PSI: Kapsa plná drobků (1)

0812ale1_1V lednu, s odchodem naší poslední kníračí fenky Klér z Likarty, nastalo v našem životě neskutečné prázdno. Po třicet let dusal vždy nějaký pes po schodech nahoru a dolů, štěkal na každé zazvonění, funěl nám ze zadního sedadla v autě na zátylky, každá dovolená a výlet se konal v doprovodu psa. Jenomže!

 

 

Třicet let je hodně zkušeností a radostí se psem a silný návyk na psí společnost, ale také uběhly roky našeho života a my s manželem zestárli! Už za života Klérky jsem dost vážně a nepříjemně onemocněla a poznala jsem na vlastním těle, co to je, být nemocný a pohybově omezený (před tím jsem byla zdravá jako ryba až na pár úrazů, které jsem si přivodila většinou na koních, nebo na kole).

Takže jak léta ubíhala a Klérka stárla, bojovala jsem sama se sebou a stále dokola přemýšlela a rozebírala, zda ještě pořídit dalšího psa „na stará kolena“, jestli to stejné plemeno, které nás doprovázelo celých třicet let, nebo nějaké jiné, menší, gaučovější. Do obříků bychom s manželem vůbec nemohli jít, protože nemáme nikoho, kdo by nám pomáhal, kdyby bylo potřeba psa nějakou dobu třeba ukládat do auta a z auta, při dočasné imobilitě psa. Moje drahá polovička je o třináct let starší a rozhodnutí výběru psa nechával jenom a jenom na mně.

Klérka ze všech našich tří kníraček prožila dlouhý (15 let a něco) krásný a aktivní život a jsem ráda, že jsme jí ho s manželem mohli umožnit. Jsem k ní citově vázaná i kvůli tomu, že zažila ještě mého tatínka, který ji kdysi dávno jako štěňátko hlídal. Těsně před svou smrtí v nemocnici se nikdy nezapomněl na ni zeptat, jak se jí daří. Zažila ještě manželovu maminku, která odešla v krásném věku 94 let a nosila jí vždy něco nazub, když k nám přišla na návštěvu. Jezdila na všechny naše výlety s mou maminkou, když po smrti tatínka zůstala sama. Jsem přes ni spojená se svými drahými, kteří už nejsou mezi námi.

Ještě loňské léto jsme spolu trávily na každodenních vycházkách k lesu a zpět, jenomže v letních vedrech se její stav nenadále zhoršil a já jsem si stále více uvědomovala nutnost vyřešit problém jakého dalšího psa. Ta chvíle, kdy naše společná cesta už skončí, se blížila. Rozebírala jsem tuhle situaci s mnoha Zvířetnicemi, ale každá měla na celou věc svůj názor a já děkuji za to, že jsem si názory mohla dát dohromady a popřemýšlet o problému.

Poslední měsíce když jsem Klérku denně nosila po schodech nahoru a dolů, protože kvůli páteři už schody nezvládala a náš dům je bohužel schodový, byla jsem přesvědčená, že nejlepší by byla čivava 🙂 , ale chyběl by mi přece jenom pohyb po lese, čivava by zapadla do první vymleté díry a rozježděné cesty od obřích traktorů ekologických lesáků by pro ni byly jako kaňon řeky Colorado.

Minulý rok jsem byla na „čumendu“ na Intercanis v Brně, abych se mrkla jak to vypadá s chovem kníračů střeďáků, začala jsem pilně chodit na webovky klubu kníračů a sledovala, jak které chovné stanice postupují v chovatelství. Třicet let spolužití s fousatými zlatíčky se přece jenom podepsalo na mém dalším rozhodování (fousy jsou můj osud, i to mé dvounohé zlatíčko je fousaté 🙂 ). Takže když jsme zůstali s manželem sami, měla jsem už rozmyšlenou i chovnou stanici, která se mi chovatelskou filozofií zalíbila.

Jenomže, během dalšího měsíce můj život udělal kotrmelec a já jsem se náhle ocitla uprostřed velkých starostí o maminku, u které zřejmě došlo k malým mozkovým mrtvicím, a její stav myšlení se náhle prudce zhoršil. Podle MRI mozku byla diagnostikována Alzheimrova demence a ta nabrala v prvních měsících roku na síle. Z maminky se stal stoprocentní ležák, s odmítáním potravy a tekutin a se všemi možnými zdravotními problémy, které se v takových případech na pacienta nabalují.

Musela jsem zapomenout na „starosti“ se štěnětem (vrh, o který jsem měla zájem se narodil začátkem března) a všechnu svou energii jsem věnovala pro maminku. Nakonec se mi podařil sehnat skvělý domov seniorů, zaměřený právě na tyto případy, je v nádherném prostředí podhůří Vysočiny, obklopený lesy a hlavně – po pěti týdnech je vidět, jak maminka jde nahoru fyzicky, a troufnu si tvrdit, že i psychicky. Mezi tím jsem musela zlikvidovat státní byt, kde maminka bydlela (byly to strašné okamžiky na mou psychiku, když jsem likvidovala padesát let života maminky), rozdělit věci na vyhození, na uchování, nevěděla jsem zpočátku, co maminka bude v Domově potřebovat. Fůra problémů a starostí a rozhodování pro jednoho člověka.

Štěně zůstávalo u paní chovatelky a den jeho odebrání jsme posouvali po týdnech, jak se mě a manželovi dařilo likvidovat byt a předat klíče a jak si maminka zvykala v novém domově, kam jsem za ní denně jezdila.

Poprvé jsem naše štěně viděla jednu neděli v polovině června v hřebčíně Karlen, kde jsme si s paní chovatelkou daly sraz, ale stále jsem si ji nemohla odvézt domů! Naštěstí chovatelka je velmi příjemná a vstřícná mladá žena, která se o ni pečlivě starala, chodila na vycházky, stýkala se z rozmanitou smečkou psů, vyrůstala s osmnáctiměsíčním chlapečkem, dala ji základní povely na přivolání a chůzi na vodítku.

 

0812ale1

 

Volala na ni už jménem, na kterém jsme se domluvily. Takže to nebylo vyděšené rostoucí štěně, vytažené z kotce. Díky za práci, kterou do pejsky vložila! Ještě ve svém původním doma prodělala veškerá očkování, odčervení, byl ji vystaven mezinárodní pas, byla tetovaná. Domluvily jsme se, že čipování a jiná speciální očkování (např.tetanus) si už zajistím já.

Dne 1. července jsme konečně jeli pro takřka už čtyřměsíční Iowu, fenku středního knírače pepř a sůl, ocáskatou (ocásek si točí do kolečka, zatím do jedné otočky, ale pilně pracuje už na druhém kolečku 🙂 ), s krásnou tvrdou srstí. Je z výborného spojení, ale já hlavně doufám, že bude zdravá, prožije s námi plnohodnotný život a my s ní. Říkáme jí Ajvinka a konečně mi začaly starosti takové ty radostné a normální.

Musím říct, že stres, který jsem poslední rok prožívala, ze mne opadává pomalu, ani Ajvi jej ze mne nedokázala rychle setřást, právě naopak. Zodpovědnost, se kterou jsem vždy přistupovala k psovi nebo kočce, které jsem připoutala k našim životům, se snad s věkem ještě prohloubila, ale stejně je to takový radostnější čas. Dokonce mi klesl i krevní tlak a můj lékař konstatoval, že štěně má na moje zdraví dobrý vliv!  🙂

I když počasí pro naše vycházky moc nepřeje, je neustále přes 30°a velmi, velmi sucho, přesto chodíme ven brzy ráno a někdy, pokud to teplota dovolí i navečer, takže už zase nosím sebou piškoty a opět mám kapsu plnou piškotových drobků.

Jak se sžila naše kočko-psí-člověčí smečka, to bude v dalším pokračování.

 

Fotografie z prvních dnů u nás doma jsou tady: http://dig.rajce.idnes.cz/Iowa

 

 

Aktualizováno: 11.8.2013 — 21:00

82 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
    1. Překrásná deka Vave !!!! Ať je pod ní Martínkovi teploučko a zdají se mu jen samé sladké sny.

  1. OT – Milí Zvířetníci, hlásím, že nemám ani jeden mlsotník a je to škoda! Borkova série skončila (doufám, že ne definitivně, sliboval časem další díly) a léto je jak dělané pro kuchyňské experimenty i osvědčené rychlovky – nebo aspoň na veselé historky z vaření v přírodě. Neříkejte, že se nenajde nikdo s inspirací… (blush)
    Netřeba psát ságy, ale důležité je psát! Tak co – kdo skrýváte něco v v šuplíku nebo v hlavě? (inlove)

  2. Alex, jeste furt premyslim nad tvym clankem. Verim, ze s maminkou to na tebe musi byt napor. Toho se taky desim, kdyby neco takoveho na nasi mamu prislo. A ja tady v Hopkins a do penze daleko. Ale aspon tam ma babicka dobre zazemi v bratrove rodine – staraji se o ni. Jen ja mam ten deficit. A dobre delas, zde jsi si mezi tou starosti poridila radost. Radostnejsi Alex pomuze mamince vic nez utrapena Alex. (h)

  3. tak já až teď – milá Alex, fotky jsem našla už dřív, ale teprve teď konečně vím, jak to všechno bylo… bylo toho na tebe opravdu hodně a jsem moc ráda, že máš zase doma hafadýlko a myslím, že jsi správně zvolila srdcem zase holčičku fousatou – mějte spolu velikou spoustu krásných dnů!!! (h) (h) (h) (h) (h) (h) (h) (h)

    P.S.
    Maričko, kaju se kaj kaj, tvůj mailík dorazil, ale nejsem schopná odpovědět, moc se omlouvám – děkuju za povídky (clap), já se zkusím polepšit

    1. Bedo, nekaj se, máš sama starostí spoustu, teď už není třeba odpovídat. Já jen, že mám na tebe dvě adresy a nevěděla jsem, jestli to šlo na tu správnou. Teď vím, že to došlo.

  4. Dnes má svátek Klára. Jestliže tady ještě máme nějakou Kláru (Kláru S z Mratína?) tak k svátku přejeme všechno nej nej nej (f) dobrou pohodu a tak dál (f)

  5. Milá Alex, moc vám oběma Ajvinku přeji, je to nádherná psí slečinka. Začátek povídání byl smutný, přeji tvé mamince (a vlastně i tobě), aby se její situace v domově co nejvíce zlepšila, nebo alespoň ustálila. A věř, že přesně vím, jak ti asi bylo při likvidaci jejího bytu. Tak ať s Ajinkou našlapete spouty příjemných procházkových kilometrů a těším se na další pokračování. Fotky jsou krásné, na té v článku má holčička krásně rozčísnuté vlásky a za nimi vykukují krásné vlhké korálkové oči – prosti ty neodolatelné zvířecí, co dělají jednoho tak šťastným.

    Vím, že jsou tři velikosti kníračů, ale neuměla jsem si je přesně představit. Tak jsem se pokusila porovnání vygooglit a našla jsem tenhle obrázek. Odpovídá to?

    http://casopis.planetazvirat.cz/020708-pes-po-mnoho-pozadavku-1.html

    Krásné fotky od YGy a Matyldy.

    A včera jsem nestihla poblahopřát Zaně, Rputi a ostatním Zuzankám (myslím že i malá Rysinka, ne?). Tak ještě dodatečně – vše NEJ.

    1. Maričko, díky. To co jsi vygůglila je naprosto přesné. Mne čeká nejmíň! dvouleté martýrium 😉 , protože střeďáci p+s dospívají později, a tak do dvou-tří let jsou „biologické bomby“. To je prosím můj vlastní termín 🙂 . Ale vychovávat se musí od štěňat.
      Když jsme se vrátily s podvečerní prochajdy, tak si ještě zaběhala pár koleček (MLP tomu říká, že jí „chytnou saze“) a nyní tady leží spokojeně utahaná. Dokáže ji na 2 hodinky uklidit do pelíšku až tak 6 kilásků a to má prosím 5 měsíců. Bohužel v místě našeho bydliště nejsou mladí psi, kteří by si tak rádi hráli a honili se do zblbnutí. Klérka měla velšinku a mladou boxerku a to byly honičky, každý den!

      1. Hahaha – biologická bomba – krásný výraz 😀 . U tebe padne na Ajvinku u nás na Rusty :). Tu když venku „chytnou saze“, tak je to černá šmouha na trávě.

      2. Alex, JanaBa to mu neříká chytlé saze, ale rapl 😀 Myslím, že to Scott má dodnes a to mu za chvíli budou dva roky. myslím, že si ještě užiješ! (chuckle)

  6. Milá Alex,
    mám takovou radost, že se u Vás situace stabilizovala, mamince už je trochu líp a do rodiny přibylo chlupaté potěšení! Moc se těším a doufám, že se na podzim uvidíme naživo (předpokládám, že zase dáme nějaké Brnění a malou dámu s ocáskem přivedeš ukázat do pléna 🙂 ).

  7. Alex, mam za tebe a manzela radost, ze zas mate doma chlupatou bradicku. (h) Iowa, jake krasne jmeno – od Siouxu. Jmeno, u ktereho mi dlouho trvalo to spravne vyslovit – s tim rytmem na spravnem pismenku – neco jako ajoOwaa. tady je pisnicka pro Ajvinku – Iowa valcicek od jednoho z nasich oblibenych skladatelu a pisnickaru – Greg Browna – z Iowi (Iowy???) YouTube original nema, ale tohle je docela slusne. Treba muzete s Ajvinkou nacvicovat valciky… 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=BgNy9IwwY2Y&list=PL8CBD70627968D0B7

    1. Haníííí, díky za hezkou písničku a vysvětlení ke jménu Iowa! My ji prostě zkráceně a zkomoleně říkáme Ajvi. I když ajoOwa zní také pěkně (wave). K horším situacím nastává, když se vydáme s kamarádkou Evou, Waiki a Ajvi ven! To se mě ty tři grácie pěkně pletou, takže když chci rychle zavolat Ajvi, tak to vypadá takto:“ Evííí…., Waikííííí…. safra Ajvíííí…!“. Asi mě plete to vé. Říkám jim silné Véčko (chuckle) .

  8. Milá Alex, ani nevíš jak moc Ti to vytoužené psí nadělení přeji.
    Každý máme slabost pro to své. Pookřála jsem evidentně,když k nám přišly holky kočičí od Dede a pak Daník ale Ája je Ája. Mám je ovšem ráda všechny.

    Přeju moc krásných chvil a zážitků s Ajvinkou. (inlove)
    Užívejte si to.

  9. Prekrásny príbeh, ktorý zanecháva stopy v duši… zvlášť v tejto dobe, kedy dokončujem štúdiu o našom ľudskom konaní vo vzťahu k zvieratám hospodárskym, alebo v zajatí – na experimentálne účely, či kožušiny. Ale tiež preto, že sama mám doma bradáčku menom BONNIE a je to úžasné stvorenie.

    Ďakujem za seba, aj ostatných

    1. Andrejko, vítám Tě mezi nás, Zvířetníky. Budeš-li mít čas napiš něco o svém bradáčovi. Mám radost, že jsi se ozvala. Jsme tady kníračí partička: Pitrýsek malí knírači, YGA malá kníračka, Vave skorokníračka-střeďačka, Miki velká kníračka, doufám, že jsem na nikoho nezapoměla.

  10. Tak jsem po mnoha dopravních peripetiích (samá uzávěra, kolony aut, smrad, teplo) konečně dospěla opět domů. Jeli jsme oba s manželem, aby Ajvinka začala bývat sama doma a zvykala si. Už párkrát byla tak po jedné hodině, dnes poprvé jsme byli pryč tři hodiny. Sousedka říkala, že o ní nevěděli, asi si tiše kníkala pro sebe. Druhý soused říkal, že i vyla, tak si vyberte z informací. Dušičku nabouranou měla, neb jen jsem po příjezdu a mohutném uvítání zmizela na záchodě, už kňučela u dveří. Ale nedá se nic dělat.

  11. Milá Alex, to je moc pěkné vyprávění, smutné, ale nadějné, takže držím palce, aby se to všechno na dobré cestě udrželo. „Veliké zvíře“ Ajvinka vypadá náramně, tak ať všechno funguje!!

  12. Jéjéjé!! Alex a její hlásání!! Ještě jsem nečetla, a už mám děsnou radost, zrovna tuhle jsem si říkala, jestli se něco dozvím, jak se žije, jak se daří, když tu tak jen prolítávám začasto. Tak jdu na to! Jsem hrozně zvědavá.

    1. Alex -jsem moc ráda, že můžeš posílat takovýhle fotky:

      http://img3.rajce.idnes.cz/d0303/8/8570/8570719_78da5043961428bde6116978e9160e9c/images/06.jpg?ver=3

      věřím, že nápor poslední doby byl veliký a že Ti dal zabrat. Leč – vypadá to, že jsi se dostala do tlapek zdatné psí dochtorky, když už Ti dokázala sundat tlak. I když…. on možná v době puberty zase vyletí???? 😀 😀 😀

      Moooc krásný, moc. A těším se na další díl.

      1. aby mě nenařkli, že se nepodělím tak:

        Blanimírské hlásání:

        Ešus stále ještě z Blanimíry zvrací, ale už se ke mně chodí pomazlit.
        Stále jí nesnáší, když se kolem nás šmrdolí, když se vítáme. Na chalupě popadla Blanimíra deku z pelíšku a lítala tam s ní, jak žižkofská žena při Spartakiádě a on z toho byl moc a moc naštvatej. Ovšem jak nechala deku dekou, popadnul jí taky a lítal tam s ní taky, asi aby zkusil vo čem to je 😀 . Trumpetista 😀 😀
        .Ešus a to co má naučený mi hodně pomáhá venku. Je posekáno, zaoráno, takže přehledno, tož jsem to riskla a šla s nima oběma do polí navolno. . Chtěla jsem Blance dopřát ten pocit volnosti. A v tom mi právě pomáhá Ešus, vrací se nejen na píšťalku, ale čistě i jen tak, a jí už dochází se ohlídnout, Sednu honem na bobek, roztáhnu ruce jako u štěnda a BLANIMIRA LETÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍ se štastnou hubou. Dvakrát jsem jí vypekla. Volala jsem, madam byla čímsi velmi velmi zaujatá………. tiše jsem sykla na Ešusa, vzali jsme jí kramle, zavřela jsem branku a smolikof. Příště, už si pěkně lehla kousek od kolečka, když jsem nakládala písek a nevzdalovala se.otázka je, zda tuto zkušenost dokáže v tý svý makovici udržet do příštího týdne 😀

        Blanku taky naklikávám – jsme s naklikáním na dobrý cestě, už zareagovala na kliknutí, i když se na mě nedívala

        Včera se ale najednou se začala při kliknutí bát ,zničehož nic. Mám-li ruku s klikrem v kapse, je to lepší, ale – není to ono. něco tam je. No a když jsem si při klikání sfoukávala z ramene hmyz, tak se děsně, děsně lekla a utekla. nechtěla ke mně jít 🙁 . ták musíme pomalinku

        Vyzkoušela jsem – protože krmím mase dát jí prvně skelet a trochek jsem měla obavy, co to udělá – jak to bude trávit a pak bobkovat – a pohodička!! To mám radost, protože to značí, že kostičky – alespoň kuřecí, trávit půjdou.

        A taky jí musím pochválit, že se suprově sama naučila nejen sedět za dveřma, když jdeme ven a pak zase domů, ale taky od Hošikusa už odkoukala, že kdo počká a sedne si pod schodama, kápne z toho dobrota. Jak jde o žrádlo, docvakává jí hodně věcí hodně rychle – když chce 😀 .

        leč je fakt profesionální prasnice , fčera už jsem na ní zařvala, že jest kráva pitomá, když se dobejvala do pytle s bordelem, kde byly i odpadky.

        Děsivě ráda se mazlí a voblemtává (zde máme trochu rozpor, já to ráda nemám :D, to jí ale nezajímá 😀 ). Teď první víkend už se ale i svalí a nejde za mnou co pět vteřin.

        A ftipně si rozdělili pobyt na zahradě: svítí slunko? Je kolem čtyřiceti ve stínu?? Blandíra se vesele pinoží povenku,sleduje co vytvářim a pak se plácne na kamení, tam se peče a je spokojená. Ešus je vevnitř.
        Jakmile prší a udělá se chladnějš, tak se šmrdolí venku Ešus, hledá žáby , pozorovat Máni. Bláňa je vevnitř. :D.

        A Blanimíra hrozně štve Ešátora, tím, že do pozorovatelny pro Máňu habrovou vletí jako tank, zatímco Ešus se tam půlhodiny po ohařsku plížil a přibližoval a když už tam má úspěšně hlavu v listí, přijde paní Demolišndóg, vtrhne tam a všechno pokazí. Pak se Ešus znechuceně obrátí a jde tiše zvracet do křoví pod lískama 😀 :D.
        Tolik od nás 🙂 .

        Jo a ještě vlastně – teď poprvní se Ešus na ní podíval zblízka 😀 :D, jako že voči-voči. Doteď jí jen očumoval zezadu, hlavu jako by neměla 😀 😀

        1. Parádní report, mám pusu od ucha k uchu. Pséci jsou pséci.
          Jen ty Žižkofské žény – ty se zviditelňovaly na 1. Mája a ne na Spartakiádě. Což je ofšem škóóda převeliká neb ta Spartakiáda byla jedenkrát za 5 let, kdežto 1. Máj každý rok. Něco o tom vím – gympl na Žižkově a některé mé uvědomělější spolužačky mezi těmito Žižkofskými ženami. Já ne – já dostala za vyučenou jako Pionýrka a od té doby jsem věděla zač je toho komunistický loket.

          1. ááha – díky Apino, jsem tedy o něco zasejc poučenější.

            S Blanimírou to jde myslím dobře. V podstatě co máme k řešení:

            – nevybíhat ze dveří domu bez povelu (jako to máme u bytových dveří)
            -NEŽRANÍ HUMUSŮ VENKU
            -NEBRAKOVÁNÍ ODPADKŮ DOMA
            -NELOVENÍ ŽIVÝCH TVORŮCH
            -NAUČIT SE NELÍTAT DO SILNICE, ALE ČEKAT na povel
            -NETAHAT NA VODÍTKU (ale i zde je to již lepší o něco málo)
            -A NEŘVAT V BYTĚ

            zas ale už „umí“ otočku 😀 pravda, je to při navádění pamlskem, ale první krok již založen 😀

        2. Sláva, je to na dobré cestě – hošíčkovi začíná docházet, že TO u vás není jen na návštěvě, ale že to TO bude mít na krku pořád. (chuckle)
          Ale Ešus je dobrej, on to dá. (nod) Fšici jste dobří až vynikající! (y) (h)

          1. soto? Nějaké novinky? Nový přírůstek? Sopa je to za holčičku u chudáčka odstrkovaného hošíčka?

            1. Petra (a Brtník taky) je dobrá – jedináčkovi rozcapenému chudáčkovi Ešusovi do domácnosti přivedla dvanáctiletou !! psí babču z útulku. Pochopitelně vižlu.

              1. To musím přečíst Pikanovi. Myslí si, že je jediný, koho to s Norinkou postihlo 🙂 Jinak velice gratuluji a smekám – zase bude mít jedna psí dušička hezké stáří. I když….stáří…. hezkou etapu života, spíš bych řekla 😀

        3. Petro, jses (*) . Fakt. Ja uz si nejak asi 17 let vycitam, ze jsem domu nevzala z utulku stareho velkeho psa,ktery byl mirny a tulil se a tak moc k nekomu chtel. Misto toho mne Chet a muj synovec, ktery zde tehdy studoval, presvedcili, ze si vezmem vesele stenatko Grizzlinku. Grizzly byla fantasticka a fakt nas zivot strasne moc obohatila, ale toho stareho psa, ktery byl zase zklamany, furt vidim.

          1. Hanko – já ani ne, to ona. Je fakt skvělá, je to prďola mazlivá a i docela snaživá – když se nekousne, že ne a ne a ne. Ale pak se nějak domluvíme. A taky má drahá půle je hvězda, on byl ten kdo měl poslední slovo a nikdy by mě nenapadlo, že se tohle uskuteční.Takže oni dva a Ešátor jsou ty hvězdy.

  13. Milá Alex, gratuluji k přírůstku a těším se na hlásání, jak fousatá holčička roste a co provádí za lotroviny.

    S jedním kníračem jsem vyrostla, a tak už asi napořád budou fousáči tak trochu srdeční záležitost. I když tím pravým plemenem pro mě je hovawart – pokud by na takového psa ještě někdy byly správné podmínky, nemám co řešit. Jenže rodiče dalšího chtít už nebudou právě kvůli té velikosti a jejich ubývajícím silám, já počítám se psím přírůstkem, až o něj za pár let začne škemrat mládě – a veliký sebevědomý a docela ostrý hovi také nebude správný parťák pro malou holčičku… no, možná se v naší rodině nějaký ten knírač časem ještě objeví 🙂

    Tak přeju Ajvince krásný dlouhý spokojený psí život a vám, ať z ní máte hlavně radost a starostí co nejméně.

  14. Alex, je báječný, že jste zase psí a že ses po dlouhém váhání rozhodla podle srdce. K vám střeďáci fousatí patří prostě neodmyslitelně.

    Tak spoustu výletů, radosti a zábavy v opět kompletní smečce! (wave)

  15. Milá Alex, konečně jsi Ajvinku mediálně zviditelnila 🙂 Jsem moc ráda, že máš konečně zase psinu a je mi jasné, že ta malá fousatá holčička to s vámi vyhrála (inlove) To ostatně musela tušit i chovatelka. Tak ať se vám společně dlouho a krásně žije! 🙂

    1. Dede – ehm, tak se Ti mi doneslo….. že se mi někdo, někdo kdo se jmenuje Dede, v tichosti směje od té doby, co k nám dorazila Blanimíra. Co?? Je na tom něco pravdy?? 😀 😀

      1. Ale, milá zlatá, v tomtok počínání Dede rozhodně nejni sama. A kdyby jenom v tichosti 😀 .

        Skvělý hlásání (kousek výš) !!! Jste šikulíni největší – jeden jako druhej jako třetí (clap) .

        1. Fšicí ste cynici!! (devil)

          😀 😀

          ještě musím podotknout, že Blanimíra když už si trošilinku hraje, je jak beranidlo, vzala mi zubem koleno – to co mě zrovna přestalo bolet a vzala to přesně na milimetr do místa, kde to bolelo. Jen má velká znalost sprostých slov, kterážto způsobila aspoň malou úlevu, jí zachránila život 😀 😀

          1. Se poděl, člověk se rád poučí (chuckle) Se budu opičit, ale jste machřové všichni (flex)

      2. Eh, samozřejmě jsem potěšena, že se Blanimíra dostala ze zoufalého postavení staré fenky v útulku do podstatně vděčnější role domácího komedianta, trapiče a jak se dnes říká, stala se pro tebe velkou výzvou! 😛
        Popravdě ale smekám klobouk, protože je vidět, jak moc to se zvířaty umíš. Možná na to má Ešus momentálně jiný názor (jeho touhu jsi v tomto případě zjevně nenaplnila (chuckle) ), ale on časem pochopí, jak prima je mít parťáka svého druhu. (inlove)

        Pokud jde o pochopení tvého občasného ježíšmarjování, tak ti ho poskytnu, kolik budeš chtít – naše roztomilá MBK (eh, čti už ne tak Malá, pořád většinou Bílá a stále promyšlenější Katastrofa) vlezla do puberty a přesvědčila moji zlatou Berušku, že hodnej pes si zdaleka tak neužije jako střídavě hluchnoucí prevít a Berry si tedy hodila opáčko puberty taky (whew)
        Když se to spojí s lesem přetékajícím zvěří zahnané tam z polí právě probíhajícími žněmi, tak bych je občas roztrhla obě (wasntme)

        1. Dede . koukám, že jsem na tom v podstatě dost dobře, že si mohu říci – zlatá moje gerontka 😀 .
          Dnes jsme cvičili v pokoji pobyt mezi odpadky 😀 😀 aby to prase kradačský zrzavý se naučilo držet své nízké pudy na uzdě 😀 .

          Ono, ale jak pořád dokola opakuju – je fakt zlatá, být to nějaká potížistka, byl by to jiný oříšek. Takhle v podstatě na pohodu, to není moje zásluha, ale její. Nějak jsme si snad i sedly. Teď venku jsme si užily holčičí jízdu, – s Ešátorem jsem šla jako s prvním. Beru je samostatně, abych na ně měla čas. Bylo to moc prima, pomudlaly jsme se spolu, bez toho, že by nám do toho Ešátor prohášel žárlivé hovory Há :D.

  16. No to má někdo štěstí že si vybral plemeno, které může mít i na stáří. My zrovna dneska máme akci očista dočista a museli jsme povolat posily, protože ji do vany ve dvou pomalu nedostanem. Přeji mnoho krásných společných dní

    1. žjo Matyldo, to byl super výlet. Moc prima je v Orličkách, že jo? A u Šeráku jaký mají vynikající borůftkový koláče 😀 .
      A víš co se mi líbí?? že i v dnešní době jsou děti – mno děti, spíš skorodospělci už – jako jsou Tvoje, s tím zájmem, který mají. Smekám klobouk před vaší výchovou a i před nimi.

      1. U Šeráku? Není to u Šerlichu? Jsi mě zeměpisně zmátla 🙂 Ono s těma dětma to máš tak- kdybych ležela furt na pupku u televize, určitě by takový zájmy neměly, jenže je odmala vláčíme s sebou na akce a na výlety, tak jim to přijde jako normální, že mají zájmy- když se matka drápe kamkoli, protože tam to ještě neviděla 🙂

          1. ad ty děti – je to prostě v rodičích a zaplať pánbůh za takový rodiče, jako jste vy.

        1. Na fotky můžu kouknout až z domova. Ehmm, ale nedá mi to, musím dát k dobru jeden čerstvý zážitek ohledně zeměpisného zmatení.
          Ozvala se fčéra znenadání Benýšova kmotra, že jsou nedaleko od nás na výletě a jestli by se mohli zastavit a podrbat stodolního psíčka. Dva zeměpisné údaje fixovala Anička správně – Brnou a Ústí, to jo. Akorát že výletili na Potštejně, kousek od Brné, u Ústí… nad Orlicí 😀 😀 .

  17. Milé přítelkyně, dík za Vaše příspěvky. Už jsem se moc těšila až se s vámi podělím o naši novou starostradost. A ještě víc se těším, až si společně s dalšími pejsky zase někam „vyšlápneme“ Já zatím musím vyšlápnout na vyřizování po úřadech, ale budu se snažit prosvištět brněnskou silniční dopravu a rychle se vrátit.

  18. A helemese, Ajvinka! Vítej, milá čubinko! Alex, gratuluju k nové pejsce a přeju, ať máš jenom tyhle pěkné štěněcí starosti.

  19. Milá Alex, je fajn, že po dlouhém stresu máš konečně lék zvaný Ajvinka. Je to nejlepší lék na tlak a vůbec na psychiku. Chovatelka je prima, že ti ji tak dlouho držela. Přejeme fousaté holčičce i tobě hodně zdraví a dlouhých procházek.

  20. Vôbec nepochybujem, že tak úžasne šteniatko má na Tvoje zdravie dobrý vplyv 🙂 Aj ten stres časom opadne úplne a prežijete spolu zase krásne časy, tak ako s Klérkou. (h)

  21. Alex! Krásné povídání, i když první polovinu jsem proslzela – vzpomínka na překrásnou dámu Klérku (nikdy jsem ti nevěřila ty zkazky o divoké Klér (shake) ) a na výlet s tvou maminkou do Podmitrova mi vehnala slzy do očí.

    Ajvinka je krásná – a „prasečí“ ocásek ji vyloženě sluší (jako Terčiné Brooke (clap) ). Ten ocásek má svou výhodu – například Brůča si na něm nosí vodítko (chuckle) (chuckle) .

    Těším se na dalších móóc fotek a další povídání. Na duo Darek + Ajvíí čekám opravdu netrpělivě.

  22. To jsme ráda, že po všech starostech máš doma zase pejsinku- bez psa jako bys to ani nebyla ty. Myslím, že i Dareček uvítal parťačku- i když možná ty první okamžiky byly divočejší 🙂

  23. Milá Alex (inlove) , mám takovou radost, že máš zase fousatou parťačku na chození. A jak krásnou, ocáskatou! 🙂 Myslím, že jsi udělala velkou radost i Darečkovi. (y)
    Přeju vám hodně šťastných kilometrů. (h)

    Hihi, Anka nosí na zádech kroužek a já občas zkouším ten kroužek uchopit do ruky jako držadlo od tašky. Ale kdepak, nedá se to, Anka hned ocásek rozbalí. 🙂 Jenže je to tak lákavé a já to zkouším znovu, ono je to tak příhodně po ruce, neb Anka je psa veliká. 🙂

    Přeju všem krásný den. (h)

  24. hezké pondělí všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Jsem moc ráda, že konečně můžeš psát zase o drsném kožíšku. Dáma je to moc krásná (fotky jsem ti už dávno zkontrolovala) , chicht – i s tím prasečím vrtulkovým ocáskem (chuckle)
    Kamarádka má půlroční černou velkou knírajdu – a má ji kupírovanou (chovatelka půl vrhu nechala s ocáskem, půlku kupírovala pro „staromilce“) Já bych vybírala ocáskatou (nod)

    1. To může chovatelka udělat? Já myslela, že je kupírování zákonem zakázané? Nebo u některých plemen ne?

      1. ocas se kupírovat smí, uši ne.
        Na výstavách jsou často plemena dříve kupírovaná už povolena jen „s ocásky celými“ – tj. plemeno má upraven standard, který je závazný pro rozhodčí. Pak se do chovu smí používat jen nekupírovaní – kupírovaný neprojde – neodpovídá standardu.
        Některá plemena se stále smí vystavovat s ocasy i bez.
        U akcí výcvikových a sportovních kupírovaný ocas nevadí.

        Kamarádka nechce na této fence (i když úžasného původu) chovat. Je to jejich dlouholeté strdeční plemeno – kníračů měli mocmoc. Na „prasečí“ ocásky si nezvykla, tak volila možnost „klasického“ pahýlku.

        1. Xerxová, díky za odpověď. Tak jsem to věděla špatně, já myslela, že je to všeobecně zakázané, tak jsem teď chytřejší.

    2. Xerxová – vidím to stejně, ocásek je důležitá součást výbavy psa. U Ešusa na něm poznám tolik moc věcí od emocí až po to, co se děje za rohem. Bez nadsázky. Protože jdeme – li za roh, tak přesně vidím, zda je za ním pes, člověk, nebo nic, nebo jestli se tam něco děje. U Blanky mi tenhle komunikační veledůležitý prostředek strašlivě chybí. Nevidím na ní, jestli se bojí, jestli je pozorná, naštvaná, uvolněná, nic. Má totiž pidipahýlek. Já pidipahýlky nesnáším.

      1. Betka má ocásek 59 cm dlouhý. Právě jsem ho přeměřila (chuckle) Takže jsme zvyklí, že signální ocasová soustava je u nás velmi výrazná (rofl) a je jí dobře rozumět.
        Fakt nechápu, jak se u bezocasého tvora projeví třeba totální nas…štvanost, která se u Bety projeví nejen „kartáčem“ na zádech, ale při větší zlobě i „zkartáčováním“ horní třetiny ocasu. A nebo takové laškovné provokování, které znamená pojď se prát (hrát), které se pozná jen podle lehkého nevýrazného vrtění špičky ocásku. Opravdu jen špičky, zadek se ani nehne.

        1. no přesně. Ona ho tím pádem Blanimíra fakt má v podstatě neviditelnej ten ocásek. a já se nemám čeho chytit. nehledě na to, že někdy lze za ten ocas chytit doslova, když je zapotřebí 😀

        2. My jsme pejsek bezocásek, ale nemůžem za to (shake) se tak narodil. I stalo se mi , že mne i slovně napadli co jsem to za hyenu. A když se naježí tak i s tím pahýlkem na kterým má práporek (nod)

          1. Milá Akden, ale mně nějak uniklo, že u tebe taky pejsek! Jak je toto možné – já myslela, že pouze bigmausové vám okupují dvě óčka.

            Jinak – nadávání do hyen se móóc líbí (chuckle) (chuckle) – je aspoň vidět, že to s lidmi není tak zlé, když se dokáží pozastavit nad stavem ocásku „ubohého psíka“!

            1. Pejsek byl dřív a fakt s těm myšmama jsme se na óčka nevešli (whew). No fakt jsem koukala jak bacil do lékárny, když mne poprvé bylo spíláno, že kde má ocásek. Ovšem když to motividlo bloumá bytem,tak mi ani nevadí že ho nemá

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN