KOČKY: Léčitelské schopnosti koček

Dnes budu psát o své první kočičce Hepince. Vím, že jí tu většinou pomlouvám, že je svá. Je to má první kočka a mám jí ráda. Ona sama však patří svým celým kočičím srdcem mému staršímu synovi Petovi. Peta je autista asperger, ale diagnostikovaný až v dospělosti.

 

 

Právě s Petou jsme si před 9 lety byli vybírat koťátko u mé kamarádky. Její kočka Čičolína povila 5 koťátek. Každé bylo jiné, ale Hepinka byla úplně jak z jiného kotce. Na malém tělíčku byly trsy chloupků, které už tehdy naznačovaly, že bude mít výstavní kožich.

Dala jsem si všechna koťátka na klín, všechna řvala jak pominutá, jen Hepina se na mě uvelebila a hrála si s mým prstem. Prostě si nás vybrala. Petu tehdy víc než koťata zajímala maminka Čičolína.

Když nám Hepinku přivezli po odstavení od maminky domů, byl Peta doma 3 měsíce po prvním zhroucení. Byli spolu. A tak Hepinka je Petova. Miluje ho, tráví čas v jeho pokoji a léčí ho. O tom jsem přesvědčená.

Sám Peta mi vyprávěl, že když mu bylo hodně zle, utápěl se v depresích, tak jen ležel a nechtělo se mu nic dělat, Hepinka mu vyskočila na bok a zahřívala ho. Dodávala mu energii.

 

 

V nejhorších chvílích, kdy to s Petou nebylo vůbec jednoduché, mu odebírala ty jeho bolesti na duši. Poznala jsem to na ní, bývala také nerudná. Prostě to špatné brala na sebe, jen aby mu pomohla.

Peta jí také miluje. Je k ní něžný, tak jak na nikoho není. Něžně na ní mluví a něžně jí hladí. Chová se k ní ohleduplně.

I když ho někdy přemůže aspergerská potřeba pořádku a vyčítá jí, že ztrácí chlupy. Pak se jí jde omluvit. Zažila jsem, jak se jí omlouval, že byl na ni nepříjemný. Často si na ni pokládá tvář. Říká, že mu to moc pomáhá.

Ona na něm také visí. Když se stane tak 1 x do roka, že Peta odjede na 3 dny k babičce nebo ke svému otci, máme doma kočičí trosku. A to doslova. Hepina nekomunikuje, sedí k nám zády. Nemluví s námi, nechce ani moc žrát. Tolik jí Peta chybí. Ožije až s jeho příjezdem. Vždy mu volám, že jsem strašně ráda, že se překonal a odjel, ale někdo šedý chlupatý že tu bez něho trpí.

Hepinka je hodně svá. Mazlí se jen když chce, nebo když je bouřka. Té se strašně bojí. To je pak jak beránek. Jinak je to paní kočka. Hrdá, sebestředná. Ale duši má krásnou.

Děkuji Ti Hepinko, že jsi na sebe vzala tu tíhu a už 9 let pomáháš Petovi.

Vím, že ho miluješ.

 

 

 

Panička Míša

Aktualizováno: 31.7.2012 — 18:05

54 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. ještě jednou všem děkujeme za milá slova.
    Hepince jsem je včera vyřídila.
    Synovi Petovi je dnes 25 let, včera jsem mu vyprávěla, jak se narodil.
    Dnes máme oslavu.

    Míša

    1. Milý Péťo, maminka s Hepinkou už ti popřály, teď ti přeji já všechno nejlepší k tvým pětadvacátým narozeninám. Tak vidíš, od tvého narození uplynulo už čtvrt století, mnoho štěstí a radosti v těch dalších letech. 😉 (y) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1)

  2. Povidani, co pohladi na dusi. 🙂 Nejak mi to dava rozum, proc si Peta a Hepinka vypestovali vztah. Asi komunikuji ne beze slov, ale jinak. Je zajimave, kdyz jsem mela nejakou operaci, tak domaci kocouri i Jakey zaujali misto u postele a s velmi kratkymi nutnymi prestavkami tam setrvali. (h) Byla jsem ulozena v obyvaku, a Chet se zacal citit v loznici osamely, tak si taky ustlal na zemi v obyvaku mezi tou zveri.

  3. Krásný příběh. At se synovi a jeho léčivé Hepince ještě dlouho daří (inlove) (cat) .

  4. Milá Míšo krásný příběh ze života mně dojal a jen si potvrzuji jak umí být ta naše zvížata úžasně empatická a ať mi nikdo neříká,že nechápou tvé bolesti, radosti, stresy. Máme doma chlupáče celý náš život a dobře vím jak umí pomáhat anebo vycítit,že není něco v pořádku.
    Hepince a Petovi přeji aby jejich soužií tbylo i dál tak pevné a kouzelné.
    Každé ráno se probouzím a Mia (cat) mně hřeje pod koleny nebo záda,přimnknutá bez hnutí čeká až vstanu. Otvírám oči a dívám se do zelených zorniček Čity (cat) ,která mně pozoruje zda se vůbec probudím.
    Sejdu z patra a psi nás vítají jakoby jsme se vracely z druhého konce světa po roce. (inlove)

    1. Jenny, přesně pro tyhle raní momentky jak popisuješ si život bez zvířátka doma už neumím představit (tedy ne na dlouho). Rusty jsme už minulý týden přestali zavírat na noc do vedlejší ložnice, aby si hollky zvykly. Smoky se kvůli tomu provokativně první asi tři dny na noc přesunula na okno do studovny, ale pak se vrátila k nám a spí znovu na mých nohách. A Rusty blaženě vrní stočená na prostěradle mezi manželovým a mým polštářem. No co si můžeme přát víc. (inlove)

      A doplním sem dotaz Marie, který včera vložila až úplně dole pod mým povídáním o Rusty, aby to tam nezapadlo. Bílá kočka Indy žije v garáži proto, že i přes naše opakované pokusy (hlavně po smrti Dixie) se se Smoky vzájemně nenávidí (šíleně na sebe skrze plot syčí, mručí, prskají a ježí se). Že by si na sebe v domě časem zvykly silně pochybujeme a i kdyby – za jakou cenu? Indy se má v garáži dobře, je tam spokojená a je to milovaná kočka. Garáží chodíme ven a dovnitř domu, takže nás vídá mnohokrát za den, vždy je pohlazena, pomuchlána a na noc má pohodlí v autě nebo na jeho střeše. Pokud jste nečetla, přečtěte si o ní můj samostatný článek.

  5. Milá Míšo to je moc milé a potěšující čtení. Tak ať Hepinka pomáhá Petrovi ze všech svých kočičích sil, kočička čarodějka. (inlove)
    Asi byly kočičky pronásledované v mnohých společnostech dlouhá údobí právě pro jejich zázračnou moc. Viděla jsem o tom pořad v televisi a bylo děsivé co si lidé vymýšleli a jak se ke kočkám chovali. Ale taky byly společnosti které kočky uctívaly jako bohyně.
    Jednou jsem se dozvěděla že se kočičky předením léčí, že tak dostávají tělo do rovnováhy. Možná že bychom měli rozeznívat svá těla hlubokými tóny jako tibetští mniši. Moje Tindra když si mi lehne na prsa a přede tak rozvibruje celou mne. Jsou to naše malé čarodějky, ty naše kočičky. 🙂 (cat) (cat) (cat) (cat) (cat) (cat) (cat) (inlove)

  6. Milá Míšo, vždycky mě moc zahřeje na duši, když se dozvím o tom, jak někomu zvířátko pomohlo a pomáhá (h) A navíc mně osobně taková informace pro změnu dobíjí moje vlastní baterky 🙂 Držím vám všechny (y) aby tahle vazba fungovala ještě moc a moc let (h)

  7. Míšo – tak tu sedím a dumám co napsat víc trefnějšího, než že je to krásný čtení, že je úžasný, jak se Hepinka dokáže navázat a jak jsou spolu propojený. Úžasný 🙂

  8. Empatie některých zvířat je neuvěřitelná a některá psí plemena ji mají přímo v plemenném znaku, jako třeba ti naši fudláci. Ovšem kam se hrabou na naši Princeznu, která jakmile mne chytne paradentóza – a ona to cítí ještě dřív než to začne bolet – mám ji nacpanou na tváři pomalu celou noc, byť jinak raději spí na mých zádech či bůčku. ovšem naprostou jedničkou byla naše Valinka, to byla rozená léčitelka

  9. A ještě jedno malé OT. Dnes slaví 8 let náš kocour Jidáš. Miluju ho a kdybych sama měla jíst tuřín dostatek gourmetek ve špajzu ze zoohitu bude vždycky priorita !Kategorizací „bytová kočka“ jsem ho připravila o požitek obstarat si stravu sám, tak je to má povinnost ! Taky je léčitel, moudrý rádce, vznešený gentleman. Ztělesněná čistota duše i těla. Jen s tím atletickým kocouřím tělem je trochu pozadu. 9 kilo je dost. Především ve chvíli kdy Vám 4 tlapky přistanou na břiše. Jestli přibere ještě půl kila bude nám do těla dělat dírky ! 😀

  10. to je krásné psaní o krásné kočičce – v léčitelské schopnosti těchto zvířátek naprosto věřím (však i sama mám jeden takový zážitek, někdy ho sem hodím) (inlove)

    a v tvém popisu Hepinky dámy, sebevědomé kočičí osobnopsti, která si sama určuje pravdla, úplně poznávám Nynyšku (h) :* (blush)

    ať vám to takhle spolu jde co nejféle (h) (h) (h)

  11. Hepinka je krásná kočička a jsem ráda, že je taková úžasná léčitelka. Spousta koček dokáže „docházet“ do různých hospiců a podobných zařízení a rozdávat lidem klid a pohodu, přebírat na sebe jejich strachy a nepohodu. Prostě umí uzdravovat. Jsem moc ráda, že je taková i Hepinka a jsem si jistá, že Petovi pomáhá mnohem více, než by člověk do takového drobného zvířátka řekl.

    Jen si při takové příležitosti vždycky vzpomenu na naši Micinku, která byla pravým opakem. Dokud byl táta v pořádku, byla to „jeho“ kočka. Prostě ho milovala, ale bohužel, jen co pochopila, že je nemocný, už se k němu ani nepřiblížila. To mě moc bolelo. Vyčítat jí nic nemohu, bylo to zvíře a navíc, ač jsme to nevěděli, byla sama nemocná. Jenže tohle dělala i jako úplně zdravá kočka. Mámě se po operaci vyhýbala obloukem, dokud se máma neuzdravila. Prostě každé zvířátko to má jinak. Jak je to s Amálkou, nevím, zatím v takové situaci nikdy nebyla.

  12. Hepčo to je krásný a hluboký příběh přátelství. Mám tahle vyprávění tolik ráda.(h) Hepinka je navíc opravdu nádherná, takže vše ostatní je přidaná hodnota. Léčitelské schopnosti, nebo spíš empatie našich zvířecích přátel se někdy mohou zdát při vyprávění za poněkud za vlasy přitažené. Jenže… každý kdo má blízký vztah se svým svěřencem ví, jak dokonale funguje „napojení se na sebe“. Po mé operaci ramene se kočky pravidelně střídaly v lehání si těsně k rameni a tím mi ho znehybňovaly a zahřívaly, což bylo pro léčbu velmi důležité, i ta bolest byla mnohem menší. A před třemi týdny v těch pařácích jsem měla naprosto hnusnou virózu, teploty lezly přes 39 a já nebyla schopná sama vstát ani z postele. Tak co myslíte ? Všechny ležely strategicky rozmístěné po dece a pokud jsem potřebovala z postele, musel je manžel nejdřív odnést. Samy nešly a ještě při odnosu vypadaly jakoby pod kožichem nikdo nebyl. Jakmile mě uložil zpět, byly do sekundy na svých místech. Věřím, že Peta má rád dotek kočičího kožíšku a naprosto specifického tepla na své tváři. Pokud mám „špatný“ den dělám to taky. Neskutečně mi to pomáhá, téměř hmatatelně cítím jak ta tenze duše povoluje. Těžko tohle vyprávět někomu bezzvířecímu. Opravdu to zní poněkud nevědecky… 😀

  13. Krásná dobrá Hepinka. Věřím, že Petovi pomáhá, jak nikdo z lidí nemůže. Ať je s vámi ještě moc a moc dlouho.

  14. Milá Míšo (inlove) , jsem mmoc ráda, že jsi tak krásně napsala o léčivé kočičí dámě Hepince, která tak úžasně pomáhá Petovi. (h) Přeji vám hodně sil, radosti a slunečných dnů. (sun)
    Přeju všem krásný den! (h)

  15. Milá Míšo, je to skoro zázrak, když se takové partnerství, jako o vás opravdu povede a moc věřím, že tvému synovi Hepinka pomáhá víc, než si člověk bezzvířecí vůbec dokáže představit. Ať vám to ještě dlouho klape (inlove)
    Taky mě napadlo, že bys možná potřebovala nějakou svoji „Hepinku“ (h) a z tvého psaní nepoznám, jestli je Honásek opravdu tvůj osobní kocour, nebo spíš manželův.

    1. Honáska jsem si sice na umísťovací výstavě v Plzni vybrala já.
      Ale máš pravdu Dede, je to kocour manželův. Honás miluje páníčka a páníček Honáska.
      Ale mě také ti kočičáci mají také rádi, obzvláště když jim servíruji krmení.
      Navíc, jsem jedna z několika, které se starají o místní kočičáky v naší nemocnici, kde dělám.
      Máme tu 3 stálé strávníky.
      Míša

    1. Všechno nej, milá Ap, ať ti psíci i koníci zdravě běhají a ty jsi spokojená, zdravá a úspěšná v čemkoliv, o co se pokusíš (inlove) (party) (^) (dance) (f) (f) (f)

      1. Sem se musím připojit, tady je vyjmenováno všechno (sun) Všechno nejlepší milá Ap. (^) (d) (f) (f) (f) (inlove) (party) (dance)

    2. Milá Ap, všechno nejlepší (rose1) (rose1) (rose1) a hlavně co nejvíc radosti jak s koníky, tak s (dog)

    3. Milá Ap (inlove) , přeju Ti všechno nejlepší a hodně zdraví Tobě i celé vaší pestré smečce. 🙂
      (sun) (f) (music) (^) (d) (f) (sun)

    4. Milá Ap, všechno nejlepší k narozeninám. Tady ti posílám náruč růží. (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1)

    5. Milá Ap. všechno nejlepší a hodně radosti s koníčky !!
      (handshake) (h) (rose1) (f) (d) (wave)

  16. Hepinka děkuje za pochvaly.

    Ona léčí i mě, nejen Petu.
    Když jsem přišla po operaci z nemocnice, přišla za mnou do ložnice, kde jsem ležela. A byla tam se mnou 2 hodiny, než mi odebrala bolest.
    Pak se sebrala a odešla.

    Míša

  17. Zdravím léčivou kočku Hepinku, je báječné, že takhle pomáhá. Zvířata neumí nic předstírat, prostě tu s námi jsou a už jen to bytí s námi je pro mne nabíjející. Na zlepšení nálady mi často stačí to, jak mě psi radostně vítají, když přijdu domů 🙂

  18. Hezký a hřejivý článek.
    Kočky i psi a pravděpodobně i některá další zvířata určitě mají léčivé schopnosti. Moc nevěřím na předávání „energií“, ale jejich bezprostřednost a averbální působy komunikace dokážou proniknout pod slupku depresí a problémů daleko lépe, než slova. Tu zvířecí bezprostřednost mají ještě malé děti, dospělý už ji má zanesenou společenskými konvencemi, výchovou. Žádný dospělý už není bezprostřední (a jistá část z nich je i neupřímná – což vytváří napětí mezi verbální a neverbálí komunikací – ta neverbální je upřímná, protože ji nedokážeme příliš ovlivnit a bývá v rozporu s tím, co ten člověk říká. Proto občas „vypnu zvuk“, abych koukala, co mi ten člověk sděluje).
    I mě „dobíjí“ ta bezprostřednost psů, jejich teplo, důvěra, hebký kožich. Klidně tomu říkejme jak chceme, důležité je, jak to působí.
    Hepinko, jsi báječná

  19. hezkou středu všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Pohlaď Hepinku (inlove) A taky sebe (inlove) Ať se Vám oběma daří držet kočičího páníka v co nejlepším stavu (h) a má na světě aspoň nějakou radost

  20. Hepčo, tohle pohladilo po duši i mě. Hepinku za mě podrbejte (tedy jestli to má ráda). Nedávno se mě kdosi ptal, jestli mám doma nějaké zvíře, a když jsem řekla, že kočku, dotyčný zřejmě v rámci společenské konverzace tvrdil cosi o kočkách a negativních energiích, že je přitahují či čo, a z postoje dotyčného vyzařoval názor, že kočku doma míti znamená s negativními energiemi si zahrávati. Já na to, že kočka leda ty negativní energie na sebe přebírá, protože i mně kočky pomáhaly při různých neduzích, a nehodlala jsem se nechat zatáhnout do nějaké přiblblé debaty. Ale stejně by mě zajímalo, kde se to s těmi negativními energiemi zkráceně negativněenergetickými kočkami vzalo… jestli to nebude honosně přejmenovaná pověrčivost!

  21. Kocky ( a kocouri, samo) jsou bajecni lecitele, tel i dusi!! Moc preji Petovi a Hepince, aby jim spolu bylo dobre a vubec vam vsem. Drzim moc palce.

    1. skoro všechny hračky Vilíka zůstaly v Providence (nafasovala je Armáda spásy) Ale (cat) košišta od tebe dorazila přes moře a skončila u nás v postýlce. Zatím ji Vilík před Betkou uhájil… ale Betka se tváří, že plyšáci jsou tady všechny její (chuckle) tak nevím nevím… (wasntme)

      1. Az ted jsem se dostala na net, totiz baliiim. Fuj. Moc me tesi, ze kosiska hamericka je s Vilikem kamarad (inlove) Moc ho pozdravuj,junaka a taky mladochy. kdy bude dalsi mrne? (chuckle)

        1. Pozdravovat budu zítra – brzy ráno jedu do Prahy, abych junáka trošku zabavila (je opravdu živé a akční dítko) – neb termín se mamině blíží a zhruba do týdne bude mimíš na světě. Na víkend jedou k nám, tak se košišta z konzulátu zase trošku „proskotačí“

          Balíš na prázdniny, nebo končíš „misi“ a balíš „ve velkém“ ?

          1. balim ve velkem, je to bes, tohle stehovani. Ale uz se docela tesim, jen abz yla tahle etapa za nami. Kocour uz je ted otravenz a uchylil se k juniorovi do pokoje, kde je zatim nejmensi binec. Nu coz, to take patri k nasi profesi… 🙂

          2. balim ve velkem, je to bes, tohle stehovani. Ale uz se docela tesim, jen abz yla tahle etapa za nami. Kocour uz je ted otravenz a uchylil se k juniorovi do pokoje, kde je zatim nejmensi binec. Nu coz, to take patri k nasi profesi… 🙂

  22. Zkusím znovu

    Milá Míšo, Hepinka je nádherná,vznešená bytost a vědomí vlastní důležitosti z ní přímo sálá. A tys o jejím vztahu s tvým synem moc hezky napsala. Je dalším důkazem toho, že zvířata dokáží léčit nemocnou lidskou duši, nebo do ní kolikrát alespoň vnést větší klid, než by dokázaly prášky. Vždyť jak často malé dítě bez zábran vypoví svoje „trable“ do ouška svého plyšového kamaráda, zatímco před lidmi ani nekvíkne.
    Přeji vám všem, aby s vámi Hepinka byla ještě hodně dlouho a pomáhala léčit.

    1. Maricko, moc gratuluji k Rusty! Je bajecna. Vratili jsme s ez vyletu do Maine a u vas uz prirustek (inlove.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN