BTW: Jestlipak je také nosíte po kapsách?

Sleduju je celý rok – jsou to moje oblíbené stromy. Miluju prstíčky jejich nově se rozvíjejících listů, nedočkavě čekám, kdy v máji své květové svíce rozsvítí. V dalších týdnech pozoruju, jak na místě květů vznikají maličké řemdihy… a jak rostou. No a potom přijde den D!

 

Tehdy v trávě pod svým oblíbeným stromem najdu již zcela vyzrálé řemdihy. Některé jsou celé, jiné praskají. A v prasklině potom zazáří poklad… sytá, jásavá, nezaměnitelná barva čerstvého kaštanu! Temně planoucí rezatá – pravá kaštanová – s tmavšími vrstevnicemi. Ach…

 

 

A já neodolám… nikdy neodolám! Sáhnu po ježaté slupce a opatrně ji rozloupnu. Ta chvilka, kdy mě studený kaštan, hebký a zářivý, zase po roce pohladí v dlani, mi vždy vzbudí na tváři pošetilý úsměv. Kdo by odolal! A jak už to bývá s oříšky nebo kočkami – prakticky nikdy nezůstane jen u jednoho.

 

 

Dnes už se ovládám a dovolím si jich sebrat do kapes jen pár. Tady u nás chodí na výpravy za kaštany celé rodiny – děti kaštany (a žaludy) sbírají a nosí do školy. Potřebují je myslivci pro dokrmování zvěře, stejně jako je užijí v zoologických zahradách nebo zookoutcích.

 

 

Letos však váhám, jestli si jich přece jen nenasbírám víc. Jsou léčivé a výroba masážní tinktury není obtížná. Nakonec, vodku občas od někoho dostaneme a nikdo z nás ji nepije. No… uvidím. „Můj“ kaštan má zatím většinu kaštanů ještě na větvích, mám tedy chvilku času na rozmyšlenou. Jen se nesmím rozmýšlet moc dlouho – divočáci a ostatní zvěř patrně váhat nebudou:))

 

 

A tak se dnes ptám – také trpíte kaštanovým puzením? Potřebujete je brát do dlaní, strkat do kapes, abyste je pohladili kdykoliv hledáte mobil nebo klíče? 🙂

Nebo kaštany skutečně k něčemu používáte – třeba na výrobu léčivých elixírů? Pokud ano, moc by mě zajímaly vaše zkušenosti… 🙂

 

Aktualizováno: 5.10.2020 — 19:14

32 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Taky neodolám a seberu každý rok pár hezkých svěžích kaštanů. Dám si je do tašky, do kapsy nebo na noční stolek. Případně nějaký propašuji do kapsy či tašky některému z mých blízkých. (chuckle)
    Letos díky našemu aktivnímu prvňákovi jsme provozovali sběr kaštanů ve velkém – naštěstí mám vytipovaná místa, a tak odjížděl spokojen s naplněnou obří taškou.

    1. Tuhle neděli jsme vezla mládež na hory a když jsem se vracela přes vesnice, byly vidět dvě věci – rodiny sbírající kaštany a rodiny pouštící draky 🙂 Oboje se mi líbilo! 🙂

      1. Na proseku sbírají kaštany důchodci, děti a podivné nezapadající existence jako já 😀

  2. Míša připomněla ta kaštanová zvířátka – kdo tu máte v okolí děti školou povinné, dělá se to ještě? 🙂

    1. Ano z družiny se pamatuji se na výrobu zvířátek (špejle, kaštany). Ještě předloni je vyráběla manželka mého synovce s jejich třemi syny. Jako součást podzimní výzdoby bytu. Dostala jsem tenkrát fotky, kde klučíci kaštany sbírali a pak hotová zvířátka. Celá výzdoba byla velice hezká. Nevím, jestli zvířátka vyrábí i letos.

      Ani já jsem nikdy neodolala sebrání několika kaštanů „do kapsy“ a jak Dede píšeš, bylo příjemné je v kapse hladit a rukou otáčet. Jen je škoda, že jejich krásný lesk a hladký povrch nevydrží tak dlouho, jak bych si přála. Moc se mi líbí obrovské svíčky kaštanových květů, celý strom jimi září. A i když už jsem byla velká a vdaná, kdykoliv jsem někde narazila na strom, neodolala jsem, zvedla nějaký list a z jeho žeber ytrhávala „kostlivce“ 🙂

      1. Ten pocit, kdy strčíte ruku do kabelky do spousty čerstvých kaštanů…! Sice jim to nevydrží, ale i pak pro ně mám využití. Internet je plný receptů na jejich zpracování.

    2. Dělá, kluci to dělali jak se mnou doma, tak ve školce a ve škole. I když, co jim je možno dát do ruky tavnou pistoli, je to jednodušší než zarážet do kaštanů nožičky. 🙂

  3. Ráda sahám na čerstvě vyloupnuté a pokud najdu, nosívám je po kapsách 🙂 Ta barva je fascinující.

  4. Na článek už se dlouho těším 🙂 plánují z kaštanů vyrábět tinkturu a další domácí drogerií a kosmetiku, tedy je to moje výmluva, abych denně sypala kaštany z kabelky.
    Pak jich mam pod posteli tolik, kolik je mi let, abych byla zdravá.
    Dnes se nás sběračů pod jedním stromem potkalo několik 🙂

    1. Jsi mi inspirací! 😀
      Tolik kaštanů pod postelí, kolik mi je let? není lepší už z toho množství udělat tu tinkturu na bolavé klouby? (wasntme)
      Uvidím dnes, jestli „můj“ kaštan něco shodil… ty, co jsou tady na vsi nechávám dětem 🙂

      1. U nás by teda kaštany pod postelí nevydržely ani pět minut, rychle bych omládla 🙂 jen bych je pak nacházela různě po domě stejně s vánočníma ozdobama, velikonočníma vajíčkama a teď už i podzimním listím.
        Ne, kaštany nesbírám. Ráda je vidím, líbí se mi, ale nechávám je v lese zvířatům. A letos teda je hlavně všude kolem nás strašně moc žaludů. Mraky.

            1. Teda žaludy, ne divočáci, těch se bojí (máme nedaleko od domu dobře oplocenou oboru s divočáky, je to častý cíl vycházek dětí i dospělých).

      2. Dozvěděla jsem se náhodou od Arengil/Sépy. Mám pod postelí šuplík, kde mám nepoužívané ložní prádlo, tak kaštany putovaly tam. A ještě mám misku kaštanů na komodě. Ony pohladí i na pohled.

        Ten moment, kdy nás kolem kaštanů kroužilo několik, oči na zemi a občas podezíravě na konkurenci, to je prostě nepopsatelné 🙂

  5. U nás v Plzni kousek u náměstí jsou Smetanovy a Kopeckého sady.
    A tam je hodně kaštanů.
    Chodím tudy v úterý odpoledne na italštinu a už se dívám, jestli tam jsou na zemi nějaké spadlé.
    Ale je to v centru a je o ně veliký zájem.
    Tak snad budu mít kliku a jeden pro štěstí do kapsy si najdu.

    Jako malá a s mými syny jsem dělávala kaštanová zvířátka.

    1. Najdi si ten nejkrásnější široko daleko! 🙂
      Kaštanová zvířátka jsme dělali ve škole a dobře si pamatuju, jak mi bylo kaštanů líto. Obvykle jsem vyrobila něco jako kulhavou žirafu… 😛 Samotné kaštany byly hezčí 🙂

      1. Přesně! Taky mně to přišlo jako ničení, stejně jako tvorba ozdob z jablek – ta mi přišla i dost nechutná, protože jablko možná shnije. Ale ten pocit, kdy strčíš ruku do hromady čerstvých kaštanů… aaaach.

  6. Po kapsách kaštany nenosím, ale ráda si na ně sáhnu – kór na ty čerstvě vylouplé. U nás je kaštanová alej Lednice – Valtice Petra Bezruče – pravda, je už trošku v dezolátním stavu, klíněnka tady úřaduje fest, i když se mi zdá, že letos je to trošku lepší. Přesto nám tu stromy shodily listy, nasadily další a znovu kvetou!

    1. Klíněnka je problém všude – však se koukni na fotku toho „mého“. Přestože tam jsou jediné dva kaštany široko daleko, stejně si je našla, mrcha.
      Podruhé na podzim obvykle kvetly kaštany na Vinohradech, tam, co dnes stojí OC Flora. Měly takové růžovější květy, než ty obyčejné kaštany… 🙂

  7. Minulý týden dělal tchán kaštanové mazání,padly na to dvě litrové Alpy.Kaštany nosíme v kapse také, loňské vyměníme za čerstvé.Jenomže těch kaštanů už není tolik co bývalo,u nás dost stromů pokáceli kvůli klíněnce.

    1. Bylinkové mazaní z Alpy vyrábím také, ale ne s kaštany – a právě přemýšlím, že bych to mohla zkusit. 🙂
      Prý se kaštany musejí oloupat a pokrájet na kousky nebo rozmixovat… Děláte to tak? 🙂

      1. Oloupe,nastrouhá a měsíc do tmy,občas protřepat.Ale asi je možné i namixovat.Babička používá na artritidu.

    2. Můžu poprosit o recept? Chci to zkusit, ale zatím netuším, jaký zdroj alkoholu použít…

      1. Odkaz neprošel,takže zkopíruji.

        Zhruba 10 kaštanů najemno nasekáme a zalijeme 200 ml francovky nebo lékárenského lihu. Ve tmě a chladu za občasného protřepání necháme tři týdny macerovat. Pak scedíme a nalijeme do čisté lahvičky.
        Asi 20 větších kaštanů oloupeme a nastrouháme nebo rozdrtíme v mixéru. Potom drť ve sklenici zalijeme 500 ml čirého nejméně 40% alkoholu (vodka, slivovice). Uzavřeme a necháme asi měsíc macerovat. Potom scedíme do čisté láhve. Skladujeme na temném a chladném místě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN