AKVARISTIKA: Živorodky a jejich divoké formy

5 fotoDříve bylo pravidlem, že každý akvarista začínal s chovem živorodek, a i dnes jsou živorodky skupinou akvarijních ryb, které zná každý, kdo se někdy – byť i krátce – akvaristice věnoval.

 

 

 

I když živorodé ryby představují čtyři čeledi, v akváriích se uplatnila nejvíce čeleď Poeciliidae s více než 200 druhy. Do ní patří známé rybky jako paví očka neboli gupky, mečovky a platy. Jejich domovinou je rozsáhlá oblast táhnoucí se od jižních států USA přes Střední Ameriku až do Jižní Ameriky. Mnoho druhů živorodek žije také na ostrovech v Karibském moři.

Živorodky se dříve doporučovaly začátečníkům jako ryby odolné a nenáročné, které lze snadno chovat a rozmnožovat. Mezidruhové křížení, které je u mnoha druhů možné a mimořádná schopnost vytvářet různé barevné formy uvnitř jednoho druhu vedly k tomu, že se živorodky cílevědomým křížením šlechtí. Takový odchov živorodek, které se mohou účastnit soutěží, kde jsou vystavované rybky hodnoceny podle přísných standardů, vyžaduje nekonečnou trpělivost.

 

1 foto

 

Začátečník bez znalostí genetiky a rozsáhlých zkušeností by neuspěl. Pokud chce akvarista vyšlechtit ustálenou varietu, vytvořit tzv. čistokrevný chov s trvalými typy akvarijních rybek, které si své znaky podrží i u potomstva, trvá to zpravidla 4 roky a je k tomu mimo jiné zapotřebí velké množství akvárií. Pohlaví se chovají odděleně a k páření se vybírají jen rybky se znaky, které se chce docílit u potomstva.

Pečlivým výběrem chovných párů a vyřazováním nevhodně zbarvených jedinců z dalšího chovu lze vypěstovat rybky atraktivního vzhledu s nejrůznějšími kombinacemi barev nebo s velikými ploutvemi.

Naprostá většina živorodých rybek čeledi Poeciliidae nabízená v akvaristikách vznikla výběrovým odchovem z přírodních forem. V domovině živorodek bychom nikde nenašli černé mečovky a variety známé jako mečovka berlínská, vídeňská, hamburská, tuxedo a mnoho dalších. Stejně tak nikde v přírodě nežijí platy žluté nebo platy s obří hřbetní ploutví. Ani přírodní formu pavího očka v akvaristických prodejnách nepotkáme.

 

2 foto

 

Vyšlechtěné živorodky jsou náchylné k mnoha onemocněním. Například u černých mečovek způsobuje množství černého pigmentu odpadávání ploutví a vznik nádorů. Vyšlechtěné ryby vyžadují vyšší teplotu vody a při teplotách, které by přírodní formy snesly bez následků, snadno onemocní.

Rozšířením vysoce vyšlechtěných ustálených typů rybek s líbivými tvary ploutví a s co nejvýraznějším zabarvením byla nabourána představa o odolnosti živorodek a jejich vhodnosti pro každého začínajícího akvaristu. Jestliže kdysi šlo chovat paví očka v desetilitrové elementce postavené na okenním parapetu, kde se gupky ve spleti plovoucích rostlin čile proháněly a množily, některé dnešní prošlechtěné odrůdy gupek s velkým tělem a dlouhými ploutvemi by to nepřežily a i ve velkém akváriu by byl problém je pro jejich choulostivost udržet.

Nicméně chov živorodek má své kouzlo. Většina druhů je vhodná do společenských akvárií a při dodržení určitých zásad jejich chov náročný není. Na parametry vody živorodky náročné nejsou, docela dobře snášejí vodu slabě kyselou i slabě zásaditou. Nevadí jim ani tvrdší vodovodní voda. Občas při výměně vody je vhodné do nové vody přidat na 10 litrů jednu čajovou lžičku kuchyňské soli. Většina živorodek žije v brakických vodách, kde do sladké vody proniká voda mořská a mírné osolení vody pozitivně ovlivní jejich zdravotní stav.

Akvárium by mělo být dobře zarostlé rostlinami (vhodné jsou také plovoucí rostliny) a osvětleno, aby se tvořily řasy, které jsou pro živorodky nezbytnou součástí potravy. Řasový povlak proto čistíme jen na předním skle a ostatní skla necháme porostlá zelenou řasou. Voda se musí dobře okysličovat. Vhodná je trvalá filtrace zabezpečující pohyb vody a její provzdušňování. K údržbě patří pravidelné odkalování dna a výměna alespoň třetiny vody za čerstvou.

 

3 foto

 

Výkaly živorodek znečisťují akvárium podstatně více, než výkaly jiných akvarijních ryb. Proto se voda musí měnit častěji (minimálně jednou za 3 týdny). Záleží na velikosti nádrže a počtu ryb. Zatímco v dobře zarostlém a provzdušňovaném akváriu se na jednu jikrnatou rybku o velikosti 4 cm počítá s třemi litry vody, na jednu živorodku téže velikosti by to mělo být šest litrů vody.

Živorodky přijímají veškerou běžnou sušenou potravu určenou pro akvarijní ryby. Je vhodné nekrmit pouze jedním druhem krmiva, ale krmivo střídat. Oblíbenou potravou jsou například sušené pakomáří larvy (Chironomus). Krmit se ale musí střídmě, neboť živorodky jsou velmi žravé a dovedou se doslova nacpat až k prasknutí. Nesmíme hlavně zapomenout dávat jim často čistě rostlinné krmivo. Pouhé ožírání řas v akváriu by jim nestačilo a bez rostlinné složky by zakrněly.

Kdysi nejznámější živorodkou byla živorodka komáří (Gambusia affinis affinis). Vzhledem připomíná samičku gupky. V tropických a subtropických oblastech, kde byla tato stále hladová rybička vysazena, se osvědčila se jako hubitel komárů Anopheles. Za vyhubení tohoto přenašeče malárie jí v Itálii postavili pomník. Rozšířila se zejména v jihovýchodní Evropě.

Před 40 lety akvaristiky běžně nabízely přírodní formu mečovky mexické (Xiphophorus helleri) se zeleným zabarvením a načervenalým podélným pruhem. Dnes se všude prodávají vyšlechtěné mečovky červené, černé aj., a pokud se někde mimořádně objeví mečovka zelená, není to již čistá přírodní forma, nýbrž kříženec přírodní formy s vyšlechtěnou mečovkou červenou, což prozrazuje větší či menší načervenalé zabarvení různých partií.

 

4 foto

 

S divokými živorodkami se sice v akvaristikách nesetkáme, přesto jsou stále akvaristé, kteří se jejich chovem zabývají. Je v tom kus nostalgie. Vzpomínky na zašlé časy akvaristiky, kdy se tyto ryby běžně chovaly. Má to ale i význam pro zachování původních přírodních forem, které mohou být ve své domovině ohroženy vyhynutím.

V 70. letech minulého století z akvárií náhle vymizela dříve hojně chovaná živorodka štikovitá (Belonesox belizanus) a předpokládalo se, že v přírodě se již nikde nevyskytuje. Akvaristé však v Mexiku na jedné lokalitě tuto rybku nalezli a znovu došlo k jejímu rozmnožení v akváriích.

Její chov je dost náročný a nejspíše by se nenašla akvaristická prodejna, která by ji nabízela. Nebylo by to komerčně úspěšné. Pozorování tohoto malého dravce v akváriu ale přináší nevšední zážitky, a pokud budou nadšenci, kteří se jejímu rozmnožování v akváriích budou věnovat, nehrozí, že by vyhynula.

Opatřit si některé přírodní divoké živorodky je často náročné. Chovatelů je málo a některé druhy se nedají ani v Evropě opatřit. Akvarista, který se chovem divokých živorodek zabývá, řekl, že nejjednodušeji se dají přírodní živorodky opatřit tak, že si je člověk nachytá.

I u nás jsou akvaristé, kteří propadli kouzlu divokých živorodek a podnikli za nimi výpravy na středoamerické a jihoamerické lokality, odkud si vlastnoručně nalovené rybky přivezli a u nás je dále rozmnožují. Věřili byste, že i divoká forma „obyčejného“ pavího očka – gupky byla k nám takto před lety přivezena z Venezuely?

Hodně chovů divokých živorodek u nás pochází z takových odchytů v přírodě. Přitom řada míst, kde ještě nedávno byly hojné některé druhy živorodek, mizí před očima, jak je ničí postupující civilizace, která je proměňuje ve skládky odpadků.

 

5 foto_1

 

Čeští akvaristé chovají a rozmnožují přes 40 druhů divokých živorodek čeledi Poeciliidae. To je pětina existujících druhů. Chovem a odchovem těchto rybek, kterým se běžné akvaristické publikace nevěnují a které bychom v akvaristikách marně hledali, získávají poznatky, které jednou mohou být využity. Nechtějí ani s akvarijními rybkami obchodovat.

Přesto si zaletí přes oceán nalovit divoké formy rybek, z nichž některé se před 40 a více lety prodávaly za pár korun, a které by dnes žádná akvaristika nechtěla prodávat a spolu s dalšími se snaží co největší počet chovů těchto „komerčně neúspěšných“ druhů divokých živorodek udržet. Nemají ambice vracet do přírody druhy, které jsou kriticky ohroženy. Jde rozsahem o malé chovy.

Se zánikem některých původních lokalit přírodních živorodek a ohrožením mnoha dalších míst je však akvaristický chov divokých živorodek praktikovaný akvaristy celosvětově něčím, co jednou v budoucnosti může přispět k záchraně v přírodě vyhynulých druhů.

 

Pozn.: obrázky divokých forem živorodek z publikace Akvarijní rybky, Zdeněk Vogel, nakl. Orbis, 1965

 

 

 

 

 

 

Aktualizováno: 9.8.2013 — 17:27

103 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Zdravím, děkuju Alešovi za další bezvadné povídání a ze srdce přeju všechno nej našim Zuzankám, Rputi i Zaně! (inlove) (f) (party) (h) (d)

    Byla jsem přes víkend zase ve škole, taky se ženil sousedovic synek – rodiny jsou spřáteleny přes generace, a navíc jaksi domácnost taky měla své nároky, takže mám zpoždění 🙂

      1. aido!!!!!! nádherné, nic jiného se nedá říct – díky! (y)

        i mojí Zuzance (h) (h) (h) (h) (h)

      2. Tak toho taky rada, a moc. A napadla mne taky. Ale k svatku jsem vybrala neco vibrantnejsiho – jako ten rock. V pionyrskem dome v Olomouci jsme na to tancovali na diskotekach. Cohenovu Suzanne jsme si pousteli, kdyz na nas padla spektakularni chandra teenegeru. 🙂

    1. Se mi to neotevřelo, prý není k dispozici to video. Nevadí ale pamatuji si dobře, že v Praze ve známé naší hospodě hrál Zuzanu, tak nějak po americku Tvůj renesanční muž. Slušelo mu to. (h) (wave)

  2. Snad pan Ales promine, ale ten posledni obrazek, Belonexos belizanus, mi fakt pripomina stiku. Coz mi obratem pripomnelo, ze jsem stiku (ricni, ne morskou) mela naposledy pred vic jak 30 lety. Lehce opecenou, ve smetanove omacce lehce strihle cesnekem a hodne pazitky, s platky citronu. A byla to dobrota prevelika. A tak bych si dala, ale nesezenu zde. Ale, nebudu rozezrana, zas mam jine veci. V ramci lekarske turistiky jedeme s Chetem za asi 10 dnu do Jacksonville na Floride na pobocku Mayo Clinic, aby neurologove prostudovali mou krcni michu a prilehle konciny. A protoze Jacksonville je u Atlantiku a mame tam dva kamarady muzikanty, tak uz planujem, co za morska potvorstva, cerstve vylovena z more, zase do sebe naladujem. Jeden kamarad je z Irska, ale rybar na Floride, a kdyz zrovna nelovi, tak jezdi s jednou bezva kapelou, vicemene ukotvenou v Columbii, po Americe.

    1. No štiku jsme měli nedávno, ale můj šálek kávy to není – má moc kostiček a to já nerada (shake) . Ale, na čem momentálně ujíždíme a čeho mám ještě dost v mražáku (nod) , to je sumec. Jéžiš, to je výborna ryba – pěkně jsem ji vyfiletovala, takže je bezkostná, masíčko jako máslíčko a dá se dělat na všecky možné způsoby. V týdnu si zase uděláme.

      1. Ja jsem koupila sumce pred asi 3-4 roky na vanoce v rodne vesnici, kde je dost dobre rybarstvi. V sezone maji veliky bazen, kudy protika soustavne cerstva voda a zrovna dostali cerstve sumce. Pekne mi ho naporcovali na filatka – MNAM. Sla jsem tam pro kapra, protoze to, co meli za kapry v Olomouci na meste v nadrzich bych nejedla,ikdyby mi za to platili. Oni ti chudaci kaprici snad propadali kanibalismu. No a kdyz jsem sla z domu k tomu nasemu rybarstvi, tak mama vzpominala, jak pred valkou na vanoce vzdycky meli sumce. A co me oci nevidi, meli v Holici cerstve sumce. A maminka byla prekvapena a mela radost. Neuveritelne dobra ryba.

  3. Mile Zuzany, Zuzanky, Zuzky, vsechno nejlepsi k svatku !!!! Pekne si to uzijte! (h) (^) (d) (f)

      1. P.S. Jestli chcete, pusťte si i ten zbytek, je to taková smyčka, jedna písnička hezčí než druhá, teda, aspoň mně to tak připadá. A přeju všem krásný den, mějte se fajn.

      2. Parada, Aido. Pripomina mi to Originalni Prazsky Synkopicky Orchestr – velmi podobny zvuk a styl. Ty jeste meli jako pridanou zabavu, ze obcas pousteli na koncertch mala modelova letadelka. Videla jsem je takhle jednou v Malostranske Besede. Mam tuhle hudbu rada, mam rada styl oblekani z te doby. Holt nostalgie.

        1. Když jsme byli na té Pohodě, Ondřej Havelka byl jejich speciální host a zpíval zrovna tuhle Zuzku, Zuzičku. Byl to neuvěřitelný zážitek – léto, teplo, sluníčko, těch zmiňovaných cca 15 tisíc lidí (většinou samí mlaďoši) a tahle hudba, moc se mi to líbilo. Večer jsme pak s částí orchestru a jednou ze zpěvaček „zapařili“ při náhodně improvizovaném vystoupení části členů Lemon Bucket Orkestra, kteří pak hráli druhý den, bylo to bezvadné, stejně jako celá Pohoda. Mám to tam moc ráda a už se těším na další ročník.

  4. HanoW, v tom prvním klipu jak je ta Olomouc, není v sek. o.26 , Karlova Studánka ? Ale možná se pletu. (wave)
    (ta budova hotelu nebo lázní)

    1. jojo – Zana, Zuzka z Hor, Rpuť… i v dorostenkách Zvířetnických by se nějaká našla (nod)

    2. Nojo, dnes je neděle zuzanková! 🙂 (h) Všechno nejlepší, milé Zuzky, Zuzanky, Zany i Rputinky. (h) (music) (d)
      Přeju všem krásný den. (h)

      1. Se s dovolením připojím. Líbí se mi jméno Zuzana a přeji všem těm Zuzanám zvěčněných v písní Waldy Matušky, všechno nejlepší a hlavně to zdravíčko.
        Zuzanková neděle od Vave, je moc hezké pojmenování dnešního svátku Zuzan.
        (inlove) (hadsheke) (wave)

        http://youtu.be/Xd1ntCjLB1M

    3. no jasně!!! (clap)

      všem Zuzkám, zanám, Rputinkám a dalším zdejším Zuzanám přeji všechno jen to nejlepší (h) (f) (sun)

      a mojí Zuzance taky (h) (blush)

    4. Zaně všecko nej, ať se jí dobře šlape po světě,
      a Rputi, ať jí to pořád rputí. 🙂
      (f) (f)

    5. Přidáváme se ke gratulantům – dvou i čtyřnohým Zuzankám vše nejlepší k svátku (rose1)

    6. Připojuji se k přání, Zuzany!
      Bohužel bez velké kytice, rameno ještě neposlouchá. (rose1)

  5. hezkou neděli všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Je krásně, půjdem ven

  6. Ke sklopcům a chytání koček v Čakovicích:
    v noci se do areálu nikdo nedostane, ale jsou tam velmi ochotní dva pánové ve skladu nábytku, s těmi bych se (třeba za flašku) dohodla a určitě by byli ochotní sklopec ohlídat a zavolat, kdyby se povedlo nějakou kočičku odlovit. Ostatně – už na mě mají číslo, kdyby se jim podařilo náhodou některou nějak chytit, mají tam spoustu škatulí od nábytku, hned bych přijela a zařídila další.
    Je to okraj Prahy, ale nikterak nedostupný. Teď už aspoň vím, že k člověku se natolik nepřiblíží, aby je někdo případně nakopl apod., hlavně aby je tam někdo neotrávil.
    Když dneska tak šíleně lilo, tak jsem na ně vzpomínala. Jsou ve staré boudě, kde se mají kam ukrýt, takže ve vlhku nebyly a aspoň se měly z čeho napít. Ale zítra mi to nedá a dojedu tam s další várkou krmení a zkontrolovat, zda do granulí i přes to, že jsou pod přívěsem, nenapršelo. Ta průtrž byla v Praze děsná, nedalo se vůbec jezdit, asi 15 min. jsem stála, protože stěrače nebraly a louže byly někde téměř neprůjezdné.

    1. krásná díla (nod)
      Zkusili jste akustiku hodovního sálu ?? Šestinásobnou ozvěnu ?? Je to neuvěřitelný zvuk – asi největší rarita celého Humprechtu

      1. My jsme tentokrát na prohlídce zámečku nebyli, už jsme tam párkrát byli. Tentokrát jsme šli výhradně po patchworku.

        Úžasná ozvěna je taky v klášteře v Plasech, trvá 9 vteřin. (y) Jojo, naši předci uměli stavět, klobouk dolů.

        Fotka Bety se zamženým Ještědem v pozadí je senzační, stejně jako ta na dece s Fanynkou. 🙂 (clap)

  7. Pane Alesi, mne by docela zajimalo, jak si evropsti akvariste vozi domu jihoamericke rybky. Musi mit na to nejake vyvozni nebo dovozni povoleni? Ale je fajn, ze prave nadsenci jako vy prispivaji k zachrane nekterych druhu. Nekdy si holt z toho sveta delame svincik.

  8. Kdysi dávno jsem u kamaráda viděl akvária, kde měl „paví očka“ a „špicplaty“. Paví očka (Poecilia Reticulata) měly žluté černě puntíkaté ocásky a ty špicplaty (normální Xiphophorus maculatus varianta s protáhlým ocáskem do špičky) byly červené a měly černé ploutve. To mě přivedlo k pořízení vlastních akvárií.
    Akvária máme dodnes s krátkými přestávkami bez, neboť jsme se několikrát stěhovali. Někdy menší, někdy větší. Momentálně jsme u menších modelů a hlavní část osazenzstva jsou tetrovité rybky, v jednom Tetra žhavá (Hemigrammus erythrozonus) a v druhém Neonka obecná (Paracheirodon innesi)
    🙂

    1. Ale před tím jsme měli větší skalárové akvárium. Vždy jsem chtěl skaláry. Ale dokud jsme si je nepořídili, nevěděl jsem, jací jsou to dravci. Menší rybky jako neonky jako kdyby měly na boku napsáno svačina 🙂

    1. Tady se přidám – protože asi tak jediné zvíře, které bych si reálně mohla v budoucnu pořídit, jsou ty rybičky, tak myslím, že si tohle vyprávění někde schovám… Díky

      1. halo halo půjdeš s námi na kafíčko zítra odpoledne? tak kolem 14,30 budeme v centru HK 🙂 ráno ještě juknu na maila, tak písni nebo jestli jsem to poslala číslo, písni sms papa 🙂

  9. Aleši, další zajímavý článek. Žasnu, co všechno o rybkách víte a umíte to velmi zajímavě předat dále. Neuvědomila jsem si, jak rozsáhlé je šlechtění rybek a že mít někdy akvárium se zařasenou stěnou se naopak doporučuje. No a vida, i malá rybička má v Itálii pomník.

    Karolíno, držím palce s kočkami. Pokud někdy v udoucnu budeš připravovat sklopec – chce to trochu cvik. Nevím, jak citlivé jsou ty vaše, my do našeho chytáme pásovce a vačice (vačice už 2x, pásovce asi 5x). To jsou dost těžká zvířata, zatímco kočky (natož koťata) jsou lehké. Nám se jednou chytly dvě veverky. Při první to zřejmě s nášlapkou ani nehnulo a zatímco se ládovala, vlezla tam druhá a dohromady už byly dost těžké na sklapnutí dvířek. Takže je třeba dvířka sklopce narafičit co nejcitlivěji na spadnutí (jen kousíček). To znamená žrádlo dát hodně dozadu (já misku přidrátuji do středu zadní stěny), nesmí stát na „nášlapce“ klece, zvíře na nášlapku musí dát packy. A pak dovnitř dozadu vsunout ruku a stisknutím vyzkoušet, jaký tlak je na nášlapku třeba, aby „spadla klec“. Pak podle potřeby upravit. Já klec nastavuji až když leží na zemi, protože jí mám tak citlivě, že předem nastavená při nešení jen tím pohupováním sama od sebe spadne,

    Bedo – nádherná videa !!!! Teda takhle pohodovou kočku na vodítku jsem ještě nikdy neviděla. MMCH posílala jsem ti mailík – dostalas ho?

  10. Ano, sklopnou past – takový drátěný „kvádr“, dovnitř se dá jídla a když tam kočka vleze, tak to za ní zaklapne. Nicméně na přendání ze sklopce do přepravky doporučuji použít kožené rukavice, ony kočky, když mají pocit, že jde o život, se mění v šelmy se všemi atributy… Manželovi jedna při přendavání prokousla palec i přes poměrně tlustou koženou rukavici.
    Určitě budete mít někde v okolí útulek a třeba by vám i pomohli, není to tak jednoduché, jak to vypadá. Držím palce vám i kočkám, pokud tam však zůstanou a nebudou vykastrované, bude jich tam za chvíli no ne milión, ale hodně… ach jo. Je mi těch zvířat nikým nechtěných moc líto.

    1. Jejda omlouvám se, to mělo být pod Karolínou a HanouW, nějak v tom tady neumím pořádně chodit, dvakrát mi to „uteklo“ úplně pryč a potřetí si to šlo kam chtělo…

          1. Jo, taky koukám, že než jsem odklepla, už tu na téma běží diskuse.
            On čas letí a na zimu spoléhat nelze. Ke mně jednou dorazila cca 5-6 měsíční kočička březí už v únoru.

  11. No, tak jak jsem stará, tak jsem naivní.
    Myslet si, že na mě před bránou budou čekat nadšené kočky a tleskat tlapičkama, že je někam povezu….. to můžu fakt snad jen já.
    Takže jsem aspoň nakrmila. Je jich tam celkem 5 – ty dlouhosrsté mourinky jsou dvě, pak jeden překrásný bíločerný dlouhosrstý „Mikeš“, ten plavý a ještě cosi bílého s mouratými flíčky.

    1. Očička mají jasná, jsou trochu ušmudlaní, ale jinak se všude hemží a běhají a podle řeči prodavačů diskontního nábytku chytají myši, hrají si spolu, ale chytit ani pohladit se nedají. Oni jim občas něco hodí, jsou ale všichni hubeňoučcí. Navykli si na prodavačku jahod, která tam měla asi měsíc stánek a krmila je pravidelně. Vždy na ní ráno čekali a nabaštili se, když odešla, protože sezóna skončila, tak tam čekají stále, ale marně.
      No, tak budu krmit já.
      Nakoupila jsem levnější granule, dala jim je pod obytný přívěs, aby do nich nenapršelo, zbodli 4 velké konzervy a zítra vyjedu znovu. Odchyt je nad mé síly, ale aspoň vím, že se o ně můžu takhle postarat. Snad to nějak finančně urvu, ale napospas osudu je rozhodně nenechám.

      1. V tomhle případě by zřejmě pomohl jenom sklopec. My jsme taky odchytávali polodivoká koťata, no už spíše skoro roční kočky,kvůli kastraci. Do ruky to nešlo, tak jsme si půjčili v útulku sklopec a chytali jsme je do něj. Takže jestli máte možnost půjčit si někde sklopec nebo raděj rovnou dva, tak to je myslím jediná možnost, jak na ně…

      2. Drzim kotatum palce. Jses moc hodna kocici mama. jak daleko k nim mas od toho, kde bydlis a pracujes?

        1. No, když jezdím na dispečink, tak je to při cestě, proto jsem je tam taky objevila.
          Jinak je to asi 5 km.
          Ale už jsem dohodnutá s pány z prodejny nábytku, že jim donesené konzervy vydají.
          Teď se ještě podívám po nějakých odřezcích masa a zkusila bych uvařit hrnec masa, do něj vločky a zeleninu. Dám to do krabiček do mrazáku a postupně jim to budu dávat. Tady v Ryby-drůbež-zvěřina odřezků je z bourání kuřat spousta a s paní se znám dobře. Bude to levnější.

          1. Krmení koťat snad pomůže vybudovat důvěru a snad se nechají chytit. Sklopec se snad někde sežene přes útulky – Beda? LucYnka? Budu vám moc držet palce.
            Určitě ale bude třeba je chytit, protože jinak kočičky hrozně brzo zabřeznou a budou tam další malá ušmudlaná koťátka. 🙁
            Jo, a příspěvek na krmení kvůli odchytu by podle mě mohl Zvířetník Karolínce poskytnout, co říkáte?

            1. taky bych to viděla tak, že krmit a postupně ochočovat, protože jinak tam taky může být na podzim pět krát pět krásných koťátek ;(

              sklopec už mám vyjednaný u koho teď je, kdyby byl potřeba, to mě samozřejmě napadlo první, když Karolína řekla, že chytit se nenechají

              JENŽE

              chytat kočeny do sklopce taky není žádná legrace, ne každý to umí a hlavně nelze čekat, že tam někoho odchytím ve tři odpoledne!!!!!! na takové akce se chodí hluboko v noci a ani já bych to asi „nedala“… je to celé prostě docela problém 🙁

              1. Nemyslím si, že by to muselo být zrovna v noci, možná navečer, v době krmení, dát tam sklopce a jídlo do sklopců a počkat opodál, například. Přes den by se tam asi musel sklopec nainstalovat ráno i s jídlem a doufat, že do odpoledne se neztratí. Nevím kde to je, jak je to frekventované místo (myslím přímo to kde se kočky vyskytují). Samozřejmě že souhlasím s tím, že to není jednoduché, chytat do sklopce. Bohužel to asi budou kočky hodně ostražité, a navykání na krmiče trvá někdy dost dlouho, než se přiblíží tak, aby se daly chytit do ruky. A pak stačí jeden neopatrný pohyb a může se začít nanovo… a kočky mohou být v půl roce březí.. není to vůbec legrace.

                1. jj, tu znám – myslíš „malou“ Petru (dceru Soběslavské)? taky jsem už slyšela, že to umí nejlíp

                  jinak s Dádou jsem už dnes mluvila, sklopec u sebe Šípovky mají, dokonce snad ještě jeden někde v Nehvizdech

  12. Není 25 jako 25,tedy stupňů. Dříve při 25 v místnosti jsme funěli horkem,dnes přátelé klepem kosu a přikrýváme si holé nožky ležíc na divaně. Chich, to jsou paradoxy pane…..
    Způsob tohoto léta nás pěkně vyučil. (chuckle)

    Jdu na rybičky. (wave)

  13. Celé dopoledne v lesích okolo Vranova…. 20°, bezvááááá!!! V noci ještě pršelo, ale bez bouřky. Příroda je jako vyměněná. Slůňo svítí, ale není vražedné jako poslední týdny, ale dnes je přítelem (handshake) .

    1. šikovná kočička (nod) LucYnka koukám z Chudínka tvaru radiátoru vykrmila docela macatého psíka (chuckle) A starý Skubíček taky ťapkal na procházku – užili jste si to jak je vidět všichni.
      Hele – jak se zachraňuje taková číča na vodítku, když ji „chce sežrat“ cizí pes ?? V náručí? Na volno většinou kočka stihne zmizet před psem do výšin… Nebo to i s vodítkem vezme na strom či plot??

      1. ano, v náručí (nod) – teda prý, neuskutečnila jsem… ale v jednom videu ji lucYnka v závěru čapne do ruky, poměrně razantně za kůži na hřbetě 😀

        já bych měla hlavně problém v tom, že bych žádného psa dopředu neviděla (shake) – ověřila jsem si, že na to asi nemám trénované oko nebo co, já je prostě nevidím (jednou jsem byla v ZOO s kamarádkou a jejím psem)… tentokrát jsem navíc točila, takže jsem čučela do hledáčku, to už jsem neviděla vůůůůůbec nic kolem (sweat)

        a jinak – no já mohla na kočičce oči nechat (h) , takže blížící se nebezpečí bych prostě neviděla (chuckle) … taky když mi lucYnka říkala, že bych ji mohla vzít teď některý den ven (ona tu týden nebude), tak moje okamžitá reakce byla, že bych se zbláznila strachy – že se jí něco stane, že mi uteče, že ji sežere pes… kdepak, já bych si sama netroufla 🙁

    2. Sakva, to jsou videa, to si tu nepustím už vůbec. I ty fotky se mi načítají pět minut jedna a s nejistým výsledkem… 🙁 ;(

    3. Tohle už asi nemám šanci naší Tindru naučit, teď jsou holky 4 roky staré. Tindra mi neustále zdrhá ven a já se děsím. Kdyby mohla chodit na řemínku na procházky byla by to jiná. Spokojenost na všech stranách. 🙂

      1. Zkus to, já letos naučila pár nových věcí sedmnáctiletou Penny. (y) Věk není až taková překážka.

      2. Velka Kocko, z toho si nic nedelej, to kocku nauci jen malo lidi, a jeste sim myslim, ze ta kocka by musela byt nadana nejakou extra specialni naturou – jako takovy kocici mimozemstan. Doufam, ze uz je lip. (h)

  14. Tak já dnes odpoledne zkusím „záchrannou kotěcí akci“, uvidím, nakolik budu úspěšná. Závisí to hodně na tom, zda budou vjezdová vrata otevřená nebo ne a zda se mi je podaří vylákat. Pokud ano, využiju nabídky JanyBu, děkuju moc a posléze Pavly.
    Pak se domluvíme, kam pro tebe dojedu a kam tě odvezu i s koťaty.
    Tak držte palce, uvidím, jak dopadnu.

    1. Karolíno, předpokládám, že už lovíš, ale – držím palce moc, moc!!!!!! (y) (h) (y) (h) (y)

  15. Hlásím – V Přerově celou noc pršelo, celých 28mm, venku 15 stupňů. Po dlouhé době jsme se vyspali. Jak píše Alex, obešlo se to bez krup, velkého větru, všechno se krásně vsáklo. 🙂

  16. Zdravím z Kyjova, jsme tu na táboře. Letos vyjímečně všeci 🙂 bouřka v noci úžasná!! Krásně se ochladilo.Frogáškovi nebude horko a třeba bude odjíždět až v neděli a ne už dneska, už na to není..

    ale jelikož budou zkoušky dva dny tak možná se s Terrynkem na nějakou odhodlám, ale musíme stopovat a stopovat a stopovat….

  17. Jj – být v tom horku rybička, to by bývalo bodlo. Včera tu vydatně (bez bouřky) zapršelo a konečně se nejen ochladilo, ale na chvíli zmizel všudypřítomný prach ze zemních prací v ulici.
    To neustálé přesýpání hromad hlíny v tom horku je příšerné. Trpím jak Job, větrám jen ráno a večer, když „nepřesejpaj“, ale stejně je všude prach, v domě naděláno a na co člověk sáhne, o to se umaže.
    Prádlo musím přes noc namáčet, ráno vylévám kolomaz a pak teprv můžu prát. Hnus fialovej! (puke)
    Prosím o tichou vzpomínku, protože to musím vydržet až do prosince a už teď mi z toho krapet šíbe. Grrrr!

    1. Tak to Ti teda nezávidím a hlavně nepřeju!
      My máme v ulici dvě obrovské stavby bytových komplexů. Když přivezou panely a přendávají je jeřábem, tak se z nich práší bílý prach – umyju auto a za 10 min. můžu začít znovu. Černá střecha auta je neustále šedivá, v bytě se přes den nedá otevřít okno a pracují ti pilní šmejdi 7 dní v týdnu! A ten hluk, když řežou dráty a kov. A když přijede víc náklaďáků najednou s tunami materiálu a motory běží naplno, tak to je v těch úzkých jednosměrkách fakt na prášky. Teď ještě částečně zničili povrch ulice na více místech, takže i v těch jednosměrkách jsou semafory, jak u blbejch!

    2. Klidně i hlasitou vzpomínku. Žila jsem takhle 6 let na kraji stavby tříúrovňový křižovatky a tunelů, takže vím přesně, co to je.
      Hlína ještě není to pravý. Počkej, až začnou betonovat.

  18. Chi, chi, někdo jezdí do exotických destinací lovit vodní příšerky na udici a někdo zase malé „gupky“ s cedníkem.

  19. hezkou sobotu všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Rybičkové povídání potěší (nod)

    Venku mlžno, chladno, neprší

    1. Hezké ráno a díky za včerejší přání pro JM ohledně počasí. U nás se splnilo, přišla bouřka bez pohrom, začala s ochlazením a vodnatá, deštivá noční fronta ve všem pokračovala. Máme 14° a vedro je z domu na ústupu. Už začíná svítit (sun) , ale doufám že teploty budou alespoň dnes příjemné. Chystám se na velkou prochajdu.

      1. My se právě teď vrátili z lesa. 14 hříbečků kovářů (maličkých, čerstvých) a jedna velká růžovka. Beta velmi nadšená – mokro pod tlapátka a chladno v lese miluje. Naběhala toho dost, užívala si průzkumničení. Kupodivu ani poslední asfaltový úsek k autu „necvakala“ drápky – šla moc hezky.

        1. Konečně začly aspoň někde růst. Já jsem dnes zeditoval fotky z odešlého týdne: měkkyně bažinné a kruštíky ostrokvěté se velmi povedly, kolega měl smůlu, takže ve středu jedeme znovu, protože jsme zjistili, že kvalitní fotka měkkyně byžinné znamená zalehnout do vody v živém rašeliništi. BTW, ještě předloni se tvrdilo, že Měkkyně bažinná u nás vyhynula a kruštík ostrokvětý pravý tu nikdy nerostl! Takže: Měkkyně roste na dvou místech; u Dolního Žandova a na Českolisku a Kruštík ostrokvětý pravý na dvou lokalitách poblíž Ústí nad Labem, celkem cca 50 rostlin. Měkkyní je víc, jen u Žandova jsme jich napočítali přes šedesát a to jsme prošli jen horní část rašeliniště; lézt dál by bylo o hubu.

          1. vstavače od sebe neroreznám. Jsem ráda, když nějaké potkáme, ale nezařadím je.
            Nejvíc různých orchidejek jsme vloni potkali při květnové dovolené ve vápencových kopcích poloostrova Gargáno. To se vlastně pořád šlo rozkvetlou botanickou zahradou. Šlapat v tom kvítí byla vysloveně škoda – ale jinak to nešlo. A to jsem šli po značeném stezníku…

            JIzerky mají několik „vstavačových luk“ , do rašelinišť spíš chodíme za rosnatkama a mým milovaným suchopýrem. To je jak pole s bavlnou, když se chytne správný čas…

    2. Venku chladno, ale slunečno. Jedeme na výlet na Humprech. Minulý týden jsem měla být na vernisáži patchworkové výstavy, ale vedro tomu zabránilo, tak vyrážíme dnes. Aneb ochladilo se, dá se žít.
      Alex, jsem moc ráda, že se i na JM ochladilo a propláchl se vzduch, moc vám to přeju. 🙂
      Rybičky si dám až tak k večeři. (chuckle)
      Přeju všem krásný den. (h)

      1. To mně připomíná, jak jsme se stěhovali poprvé. Akvárium bylo položeno na zem a můj první pes měl žízeň. (chuckle)
        Ona byla v lovu ryb v domácnosti vůbec expert. Její nejlepší kousek byl, když přizabila vánočního kapra košem čistýho prádla. Ten koš stával na vaně, byl tam takový zděný výstupek akorát na koš, no a Rikina ho shodila na kapra, sama si vyskočila na výstupek, odtud na dno koše, co už byl ve vaně, a… Kapra jsme jí vyrvali z tlamy, ale už stejně dodělával. 😀

        1. Zdá se, že účinky odboje byly děsivé, soudě dle psaní, se Ti vrátil humor a nadhled. (wave)

          1. Děsivé ani ne, mně stačí strašně málo, abych začala znovu zpívat vesele. Nebo naopak, když řvu o pomoc, tak mi už pár dní jde o život a přestávám to zvládat vlastníma silama. 🙂 Momentálně se v zajištění kamerou (pouštěnou, kdykoli vyjdu z domku, i na vlastní zahrádku), diktafonem (zapínaným vždycky, když se vracím domů, zhruba čtvrt kilometru před danou oblastí), policajtama, co řeší pitomcův přestupek (a vysvětlili mu, že a) jím vymáhaná vyhláška nebyla ještě ani zveřejněná, natož aby platila, a b) nemá právo osobně plnění vyhlášek vymáhat, od toho jsou tady jiní), pepřákem v kapse a slibem, že pozítří sepíšeme tu žalobu, cítím o trochu líp, než když jsem tu zplna hrdla řvala o pomoc. Což neznamená, že se cítím dobře nebo bezpečně, jenom že jsem pro změnu schopná usnout nebo dělat nějakou práci.
            (Ale tu práci na zahradě, výrobu schodů k domku a obkládání verandy pořád nějak odkládám. Stejně jako mi nepřiměřeně dlouho trvá se rozhodnout, že se opravdu už mám otočit a jít domů, když jsem někde pryč.)
            Hele a kdy že to dojedeš? 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN