BTW: Dva roky… vězení?

Svět bojuje s pandemií nemocí Covid 19. Každý stát se snaží se situací nějak vypořádat, míra úspěšnosti se liší podle toho, jak brzy stihl na nástup nemoci zareagovat. Naše republika si zatím nevede úplně špatně, i když to horší nás asi ještě čeká. Nebezpečí pro nás však momentálně nepředstavuje jen čínský virus, ale i více či méně nápadné snahy vlády použít nouzový stav k potlačení demokracie.

 

Strach je mocný nástroj, pokud potřebujete ovládat společnost. Ve strachu lidé snadno a rychle odsouhlasí věci, které by si jindy pořádně rozmýšleli a možná je nakonec i odmítli. To ví každý, kdo kdy o moc usiloval.

V případě náhlého ohrožení společnosti – jako je třeba epidemie nové nemoci, na kterou nikdo není připraven – jsou razantní opatření v rámci nouzového stavu v pořádku. Obvykle mají za cíl získat čas, aby se společnost mohla hrozbě posléze postavit pokud možno standardním způsobem. Jenže občané musejí být ve střehu, protože někteří vládci vidí v takové situaci možnost, jak protlačit agendu, která by jim jindy neprošla. Jako je třeba úplné zavření hranic, které zakazuje občanům země vycestovat.

Jako rodina akceptujeme všechna opatření nouzového stavu. Můj otec už začal na samotce čtvrtý týden, zastavují se tam jen kluci se zásobami, nevidíme se ani navzájem. Ctíme ducha všech opatření a je nám jasné, že když doteď nemáme dostatek ochranných prostředků a testů, je izolace to jediné, co se dá dělat ve snaze udržet zdravotnictví v chodu. Proti tomu nic nemáme. Dokonce ani neplánujeme žádné cesty do zahraničí.

Jenže zavřené hranice, zákaz našim občanům vycestovat, naprosto nemá co dělat s ohrožením zdraví v republice. Je neuvěřitelné, že cesty za hranice se krizovým štábem, resp. výroky pana Prymuly, definují jako „zájezdy“. Naznačuje se tím veřejnosti, že za hranice jezdí jen zvlčilci, kteří se chtějí za každou cenu bavit a vláda jim to tak rozumně zatrhne. Ale to prostě není pravda.

Příjezdy do země si dnes regulují jednotlivé státy; většinou je povinná čtrnáctidenní karanténa, někde dělají rovnou testy. Nikdo dnes necestuje jen tak, z již zmíněné zvlčilosti. Většinou je důvodem rodina, často práce. V zásadě jde o existenční záležitosti, ne o zábavu! Jde o natolik zásadní věci, že lidem, kteří chtějí vycestovat, nevadí nařízená karanténa – počítají s ní. Zaměstnavatelé ji svým zaměstnancům, vracejícím se ze zahraničí i často platí. Jenže lidé od nás vycestovat NESMĚJÍ.

A to je zásadně špatně. Je to popření základního občanského práva. Stát má právo kontrolovat ty, kdo do něj přijíždějí, za pandemie má právo si stanovit podmínky, za kterých mohou lidé vstoupit na jeho území a vynutit si jejich dodržení. Ale nemá právo bránit svým občanů vycestovat – jejich přijetí v jiné zemi je starostí té země a onoho občana, nikoliv naší vlády. Všechny země se dnes nějakým způsobem chrání, ale zavřené hranice pro vlastní občany má jen Severní Korea, Arménie a my… Nepřipomíná vám to něco?

Prymula prohlásil, že hranice mohou být zavřené až dva roky. Vláda k tomu stále nic neříká, neujišťuje své občany, že toto nařízení skončí, jak nejdřív to půjde – jako to dělají ostatní země, které výjezdy do zahraničí jenom nedoporučují. Na FB skupině „Konec zákazu vycestování“ si můžete přečíst desítky příběhů, z nichž jsou zrušené svatby asi ty nejveselejší. Popisují se zde situace, jaké občany, kteří ze země vyjíždějí jen na příležitostnou dovolenou, prostě nenapadnou. Přitom jsou reálné a mají sílu ničit lidské osudy. Znovu opakuji – nejde o žádnou turistiku!

Vláda zcela nesmyslně zavřela hranice svým občanům. Prý dočasně. My starší však dobře víme, že jednotkou dočasnosti je jeden furt. Proto je třeba se ozvat hned. Žila jsem v kleci osmadvacet let a nechci se do ní vrátit jen proto, že někdo zneužije pandemie a lidského strachu.

 

 

 

Aktualizováno: 1.4.2020 — 22:57

167 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Pro Martin R.
    Citovat Benjamina Franklina v této souvislosti je poněkud, ehm, demagogické.
    Já bych tedy jiný citát, který se víc týká úrovně této diskuse – Voltaire – S vaším názorem nesouhlasím, ale do smrti budu hájit vaše právo je říkat. –
    Nikoliv tedy agresivita a bullshity.

      1. Moc tomuto poměrně jezuitskému vyjádření nerozumím. Ale pokud je to tak, jak bych si přála rozumnět, tak dobrý. Nerada bych tebe, vzdělaného po evropských universitách, poučovala, že diskuse je základ demmokracie. Prozatím to spíš vypadalo na přístup dle známeho hesla padesátých let – Kdo nejde s náma, jde proti nám.

  2. Dovolím si shrnout své odpovědi k jednotlivým komentářům, které se dotýkají názoru, že je protiprávní momentální stav zákazu vycestovat z ČR občanům ČR:

    1. podle Listiny je: Článek 14
    (1) Svoboda pohybu a pobytu je zaručena.
    (2) Každý, kdo se oprávněně zdržuje na území České a Slovenské Federativní Republiky, má právo svobodně je opustit.
    (3) Tyto svobody mohou být omezeny zákonem, jestliže je to nevyhnutelné pro bezpečnost státu, udržení veřejného pořádku, ochranu zdraví nebo ochranu práv a svobod druhých a na vymezených územích též z důvodu ochrany přírody.
    … všimněme si, bod (3), který poukazuje na možnost omezit svobodu opustit ČSFR pouze zákonem. K tomu: podle ustanovení „Předsednictvo České národní rady vyhlašuje LISTINU ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD jako součást ústavního pořádku České republiky toto převzala ČR. Svoboda opustit ČR nebyla omezena zákonem, ale nařízením vlády.

    2. Každý může mít názor jaký chce, ale ať se nediví, že evidentně neplatný názor bude také takto přijímán. 2+2 také není 4,5, i když nikdo nikomu nebrání si to myslet.

    3. Zkusme otestovat relevantnost odpovědí v diskusi jednoduchým testem: mým rodičům žijícím na Slovensku je 86 a 82, táta je těžce nemocný a já mám jako občan ČR zakázáno opustit ČR. Co mi poradíte?

    4. Je pro mne (ano, můj názor, mé hodnocení) zničující vědomí toho, že stačí 2 týdny a mí spoluobčané – mnozí z nich – dokáží relativizovat svobodu. Zde Benjamin Franklin: Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“

    5. Chápu obavu lidí z nemoci, která je neznámá a chápu jejich vyděšenost z každodenních zpráv, jakkoli jsou výslednicí vzájemné eskalace mediálních business plánů a odezev politiků (všimli jste si také, že politici celého světa reagují na koronavirus, který má dopad na jejich volební období a nemají až takový zájem o témata přesahující jejich volební období, jakkoli jsou i více smrtící, třeba rakovina, dopravní nehody,…?)

    6. jsem hrdý na své syny, že dokáží jít proti proudu a rozeznají, co je důležité. Andyho iniciativa kolem svobody cestování je jedním z trámků, jakkoli malých, na kterých stojí budoucí svoboda naší společnosti.

    Než jsem napsal tyto řádky, dal jsem si půl hodiny zvažování co a jak napsat. To nic, jenom rada.

      1. Dovolím si doplnit, i když souhlasím, že tato diskuse nemá smysl:
        Vláda může vyhlásit nouzový stav v případě živelních pohrom, ekologických nebo průmyslových havárií, nehod nebo jiného nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost. Současně s vyhlášením nouzového stavu musí vláda vymezit, která práva stanovená ve zvláštním zákoně a v jakém rozsahu se v souladu s Listinou základních práv a svobod omezují a které povinnosti a v jakém rozsahu se ukládají. Současný zákaz vycestovat není tedy protiprávní.

        1. Mate pravdu. Pokud jste to myslela jako polemiku, tak ctete, co jsem napsal. Je tam jedine me slovo zpochybnujici ze vlada nejednala formalne podle zakona? Text ad 1 pouze rika ze zruseni prava vycestovat ma byt zakonem, protoze to je dulezite. Rad bych to videl u ustavniho soudu, ktery by ohodnotil opravnenost vuci riziku cili proporcionalitu. Odkazuji na slovo „nevyhnutne“ v bode (3) clanku 14 Listiny.

          1. Sdílím obavy FF a to z prostého důvodu, vláda Andreje Babiše neměla a nemá moji důvěru, stejně tak i prezident Zeman. Vláda a AB vypouští do prostoru různé informace a podle reakcí na sociálních síti je mění nebo dokonce zapírá, i když jsou dohledatelné … Myslím, že je správné se ozvat … dokud je čas.

    1. A ještě jedna připomínka.Všimněte si kde je uvedeno v Ústavě právo na život a zdraví a kde právo svobodného pohybu.Lze tedy konstatovat,že právo na zdraví a život je prioritní,před právem na svobodný pohyb.

      1. A nejzdravější lidé jsou, milý anonyme, nejspíš v Severní Koreji.
        Všimli jste si vůbec, že nikdo nezpochybňuje nouzový stav, karanténu, nošení roušek a všechnu možnou ochranu před nemocí? Že jde „jen“ o právo vycestovat z republiky?
        Naše rodina dodržuje všechna pravidla a doporučení, můj otec žije vlastně na samotce (s dokonalým zásobováním, ale stejně), Markovy 30. narozeniny jsme slavili na dálku přes webex. Nikdo z nás nepomíjí žádná ochranná pravidla, což pro spoustu lidí pořád ještě neplatí.
        Chceme možnost vycestovat, na kterou máme ústavní právo, chceme, aby bylo jasně deklarováno, kdy toto omezení skončí. Podporujeme všechna opatření, kterými bude stát kontrolovat ty, kdo budou chtít do republiky vstoupit.
        Co z toho ohrožuje životy lidí?

        1. Takováto diskuze je k ničemu.Tímto příspěvkem končím.Pokud je známo,nouzový stav je vyhlášen na 30 dnů.Že by měl zákaz vycestovat trvat 2 roky bylo vysvětleno a prakticky dementováno.To ometení vycestovat je pouze z důvodu ochrany před opětovným,nebo masivním zavlečení nákazy.Lze totiž předpokládat,že ten co vyjede se bude chtít vrátit.A že každý karanténu nedodržuje je faktem.A můžete vyloučit,že při návštěvě rodiny nedojde k nakažení příbuzného?

        2. A k čemu ti bude právo vycestovat za současné situace? Když dojedeš k nejbližší hranici a sice by tě z naší strany pustili ven, ale na druhé straně čáry sousedi nepustili dál? Momentálně je to v Evropě nastaveno tak, že vstoupit mohou, kromě vyjmenovaných výjimek, jen státní příslušníci, za podmínky následné karantény.Takže jen o ten pocit?
          K otázce, co z toho ohrožuje životy lidí – pokud někdo vycestuje, kdo zaručí, že při návratu půjde do karantény, že se to nebude snažit zase očůrat, stejně tak jako ti slavní rekreanti, kteří byli v oblastech s nákazou? Kteří si buď zkrátili pobyt, aby se stihli vrátit do uzavření hranic nebo jim nějaká nařízení byla doslova u zadku?
          Nikdo.
          Já ten zákaz neobhajuji, ale v současné situaci jde o slovíčkaření, protože chtít vědět, kdy to skončí? To neví nikdo a dokud nebudou prostupné hranice oběma směry, tak je to úplně fuk.
          A k Martinově otázce ohledně rodičů – i kdyby mohl odtud vycestovat, tak ho jeho rodní zašpérují na čtrnáct dní, jako každého jiného. Bohužel, je to tak a je to v celé Evropě.

    2. Žasnu. Co to je „neplatný názor“? Nikdo tady nerelativizuje svobodu. Pouze si někteří myslí, že nenastává žádná diktatura, že některá opatření sice nebyla nutná nebo nebyl vysvětlen jejich důvod, ale že po skončení hrozby nemoci se všechno vrátí do starých kolejí a nepřijdeme o žádná práva.

    3. Já si toho vážím, že někdo mluví za lidi jako jsem já, kterých se zavřené hranice týkají a ničí život i mojí rodině. A to i přes vyložené šikanování v této skupině od lidí, kterých se to očividně nedotýká a nejsou schopni empatie s ostatními.

  3. a mimochodem… nezbytné cesty za rodinou nikdo nezakázal! jestliže jsem jediný příbuzný, který může zajistit kontakt se světem, nákupy, lékaře, péči o osobu a příbytek, nebudu to nechávat na placené/dobrovolnické službě, že? nebudeme diskutovat o nezbytnosti opatrnosti a hygieny, to je jasné bez dalšího. viz Dede a tatínek…Sharka a její mamka. a ať se děje nevím co, zdravý rozum nesmí zůstat stranou.

    1. Miroslav Hodný 56251

      Zcela netradičně bych teď diskutéry poprosil o radu s jedním problémem, nad kterým už delší dobu uvažuju:

      Mám v plánu s několika málo lidmi výlet do Polska, všichni budeme MTB a hranice překročíme bez problémů v místech, kde si nás nikdo nevšimne. Místo, kam chceme dojet, je cca 7 kiláků za hranicema a jedná se o oblast s přírodou, pouze na cestě do ní a zpět bude nutno projet jednu malou vesničku. No a mě zajímá – kdyby se náhodou něco stalo a přišlo se na to, že tam jsme – kdo přesně by měl tuhle situaci řešit a jak?
      0/0

      Erik Levinský 81435

      Obecní dráb a místně příslušný kat.

  4. Řeknu to takhle. Před dvěma dny jsem založil skupinu Konec zákazu vycestování, a za ty dva dny má už 718 členů, a nejen z toho, co tam lidé píšou veřejně, ale co píšou i mně soukromě, vím, že se děje spousta nedobrého příkoří hodně lidem. Nemohu zveřejňovat jen tak jejich příběhy, proto píšu o své vlastní situaci, protože já a moje rodina jsme tím také postiženi, ale zdaleka to není jen o mně.

    Jestli mají být hranice otevřené směrem ven není předmětem diskuse, není to názor, natož jiný názor, který bych měl tolerovat. Je to totiž špatně. Ne proto, že jsem to řekl já, ale protože to říká naše Ústava, Listina základních práv a svobod, Evropská úmluva o lidských právech a Všeobecná deklarace lidských práv. Je to asi tak špatně, jako to, že 1+1=3. To není předmět diskuse, nehodlám o tom diskutovat, kdo říká, že mají být zavřené směrem ven, se prostě plete.

    Díky skupině, kterou jsem založil a skvělým lidem, kteří v ní jsou, kteří strávili poslední dva dny intenzivní spoluprací je už podaná v této věci žaloba na Ústavní soud.

    Takže ještě jednou: že je pandemie neznamená, že budeme rezignovat na naše práva.

    Howgh.

    1. Fandim vam, drzim palce a preji uspech. Zarazi me, kdyz ten Prymula vyslovil tu silenost, ze by hranice ven i dovnitr zustaly dva roky zavrene, ze ee nevzedmula okamzite nejaka vlna odporu. Sazeji komousi na to, ze lidi jsou zavreni doma a jak pise Dede, strach je mocny nastroj? Dokazu si predstavit, jak strasne spouste lidi tenhle zakaz zavreni hranic ven komplikuje situaci, ne kazdy ma svuj zivot jen v ramci CR.

      1. Díky. Snad se podaří. A přesně, jak říkáš: mě víc, než to, co Prymula řekl, zarazila ta nicotná reakce veřejnosti na ten výrok. A ano, nejspíš tihle (post)komunisté sázejí na to, že jsou lidé zavření doma a na to, že věří, že se to přežene, že je to jen dočasné, že přeci se nemůže vrátit to, co tu bylo dřív. Ale já si to nemyslím. Lidé se totiž moc nemění, a rychlost, s jakou se u nás začaly ukazovat případy typu šikana nakažených sousedy, výhrůžky házením dlažebních kostek proti domovu seniorů, kam umístili nakažené staré lidi z Prahy, zbití seniora, který „nevypadal na 65“, chování se k lidem z Litovele a Uničova jakoby byli prašiví i poté, co skončila karanténa, jen dokazuje, že se našinci nezměnili od doby, kdy jim přišlo jako dobrý nápad zavraždit německou maminku s dítětem jen proto, že byla Němka a šla v Ústí přes most. Protože se nijak nezměnilo tohle, nezměnilo se nijak ani riziko, že bychom mohli skončit uzavření před světem. Bohužel si spousta lidí dělá iluze a bývají hodně namyšlení vůči svým předkům i zahraničí – „dnes už jsme někde jinde“ a „to by se u nás nestalo, to jenom v těch zaostalých zemích“ je běžný omyl, který je tu velmi rozšířený.

  5. Tedy na úvod bych ráda zdůraznila, že opravdu, opravdu nejsem volič Andreje Babiše. Ale momentální zákaz výjezdu bych neviděla tak démonicky. Ano, proběhlo a ještě bude probíhat spoustu poněkud ukvapených vyhlášení a prohlášení, ale myslím, že je nutno brát v úvahu, že v této situaci je svět po stu letech poprvé a naprosto nikdo neví, co bude za čtrnáct dní.
    Ale nevidím další vývoj jako permanentní klec, přesto že po koronaviru už svět v mnoha ohledech nebude jako dřív.

    1. Pozor: nikdo nemá nic proti tomu, že se nesmí cestovat dovnitř, že je karanténa, atd. Tady je řeč o zákazu cestování ven. To nemělo nastat ani na minutu, protože je to neproporcionální (člověk, co odjede ven, nijak nemění situaci lidí uvnitř), a protože se to týká relativně málo lidí – stejně se nedá většinou nikam jezdit – nikoho by to nezatížilo. To nařízení, jak je, odděluje rodiče od dětí, manžele od sebe navzájem, proto je nelidské. Zejména když se pan Prymula vyjadřuje, že to takhle může být i dva roky. Můj známý je po rozvodu a má dítě v péči exmanželky v Sasku. Kdyby to, co říkal Prymula, byla pravda, nemohl by je dva roky vidět, i kdyby ho Německo nakrásně pustilo. Mě pustí Poláci do Polska, protože jsem manžel občanky RP, ale Češi mě nepustí ven. Proč? Když přijedu do Polska, musím tak jako tak na 14 dní do karantény tam. Cestovat sem a tam pořád dnes nejde – právě kvůli karanténám. Tak proč tak krutý zákaz?

      1. no, kamarád je rozvedený,má dítě, on je okres Chrudim, syn s matkou v okresu Semily…od vyhlášení karantény dítě neviděl,protože covid19, neřeší se to ani tady.. ona mu ho prostě nedá…

        1. No exmanželka mého známého taky moc spolupracující není. Takže třeba nechce dovolit, aby dítě měl tady v Česku, ale průšvih je, že ho nemůže ani vidět. A nespolupracující exmanželka + dva roky odloučení = odloučení navždy (hodně pravděpodobně).

      2. Neříkám, že je to zvlášť sofistikované nařízení. Ale lidí v tvé situaci je minimum, počítám, že vyjímky se budou řešit. Zvlášť když tě sousední stát přijme. A určitě tato restrikce nebude trvat dva roky. Za bolševika jsem neměla pas vůbec, nesměla jsem ani do Bulharska. Utěšovala jsem se tím, že gotsajdank aspoň zatím nejsem zavřená. Takže skutečně vím, co je klec.

        1. To počítáš špatně. Na výjimky se kašle a nechávají se prostě být. Hodně lidí mi už psalo, že „musí existovat cesta pro takové lidi“.

          Omyl, není. A není zájem, aby byla.

          1. Zkus slučování rodin dle direkcí EU. Když to může fungovat mezi Afrikou a Evropou, proč ne do Polska, že. Počítám špatně?

            1. Bohužel jo. Už jsem se o to zajímal kvůli jiné známé, která tady byla na pár měsíců, ale jinak žije s manželem a dětmi v Brazílii. Neměla s sebou žádný dokument potvrzující pobyt tam (proč taky, že jo) a nepustili ji do letadla, dokud něco létalo. Protože není občanka Brazílie, žádný repatriační let se jí netýkal a z Česka ji nepustili.

              Navíc slučování rodin se týká toho, že tam ti lidé zůstanou. Ale nespadá pod to třeba to, že – dejme tomu – Anini rodiče onemocní a my tam budeme muset jet pomoct a pak se zase vrátit. Slučování rodin totiž má ve svém důsledku to, že bych tam byl rezident, ale to není to, co je potřeba. Bohužel, péče o rodiče nebo děti není v seznamu výjimek vládního usnesení o zákazu vycestování.

      3. Andy, nemám slov, to je JÁ, JÁ, JÁ. JÁ trpím, že nemůžu jet za rodinou manželky do Polska. My ostatní sedíme doma na zadku a nejedeme ani za příbuznými v rámci republiky. A víš proč? Máme alespoň elementární zodpovědnost za své blízké. Tak se uklidni a přestaň tady vykřikovat o kleci. Ty jsi ji nikdy nezažil, takže tvoje pindy jsou zcela mimo mísu.

        1. Pindy si, Ivo, schovej kam slunce nesvítí. Neříkám, že tam teď jet chci, ale kdyby to bylo nutné, chci mít tu možnost. Kdyby se něco stalo tvým rodičům, tak za nimi pojedeš, karanténa nekaranténa. Nás by, jako rodinu, nepustili.

          1. No my taky, a na rozdíl od tebe, v ní prožili většinu života. Milej zlatej. Prostě má jinej názor. Tomu se říká svoboda projevu.

          2. Milý Andy, ano narodil ses v roce 1985, takže jo, čtyři roky v kleci, z toho jeden rok v dětské ohrádce.
            Pokud by se něco stalo Aniným rodičům, tak stejně bys tam byl platný jak mrtvému zimník, po čtrnácti dnech by možná už nebylo co řešit.
            A jinak by ses měl zamyslet nad tím, jak reaguješ na názory lidí, kteří s tebou nesouhlasí. Většina z nás je tu o generaci, dvě starší, takže tvoje výroky typu „bull shit,schovej si to tam, kde slunce nesvítí“, jsou přinejmenším nezdvořilé. Chováš se tak dlouhodobě, nejen v této diskuzi. Pokud s tebou někdo nesouhlasí, tak začneš kolem sebe kopat a lidem nadávat.

            1. Chovám, protože tvoje argumentace je na úrovni lidí, co říkají, že Savo léčí rakovinu. A věk s tím nemá co dělat. Když někdo říká blbosti, úctu k němu mít nebudu, i kdyby mu bylo sto.

              1. To posouzení, co je blbost a co není, to děláte taky Vy? Nebo existuje nějaké objektivní měřidlo?

                1. Existuje. Ústava, Listina základních práv a svobod, Evropská úmluva o lidských právech a Všeobecná deklarace lidských práv.

                  1. ach, milý FF, škoda, že tento výčet listin, možná doplněný konkrétními citacemi, jsi nenapsal místo toho nelibého slovíčka bullshit a vět o pití Sava. Diskuse mohla vypadat kapku jinak.
                    Ano, možná dělám chybu, když si pravidelně neosvěžuji paměť v oblasti svých práv (a povinností), takže mi některé souvislosti unikají.
                    A ještě jedna poznámka: Dvakrát jsem si pročetla celou diskusi, ale opravdu jsem nenašla žádnou zmínku o tom, že by někdo OBHAJOVAL zákaz vycestování /viz tvůj včerejší příspěvek z 19.26/

                  2. Asi jste nepochopil, co jsem napsala. Nazval jste blbostmi to, co říká Iva, ale ona vůbec neobhajovala zákaz vycestování. Vyjádřila svůj názor na Váš poplach a napsala, že sedí doma na zadku, že nejede za příbuznými v rámci republiky a že se cítí zodpovědná za své příbuzné. Co to má co dělat s Vámi uvedenými předpisy?

            2. Ivo souhlasím s tebou, jsem stará zabukistka ale tahle debata vedená tímto stylem tu jestě nebyla. Já já a už jenom já, co ty tisíce zdravotníků,záchranářů,hasiču policistu dobrovolníků a dalších. mám 6 vnoučat kteří se chodí důmů jen vyspat a už 3 týdny doslova drou aby zachraňovali životy a chlapec má křivdu že nemůžě jet do Polska s rodinkou, dedeník byl vždycky oazou pro slušné lidi,jejich zvířátka bylo to hřejivé místečko pro dobré lidi, je mi s toho smutno jací jsou lidé sobcí, naštěstí jen někteří jedinci,doba je a ještě asi dlouho bude ale my to vydržíme a bude zase líp

              1. Ani krize tohoto rozsahu není důvodem pro to, abychom spláchli do záchodu práva, která máme. Ani Velká Británie pod bombardováním Londýna nepřestala být demokracií a právním státem; není možné omlouvat takhle zásadní porušování ústavních práv krizí.

                1. Ohledně Velké Británie za války máš pravdu. Ale tehdy si lidi navzájem zbytečně neokopávali kotníky neb drželi při sobě a snažili se onu extrémní dobu společně překonat. Výměnu vlády si nechali až na po válce.

              2. Vy si opravdu myslíte, že to FF dělá pro sebe? I já jsem letitá zabukistka a jsem přesvědčena, že je naopak obdivuhodné, že je schopen a ochoten bránit jiné (a tentokrát nás všechny) na poli, kterému rozumí. Zákaz vyjet ven je proti ústavě i zdravému rozumu a vláda spoléhá, že národ nebude mít sílu se bránit. Je moc dobře, že se najde někdo, kdo si všimne a něco udělá a já za to FF moc děkuju. Kkote

              3. Marto,pokaždé když si někdo dovolí nesouhlasit s jediným správný názorem, což je názor FF, tak to skončí stejně…

        2. A ještě něco – jestli ty chceš sedět doma na zadku, seď si, v tom ti nikdo nebrání a to ti samozřejmě nikdo nebere. Tak se laskavě nepleť do života lidí, do kterých ti nic není. Díky.

          1. Je mi líto, milý FF, že tě jiný názor pobuřuje, snad ty moje sneseš.
            Vím, jsem v naprosto jiné situaci, žádné cestování v mém životě není ani nebude, přesto si dovolím reagovat na tvou poznámku o výjezdu za rodinou manželky. Pokud by něco opravdu naléhavě potřebovali, stejně jim kvůli polské čtrnáctidenní karanténě nebudeš nic platný ty ani Ania.
            Tím ovšem nechci říct, že zákaz vycestování schvaluji, taky se mi nelíbí, ale beru jej momentálně jako velmi nepříjemnou skutečnost, se kterou nic nenadělám.

            1. Mě nepobuřuje jiný názor, mě pobuřuje, když někdo nepravdu vydává za jiný názor. Zákaz vycestování z republiky je protiústavní a proti minimálně dvěma důležitým úmluvám, k nimž se Česká republika zavázala. Kdo to obhajuje, buď neví, co říká, protože tomu nerozumí, nebo moc dobře ví, co říká, a potom je součástí problému.

              1. Ale přece nejde tvrdit,že můj názor musí být pravda.Přece mě nemůže někdo nutit co si mám myslet.To tu už v minulosti bylo.Můj názor je můj a vy mě ho můžete vyvracet,uvádět argumenty,ale nemůžete mě můj názor zakázat.

        3. Podle mne není moc těžké pochopit, že pokud je něco 1. protiústavního (zakázat výjezd je protiústavní), 2. zbytečného (odjezd nikoho vevnitř neohrožuje), tak je dost zbytečné argumentovat porovnáváním nemožnosti (chci, ale nemůžu) jet do Polska a nevůle j(můžu, ale nechci) jet za blízkými příbuznými po Česku. Jistě to je příbuzenský vztah na úrovni toho, co má Ady (rodiče manželky), jinak by to porovnání už vůbec nedávalo smysl. Ale možná jsem něco nepochopil, ale pochybuji, že bych to pochopil ve slovníku, který používá pojem „pindy“ když adresuje argumenty.

          1. Milý Martine, možná nevíš, co znamená slovo pindy. Je to celkem laskavé označení hloupých řečí. Pokud bych užívala styl tvého syna, tak bych ty řeči nazvala plky nebo kravinami.
            Hezký den celé vaší rodině.

        4. Ivo, doufám že vám v životě lidé budou ukazovat tolik empatie jako vy jim

    2. Souhlasím s Abyt, myslím, že uzavření hranic na 2 či více let, neřkuli na trvalo, by neskousli ani voliči Andreje Babiše. Aspoň doufám! Ono jednou se musí kola ekonomiky zase roztočit a to už bez omezení pohybu nejen zboží, ale i osob prakticky není možné. Anebo by to bylo složité a zdlouhavé. Pakliže to tady všechno pandemie nerozloží úplně na prvočinitele.
      Osobně naopak oceňuji, že současná nařízení ohledně omezení pohybu, uzavření prostor a nošení roušek přišla u nás poměrně brzo a nemusíme tak zažívat takové hrůzy jako lidé v jiných státech. Proto bych uzavření hranic přičítala spíš snaze minimalizovat pohyb lidí a tím i možnost přenosu nákazy.

  6. Jo, jasně, to podepisuji. Já jim píšu adresně na jejich e-maily a podepisuji se!!!Co mi můžou?! Dělám to už hodně dlouho.

    1. Taky to považuji za zbytečnou hysterii a označení bullshit za přesčáru. Myslím, že proti diktatuře máme dost pojistek a pokud se pod tlakem v časové tísni objevil nějaký nesmyslný zákaz nebo omezení, že se to brzy napraví. Nechtěla bych v dnešní době rozhodovat a lavírovat, co ještě ano a co už ne. Vždy se najdou géniové, kteří všechny důsledky dovedli hned předvídat, rozhodovali by lépe a současnému vedení omlátí o hlavu buď všechny mrtvé, nebo ekonomické důsledky.

  7. Dokážu se smířit se spoustou omezení, ale to, že se nemůžu vidět s dcerou, která bydlí na Slovensku, mi vadí strašně. Nejezdila sem každý týden, spíš každý měsíc, ale obě nás ničí ta nejistota, kdy to vlastně bude možné. Naštěstí máme mezi sebou neomezené volání, ale stejně bychom se chtěly vidět, že…

    1. Mám kamarádku, která má 87 letou maminku na Slovensku v penzionu pro seniory. Má také velké obavy, zda se s maminkou uvidí a kdyby se, nedej Bože, něco stalo tak se tam nedostane. A nemá tam další bližší příbuzné. Maminka se nechtěla nikdy do Čech přestěhovat protože umí víc maďarsky než slovensky a je tam celý život zvyklá. Káťa za ní vždycky jednou za měsíc jezdila a vždy tam s ní týden pobyla. S takovouto situací se nedalo počítat. Ale její maminka to i při svém stáří dovedla pochopit a tak jsou spolu jen na telefonu. Každý máme nějaké omezení a musíme doufat, že budou lidi ukáznění a všechno se to uvolní.

  8. A mimo cestování – když si NĚKDO vezme na tu svoji … ÚSTA… roušku z české vlajky, tak já v tom vidím hanobení státního symbolu České republiky, vy ne? (puke)

  9. Na téma cestování jsem ted měla debatu s dcerou. Já s částí rodiny v Holandsku, ona a zbylá část rodiny v Česku… S přítelem plánují na podzim svatbu a doufá, že se situace vyvine tak, že se tam všichni setkáme a já jí budu moct udělat svatební květinovou výzdobu, jak jsem jí slíbila…Když ne, svatba se dá odložit na někdy. Jen doufám,že moji rodiče /79 a 86 roků/ tento čas/nečas zvládnou…

  10. Já jsem z toho všeho také zmatená.
    Dodržuji všechno, co se dodržovat má.
    Chodím do práce.

    Ale přiznám se, že někdy na mě padne stín pochyb. Bojím se,že budeme nosit venku pořád roušku. Na chatu se nepodíváme do června a do té doby ani neuvidím svého vnuka, který bydlí jinde než v Plzni.
    A do mé milované Itálie a Říma se už nepodívám.

    Ale ne zase bude dobře, musí.

    1. Bude dobře, určitě. Pokud jde o virus. (h)
      Pokud jde o naši zemi a demokracii, tak pokud si na svoji svobodu nedohlédneme, můžeme zase skončit v kleci…

      1. a všímáte si, že se prohlášení najednou berou zpět a všechno se hází do outu, když to novináři vyčenichají a rozmáznou?

        1. Všímám. A to je důvod nepolevit a ještě víc na ně tlačit, pak totiž skutečně budou hranice otevřeny právě tehdy, kdy to bude medicínsky ospravedlnitelné, tedy směrem ven hned (očekává se teď nově po Velikonocích via letiště v Praze) a dál postupně v první polovině léta. Což je o dost lepší perspektiva, než to, co jsme slyšeli dosud..

          1. a spolu s tím spousta dalších rozumných opatření, které znova nastartují ekonomiku…občas si nevlastní otcové státu musí vzpomenout, že tenhle národ není stádo mírných ostříhaných oveček a že se ozvat umíme 😉 já zažila Listopad jako mladá holka a rozhodně nechci zpátky dobu před ním…

      2. začala jsem divně větřit, když se v rámci opatření uzavřely KNIHOVNY. zdroj informací a vzdělání. 1) narváno lidmi jsem v knihovně nikdy nezažila 2) proč nemohou knihovny fungovat stejně jako výdejny e-shopů a vydávat přes okénko zamluvené knihy? a není to o tom, že bych si nemohla knihy koupit na netu nebo neměla doma co číst z vlastních/rodinných/od kamarádek.

    2. ovšem ad chata, chalupa a spol… rovněž není zakázáno. doporučuji přečíst, co k tomu píšou i na oficiálních stránkách PČR, rovněž článek na Lidovkách k tématu, starý asi tři dny. vím, vy byste se tam dopravovali hromadnou dopravou, ale ta je v podstatě prázdná v současné době /což vím, protože jezdím do práce vlakem a busem. ovšem zabydlet se v chatě/chalupě na samotě, přivézt si zásoby a nechodit mezi místní je v podstatě bezpečnější než trávit čas v bytě ve městě. ve vašem případě by to auto chybělo, chápu to. pokusy už byly, zakazovat i to, co zakázáno vůbec nebylo a ničemu neškodilo. z lidí, kteří toto vymýšlejí, mi rostou rohy 🙁

  11. Pokud je tohle pravda, tak jsme na tom furt ještě dobře 🙁
    citace iděs: Občané, kteří neuposlechnou zákaz vycházení vyhlášený na Filipínách kvůli šíření koronaviru a budou rušit pořádek, by mohli být zastřeleni, řekl ve středečním večerním projevu filipínský prezident Rodrigo Duterte.

    1. No od tohohle dobytka mě to vůbec nepřekvapuje. To je jeho způsob na „nepohodlné lidi“ od doby, co přišel k moci, což už bude nějaké čtyři roky.

      1. Jenomže soudruh Prymula se také dostal k úžasné moci, částečně „po haluzi“. Co víme co jeho soudružský mozek za čas vymyslí? Nevěřím nikomu, napříč politickým spektrem. Zatím jenom zákazy, ale skutek utek. Dnes jsem mluvila se sestrou ze střediska. Konečně se dočkali pomůcek. Mluví se jenom o doktorech, sestra jakoby nebyla. Na 1 ks lékaře,10 ks jednorázových roušek a jeden respirátor. Tož tak! Věřím, že firmy schopné vyrábět tyto pomůcky ve velkém, kdyby vstoupily do holdingů s. Babiše, tak mají povolení na to tata. Jsem pro, být ve střehu. Bohužel mnoho mých známých mi říká, že přeháním.

        1. Nepřeháníš, situace je skutečně vážná. Vláda vypouští jeden balonek za druhým, a zkouší, co jí všechno projde.

          1. Kvůli svému duševnímu zdraví sleduji dění jen v omezené míře, ale to mi stačí, abych na tomto místě vyjádřila plný souhlas s názorem, že v moci postavení zkoušejí, co si mohou dovolit. A kruh se zužuje.
            Vidím velkou hrozbu i někde jinde než v cestování.
            Moc tu nepíšu o tom, že jsem věřící (letniční) a snažím se žít podle biblických zásad. Pokud byste si přečetli v Bibli třináctou kapitolu Janova Zjevení a prokousali se židovským symbolismem, dočtete se, že přijde doba, kdy bude člověk doslova zotročen = zbaven veškeré svobody, pokud se nepodřídí jedinému vůdci a nebude mít na svém těle jeho znamení. K tomu bylo učiněno už hodně kroků, proti kterým zdánlivě nemůže být námitek. Čipování psů – vždyt jeho prostřednictvím se dohledá vše potřebné. Dokonalé. Jak dlouho bude trvat, než mocní vyjdou na světlo s tím, že to, co se osvědčilo u psů, bude zavedeno u lidí?
            V současné době prošla médii i zpráva o „chytré“ karanténě – sledování člověka, aby bylo zřejmé, s kým se stýkal a kde mohl být infikován. Kdo by měl proti takové službě námitky, že? Ale – bude tato činnost vyhrazena jen kvůli určení možné nákazy? Obávám se, že o pravdivosti takového přesvědčení by se dalo s úspěchem pochybovat. Naopak: vidím to jako mezistupeň před důsledným sledováním loyality.

              1. Nemám, nepoužívám a nechci. A ten „blbej“ klidně zapomenu doma, pokud by bylo postihováno jeho vypnutí (někde takhle hlídali lidem karanténu). Nařídit povinné vlastnění mobilu snad nemůžou 😉

        2. Včera jsem musela odejít od zpráv protože tam kdosi blekotal, že kdyby to měli odebírat od našich výrobců tak to musí projít výběrovým řízením. V nouzovém stavu? Mohla jsem být další obětí koronaviru ! Klepla by mě pepka.

        3. Alex, on byl takový vždycky… odborník až na půdu, ale nechtěla bych být jeho podřízená 🙂

  12. Není to dobré. Ale vzhledem k tomu, že i kdyby byla možnost vyjet, tak vás všude na čtrnáct dní zašpérují v karanténě, při návratu zrovna tak, tak o nějakém cestování stejně nemá cenu uvažovat. Jeden jediný den by vás stál 28 dní v karanténě… Ale asi tu budu za černou ovci.

    1. Proč jsou tedy zavřené hranice směrem VEN, když normální cestování karantény téměř znemožňují? Cestuje jen ten, kdo opravdu, ale opravdu musí. navíc stát nemá právo z nás dělat své vězně. Prostě nemá.

    2. Jenže to je to – proč nám to český stát zakazuje? My klidně budeme v Polsku 14 dnů v karanténě, a pak zase 14 dnů v karanténě tady. Ale proč nás tu stát drží jako rukojmí? Nás přes hranice Poláci pustí (jsem manžel občanky Polska a děti mají dvojí občanství), ale Češi ne.

    3. Ale o to přece nejde, že nechceme.
      Jde o to, že nesmíme. V tom je dost velký rozdíl. Zvlášť, když není řečeno, do kdy.

      1. Ono je to ještě horší – nejenom, že není řečeno do kdy, ale máme vládu, která s tím ani nijak nespěchá a pouští signály, které říkají, že jí stávající situace vlastně vůbec moc nevadí.

        1. no před chvílí sdělili v rádiu, že Kobliha řekl, že to vidí až do června, pak že by se to mohlo uvolnit…
          jen letopočet tají….

  13. Vláda nastavila povinnost AirBnb hlásit ubytované osoby, aby „až se otevřou hranice a poběží souběžně chytrá karanténa byl přehled nad ubytovanými“. To dává naději

  14. Věřím, že jde o rychlou unáhlenou reakci na „objedu to přes Maďarsko/Polsko a vyhnu se karanténě“ a nikdo se nad tím tehdy pořádně nezamyslel. Ale že o tom vůbec nemluví a tváří se, jakože nic, to je opravdu do nebe volající.

    Vláda značně ztrácí důvěru u produktivní části populace, to se podepíše i na dalším fungování země a odlivu mozků.

    1. Od vás to sedí, taky jste radil, že se dají objet velké přechody a vyhnout se tak karanténě. A vlastně nehrozí žádné nebezpečí v těch horách v Itálii… Už si nevzpomínáte? Holt mozek na odlivu.

      1. Vyhnout se kolonám, ne karanténě. Krom toho tehdy se řešilo, že jde o nepostižené regiony. Jestli byla chyba v komunikaci od Itálie, nebo naši vlády, to nevím. Každopádně tehdy bylo řečeno, že jde jen o vybrané regiony, čemuž jsem jaksi naivně uvěřil.

  15. Kdyz ke me tahle informace došla poprvé, myslela jsem, ze je to další kachna po vzoru údajného zákazu vycházení (patrně za účelem získání linku pro vykozené selfie). Potom co se Bureš pokusil zvětšit své pravomoce na úkor parlamentu, už me to ani nepřekvapuje. Ostatně na boji proti hrozbě (tehdy neexistující) vyhrál volby, ze.

    1. obávám se, že kdyby o tom zvětšení pravomocí,bylo referendum, že to Velkej Kobliha vyhraje… 🙁

      1. Ono stačí, jak mu pořád rostou preference, fakt to nechápu. A nejvíc příznivců má mezi těmi, na které kašle a kteří na tuhle momentální situaci nejvíc doplácejí, resp. můžou doplatit.

        1. nevím, jak ty preference rostou ale v okolí znám jen minimum příznivců, spíše nikoho

          1. Já taky prakticky nikoho neznám (kromě souseda, který je u nich z prospěchu, on byl vždycky takový dost oportunista a hajzlík), a tak se těm číslům jen tiše divím.
            Včera se mi líbil vtip: „Kolik je třeba voličů ANO na výměnu žárovky? Žádný. Babiš jim řekne, že žárovka svítí a oni mu potmě zatleskají.“ Celkem výstižné, co?

  16. Máš úplnou pravdu Dede, nikdo v tuhle dobu necestuje jenom tak pro legraci. Myslím, že v celé Evropě je zákaz cestování, ale zatím zbytek Evropy nevyhrožuje tím že by to mělo trvat roky. Ani nemám sil opakovat všechno co jsem napsala na facebook, jako by nestačilo peklo v práci, tak ještě každý den a noc myslet na to jak mi maminka umírá sama a opuštěná je další peklo, a celý koronavirus už ze srdce nenávidím

    1. … já jenom pro pořádek: každá země v Evropě zavedla restrikce na VSTUP. Česká republika jediná v Evropě (a světově společně se Severní Koreou a Armenií) zakazuje ODJEZD svým občanům.

      1. No, to je to smutné. Pokud to bude platit všude, nemám s tím problém, pokud jen u nás, tak dost velký.
        Ještě bychom to mohli zkusit jako v Turkmenistánu, nebo kde, zemí si nejsem jistá, kde zakázali používat slovo koronavirus a problém tím byl ihned vyřešen (smutná a naštvaná ironie, bez smajlíku).

      2. Ano, je to unáhleně nedomyšlené, ale nemyslím, že by to byla výhledově klec! Navíc, je směšné zakázat odjezd, když je současně zakázán vstup do jinam. Kam tedy odjedu, ha?!

        1. Kam? Já bych třeba s rodinou mohl odjet do Polska – Polsko nás pustí. Ale mě nepustí Češi ven, jen Aniu a děti.

          Kdybychom bydleli v Norsku, tak by mě nepustili ani zpět do Norska z dovolené v Česku, protože jsem s sebou, když jsme tam bydleli, fakt běžně registreringsbevis, ani nájemní smlouvu nenosil.

    2. Wendulko, tohle je hrozná situace. Sice se tě asi (?) netýká zákaz odjezdu ze země, protože máš trvalé bydliště v Anglii, ale s těmi všemi karanténami a zákazem návštěv se k mamince prostě nedostaneš. Snad se to přežene dřív, než bude pro tebe a tvoji maminku pozdě.
      Ono je to teď peklo pro každého, kdo má někoho v nemocnici nebo v domově pro seniory… (h)

    3. Vendulko, už když jsem četla Tvůj příspěvek na FB, tak se mi udělal knedlík v krku. Myslím na Tebe i na maminku!!!

      1. Děkuju Dede a Alex, mám české i britské občanství, teoreticky by mě do země měli pustit, teoreticky by měli pustit zpátky, ale musela bych jet mým malým autíčkem sama bez manžela celou cestu z Anglie, já si na to netroufnu, mám průkaz jenom několik let, jezdím jenom do práce a zpátky, na nákup. Taky nedostanu víc než dva týdny dovolené, to by celé padlo na karanténu, a do domova nebo nemocnice bych se za maminkou stejně nedostala kvůli zákazu návštěv. Když jsem tam byla na začátku března, tak jsem se jí pokoušela vysvětlit, že možná brzo zakážou návštěvy a ona to chudinka vůbec nechápala, jenom se pořád ptala jestli zase přijdu zítra, bylo to hrozné. Měla jsem tam zůstat dva týdny, pokusit se sbalit co nejvíce věcí v jejím bytě, případně kontaktovat makléře kvůli prodeji, protože všechny poplatky mě stojí dost peněz každý měsíc a už se tam nikdy nevrátí. Nakonec jsem si musela koupit novou letenku, všechno tam nechat, a rychle odletět domů, abych nezůstala uvězněná v Česku. Už ji asi nikdy neuvidím naživu.

  17. Zatím máme parlamentní demokracii,zatím… Vše,co již vstoupilo v platnost bylo schváleno parlamentem.Zatím máme mechanizmy,které brání politické zvůli.
    Ty výkřiky posedlých bývalých komunistů bych nebrala až tak vážně. Horší bude ekonomiku postavit na nohy ale tolikrát se nám to už povedlo a ano byly oběti, byly. Vždyť Němci nám zcela znehodnotili měnu za okupace, pak totéž udělali Rusové a my jsme se znovu a znovu vzchopili.Myslím, že naše česká a moravská enkláva je nezničitelná,tak mějme naději, neztrácejme naději, neopouštějme se. A TI politici, jak přišli, tak zase zmizí, ostatně pamatujete se na někoho velmi výrazného z minulosti? Na prstech jedné ruky bych spočítala a to nejen v pozitivním směru.A přidám stoslůvka,jen jako připomenutí :
    Svoboda, slova o ní plynou tak lehce, jako by to ani nebyl těžký porod.
    Když se zrodí je čistá, od srdce,hned všechny objímá a chlácholí v jejich žalech.
    Lid pookřeje a je mu do zpěvu. Pak příjdou dny,kdy je třeba vyrůst a to je tak těžké . Ale ona se nedá, trvá na tom aby ji ctili,nechce už zpátky do pohodlného lůna.
    Až půjde po cestě s kyticí růží a ty jí potkáš,pěkně pozdrav a řekni: „ Všem lidem si dávala lásku a sílu tak nalož i mně ať můžeš dál žít. A já přestanu hledat náhrobní kámen „. (h)

    1. No, ad „Zatím máme parlamentní demokracii,zatím…“ – už to Bába zkoušel potajmu prosadit, mělo to být něco na způsob toho, co se děje v Maďarsku (čili vyřazení parlamentu a vládnutí pomocí dekretů), naštěstí mu na to včas přišli a otočil, že on s tím nemá společného nic, bohužel ho usvědčuje dopis/dokument už ze začátku března (sic!). V případě téhle osoby fakt nemám slov.

    2. Jenny, musíme křičet už teď – dokud tu parlamentní demokracii máme. Křičet potom je už pozdě. Proto to dělají teď, když se lidi bojí a nevidí nic než virus…

        1. Jo, jasně, to podepisuji. Já jim píšu adresně na jejich e-maily a podepisuji se!!!Co mi můžou?! Dělám to už hodně dlouho.

  18. Pokud se na dva roky zavřou hranice – pak určitě ne jen ty naše. Tím pádem se popře Schengen a EU nebude potřeba (do téhle chvíle neudělala nic) – to by vážně prošlo?? Po téhle pandemii nebude už nic jako před ní…já jen doufám, že selskej rozum zvítězí… Lidi dali najevo,že když jim jde o život, probudí se ve většině z nich, to lepší a dokáží si pomoct…v někom se holt probrala generálská hůl…ale ta jde zlomit nebo vytrhnout a nakonec se může obrátit i proti němu…

      1. Moje je jen ta otázka – to by vážně prošlo? Oni to totiž tak nějak nenápadně do podvědomí lidí hrnou…těch mailů chodí až hrůza..hlavně těm starším… (jsem to napsala zbrkle blbě..)

        1. Prošlo. Věř mi… A ty maily nečti, otráví ti duši. Když ničím jiným, tak pochybnostmi.

            1. Toho měli od začátku roku odvolat už tak nejmíň 100x… A vždycky to zase ustojí, fakt to nechápu a je mi z toho smutno.

              1. Komouši a lampasáci, navždy a nikdy jinak,konečně jsou zpátky u moci a po tom jediném se jim ještě stýskalo,ostatní už mají. Blééé.

    1. Šárko, jak píše Aida. EU dělá, i finančně. Ale u nás musíme ctít jenom Číňany. Proto všechna „pomoc“ je médiích opěvována jenom z Číny. Vždyť Bureš musí nějak splatit ty dluhy, ne?

  19. Zdivočelý plukovník Prymula prostě používá vojenská řešení. Domnívám se, že vyhlášení tohoto idiotského opatření bylo důsledkem toho, že si někdo v tom chaotickém vládním kroužku vzpomněl, že v pohraničí spousta lidí pracuje v jiné zemi a denně jezdí přes hranice tam a zpátky. Taky si moc dobře pamatuju jednotku dočasnosti, je to velmi nebezpečné a to, co se děje v Maďarsku, je velké varování.
    Stejně tak je nebezpečné to, že vláda komunikuje s občany naprosto nekoncepčními výkřiky na tiskovkách, především o ekonomických opatřeních. Po tiskovce si ministryně financí přečte pár mailů o tom, co to zase vyhlásila za pitomost a druhý den to změní.
    Každý den dopoledne v rámci pracovní náplně sleduju weby vlády, MinFin, MPSV, Finanční správy, MPO a dalších, abych se alespoň trochu zorientovala. A to jsme firma o pár lidech. Mimo jiné jsem zjistila, jak příšerně ty weby jsou postavené.
    Všechna opatření dodržujeme.

    1. Já Ti nevim, jestli to řekl jen jako hygienik a epidemiolog (což bych chápala, možná i tu lhůtu – jejich výzkumy mívají delší dobu) nebo už s těma vejložkama v ohrádce a pak by to bylo horší….

    2. O příšernosti těch webů vím od chvíle, kdy jsem na webu ministerstva zemědělství hledala přesné znění té vyhlášky o plošném rozhazování jedu proti hrabošům. Než jsem to našla, tak to teda trvalo….

      1. No, web Mze je, jak to říct, veeelmi sofistikovaný. 🙂 Taky mi trvalo se na něm zorientovat, a to pod ně patříme. 🙂 Ale kdybys příště něco potřebovala, ráda poradím/pomůžu, už se tam docela vyznám (ne úplně). 🙂

    3. Nevíte někdo něco potvrzeného o tom včerejším plácnutí do nájmů? Velkoryse vyhlášeno a oficiálně nikde nic.

        1. Upřímně doufám ze v rámci těch chaotických opatření se něco udělá s krátkodobými pronájmy v centru Prahy. To už je problém dlouhodobě

        2. Nee, jde mi o to včerejší prohlášení, že podnikatelé dotčení opatřeními nemusej platit nájem. Vyznělo to že jako majitel domu má prostě smůlu a provozovny mu můžou aktuální nájmy zaplatit za dva roky. Ale oficiální papír žádnej. Je to návrh nebo to takto prošlo?
          A nesmíš vyhodit nájemníka – neplatiče, pokud neplatí kvůli koroně. To jaksi taky nikde ofiko nevisí, jen to prolítlo zprávama.

          1. Tohle je dost rozporuplné, nicméně – já osobně jsem hned po vyhlášení těch opatření volala paní, která si v mém domě ve VM pronajímá prostory pro svůj obchod, že až do skončení tohohle všeho po ní nechci ani korunu, připadne mi to fér. Mě neubude a jí to aspoň trochu pomůže.

          2. Jo, prolitlo. Taky čekám, co se z toho vyštění. Zatím to vypadá na další přesun problémů na ještě nepoužitou oběť.
            U zavřených provozoven by to dávalo smysl v případě záloh na služby. A samozřejmě u budov vlastněných státem a obcemi. To má logiku.
            Už se těším, na ty maily: jsem vlastníkem bytové jednotky a v této situaci ….
            O změně záloh, rozhoduje shromáždění vlastníků, a shromáždění jsou zakázána.
            Hmmm, neměla by SVJ dostat nějakou výjimku ?
            😉

            1. mmt, to platí o NÁJMU, ne o zálohách. V SVJ neplatíš nájem, ale zálohy na služby a provoz domu + FO. Jiná je situace v bytových družstvech (BD), kde platíš družstvu zálohy na služby a nájem (z kterého BD platí ten provoz) + FO. Nicméně dokud jde o byty, tak těch by se to snad týkat nemělo, možná něco k těm neplatičům. Ale další věcí jsou provozovny, těch by se to týkat mělo – pak je jedno jestli nebyt vlastní SVJ (tedy jednotliví jeho členové jako spoluvlastníci) nebo jiný subjekt. Pak podle toho co bylo zveřejněno nemusí nájemce 3,5 měsíce platit nájem (zaplatí za 2 roky). Zálohy na služby platit musí (ono taky – sníží někomu ČEZ zálohy? Zajímá ho, že najednou platíš za prázdný barák?).

              1. Já to vím. Ale vědí to oni?
                Mmch my už alespoň jeden mail máme.
                Začíná slovy: jsem vlastníkem nebytové jednotky v domě č.p. … A pokračuje … rozhodnutím vlády je moje provozovna zavřená od …
                Jestli nerozeznají nájem od záloh do FO ani vlastníci jednotek, jak to chtít po vládních úřednících …

                1. Sepiš si vzorovou vysvětlující odpověď a smiř se s tím, že ji budeš posílat často. Vlastníkům nebytů tam ještě můžeš poradit ať zkusí požádat o snížení záloh na energie, pokud si je platí sami.

          3. jo tohle,to jsem taky registrovala, ale přijde mi to jako plácnutí do vody… jako majitel prostor přece taky musíš platit spoustu věcí, snad nájemci složili kauce, tak proč je nevyužít…a jestli někdo neplatí a teď se vymlouvá na koronavir a ty ho nesmíš vyhodit..to už je vrchol ! Kámoška dělá v realitce,v jedné z těch velkých, zkusím to vysondovat, oni si to hlídají, tak bys nemusela sledovat, písla bych….

          4. tak to prej s tím nájmem platí pro provozovny co patří městu nebo státu a nakonec zmínili ještě ty byty,ale tam je zase daná lhůta úhrady do května 2021… a taky čekaj, co bude dál…

            1. „prej“ se toho nakecá, proto jsem právě sháněla oficiální písmenka. „Prej“ to naopak schválili pro všechny nájmy zasažených provozoven.

              Ono to není jenom že ti vypadne příjem, ale ti co fakturují nájem s DPH, tak vyfakturují, odvedou a nedostanou? Nejsi na nule, jsi v těžkém mínusu! A z toho nájmu platíš údržbu a další věci a na ty teď vezmeš kde? Každej není stát aby si tohle mohl dovolit, kór když ho právě ten stát z druhé strany odere.

  20. Ano. Jedinou nadějí v té zoufalé smršti nekoncepčních a nedůsledných nařízení, kterými nás častují naši současní správci, je právě jejich nedůslednost.
    Během permanentního zasedání se vynořují nápady, které jsou vyhlášeny na tiskovce jen proto,aby o půl dne později přestaly platit, nebo byly ovýjimkovány. A některé z nich následně zapomenuty.
    Doufám, že dvouletý zákaz vycestovat je právě jedno z těch plácnutí do větru, na které se jeho autor snaží rychle zapomenout.
    Opravdu doufám.

    1. Ri, přesně. A proto současným mocným při jejich chaotismu nevěřím, že nás tímhle provedou a hlavně nezneužijí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN