105×148: Pracovala žížala

Je to už dost dávno, co mě zaujal žížalový kompostér. Od té doby jsem na něj v různých článcích narazila už mnohokrát a z původně neosobního zájmu se postupem času vyvinula touha opatřit si několik párků pilných a pracovitých žížal, které dokážou proměnit skoro cokoli v zahrádkářské zlato, a tím se posunout od sešlapávání pet lahví do vyššího ekologického levelu.

 

Začala jsem tedy studovat žížalí kompostování na internetu. Nejdřív jsem se dozvěděla, že to odborně jmenuje vermikompostování, čímž se toto téma rázem stává přijatelným i v lepší společnosti. Dále jsem se dozvěděla, že u nás je nejpracovitější žížala hnojní. Je tak výkonná, že je dokonce schopná téměř konkurovat žížale kalifornské. To mě nadchlo, protože – ruku na srdce – co je u nás jiného schopné konkurovat něčemu kalifornskému?

Pak přišel okamžik zrady, dočetla jsem se, že žížaly potřebují teplotu mezi 15-20, maximálně 25 stupni. Takovou teplotu náš balkón ovšem poskytuje jen málokdy. Hledala jsem tedy, jaké vermikompostéry jsou u nás k dostání a co vlastně stojí. Na chvíli jsem zajásala nad zatepleným kompostérem, ovšem zmátlo mě, že je otočný. Představovala jsem si, jak asi musí být nacpaným žížalám špatně, když je někdo otáčí jako prádlo ve ždímačce na kliku. Pak jsem ale zjistila, že jsem se uvedla v omyl, neboť otočný kompostér za jedenáct tisíc byl určen ke kompostování bezžížalímu.

Teď mám dilema. Mám se vzdát svého žížalího snu, nebo si do kuchyně pořídit rozkošný vermikompostér na nožičkách v barvě terakota? Už jsem skoro rozhodnutá (a navíc to mám dovolené, protože Vašek nepovažuje žížalu za domácí zvíře), jen mám obavy z toho, aby naše žížaly nehladověly, protože skoro nevařím a tudíž nevytvářím téměř žádný biologický odpad.

Ale co! Když bude nejhůř, oběhnu sousedy a vyžebrám si od nich trochu odpadků. Zvykli s na mou zahrádku, psa a tři kočky, zvyknou si určitě i na mé žížaly. Vždyť kde je kompost, tam se žije!

http://www.ekonakup.cz/index.php?main_page=popup_image&pID=28

 

 

Aktualizováno: 13.6.2012 — 21:22

70 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Milá Vave, schvaluji tvé plány žížalí. Frida ze skupiny ABBA jednou v TV propagovala pro žížalí věc a kompost v kuchyni. Měla malou krabičku s žížalkami a nebyla to návnada pro ryby. Vyprávěla jak v kuchyni má kbelík který se stal žížalím obydlím a jak tam pilně zpracovávají kuchyňské odpadky. Tak se Vave přiřadíš k světoznámé pěvecké skupině ani nevíš jak, to je co říct. (clap) (chuckle)
    Mám kompost na zahradě, dokonce dvě takové ty bedny z umělé hmoty, jedna byla zateplená kabátkem z pěnovky ale pěnovka vzala po letech za své. Když prší, co říkám když, tady snad jenom prší a za takového počasí se žížalky rády stěhují. Život jim komplikují vyasfaltované cesty. Jdu s Garykem, oči na stopkách a sbírám ty růžové klacíčky, které se při doteku zkroutí a začnou se mrskat, sbírám je do sáčku a když přijdeme domů vysypu obsah do kompostu. Jsou to pilné žížaličky a opravdu si zaslouží sem tam nějaký ten taneček. „Tancovala žížala…“ zpívala jsem našemu malému kloučkovi.
    Letos jsem nezvedla ještě jedinou žížalku. Ne že by nepršelo ale ten ischias který mne trápí od poloviny dubna mi to jaksi nedovoluje. Jsem ráda když zvládnu procházky s Garykem. Ten cortison nepomohl. Já to tušila a proto jsem u doktora dlouho rozvažovala, jenom ze zoufalství jsem si jej nechala píchnout. A zbytečně. Zavolala jsem rehabilitační sestru Ranghild a ona se na mne v pondělí podívá a poradí mi.
    Verenko ta cvičení brněnského lékaře vypadají fantasticky a věřím že pomohou ze všeho nejvíce ale to co je na internetu jsou jen fotografie a nabídnuté kursy. Musela bych zajet do Brna na jeden takový kurs ale tak dlouho bych tam zase zůstat nemohla.
    Kroutím se tu na židli jako ta žížala, na levé půlce zadku nemohu sedět jak to bolí. Už aby bylo pondělí!!!

    Je půl jedenácté večer a venku je ještě světlo. No blíží se Svatojánská noc. Ale slavit se tu bude až mezi 22 a 23 červnem. Tady se říká Midsommar a jeden náš známý (taky už za Duhovým mostem) tomu svátku říkal Mrdsommar. (chuckle) Nemrava jeden!

  2. Decka – hádejte co?! Správne – uz zase chlístá (rain) (rain) (rain) . A to jsem povesila prádlo ven, neb odpolední slunko (sun) a letní horko mne presvedcilo, ze období destu momentálne skoncilo – a ono ne, prisla bourka. No nic, jeste porád se má kde voda vsakovat – k veceru jsme byly s holkama na loukách pod Lednicí a normálne jsme je presly cistou a suchou nohou! A to jsem myslela, ze tam musí být bazina – totkaj se tama hnala regulérní reka

    1. Tuná se taky přehnala bouřka. Na poli stojí kaluže na hliněné cestě a jsou tak hluboké, že si Borůvka v nich rousá náprsenku (nebudu říkat, že kavalír je společenské plemeno, dle mých zkušeností je to prostě čuně). Déšť rozmáčel a rozvoněl všechny smrady v okolí, takže se Světluška v něčem zase dneska vyválela- to už tu dva dny nebylo. Dámy rozradostněně dorazily z procházky s naštvaným Kubou, který z nich musel osprchovat bahno. Období dešťů má svá kouzla 🙂

  3. Vave, jestli chceš nějakou dobrou radu, zkus třeba tady: http://gardening.livejournal.com/ Ti lidi jsou tam tak zažraní zahradníci, až si občas říkám, jestli jsem ještě schopná rozeznat kytku od plevele. 🙂 A jsou děsně hodní a mají rádi nováčky, zvlášť když jim ukážeš nějaký fotky. 🙂
    Já se teda re: kompost zatím dopracovala pouze k rozhodnutí, že až budu mít vlastní kompost, bude kolem něj ohrádka a ne rezavý 50 let starý pletivo a nebudu do něj házet větve, protože hnijou moc dlouho. Ty, co se na chatě naházely do kompostu, když babička naposledy říkala, že je to blbost a že takový haluze neshnijou, tam pořád ještě jsou. A babička už není nějakých 20 let.
    Jenomže já budu mít kompost buď velmi brzo, nebo za velmi dlouho. 😀

    1. Doporučuju větve předžvejkat…. eee nadrtit. 8-| Co by jedna pro kámošky žížaly neudělala (tmi)

      1. Jasně! Papír se dává žížalám taky naskartovaný …. týýý, Io (inlove) , to je přece námět jako stehno!
        Tajný Agent (007, s teplou vodou nebo s pískem) si pěstuje žížaly, aby zlikvidovaly beze stopy nějaké dokumenty. To je něco, co tu určitě ještě nebylo! Dám Ti to gratis z přátelství. (nod)
        Tu maličkost, proč by tajný agent takovou nebetyčnou blbost dělal, to už nějak vymyslíš, jsi mladá a invenční. 🙂 :* (chuckle)

        1. Šišišmarjá, nestraš, nebo to vážně použiju!
          Pergamen. Žerou žížaly pergamen? To je jedno, ruční papír taky funguje. Tajný agenty teda ještě ve svým světě nemám, ale nějaký ty závistivce, co si zahrabali knihu patentů do hnoje, aby jim ji někdo nečmajz, to bych tam možná…
          Vave, jak víš, že přemejšlím nad novým námětem na povídku???
          (rofl)
          Počkej, teď se toho chytí Zana a budu to mít na beton. Do konce srpna. To je termín na Vidoucí…
          (heidy)

          1. Io! (y) (chuckle) Šiš, jestli moje žížaly nacpeš do jakéhokoli svého psaní, máš u mě velkou čokoládu. (nod)

            P.S. Jasně, že přemýšlíš nad novou povídkou. Musíš přece psát, aby bylo co vydávat. (nod)

            1. No spíš je to tak, že se mám učit, takže maluju mandaly, lezu po netu a přemejšlím nad psaním. A u toho se učím. (think)
              Ale od úterka už budu moct tvořit legálně! (blush)
              A bude oříšková? Ta čokoláda? Za každou žížalu jeden oříšek? Protože dva měsíce, to je na vážnou povídku o trápených dětech strašně málo, ale žížaly bych si možná…
              Vave (inlove) ! Bacha na mě! Nevsázej se se mnou o čokoládu! To je životu nebezpečný! (rofl) (heidy)

                1. A mám to.
                  Veselá historka z kompostu prostě bejt muší.
                  A když se nepovede, máš čokoládu ty. (inlove)

              1. To jsem já, tvé černé svědomí (bat) . Učíš se? Připravuješ Článek? Dočkám se? (devil)

                Já taky dřu, jak vidíš (rofl) . Ale vážně: opravdu něco dělám a VYCHÁZÍ TO VE SHODĚ S TEORIÍ!!! Juchuchů!!!! (dance)

                Tak už se přestanu vměšovat a vracím se makat. 😛

                Napiš, kdy bude okamžik O, podržíme Ti palce.

  4. To je krásné žížalí téma 🙂 Vave, moc se těším na tvoje chovance. A podle jakého klíče to pan Vave rozděluje? Kde je ta mez, která rozděluje žvížata na domácí mazlíčky a plebs/žoužel (sun) (tmi)

    1. Těsně za opaskem? (devil) 😡 (party)
      Zvíře nemající opasek je zvíře.
      Zvíře mající opasek je překrojeno… viz výše. ]:)

      1. Ano, žoužel je žvíže mající opasek či obojek, viz užofka obojková. To je železně logické. (nod)
        Ofšem! … naše Anka mající obojek je co? 8-|

        1. Vaše Anka mající obojek je co? No? Je v nebezpečí! V nebezpečí překrojení. (chuckle)

  5. Poslyš, Vave, a není to náhodou vykořisťování máloštětinatců (rofl) ?
    (Renato, dík za tu Wiki, to je velmi inspirativní (chuckle) )

  6. Žádám žížalí žodborníky o žodpověžení žáhady.

    Táta mi za mýho mala tvrdil, že když se přeřízne žížala vejpůl, budou nadále žít žížaly dvě. Naštěstí jsem nebyla takovej morbida, abych to zkoušela, ale z čeho tato chiméra vznikla? Z toho, že se tělo i po devastaci kroutí?

    Dále jsem se právě dočtla, že nejdelší žížala může mít i 3 metry a na Pálavě se vyskytuje půlmetrová. Na půlmetrovou žížalu se loví CO? Čtyřmetrová štika?

    Vavíku, vyšší ekologický level vysoce oceňuji; dnes jsi potěšila labužníky a jiné gramaticky usměrněné spotřebitele. 😉

      1. Týý jo, Renato, po přečtení začátku článku ti musím říct, že teda nemám problém vzít Julinku do ruky, ale ještě jsem ji nikdy jemně nemnula (chuckle) .

      2. Juuu – ted jsem si v tete Wiki precetla, ze patrí do podkmenu Opaskovcu … nechci se rouhat, ale myslíte, ze Anastáz Opasek a zízala patrí do stejného podkmenu?

        1. Jedině pod podmínkou, že žížala není arián. 😛
          Protože kdyby byla nenapravitelný arián, byla by pravděpodobně děsný Vandal. 🙂

    1. Asi dvacetipěti centimetrovou žížalu jsem já viděla. Nejdříve jsem myslela že je to malý hádek ale byl jakýsi divný. Nakonec jsem pochopila. Žížala. :O

  7. O domácím kompostu uvažuji už od dob studií. Není to pro mne tedy žádná novinka, ale nějak pořád nemáme dost místa. Tuhle s tím přišel i MLP, ale taky nevymyslel, kam to dát. Takže já Vave fandím. Ale růžovou nebrat, chce to něco elegantnějšího. A vzheledem k počtu domácí zvěře pořádné víko, aby tam nechodili hrabat.
    Kdysi jsem párkrát viděla opravdu přežížalovaný kompost. Používali ho pak jako krmivo pro slepičky, které byly tou kroutící se hromadou uplně unešené. Přesto tam vždy žížal zbylo dost, aby z kompostu udělaly hlínu.

  8. Tak zizalam jsem vzdycky zavidel. Ted, kdyz se jim stavi domecky v Praze a nosi dobroty, budu zavidet tuplem.

    Hlavne jim zavidim, jak snaseji dobre rozpolcenost. Kdyz je prej prefiknete rycem, tak ty dve pulky dorostou a vesele se rejpou v hline dal.
    Kazdy emigrant mi potvrdi, jake ze to ty zizali maji stesti. Emigrant zustava rozpolcen navzdy , ale pulky zustavaji prilepene na sobe a jdou si silne na nervy.
    Nic na tom nemeni, ani kdyz se z emigrace vrati. Ta pulka domaci se teteli blahem, ta druha, co ji to tahne zpatky do zeme , kde emigrant prozil kus zivota, tak ta je zase vecne nacurena.
    Jeste, že se muzu kdykoliv sbalit a vyvezt tu nacurenou pulku vyvencit k Eifelovce. Pak da chvilku pokoj .

    A ten domecek pro zizaly. No to je teda vec. Nez ja si tady zaridil domecek, to byla strapace. Co domecek ! nNez mi byl povolen trvaly pobyt ( mam fr.obcanstvi, ceske mi bylo odebrano ), to bylo“! To by stalo za povidani zvlaste.Jednou to napisi.Ale ta kalvarie stala za to. V povoleni k trvalemu pobytu ( vypada jako pas) mam krasnou vetu. V rubrice „Duvod trvaleho pobytu“ stoji krasne zahadno – tajemno. “ Z DUVODU HODNYCH ZVLASTNIHO ZRETELE! !!

    Ac tam melo jednouduse byt napsano – duchodce, obcan EU-. To totiz podle pristupove smlouvy zaklada narok na usazeni se v jakekoliv clenske zemi EU.

    Ale teprve ted ocenuji, tu krasne tajemnou formuli. Na duchodce by si tady kazdej policajt dovoloval, ale takhle ne.
    Zaprahnu tuhle za auto vozik a jedu pro pisek. Kousek od piskovny me stavi dva vesnicti policajti. Stahnu okynko.
    „Nesvitite pane ridic!! Jo, no jo, zapnu svetla. Stejne vam prava strana nesviti.
    Zase prava povidam, vzdycky prava. Na pravy oko hur vidim, na ucho hur slysim a v prave noze mi vecne skube.
    Nechte si ty reci, povida polda, na to neni nikdo zvedavej. Ridicsky prukaz, obcansky prukaz, doklady od vozidla a doklady od privesneho voziku.
    Ja vam mel jen to povoleni k pobytu, vsechno ostatni jsem nechalv garazi, jak jsem priprahal vozik.
    Tak to vysvetluju, polda se tvari prisne , listuje povolenim k pobytu a mrmla. Ale ale, jak si to predstavujete ?!
    Polda narazi na tu tajemne zahadnou vetu: Drbe se za uchem a jde ke kolegovi.Ten si to precte a mne si bradu. Chvilku se domlouvaji. Pak prijde k autu ten druhej. A kam vlastne jedete? Jak jsem nervozni tak mi zacne skubat prave oko, jako bych na nekoho tajemne mrkal. Pro pisek prosim a mrkam na poldu o sto sest:
    Dali zase hlavy dohromady . Ten druhej se vykaslal na bradu drbe se jako ten prvni za uchem .Viditelne to v nich zapasi. Konat striktne svou povinost, ale co kdyz neco zpatlaji, je to treba nejaka spolecna akce francouzske a ceske tajne sluzby. Potom psat hlaseni a vysvetlovat!
    Nakonec prijde ten prvni a podava mi doklad. Tak jedte, rekne a zamrka tajemne vobema ocima naraz.

    Za chvilku jedu zpatky nalozenej piskem.Zrovna tam nekoho kontrolujou. Z dalky me nepoznavaji, tak me znovu stavi. Mam na ocich slunecni bryle, abych nemrkal jako idiot.
    Polda nevericne zira na vozejk plnej pisku.Pak se mu tvar rozjasni. Je to uzasny, ctu v jeho ocich, nic ti profici nenechaji nahode! Kdyz „jako pro pisek“ tak vopravdu vezou pisek. Je ta akce dokonale vymyslena.
    Tak pokracujte, mavne rukou a silne zamrka.
    Clapik, co ho zrovna kontrolujou, zacne vykrikovat. Jak pokracujte, jak pokracujte, nesviti mu svetlo , ma pretizenej vozejk a me tady buzerujete k vuli lekarnicce.
    Tak dost, zarval polda, neplette se do doho, cemu nerozumite !Pripravte si trojuhelnik, nahradni zarovky, vesty a – dal uz jsem neslysel, ujizdel jsem s piskem domu .

    1. Ježkovy voči, tak WWW je tajnej agent s pískem! Co se všechno člověk nedozví přes žížaly 🙂

      1. Renatooooo! (y) (rofl) (inlove)
        WWW, děkuju Ti. Obvykle dávám k poděkování kytičku, ale myslím, že Tě víc potěší malé točené. Doufám, že Ti bude chutnat nejmíň jako to od Kance. (beer)

    2. Z důvodů hodných zvláštního zřetele… To je něco úúúžasnýho, to i ten písek máš jistě nějakej lepší kvality!

      1. Tak už je mi jasno 😉 Od mala jsem slýchala že te, či onen je agent s teplou vodou. A já se dožiju i agenta s pískem. To je tak úžasný. Já už vlastně můžu odejít do věčných lovišť. (flex) Jsi (*)

    3. Tajemny WWW! Zvlastniho zretele hodny. A s piskem. A zizalka dvojsnubna.

      Ja taky jsem zbavena CSSR obcanstvi, a jeste mne odsoudili po emigraci na 2 (?) roky naostro. Zejmena nasi mame vadilo, ze jsem odsouzena, ale slozite ten rozsudek dostala pres kamarady pravniky, protoze soudni system nedorucoval, neb adresa byla neznama. Pak mi ho mama temer spiklenecky poslala do Ameriky. A s tim rozsudkem jsem si uzila srandy. Jako treba kdyz jsem delala advokatske zkousky. Dotaznik na zpusobilost tak 20 stran. Otazka – byla jste pravomocne odsouzena? Kdyz ano,prilozte dokumentaci. Tak jsem jim to prelozila a dolozila kopii uprchlickeho viza. Jsem si rikala, je to zeme emigrantu, jsem v pohode. A ejhle!! Predvolala si mne eticka komise jihokarolinske komory. A jeden clen komise se mne hlubokomyslne vyptaval, jestli jsem vedome porusila zakony zeme puvodu. Nejprv na mne prisla mrakota, pak jsem se jakz takz zvetila a spitla neco o prirozenem pravu, a pote mne osvitil uz tehdy muj prepracovany andelicek strazny, jenz mi naseptal: Berlinska zed. V te dobe prave nedavno padla, tak jsem tak nejak povidala… Pak jsem jednou byla predvolana, ze mam slouzit v porote. To se vzdycky u okresniho soudu v pondeli rano sejdou vsichni predvolani – tak dobre stovka, spousta pravniku a soudci a pak pleveli potencialni porotce na pripady, co jsou na programu ten tyden. Prvni otazka: Kdo z vas byl pravomocne odsouzeny v trestnim rizeni? A jen moje osamocena jedina ruka se zvedla a ten dav na mne ziral. Soudce mne znal, malem se zaskytnul, takze jsem jen rekla, Vase Ctihodnosti, muzu vysvetlit. Ctihodnost mne privolala k soudni lavici, ale byl to frajer a po vysvetleni oznamil davu, ze takovy rozsudky americky pravo a on osobne neuznava. A dokonce jsem byla vyvolena jako porotce k jednomu z pripadu. Coz je jina story….

    4. Tak od žížal k tajnému písku, hodnému zvláštního zřetele službukonajícího orgána se dá dostat jedině s www.

    5. hned je tady s WWWčkem nějak lépěji – sakra, chce se mi sem vlepit smajlíka… milý WWW, ještě pořád je nemáš rád???????? (inlove)

  9. Děkuju Vám za komentáře. 🙂 (f) Doufala jsem v skrytu, že zde pro svou zamýšlenou žížalí farmu nasbírám nějaké zkušenosti, ale nevadí. Žížalí příspěvky jsou i tak moc prima. (chuckle)

  10. „rozkošný vermikompostér na nožičkách v barvě terakota“
    (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl)

  11. Žížaly teda já chovat nemůžu, bez ohledu na výsledek. Protože na rozdíl od hadů (milých) jsou nepřátelské, divně se svíjí a podel biologie mají nějaké chloupky, takže budou určitě lechtat na ruce. Tak na to teda nesahám. Fakt je nějak nemusím.

  12. Vave bezva, vyšší ekologický level 🙂
    My samozřejmě hromadu kompostu máme, ale kuchyňské zbytky tam také nedáváme, ty se restrukturalizuji rovnou do vajíček 🙂

  13. OTéčko
    Děcka, tady je pár fotek z pátečního Verenčení v Brně.
    http://yga.rajce.net/2012_8.6._Brneni_Verenceni

    Škoda, že nedorazila Laďka (toulala se služebně Vysočinou), Matylda (ztracena v překladu), Yezi (šrotila na zkoušky), Aida (sklátila ji choroba), Emteska (byla oporou dceři na premiéře až v Plzni), Sylva (hrome, kdy jsi vlatně byla ty?), Baty (chorá vnučka – doufám, že je už dobře) a další známé a neznáme okolobrněnské. Ale bavily jsme se moc dobře.

    1. Sylva se flákala doma, neb Brnění nějak přehlédla (headbang) . Škoda, muselo tam být moc a moc dobře. Příště mě někdo nakopněte, do hlavy ne, už tak moc rozumu nemá.

    2. YGO, bezva fotky, konečně jsem poznala JJ a Verenku, to jsem ráda. Snad to zase příště vyjde. (wave)

  14. Jak to tady čtu, začínám se domnívat, na rozdíl od pana Vave, že žížala JE domácí zvíře. Chovné, jak patrno.
    A Vave, žížalího snu se rozhodně nevzdávat, dilema bych viděla v barvě kompostéru. Co takhle růžovej? 😉

  15. Vave, tak ty jsi i budoucí chovatelka žížal, nó to je bezva,možná by se na ty kompostéry dala sehnat i dotace ale v Praze máte bohužel bohulibější projekty zcela nezvířecí avšak od zvířat. Nu což,vyhlásíme Tě za chovatelku roku s titulem „Malá ekoložka“ (inlove) (rofl)
    My tady ve vísce kompostujeme,trávu a zeleň odvážíme ve speciálních kompostérech na skládku kde jsme podílníci,tam je přetvářena na hlínu a úžasná hlína je pak prodávaná skládkou zákazníkům a investice jdou zpátky do skládky.
    Letos občánkům budeme v rámci výchovy ekologické pořizovat menší dřevěné kompostéry, nějaké už máme venku na menší trávu.
    Taky mám v plánu malou kompostárnu. Kompost je užitečný a vždycky se to dělalo na všech zahrádkách i ve městech. Jen jsme zapomněli na staré dobré věci.
    Sláva nám, sláva nám, sláva našim žížalám.
    Žížala je chytré zvíře, než se nadáš už je v díře.
    Sláva nám, sláva nám sláva našim žížalám.
    Poplatky za píseň neplaťte OSA ale vrazte je je do kompostérů. (rofl) (chuckle) (rofl) (wave)

      1. Tý brďo , to byl švung, kolem 23. hod to kulminovalo, už,už se tlačila přes přepad, potok byl na hraně. Naštěstí hydrologové, budiž jim za to dík,dík.dík, spočítali vše dobře, takže jsme to ustáli. Na podzim budeme čistit vodoteč neb je silně zanesena z okolních pozemků. Očekávám, že se sousední obce vzpamatují a budou činit na svých územích taky nějaká opatření, zrovna zpracováváme studii přes dotace pro okolí. Potřebovali by milánci,pořádnou kinderstube.
        Óóóó, pro změnu zase chc…je a chc…je. (rain)
        Slůňo! Kde siiii ? (sun)

  16. Chichi – kalifornské žížaly! Taky jsme je měli v rodině – švagr se zhlídl v téměř bezpracném výdělku. Za mnoho tisíc (už si nepematuju, kolik to bylo) zakoupil jednu várku kaliforňanek, ve sklepě (aby jim bylo teploučko) jim zrychtoval výrobní i bytovou jednotku a těšil se, jak se mu několikanásobně rozmnoží, on rozmnožené opět prodá za desetitisíce a do roka a do dne z něj bude milionář (cash) ! Akorát, že do žížalího letadla nasedl jako poslední (nod) … Když dalšího roku hnojil kompostem (ovšem KVALITNÍM) rajčata, tak jsem si představovala, že pod slupkou jsou z ryzího zlata a zrníčka mají diamantové – tolik asi jedno stálo (nod) (wasntme)

  17. Chuděrky malé svíjivé, to pořád musíte jenom dřít? Pojďte si dáchnout (dance) :

    Taneček (Bláha, Veselý)

    Tancovala žížala na zahrádce polku,
    čmelákovi, že jí hrál, dala půlku vdolku.
    Pojďte pane slimáčku, taky na taneček!
    Čmelák dostal, že jim hrál, sladký lívaneček.
    Potom ji vzal dokola, hrobaříček mladý.
    Čmelák dostal za tanec, kousek čokolády.
    Tancovala žížala od večera k ránu-
    čmelák dostal k snídani kousek marcipánu.

    1. No, tato žížala byla pěkná fláma – jsem žádostiva, jak po takovém cadrbálu se jala ráno radostně zpracovávat bioodpad!

    2. tu znááám a pamatuju si ji z první třídy! vždycky jsme ji zpívali Mikulášovi, když přinesl nadílku ( a ještě tu , jak Na komoře časně zrána to vám byla podívaná, myšky měly bál)

  18. O žížalách se nediskutuje. Žížal se bojím. I když moje žížalofobie se věkem zmírňuje, přestala jsem přecházet na druhý chodník a jsem schopná se zavřenýma očima žížalu překročit. Už mnoho let sbírám odvahu k tomu, abych naa žížalu sáhla. Žížaly smrdí. Vím, že bez nich by to asi dost dobře nešlo a jsou potřeba a tak, ale kamarádit s nima fakt nebudu (shake) .

    1. O žížalách se nediskutuje (chuckle) ! Jako dítko ještě školou nepovinné jsem při práci na našich latifundiích (podotýkám, při práci mých rodičů a sester, jsa z roboty pro malý věk vyviněna) s radostí hledala ty největší žížaly, kladla za krk a radostně volala: „Hle, krotitel hadů!“

      A že smrdí?- no to je mi novinka, to jsem nikdá nezaznamenala, moje hadožížaly byly asi čistotné (nod) .

      1. Uznávám, že berouc do rukou ty největší jedince, nikdy jsem k nim nečuchala, takže je to pro mne novina, že smrdí. A hýčkám je takřka na svých vlastních prsou proto, že ty největší přidávám „na chov“ do našeho prknového kompostiště, doufaje, že se pomnoží a budou pracovat! Vave, i já se snažím využít levnou pracovní žížalovou sílu 😛 . Někdy (k radosti páníka (chuckle) ) naložím do pytlů a do kufru auta mlaskavý koňsko-kravský hnůj, a dávám jim papání na přilepšenou. Ale to by Tebe, Vave, asi Tvůj páník vyhodil z balkónu i se žížalama i s hnojem, o sousedech ani raději nemluvím. Já potom musím fest vyvětrat auto (whew) .

          1. Tsss, Yga je a dycinky byla mazaná. Pokud i někdy za svůj krk, tak jen ze zištných důvodů. Třeba aby se jí rodina začala věnovat a přestala rýt, okopávat a jednotit :*

            1. Chichichi – Zdena b.p. mne odhalila. Já teda ani tak nestála o jejich pozornost (shake) , já chtela hlavne pryc pryc pryc z polností (nod) . Myslím, ze jsem se do rodiny kovorolníka (toto slovo mne porád okouzluje) narodila naprostým nedopatrením – k pude me toho váze málo, maximálne k té v kvetináci (wasntme) .

              Jinak – samosebou ze za svuj krk – já byla tak malá, ze na ostatní krky jsem nedocáhla. Navíc – tak krásné zízaly bych nikomu nepujcila – stejnak tak pandravy (ponravy-chroustí miminka) – ty mely tak krásnou oranzovou hlavicku a úzasný bílomodrý zadecek (chuckle) – já jsem je zachranovala, protoze ostatní na ne porádali pogromy ;( ! Ze prý skudce (fubar) . Dokud jsem mela stálý prísun zvírátek – jakýchkoli krome pavouku – tak jsem neotravovala dotazem, kdy pujdeme domu (chuckle)

  19. hezký čtvrtek všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Nemáme žížalový kompostér. Máme žížalový kompost. Vaříme – my i babča. Zbytků kuchyňských by bylo i dost. Ale na kompost se skoro nic nedává. Důvod je jasný – Beta sežere vše, co se tam z kuchyně donese… (chuckle)
    Moc ráda okrojky (i listy :O ) z květáku, brokolice, kedluben… o jablíčkách, mrkvi ani nemluvím…

    Žížaly si nestěžují, stačí jim tráva a zbytky ze zahrady

    1. Hle, Betin recept na dlouhověkost. Zřejmě četla doporučení lékařů : jezte hodně zeleniny. Nejen krásná a fotogenická ale i chytrá je Betynka. (wait) 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN