MLSOTNÍK: Mexická omáčka Salsa

logo_mlsotníkMáte rádi rajčata? Urodilo se vám jich na zahradě tolik, že už nevíte, co s nimi? Udělejte si z nich Salsu. Nejtypičtější a nejoblíbenější ostrou mexickou omáčku.

 

 

 

Použítí salsy je široké. V mexických restauracích se podává jako předkrm, ale můžete si jí ozdobit třeba míchaná vajíčka. Nebo do ní zamíchat jedno či dvě rozmačkaná měkká avocada a získáte výborné „guacamole“. Hodí se i jako zálivka při pečení kuřecích prsíček nebo ryby. Můžete jí servírovat při posezení s přáteli jako tzv. dip.

V době, kdy nosím ze zahrady spousty rajčat, dělám salsu často, abychom se jí přejedli. V zimě, z rychlených rajčat jí lze dělat též, ale ze sluncem vyzrálých je mnohem lepší. My salsu jíme nejraději jako vedlejší přílohu. Misku salsy a chipsů položím na stůl a „dorážime“ se jí po večeři, když už na přídavek nemáme chuť, ale na salsu ano.

K salsa patří mexické tortilla chips – velmi dobré smažené trojúhelníčky, proužky nebo kolečka z kukuřičné mouky. Jsou křupavé, ale hlavně tvrdé, takže se jimi salsa dobře nabírá. Jestli se dají koupit i u vás, doporučuji, jinak poslouží bramborové chipsy, nebo klidně lžička a salsu rovnou do pusy.

 

3 - korenena rajcata pred pecenim

 

Salsu dělám podle receptu naší mexické přítelkyně. Příprava je možná pracnější, ale myslím, že stojí za to. A stejně po druhé přípravě zjistíte, že je to vlastně jednoduché.

 

Budete potřebovat

 

asi 12 (nebo i více) rajčat

střední cibuli

čerstvou feferonku, nebo jinou pálivou papriku

3-4 stroužky česneku (a navíc česnekový prášek – není nutné)

velkou hrst „cilantra“ nebo petrželové natě (přednostně listový druh)

citron

římský kmín (cumin)

sůl

velký hustý cedník

mixér

 

 

1 - Salsa

 

Postup práce

 

Polovinu nejčervenějších rajčat dejte stranou. Ostatní rozkrojte na poloviny nebo čtvrtky a položte na pečící plech slupkou dolu.

Vršky rozkrojených rajčat mírně posypte římským kmínem, solí a česnekovým práškem (nemáte-li ho, nevadí). Plech dejte nahoru do trouby pod zapnutý gril. Když ho nemáte, trouba bude stačit. Grilujte (pečte) asi 5-10 minut.

Horká rajčata vyndejte z trouby, na plechu otočte a ještě ze tepla stáhněte vrchní slupky. Při pečení rajčata možná pustí šťávu. Když je jí v salse moc, je příliš vodnatá.. Proto „svlečená“ rajčata sešoupněte do velkého hustého cedníku nad miskou nebo kastrůlkem. Nechte malou chvíli část šťávy vykapat. Pak rajčata přendejte do mixeru (zatím nemixovat).

Oloupejte cibuli, rozkrojte na půl a pokrájejte na půlměsíčky.. Oloupejte stroužky česneku. Podle toho, jak máte rádi pálivá jídla, použijte pálivou papriku podle vlastního výběru a dostupnosti (u hodně pálivých stačí malá a třeba i vyndat semínka). Já přidávám trochu zmražené pasty z vlastních rozmixovaných pálivých paprik. Ostrost ale do salsy patří, možná i proto je po ní pojmenovaný i latinsko-americký tanec.

Na uvolněný plech od rajčat „rozdrobte“ kousky cibule, položte česnek a pálivou papriku. Šoupněte pod gril asi na 5 minut, aby cibule trochu změkla, ztratila „syrovost“, česnek a paprika se mírně opekly. Vyndejte z trouby a nechte schladit.

Přidejte do mixéru k rajčatům. Nechte pouze krátce (jednou, nebo dvakrát ) v mixéru protočit. Nesmíte z toho mít kaši, ale omáčku, ve které jsou vidět kousky zeleniny. Omáčku přelijte do misky.

Zbývající syrová rajčata rozpůlte nebo rozčtvrťe. Lžičkou vykrojte vnitřní semena (už je jich v Salse dost a navíc byste přidávali další tekutinu). Vydlabaná rajčata pokrájejte na kousky a zamíchejte do omáčky v misce.

Mexičani do salsy přidávají zásadně „cilantro“, obdoba naší listové petržele. Zelené listy jsou cilantro, odkvetlá, kulatá semena se pak používají pod názvem koriander. Cilantro má svojí zvláštní kořeněnou chuť. Nám moc nechutná, takže do salsy používám petrželovou nať. Ta listová je výraznější, ale v nouzi samozřejmě stačí i kadeřavá. Velkou hrst lístků cilantra nebo petržele posekejte a nasypte k rajčatům. Celou směs promíchejte, podle chuti zakápněte šťávou z citronu a přisolte.

Salsa je vždycky částečně vodnatá. Pokud se vám ale bude zdát, že až příliš plave (záleží na šťavnatosti rajčat), můžete hotovou salsu ještě jednou na malý moment přecedit přes cedník (šťávu nevylévat, hezky vybumbat, je dobrá). Salsu dejte do lednice nejméně hodinu dobře vychladit. V lednici spolehlivě vydrží několik dnů.

Tenhle recept je kombinace syrových a krátce podušených rajčat. Salsu ale můžete udělat jen ze syrových přísad – tzv. Salsa Fresca. Je to mnohem jednoduší a rychlejší postup, ale chuťově trochu syrovější, a kyselejší. Nám více chutná uvedený recept, ale můžete vyzkoušet oba způsoby a sami se rozhodnout.

U Salsa Fresca se použijí stejné suroviny. Pokud vám vadí tvrdé slupky rajčat, můžete je krátce spařit v horké vodě a ze slupek svléknout. Rajčata i ostatní zeleninu pokrájíte na malé kousky (nebo krátce rozmixujete) a pak přidejte cilantro nebo petržel. Zakápnete šťávou z citronu, osolíte a přidáte špetku římského kmínu. Některé recepty ještě přidávají pokrájenou sladkou papriku (zelenou a žlutou).

POZOR s pálivou paprikou. Za syrova je ještě ostřejší, než pečená. Pokud budete rajčata „svlékat“, můžete dát feferonku povařit do vody, v které spaříte rajčata a pak jí vyhodit.

 

DOBROU CHUŤ!!!

 

2 - Salsa a torilla chips

Aktualizováno: 8.8.2013 — 19:32

149 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Maričko, rajčata můžu v jakékoli podobě a tvá salsa vypadá velice jedle 🙂 těším se až ji vyrobím a ochutnám, akorát letos nemáme rajčata ze zahrady…nějak nestíháme pěstovat 🙁 jelikož se konečně budeme stěhovat 🙂

  2. Pro Aidu – „na mražák“

    Pamatuju ledničky s malilinkatým mrazáčkem nahoře, tam se věci dávaly skutečně přímo „na mražák“, často tam i přimrzly. (nod) Dokonce si nejsem jistá, jestli ten prostor nebyl kdysi dávno úplně bez dvířek. Nebo že bychom je my doma měli ulomené?
    Tak si myslím, že se to v té době vžilo, spousta lidí dává věci na mražák či na mrazák, ačkoli by je měli dávat do mrazáku. 🙂

    1. Vždyť já vím, proto jsem psala „do hlavy ne“. 😉
      Podobný příklad je „dáme na mísu“, i když to něco dáváme do mísy. Takových blbin je vžitých hromada, všichni jsme na to zvyklí a nepřijde nám to divné.

      1. P.S. Teď se dívám dolů, že Yga dává věci (koláčky) „do“, ne „na“, asi je z bohatší rodiny a měli kdysi doma velkou lednici. 😉 😀
        Omlouvám se preventivně předem i zadem, nemyslím to vážně, nemohla jsem odolat.

        1. V pohodě. 🙂 Jen by mě zajímalo, jestli tam ta dvířka byla, nebo ne? Hmmmm, pamětníci?!

          1. Já je tam, prosím, pořád ještě mám. 🙂 A mám na/ve mražáku obvykle asi tak jedno platíčko na výrobu ledu a krabičku mražený zeleniny. U nás se maso ani ryby do foroty nekupujou. 🙂

            Ale snažím si vzpomenout, jak vypadala babiččina prastará plynová lednice. Mám dojem, že nějaká verze některé z těch ledniček s kulatýma rohama ty dvířka neměla.

            1. V těch úplně starých, velikých a kulatých mrazicí část nebyla, tudíž ani dvířka, v mátině Calexce ze 60. let dvířka byla (ono je to logické, byl by to veliký rozdíl teplot a ta lednice by to neutáhla), v další Calexce z 90. let už měla mrazák samostatný, dole.

              1. přesně tak, ten (poměrně malý) mrazá(če)k dvířka samozřejmě měl – jinak by to asi nemělo valného smyslu, ne?

                1. No, babička pak měla nakonec malinkou chladničku, která měla jenom výparník a ten dvířka samozřejmě neměl, ale když se dalo něco přímo NA něj, tak to, pokud toho nebylo moc, třeba jenom dva plátky masa, tak nějak jako připozmrzlo. 🙂
                  Jenže to bylo v dobách, kdy už existovaly ty obří lednice, co měly celej oddělenej mrazák.
                  (My takovou nikdy neměli, protože pro nás by byla stejně zbytečná. Pro jednoho nebo dva lidi je velká lednice se samostatným mrazákem příliš prostoru. 🙂 )

          2. Ptala jsem se mamky, první lednici,kterou si pořídili v roce 1968- tak ta měla minimrazáček bez dvířek, odmrazovala ji jednou za 14 dní..druhou Minsk, co si pořídili v roce 1980-ta měla dviřečka a pod mrazáčkem šuplíček..no a když mě nebavilo pořád jednou po měsíci odmražovat, tak jsem jí v roce 1997 koupila lednici s mrazákem šuplíkovým, co se odmrazuje sama, značka Altus nebo tak nějak…

    1. Film „Vyšší princip“ považuji za snad nejlepší film, který byl u nás natočen. Prvně jsem ho zhlédl jako školák.
      Vynikající obsazení! Otomar Krejča – jeho podání člověka na kterého dolehla hrůza celé té doby, ač sám ohrožen přímo nebyl,postava nacistického pohlavára, kultivovaného, zvrhlého, ale jinak, než jsem dosud v zjednodušených schématech znal.
      Zkrátka, kdyby pan Krejčík natočil jen tenhle jedinný film,je jeho zásluha neocenitelná !!

      1. Eh, zmizelo mi dlouhé povídání, tak jen krátce.
        Ten film jsem viděla jako hodně malá a dodnes si pamatuju, jak mi šel pod kůži. Dokonce jsem kvůli němu četla Němou barikádu a vlastně kdeco od Drdy dávno před tím, než to přišlo na pořad dne jako povinná četba.

        R.I.P. (rose2)

      2. František Smolík – Vyšší princip, nádherná role…a proti Hannjo Hasse,jako představitel vyšší moci…co z těch lidí i mladých (Kostka,Postler,Šmíd,Mistrík,Brejchová…) dokázal pan Krejčík dostat, to byla nádhera…tenhle film patří k těm, co u mě stojí hodně vysoko. Panu Krejčíkovi přeji šťastný život za Duhou (rose2)

  3. Dorazil pepřák. Hlásím, že v součinnosti s kamerkou za oknem, kterou tam stavím, kdykoli jdu ven, a s tím, že si policajti dali tu práci a zavolali mi, že to napadení dál zpracovávají, zatímco stížnost, kterou jejich prostřednictvím podal Debil, že jsem neměla psy na vodítku, odmítli, jelikož vyhláška, na kterou se Debil odvolával, tehdy nebyla ani vyvěšená, natož aby vstoupila v platnost, a dál mi řekli, že vstoupí v platnost až 17. – eh, nějak se zamotávám. Zkrátka zatím drží Debil hlavu dole. Nemyslím, že mu to vydrží na dlouho, ale jak ji zas zvedne, zase po ní dostane.
    Není to špatný pocit, že je člověk proti debilovi jednak v právu, jednak, a hlavně, mu spousta lidí pomáhá! Dík! (h)

    1. skvělé!!! a vůbec neuškodí, když budeš pravidelně cvičit s holí nebo mečem na zahradě…aspoň uvidí názorně, na koho si to zkoušel vyskakovat, Debil jeden 🙂

      1. Zdeni, dolejc dala Yga fotky z výroby svatebních koláčků – a ono se mi to nějak šouplo sem nahoru 😀

  4. A jeste jedno dobre letni jidlo temer bez vareni – tzv. BLT (od bacon, lettuce, tomato) sandwich. Do krplava osmazit angl. slaninu, spis tenci rez, Na toustovy chleba namazat krapet majonezy, naskladat nejake salatove listy, rajcata na tensi platky, slaninu, prikryt druhym chlebem, zmacknout rukou, aby doslo k nejake fuzi, zasobit se papirovyma ubrouskama a nechat si chutnat. Tahle kombinace mekkciho chleba, mekkych rajca, cerstveho salatu a kruplave slaniny je podle mne moc dobra. Myslim i Maricka zminovala jednou.

    1. My děláme něco podobného s bagetou, místo anglické šunku, trochu sýra. Hm, jen si musím nechat zajít chuť, musím držet dietu a je to poněkud kalorické jídlo s velkým obsahem cukru. ;(

      1. Tak to já ti poradím jedno nekalorický:
        Vezmi francouzskou bagetu, rozřízni po délce, ale neprořízni úplně. Rozřízni hodně zralý rajče a celou dužinu do té bagety vytři. Slupku sež…sbašti. A dál to má dvě varianty.
        — Pokap to olivovým olejem, dej tam plátky choriza a hodně na tenko naplátkovaný rajče.
        — Vypleskni do toho konzervu tuňáka a přidej nakrájenej list salátu.
        Oba druhy splácni a schroustej. 🙂

        1. Io, temer tak uplne stejne, vcetne toho tunaka, to delam taky. Protoze pouzivam tunaka ve vode, tak ho jeste obcas spojim troskou sezamove pasty tahini. Takhle to s tou pastou zni blbe, ale je to kombinace dobra, takova stredomorska.

          1. Jejda, tuňáka s tahini dohromady si nedokážu představit, jak to prosím chutná? (jinak, oboje mám moc ráda, zvlášť, jen mě to nikdy nenapadlo zkombinovat)

            1. Aido, ja kdyz to prvne cetla, tak mi to taky prislo hodne divny. nasla jsem to na sbirce receptu diety MUFA (monounsaturated fats), cili vuyzivat ruzna seminka, orechy, vyrobky z nich , olivac, olivy (ty ja moc rada nemam), ryby, atd. A ty recepty byly tak dobre, ze to ni jako dietu neberu. K receptu – my radi salat s tunakem, ale vzdycky v tom figurovala majoneza. To tahini tomu da takovou mdlejsi chut, takze to dochutim citronem a petrzelkou, pripadne zelenou cibulkou. Je to takove tuzsi, ale prekvapive dobre. Hele, ji to I moje tchyne. Znovu podotykam, ze k tomu pouzivam tunaka z konzervy, ale ve vode, okapaneho. A pouzivam albacore – ten je drazsi, ale jsou to kousky, narozdil od te levnejsi tunakove drti. A ted zas uz musim nekam mazat neco zaridit. Ahoj.

              1. Aha, dík za vysvětlení, příležitostně vyzkouším, jak píšu výš, obě suroviny zvlášť mám ráda moc.
                Jo, a taky mám ráda „tučňáka“ spíš „vodního“, kupuju ho v M&S, je dobrý a za dobrou cenu, kupodivu o moc lacinější než nějaká drť u nás v Albertu.

        2. Tak si to spočítej a uvidíš 😉 , byla jsem dost překvapená, kolik má zdánlivě dietní jídlo energie. No, to by nebyl až tak problém, ale nechala jsem se ukrkat na preventivní prohlídku, no a dopadlo to tak, že k doktorce jsem šla jako naprosto zdravý člověk, odcházela jsem s diagnózou metabolický syndrom. Doběhly mě vlastní geny a musím si počítat cukr, je mi blbě po prášcích, musím jíst, ikdyž nemám hlad… Naštěstí jsem i dřív toho chleba a pečiva nesnědla moc, nekouřím, nechlastám, takže ta změna stravování není tak drastická, ale i tak se cítím omezena ve výběru.

  5. Díky Maričko. To je přesně „patlání“ mého srdce. Já jsem od malička ochotná takovou omáčku, nebo kečup patlat i na pudink 😛

  6. Máme venku sympatických 13 stupňů a (rain) :O Trošku skok. Ale pršet tady začalo až asi v pět, takže jsem stihli i les. To bylo 16 stupňů a Betka si to užívala. Přestože les je dost mokrý (lijavce tady byly často a les má hodně mokřin a potoků), tak ani prašivka.
    Držíme palce Moravě, aby se taky zchladili a to bez nějakého řádění živlů…

    1. Sympatických? No nazdar, to snad ne. V létě má přeci být teplo a ne tolik stupňů jako v mírné zimě.
      Vím, že se svým názorem asi budu lišit a budete se na mě zlobit, jediného spojence asi mám jen v jiném Honzovi, ale opravdu si myslím, že létě má být léto a v zimě zima. Copak jste zapomněli na první půlku roku, kdy bylo pořád chladno a vůbec nesvítilo sluníčko? – to přece bylo hrozně deprimující, nebylo žádné jaro. Teď si můžem pěkně vyhřát kosti a v zimě na to vzpomínat, stejně to teplo nebude mít dlouhé trvání.

      1. vždyť víš, že já jsem ten exot, co miluje zimu, déšť, mlhu na blatech a ani metr sněhu mi nevadí (rofl)
        Teplo mám ráda jen u moře – a protože to tady nemám, raději dvanáct (klesá to stále), než víc než pětadvacet.

          1. aido, já takyyyyyy, ne jen jinýHonza!!!!!!

            lebedila jsem si teď docela dlouho (h) a pár (většina) lidí mě za to nesnášelo 😀 … ale docela jsem naakumulovala teplíčko, takže zatím dnes ještě nepropadám panice… ovšem doufám, že léto – PĚKNÉ léto!!!! – se ještě vrátí (clap)

            ano, v létě má být léto – a léto, to je teplo a hafo sluníčka!!!! dost na tom, že potom tři čtvrtě roku tu bude depkoidní tma a zima 🙁

          2. Nejsem až tak na chladné straně jako Xerxová 🙂 (h) , nicméně si myslím, že 25 stupňů je dostačující letní teplota. Když je víc, nebo nedejbože víc jak třicet, tak se stejně na sluníčku nedá vyhřívat, jednak kvůli UV záření, jednak kvůli úžehu. V bytě na slunečné straně musí člověk být za zataženými závěsy, s umělým světlem – to v zimě toho denního světla užiju víc. V horkých letních dnech si připadám jak za války, žiju za zatemněním. ;(

            1. Vave – já mám obě (tj.všechny) okna přímo na jih a celou dobu jsem je teď měla rozražené 24h denně, žádné závěsy, kdepak – co nejvíce slunce vpustit dovnitř, do duše a do srdce (h)

              to je vlastně taky na létu to báječné – setrvale otevřená okna (clap) … a pak taky ještě to, že když chci jít ven, natáhnu jen na nohy sandály a jdu – v triku a kraťasech, žádné svetry, bundy, atd., atd. 🙁

              1. Nojo, ale v sandálech a kraťasech můžeš chodit i ve dvaceti stupních, Bedulko. 🙂 Kdepak, jak je vedro, jsem zpocená a existuju jen napůl. (whew)

              2. Bosa chodím hodně (v těchto dnech jsem obuv měla jen v práci, doma a na zahradě bosky). Svetr a bundu nevytáhnu ještě dlouho (rofl) – dnešních 12 stupňů je stále na triko a kraťasy… právě jsem tak byla ještě s Betkou venku – déšť na chvilku zeslabil a tak se dáma uvolila jít vyvenčit.

            2. Já mám ráda ten speciální druh léta, kdy přes den svítí sluníčko, ale navečer se trochu zatáhne, malinko sprchne, takže se země ochladí a dá se spát. 🙂
              A pak mám ráda ten speciální druh zimy, kdy už v listopadu napadají tuny sněhu a drží se až do února – a já si sedím u krbu a hřeju si záda. 🙂

              1. No, pokud dobře pamatuju, takovýhle speciální typ léta tu nebyl tak posledních 20 let. 😉 Ale ideální představa je to pěkná, to zas jo.

                    1. Jasně, stejně jako ten plápolající krb v paneláku. 😉
                      Prostě básnická licence.

                    2. No tak ke krbu jsem se už dopracovala. 🙂
                      A fakt mě přestanou bolet záda, když se u něho nahřívám. (inlove) A že jsem tím trpívala pořádně.

                    1. Jasně! A když pak večer zaprší, vyběhnu ven a říkám tomu sauna! (rofl)

              2. Dneska jsem chodila v dešti v tílku, sic jen vždycky od auta k obchodu, ale bylo to něco parádního. 🙂

  7. Děkuji za komentáře a kdo salsu vyzkouší, doufám, že bude chutnat.

    Aido – ano, salsa v přesném slova smyslu je jakákoliv omáčka. Ale zde v Americe se téměř všem pod tímto názvem vybaví právě tahle ostrá z rajčat (vliv mexické, velmi oblíbené, kuchyně). Jednou jsem si cilantro zkusila kvůli semenům zasadila. Narostlo krásné, husté, šťavnaté. Ale já holt listům, tedy cilantru, nemohu přijít na chuť, tak jsem to všechno nechala vysemenit. Sklidila jsem snad půl litru semen a stále nějaká mám, tak už jsem víckrát nesázela.Dávám do kari

    Dede, víš, že jsem ajvar vůbec neznala??? Vygooglila jsem si ho a díky za typ, určitě vyzkouším. Už jen proto, že se stále topím v paprikách. Teď už převážně žlutých a z nich by to mělo být také dobré. Dokonce mám na zahradě stále několik japonských lilků (mají tvar dlouhých okurek a málo semen). Já žluté papriky griluji často,je to tedy piplačka je pak svlékat a vyndavat semena, ale spotřebuje se jich takhle hodně najednou. Jíme teplé jako přílohu, nebo studené, kdy je střídavě proložím proužky syrové cibule, zaleji italskou salátovou zálivkou (kupovanou) a nechám v lednici proležet.

    Tedy vy se tam opravdu pečete !!!! My sice taky, ale hlavně venku, uvnitř si naštěstí můžeme nastavit příjemný chládek klimatizací. Jinak bych asi vaření také moc nedala. Vave – co takhle brambory na loupačku, stačí jeden hrnec. Jako dítě jsem je milovala.

    Karolíno, držím palce, aby koťata našla nový domov. Ach jo.

    Velká kočko – foukám na bolavé rameno.

    YGO – tedy ty fotky koláčků jsou !!!!! Jak se pak nabízí? Takhle rozložené na stole jako samoobslužné, nebo se pokladou na talíře, či se dávají jako svatební vejslužka?

    1. Ja mam recept na ajvar, ale jeste jsem to sama nedelala, tak ho nechci davat k dobru, kdyby to nahodou potrebovalo nejakou vychytavku. Krom toho to bezne dostanu koupit v jednom specialnim obchode za velmi lidovou cenu a to ve verzi sladke I ostrejsi. Ma to ten obchod pod svou vlastni znackou,ale vyrobene je to pro ne v Bulharsku nebo Rumunsku. Jednak to mazu na sandwiche, ale vyborne je to ohrate s trochou smetany a zamichane do testovin nebo na gnocchi. Muj recept pochazi z kucharky „S trochou nostalgie aneb jak se varilo a jedlo za cisare pana“ od Miroslavy Kuntzmnnove. Moc pekna kniha, krasne vypravena a ma recepty z celeho mocnarstvi. Tenhle recept je myslim uvedeny pod Slovinskem.

    2. Maričko – většina se dá do krabiček a rozdá svatebním hostům a kamarádům spolu se zákusky (už mám krabičku doma). A zítra odpoledne se dá část na stůl, část se rozdá muzikantům (prý bude cimbálka – tu já rada a volajaký dýdžej) a kuchařům a ten zbytek (zbude-li nějaký) se dá do mražáku a za měsíc na hody jak když najdeš. A my jich vyrobily přes tři tisíce kousků.

  8. A ještě pro Vave – absolutní bomba hodna lukulsých hodů. Naženeš Vaška do kukuřičného pole na polní pych, palice kukuřice vybalíš ze šustí a zbavíš vlásků, vrhneš do dostatečně velikého hrnce, zaleješ vodou a dáš na sporák. Povaříš (cca 20 minut), vytáhneš, pomastíš máslem a posolíš, jíš rukama nad dřezem a olizuješ se až za ušima. Naprosto epesní záležitost s dramatickými prvky (když Václava požene z pole právoplatný majitel (wasntme) ).

    1. Dík za skvělý tip, milá YGO. (inlove) Má to jen jeden malý kaz na kráse, totiž že tady v Parze moc kukuřičných polí není, i když divočáci tu běhají a dokonce plavou ve Vltavě. (tmi) (chuckle)

    2. A další výhoda je, že slabší jedinci před tím odporným nasládlým kukuřičným smradem prchnou už v průběhu vaření.

  9. Vavééé, všechno je dobré, jenom nepouštět troubu a dlouho nevařit! U nás 30°C furt není naděje na ochlazení.

    YGO, nádherné koláčky, u nás se dělají trnkové jako taková kytička (4x se prostříhne a makové jako ježatý hřebínek). A v tom vedru, to jste si tedy daly………

    1. Alex, náhodou to nebylo tak strašné, Maruška s Danou a kmotřenkou zadělaly těsto už ve čtyři ráno a po desáté hodiny bylo dopečeno. Bylo nás tam povícero, samá šikovná děvčiska a kmotřenka nás dozorovali (chuckle) (málem i na záhlavce došlo) .

      U nás se dělají koláče se čtvero náplněmi – kulaté buchtičky s tvarohem, obdélníkoví „koníčci“ s makem (mají nastříhanou „hřívu“), nastříhané rohlíčky s ořechama a povidlové kulaté s prostříhlym křížkem (ale tady je to „odbyté“ – je tam jenom jeden střih). A opravdu se nám povedly. Na zem spadly dva koláčky (což dle starých pověr znamená, že bude mít nevěsta dvě děti).

      1. ňááám 😛 Povidlový i ořechový já ráááád

        U nás bude jen kynutý rybízák

        1. Koláčky vypadají moooc dobře… u nás nebude ani rybízák, jen rychlá švédská buchta. Sice se trochu ochladilo na pouhých 25°, ale vevnitř i přes intenzivní větrání pořád skoro 28°C, a já se nehodlám zničit…

      2. YGO, ty kolacky jsou neuveritelne. Pekne si to uzijte. (h) Moje olomoucka neter se vdavala koncem cervna a vyslala meho bratra do pekarny ve Vlcnove pro 600 svatebnich kolacku. Pry byly moc dobre.

        1. Hani – 600 ????????????? jak si přečteš na tom mém rajčeti, my jich měly zhruba 2.500 (rofl) (rofl)

  10. KOŤATÁÁÁÁ
    Dneska jsem zahlédla cestou na serviscentrum na zastávce autobusu v Čakovicích dvě překrásná odrostlá koťata. Šíleně hubeňoučcí tvorečkové, ale nádherní – jedno je plavé s bílými tlapičkami a bříškem, druhé je dlouhosrstý mourek. Jestli kočky nebo kocouři, to se mi zjistit nepodařilo.
    Podle slov pána, co tam prodává brambory, prý jsou tam už delší dobu, občas jim někdo něco dá, nebojí se, přijdou ke člověku, prostě potřebují jíst. Jsou děsně hubená. Ale oči mají jasné, bez zánětů, čumáčky čisté.
    Budou z nich jednou překrásné kočky.
    Jenže teď mám strach, aby jim někdo na té zastávce neublížil, krom toho je tam frekventovaná silncice, kruháč u Globusu, otočka autobusu a pumpa, aut je tam jak nastláno! Výpadovka ven, prostě provoz šílený.
    Mám obavy, ale nevím, co s tím mám dělat.
    Odlovit je můžu do přenosky, obě by se tam vešla, jsou fakt drobínci hubení. Ale co s nimi dál?
    Poradíte někdo?

    1. Zkoušela jsem depozita…… nikdo nemá zájem, koček má každý dost na udání a žádný zájem, lucYnka jede na dovču, JanaBa nemá místo, ostatní jsou na tom podobně. Jedině Pavla v Sezemicích, ale tam já se nedostanu.

      1. Dost koťat odešlo, takže u nás by místo bylo – pokud bys zoorganizovala dopravu, tak je vzít mohu :). Případně (doufám) pojedu do Prahy příští víkend.

          1. Díky moc!
            Já tam zítra zajedu skouknout situaci.
            Dneska už nemůžu a taky tu lilo, kdoví, kde jsou zalezlá.
            Uvidím, zda se dostanu do toho dvora. Ale mám pro ně jídlo a vodu, tak snad se mi povede je vylákat.
            Přenosku vezmu pro jistotu s sebou.
            Kdyby to vyšlo, byla bych moc ráda, jsou opravdu kouzelná a tam jim hrozí jedině problém – spousta aut, spousta lidí………

            1. teď to po Karolíně čtu – a nejsem si jistá, jestli je to z toho úplně jasné

              využila by se na týden ta nabídka JanyBu, a příští týden by si je Pavla odvezla ve své nekonečné lásce do Sezemic

              neboli – každá šlechetná nabídka bude beze zbytku využita 🙂 (clap)

              1. Jenom je budu potřebovat dopravit v neděli dopoledne do Bohnic :). A nebo někam na trase Bohnice-hlavní nádraží …

                1. Pavli, to se nějak provede… ona si to tu karolína v noci asi ještě přečte, a kdyby snad ne, tak jí to přetlumočím (y)

  11. to udělám příští pátek maričko, pořádáme s manželem bbq pro asi 50 lidí. a čerstvý corinder miluju, tak dám

  12. OT : Zanícené rameno dostalo včera injekci cortisonu a zatím nic. Mám jen pocit že mi celá pravá ruka odumírá ovšem aniž by se tím bolest zmírnila.
    Vypadá to že to bez vašich palců nezvládnu. Prosím, prosím smutně koukám!
    Každé písmenko jsem právě draze zaplatila.

    A teď mi právě pitomka Tindra na to rameno skočila. Uááá, uááá, uááá…..

    1. Velká Kočko,
      držímě pěsti co to jde, ať je ti líp a foukám na bolavé rameno. Sisska by se určitě připojila hojivým jazykem.

    2. Děkuji za vaše posilující myšlenky. (inlove)
      Sázím víc na vás než na cortison.

      Měl jste někdo někdy zánět svalových úponků a šlach ramene?
      Já to mívala kdysi dávno na levé straně a mám dojem že mi bylo pomoženo hned po injekci cortisonu. Tentokrát mi pomoženo nebylo. Obávám se že mi to paní doktorka píchla blbě, ono je totiž strašně těžké se správně strefit.
      Tohle nepřeji ani svým úhlavním nepřátelům. I když pokud jde o sousedku…..nevím nevím. 😉

  13. Maričko,díky za recepis, zařazuji do sbírky. Dnes máme plněné papriky, to miluju.

    U nás je také opět teplíčko, žádné pršení.Jsem v předsmrtném
    stavu,tlak mi létá.Sedím už doma v plavkách pernamentně ospršených,v noci jsem bloudila po vsi,spánek jsem nedala. Ach, jo, jen čůzám z TV, na pokraji anorexie je příjemně teplo a radují se.

    1. Plněné papriky mám taky v plánu, stejně tak i lečo, suroviny doma jsou, jen se přinutit.
      Jinak jsme teď přes léto živi hlavně ze salátů, vede naše domácí varianta šopského, ten klidně stačí i místo oběda nebo večeře, teplého nedělám skoro nic, není hlad ani chuť.

  14. Hmmmmm, Maričko, sliny se mi tu sbíhají!!!
    Teď o víkendu se chystám vyrobit právě guacamole, mám moc pěkný avokádo, tak doufám, že se mi zadaří.

    Háský víkend všem.

    1. Chjo, u nás ve stínu 27,5 , fouká vítr, takže co neuschlo doteď, tak uschne dneska, voda v nedohlednu…ZÁVIDÍM

  15. Bědoš bědoš! Pálivé nerada, gril v troubě nemám a ty kukuřičné lupínky mi moc nejedou. (blush) Ale Mričku čtu vždycky ráda, i když jídlo nerada. 🙂 (inlove)

    Žádné OT, to je tematický dotaz:

    CO VAŘÍTE O VÍKENDU? NĚCO LEHKÉHO, HNED HOTOVO A NE MOC NÁDOBÍ. Děkuju předem uctivě za dobré náměty. (h)

    1. Minulou sobotu jsem měla u mladých lasagne, jeden hrnec na náplň, jeden na bešamel, jeden pekáč. Já budu pekat králíka a v neděli asi skončí v troubě nějaké rybky jen tak na máslíčku.

      1. Rybky mám taky na mrazáku, milá Inko (inlove) – cákryš, to aby byl delší víkend, když je tolik dobrých nápadů! 🙂

        1. Nebít do hlavy, ale – nebylo by lepší ty rybky (a cokoli jiného) mít uskladněné spíš v mrazáku než na něm? 😉

    2. Ve 36°C se snažím ráno uvařit nějaké těstoviny a při tom, ve stejném čase v rendlíku nebo přikryté pánvi chviličku podusit na cibulce a rozmačkaném česneku mraženou zeleninovou směs s kukuřicí. To vše vezme 10 minut a teplota v kuchyni nestačí stoupnout a ušpiním 2 kusy nádobí. V pravé poledne přesypu do mísy, smíchám (to je třetí kus nádobí) a dám do mikrovlnky ohřát, tím se vzduch v kuchyni neohřeje. Talíře nepočítám, takže 3 kusy nádobí. Druhý den je to samé, ale na studeno, protože teplota stoupla na 37°C a posyppu to strouhaným sýrem 🙂 . Nic jiného se moc dělat v tom teple nedá. Obměnou je místo těstovin rýže. Ještě tak chleba s máslem a rajčata.
      Uff, teplota dnes vystoupala „pouze“ na 30°. Jdu pozavírat okna, aby to horko nešlo dovnitř.

      1. Milá Alex, podobné vaření provozu často. 🙂

        Představ si, že tady je 15 stupňů! Jen po poledni se to vyšplhalo na 21, ale většinu dne je pod dvacet: http://pocasi.divoch.cz/praha.php

        Je to prudký skok, v noci má být pouhých 12 stupňů – co kdybys mi poslala kousek tepla, mohly bychom být spokojené obě, co říkáš. 🙂

    3. nevař, na něco si dojděte…… u nás je Salvátorská pouť..tak všichni blbnou s koláčema a řízkama (sweat)

      1. Jedeme zítra na Humprecht na patchworkovou výstavu jedné známé, tak na oběd půjdeme asi v Sobotce. 🙂

        1. už jsi na Humprechtu ve věží zpívala?? Stojí to za pokus – ta ozvěna je překrásná.

          Jinak doporučuji nahlídnout do údolí Plakánku – tam je hezky i když je vedro, i když čvachtá pod nohama. A je to kousek

    4. Maso „na rychlo“, brambory, rajčata, okurky, jíme tak skoro celé léto. Dnes mladému dělám rychlou pizzu – na tortilu dám šunku, plátky rajčat, bazalku, sýr, šoupnu to do grilu, za deset minut hotovo.

    5. Koupíš bramborové noky, jsou za 3 minuty hotové.
      Omáčka: zakysaná smetana nebo normální smetana, co kdo rád, listový špenát nebo najemno nasekané kuřecí prsíčko, dobarvuju kari kořením nebo žampiony……….
      sypnout sýrem. I sýrová je dobrá – smetana taveňák.
      Je to rychlé a dobré.

      1. Dobarvení kari kořením jsem myslela k tomu kuřecímu, ne že dobarvuju ty žampiony!

        1. (chuckle) Pochopila jsem, Karolínko. (inlove) A představ si, že jsem něco podobného vymyslela, koupila jsem ale chlazené gnocchi, protože je měli ve slevě, listový špenát a z marazáku vydrápnu kousek krůty. I ty žampiony, které k tomu obvykle nedávám, jsem koupila. Děkuju za tip. (f)

            1. 🙂 Oni ještě prodávají takové malé housenky, špecle, ty jsou taky moc dobré. Pozdravuj Bedulku, prosím, večer jí musím písnout, něco od ní potřebuju. 🙂

    6. Pečenej lilek s nivou a česnekem. V troubě čtvrt hodiny nebo tak něco, peče se na víku od jenskýho skla, jí se z téhož. Přidám k tomu dvě rozkrojená rajčata, protože pečená rajčata miluju, a zakusuju to chlebem.

      1. No lilek jsme měli předevčírem s masíčkem, luxusní záležitost, s tím se taky moc nenadělá. Já i v těhle vedrech sem tam majdu – ála čína, indie s jogurtem, vždycky rozmrazím kilo krůty, rozdělím a naložím a půl týdne s tím vystačím. Odřezky z té krůty + odřezky z králíka skončily v tom lilku. Musím vařit, Kačka nastoupila od 1.7.do práce a nemají tam kantýnu, tak si vozí kastrůlky

      2. Dík za lilkové nápady, děvčata. (h) (f)
        Jak to děláte s tím lilkem? Začala jsem ho kupovat teprve loni, ale nikdy jsem ho nedělala na půlky v troubě. Jou tam nějaké záludnosti?

        1. Rozkrojíš podélně, aby vznikla lodička, nařízneš tři řezy (ale neprořízneš slupku), naplníš, čím chceš, položíš na vymaštěný nízký pekáček. Lilek má tendenci natáhnout všecko, i olej, ale slupkou to nenacucne, proto ta lodička a proto se plní do těch zářezů.

    7. A co sluníčková polívka dle RenatyE (z dýně Hokaido – my už máme svoji – teda od mamky)? Zamatláš jeden hrnec, ve kterém se vaří a tyčový mixér (opláchne pod tekoucí vodou) a topinky v topinkovači. To budu dělat zítra k obědu a pak hojajááá hejsasáááá bude pečené selátko a koláčky a zákusky a kafe a víno a kdovíco ještě, protože co? protože jdeme neteři na svatbu 😉 .

      Koláče jsem pomáhala dělat včera – kuknite, jaké svatební se dělalají na Hanáckém Slovácku.
      http://yga.rajce.idnes.cz/2013_Svatebni_kolacky/

      1. Dýňovou polívku miluju, včera jsme dojedli a dala bych si znova jen to Hokaidó musím zatím kupovat. Mám na zahrádce asi 3 cm v průměru. Než u nás doroste, bude mrznout. Dneska jsme měli rychlé plněné papriky s bramborem, včera meruňkové knedle a co zítra? To ještě nevím. Já často jdu z práce vařit, nevím ještě co a za 3/4 hod je něco na stole. Jsem střelec !? (party) (shake)

      2. Hmmm, dýňovou polévku jsem jedla jen jednou a nikdy jsem ji nedělala, měla bych asi jít od sebe … teda do sebe, chichi, to je překlep!
        YGO, zejtra se poměješ, páááni, takové dobroty, přezrala bych se prasátka a byla bych sama prasátko. (blush)

      3. tož, Ygo, tuze povedené!!! na Slovácku okolo Hradišťa zvané „vdolečky“ – já děvče narozené v Berouně, t.č. žijící v Perníčkovém městě, jsem nejdřív nechápala, co tím chce básník říct 😀 protože jsou vdolečky smažené, povrchu mazané, kdežto toto jsou „vázané koláče“. MLP zase nechápal, čemu tady říkáme „švestky“, neb znal “ trnky, trnečky, kulovačky….“ 🙂

    8. Půlka koupeného kuřete, 1 kastrolek na rýži v sáčku (10 min.var) 1 prkénko na nakrájení cibule, mrkve a kuřete, rozebrat na růžičky kousek květáku, přihodit lžíci hrášku (nebo jiné zelenosti) a kešu oříšků. 1 pánev na krátké orestování zeleniny, oříšků a kousků kuřete, zacáknout sojovou omáčkou, případně dochutit nějakou bylinkou nebo trochou ananasu z konzervy a v pádu-li dosolit.
      Celé to trvá těch 10 minut co se vaří rýže. Zelenina ++ se nakrájí a orestuje během vaření.

      1 kastrolek, 1 prkénko, 1 pánev, 10 min.času.

      1. Jani, Ty jsi fofrník! (y) (h) To za deset minut nestihnu, kdybych se rozkrájela. 🙂 Ale dík za tip, fixuju – o víkendu jsou sice jen dva dny, ale není nad to mít zásobu „líných“ nápadů.

  16. Salsu ja rada ve vselijake podobe. Pouzivam ji i do vareni. Treaba vyklopim sklenicku do polivky z bilych fazoli nebo zamicham do jambalayi.

  17. Maričko, díky. Tohle musím zkusit! Rajčata můžu, v jakékoliv podobě! Letos jich moc nemáme, zkouším roubované odrůdy, dorůstají asi do 3 metrů a stále plodí, ve dvaceti litrových kontejnerech. Zatím vypadají dobře, příští rok jich pořídím víc. Mám jenom dva kousky a tři kusy obyčejných rajčat ve skleníku. Kvůli suchým a horkým létům už venku na záhonech nic nepěstuji. Jenom jeden řádek té listové peržele, právě kvůli nati. Ale opravdových rajčat se prodává hodně, takže to zkusím, jen co bude normální teplota, abych mohla zapnout troubu.

  18. Hmm, ve zdejším kaňónu se rajským (na rozdíl od horkokrevnýho mě 😛 ) daří skvěle. Bez jakýchkoli očekávání jsem venku zkusmo zapíchla pár sazenic a jsou z nich obludný adély (ehm, taky jsem asi málo zalamovala čičo, pže takový liánovitý exempláře v okolí nemá nikdo). Ještě před pár dny byly neuvěřitelně obsypané dozrávajícími plody, huž jsem si i začala dělat starosť, co si s tím nadělením počnu. Pak však při buřině popadaly kusy ledu velké jak pěst… a rázem je po starosti.

    Recepis však pečlivě ukládám na léta příští, díky Maričko! (wave)

    1. Jejda, to mě mrzí za Tebe. Konečně jsi se mohla dočkat vlastní vypěstované úrody!!!

      1. Díky, Alex, ale lítosti netřeba. Byla to takovej ledovej mazec, že je óbr klika, že jsme se obešli bez újmy na zdraví (i když, třeba by se po velekroupě do kebulky Benýšovi rozsvítilo) a majetku, když nepočítám pár děr v okapu a veškerou úrodu nadranc. Nedaleký soused má střechu jak řešeto (whew) .

        A simpěkně dotaz – v čem jsou roubovaný rajský lepší?

          1. A což takhle řízkovník, ha? I když, takovej frňákovník by taky nebyl marnej 😀 .
            Chich, si tak myslim, že budeme zahradnice podobného formátu (wave) .

  19. Omáčka vypadá pěkně letně, určitě ji časem vyzkouším, jen bych měla pár poznámek pro upřesnění – jsou možná bezpředmětné, protože to všichni víte, nicméně: cilantro = koriandr, i ten listový. Poslední dobou se tu už dá celkem koupit, buď v super-hyper předpěstovaný v květináčích pro přímou spotřebu, nebo jako svazek v asijských obchodech (já si ho kupuju u Vietnamců na tržnici na Olomoucké), hodně lidí si koriandr i pěstuje. Má hodně specifickou chuť, někomu chutná, někomu vůbec, každopádně nahradit se nedá, právě kvůli té specifické chuti; já ho ráda mám, moc, třeba do asijských polévek, tam je nezastupitelný.
    Španělsky neumím, ani nejsem odborník na mexickou kuchyni, nicméně si myslím, že salsa = omáčka jako taková. Hodně receptů na všelijaké mexické omáčky má na svých stránkách Maňana, už jsem ho tu několikrát doporučovala: http://www.manana.cz/ (hledejte „Ranec kuchyní“).

  20. Hm, mexické speciality mám ráda v dobrých restauracích a kupovaná salsa a tortillové chipsy mě neoslovují vůbec. Ale doma vyrobená salsa coby pochutina nevypadá vůbec špatně! 🙂 Mohla bych to zkusit, až mi konečně nějaká rajčata dozrajou. 😉
    Jinak z takovým mlsek mám ráda ajvar a to jsem ho prosím v ČR objevila teprve nedávno! Začala jsem ho používat v Norsku, kde jsem ho kupovala v tureckých obchodech. V Anglii ho měli normálně v supermarketu. Jen tady jsem ho musela trochu hledat, ale co mají i ve dvorském Tescu regál s „exotickými“ pochutinami, seženu ho bez problémů. Ten, Maričko, po doma dělat nezkoušíš? (inlove)

    1. Na ajvar mám někde předpis od sousedky, ale nezkoušela jsem ho, jen jsem chutnala a připadal mi dost ostrý.

      1. No, on může být ajvar i nepálivý, záleží na použitých surovinách. V podstatě jsou to pečené papriky a pečený lilek, sloupnuté, rozšmelcované a pak vařené s posekanou cibulí, česnekem a octem, někdo přidává i rajčata. Nám ho vozí kamarád z Chorvatska, jezdí tam často služebně, 7dl sklenice nám moc dlouho nevydrží a radši máme ten „ljuti“ (pálivý). Doma jsem jej ještě nezkoušela, ale recept mám.

    2. Jo, u nás byla taky večer bouřka a příjemně se ochladilo na dvacet stupňů. Eh… obvykle mi dvacet stupňů nepřijde jako chladno (chuckle)
      Včera večer jsme byly s Berry na dvě hodiny staré stopě – 1,4 km a furt do kopce. Poprvé jsem viděla, že to vlastně vzdala. Byly jsme na dohled cíle, našla dokonce i poslední nastražený „předmět“, a měla toho dost. Dávala jsem jí cestou vodu, ale všeobecná umořenost tím horkem byla prostě i nad její obvyklou snášenlivost. Přiznám se, že jsem ji chápala – já byla na zdechnutí, což ona v tom kožichu!
      Navíc černém. Nevěřila bych, jak velký je to rozdíl – stačí sáhnout za obyčejně svítícího sluníčka na černého a na bílého psa a vidím, oč žhavější ten černý kožich je. Taky Berry mnohem rychleji schne… 🙂

      1. No, koukala jsem na ty recepty a kromě prvního receptu, který je úplně mimo, je to spíš ljutenica než ajvar (autorka těch dvou posledních receptů, airan, je Bulharka – znám ji z Labužníka – a ljutenica je bulharská obdoba ajvaru, jen s kapku jiným složením); do ajvaru tolik rajčat a tak málo lilku nepřijde, spíš naopak, rajčata jsou tam jen na dochucení a pro barvu (i když ani to moc ne, originál ajvar se dělá z červených paprik a ty na barvu stačí).
        Ale ono to beztak bude jako u nás s gulášem, co rodina, to recept a nikdo nedá dopustit na ten svůj vlastní.

  21. hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Rajčata nepěstujeme, takže salsa nehrozí (wave)

    V noci se honila po okolí jedna bouřka za druhou, ale žádné extrémní živly… Je patnáct stupňů venku a pětadvacet uvnitř. Už dělám všude průvan a ženu vedro ven… Betka se nechala přikrýt (včetně hlavy, světlo nemusí, když si ještě lebedí v posteli), že je jí ziminka od otevřeného okna a dospává (chuckle)

    1. Depak u nás, přes noc 24°C venku (sweat) , větráním jsem docílila alespoň vyrovnaných teplot. Ale je konečně pod mrakem, slunce po mnoha a mnoha dnech nepálí. I tak se mi zdá že se ochladilo (po těch 36°) 😉 !

  22. mňam Maričko, tortillové chipsy nejraději kupuju v Lidlu, když je mexický týden nebo když se poštěstí a mají je volně k dostání…mám ráda ty pálivé nebo jen solené… pytlík za 15 nebo pytel za 30.
    Máčím do guacamole nebo podobně dělané salsy, tu tvoji prubnu,už se mi sbíhají sliny.
    😛 (hug)

    PS: teď ráno po ochlazení tu máme příjemných 20 venku a až vyvětrám tu horkou kancelář, klesne to z těch 28 dolů i v ní (sweat)

    1. hlásím se z královského věnného města s toutéž zprávou 🙂 a na salsu s tortillas/ tortilla chips mám chuť už teď hned 😀

      1. Tady zataženo, teplota lidská, bouřku jsme nejspíš prospaly, jenom večer (kolem půlnoci) tu byly nějaké blesky nasucho, a já mažu do místní civilizace kupovat plavky na pondělí. 🙂

          1. Pro radost neukojenému frustrátovi odnaproti? Nene. 🙂 Sebereme plavky a psy a pojedeme jinam!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN