Přeju všem krásný a laskavý den. O čem si budeme povídat dnes? Je to čistě na nás. Tak kdo začne?
Přeju všem krásný a laskavý den. O čem si budeme povídat dnes? Je to čistě na nás. Tak kdo začne?
Deník Dagmar Ruščákové o zvířatech a lidech
Vydavatel: Ing Dagmar Ruščáková
ISSN 1805-0107
Vychází ve všední dny.
Šéfredaktor
Dagmar Ruščáková
(Dede)
Redaktor a webmaster:
Andrej Ruščák
(andrej.ruscak@outlook.com)
Loga:
Marek Ruščák
(marek.ruscak@outlook.com)
Všechna práva vyhrazena, použití článků či jakéhokoliv zde publikovaného textu či jeho části je možné pouze se souhlasem redakce a autora, vždy s uvedením zdroje.
Copyright © DeDeník, 2014
Kvašené zelí máme oba moc rádi, v garáži mám středně velký kamenný zelňák, koupený v Čechách. Ale v tak velkém množství jsem ho dělala snad jen 2x ještě v Německu. Tady ho už dělám jen do sklenic od okurek. Loni po asi 2 leté pauze znovu, před měsícem jsme dojídali zbytek co byl v lednici. Tedy to už byla jen zavíčkovaná litrová sklenice, takže bez vůně. Moje zdejší zelí sice prokvasí, ale stejně nemá tu správnou vůni, která by provoněla celý dům. Ale i tak je výborné, dělám z něho salát. Před konzumací část zelí vyndám do cedníku. Opravdu rychle pod tekoucí vodou propláchnu, takže nás pak nehoní na záchod a vyplaví se i část soli. Do odkapaného přidám čerstvě na drobno pokrájenou cibuli, zakápnu olejem a namelu trochu čerstvého pepře. Vrátím do ledníce vychladit a jíme ho nejčastěji k pizze.
Maričko, já také dělám zelí do 4litrových sklenic
Rychleji se spotřebuje a když pomalu dochází, tak naložím do nové sklínky další.
Zelí mám ráda – v polévce, jako přílohu, v segedínu anebo jako čerstvé zelíčko s nudlemi, to je dobrota! Kysané zelí ve formě salátu příliš neoblibuji, ano, vím, že je velice zdravé, proto jsme je se sestrou taky v dětství musely celou zimu jíst, a přitom bylo tak kyselý!!! Nějak se mi přejedlo.
Jinak jako první nad dnešním tématem mě napadl profesor Zelí. 😀 Výlet do ZOO Šimka a Grossmana, perly jako Nechci slevu zadarmo! Zajímavé, psycholog by třeba měl nějaké vysvětlení! 🙂
Zelí miluju, dlouho jsem ho kvůli žlučníku nemohla, teď už můžu.
V paneláku jsme zelí nenakládali, ale na chalupě jo, ale protože jsme v zimě na chalupu nejezdili, hotové jsme zavařovali do sklenic. Sice se tím zničí řada vitamínů, ale všechny ne a je (bylo) moc dobré. Pak jsem tady v obchodě objevila Křimické zelí. Lidi, to vám je dobrota ! Protože zas tolik zelí nesníme, přestala jsem dělat naše a kupuju Křimické. Zelný salát, k pečenému masu, do segedínu, zelňačku…mňam. Když s ním něco dělám, musím se držet, jsem schopná půlku sežrat jen tak 😀
Jo! Křimické zelí je best od best 🙂
zelíčko, mňam! musím se zeptat, jestli Davidovi rodiče budou nakládat, oba dva mají zlaté ruce na zaváření a nakládání všech možných pochutin – nakonec výsledky každoročního souboje o kečupy, okurky a červenou řepu sladkokyselou jsou toho důkazem. teď je ten pravý čas, malý zeláček bychom mohli naložit…
Tak v Globusu teď zeláky měly v nabídce. 🙂 Takže bychom si mohli naložit zelí i sami. 🙂
právě o tom taky uvažuju. místo, kde by zelí mohlo rozvinout svoje vůně, máme, takže proč ne 🙂
Uni hobby..jsou v aci
Aha, tak se tam mrknu, v sobotu se tam asi budu stavovat.
Díky. 🙂
Minulý rok jsem dělala zelí několikrát. Kvůli Ajvince. Po té krvávivé střevní alergii mi domácí zelí doporučil veterinář. Znám hodně psů, mezi nimi Ajvinka, kteří kvašené, syrové zelí milují.
No, zelí jsme měli v paneláku každý rok, tatínek byl zavařovací a nakládací maniak. Většinou zvládlo zkvasit na balkoně před mrazy, jednou se to nějak zpozdilo, takže dokvášelo v obýváku. Nikomu bych to nepřála. Ale jinak bylo ohromné. Po prvním roce, kdy nám na balkoně zmrzlo, ho tatínek po dokvašení zavařil do sklenic, takže skladování bylo vyřešeno
Dobré téma. Jím ho málo, nedělá mi dobře. Prý domácí by mi vadit nemuselo. Tak přemýšlím, jestli to poprvé v životě doma zkusit 🙂 A nejsem si jistá…
nic tím nemůžeš zkazit… když nebude chutnat tobě, vždycky ho udáš v rodině nebo kamarádkám 🙂 dělají se i úplně malé zeláčky.
Zelí mám ráda a ze všeho nejvíce zelňačku.
Doma ho nevyrábím, neboť v paneláku by to jaksi nešlo.
I v paneláku jsme dělali zelí, měli jsme zelák pod umyvadlem.
technicky ano…s ohledem na sousedy nene 🙂 někteří milovníci zelí kvasili vesele v paneláku, kde bydleli naši, zeláky majíce postavené ve sklepních kójích 😀 vůně se linula do daleka, jen člověk otevřel dveře 😀
V bytovce v Chrudimi nakládali vsichni..meli jsme zelaky ve sklepe..
Co třeba zelí? Máte rádi zelí? Včera jsme ho našlapali plný soudek…už se na něj těším, domácí,kysané, za studena i ke kachničce…do couračky…