KOČKY: Smečka (II) – Poslední žertík matky Molly

Nerad lidi děsím a nehodlám šířit poplašné zprávy. Proto prozradím hned ve druhé větě pokračování příběhu rázné a svérázné mourinky, že Mollyin žertík byl poslední v rámci naší smečky. Tam, kde je teď, žije spokojený život suverénní domácí paní a předpokládám, že kanadských žertíků napáchá za svůj mourovatý život ještě mnoho přehršlí: vlohy pro to nesporně má.

 

Možná si na to vyprávění ještě vzpomenete. I když mi to připadá už strašně dávno…

 

Byla polovina května a na sluncem omývané pergole u sousedů začínaly kvést první popínavé růže, když se mezi čerstvými okvětními plátky začalo pravidelně objevovat cosi nepatřičného. Tu a tam se ze stínů popínavek vysunula tlapka, pak se zablýskaly pozorné žluté oči a provázely nás zkoumavým pohledem inspektora od „mordparty“, dokud jsme nezašli do domu… Trvalo to skoro týden. Nakonec se od pergoly oddělilo štíhlé, výrazně mourovaté kočičí tělo a vykročilo nám vstříc.

Poté, co nás za neustálého předení a pobrukování doprovodilo až k domovním dveřím, významně zamňoukalo nad prázdnou miskou a požádalo o večeři. Dostalo večeři, azyl ve společnosti venkovní smečky a jméno Molly. Smečka nic nenamítala – v tu dobu ji tvořili jen stálí domácí členové, tedy Sigi, Kulich II. Zenový, pomeranč se šlehačkou jménem Garfield a elegantní béžová Gina. Majestátní Ivan Hrozný se tou dobou potuloval kdesi v lukách – když nemusel, do zahrad nechodil. Ostatní zimní obyvatelé zmizeli, jak bylo jejich každoročním jarním zvykem.

Vypadalo to, že Molly doprostřed té jarní růžové vůně – a nakonec do naší smečky – prostě spadla z nebe, a že je to pro ni ten nejběžnější způsob přemisťování. Brzy bylo jasné, že z toho nebe nespadla sama – mourovatá Molly byla nad vší pochybnost březí. V duchu jsme začali probírat seznam všech potenciálních příjemců budoucích koťat. Ne, opravdu nám nebylo nic platné, že Gina je kastrovaná… nějaká ta chlupatá klubíčka pro nás měl osud vždycky někde přichystaná, a tentokrát bylo dáno, aby na sebe ten osud vzal podobu úhledné, mazlivé, ale značně svérázné kočičí mladé dámy. Molly se prostě rozhodla, že nejlepší pečovatelé o její přicházející potomky budeme my.

 

 

Nemohli jsme její očekávání zklamat – to se malým, ztraceným mourovatým kočičkám na pokraji vyhynutí (přesně takhle totiž Molly dokázala vypadat, kdykoliv potřebovala) prostě nedělá. V připravené pohodlně vystlané krabici tak Molly přivedla na svět čtveřici sice bezmocných, ale od první chvíle neuvěřitelně hlučných a temperamentních potomků: dva byli mourovatí jako ona, jedno kotě mělo bílé ponožky a to poslední bylo černé jako uhlík.

Asi po týdnu, když se Molly trochu vzpamatovala a uspořádala svou domácnost, rozhodla se, že v nabídnuté bedně není bezpečno. Po několika hodinách hledání jsme ji i s koťaty objevili dílně za hromadou právě nepoužívaného nářadí – co byste si také počali s hrablem na sníh v květnu, že? Přeskládali jsme nářadí a Molly i s koťaty přemístili do prostornější krabice v bezpečí zimní zahrady, která nám připadala poněkud vhodnější. Molly nikoliv.

V té době se rozhodla, že nás – a především koťata – opustí. Možná si nás chtěla vyzkoušet. Upřímně řečeno, v tu chvíli jsem neměl Její mourovatou Suverénnost ani trochu rád. Počátek léta byl studený, koťata dostala vyhřívanou dečku a bylo potřeba je krmit kapátkem. Jenže… něco takového nejde dělat do nekonečna, a tak odchod Molly spustil hasičské cvičení s námětem „zachraňte koťata“, které tu ještě docela začerstva popisovala laskavým Zvířetníkům před časem moje žena.

Měla to z první ruky. A s ní kočičí anděl JanaBu., která byla odhodlána se sirotků ujmout. Když bylo všechno domluveno, auto přistaveno a přepravka donesena – z bedny se na nás udiveně dívaly jantarové oči matky Molly (už zase vypadala jako malá a ztracená kočička, chlupatice jedna nezdárná) a koťata se pilně a nahlas krmila čerstvým mlíčkem. Oddechli jsme si a odvolali cvičení.

Do dvou dnů byla ovšem krabice znovu prázdná – Molly si tentokrát jako nejvhodnější prostor k výchově koťat vybrala bludiště chodbiček, štěrbin a malých jeskyněk, vytvořených hromadou vyskládaných střešních tašek. Od toho dne jsme ji vídali jen občas u misek a o koťatech jsme se mohli tak nanejvýš domýšlet. Proti všemu očekávání přežila svéráznou výchovu své matinky všechna – když nám je konečně Molly přivedla představit, bylo jim víc než pět týdnů.

Po celou tu dobu, co koťata zůstávala krytá střešní krytinou a ještě nějaký čas poté slibovali jsme mourovaté Molly při každé vhodné i nevhodné příležitosti, že jakmile poslední z jejích chlupatých a rozverných potomků opustí smečku a vydá se vstříc vlastnímu kočičímu osudu, ani ji její osud nemine. Tím osudem se měl stát veterinář… Molly byla matkou natolik nevyzpytatelnou, že příchod dalších jejích potomků na svět by se už mohl podepsat na našem duševním zdraví.

Jenže – dejte kastrovat kočičku, o které si přece jen nejste jistí, že někde nemá svoje „doma“… Molly už svou nezávislost dokázala, ale znamenalo to, že skutečně nikomu nechybí? Než se pro takový zákrok rozhodneme, máme obvykle ve zvyku se poptat po okolí. A tak jsme se ptali. Zbytečně – Molly nikomu nechyběla, nikdo ji neznal…

Osmačtyřicet hodin před domluvenou návštěvou veterinární kliniky Molly zmizela jednou provždy. Nepřišla k večernímu krmení, nedala se nalákat na sebevětší lahůdky. Už jsme z ní nezahlédli ani jediný mourovatý chlup a začínali jsme váhat, zda to všechno nebyl jen jakýsi divoký kočičí sen a Molly byla skutečně půl roku součástí smečky. Nebýt několika fotek, začali bychom se doma asi navzájem přesvědčovat, že už z těch koček blouzníme.

Neměli jsme ovšem na vybranou: návštěvu veteriny jsme potupně odvolali s tím, že pacientka zdrhla a nevíme, kde se momentálně nachází. Pan doktor pravil poněkud rezignovaně, že kdybychom ji tedy náhodou ještě někdy potkali, máme ji od něj pozdravovat a dodal cosi o podivných cestách venkovních koček. A to ještě nemohl tušit, JAK MOC podivných!

 

 

Ostatně, netušili jsme to ani my, když jsme těsně před vánoci loňského roku procházeli mezi řadovými domky, poměrně dost vzdálenými od toho našeho. Neznámá paní tam právě na vchodové dveře věšela krásně ozdobený adventní věnec a moje žena poznamenala cosi o tom, že se začíná stydět, protože my ho tento rok na dveřích ještě nemáme. Jak to ti lidé dělají, že stihnou vánoce o vánocích, velikonoce na jaře a lednové narozeniny neslaví začátkem března?

Bylo mi jasné, že na svou řečnickou otázku odpověď nečeká (možná, že si ji dokonce ani nepřeje slyšet), ale i kdybych náhodou něco říci chtěl, v tu chvíli bych zapomněl, co to bylo. Na práh domu totiž plavným krokem vstoupila Ona. Byla možná trochu víc při těle, než jsem si ji pamatoval. Zimní srst se jí leskla, dlouhý ocas nesla hrdě vztyčený a v jantarových očích bylo jasně vepsané to majetnické „tady je to moje…“, tak čitelně, jak to jen kočky dovedou.

 

Hele, to je Molly! pravil jsem zbytečně nahlas a upozornil tak paní s adventním věncem, že není sama. Naštěstí jí to nevadilo. Kočka zvedla hlavu, tmavozlatým pohledem si našla moje oči a – zdálo se mi to, nebo ne? – malinko, sotva viditelně blahosklonně přikývla.

Vy si mě ještě pamatujete? říkal ten pohled. Molly udělala pár kroků k plotu a zastavila se.  To je naše Dorotka, pokývla paní směrem k mourovaté dámě. A představte si, že jsme ji půl roku neviděli. Už jsme si mysleli, že se jí stalo něco zlého. Pak se ale vrátila… Tak jsme ji dali co nejdřív kastrovat, a teď už se drží doma. A jak jste jí to říkal? Molly?

Nevěděl jsem, že je to Dorotka, vysvětloval jsem hodně zbytečně. Ale toho půl roku byla u nás, dokonce i s koťaty. Pak už jsme si byli skoro jistí, že nikomu nepatří, tak jsme ji objednali k veterináři na kastraci. Dva dny před termínem zdrhla.

 

Nemusím asi dodávat, že se ten termín téměř přesně shodoval s datem Dorotčina návratu na rodnou verandu. Mírné, ale opravdu jen velice mírné zadostiučinění jsme ovšem mohli pociťovat. Přes své obratné manévry veterináři neunikla…

Naše cesta domů se tenkrát poněkud zdržela, protože Dorotčina paní domácí byla velice zvědavá na to, co všechno její svérázná mourinka prováděla, když ji neměla pod dohledem, a tak nás pozvala na čaj a předvánočně vonící cukroví. Během té krátké návštěvy nás z kapsy na malém šplhadle pozorovaly jantarově žluté oči, spokojeně přivřené a naprosto dokonale nevinné.

Co se vám nezdá? říkal ten pohled. Jsem doma. Začal advent, a o vánocích má být každý ve své smečce. Ach Molly, Molly. Nebo vlastně – díky, a krásné vánoce, Dorotko 🙂

 

 

 

Aktualizováno: 28.1.2013 — 20:14

99 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Před 2 lety se k nám zatoulala 2 koťata daly jsme jim jméno Mourinka a Mourek a v srpnu se Mourince narodila 3 koťata (kočičky)2 želvovinová a 1 zrzavé a v dubnu se Mourince narodilo 6 koťat 3 mourovaté 2 kocourci a 1 kočička 1 zrzavé kocourek 1 černé kocourek 1 černobílé kočička a ještě teď máme u mamky těch 6 koťat a já mám u sebe ty 3 koťata z srpnu a hledáme jim dobrý domov

  2. mám resty, ale na matku Molly se mooooooc těším, až si ji dočtu!!! (h)

    dovolím si jedno OT – přátelé a podporovatelé pomoci venkovním kočičkám, jukněte prosím do sekce Pelíšek a kastrace

  3. Jihočičská smečka zdraví Zvířetníky a speciální pozdrav pro tulačku – matku Molly. A také pro „kočičího“ člověka terru – díky moc za krásné čtení. Napadlo mne, že milá Dorinka – Molly tušila, že by za přinesení koťátek nebyla svou vlastněnou dvounožkyní pochválena a tak to prostě vyřešila po svém, našla si coby matka jiný bydlík. No a že si ho našla zcela geniálně, to je netřeba konstatovat. Je ale možné i to, že v den, kdy se rozhodla popojít na území „tady je terrovo“ , se na ní vlastněná dvounožkyně podívala méně vlídně…odmítla jí házet plyšmyš nebo jí místo požadované kapsičky s hovězím dala kapsičku s kuřetem… Kdo ví, co se v těch chlupatých hlavičkách odehrává… 🙂

  4. Tak nad tou Molly (alias Dorry) tady přemýšlím … ono je to tak, že ne každá bytost na této Zemi je schopná být matkou (teď nemluvím o fyzičnu – což je velmi smutné, ale spíš psychičnu – což je neméně smutné). Myslím, že Molly-Dorry sice z mateřství nebyla nijak urvaná – spíš měla dojem, že je to zbytečná komplikace v jejím životě – ale byla natolik uvědomělá, že dětičky odložila v renomovaném bejbyboxu, za což jí čest i sláva (a třikrát taková čest i sláva onomu jistému, zde známému, kočičímu Hessovi (clap) (clap) (clap) ).

    Zkrátka kočičí Flanderska byla duše nespoutaná a když zavál ten správný vítr, musela o bydlík dál. Holt teď už jí zbylo jen to bohatství (chuckle) (chuckle) (chuckle) (zaplaťpambuzatydary (whew) )

  5. Nádhera 🙂
    Právě mi ze stolu (za laskavé asistence zrzavých pirátů) obrovskou rychlostí sjel ubrus. Na ubruse sklenice, ve sklenici skleněný kelímek v kelímku hořící čajová svíčka 🙂
    Ubrus ztratil důvěru a je v koši, sklenice se rozbily a poslední otázka zní: jak dostat vosk z dlažby. Fleky a kaňky v ploše asi dvanáct metrů čtverečních. Místy opatřené drobným sklem. Viditelné jen zbloku a zblízka
    Ach jo (whew)

    1. Bych vzala žehličku a papírovou utěrku. Se to všechno vsákne. Ale jestli máte dlažbu porézní bez glazury, tak za fleky neručím. Stejně lze vosk odstranit i z textilu. Jsem to dělala ze zeleného ubrusu. A skvrnu jsem nejdřív macerovala v jaru.

      1. Vylila jsem na to vařící vodu z konvice. Je to dobrý, vosk plave 😀
        Kuchyň taky (chuckle)
        Hlasuji pro zařazení papírových utěrek do kolonky největší vynálezy pro dobro lidstva 😀

        1. To si piš. Já je používám naprosto na všechno. 😛 Od vysušení omytého masa, přes různé nehody v kuchyni po umytí prdky kocourovi. On mívá někdy rychlý krok a pak se prostě pořádně neumyje. Já namočím složenou utěrku do vlažné vody a tu prdku mu utřu. (chuckle) On se pak tváří, že jsem ňáká drzá, ale je rád, že je zase frajer. Má ten občasný problém od kotěte. Asi se na něm podepsal jeho problémový vstup do života.

  6. Milý Terro, tradičně skvěle podané vyprávění s překvapivou pointou (inlove)
    Jinak Molly představuje právě ty kočičí vlastnosti, které nechápu a jsem schopná těžko akceptovat. Jako člověk psí si jen těžko zodpovídám otázku – jak jen mohla odejít a prostě bydlet jinde? Vím, že to kočky občas dělají, ale když si představím, co strachu a výčitek bych kvůli nezvěstné kočce vytrpěla a pak zjistila, že šla akorát schovat svůj poklesek… (chuckle) Asi bych ji přetrhla dodatečně! (wasntme)
    zdravím smečku od CEDRu a doufám, že už Terra-san taky aspoň o tvorbě přemýšlí (blush)

  7. Terro, děkuji za info o koťatech – takže pohádka má nejen dobrý konec, ale i skvěle zakončené pokračování. Díky

    Vave, velice trefné přirovnání. 😀

    Kytko – gratuluji k odsádrování

    EvoŽ – ať u Ginny vše probíhá v zaběhlých úspěšných kolejích a počet šťěňátek zůstane na té nižší hranici.

    Přidávám odkaz na videjko, které jsme dneska dostali. Důkaz, že i kočky sníh potěší – tahle se s ním setkala poprvé. U nás se holt takovéhle radosti nedočkají nikdy

    http://www.godvine.com/Playful-Cat-Ventures-Into-Snow-for-the-First-Time-2724.html

    1. Maričko, to video mi připomnělo Mínu za mlada. Milovala čerstvý sníh. Doprovázela mě na hrabání sněhu. Když byl prašan, tak vždycky vylezla na odhrabanou kupu a pak se klouzala po bříšku dolů. Oči zavřené, čumák natažený a už jela. Nedělal to její brácha Mr. Zrzavý, ani Mouryn. Ale ona jo. Odhaduji do sedmi let. Teď už ne. Prý se to pro důstojnou skoro 14 letou dámu nehodí 😀

  8. O kočkách neviem skoro nič ,zdajú sa mi byť tajomné a nezávislé.Príbeh je neskutočný a prerozprávaný vtipne a s láskou.Usmievam sa celý deň ako sem nakúkam,aj keď som ubolená-považte dámy že som sa potkla s obedom v ruke a vymlela celá celučká so strašným buchotom/!/Hasiči od pultov ma dobehli dvíhať-hanba ako Brno.Ale okrem odrením a opuchov na oboch kolenách žiadna ujma, ešte aj obed som zachránila.

    1. Verenko (inlove) , jsi neobyčejně šikovná baba, když jsi oběd uchránila! Stál alespoň za to? (wasntme) 🙂

    2. Verenko, máš všecky moje sympatie, jsme jedné krve.
      Aneb, jak pravil ten Skot, co sjel z meze a ucítil na prsou podezřelé vlhko: „Bože, dej ať je to jenom krív!“
      (chuckle)

    3. Verenko, stává se to i v lepších rodinách a směji se jen tajně.
      Kdysi mi manžel vyprávěl, jak v jakési kavárně šel kolem něho číšník, v každé ruce talířek s šálkem kávy. A právě v ten moment přišlo na číšníka kýchnutí. Manžel velice komicky předváděl, jak se chudák číšník zastavil, nadechoval, nadechoval, hrnečky v rukách se mu začínaly podezřele chvět a choť nevěděl, zda má přiskočit a hrnečky odebrat, nabídnout číšníkovi „třetí ruku“ před ústa, nebo od stolu zbaběle utéci, aby mu ta káva neskončila na svetru. Prý číšníka kejchnutí nakonec přešlo a kávy bez úhony donesl kam měl. Podle zákona schválnosti i mě začne podezřele šimrat v nose právě v podobných situacích.

      1. Verenko, omylem jsem vynechala, že jsem samozřejmě ráda, že jsi se nepomlátila (dokonce i bravůrně zachránila oběd) – honem doplňuji, aby sis snad nemyslela, že nesoucítím.

    4. Verenko! To jsem ale ráda, že jsi celá (inlove) a oběd nakonec skončil tam, kde měl, tedy ne na podlaze, ale v tvém žaludku 😛
      Jinak koukej, jak se hodí mít po ruce dvorné hasiče! (chuckle) Taky bych je už kolikrát ocenila!

  9. Ano, ano, někteří zástupci kočičího národa dokážou být náramně tajuplní (inlove) I já o tom něco vím. Jen jsem se nedopátrala nového bydliště Mr. Zrzavého. Ale zapomenout nejde.
    Terro, náramné čtení (clap) A co se týká OTP (ozdobných tukových prstenců)? Mína i Mouryn už koncem minulého týdne vyhlásili každoroční akci HDP (hubnutí do plavek) a oba mě zahanbují velmi tuhou disciplínou. I z plných misek ujedí jen polovinu donedávna běžné porce (smirk)

    1. Tak u nás se zatím do plavek nehubne, prý možná ještě bude zima a vůbec… 🙂 Kdo by si odpíral, když služebnictvo podstrojuje.

  10. Milý Terro, tohle kdybych četla v nějaké knížce, pomyslela bych si: to snad není možné, co si ten autor nevyfabuluje, jen aby čtenáře pořádně napnul… Ale život mě už trochu poučil, co se kočičích cestiček týče.
    Jsem moc ráda, že to dobře dopadlo. I když Molly mohla aspoň poslat kartičku „mám se dobře“ nebo třeba holuba, můra jedna mourovatá.
    Vy jste fakt Molly Flanders četli??

    1. Já přečtu skoro všechno, co se mi dostane do ruky, a ačkoliv pan Defoe není můj „z nejoblíbenějších“, Moll Flandersovou jsem kdysi přelouskl. Ale film už jsem neviděl a ani Molly neměla s touhle literární postavou mnoho společného (snad jen tu zavilou touhu po samostatnosti 🙂 ) U nás kočkouři přicházejí ke svým jménům obvykle jakýmsi vnuknutím, prostě k nim to jméno „sedí“… Tedy – pokud chovatel nedá kočině rovnou nějaké jméno, které sedí samo od sebe – jako třeba Ruby.
      🙂 Pak neměníme…

  11. OT: Konečně jsem bez sádry! Pan doktor je s výsledkem spokojen, nakonec se vše obešlo bez operace. Děkuji za Zvířetnické palečky. (inlove)

    Přeju Dalmi, ať čas do zahojení rychle uběhne! (wave)

    1. Výborně (inlove) . Teď už jen nemilosrdně rehabilituj – začátky nejsou nic moc, ale vyplatí se. (y) (y)

      1. Ano to je!
        Bez bandáže mám pocit, že dopadne jako ta plastová lžička v horkém kafíčku ve filmu Pelíšky a já budu řešit otázku „Kde soudruzi z NDR udělali chybu?“ (chuckle)

        1. Neboj, kdyby nedržela, tak by to ještě nesundali. A pořiď jí bandáž v podobě svalů. 🙂
          Radši rychle, dokud není zatuhlá moc.

        2. Milá Kytko (inlove) , to jsem ráda, že už máš sádru pryč. (h) Ruku brzo rozcvičíš, chce to hodně hladit Oldíka, a půjde to samo. (nod)

    2. Kytko, to je náramná zpráva (clap) Tak šikovně rehabilituj. Dalmi ti dejchá na záda. Taky už má být odsádrovaná (inlove) Teď mě napadá, že to už sem někdo možná napsal, jen já četla ledabyle. Jak říkávala babi přeslicová: „čteš to jen tak hopkáčopřesbláto“ (chuckle)

  12. Milí terrovi, váš azyl je zřejmě vyhlášený. Kdoví, jestli Dorotka-Molly neměla obavu jít s outěžkem domů, co by tomu řekli lidi? No ale snad už má definitivně jasno v tom, kde se má zdržovat, a tak vašeho pohostinství můžou využít jiné potřebné kočky (inlove)

    1. Letos se bezdomáčů příliš neurodilo, jsou tam jen tři misky… bývalo jich někdy postupem zimy i osm. Začínalo to na dvou, pak jsme vždycky ráno při krmení zjistili, že nám přebývá kočka a doplnili jsme další misku. Pak zase přebývala kočka, někdy dvě…da capo al fine. Letos se vyskytuje jedno mourovaté individuum (nejspíš kočka), Ivan Hrozný (bílý obr s rezavým ocasem, který vypadá, jako by nebyl jeho) a mohutný mourek s bílými ponožkami na všech tlapkách, očividně mladý, plný elánu… podezřívám ho, že to „bezdomovectví“ předstírá na několika adresách.

  13. Mně Molly-Dorotka připomíná dámu z lepších kruhů, která se dopustila nelegitimního poklesku, a proto odjela na venkov za účelem diskrétního slehnutí. Poté, co se ujistila, že její děti jsou zaopatřeny, vrátila se zpět do své domoviny coby počestná … kočka. (wasntme) (chuckle)

    Báječný příběh, milí terrovi (h) , jsem tuze ráda, že se šťastným koncem. (clap)

    Přeju všem krásný den. (h)

    1. Jasně dáma s outěžkem se uklidila na venkov za účelem slehnutí… (chuckle)
      To jsou ale poťouchlice ty kočky. Hlavně že je Dorotka-Molly v pořádku a má se. Takhle občas z dálky pozoruju Mouřenína. Prostě se jednou odstěhoval a bydlí asi o 4 domy dál. Je z něho kocour jako stodola a má se jako prase v žitě (hýčkaný rozmazlenec). Je mi líto, že nemám kotě po Timůře, ale jsem šťastná, že je v pořádku.

    2. (chuckle) (clap) Přesný!
      A teď jí ovšem nezbedné služebnictvo překazilo krásný plán tím, že, jak mají služební duchové ostatně ve zvyku, celou záležitost vyžvanilo. 🙂

      Vždycky když čtu zdejší příběhy o kočkách, nestíhám trnout. Jsou tak jiný než psi! Co budu dělat, pokud se mi do Makovýho domečku nastěhuje kočka??? Jak to jen Jeho / Jejímu Veličenstvu vysvětlím, když neumím kočtinu? 😡 (angel)

      1. Ech Io, ona či on tě kočetinu rychle naučí. A jak tě znám, ty kočičí šelmu zase rychle naučíš člověčinu.

        A do domečku kočičák patří – kór jestli kolem Makováčku nevede frekventovaná silnice.

        Život se ti zvětší o další prostor – zjistíš, že tě nerozhází mrtvola v posteli (tuhle mi Zikmund donesl óbržížalu až do ložnice – A V LEDNU – úplná Maruška (chuckle) ) a začneš důsledně používat dezertní talířky (ono položit si krajíc chleba na holý stůl, když si člověka není zcela jistá, jestli ho nepoužil Zikmund na porcování moravského vrabce, si jeden dvakrát rozmyslí (wait) ).

        1. Dneska mě Posting Too Quickly žere s obzvláštní chutí, fix!

          Sem se rozepsala, že úlovky mi neva, ale na stole jsem ještě myš neměla. 😀 Kost i s broukem v posteli, jo. Myš těsně před čumákem, když jsme bivakovali v lese, jo. Ale na stole ještě ne.
          Zatím jsem znala jenom kočku divokou sklepní z chaty. Tak se uvidí. 🙂

        2. YGO, JSI VRAHŮNKA!! MOJE BOLAVÝ ZÁDA , VZNIKLÁ KVŮLI NATAŽENÝM NĚJAKÝMU SVALU, CO JSEM SI PŘI UKLOUZNUTÍ NA LEDU PŘIVODILA UŽ MINULÝ TÝDEN A NECHTĚJ POVOLIT , SE MOC PÁDEM PDO PC STŮL NEPOTĚŠILA. TO MÁM ZATO, ŽE TĚ ČTU.

      2. Přesně jak píše YGA – to jsou zbytečné starosti 😉 prostě najednou tam bude kočička a ty časem nebudeš ani chápat, jak jsi mohla žít bez jejího vrnění (h) a CD bude vědět, kdy je správný čas!

        1. Ale, pokud se ti napěchu je do života kotě, tak se koukej, kde má bráchu, nebo sestřičku. Pak teprve uvidíš, jak vypada řivot plný kočičin a budeš mít pusu od ucha k uchu. A čičina nebude nikam chodit. Nikdy nebude sama. Vzpomeň si na moje rady. (inlove) (cat) (cat)

  14. Možná je lázeňský a porodní dům U Cedru dobře znám a v kočičích novinách vycházejí články spokojených klientů a klientek.

  15. Díky za další, typicky Terrovsky laskavý náhled do kočičího světa. Opravdu je pes a kočka rozdílný jak slunce a měsíc. Naše holky v době březosti jsou mazlivější a drží se nás jak klíšťata. Zjevně spoléhají, že jim s odchovem pomůžeme (holt smečkové zvíře). Molly byla (je) fakt potvůrka.

    Akorát se téma hodí k mému OT. Včera jsme byli potvrdit březost. Ginny zase čeká hordu malých černoušků (při čísle 8-9 veterinářka vzdala přesný odhad počtu štěňat, tak se obávám zase dvouciferného čísla). Tak držte palce, ať vše dobře dopadne a tlupa malých bezdomáčů najde domov. Jinak udělám tombolu na srazu Zvířetníků 😉 a hádejte, co budou ceny?

    1. Mám poněkud trapný dotaz: Ginny je kočka nebo pes? Přesněji – černoušci budou koťata nebo štěňata?

        1. Aha, tak tu znám z vyprávění 🙂 . A EvuŽ samozřejmě taky, ale kdo ke komu patří mi ve většině případů uniká.

          Jedna známá přede mnou totiž neopatrně zmínila opatrný zájem o soužití s kočkou…

    2. Milá EvoŽ (inlove) , blahopřeju vám k očekávanému outěžku. (y) (h) To zas bude u vás v domečku rušno. 🙂 Jsem zvědavá, jestli se Ája zase pohrne do porodní bedny, nebo zda už to nechá na Ginny. 🙂 A jsem zvědavá na tetu Popelku. 🙂

      1. Díky všem, matka se má k světu.
        Bába Ája hárala nastejno s Ginny, tak si tipuju, že s mladými vypomůže jako před dvěma lety. Derča už zažila štěňata vloni, jen bude závidět, že se o ni holky nestarají a bude víc otravovat nás – štěňátko všemi opuštěné umí, i když jí, potvoře, byly už 2 roky.
        Ale zpravodajství bude. Možná i včas. Musíte ale skoro měsíc počkat. Termín je od 22. února do začátku března (tipuju tak 24.-26.)

    3. To víš, že budu ostřížím zrakem lovit každou zmínku o tom, jak se mamka má. Při Tvé zodpovědnosti a zkušenostech lze předpokládat, že vše dobře dopadne. ŤukyŤuk.

        1. Já nezávidím, protože jsem v rekonvalescenci po odchovu a víceméně (finančně spíše méně) úspěšném udání devíti štěňat…

    4. EvoŽ, držíme palce, ať všechno dobře dopadne a těším se na hlásání z porodní bedny.

      1. Taky tak!
        A vsázím se sama se sebou, rozmnoží-li se stálý počet tvé smečky o další čubu, či nerzomnoží-li se.
        (Do hlavy nééé!)

  16. Milý Terro, moc hezké povídání, jak kočička ke štěstí přišla. Přála bych to všem kočičkám, co je teď zrovna zebou tlapky. Díky. (h)
    Byli jsme s Miou na veterině, myslela jsem, že má znovu kýlu. Houby kýla, špek je to a Čita ho má taky, takové hezké podbřušce. (cat) (cat) huckle) (wave)

    1. Ano prosím, ozdobné tukové prstence alias pneumatiky 🙂 Objevují se každý podzim i u koček zcela domácích – u nás je přeborníkem Dalí, který je během roku štíhlý a nohatý, ale na podzim žere za dva, tloustne za tři a srst mu zhoustne, takže kolem vánoc připomíná menšího lva a váží k 8 kilům… Peršům se tyhle výkyvy zpravidla ztrácejí „v srsti“ a Ruby je kočička nejvýše velikosti M, takže víc než 3,5 kila má málokdy.

      1. Jj, Mia , když leží na topení, tak jí svislá půlka ótépéčka visí dolů z radiátoru. (rofl) (wave)

        1. Náš Čertík už má skoro 5 kilo, ale sádla nikde ani gram, vyrůstá z něj sice mohutný, ale dokonale proporcionální svalnatý kocourek. A včera vymyslel, jak to udělat, aby páneček nešel ven bez jeho dovolení. Vždy, když jsem se začal oblékat, Čertík někam zmizel. Včera si naopak vyčíhal vhodnou chvilku, skočil mi na klín a spokojeně kulil kukdla, práskal fousky a vrněl, jak na pánečka vyzrál, protože když sedím pánečkovi na klíně, tak je vyloučeno, aby mi někam utekl, že? Škrt přes rozpočet mu udělal zvonek u dveří; má nacvičeno, že zvonek = návštšva = nutno zmizet, dokud se nezjistí, kdo to vlastně přišel a že nehrozí nebezpečí. Takže když vykoukl z úkrytu, zavíral jsem už za sebou dveře.

      2. Naše drobná carevna Mici Prachová má teď přes zimu 4,5 kg. Už se kapičku pronese. Dnes navečer budeme odčervovat, to abych koupila trochu mletého hovězího na odprošení. Kdybyste viděli ten znechucenej xicht, když jí cpeme piluli do krku. Shocking!

        1. Ano, znechucené xichty (a horší zažívání Céliny a Dalího) nás donutilo přejít na Profender, což jsou „pipetky“ a kapou se na kůži nad lopatkami jako třeba Frontline. Malinko to leze do peněz, ale kočenám není šoufl… a my nemusíme řešit problémy koček, kterým je šoufl. Pořádně.

          1. To mi vet nenabídnul. Příště se optám. Kdo se má na ten xicht koukat. Navíc je Prašivka vcelku udatná a urputná bojovnice a pro drápanec a kousanec nejde daleko. Ale zažívání má v pohodě.
            Díky Terro… Profender, znamenám si.

            1. Oni sice na veterině budou dobře vědět, ale hlásím projistotu předem – balení je třeba zvolit podle váhy kočky (malá-střední-velká). Dá se používat i pro malá koťata od 0,5 kg výše…

            2. Existuje ještě, co vím, Advocate a Stronghold, ale to je jiná cenová kategorie než odčervovací tabletky, ale funguje to i na vnější parazity včetně ušního svrabu.

              1. To ano, ale oba ty přípravky jsou takové „pecky“ pro kočičí organismus, že se (narozdíl od toho Profenderu) moc nehodí používat je jako prevenci. Jen když už „o něco jde“ – např. o ten úporný ušní svrab.

                1. A taky – co si pamatuji, tak přípravky, co ničí svrab, zase neničí tasemnice. A tasemnice dostanou docela snadno kočky, co loví a jí myši. Takže já taky preferuji tablety, co ničí i škrkavky i tasemnice. Na xichtíky nedbám, nacpu to do všech bez rozdílu bojovnosti 🙂

                  1. To jsou přípravky dvousložkové – uvnitř působí proti červům, tasemnicím, srdečním červům, vně proti blechám, svrabu a dalším potvorám, bohužel nepůsobí proti klíšťatům. Použili jsme před pár lety Advocate na totálně zablešené, černouché kotě (svrab) – blechy odpadávaly po desítkách, svrab se už nikdy neukázal.

                    1. Minimálně Stronghold na tasemnice nepůsobí, působí na škrkavky a svrab. To vím jistě. A protože jsem pár tasemnic u koček zažila, tak víc, co jsou to za potvory. A myši jsou přenašeči.

        2. zlatá moje želví Bezule. Co to mámo máš? Kuličku-kolečko (čti prášek), dej.. Ham! Polk! Hm..nic moc, něco lepšího?Maso, máma má maso! Dá? ..uuur mňam… Hodná máma.
          Moje Bezule,by venku zahynula hlady. (whew)

          1. 🙂 Hodná Bezule… U nás rezignoval na odpor Ebony. Po problémech s okem a různými jinými potížemi (pobyt na ulici se na něm asi podepsal víc, než kdo tušil) si zvykl, že do něj prášky a kapky nenutíme jen tak pro nic za nic a nechá se ukecat a uplatit lososovou paštikou. Ale Célině a Dalímu je po odčervovacích tabletách regulérně zle – to není kočičí svévole, ale slabý žaludek.

  17. Článek i komentáře jsou jak pohlazení na duši. (cat) [Chtělo by to smajlík hladící kočičí tlapky.)

  18. děkuju za Dorotku-Molly a koťata a za všechny minulé,sooučasné i budoucí kočky venkovní u Vás ….. (h)

  19. Kdoví proč se mi vybavila Moll Flandersová 🙂 .

    Terro, díky za tradičně velmi příjemné písání. Jj, jsou to nepoddajné svéhlavičky a je moc fajn vědět, že Molly-Dorotka trávila svátky jak se patří 🙂 .
    Chich, ale že dokážou potrénovat nervovou odolnost, drahoušci.

      1. Moll Flanders je postava románu od Daniela Defoe, sepsáno podle jejích vlastních vzpomínek.

        Děvče vedlo velice pestrý život. Byla prostitutka, mnohonásobná manželka (jeden její manžel byl její vlastní bratr), byla také zlodějka a mimo jiné byla deportována do Virginie. Pak si to zkazila a vedla bohabojný život. To ji tak zdolalo, že zemřela myslím v šedesáti letech, v odpuštění všech hříchů, jelikož byla nakonec bohatá.

        1. …pak si to zkazila a žila bohabojný život (rofl)

          No něco mi to říká , zřejmě jsem to četla, ovšem to už bude hóóódně dávno (think) najdu, doučím se,

          1. Tak je to jasné – žádná Dorotka (hmmm – podle mne se to jméno k ní vůbec nehodí, neb já si představuju Dorotku jako osůbku myšlení spíš – ehe – méně pronikavého), ale typická Flanderska. Dobře jste jí, Terrovi, jméno vybrali.

            Však i Molly si to nakonec zkazila, nechala se načapat a teď žije bohabojný život v přepychu a bohatství … (clap) (clap)

  20. hezké úterý všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Na „opuštěná“ kojeňátka kočičí si dobře pamatuju. Pěkná potvůrka je ta jejich mamina (chuckle)

  21. Trochu mi to připomíná můj boj za vykastrování Lízinky. Byla permanentně březí nebo kojící a za toho cca 1,5 roku zvládla 18 koťat – 6+5+4+3 a to ještě dvě adoptovala, takže vlastně 20. 😀

    1. Ja jsem si zas vzpomnela na nase snahy vykastrovat tajemnou pani Holsteinovou. Po 11 kotatech (vsechna umistena, 2 + 1 u nas) a dobrodruzstvi se to nakonec podarilo. Taky furt bud kojila nebo byla brezi a v nahodnych mezidobich se zjevne vydavala nekam na vejlet, aby se vratila zase brezi. Ale po vykastrovani se jako zaslouzila matka uz drzela kolem domecku a duchod si radostne uzivala.

  22. Milý Terro, díky za krásné povídání a za starost o Molly. Četlo se to jako pohádka. včetně toho dobrého konce – …a jestli Dorotka(Molly) neumřela, tak tam žije spokojeně dodnes. No a vy jste se jistě také vraceli domů z procházky s úsměvy na rtech. Nebýt vás, kdoví kde by byla Molly ta svoje koťata porodila a jak by to s nimi dopadlo. Doufám, že i ona našla své teplé doma a vyrostly z nich stejně krásné kočky jako je jejich máma.

    Posílám pohlazení všem vašim krásným „von“-chlupáčům.

    1. Maričko, jistě dovolíš, přidat se pod tvá slova.
      Jako začínající kočičí člověk lapám zkušnosti ze všech stran. Doufám, že Mňouk si své teritorium ubrání před nájezdy případných zájemkyň o asyl. Nevím, co bych dělala. Zatím se zdá, že naokolo jsou všechny čičiny vykastrované. Krom jedné zrzavky. Ta, jako zásobovačka miminek úplně stačí. Ale má, tady poblíž, někde doma a tak jsem ušetřena (CD KŠŠŠŠŠ!!!)
      Tuhle seděly za pletivem v sousedovic zahradě dvě poodrostlé slečny (no určitě to byly holky) jedna černobílá a před ní seděla malinká bílá víla s mourovatým flíčkem na ocásku. A ta malá kouzelnice pořád nakláněla hlavičku a docela jasně jsem četla: „Paní, nechala byste jít Mňouka si s námi hrááát?“
      A ta drobet větší černobílá doplnila: „A paní, neměla byste, pro nás, nějakou večeřičku?“
      Než jsem stačila odpovědět, vyřítily se Chypsinky, pozdravily a pod tújí v sousedovic zahradě bylo prázdno. Ale pak jsem, za čas, zahlédla, že ty dvě hospodaří v zahradě přes-souseda.

    2. Maričko, pokud máme zprávy, tak se jim vede dobře – černá Sazinka šla do služby k jedné slečně, co se ošklivě rozbila na lyžích a pomáhala jí s rehabilitací… O té jen víme, že pomáhá dál, i když slečna je už v pořádku a chodí po svých, byť to zpočátku vypadalo, že už nikdy chodit nebude… Dva výtržníci skončili ve vedlejší vsi na statku a jak jsem je viděl, vypadali ve společnosti velkého howavarta poněkud umolousaně, leč spokojeně a tlustě. Poslední kočinda s ponožkami je vlídnou domácí paní staršího manželského páru, obývá městský byt a vládne mu něžnou packou 24 hodin denně 🙂 Takže snad tentokrát opravdu všechno dobře dopadlo. Ne vždycky se to povede.

  23. Na povídání o Molly z Terrova si vzpomínám a i když bych už měla funět do peří nedá mi nenapsat, že je Dorotka pěknej vyčůránek 😉 . Musel být příjemný pocit potkat jí v dobrém bydle, byť si z vás udělala porodnici a odchovnu. Co ji k tomu asi tak vedlo?

    1. Kdo ví? Ale protože to podle všeho byla její první (a jediná) koťata, možná trochu zazmatkovala. Jak jí pud velel, hledala vhodný prostor pro výchovu mladých, a nakonec si našla – nás 🙂 A když hormony vyprchaly a koťata se rozešla do nových domovů, našla Molly nakonec i tu cestu zpátky domů…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN