PSÍ ABECEDA: „I“ – Idiot? Talent!

,,Idiote ušatej, neposlušnej, rozthnu tě vejpůl!“ Nebylo to poprvé, co jsem si takhle ulevila při pohledu na Arguse s vlajícíma ušima mizejícího v dáli. Zase mě čeká několik hodin strachu, jestli se ten cvok vrátí v pořádku. Proč zrovna já musím mít doma takovýho šílence, samorosta a potížistu? Ani vynadat mu nedokážu! Až se vrátí, podá mi zas tlapu na usmířenou a já budu šťastná, že je v pořádku…

Ze začátku vypadalo vše ideálně. Jako štěně byl sice velmi temperamentní, ale taky vnímavý a poslušný. Z dostupných zdrojů jsem toho nastudovala hodně, věděla jsem o specifických vlastnostech Bernského honiče, loveckém pudu a samostatnosti a snažila jsem se s Argusem co nejvíc pracovat na potlačení všech nežádoucích jevů. A on byl hodné štěňátko a já pyšná majitelka, co si ho tak skvěle vychovala…

Že je něco jinak jsem začala tušit tak kolem jeho prvních narozenin. Přísný zákaz zkoumání stop jako by přestával platit a skvělé přivolání se taky pozvolna stávalo minulostí. Že by zhoršení sluchu? Pak jednou byla stopa příliš lákavá a už to asi nešlo vydržet. Vrátila jsem se domů po třech hodinách, s vyřvanými hlasivkami a sama. Argus zatím kroužil po okolí a hlásil, že je na stopě. Domů dorazil po dlouhých šesti hodinách jako by se nic nestalo, zatímco já měla nervy nadranc.

Od té jsme v lese chodili na vodítku a byl klid. Pak Argus zjistil, že umí přelézat plot. Od té chvíle začala moje noční můra. Naše zlatíčko neudrželo doma nic. Jeho akční rádius se postupně zvětšoval a mých bezesných nocí přibývalo. Vrcholem bylo, že zplodil potomstvo v místě 12 km vzdáleném a jako vzorný otec pak ještě děti chodil navštěvovat.

Mizel okamžitě po vypuštění na zahradu a na přivolání reagoval zrychlením tempa, kterým pádil do pryč. Ač jsem se řídila radami zkušených a úspěšných cvičitelů, ,,psíchologů“ a podobných autorit, situace byla beznadějná. Sondováním u ostatních majitelů těchto ušatých krasavců jsem zjistila, že v tom nejsem sama. Někdo to řešil zavřením psa do kotce, uvázáním a podobně, jenže to jsem prostě tomu blbounovi udělat nemohla. Nakonec moji nervovou soustavu zachránilo pořízení elektrického ohradníku.

Neřešilo to ale pohyb venku. Tam to bylo buď na vodítku, nebo vůbec. Ten idiot neposlušnej, nepřivolatelnej po zachycení stopy letěl s hlasitým štěkotem do dáli a vrátil se za několik hodin. Zcela spokojeně mi podal tlapu, vyžádal si večeři a prásknul sebou do křesla, zatímco já už byla zralá na pomoc dobrého psychologa. Nakonec jsem rezignovala. Dospěla jsem k názoru, že to není neposlušnost, ale diagnóza. Smířila jsem se s tím, že Arguskovi nebylo rozumu tak úplně shůry dáno a díky své mozkovně bude na světě věčně, neb kde nic není, ani smrt nebere.

A pak najednou nastala změna. V okamžiku, kdy nám do party přibyli dva koně, už opravdu nešlo mít toho cvoka pořád na vodítku. Vzdala jsem ten věčný boj s větrnými mlýny: ,,Tak si běž, jestli se jednou nevrátíš, můžeš si za to sám“, sdělila jsem Argusovi a doufala, že jeho Anděl strážný ještě neodešel do předčasného důchodu. S pocitem frustrace jsem si představila, jak by na tohle reagovali všichni ti uvědomělí majitelé perfektně poslušných psů, trochu nervóznější myslivci a veřejnost obecně.

No co, zkrátka jsem se zařadila na černou listinu nezodpovědných a problémových majitelů. Je to špatně, ale jsou i horší případy. Ušatec nikoho nekousne, pod auto nevběhne, neb se u silnice rozhlíží (naprosto vždy), zvíře neuloví (mám pocit, že místní srnky ho znají a mají z něho akorát legraci)… Pár dní jsem umírala strachy, když jsem viděla, jak se opět s hulákáním rozbíhá po stopě a jeho mozek zůstává daleko za ním.

Jenže co to? Náš tulák a neposlucha byl během pár minut zpátky a přidal se k nám. Sice každou chvíli vyrazil pryč, ale chodil nás pravidelně kontrolovat. Dokonce i přivolání začalo (občas) fungovat. Domů jsme se vrátili spolu. Od té doby se nestalo, aby dorazil později než pět minut po nás. Vylítaný, špinavý, občas s nějakým šrámem od křoví a naprosto spokojený.

***

Měla jsem možnost Argusovo chování porovnat s dalším plemenem honičů a to je Modrý gaskoňský basset. Buffy, co k nám přišel z útulku, po stopě vyrážel taky, navzdory tomu, že měl lovecké zkoušky a tvrdý výcvik. Jenže jeho návraty byly mnohem rychlejší, v několika minutách byl zpět a moc se omlouval, že vlastně nechtěl, ono samo… Když byl na volno, musela jsem být jak ostříž, protože neustále rejdil a hledal, jestli náhodou není nějaká stopa v dosahu.

Xena, Buffyho dcera, je na tom podobně. Mládí prožila u stejného majitele jako Buffíček, užila si své, výcvik i zkoušky stejné. Ze stopy odvolat nejde, ale když vyrazí, rychle se vrací a pokud jsme chvíli na jednom místě, práskne sebou do trávy a nějaké stopy jí mohou být ukradené. Ani na vodě nebyl jediný problém, hlídala si nás a držela se s námi. Ovšem jsou situace, kdy je velmi samostatná a dává nám najevo, že víme houby…

Zajímavá je v tomhle ohledu Buffinka a její sourozenci. Bráška i obě sestřičky si vybraly dědovy lovecké vlohy, ale povahu mají tatínkovu, což byl vesnický tulák a směs bůhvíčeho. Kombinace je to fakt výborná – temperamentní svobodomyslní lovci a navíc demoliční četa. Jejich panička má s výcvikem psů bohaté zkušenosti, ale tady prostě selhávají.

Buffinka (dcera Xeny a neznámého vesnického svůdce) je pravý opak: Povahově je tak přesná kopie svého dědy, až mě to někdy dojímá. Stejné reakce, stejná gesta. Jemná, trochu plachá, až na občasnou selektivní hluchotu dobře ovladatelná. Dokáže ze sebe dělat šaška a má smysl pro humor. Stopování… hm, zajímavé, ale co kdyby se jí zatím někdo ztratil? (Tady podezírám geny jejího táty, že byly i ovčácké.) Ona jediná nemá žádný výcvik, jen základní výchovu. Přesto je zcela bezproblémová. Nepřičítám to svým schopnostem. Měla jsem zkrátka kliku, že honičské vlohy nepodědila!

***

Začala jsem svůj názor na Arguse trochu přehodnocovat. Třeba není idiot on, ale my lidé, co kdysi vyšlechtili skvělé a náruživé stopaře pro mnohahodinovou práci v terénu a teď pro ně nemáme upotřebení. Nechtějí je už ani myslivci, právě pro tu samostatnost. Jenže při práci na stopě v mnohdy těžkém a nebezpečném terénu je samostatnost potřeba. Vzhledem k stále větší civilizovanosti všeho kolem už není možné vyrazit se smečkou loveckých psů do lesů a hor a nechat je, ať dělají to, k čemu jsou předurčeni.

Paradox je ten, že k uchovnění berňák musí mít zkoušky, aby bylo jasné, že bude své stopařské vlohy předávat dál. Je to začarovaný kruh. Pro takto orientované psy nemáme upotřebení a jejich vlohy jsou velmi problematické, ale je nutno, aby u nich nebyly potlačeny… Přitom povahově jsou jinak báječní, jemní, milující, bez náznaku agresivity, úžasní psi k dětem.

Ve chvíli, kdy Argus dostal možnost pracovat tak, jak mu bylo předurčeno, se chová skoro vzorně. Sice jde po stopě, ale pravidelně se v několikaminutových intervalech přijde ohlásit. Stará se opravdu jen o stopu, neloví. A tím, že se pohybuje s koňmi, má možnost vybít si přebytečnou energii a naběhat potřebné kilometry. A tak nám ze všech pravidel zbylo především jedno: V době, kdy je příroda plná malých mláďat a vysokobřezích zvířecích maminek, má ušatec smůlu a chodí na vodítku. Vynahradí si to po zbytek roku.

Nedávno jsem v lese potkala pána, který se dlouhá léta věnuje výcviku loveckých psů. Říkal, že před chvílí viděl Arguse jít po stopě a že je to radost pohledět na takhle skvělého pracovního psa. Dávno že už neviděl tak perfektní práci a ať zkusíme nějakou soutěž. Jo, to zrovna… Ale hřeje mě u srdce, že mám z úst nejpovolanějších potvrzeno, že můj pes není idiot. Je to totiž talent s prvotřídními vlohami. To mě těší a pravidelně si to opakuji, když ten můj magor zase s řevem mizí v dáli…

Aktualizováno: 9.11.2010 — 21:25

189 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Šmarjá, já se sem teď moc nedostanu, mám s prací kvapík, ale už dlouho chci škemrat o radu, co dělat, když štěňátko (dnes jí je – potvoře- sedm měsíců), před měsícem ještě vzorně reagující na přivolání, se rozhodne že bude samostané a vydá se do polí. Po přečtení komentářů usuzuji, že dělat nejde nic, jen čekat, až to přejde. Ty výlety mi vadí – nevidím, co dělá, ale hrozný je strach, že jí někdo ublíží, buď nějaký pitomec prohánějící terénní motorku nebo střelec, který takového psa ještě neviděl a netuší, že catahoula patří k loveckým plemenům nebo tuší a je mu to fuk. Onehdy vyplašila srnce a zmizela za ním, jindy nic nevyplaší, ale patrně jde po stopě. Když se vrací, musím dělat jakože nic, když vidí, že zuřím, hulákám a rozčiluju se, krouží kolem mě a nepřijde. Na cvičáku a v cizím prostředí je téměř vzorná.

  2. Díka za parádní písaní, to mně dostalo ! Argus je náhodou výjimečný pes, nechápu kdo by mohl mít cokoliv proti takovému vzornému otci, no a ještě se chodil dívat na děti, to je přece pes zodpovědný a nelze ho jakkoliv hanit. (rofl) (chuckle)
    Dále v mnoha jiných oborech podává olympijské výkony, pracuje na stopě sám a bez učení a ještě je za to chválen. Všechno chtít nemůžete. Tak ať se Vám daří. (y) (handshake) (dog) (h)
    To náš napřed bezproblémový nalezenec Daník, kokří kluk, se na starší kolena vybarvil. Pokud je se mnou, chodíme na volno, nechá se odvolat od zajíce i od ostatní zvěře ale s přednosty si dělá zadel. Napřed letí pes a za ním na padákové šňůře volně vzlíná přednosta. A když už jsem u toho žalování tak Daník je v poslední době tak nenažranej, že nám krade z koše brambory a ohryzává je, loudí a čumí jen někdo pohne hubou. Jinak je zlatej, zlatej kokr. (rofl) (dog)
    To holky kočičí když prudí, zařvu na ně alles gutte a je klid. Proč takto? Protože když jsem je přivezla a jak se trochu se ofoukly,nevěděla jsem jak jim slušně vynadat a tohle ze mně vypadlo, bůh ví proč. (rofl) (rofl) Holky na to perfektně slyší. (cat) (cat) (rofl)
    No a ještě k tomu hezkému níže použitému výrazu půlpapírák bych řekla, že jaké štěstí, že ten výraz nepatří k toaletnímu papíru. (rofl)
    Na závěr sděluji, že jsem zase paní vrchní kanalizační radová a stálo mně to dnes v hospě bečku. (beer) (beer) (beer) (beer) (beer) (rofl)

    1. Jenny! (h) Gratuluju!!! Milá paní vrchní kanalizační radová (rofl) . Jj, výhra pro vísku a my tě uvidíme až za pětiletku é čtyřletku 😛 . Hodně štěstí, sil, elánu i humoru v novém období (sun) .

    2. Gratuluju a držím pěsti do dalšího počínání!
      P.S. Moje máti jeden čas, když pracovala na magistrátě, byla vrchní brněnská „hajzlbába“ – dělala na odboru, který měl mj. na starosti veřejné záchodky – a ona osobně tyto záchodky. 😉

      1. (rofl) (y) Díky, není nad důvěru ve Vás kladenou, zvláště ve velmi důležitých oborech lidské činnosti . (rofl)

    3. Jenny, též gratuluji ale nezávidím. (f) (f) (f) Oni u vás vědí koho si mají ponechat.
      Občas řvu na psy, ale alles gutte mě nenapadlo. Na staršího Dona platilo zařvat krabice a mladej by při tomto slově koukal kde je co k roztrhání. Není to s nimi jednoduché ale o to zábavnější.

    4. Jenny – veliké gratulace k titulu a funkci! Že ale u vás máte chytré lidi, kteří vědí, koho zvolit (clap) (clap)

  3. Tak dnes o tych vycinoch psikov je to bombove!!!A strasne sa mi paci vyraz Hanky Pulpapirak-lebo aj ked bezpsia viem,ze len píďa/jak u p.Kaplana/ chybala a bol by to papirak.,a uz by mu bolo hej.

  4. Lucko, bezva námět na psí abecedu 🙂 . O útěcích našich pejsinek bych mohla napsat romány. Divím se, že takřka za těch třicet let spolužití s kníračími střeďáky jsem nedostala infarkt, nebo žaludeční vředy. Všechny tři, které jsem měla, ač procházely základním výcvikem na cvičáku (za totáče ještě ve Svazarmu), venku v lese, kam chodily každý den na prochajdy byly naprosto neodvolatelné. První Bessynka a druhá Eriska mě i na obrovskou dálku hlásily, jak jsou skvělé, že jsou zvěři neustále v patách, Klérka byla naštěstí potichu. Nikdy nic nedostihly, ale prohnat musely. Já jsem jenom neuroticky poslouchala, zda se neozve výstřel.
    Faktem je, že zvěř se producírovala (a producíruje)těsně kolem plotu zahrady, rovnou před očima nešťastného psa, ten si to asi chce potom vynahradit, když už se mu srnčí zrcátku zablýskne v mlází v lese.

  5. O.T. – Darlenka a Eliška:

    Od nových pánečků chodí jen dobré zprávy 🙂 Třeba dnes:
    „Dobrý den, moc držíme pěsti paní Lídě. Holky jsou v pohodě, těší se
    na každodenní procházky – někdy i dvakrát.“
    Sem tam i fotky – dávám je tu: http://lajdn.unas.cz/sos.htm

    1. Jarko, díky za zprávu, myslím na holky, jak se jim daří a jsem ráda, že dobře a našly svůj nový domov. (Již pár let kupujeme ve vinotéce pana Sýkory v Brně v Králově Poli víno a má je výborné!).
      Myslím na Li a dole v příspěvcích mě „potěšila“ zpráva, že Li nastupuje léčbu. Budu jí držet palce, aby vydržela, jinak nevím jak jí pomoci. Snad to, že ví kolik lidí na ni myslí, jí pomůže projít léčbou (h)

      1. Taky chodím k Sýkorům (v Kéniku teď mají vinotéky dokonce dvě) a zítra se těším na Svatomartinské – to loňské měli moc dobré.

          1. Já se tam zítra nedostanu, ale příští týden joo. Něco koupit v té nové. I s psíkem – není-li tam bafanům vstup zakázán.

            1. Oni těch vinoték mají po Brně víc, kromě těch dvou v Kéniku – u Zagrebu a o zastávku dál v té novostavbě za benzínkou – mají (nebo měli) i cosi někde vedle zemědělské univerzity a jedna novější je i na Kamechách, jmenuje se Livino, je prý přímo Liduščina (a s pejsky se do nich podle mě může, myslím, že jsem tam před časem nějakého viděla).

        1. Já se s dovolením připojím, to je táááák dobře, jsem moc šťastná a jinak stále myslím na potřebné (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y)
          (inlove) (hug) (h)

          1. Jenom rychle prolétám a málem mě švihlo (sweat) … četla jsem totiž POHŘEBNÉ… 😡 (whew) už bych se asi měla jít zahrabat (fubar)

    2. Bezva, ty fotky jsou moc optimistické a je pravda, že Darlenka s Eliškou jsou impozantnější hlídačky než původní smečka 🙂

      1. Taky si myslím, holkám to prospívá a to j emooooc dobře. Teď ještě aby se nám Li brzo uzdravila…taky si na ni každej den vzpomenu a podvědomně zatnu palec do dlaně….takže Li: (y) (y) (y) a (hug) a (rose1)

    3. jen nakukuju v rychlosti a……. CO TO NEVIDÍM (h) Jááárko díky za hlásání. Jsem moc ráda, že to klape (y)

  6. Po splnění všech domácích úkolů usedám v kruh, abych se potěšila A) milou společností Zvířetnických přátel; B) bezvadným článkem, pokračováním „ABECEDY“. Lucko, excelentní.

    A v neposlední řadě: Někdy se tady kmitla Pája. Jsi tu, děvče?
    Já jen, že bonzovníček napověděl:

    ………………. (d) Pája má dnes narozeniny. (d) …………….
    …………………………………….. (h) (h) (h) ………………………….
    ……….. (f) (f) Všechno nejlepší a hodně štěstí (f) (f) ……………

    1. Haní, přidávám se k blahopřání Páje, hodně zdravíčka a štěstíčka a úspěchy jak chovatelské, tak i v kynologickém výcviku (f) (dog) (rose1) !

    2. I já se přidávám s přáním: Všechno nejlepší a splnění velikého přání (inlove) (h) (*) (^) (d) (dance) (rose1)

  7. Psí abeceda je bezva nápad a moc mě baví! (y)
    Denis naštěstí není útěkář, venku se nás drží a je lehce odvolatelný – a doufám, že při tom i zůstane. Slabší je to tenkrát, když si hraje s jinými psy – to pak pomáhá, když mě vidí vzdalovat se. Jenže to se musí obtěžovat mě sledovat, většinou je tak zabraný do hry, že nevidí, neslyší – rozhodně nereaguje neprodleně a napoprvé.
    Což jsem měla možnost si ověřit minulý týden na zábavném výcvikovém víkendu (mimochodem úžasná akce, kde se psi i páníčci vyblbli dosytosti). Denis se tam ke všemu zamiloval do akity-inu a dost mě tím štval – ačkoliv nebyl zdaleka sám, akita byla atraktivní pro víc pejsků, i když se její panička dušovala, že hárat by měla až v lednu. Nicméně ji neustále nějaký erotoman pronásledoval a ona, děvenka zlatá, byla nesmírně hodná a trpělivá, ani jednou se neohnala, a když u ní zkoušel štěstí mrňavý grifonek, chodila s ním zavěšeným na zadní noze. Denis je větší, ten jí dokázal vyskočit na záda – a když jsem ho sundala a nasměrovala do prostoru, oběhl bleskurychle loučku a znova naskočil na akitu – podruhé, potřetí – pak, ano, pak už jsem měla trochu rudo před očima a syčela jsem, aby se nechoval jako idiot!

  8. (y) (y) (y)
    Tohle se četlo samo! Tleskám! A taky mám radost z Arguse – je to vlastně šampión! (clap) (clap) (chuckle)

  9. Nedá mi to a musím něco poznamenat k těm loveckým plemenům. 🙂 Moje Píďulka byla míšenka kokra s pudlem, tudíž také měla loveckou krev (nod) , ovšem s honiči neměla pranic společného. Jak jsem se dočetla v odborné literatuře, kokršpanělé se prý řadí mezi slídiče sedavé. Ano. To souhlasilo naprosto přesně. Píďa doma vyslídila každou misku s cukrovím, každý talířek s chlebem, tácek s bábovkou a pak si pod / k ní sedla a seděla a seděla, dokud něco nedostala. (pi)
    Taky talent! (chuckle) (h)

    1. Kavalíři byli původně, cituji z Atlasu psích plemen malý dámský lovecký pes na vodní ptactvo….
      Proto Mates vyžral nádivku z hodobožové kachny a pro Bobeše měla velký půvab krůta, kterou nás včera obdaroval soused. Vyskočil si na židli a koukal, jak máti krůtu zpracovávala….. a taky si přišel na své.. 8)

    2. Vlohy jsou velmi různorodé a neexistuje „lovecký pes“, ale slídič, retrívr, ohař, norník, honič, barvář…. Proto i zkušenosti jsou různé

  10. Dneska jsem měla možnost vyzkoušet, jaký je kavalír lovec. No… při procházce na mezi mi vyrazil pod nohama zajíc. Já jsem se lekla slušně. Borůvka dva metry ode mě čuchala v myší díře a dusajícího zajíce (budiž jí omluvou, že neproběhl kolem ní, nýbrž na druhou stranu) si ani nevšimla… (chuckle)

    1. Dovedeš si představit, že by si s ní chtěl ten zajoch pokecat? To by bylo pěkně z voka do voka….. Borůvka zná své možnosti a tak čuchá v myší díře…. 😉 (chuckle)

      1. Zaujalo mě to jiné proto, že její matka i brácha lítají po polích a vrátí se za několik hodin. Borůvka nic nepronásleduje, pouze čenichá, čvachtá v kaužích a snaží se nás neztratit z dohledu, protože jak trefně řekla epulka, kdo by jí zajišťoval životní úroveň… 😀

    2. no – Borůvka možná lovec není… ale byla vyšlechtěná z malých loveckých španělů 😉 a ta snaha a práci a žádné povalování jsou toho důsledek

  11. Také máme doma takový případ – Riju. Ta, jak chytí stopu, vypne a mizí. Tak se jí jen děda snaží naučit, aby se vrátila do předpisových 10 minut. (o) Bohužel nevypíná jen sluch, ale i ostatní smysly. Když jsme měli naposled prase, byl to kříženec divočáka s vietnamským, nebylo v chlívku, ale mělo výběh vestavěný do stodoly. Rija vždycky vběhla do stodoly, začala na ní dorážet a zcela nevnímala. Popadla jsem jí do náruče – žádná změna, odcházím s ní ven – žádná změna, na půl cestě ven (tj. prase mimo dohled) – něco není v pořádku, jsme venku ze stodoly – teprve teď konečně zjistí, že se nachází metr nad zemí a je ve vhodné poloze na tulení.
    Ale při útěcích mám větší strach z přejetí než ze zastřelení. Anežku znají vlastně skoro všichni místní myslivci, většině už vynadala a jednoho opakovaně zákeřně zezadu napadla jazykem na uchu. Kdyby mě náhodou na procházce chytl záchvat, tak dbám na to, aby se pohybovala na volném prostranství a bylo jasně vidět, že je to pes a ne mladý kanec. Riju také znají všichni místní myslivci a dokonce i nemálo okolních, protože už několikrát na honě utekla.

    1. Tak přejetí je snad to jediné, čeho se nebojím. Arguse jsem mnohokrát sledovala, jak překonává silnici – i když letí po stopě, toto je jediný případ, kdy zastaví, rozhlédne se a pak teprve pádí dál.

  12. Lucko, díky. Parádně popsané (y) 🙂 . A ty fotky. Argusek s ptáčetem je dojemný (inlove) .

    Líbí se mi lovečáci. Moc. Obzvlášť můžu oči nechat na irských setrech. Ale nikdy bych si na ně netroufla. Znám se. A první pes jezevčík, chronický zdrhač a likvidátor drůbeže je mi dodnes poučením a výstrahou.

    1. Jojo – lovecký pes je krásný pes. Pro mne ten nejkrásnější mezi všemi je výmarský ohař – postavou i barvou je nepřekonatelný … ale jak říkáš, já se znám, já ho mít nemůžu.

      1. Výmarák je velmi tvrdohlavý pes. Lze říci, že je z ohařů na výcvik nejobtížnější, je to pes pro zkušeného výcvikáře. To setr je proti tomu snáze zvladatelný. Jeho líbivost je pro něj neštěstí. Stává se z něj nepochopený, nevylítaný znuděný módní doplněk. Na výstavách je výmaráků a maďarských vyžel z ohařů nejvíc. Většinou je mají půvabné mladé dámy a často jsou nevylítaní, nevychovaní. Jsou dámy, které dokážou zaměstnat i ohaře, ale bohužel nepřevažují.
        Dříve plnili roli módních doplňků dalmatini (hlavně po uvedení slavného filmu) – a zkazila se u nich nepromyšlenou produkcí štěňat povaha. Teď je nahradili právě ohaři a ridžbek. U ridžbeků už vídám bázlivé psy… Ohaře na procházkách vídáme jen poměrně málo. :O
        Móda je strašná věc…

        1. Ano, ohařů a ridgebacků je Brno plné. Tady u žabek mají lidi spíš labradory a bernské salašnické psy.

          1. Ti jsou také módní. Ale ohaři jsou momentálně víc „in“ (taky mě štvalo, že mám dalmatina v době největšího boomu – i když u mě to byl už třetí jedinec a rozhodla jsem se pro něj, když jich tu bylo pár a nezkažených. Takže lituji ty, kteří mají ohaře nezávisle na módě a poskytují jim dostatek zaměstnání jako Petra K a Ap. Protože ty to musí štvát ještě daleko víc, než nás, osobně nezúčastněné)

        2. Jo, to v poslednich letech koukam, co je v CR ridgebacku. Staci jet vlakem z Prahy do Olomouce a co jich jeden vidi na prochazce kolem trati. Moje sestrenice taky mela jednu. Sladka mila krasna pejskova, ale mela problemy a musela na kastraci. Vykrvacela k smrti – mela dedicnou hemofilii. Byla takovy ten polopapirak. Ted maji jinou, taky ridgeback, zaplat buh zdrava radu let. Je to krapet plasmuska, vysazena na rodinu, ale vylitana v kopcich nad Prahou. Videt ji bezet je nadhera a pak si prijde po pohlazeni. A skutecne poslechne na privolani.

            1. Za prve – ta ceska terminologie je mi ponekud vzdalena; kdyz jsem tam zila, tak jsme se soustredili spis na vetaje aka vorisky. Za druhe, chtela jsem tim asi rict, ze jim rekli, ze nemuze mit papiry, protoze tu obracenou srst na hrbete mela jaksi nedokonalou. Za treti, nepochybuju o tom, ze chovatel byl vul – snad to vyplynulo z toho komentare. Za ctvrte, ty dva a pul roku. co zila, se mela nadherne s nejlepsi moznou peci a laskou velke rodiny a vse co tenhle druh potreboval. A za pate, ja se osobne soustredim na psy, co maji puvod nejasny a jsou zachraneni. Jako muj Jakey – ve skoro peti mesicich prikopar. A kdyz to najdete, tak ohrnu nos a necham ho umrit? Vychovat tohodle psa byl patrne vetsi pocinek nez vsechny papiraky s definovanymi charakteristickymi rysy. Podle mne je Jakey sampion, protoze se skoro dostal pres sve strachy.

              Nechci vyznit ustepacne, ale to „proboha. co to je“ jste si mohla usetrit.

              1. neohrnuju nos nad voříšky a bezpapíráky, fakt ne, ale termín „polopapírák“ mě teda dostal. Pes papíry buď má nebo nemá, napůl to nejde.

                1. Clovek taky bud zavreny je nebo neni. Napul to nejde. Nebo ze by slo? Ze by mohl byt treba podminene odsouzeny? (kdyz uz mame vedle ten pravnicky text)
                  Nektery pes neni papirovy, protoze matka je cista poulicni smes a otec neznamy … podle vzhledu mix cehosi s necim uplne jinym … a nektery pes neni papirovy, protoze jeho papirova matka nebyla kvuli vice ci mene zavaznemu problemu uchovnena, kdezto otec (té samé ráce) jo. Pulpapirak.

                  1. no – já bych si pod pojmem půlpapírák představila štěně bez PP po rodičích s PP. Takových štěňat se nabízí… A ještě to může být štěně s PP, ale takzvaně vrozeně nechovné (pro špatnou barvu, chybějící ridge, vrozeně zalomený ocas, špatný typ srsti…), takže sice uchovněných rodičů, ale bez možnosti výstav a chovu

                    1. PP štěně s vadou je papírák, ale neuchovnitelný. Štěně bez PP bez ohledu na rodiče je bezpapírák. Dá se hádat o tom že to není vořech, ale bezpapírák. Půlpapírák NENÍ.

                    2. Coz je presne to co jsem psal. A ze ten termin chovatelske rady neznaji je mi putna.

                    3. Diky, Xerxova, to je presne, co jsem mela na mysli s tou nestastnou ridgebackovou. Teda vlastne stastnou, az do te doby nez vykrvacela na operaci. Ze tzv. chovatel byl vul, jsem uz snad rekla predem.

              2. Jé, ty jsi taky nalezencová voříšková?
                Ahoj, spřízněná duše!
                Máš recht, když se zvládne překonat strachy, pes je pak nekonečný zlatíčko. 🙂 Nic nebere jako samozřejmost, ví, že to není samozřejmost, ale dar. (Někdy až moc, moje současná by asi byla schopná skočit i ze skály, jak moc mi věří. Musím si dávat pozor, co jí nařizuju. 🙂 )

                1. Jo, nalezenecci, to byli a jsou moji pejsci (a kocky). A je to jako co clovek v tom psu objevi anebo mu pomuzu objevit sebe. Takze se ucime za pochodu. (sun)

        3. Bohužel nejen bázliví, ale i agresivní – máme v rodině jednu takovou slečnu, co si pořídila doplněk. Nakonec si pořídila dítě a psa zachránili prarodiěe.

    2. Sousedka má irskou setřici Xily. Krasavice inteligentní a jedině koňské vyjíždky ji umravnily. Teď už je to stará dáma s čuňou šedivou, ale pořád krásná. A vloni o ni málem přišli kvůli zánětu dělohy (a to jednou štěňata měla – papírový – 10 kousků). Teď k ní mají skororoční borderku Fany a to je teda poděs. Ale nádhernej. Je pravda, že tahle ženská je jedna z mála, o kterých vím, že tu borderku zvládnou dostatečně zaměstnat.

  13. Náš první kavalír Matýsek byl pěkné číslo… 😀 . Na ulici známý jako útěkář-recidivista. Jak jen mohl, podlezl pod brankou (velmi malou škvírou, žádná překážka ho nezastavila..), a šel se projít. Někdy jen obešel svůj rajón, i na kus řeči k sousedům se zastavil, jindy si zašel i dál. Nosil na krku známku s mým telefonním číslem, takže jsem si ho několikrát vyzvedávala notný kus cesty od domu. Bylo to někdy o nervy, moje (sweat)
    Se sousedovic kocourem Oliverem (oba, Matýsek i Oliver na mě mávají ze země za duhou) několikrát zastavili auta, která projížděla naší jednosměrkou. Kocour si lehl a vyhříval se na sluníčku, Mates vedle něj seděl a koukal….. Auto troubilo a troubilo a pánové nic, až jsem vyběhla a kluky přiměla k odsunu ze silnice…
    Bobeš neutíká, nic neničí, nekouše, nepere se…,když je venku navolno má obavy aby se mu smečka nerozprchla, neztratila…. Kdo by potom zajišťoval jeho životní úroveň…. 😀 . Jen ta jeho neuvěřitelná žravost….

  14. Krásně se nám ta Abeceda vybarvuje – jeden článek lepší než druhý a každý je přínosem.

    Takže já se bude OPĚT chlubit – ale JÁ za to nemůžu, že Toya NENÍ idiot (doufám, že to neznamená, že není talent (wasntme) ). No zkrátka není žádným honičem ani barvářem ani donašečem (či jak se všecky ty lovecké vlohy jmenují) – stopy ji vždycky nechávaly chladnou, zajíce či jinu srny honila (a honí) do vzdálenosti maximálně padesáti metrů ode mne (a to ještě na poli, kde je přehled, v lese to vzdá daleko dřív) a jediný zvířecí druh, který kdy zkynožila, bylo pár myšek unavených životem – za to velice rychle a efektivně (hop, klap, flus – za dvě vteřiny není o čem mluvit a jde se dál). JÁ TEDA NEVÍM, ČÍM TO JE, ŽE ZROVNA JÁ MÁM TAK ÚŽASNÉHO PSA 😛 (chuckle) (do hlavy né, prosím (rofl) ).

    1. Nerouhej se, nebo ti to CD vrátí i s úrokama 😀 .
      Taky jsem tvrdila, že jakýkoli pes na přivolání prostě poslechnout MUSÍ, a že pokud ne, tak je chyba v páníčkovi – až mi CD přidělila Denýska. Teď, ve 14 letech už neutíká při každém puštění z vodítka, ale když potkáme pejska ohluchne a jde si čuchnout – co kdyby to náhodou byla fenka? A vůbec mu nevadí že je už pět let po kastraci. (inlove)
      A nepoučitelná, jsem taky tvrdila, že když je psík vychovaný, stačí mu vodítko pouze symbolické. Až jsme letos vzali Yummi do Chorvatska. Všichni pejsci běhali na volno, případně na symbolickém vodítku. Jen já se zmítala na konci horolezeckého lana, ruce vyhozené z ramen a rvala jsem polouškrcenou Yummi aspoň na chviličku od vody aby nenastydla. (rofl)

      1. 😀 to píšeš o mně? S pudlíkem jsem taky ohrnovala nos nad útěkáři a vůbec jakoukoliv neposlušností. Vždyť přece neexistuje aby pes neposlechl. Taky jsem nechápala pamlskáře, míčkaře,… vždyť tohle přece vůbec nepotřebuješ, když máš se psem dobrý vztah! No a pak jsem si koupila bígla… ]:) … ale zvládli jsme to, fungujem bez vodítka a poslední dobou i bez obojku ( =NESMÍ zdrhnout, protože na sobě nemá známku s telefonem), ve městě i v lese, ale dalo to neskutečné množství práce… a piškotů 😀 .

        1. Tedy Petro, jestli jsi takhle umravnila bígla, tak jsi dobrá. (y) Já v okolí neznám, že by bígl nezdrhal a takhle poslouchal. To jsou přece psi volnomyšlenkáři a akční radius mají obrovský.

          1. no taky úplná spolehlivost byla až ve čtyřech letech, bez obojku chodí teď pár měsíců – je mu 7…
            Do půl roku zlatíčko co se nechal odvolat od všeho, v půl roce se jednou odvolat nenechal. A zjistil k čemu má čenich, nepotřeboval zvíře vidět, stačila stopa. A to mu vydrželo zhruba do dvou let – poslala jsem psa u benzínky vyčůrat na keřík a pod keříkem zajíc… dvě hodiny hledání. Pak začal být zastavitelný – když jsem ho poprvé zastavila od zajíce, sama jsem tomu nevěřila, ale jo, fungovalo to… dokud byl pes vidět. Takže se pes naučil mizet. Poslala jsem jej po lesní cestě za mamkou na kterou jsem viděla – ani jedna z nás psa neviděla zmizet, přesto k ní nedoběhl… 6 hodin. Přešli jsme na vodítku přes čerstvou stopu, po třech kilometrech jsem jej pustila do potoka napít a na vteřinu se otočila – nikdo z hromady lidí co šli s námi psa neviděl mizet, ale pes nebyl.. 24 hodin. Naposledy mi tohle provedl ve čtyřech letech, kdy jsem čerstvě zamilovaná na chvíli zapomněla na psa… 2 hodiny.
            Teď už se nesnaží zmizet, zřejmě fakt dostal rozum. Za vydatné pomoci každodenního utahání, agility (A3), coursingu a hlavně dogtrekkingu.
            Komu pes ještě zdrhá, jistě se pozná v tomhle: http://barry.unas.cz/hledani.htm (angel)

            1. Tak to bíglí zmoudření ti závidím, jestli jsi toho dosáhla výchovou, tak smekám! Oni ti berňáci jsou asi ještě horší, co jsem tak slyšela, třeba v zahraničí se už ty lovecké vlohy u bíglíků snaží poměrně úspěšně usměrňovat, což u jejich dlouhoušatých kolegů zatím nehrozí. A tím, že jsou lehčí a mají delší nohy se asi méně unaví a vydrží lítat déle 😛 Z Arguska jsem málem měla žaludeční vředy, zkoušela jsem možné i nemožné a až teď, kdy prakticky denně naběhá svých 15-20 km je z něho spokojený a relativně poslušný pes. Do té doby jsem s ním sice denně chodila běhat, chodili jsme na dlouhé procházky, běhal vedle kola, přesto byl nervní a neklidný a jak mohl, zdrhnul.

              1. ve třech letech se po 100 km dogtreku prospal a ptal se kam půjdem teď… a BZH byly donedávna povinné i u bíglů, takže je taky máme

  15. Ještě odbočím k trošku jiným psím idiotům. K těm, přestože se páníci sebevíc snaží, mají zkušenosti, psů jim rokama prošlo mocmoc a stejně „prohrávají“. Potkávám paní, která si pořídila psa většího ovčáckého plemena na sport. Čekala na štěně po správných rodičích, měla zkušenosti, cit pro psy, lásku… Bohužel psík se „nepovedl“ – agresor hrozivý, zcela mimo plemenný rámec. O sportu nemohla být řeč, běžný život je komplikován. Pes nemůže na volno – chodí na jezdecké lonži a panička má jezdecké kožené rukavice, aby v případě nouze neměla spálené dlaně…
    Nebo fena přírodního plemene, tak zlá na všechny feny (hlavně maličké), že v případě že je spatří je jde natvrdo zabít… Rodina zkušená, tomuto plemeni se věnuje roky… Nikdy se stím nesetkali… Jediné řešení jsou kšíry s vodítkem jedním a ostnáč s vodítkem druhým. Kdybych to nevěděla, tak je odsoudím jako blbce, kteří neumí psa vychovat…
    A co psiska, kteří dokáží z bytu udělat kůlničku na dříví. Znám žlutou fenečku dogy (s PP) která dokázala sežrat kuchyňskou linku… o dveřích ani nemluvím. Jasně, tam to byli i nezkušení páníci… ale přesto to není zrovna typické chování

    1. Xerxová – ono zkrátka i pejskům může hrabat a s tím asi nikdo nic nenadělá (zrovna tak Terka kolikrát vzpomene na některé koně, které to opravdu nemají v hlavě v pořádku a jsou to rapli na druhou).

    2. Proč by nemohli být psí asociálové? Prostě něco se šoupne v hlavě a je to… Určitě není vše vina lidí. Ano nezkušení nebo lajdáčtí páníci nadělají škody, ale asociální chování psa nemusí být vždy jejich vina. Třeba pes, který napadne fenu musí být hodně divný. Nevím, jak moc to jde zkazit a nakolik je to vrozená porucha chování, ale myslím, že instinkt neublížit samici je natolik hluboký, že se běžnými chybami ve výchově tohle tabu porušit nedá. Proto psy samce, kteří napadnou fenu a zraní ji považuji za asociály od přírody, spíše než zkažené.
      Např. u feny přírodního plemene mě ale zas tolik nepřekvapuje, že cizí konkurentky chce zabít. V divokých smečkách se to děje běžně, že se útočí na nepříbuzné nebo cizí jedince. Jen málokdy přijme smečka cizí dospělé zvíře. až domestikace a šlechtění naučila psy vzájemně se snášet. Tvrdá arese proti „konkurentovi“ je sice trochu extrémní, ale ne vyloučená reakce. Hravost v dospělosti je v podstatě atavizmus, vlci si hrají daleko méně.

      1. Prosím, poučte mne, co jsou to „psi přírodních plemen“.
        Netuším.
        Pejsky rozeznám poměrně dobře, ale nevím, co jsou právě přírodní plemena.
        Děkuji

        1. přírodní plemena – většinou severští a japončtí špicové – malamuti, hasky, grónští psi, akity, hokaido, šiby… ale třeba taky thajský ridžbek. Prostě plemena, která jsou dost „původní“ – málo domestikované povahy.

        2. Přírodní plemena…
          Jsou to v podstatě místní „vořeši“, kteří byli vybráni do čistokrevného chovu tak, aby odpovídali určitému standardu. Protože místní psi byli díky vzájemnému křížení docela stabilizovaní exteriérově i povahově (v každé africké nebo asijské vesnici jsou si psi hodně podobní, protože zdaleka nejsou takový mix jako naši vetajové). Mají řadu vlastností divokých psů, protože ještě relativně nedávno (pár desítek let) žili jejich předci polodivokým životem spíš vedle člověka, než s ním. Mají do značné míry zachované instinkty divokých psů (lov, ochranu teritoria čili agresivitu, plachost k cizím, některá plemena dokonce ani neštěkají, feny často hárají jen 1x ročně) Typickými představiteli jsou basendži, eurasier (přírodní špic) a další hlavně asijská plemena, někdo mezi ně řadí i japonská plemena (šiba inu, akita inu) nebo grónské psy. Hasky a malamuti jsou už „civilizovanější“

          1. Díky moc, já jsem si mezitím už něco vygůglila a našla tam spoustu zajímavých informací. Jakožto člověk nepsí rozeznám asi docela dost psích ras, ale nikdy jsem je netřídila právě na „přírodní“ a jiná. Je to zajímavé a člověk se má pořád co učit!

          2. Eurasier není přírodní plemeno ani přírodní špic!! Je to normální evropské plemeno, vyšlechtěné tady v Evropě poměrně nedávno z vlčího špice, čau čau a samojeda.

          3. Mohu připomenout, že hasky se píše husky? Jenom při výslovnosti se to u změní na ztažené a.

  16. Nádhernej článek, Lucko. Jak jsem tu před týdnem jamrovala, že se bojím krzevá psové do lesa, tak Arguse bych ráda potkala a koukala na něho, jak jede. A vůbec, dnes se všichni psovití Zvířetníci jak je den dlouhý vyznamenávají, takovej kabaret už tu dlouho nebyl! (y) 😀 😀 😀

    1. Jeho byses fakt bát nemusela – leda by tě v tom zaujetí stopou přehlídl a podrazil ti nohy 😀 A pohled na něj je opravdu nádherný, berňáci jsou jak vystřižení ze starých loveckých obrazů. Pokud jde o agresivitu, tak ta pidisýkorka, co je s ní vyfocen, ho klidně zahnala, když se jí zdálo, že jí chce sežrat červíka! (h)

  17. Na tohle téma bych asi mohla ve zkratce napsat, že za idiota jsem v době, kdy členy naší smečky byli američtí kokři – Elinka a Dick,
    byla naprosto jednoznačně já. V době předlistopadové jsme sice v mé původní rodině měli anglického kokra Montyho, ale to byl těžký gaučák, který se sice na zahradě a venku vyběhal, ale pouze na dohled od paničky a jediné, co lovil a vcelku polykal, byly myšičky… Polča je v tomto směru zřejmě jeho inkarnací! Dicka a Elinku jsem si pořídila pod vlivem Disneyho filmu Lady a Tramp. Naše Elinka byla na pohled klasická Lady a Dick byl její tříbarevná varieta, ale byli to především slídiči, kteří naštěstí nelovili, ale o to víc slídili. No, a kdo zná dobře délku a jemnost hedvábné srsti amer. kokrů, ví, že opravdu nejsou vhodní ke slídění v keřích či vysoké trávě, či v nízkém lesním podrostu – no a toho všeho je u nás, zvláště na Vysočině, habakuk, takže po tříhodinové vycházce si paníčkové sedli a popadli hřebeny, kartáče a event. nůžky a vyčesávali kudlibabky, svízel přítulu, kousky větviček ze šípků nebo jehličnatých atd. atd. Jenže prostě jsme nikdy neměli to srdce je odvolávat, i když základní poslušnost jsme je naučili, ale ono je to tak strašně moc bavilo…. no a my jsme zase nikdo neměli vlohy a touhy k tomu s nimi chodit na lovecké cvičáky, i když oba byli papíroví, a dokonce po rodičích s CACIBy. Ale jedno pozitivum to mělo – naučila jsme se šít na psy oblečky z baloňákoviny, která se v tehdejším Řempu prodávala za hubičku na kila – na zádech to mělo zip jako u bundy a dole jim čouhaly jen konce tlapek (ale to jsme jim oblékali jen v době pozdního podzimu, zimy a předjaří). No a když nám po téměř třináctiletém soužití oba krátce po sobě odešli, bylo mi stejně jako teď, kdy nás opustila Boninka.

    1. Laďko jako kdybych viděla to vyčesávání! Jednou jsme jeli s Autoklubem na jarní soustředění do Krkonoš a jelo s námi „ČTYŘANČÍ“ – kamarádka s dcerou a maminkou, všechny 3 jménem Anna a bílá minipudlíková jménem, jak jinak, taky Anča. Jeli jsme v sobotu na výlet, kam psíci nesměli, takže jsme Anču svěřili do péče přednostovi. Ten ji vzal ze zoufalství do lesa na houby. Psa nikdy neměl, zrovna v lásce je nemá, takže to byl zážitek pro oba! Ale zvládli to. Jen když jsme s tím autobusem dorazili zpátky do údolí, stále ještě seděl na zápraží chalupy a vyčesával větvičky, listí a další namotané nesmysly z celé Anči.

    2. Jo, hedvábná srst a příroda! (wasntme) Když byl Pídě rok, jela poprvé na vodu. Po týdnu jsme přijeli domů – a ona byla celá plstěná. Skoro další dva týdny jsem jí ten krunýř odstříhávala nůžkami na manikuru, doslova po milimetrech. Od té doby jsem Píďu stříhala nebo nechávala stříhat tak 3x do roka. Sice neměla krásnou vlnitou hedvábnou srst skoro až na zem, jako před první vosou, ale svízele a podobné nesmysle se z ní lépe dostávaly dolů – až na uši a ocásek, které jsem nestříhala, nýbrž týden co týden pečlivě a dlouze pročesávala. 🙂 (h)

    1. Olé! Čistý hedvábí s nádhernou černočervenou batikou, určitě sluší jako psovi uši! Ta teda nebyla za „čicet“!

      1. Za čicet ne, ale ta cena na fleru taky nesedi. Ja toho objednaval vic a ty specialne pro me malovane kravaty byly dve a byly trochu levnejsi nez to vypada tady.
        Kazdopadne muzu doporucit!

    2. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ, dfalší fanda Fléru…. Pomalu, co Zvířetník, to návštěvník Fléru.

  18. Zalovím do hlubšího dávnověku pro vzpomínku na mou černou labradorku Koru – narozena tuším v roce 89 – pro okolí naprosto neznámý pes (na okrese první, veterinář se na ni při očkování se zájmem vyptával, na svodu byla první a jediná – rozhodčí nad ní uspořádal informativní přednášku pro ostatní myslivce :D) , byla moc hodná, vcelku poslušná, vychovaná – prožila s námi skalní dobu našeho stěhování do domku, kde nebyl plot, takže své dospívání prožila mezi krabicemi a postelí spolu s námi ve velmi provizorních podmínkách, já tehdy vařila na zemi na plynovém vařiči – a ona mi pěkně z vrchu kontrolovala obsah pánví, ale NIKDY se sama neobsloužila – ani usmažené klobásky naservírované na konferenčním stolku (jídelní ještě dlouho nebyl), se kterými byla zapomenuta o samotě, ji nezviklaly. Ale žravá byla příšerně, to ano, a v tom byla i její potíž – sousedé si ji zamilovali a poctivě ji přikrmovali vším, co se namanulo, a ona vděčně ty pozornosti přijímala… A tloustla… Takže před svodem jsem obešla ulici, zakázala krmení, a slečna dostala dietu – maso, mrkev, rýže, sem tam vejce, a hlavně nastavení množství pomocí ovesných a pšeničných vloček – aby chudáček tolik nehladověla. Podařilo se, dieta zafungovala, navíc měla opravdu neuvěřitelně nádherně lesklou černou srst. Svod dopadl dobře, ale chuť ovsa a pšenice jí zůstala. A tak na vycházkách pravidelně mizela v hospodářských staveních, a po chvilce našeho vyřvávání se vracela s hubou plnou zrní a otazníkem v očích: Proč mě nenecháte trochu nažrat, když toho ty pitomé slepice mají dost? Byla to zkrátka její slabost – slepice a husy = kastrol s pšenicí nebo šrotem. Prostě na chvilku ohluchla a snažila se do sebe dostat maximální množství. Délka hluchoty byla přímo závislá na řvoucí osobě – mě poslechla celkem svižně – tak dvě tři polknutí a už se kajícně vracela, manžela nechala volat tak do pěti minut, a pokud s ní šel například tchán, či dívčina za sousedství, která ji milovala, tak ti se teda dost načekali…

  19. Pěkné, pěkné, pěkné! Idiota doma nemáme, ale zato se nám vyvrbil postarší pes, který všechno zná, všude byl a zná se osobně s Fenrisem, psím patriarchou v naší ulici. Takže co vlastně chceme?!
    Fenris je starý husky, který svým pohledem zmrazí jakýkoliv pokus o možný kontakt s jiným psem. Nikdy jsem neviděla zvednutý ocas, naježené chlupy, jenom otočení hlavy a blýsknutí zkoumavého, světle modrého pohledu. To vyvolá úklonu, obejití uctivým obloukem a nevěřícím otáčením se.

    Fotka Arguse s ptáčínkem, je kouzelná. Ta důvěra!

  20. Hm, už když jsme s Luckou na toto téma diskutovaly, tak jsem řekla jediné – jak já tě chápu! Já sama jsem nezvládala Nazgúlí lovecké resp. honičské choutky (oni nelovili, viděla jsem na vlastní oči, když se u nás na vsi zamotala srna do plotu – prosím v centru obce..), tak dokážu zatraceně pochopit, co je to bojovat proti vrozeným vlohám. Já jsem nakonec musela kombinovat poslušnost s vodítkem a bystrým postřehem. A to prosím jako ovčáci tyto choutky vlastně mít neměli, že… maximum, co jsem dokázala, bylo to, že vyběhli a prakticky do minuty se vraceli. Takže celý princip byl v tom, nedovolit jim vyběhnout 🙂 Teď Kazana hodně bolí nohy, takže je mnohem klidnější a zatím Berry nestačil zkazit (nepochybuju, že se o to časem postará sama 🙂 ). A tak s ní trénuju jak o život povel stůj, protože moje zkušenost praví, že to je to, co mi dá ten okamžik, ve kterém je ještě možné se k mozku psa dokřičet. Jinak moji psi potížisti nebyli, jen Max měl ve zvyku plakat, když musel být doma sám. I to je důvod, proč byli Nazgúlové od začátku dva…

    1. Ano, povel stůj u nás fungoval perfektně – právě do té chvíle, než se na mě jednou ušatá hlava obrátila s tázavým ,,a proč???“ a Argus se rozletěl do dáli 😛

        1. Jenže to už není povel, to je toužebné přání. Málokdy bývá vyslyšeno. Pak taky občas vypadne perla ,,Argusi kemědopr…“ následovaná totálně zmatenými pohledy okolí (rofl)

          1. Byl-li pes viděn, byl většinou i odvolán, i když občas tímto „povelem“. Nebyl-li pes viděn, nebyl pes. :@
            Musím to zaklepat, pes se už nesnaží být neviděn, ani být utečen.

  21. Lucko- skvělý, skvělý, skvělý (clap) (clap) (y)

    a tohle, to je to nejdůležitější, bohužel dneska už v různých variacích i u mnoha dalších plemen……………. Je to začarovaný kruh. Pro takto orientované psy nemáme upotřebení a jejich vlohy jsou velmi problematické, ale je nutno, aby u nich nebyly potlačeny… Přitom povahově jsou jinak báječní, jemní, milující, bez náznaku agresivity, úžasní psi k dětem……………….

    ………….že můj pes není idiot. …………. ne není idiot, jen ten svět se už pozměnil

    Lovečáci jsou moje srdeční záležitost, bernský honiče oblibuju velice, pro krásu (myslím, že z lovečáků jsou bez nadsázky nejkrásnější) a inteligenci. Když jsem vybíral a vybírala, tak jasně, že byl v hledáčku,ale vím, že bych tu vlohu pro stopu prostě neustála.

    1. Díky za pochopení mého zoufalého já 😀 velmi často vzpomínám na tvého slušně vychovaného Ešuska a závidím. Vlastně nezávidím, Arguse bych nevyměnila. Naučila jsem se ho brát, jaký je a on je vlastně báječný (h)

      1. Lucko – já bych měla závidět tobě, že dokážeš pséka brát i s tím, co k němu povahově prostě patří. Já vím, že bych prostě humříla humříla hrůzou, jsem plašmuška . Proto jsem šla do ohařiska, kde se dá předpokládat – jasně není nikdy jistota, že se jedinec třeba nevyvede :D, ale prostě je tam předpoklad, že při tý ovladatelnosti u zvířat je na čem stavět. Bernský honič je, jak říkám strašně nádherné zvíře – a teď nemyslím jen vzhled, ale prostě celek – závidím tedy jáááá, že máš na to tohle nádherný stvoření mít.

  22. Dobré ráno, děkuju za článek, s gustem psáno, s gustem čteno…..
    Baruška není idiot ani potížistka. Sice somruje u jídla, ale jenom vyzývavě čumí a když se člověk projeví jako „svině nedavá“, tak se urazí, otočí zadkem a vyčítavě lehne. Jinak je mírné, dobrácké, poslušné zlatíčko.
    První Bára potížistka byla. Byla bezpapírák a pravděpodobně to byl důvod její na labrouše ne úplně standardní povahy. Šla totiž po ptákách. A natvrdo. Celkem měla na svědomí 6 slepic. Nejdřív jednu, navolno puštěnou na mezi. Tu jsme zatloukli (nevědouc komu patřila). Pak zdrhla a vloudila se k sousedům do špatně zavřeného kurníku a vyřádkovala tam 5 slépek (ovčoun za plotem držel basu a hubu, tak na ní soused přišel až po těch pěti slépkách). Flaška slivovice sousedské vztahy napravila. Pak jednomu kohoutovi-hrdinovi vážně pošramotila sebevědomí (naštěstí jen to sebevědomí). A nakonec prohnala kačky na potoce a na zpáteční cestě vlítla pod auto. A bylo hotovo. Dělali jsme ledacos, abychom ji to odnaučili, abychom jí v tom zabránili, ale neuřídili jsme to. Neodpustila jsem si to. Ale poučila se a současná Baruška je papírová, vždy odvolatelná a daleko vychovanější.

  23. Jo vlohy. Tuším, že ne toto téma to nebude poslední článek (co tuším, vím, ale víc neřeknu). Je fakt, že honiči jsou velcí samorosti. Mám za sebou zkušenosti s dalmatiny. Ti také kdysi byli zařazeni mezi honiče (nyní jsou společenské plemeno, ale mohou dělat barvářské zkoušky pro honiče). Takže zatmění a následnou hrůzu důvěrně znám. Zajímavé je, že Bekina už lovecké vlohy vůbec neměla. Ani po stopách nevyrážela, i když sledovat stopu uměla. Měla strach, abychom ji neutekli. U dalmatinů se tluče jejich prvotní poslání – honič, a pozdější využití – doprovod kočárů. Proto si člověka více hlídají.
    Ovšem na příkladu Arguse je vidět, že je ideální, když se vlohy vhodně usměrní, aby se pes mohl vybít. Pak je z potížisty pejsek, který má jen občasné zatmění (no a který pes občasné zatmění nemá? 😀 ). Fakt je, že móda vysloveně loveckých psů (ohaři, honiči,někteří teriéři) je problematická. Pár lidí, i když nedělají lovecké zkoušky, dokáže psa zaměstnat (třeba např. zrovna Lucka V. nebo Petra K.). Ale dost lidí má pocit, že pes je tak trochu módní doplněk a pak jsou chudáci oba (obvykle pes daleko větší).

  24. Náš první pes – velššpringeršpaněl Gastonek – ukázka nevyužitého talentu. Štěňátko se prodralo ven hned první den, tma, hrůza. Našli jsme ho a od té doby jsme věděli, že máme doma loveckého psa. Navíc velkého milovníka, takže jeden rok byla okolo nás jen zrzavá štěňata. Jinak naprosto fantastický pes, takže když jsme se museli vystěhovat z domku do 2+1, neměla jsem to srdce mu zůžit život do procházek po sídlišti a našla mu novou rodinu. Byli to čerství důchodci, pán nadšený houbař 365 dní v roce v lese. Protože Gaston nesnášel cesty autem, museli za nimi jezdit děti z Prahy do Orlických hor. Po dalším stěhování přišel Gaston II, který byl kopií toho prvního. Nezapomenu na večer, kdy Bimbo jako tajemník OÚ hřímal na schůzi o volně pobíhajících psech a všichni naši skautíci hledali uteklého Gastona po celém městečku. Balzám na pochroumané nervy je novofoundland, držící se v dohledu svého průvodce a který uteče pouze ve společnosti jiného psa. Nebo jako Mimi za fenkou, sic pouze jednou, ale důkladně.

  25. Ještě jedna OT zpráva, než se vytratím:
    LI JE KONEČNĚ V NEMOCNICI A LÉČBA MŮŽE ZAČÍT. Prosím, držte palce, ať to zvládá. (h)

    1. Konečně!! Moc na ni myslím – a velké díky vám, kteří ji touto temnou a zoufale zamotanou cestou provázíte… (h) Vím dobře, co všechno pro ni děláte… hlavně Vave (h) a Jarka (h)

    2. (y) (y) (y) (y) (y) strašně strašně moc celá naše smečka držíme palece i drápky!!! Hodně sil, Li! (f)

    3. Víc než týden jsem na netu nebyla, tak jsme si myslela, že jsem info o Li minula, ale pořád na ni medituju a prosím, takže teď už zase ve velkém držím všechny (y)

    4. Palečky držím dlouhodobě. V případě Jirky to snad pomohlo, tak pokračuji v intenzivním držení (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y)

  26. Zdravím!!
    Jo, jsou to nervy, s miláčkama… Člověk by ho roztrh‘ jak hada, jen kdyby ho chytil včas, jojo.
    Už se těším na zvířetnické venčení a až je, darebáčky sladký, zase uvidím (rofl)

  27. Čte se to moc pěkně, takovej ranní adrenalin. nemáš strach,že ti ho nějakej zelenej blb odpráskne a bude se ohánět zákonem o myslivosti? Šarik mi utekl jednou, urval vodítko a toho zajíce donesl – živého,nepoškozeného..jen vyděšeného..dal mi ho do klína, když jsem seděla u remízku a brečela,že se nevrátí nebo ho zastřelí…zajoch si u mě odpočinul,dokonce jevil zájem o naši svačinu – jablko mu chutnalo. Pak si sedl vedle nás,umyl se po zaječím způsobu a odhopkal..žádný paly pryč…pak už před námi neutíkal,když jsme tam chodili na procházku, dostával od nás suchej chleba a mrkev, občas to jablko…poklábosil si s Šarikem, poděkoval,předvedl se,jak je krásně rostlej…a vybarvenej a domluvil si další setkání…dva roky tam na nás čekával…pak jednou nepřišel a už jsme ho tam nepotkali..Šarik z toho byl nějakej čas smutnej….na to konto domů dotáhl nového kamaráda-malého ježka… (wave)

    1. Podle zákona myslivec nesmí zastřelit psa loveckého plemene. A Argus je natolik výrazně lovecký pes, že to pozná skoro každý i myslivec neznalý psích plemen. Myslím, že většinou by Lucce jen vynadali.
      Ale já vím, proti blbosti lidské…. Takže vyloučit to nelze. Ale daleko největší riziko je pro voříška. Toho zastřelí s chutí. Pěkného čistokrevného psa většinou ušetří (i když samozřejmě na to nelze spoléhat.) Nick (dalmatin) občas utekl a něco prohnal. Takže ho místní myslivci neměli rádi, ale na štěstí ho nikdo nezastřelil, i když mi tím vyhrožovali. V té době (narozený 78) byl jeden z prvních dalmatinů, takže všichni bezpečně věděli, čí pes to venku lítá. (blush)

        1. Myslím, že se mezi sebou nestřílejí schválně 😉 Obvykle je to nehoda, většinou na naháňce na prasata, kde je zmatek, střílí se na nízko běžící zvíře a kulovnicí. A na prase se musí střelit včas, protože jinak buď uteče, nebo dokáže zabít (psa určitě, lovce dokáže hnusně pochroumat). Zastřelení psa je obvykle záměr ( kromě té naháňky, kde může dojít k zastřelení psa omylem) a většinou si myslivci berou na mušku „známé firmy“. Což samozřejmě nevylučuje setkání s blbcem….

          1. taky to svedou na nehodu..zašustilo to,myslel jsem…. ;(
            Znám několik slušných hajných, ale o myslivcích to říct nemohu…. 😉

      1. Naše Niki byla ročník 79. Ač dalmatin, byla lovec-zabiják. Bez problémů doběhla zajíce, králíka, potkanů snad desítky. Ondatru zabila košem. Jinak mazlíček, gaučák. Vychovával jsem ji víceméně já, když jsem ji dostal, bylo mi 13 a psa jsem předtím nikdy neměl… No, do svých snad 10 let utíkala na chalupě pravidelně – jak zjistila, že se zabýváme něčím jiným… Kupodivu nezdrhala, když hárala.
        Příšera lovec není, nicméně pud tam je – vraždí potkany a myši a jednou dostala ptáče vypadlé z hnízda. Ona neloví, ale jako by v ní byl reflex lovce – když to zdrhá, rafne, zatřepe a pak se diví, že už to nezdrhá. Naštěstí slepice jsou pro ni tabu.

    2. Strach… pokaždé umírám hrůzou! Ale hajný v našem lese ho zná, sám uznal, že honiče zkrátka předělat nejde a tenhle trouba že sice huláká na celej les, ale zvěři neublíží. Argus mu občas dělá doprovod – teda než objeví další stopu. Jenže může narazit i na nějakého bouchala, co si rád vystřelí… Když jezdím po lese na koni, má to Argusí hlášení výhodu – vím, kde je a poměrně rychle se k němu dokážu dostat.

      1. Lucko článek jsem přečetla s nadšením a cítila při něm v žaludku strach co jsem mívala z Danečka a jeho útěků- stopařských záchvatů.

        Při jeho hlášení „jsem kořisti za perdelí “ vysokým hysterickým štěkotem (pokud se zároveň nevzdalovalo nebo neblížilo) mě kroucení žaludku kolikrát dostalo do podřepu jak jsem se bála, že ho něco čaplo a trhá ho na kusy. Naštěstí ty jeho výlety nebyly nikdy tak dlouhé, většinou byl do půl hodiny u mě.

        Problém nastal, když se dostal mezi lidi nebo auta, prostě do provozu. Z aut šílí, honí a je neodvolatelnej, auto je prostě lovný. Tak býval vypouštěn jen v polích daleko od civilizace, nebo na osvědčených okruzích, který si oběhl, na zavolání „jde se domů“ přišel nechal se připnout a byl klid. Což skončilo, když se jednou Dan rozhodl vrátit domů rychleji a cestou okouknout háravku, dostal se mezi paneláky a na cestičkách lemovaných křovinami se v běhu střetl s holčičkou utíkající k autobusu. Ačkoli jsem už byla blízko ) je to asi jediná situace co mě přiměje běžet) a řvala jak tur, dítě bylo natolik vylekané, že skákalo, křičelo a kopalo, což toho Idiota rovněž k smrti vyděšeného iniciovalo k chytání za lýtka. Hrůza hrůzová. Džíny naštěstí ochránily nohy před regulérním kousancem, dítko ale bylo podrápané a já bych si nejraději rozbila hubu. Největší IDIOT jsem byla já. A Dan od tý doby nebyl navolno bez náhubku ani metr. A necítím-li se naprosto v pohodě nepustím ho vůbec. Dostane se navolno jen v neznámém terénu-tam si mě hlídá, nebo v prostředí, kde jsou konflikty co nejmíň umožněné. Třeba tam kde lidi se psem počítají nebo je do civilizace dostatečně daleko.

        Fakt je, že od doby, kdy jsem si zakázala strach z útěku a jeho následků, Dan se víc snaží nebýt někde zapomenut.

    3. Ach Sharko, … předvedl se, jak je krásně rostlej, … domluvil si další setkání…
      (rofl) 😀 (rofl)

  28. Zdravím od zamlžených žabek 🙁 Je tady velmi listopadovo a navíc vezu auto do sevisu, tak ani nevím, jak se dostanu večer z práce domů…
    Borůvka se chová jako idiot, pokud jde o jídlo. Že čumí, jsme zvyklí. Navíc zkouší žebrat, takže jsme striktně zakázali jakékoli podstrkování lidského jídla (a taky přibrala půl kila, což se mi vůbec nelíbí, asi to bude dojíždění smetánky z kočičí misky). Kočičí miska je další věc- ví, že nesmí, ale číhá na pozadí, až kočka odkráčí, pak se na misku vrhá, jako by týden nežrala. Takže naše drahá psová se chová jako Idiot, pokud jde o cizí jídlo- venku hnusy nežere (párkrát jsem na ni zařvala tak, že jsem vyplašila zpěvné ptactvo, případně vrány v širokém okolí), granule žere bez nadšení, ale když holt nic jiného není… ale lidské a kočičí jídlo je mor.
    Včera jsem přišla domů a psová byla ještě navlhlá- Kačka si stěžovala, že se jí venku vyválela ve scíplé rybě, a tak z ní umývala neuvěřitelný parfém…

  29. Krásne dobré ráno všetkým vinšujem. Tak takého psa mali moji rodičia, už som tu o ňom písala. Oriešok útekár – a nie len tak hociaký! Striehol celé dni na nedovretie brány – a poďho vnohy! Keď utiekol ráno, priplížil sa až večer, skrátka na infarkt. Niekedy musela byť brána kvôli nemu otvorená aj v noci. A neodučil sa to nikdy, potvora slobodomyseľná. (bat)

      1. senzační, viď? Po slovenštině je tady takový prázdno, že? Ještě, že mám kabelovku a hafo slovenských stanic na rádiu i TV.

  30. Hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Lucko, dík. Možná ostatní překvapí, že když jsem Lucce nabídla spolupráci na ABeCeDě a vnutila jí písmenko S – Smečka, tak sama nadšeně skočila po I – Idiot se zvoláním „to mám doma“… A toto je výsledek (nod) .

    Idiota (míněno potížistu) psa jsem doma nikdy neměla. Ne, že by naše dogy byly ideální, ale nijak nevybočovaly z mezí běžné nevychovanosti a neposlušnosti.

    Byla bych moc ráda, kdyby se ostatní přidali se svými vzpomínkami – na psy kousavé, utíkací, ničící majetek, útočící na ostatní domácí mazlíky… a jak jste si s tím poradili (wave)

      1. JJ, paráda! (y) Moc krásně jsem si početla, milá Lucko. (inlove) Ještě se k článku vrátím večer.
        Teď jen (wave) a přeju všem krásný den. (h)

      2. Včera klábosím u ségry, přijde švára, přiběhne mopsík Bobík přivítat páníčka a páníček mu praví: „Pocem, ty asijskej idiote!“ (rofl)
        Bobík neštěká, neutíká, celej den se vrtí kolem babičky, hlavně ji pečlivě doprovází při každé cestě do kuchyně, i kdyby šla jen zamíchat polívku, není ale ani tlustý jak někdy mopsi bejvají – asi kalorie vyhemží a vyvrtí, je to úhledný kávový psík s černým ksichtíkem, ale za odpoledne jsem asi šestkrát slyšela stížnost, že se nedá pochovat. Mele všema čtyřma, ocáskem i kebulkou a tou se snaží přicucnou člověku na nos. Je to jak pochovat vichřici a pokud na sobě máte řetízek, náušnice a nedej pámbu lepší svetr, odjíždíte v teplákové bundě.

        1. Termit „pochovat vichřici“ je mňamozní a ještě umět potkat psího Idiota zrovna takhe příhodně akorát k článku.
          Zdravím do Bětuláskova

          1. Bětuláskovic příšerky mávají radanovským pejsíčkům – doufáme, že Vaše ctěné Argy, Šmudly a surikaty nehaprují se zdravím a hrají idioty jen přiměřeně. 😉
            Už mne svědomí pálí, že jsem dlouho nenapsala, tak se pokusím napravit, já taky idiot/ka. (e) (f)

            1. ale prdlajsky Bětílásko my jsme tady rádi,že je v kočičíně tak že se i chce bejt v diskuzi, příspěvky si čteme, fotky máme nakoukané a dopisu netřeba, počkáme až se bude chtít nebo bude něco natolik zajímacího, aby se psát muselo (chuckle) . Poviností je furt kolem tolik, že dopisy mezi ně neeee. Posílám pohlazení

  31. No, to by šlo – i když já bych na to neměla nervy. Mně úplně stačí Blesan. Aplégří kamarádi a kamarádky jaksi nejsou ochotni vzít na vědomí, že u nás se musí vrata opravdu pořádně zavřít a často jen přibouchnou….
    A protože na náměstí se cosi kutá, objíždí to auta naší ulicí.
    Takže tuhle slyším auto troubit, vyhlédnu z okna a málem mě kleplo!
    V nejužším místě ulice stojí auto, proti němu Blesan a tázavě na něj hledí, co tady ten votrapa dělá…. (angel)

    1. Lucko, bezvadný článeček, bezvadně obecně vystižená povaha honičů bez ohledu na konkrétní plemeno, taky mám pár flekatých „idiotů“ doma:-), u prvního strakatce byl průběh jeho výchovy shodný s modelem Petry a Barryho, pak to bylo slabší, přeci jen banda se cvičí hůř k dokonalosti ….no a teď máme zase doma mladého puberťáka…lajzli jsme si lovecké zkoušky, no a teď budeme zase vesele odnaučovat chození po stopě,logika pro uchovnění viz. berňáci….
      současný stav, někdy poslouchá jak hodinky, někdy mu hrkne, ale v zásadě ještě nezmizel z dohledu … uvidíme, jak to půjde, není to až takový paličák jako bylo naše první zlatíčko…
      jinak info pro Petru…chápu výraz HanyW… v některých zemích neplatí striktně rozdělení pes s PP nebo bez PP, jak ho chápeme my, chovající podle pravidel FCI…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN