemá rád rámus. (chuckle)
    A je to tady nejen přemíra soli v potravinách, do všeho tu cpou taky cukr. Co si člověk neuvaří na to nemůže spoléhat. Všechny ty industriálně vyrobené potraviny a i polotovary jsou vlastně strašně nezdravé. Pak se divíme že jsme nemocnější a nemocnější. Vyhubíme sami sebe jestli nevezmeme rozum do hrsti.

    1. no a u nás je pro ty vysokotlaké právě ta mnou zmíněná sůl SALKA a kupodivu solí mnohem víc než klasická NaCl…. to jsem byla hodně překvapená…. 😉

      1. Sharko, o salce sice vím, ale netuším její složení. Nikdy jsem ji použít nemusela, mně vždy stačilo solení nesolení-tedy bylinkami. Ale obyčejná kuchyňská sůl,tedy fakt Na Cl ,sic tlak taky a podstatně zvyšuje, ale hlavně zadržuje v organismu spoustu vody, která by se právě prostřednictvím petrželky, pažitky,bazalky, česneku a dalších močopudných bylinek nebo rostlinek( syrový bulvový celer a kořen.petržel nebo z nich zastudena vylisované šťávy ) z těla lépe a snadněji vyloučila. Proto vždy kvůli zadržení vody
        sahám po bylinkách a nikoli po náhradě soli z lékárny. Ono nemusí jít jen o vysoký tlak, ale taky o funkci jater a ledvin.Když tyhle dva veledůležité čističe krve v těle ne fungují dobře, pak se zadržovanou vodou mnoho dělat nedá. a byla bych docela ráda, kdyby tohle moje tvrzení podpořil někdo ze zdějších odborníků neb dokonce lékařů, abych si mohla být zcela jista, že současná věda a výzkum se mnou souhlasí nebo můj názor nevyvracejí.

        1. Sharka má pravdu. SALKU mají občas i u nás v obchodě. Salka je ochuzena o NaCl a má vyšší obsah K /draslíku/.

          1. To jsem napsala pěknou krav.inu, Přirozeně , že Na-čili sodíku. (fubar) Mám po sobě číst, než to odkliknu

        2. SALKA: 500 g

          Salka je vyvážená směs minerálních látek, jejíž předností je příznivý poměr dvou životně důležitých prvků – sodíku a draslíku. Díky sníženému obsahu chloridu sodného a obohacení draslíkem je určena k použití při solení pokrmů pro osoby, které potřebují snížit příjem chloridu sodného nebo zvýšit příjem draslíku, zvláště v případě vysokého krevního tlaku, onemocnění srdce a cév, u diabetiků apod. Obsah jódu podporuje správnou činnost štítné žlázy.

          Použití Salky po konzultaci s ošetřujícím lékařem a zvýšenou opatrnost doporučujeme osobám s onemocněním ledvin, s vředovou chorobou žaludku a dvanácterníku, s onemocněním srdce a cév, s vysokým krevním tlakem a osobám léčeným nesteroidními protizánětlivými léky, kortikoidy nebo léky zabraňujícími srážení krve a diabetikům.

          Složení: chlorid draselný (40 %), chlorid sodný (60 %), jodičnan draselný.

      2. Tady se ta sůl jmenuje SELTIN a myslím že je tam natria jen polovina. Nemám momentálně krabičku po ruce, zbytek soli jsem nasypala do slánky a krabičku vyhodila.
        A pro Seltin se nemusí do lékárny, mají tuto sůl ve všech potravinových obchodech.
        Ale my jsme doma stejně nikdy moc nesolili.

  11. Jen prolétám, včerejšek a dnešek budu číst až hodně pozdě večer.
    Přeji všem krásný den, jdou na nás sněhánky, tak pozor, opatrně chodit i jezdit.
    Taky přeji všem teplé pelíšky a Lilince ať se brzo najde , holčička psí černá. (h) (wave)

  12. Tak moc děkujeme za palečky a klidně můžete pustit. Kastrace se nekonala. My si musíme vyžrat všechno s komplikacema. Berušku přispaly a jak se uvolnily svěrače, vytekl hlen a sonem se zjistilo, že má ještě pořád zvětšenou a překrvenou dělohu a vypadá to na netypické první hárání, což je samozřejmě komplikace, takže pro jistotu Sisska nafasovala ATB na týden a v pondělí jdeme na kontrolu, co bude dál.Teplotu nemá, paní doktorka mi jí probudila injekcí, takže domů jsme došly po svých a teď chrupe. Musím jí dát rychle baštu, aby netrpěla hlady. Ach jo! (doh)

    1. je dobře, že se přišlo na komplikaci dřív, než to řízli. Tak ať je to brzy O.K. (inlove)

      1. Jo, to jsem ráda, prý by se to špatně hojilo a i špatně operovalo. Jen jí bude zima na pupík, protože už byla vyholená.

    2. ach jéje, Myši :O , tak hlavně, ale že se na to přišlo, přeléčí se to a pak už bude dobře.

    3. Tak ať je Sisska brzy v pořádku. Držíme palce, packy, drápky. (y) (y) (dog) (cat) (cat)

    4. Dobře, že na to přišli dřív, než si řízli… (h) Mám dojem, že tak máte pro kastraci další důvod, viď?

      1. No, s kastrací jsem počítala v každém případě. Linduška byla taky vykastrovaná. Tak hlavně aby mohla jít co nejdřív, než začne zase krvácet a za námi se pak zase potáhnou spousty psů, to bylo hrozný. Teď tady dospáváme obě dvě – ona tu přispávací injekci a já neprospanou noc nervozitou 😉

        1. Tak držím ještě palec, ať se všechno zdárně definitivně dořeší, když to čtu až teď. (y) (h)

  13. Dovolím si připomenout své postarší Povídání o koření: http://neviditelnypes.lidovky.cz/rozhlednik-povidani-o-koreni-bylinkach-a-jejich-smesich-pjd-/p_zviretnik.asp?c=A090107_131448_p_zviretnik_dru

    Tam se můžeme dočíst, že to, čemu se v Evropě říká curry/kari, nazývá se v Indii másalá (+ nějaký přívlastek) . To znamená, že by to mělo být totéž, ale není. Moje zkušenost mi říká, že je mnohem lepší sáhnout po másale, bývá chutnější a ctí víc původní složení. Zejména české kari mi občas připomíná takové ty náhražky jako bylo činzáno z rýže nebo sojovka z worchesteru apod. (whew)

    1. Milá Vave, právě na tento tvůj rozhledník myslívám, když tady curry jako curry nekupuju (inlove)
      Já do mnoha pokrmů vystačím s kurkumou + něčím, ale skutečná směs garaam nebo tandoori masálá prostě občas chybí. V Norsku i v Anglii (hlavně v Anglii 🙂 ) se to dalo koupit podstatně snáz. U nás v … dalekých blízkých krajích (čti p.deli bez pořádných obchodů) je to problém, tak si koření nechávám vozit 🙂 Ale abych se našich dalekých blízkých krajů zastala – s bylinkami na tom jsme celkem dobře 😛

      1. Ještě existuje možnost nechat si to poslat – např. od Antonína http://www.koreni.cz/, případně zaúkolovat nás brněnské a my zakoupíme U Sindibáda. Kvalita výborná, ceny decentní, koření více méně nakupuju jen tam.

    1. Terro, všechno nejlepší a pěknou oslavu s kočičáky a Terrou san. (d) (party) (f) (h) (happy) (wave)

    2. Terro přeji všechno nejlepší k tvým narozeninám.

      Kytici růží si musíš domyslet, smajlíky mi dnes stávkují.

    3. Moc a moc všem děkuji za přání (JoVo, jak vy to děláte, že nic neprošvihnete ? 😀 ), a přiznávám, že jsme už se smečkou trochu „uslavení“ – svátky a narozeniny se nám oběma sešly mezi 20. prosincem a 11. únorem, ještěže to alespoň dcerenky trochu vyvažují (jaro – podzim). A čokoládový dort byl! (^) Ehm, tedy, ještě tam kousek zůstal, slavili jsme včera…

      1. terro, největší z kocourů, tříkočičí smečka ti též přeje (f) (cat) (^) a prostě všechno nej a další krásné roky, plné radosti a předeníčka 🙂

      2. (chuckle) Mám na to lidi.K tomu seznam, který v rámci našich možností stále doplňuji a pokud možno opravuji. (whew)

    4. Terro, ty to máš takhle moc kumulované? To musela být u vás v dětství veselá zima. Mikuláš – Vánoce – svátek – narozeniny… ]:)
      Všechno nejlepší a splnění tří tajných přání (sun) a taky čokoládovočokoládový (^) (d) (f)

      1. Což o to, zima veselá byla. Jéje. Jen po zbytek roku jsem měl utrum a tiše záviděl narozeniny v dubnu, červnu, září…Zachraňoval to brácha, ten je 6. května. A abych nevyšel ze cviku, tak MLP má taky svátek a narozeniny v zimě :O Jak říkám, uslavení do padnutí…

        1. To povídej jednomu, co má všechno v prosinci 😀

          Všechno nejlepší, milý Terro, ať jste doma všichni zdraví, pod rukama se ti daří na co sáhneš a vždycky máš důvod se zasmát (inlove) (f) (h) (sun) (party) (^) (ten je čokoládovej s čokoládou 🙂 ) a (d) (cat) (cat) (cat) (cat)

          1. Děkuji ještě jednou a mockrát, milá Dede – jo, a ten dort byl (tedy, ještě tam kus je), čokoládovo-čokoládový, tentokrát i s pusinkami z bílé čokolády. Když jsem byl se svou maxiporcí hotov, připadal jsem si sám jako pralinka.

            1. (rofl) Pralinka! (rofl) Už dávno vím, milý Terro, že máš dokonalý vkus a tvoje smečka (bez ohledu na počet nohou) ho ctí (inlove)

          2. Dede., u nás dospělých jsou všechna narozková výročí rozložena po celém listopadu a,prosinci a až do 28. ledna. Chudinka maminka mívala narozky 5. ledna a to člověk musel safra pamatovat na zadní kolečka, aby na ten dárek vůbec zbylo.A troufám si odhadovat už dnes, že naše Adélka se 14. lednem taky velké terno mít nebude. Po vánocích bývá taky dost finančně ouvej.Naše holky okupují srpen a jedna dokonce i říjen,takže to ještě jde.

    5. Terro, přeji všechno nejlepší k narozeninám, hodně zdraví, štěstí a radosti s chlupatou smečkou. (^)

  14. (headbang) Jako příklad „koření pro dobré vaření“ je Kari od Orientu. Složení:jedlá sůl max 5%, BRAMBOROVÝ ŠKROB, kurkuma, koriandr, pískovice řecké seno, římský kmín, zázvor, chilli mleté. (headbang) Bylo by zajímavé kolik procent je tam toho škrobu. Vypadá to, že by se z toho dal uvařit puding á la kari. (whew)

    1. Pokud to je opsané z obalu tak toho škrobu je tam <5%. Složky se na obale uvádějí sestupně podle procentického zastoupení ve směsi

      1. To by ale znamenalo, že tam chybí 60 % obsahu 🙂 – i kdyby měly všechny složky po 5 %, dá to dohromady jen 40 %. Teda jestli tam nějaká majoritní složka nechybí, ale na to to moc nevypadá… Třeba fixlujou? :O

  15. Tak to je přesně moje. Jen si přečíst recepis a dle vlastního uvážení dochutit. Zatím si nikdo nestěžoval, ale problém je pokud některý z mých mužů si přeje tohle jídlo znovu. Vždycky chutná trochu jinak. Jediné co má téměř stejnou chuť je svíčková a po ní se můžou moji chlapi utlouct, takže ji dělám jenom za odměnu.

  16. Hm, tak já teda kreativní nejsem. Vařím prý dobře, ale ntajím se tím, že nerada. Vaření mi nepřipadá zajímavé natolik, abych se jím obírala déle než je nutné. A tak mi vyhovuje nalistovat 1/2 cibule, lžička kmínu, tolik a tolik čehosi, vař půl hodiny. Ach, jaká nuda, ale výsledek díky tomu bývá jedlý.

    Mé blouznění je Růženko, byla tak hodná, dneska gulášek, ano?

  17. Jo a ještě ke koření – minule jsem obhlížela sáčky s curry, protože dobré koření mi došlo a od Andyho dárek z Turecka aneb koření mnohé, dorazí až příští týden. No a protože jsem nedůvěřivá a u curry dvakrát, četla jsem bedlivě složení. A málem jsem padla – bylo v tom 30 % soli!
    Vím, že u připravených kořenících směsí je sůl (pro mě) častým nevítaným doplňkem a hlídám si to, ale v curry? A skoro třetina množství? (devil) Já ho obvykle nekupuju (aspoň ne v ČR), ale důvodem pro mě zatím bylo složení té směsi. Ta sůl mě fakt dostala…

    1. Dede, pokud máš možnost nakupovat v Makru, tak tam mají vynikající karí Madras, prodává se pod značkou Horeca, je vyrobené v Rakousku, jemně mleté, sůl max 5%. Ostatní směsi jsem nezkoumala, ale asi to bude podobné.

      1. Ja kupuju smes curry Madras v New Yorku (pres internet) v kouzelnem obchudku jmenem Kalustyan. http://www.kalustyans.com/ Kdyz jsem tam byla osobne, tak mne Chet s mamou asi po hodine museli odtahnout. Co mam na te smesi Madras rada je, ze neni prilis ostre a chutna krapet po skorici. A nema tu jasne zlutou barvu jak v baliccich od Vitany, a neni tam zadna sul. Moje deti v Olomouci to miluji a vozim/posilam do CR ve velkem mnozstvi.

    2. Dede, já si karí radějií namíchám sama a podle toho, k čemu a nač ho zrovna potřebuju. Jen suroviny nesháním tak často, jelikož mne jednotlivými „inkredencemi“ dokonale předzásobila má kamarádka Patricie,takže mám z čeho míchat.Se si olí máš pravdu. Bohužel se v tom hnusn+ě českém takykarí najde dokonce tolik výrobci zneužívaný glutamát sodný, což je fakt hnus nad hnusy.

  18. Dobré ráno, tak na vaření jsem konzerva – moc experimentování nemusím,donedávna bylo složité vařit, protože byl omezený výběr poživatelných potravin.
    Můžu taky poprosit o palečky pro Sissku? V poledne jde na kastraci. Zatím tu kolem mě chodí a hledí na mě vyčítavě, že má hlad a já jí zapomněla dát snídani. No, nezapomněla, ale nesmí. Už jsem jí sebrala i vodu a bolí mě pohled na zhrzenou hladovou pejskovou.

    1. Ou, zlatíčko hladové. Paničko, ty jsi teda satorie. 😉 Já vím, že nerada, ale musíš. A palečky přidržíme, neboj.

    2. Neboj Myško, bude to dobré (h) , i když ten první den ti nejspíš bude drásat srdce. No a jestli to bude jako u Berušky, tak třetí den si dá trysk se skokem do dálky a ty jen budeš volat – nelítej, ty kozo, potrháš si stehy! (whew)
      Rozhodně palce držím a ozvi se, jak na tom jste (inlove)

      1. Myško, přilípnu se pod Dede. Pamatuj, za dva týdny nebudete o kastraci vědět ani Ty, ani Sissi. A do budoucna bude dobře!

    3. Držím, držím- Borůvka byla naopak ufňukanec, co bolavé bříško nesmírně prožíval a musela jsem se zatvrdit a přestat jí to baštit. A v tu chvíli najednou jako když utne.

    4. Myšičko (inlove) , samozřejmě držím palce, a dvojnici naší Anky dvojnásob! (h) (y) (h) (y) (h) (y) (h) (y) (h)

  19. Ano, heslo “ příměřeně, přiměřeně“, to vládne u mne v kuchyni také už pár let.
    I při pečení „buchet“ (strašně nerada odměřuji a vážím). Proto také nerada peču vánoční cukroví, kde přesné recepty vládnou pevnou rukou. Od doby, co jsem už doma a MUSÍM každý den něco uvařit, jsem víc než kreativní. Vymýšlet každý den co uvařit je někdy nad moje síly. Tak to vše pytlíkuji tak nějak od oka a zatím si můj strávník nenaříká. Naskýtá se otázka, zda to není tím, že můj muž byl ve stravování odjakživa ideál. Snědl všechno, co se mu předložilo (chuckle) .

  20. To je mi dneska krásný článek, milá Dede. (h)
    Někdy mám na víkend naplánováno, co budu vařit, ale jindy vlezu do řeznictví a kouknu, co mne osloví. A pak dokoupím zbytek. Mám to jako s látkama, většinou si hadr řekne, co z toho mám ušít a maso si řekne, co z toho uvařit. A často vařím podle nálady. Takže když chlapi přijdou do kuchyně a já zrovna plním kastroly, na otázku „co bude k obědu“ se dozví „nevím, vařím podle nálady, tak mě nenaštvi“
    Je fakt, že na takovéhle vaření už člověk musí mít nějakou tu zkušenost a přečtenou nějakou kuchařku, aby měl aspoň trochu představu, co to s jídlem udělá. Tatánek usoudil jedny prázdniny, že nebudou chodit na obědy do jídelny ale domů (pracovali naproti) a my se ségrou jsme vařily. Bylo mi 14 a ségře 16 a byla to skvělá škola.
    Jo a variace na téma rajská polívka po italsku milujeme.

  21. Jé, Dede – vařím stejným způsobem,neboli jsem experimentátorka a nezapisovatelka. Má to svoje výhody i nevýhody: sice se jídla nikdy neopakují, ale na druhou stranu ty co moc chutnají, by se opakovat klidně i mohly :D. Baví mě hledat nový cesty, baví mě objevovat starý jednoduchý recepty i novinky. Zrovna tu rajskou jsem si střihla taky. S názvem Pappa Pomodori. A zcela vytlačila tu původní, neb jako výjimce se jí podařilo se usalašit v mojí paměti. I proto, že je velmi jednoduchá, rychlá, velmi vydatná a skvěle chutná. Nedá mi to se nepodělit. Člověk potřebuje jen konzervu rajčat, kysanou smetanu, nějaké to pečivo (bagetu, housku, rohlík, já dávám inovativně lámankový chleba a je to myslím, nejlepší varianta), bazalku, česnek, sůl, pepř,, oliváč a kysanou smetanu. Cibulka se zpění na oleji, pak se přidá nasekaný česnek dle libosti, bazalka, lehce se zamíchá a vkydne se konzerva rajčat, které jsme juž v konzervě rozmasakrovali trochu nožem, do toho se hodí na kousky nakrájené, či natrhané pečivo v množství tak jeden a půl housky, doleje se trošku vodou, ochutí solí, pepřem, nechá chvíli vařit, pak se přidá zakysanka, dochutí česnekem a bazalkou dle chutí, krátce povaří a šup s tím na stůl. V zimě na horách – ideálka.

  22. Vařím způsobem „spoj tři recepty dohromady podle své fantazie“, málo jich jakž takž dodržuju. Výjimkou jsou recepty od Bubu.

    1. Děkuju, milá Matyldo. Ale víš, že mnoho mých receptů vzniklo přesně tak, jak popisuje Dede? Většinou variace na někde přečtený či okouknutý recepis.

  23. Jj – taky nemám ráda těch 20 druhů koření, co přebijou veškerou chuť. Takže pepř, paprika, divoké koření a nějaká ta bylinka. Jen sůl mě v poslední době trápí (a není to jen můj pocit). Dřív jsem dávala do kastrolu na brambory dvě lžičky, teď dávám tři a ještě tu vodu musím ochutnat, jestli v té nesolící soli, nebyl kousek, který náhodou solil a tedy to není přesolené …. :S

      1. No jo, když já mám ten tlak naopak nízkej…
        Ale stěžuju si hlavně proto, že dřív jsem takhle blbnout nemusela.

        1. Zkus si někdy koupit dvě různé soli – kamennou mletou a solivarskou (to je taková ta velmi jemná složená z malinkých kostiček) zvaž si, kolik váží třeba pět lžic. Budeš se divit, a bude ti jasné, proč se ti zdá, že některá solí méně.

    1. Dede, tak to je zas slovo do pranice, protože třeba já zrovna moc kreativní v oboru vaření a vymýšlení chutí nejsem. Ale velmi ráda skoro vše dochucuju čerstvými bylinkami. Sušené bylinky třeba z obchodu pro mne namaj chuť a vůni, takže mi připadaj jak seno pro králíky. Raději mám svoje zelené.Osobně třeba používám asi málo pepře, bo mně moc nejede a Jiří si ho snadno do pokrmu dodá podle svého.

      Rputi, dovolím si drzou připomínku ke Tvému solení,protože na to,jak jsi líčila potíže s otékajícíma nohama, solíš až příliš. Ale proti gustu žádný dišputát, jak říkala má babička.Já na tři – čtyři velké brambory( cca 400-500 g oloupaných),které nám s Jiřím stačí na dva obědy, a které vařím v tlakovém hrnci se sklínkou(100-150 ml ) vody, mi stačí 1-2 špetky soli. Osobně solím velice malinko právě kvůli zadržování vody v organismu a nemocnému srdci. Na talířích pak brambory „dosoluju“ silnou vrstvou sekané petrželkové nati nebo pažitky. Petrželku , pažitku, bazalku a kopr mám skoro stále v truhlíčku( vlastně v podlouhlých nebo i kratších krabičkách od zmrzky) na parapetu kuchyňskéh okna.A pěstuju si takto i minikopr. Jen libeček suším a podotýkám, že stačí jen 1 malý kousek( třeba jen několik lístečků) sušené ( v létě i čerstvé) libečkové nati k „osolení“ celé porce brambor. Třeba maso na opékání před vhozením na tuk nesolím vůbec, ale naložím ho- potírám směsí oleje a nejrůznějších bylinek podle typu masa. Mám – li zrovna chuť, kápnu do oleje s bylinek malinko sójové omáčky.A na talíři maso už hotové dochucuju směsmi bylinek a jejich semínek, které mám připravené ve slánce místo soli. O tom jsem psala kdysi na starém zvířetníku ještě na Lidovkách článek právě pro nešťatsníky, kteří solit nesmějí vůbec nebo jen malilinko.Nebudu nikomu své názory vnucovat, ale myslila jsem to dobře. Po infarktu jsem totiž soli odvykla hodně rychle, i když nalezení vhodné náhrady mi trvalo delší dobu. Zdravím všechny při úpindělku a zas na delší čas mizím.

    2. K těm sterým přísadám a kořením – on člověk, když se učí vařit a prvně vyrazí po svém, mívá tendenci zkoušet a mrská do jídel koření až hanba. Nebývá to zlé, když se jeden trefí 🙂 Ale jak roky a zkušenosti plynou, tak člověk začne ctít jednoduchost, nejlépe s nějakým nezvyklým akcentem.
      Proto si nemůžu vzpomenout na koření k hovězímu z článku – pomalu pečené hovězí má jasný základ – sůl a na hrubo mletý pepř. Většinou to stačí, protože pečená zelenina ve vhodném množství a složení dělá divy 😛 Ale k těm sušeným švestkám jsem něco dodala – to si pamatuju, a bylo to to pravé. Ale co? Skořice? Chilli? Obojí? Fakt nevím (wasntme)

  24. Vařit jsem se učila od tatínka a na svoje začátky v kuchyni raději zapomínám, Musela jsem ale začít docela brzy, protože jsem dostávala sestru v létě na chalupě na hlídání a to mi mnoho přes patnáct nebylo.
    Vařím a většinou i peču bez kuchařky a vah. Když jsem včera odměřovala vodu, tak se Kačka kácela. Nemohu nikomu dát recept třeba na domácí sušenky, prostě tu konzistenci si musí dotyčný vyzkoušet v ruce.Bimbo si zvykl a ví, že co vyleze z kuchyně je unikát

  25. Jsem si tak vařilatenhle víkend. měla jsem loupanou čočku a granulovanej špenát, dala jsem vařit čočku,přidala kuřecí bujonové želé, trošku orestovanécibule, česnek,trochu rajčatového pyré a tymián,vzniklo něco mezi hustou polévkou a kaší, mělo to krásnou mozaiku a bylo to velice dobré…. (clap)

  26. Příjemné ranní čtení, milá Dede. (inlove)
    Taky chodím na čumendu na internet, abych zjistila, jak se to či ono vaří. Často žasnu nat tím, co všechno lidi do jídla dokáží nacpat, abych vzápětí také sáhla po nějaké nezvyklé surovině.
    Vaření podle huby je určitě nejlepší, byť je dost často neopakovatelné. Ale myslím si, že na takové vaření člověk jednak musí něco odvařit, jednak poznat a vychovat rodinu, to už je taková vyšší dívčí. 🙂
    Přeju všem krásný den. (h) A Io (inlove) , Tvůj recept dole je prima, je jako by byl z nějaké Tvé knihy. (nod) (y)

  27. hezké pondělí všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Vařím od oka – kuchařku tak leda na inspiraci. Ale (wait) Jsem konzervativec a nemám ráda zbytečně „nastavované“ chuti. Prostě když maso, tak maso a ne spousta koření a kečupů a majd. Vždyť pak to není maso, ale pachuť všeho jiného. Cibule, česnek, sůl, pepř a nějaká ta zeleň mi v různých kombinacích stačí.
    Polovička experimentuje postatně víc – v kuchyni trávíme čas tak půlnapůl – takže jídelníček máme široký (chuckle)

    1. Hola Xerxová, jsem ráda, že je Betce zase o mydlifousek líp. A že jí drbu na šňupáku a vzkazuju :“Jen tak dál Kosatko, jen tak dál!“

  28. Vařím ráda, ale málokdy se držím přesného receptu. Nebo jen napoprvé, pak zjistím, že příště něco uberu, něco jiného zase přidám, protože ten originál nebyl podle naší chuti.
    A velice často si přečtu na jedno jídlo rovnou několik různých variant (ty bývají vždy, každý má svoji „podle maminky či babičky“) a pak dám dohromady tu svoji.
    Možná už jsem jednou psala. Kdysi dávno, když byly bratrovy děti ještě malé jsme jednou při návštěvě k nim byli pozvaní na králíka. Bylo to úžasmě dobré. O něco později jsem si králíka také koupila a pátrala u bratra po jeho receptu. Nemohl si vzpomenout, ale pak povídá „á počkej, já maso posypal dětským čajem na prdíky – byl zrovna v kuchyni, lákavě voněl, tak jsem ho použil.

    1. Maričko, recept na králíka s dětským prdíkovým čajem mne fakt pobavil. Ale jasně, proč ne: On totiž tenhle čajík obsahuje hlavně fenyklová semínka a květ heřmánku, což obojí velice dobře ke králíkovi pasuje.Jen bych asi přidala něco česneku a cibule.

  29. Dede, takové vaření je nejlepší. Dneska jsem pekla hovězí maso se zeleninou, která se nacházela v ledničce, kořeněné tím, co bylo v nepopsaných pytlících v šuplíku s kořením. Výsledek byl velmi uspokojivý a chutný. Jen Junior jako vždy frflal…. On je teď v období, kdy je živ snad jen ze vzduchu. JInak si to neumím vysvětlit, protože nechce jíst, vůbec nic. No snad ho to brzy přejde…..

  30. Ano, přesně takhle vařím. A ta muka, když se pak marně snažím zopakovat a ustálit chutnou improvizaci!

    Poslední improvizace: (hladovci ve vlastním zájmu nečtěte)
    Vezmi nějaké vepřové (byla krkovice, ze které jsem vypreparovala ten obratel i s kusancem masa a hodila ho pod linku psovi), to nařež na plát, osol po obou stranách, jednu stranu poklaď česnekem, plátky jablek a sušenými švestkami, zasyp pepřem a rozmarýnem. Zabal a spíchni párátkem, aby náplň nelezla. Dej do pekáče a tam zahrab do cibule na kolečka a jablek na osminky. Přisyp , přistrouhni muškát, podlij pivem a nechej chvíli stát. Až pes obere všechno maso ze své kosti, hoď pekáč do trouby a pomalu peč. Až tu vůni už nemůžeš vydržet, je hotovo. Podávej s dalším pivem a domácím chlebem.

    1. Hehe, ono to neumí zobrazit věci ve špičatých závorkách! Takže po slově „přisyp“ mělo být „nezapamatované zelené koření“.

      1. Text ve špičatých závorkách se nezobrazí, protože tyto zaávorky patří mezi speciální znaky, a to, co je v nich zapsáno, považuje prohlížeč za formátovací příkaz. Pokud bys do nich zapsala třeba „i“, byl by zbytek textu zapsán šikmým písmem, tzv. italikou. Pokud bys je naléhavě potřebovala, musíš před levou i pravou zapsat zpětné lomítko. Pak je bude prohlížeč brát jako běžný znak a zobrazí je.

    2. Milá ioannino, perfektně sepsaný recept, hlavně jsem ocenila ten udaný čas: „Až pes obere všechno maso ze své kosti…“ (chuckle)

      A jinak milá Dede? Tak jako ty vaří můj syn. Já jsem nikdy nedosáhla ve vaření takové rutiny abych se odvážila za hranice napsaného receptu nebo zajetých zvyklostí. A teď už vařím málo, skoro vůbec. Vařit pro sebe je otrava, zvlášť když z vaření ani ten pes nic nemá. Ten smí jen svoji Hill´s i/d dietu. Jinak je průser, a to doslova a do písmene. (wasntme) Ani kočenky mne k vaření nepovzbuzují, ty jen granule, syrové maso nebo rybu nevezmou a ani co jiného. Jejich zvědavost končí přičuchnutím. Někdy se mi zasteskne po dravosti nalezence Puňti a jeho rychlého výstupu po mých zádech když jsem otevřela lednici.

    3. no moment – to je děsně nepřesný… (rofl) Náš pes kost z krkovice s kusem mase vdechne ihned… To by u nás nebylo odleželé 😉 a měli bychom to méně chutné (chuckle) než majitelé mrňavců

      1. přesně. U nás by se tedy ozvalo ještě: „Křoup, křoup a mlask!“, takže nějaké to malé zpoždění by tam bylo, ale na proležení masa, rozhodně ne 😀

      2. To je pravda, takové nepřesnosti! No škandál. 😉
        Včera jsem chystala k večeři klasický hovězí guláš a něco nechápu. Jak ty potvory chlupaté vědí a poznají. Maso (kus kližky a pupku) rozmrzalo v míse u dřezu už od rána. Během odpoledne jsem odcházela do kuchyně mnohokrát, tu pro něco k pití, tu uvařit kafe,…. a čuby nevzrušeně hnípaly na gauči. A pak se zvednu, že jdu nakrájet maso a dát dělat ten guláš. A vzápětí z gauče slézají a protahují se dvě černé mlsné huby a slyším dupot a úprk se schodů, jak Mici Prachová pospíchá z patra, aby náhodou o něco nepřišla. Stačilo pomyslet a zvěř věděla. Jak to dělají?

        1. jak to dělají? Heh, jednoduše. Jejich nejdůležitější činností přes celé dny je – pozorovat nás. Mají nás napozorované a přečtené do nejmenších detailů, do detailů, kterých si ani my nejsme vědomi. Když se zvedneš pro kafe, buchtu, či jdeš na záchod, rozhodně se tváříš úplně jinak, než když jdeš do tý kůchně za povinností zvanou vaření. V duchu už pracuješ, odráží se to na Tobě a oni vědí, co který výraz, pohyb, povzdechnutí znamená. A oni rozhodně nespí, nespí tak, že by nevěděli, co se kolem nich děje /taky by jim to v přírodě nikdy neprošlo, pořád musí mít přehled o tom, co se děje v jejich okolí, aby mohli adekvátně reagovat/. To je to jejich malé – ale pro mě velké kouzlo. Umí nás dokonale číst, rozumí nám, zatímco my jim ani zdaleka nerozumíme.

      3. Ba ne, ten čas je stanovený správně až exaktně. To je nutno půjčit si Ioaninovic psa, ten tu kost chroustá předpisovou dobu a ještě se autorka receptu může tvářit skromně, že přece platit za autorská práva, to by se urazila 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN