ROZCESTNÍK: Návštěvníci z kosmu

Klokánie je jeden veliký ostrov. Tak veliký že to je nejmenší kontinent, jen o málo menší než celičká Evropa až po Ural. Geologicky to je kontinent nejstarší a proto nejplacatější. Za skoro 4 miliardy let stačila příroda všechny vyšší hory na tomto klokaním kontinentu oderodovat a tak tu žádné nebetyčné a rozeklané velehory nikdo neuvidí. Zato však uvidí nedozírné rudé pláně, solná jezera, písečné duny a krajinu podobnou té na Marsu. Takže výlet do zdejších pouští je tím nejlevnějším výletem na Mars.

Díky tomu, že povrch tohoto kontinentu je tak starý, tak se na něm zachovaly četné krátery po meteoritech. Těch význačnějších je 26 a stále se nacházejí nové. V poslední době díky moderní technologii, snímků z kosmu.  Můžeme být vděční tomu, že drtivá většina těchto kráterů se nachází na outbacku, uprostřed ničeho, povětšinou v pouštích, a tak nebyly tyto stopy po návštěvnících z kosmu porušeny lidskou činností a zůstaly nám zachovány po statisíce a některé i miliony let. K většině je možno dostat se spolehlivým terénním vozem a tak se trochu rozepíšu o těch, které jsem měl čest či privilegium na svých toulkách po Klokánii navštívit.

Reservace meteoritů Henbury se nachází zhruba 145 km jihovýchodně od města Alice Springs, co leží v srdci kontinentu. Jméno má podle nedaleké dobytkářské farmy. Vede tam cesta, kamenitá odbočka z prašné silnice jménem Ernest Giles Road, co spojuje silnici Stuart Highway s další atrakcí v těchto končinách, jménem Kings Canyon. Kamenitá odbočka končí na kamenitém parkovišti pouštního charakteru. To znamená, že kolem, mimo obligátní kadibudky, která je v perfektním stavu, a informační tabule, není naprosto nic. Z parkoviště vede k vlastním kráterům kamenitý, necelý kilometr dlouhý chodníček.

Tato lokalita je vzácná tím, že jako jedna z dalších pěti v Austrálii, kde došlo ke fragmentaci meteoritu před jeho dopadem, je ta nevíce zachovaná. Představuje nejlépe zachované pole meteoritických kráterů na světě. Je zde 14 kráterů, od průměru 180 metrů do průměru 7 metrů. Nejhlubší z nich dnes měří do hloubky 15 metrů. Jsou to relativně mladé krátery. Jejich stáří se odhaduje na 4 200 let, plus – mínus 1900 let. Největší krátery zde způsobily meteoritické fragmenty velikosti 200 litrového barelu.

Jednotlivé krátery mají jména a jeden z nich, jménem „Water Crater“ byl v okolním terénu vytvořen tak, že do něj stéká srážková voda z okolní krajiny. Proto dno tohoto kráteru oplývá bujnější vegetací, než je v tomto kraji zvykem. Po dešti se na dně kráteru vytvoří malé jezírko, které slouží divoké zvěři a ptactvu jako napajedlo. Celá tato lokalita se dá za odpoledne projít a prozkoumat. Jsou zde četné informační tabulky, aby tulák věděl, na co zrovna čumí. Takže ke zdravému pohybu na opravdu čerstvém vzduchu, se přidá i vzdělání. Tuto lokalitu navštívili také američtí astronauti, když se připravovali na svoji první pouť na měsíc.

Další známý meteoritický kráter není na zdejší poměry od předešlého daleko. Opět se k němu dá dojet terénním vozidlem a je to bratru pouhých 350 km po prašných a kamenitých cestách, aby to bylo jen 100 km, jak letí vrána. Jaksi jsem se ke své lítosti vranou nenarodil a tak mě nezbylo, než se kodrcat po prašné roletě těch 350 km. Ale stálo to za to!

Tento kráter patří mezi ty nejvýznamnější na světě. Leží jihozápadně, po cestách pouhých 205 km, od města Alice Springs, co leží v centru kontinentu. Předpokládá se, že byl vytvořen kolizí Země s velkým meteoritem, nebo kometou, pohybující se rychlostí 40 km/sec. Uvolněná energie se měla rovnat 22 000 megatunám TNT. Pro představu, atomová puma, co zničila Hirošimu, měla sílu pouhých 13 kilotun TNT.

Gosses Bluff, jak se tento jmenuje, tvoří dominantu okolní krajiny. Již když se k tomuto kráteru přibližujeme, tak je vidět na obzoru jako nějaká starověká hradba, nebo menší pohoří. Starověký je, to ano, jeho stáří se odhaduje na 142,5 milionu let plus mínus 0,8 milionu. Také je o drobátko větší, než ten předchozí. Jeho průměr je 22 km, avšak tyto jeho obrysy již stačila eroze vymazat. To, co vidíme dnes, je jen epicentrum této kolize Titanů.

Kráter má 5 km v průměru a 150 metrů vysoké skalní formace jsou, mimo po nárazu vyhřezlou horninou, tvořeny i nárazovými kužely a je vidět odevšud, zvláště dobře z kosmu a nebo ještě lépe z letadla. Nárazové kužely jsou vzácné geologické formace, jejichž vytvoření je známo pouze ze skalního podloží v místě dopadu meteoritů, nebo podzemních nukleárních explozí. Nárazové kužely jsou svědky toho, že skála byla vystavena nesmírnému tlaku, řádově 2 – 30 GPa. Počáteční náraz rozerval skalní vrstvu tvořenou převážně Kambrijskými a Devonskými pískovci a konglomeráty, aby rozrušil skalní podloží do hloubky 4 km.

Z parkoviště, které je tentokrát až v kráteru, kde je opět perfektní sociální zařízení pro potřebné a informační tabule pro zvídavé nás vedou chodníčky po vlastní atrakci. Také zde neschází přístřešek, kde si návštěvník může ve stínu dát piknik a nádrž s vodou. Zde můžeme strávit průzkumem okolí lehce celý den, lezením po skalách okraje kráteru, nebo procházkou po dnu kráteru.

Pro místní domorodce, kmene Western Arrernte představuje Gosses kráter posvátné místo, které nese mytologické jméno Tnorala. A zde je mýthus, jak si ho po deseti tisíce let ústním podáním domorodci předávali z generace na generaci.

Na počátku všeho byla Mléčná Dráha tvořena skupinou hvězdných žen, které tančily na obloze. Jedna z nich byla však již unavena nesením svého miminka a položila ho do jeho dřevěné přepravky, zvané „turna“. Potom se opět připojila k ostatním tančícím ženám. Jak tak tancovaly, tak turna i s miminkem přepadla přes okraj tanečního prostoru a zřítila se k Zemi. Miminko narazilo do Země a jeho turna spadla na něj. Tento náraz vyzdvihl ze Země okolní skály, co vytvořily kruhové stěny Tnorala. Miminko z Mléčné Dráhy bylo skryto mračny usedajícího rudého písku a prachu. Jeho matka, Večernice a jeho otec Jitřenka stále hledají svoje ztracené děťátko, každý den a každou noc.

Z domorodé mythologie se přeneseme 800 km na severozápad, kde pouhých 150 km na jih od městečka Halls Creek v Západní Austrálii, bude naše dnešní poslední zastávka na toulkách po meteoritických kráterech v Klokánii. Tento kráter nese jméno Wolfe Creek. Neplést prosím se stejnojmenným australským horror filmem natočeným v roku 2005. Sice se jako odehrával v této oblasti, ale zde podobnost končí.

Tento kráter, zhruba 300 000 let starý, má v průměru jen 850 metrů a z okraje na jeho nynější dno to je pouhých 65 metrů. Odhaduje se, že meteorit, který tento kráter vytvořil, vážil 50 000 tun. Tedy pěkný drobeček, že ano. Kráter nese jméno nedalekého potoka, který byl pojmenován po pánovi jménem Robert Wolfe, který byl v době, kdy zlatá horečka v roku 1885 zmítala městečkem Halls Creek, majitelem místního koloniálu. Těch 150 km z městečka, vede po dosti hrubé, roletou opatřené, prašné cestě. Nedaleko svahu vedoucí na okraj kráteru je opět parkoviště, informační tabule a obligátní kadibudka. Civilizace uprostřed ničeho.

Na okraj kráteru to je z parkoviště nějakých 150 metrů do kopce a s okraje je pěkný výhled jak do kraje, tak i do kráteru. Napříč kráterem vede vyšlapaný chodníček a ve středu je dosti hustá vegetace křovinného charakteru, která toleruje půdu plnou soli, která je srážkovou vodou vylouhována až na povrch. Takže taková solná minipláň. Chodníček je kamenitý, strmý s okraje do kráteru a plný kamenů zvíci dětské hlavy. Takže vhodný pro opatrné a zkušené. Kráter se také dá obejít po okraji a tak prohlédnout ze všech možných úhlů. Navíc, byli jsme tam počátkem jara a po deštích a tak jak v kráteru, tak i v okolí poušti kvetlo kde co.

Bylo by na pováženou, kdyby i tento kráter neměl svoje místo v domorodé mythologii. Dávní předkové domorodých kmenů Jaru a Walmajarri tomuto kráteru mythologické jméno Gandimalal a věděli o jeho existenci desítky tisíc let. A zde je mýtus kmene Jaru, jak si ho po deseti tisíce let ústním podáním domorodci předávali z generace na generaci.

Dva mythologičtí duhoví hadi vytvořili blízké vodotoky, Jurabalarn (Sturt Creek) a Ngurrini (Wolfe Creek) tak, že se plazili po Zemi. Gandimalal je místo, kde jeden z nich vylezl ze země na povrch.

Mýtus kmene Walmajarri nám ale říká toto. Duhový had jménem Karlputa přišel na místo Gandimalal od Bidyadanga (La Grande) co leží na pobřeží Indického oceánu, jižně od městečka Broome. Okraj kráteru je místo, kde Karlputa vytlačil skály nahoru. Střed kráteru je slaný, protože Karlputa přišel z moře. Karlputa stále spí v zemi pod kráterem.

Fotky najdete zde

Aktualizováno: 3.1.2011 — 20:05

163 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Taky preji vsem oslavencum, jeste se moc nevyznam (think). Fotku na iDnes jsem1 obdivovala a ejhle, ona patri ke Zviretniku. Gratuluji(rose1)

  2. Moc zdravim, az ted jsem se dostala k pocitaci doma. Pouste jsou naherne, a vubec ne nezive, to vim z vlastni zkusenosti. Dik Georgi, a ty meteority…kdyz spadnou z vesmiru. Doufam, ze kluci Habsbursky uz jsou v pohode.

    Co se tyce vzorku moce kocici ( s prominutim), s tim mam taky sve zkusenosti, kdyz nas kocour (rovnez zrzaveho zbarveni, podzdravy Zrzkovi a gratulace k uzdraveni), dostal jednou silnou alergii naklokani kuzi ( Georgi! Mlada vetka si myslela, ze jsem bud cvok nebo si z ni delam legraci, ale to je na dalsi povidani). Kdyz pronesla, zitra prineste moc na kontrolu, zirala jsem na nic chvili zase ja, v duchu predstava, jak preparuji moc z kockolitu ( jeste ke vsemu to byl spolecny zachudek s dalsi kocici obyvatelkou nasi skromne domacnosti). No, zvladli jsme to, vzacny vzorek byl druhy den donesen, alergie zazehnana.

    Omlouvam se, tenhle pocitac neuznava carky, hacky, potvora. Vsem preju krasny vecer nebo uz noc.

    1. Domi, povídání o alergii na klokaní kůži napiš, to se nedělá, takhle navnadit a nedoříct (rofl)

      1. Napisu, urcite. to tea byla story. ale vazne, kocour se osypal…..no, poslu to jako povidani, jo? ted tam mam u Dede jedno, ale nejak zlobi fotky.

  3. Tak to vezmu z jedny vody nacisto. Jiri – nesmirne zajimave a zvlastni. A poustni kytky jsou neuveritelne krasne. Ty zvlastni cervene s cernym prostredkem mi ihned pripomnely samuraje nebo neco jineho japonskeho. Nevim proc.

    Dnesnim oslavencum vsechno nejlepsi! Honzo, aido, Ondro (h) (h) (h) (hug) (hug) (hug) . Necht se vam dari! Paneckovi od Alex drzim palce na uspesne zahojeni oka.

    Zatmeni slunce vypada na fotkach fantasticky. Diky YGO a Jakkel. A Alena s maxem ma zarne jiskrivou polni cestu.

  4. Krása! A ty fotky! (y) (clap) Zajímalo by mě, jestli jste něco u těch kráterů cítili, nějaké vibrace, či jiné pocity – kromě toho ohromení a pocitu malosti člověčí 🙂

    1. Vibrace jsme cítili tak akorát po cestě. Když se jede po roletě 500km, tak to pak vypadávají plomby ze zubů a konzzervy se v autě samy otevírají. Jinak co je člověk proti Zemi a co je Země proti vesmíru????

  5. P8ni, to je krajina. Ano, ten Mars nebude pohlednější. A poušť v plném kvetu, takhle si představuju „Třeskuté jaro“. Díky Jiří. Moc zajímavé čtení. (*)

  6. Hlásání o Zrzkovi.
    Po dnešní kontrole má Zrzek povoleno chodit ven,moč má hodně zlepšenou.Musí dobrat ATB a chodit na kontroly jednou ta tři měsíce.Ale je už opravdu o moc lepší,už si i hraje a mazlí se.Díky za palcodržnu,

    1. Milá Jiřino, to si člověk oddechne co? Kazan měl taky problémy, asi před dvěma týdny, a ty představy, co je člověk má… Hlavně, že je Zrzek v pořádku – nebo skoro bude (inlove)

      1. Já měla strach,že jsem něco zanedbala,že jsem přehlídla začátek problému.Ale snad ne,podařilo se to celkem rychle zvládnout.Zrzek dobře spolupracuje,jen nechtěl doma čůrat do záchůdku a utíkal ven.Dokonce rpzbil kočičí dvířka,ten knoflík co umožňuje dvířka zamknout.Teď už má vycházky povolené.

  7. Jirko, další velice zajímavý článek a bezva fotky. Viděla jsem už řadu fotek „když rozkvete poušť“ a je opravdu neuvěřitelné co dokáže pár zadržených kapek vody vykouzlit doslova přes noc za krásu. Ta vaše pouštní krajina mi ale skoro nahání strach, ani sama nevím proč. A mythologie kráterů to patřičně dobarví. Kdybych jela v konvoji ostatních aut (jako jste asi jeli vy, ne?), možná bych se tam odvážila, ale jako jedinec bych se asi bála – a to i s kompasem (dnes tedy s navigaci), který musí být bezesporu nesmírně nutnou součastí vybavení. Takže si to raději nechám hezky od tebe popsat. V USA jsou průjezdy pouští (a že jich tu také máme dost) a podobných měsíčních povrchů civilizované (např.skvělé silnice), ale o strach je to vždycky. Jsou to stovky kilometrů jízdy a jeden se nezbaví nepříjemného pocitu, co kdyby neměl dost benzínu, porouchalo se auto a podobné starosti. Byl to vždycky zážitek ale nejvíce jsme ho ocenili až na druhém konci trasy, s benzínkou v dohledu a motelem hned vedle. Ale je to už řadu let, kdy jsme tyhle trasy jeli. V horké poušti v Arizoně nám jako jediný chládek posloužil stín větví menšího a široko daleko jediného stromu a několik hodin jízdy jsme byli jediné auto na silnici. Malé auto navíc tenkrát nemělo klimatizaci a chladili jsme se kostkami ledu z boxu za límec. Také při jízdě napříč „Badlands“ v Jižní Dakotě nám nebylo do smíchu. Vjeli jsme do nich za slunce (také jediné auto v obou směrech), ale najednou se nad námi začala točit bouřka a dorazili jsme na druhý konec těšně před jejím dopadem a dostatečně vystrašení, abychom si ten zážitek pamatovali dodnes. Nevím, jak brzy by se nás tam tenkrát někdo vydal hledat, nikde jsme se nemuseli registrovat – bylo to v r. 1975 a mobily byla sci-fi. Místa, kam jsme my ještě tenkrát směli vjet (nebyl to ještě státní park) jsou teď už léta turistům uzavřena.

    Gratuluji všem oslavencům a přeji všem co potřebují palečky aby zapůsobily.

  8. Georgi, vy tam máte úžasný věci! A ty fotky – máš pravdu, je to Mars….
    Trošku mi to připomnělo Komorní hůrku – což je teda zase jiná pohádka vzhledem k tomu, že to byla sopka, ale vzhledově tu podoba je.
    A jdu číst komentáře 🙂

  9. Tak:palce som drzala ,uz som tak vycvicena,ze kazdy den si chvilu pri kave zameditujem a spomeniem si na Vas a kazdemu prajem v tazkostiach a boliestkach silu vydrzat.Vsetkym oslavencom blahozelam a dnes ich je teda dost.Zatmenie slnka som nevidela,u nas slnko nevyslo-ale fotky od Vas boli 1AA a ta s vtakmi 1AAA.Jakkel umi.
    Rozpravanie Jiriho ,ako vzdy, nema chybu.T.c.mam kamarata u syna v Australii,tak som mu tento vylet/aspon k jednemu/ doporucila.
    A teraz trochu OT.1.Kolko plati idnes za fotku mily Jakkel-teda da sa z toho zit?2.Ako viete,kto ma kedy narodky?Je na to nejaky zoznam? Ak ano,som v nom?Ak nie,ako sa da nenapadne donho prihlasit?

    1. Pokud vím, tak nějaký seznam musí asi mít JoVovi. A jak ho získali, netuším. Zřejmě telepatií. A zdá se, že u různých lidiček musí být ještě další. Já se vždycky jen připojím. 😀 (f)

      1. Tak nějak (blush) …schopnejch jedinců je víc (ne že bych k nim patřila 😛 ).
        Verenko, přiznej barvu, teda datum :* a ono už se to nějak zařídí (clap) chuckle)

      2. =)) Máme seznam, který jsme získali během uplynulých let ze Zvířetníku. Průběžně si ho doplňujeme z údajů jiných „práskačů“, kteří ví o svátcích a narozeninách spřízněných Zvířetnických duší. :bz .
        Na př. u Vrenky máme údaj 7. června s otazníkem u narozenin. =))

    2. Verenko,
      za fotku v elektronickém médiu (iDnes) dávají 200 Kč, žít se z toho rozhodně nedá 😀
      Funguje to tak, že označíš album jako „mojezprávy“ – nutná zvláštní registrace, a oni si někdy vyberou

      1. Z toho nevyžiješ, ale ty slávy 😀 Fakt moc to umíš a kdo si spojí Tvoje jméno se zvířetníkem , tak máme slávu také, protože se ukáže jací jsou tady schopní lidičky /kromě mně ale já jsem taky všeho schopná-/ dnes asi mně ulovila nějaká viroza. Už jsem odpoledne do práce nemohla.

  10. Hlásím, že jsem po ranním proběhnutí stránkami poctivě držela palce všem potřebným a doufám, že to pomohlo (inlove)
    Aidě a Jinému Honzovi přeju všechno nejlepší, buďte zdraví a užijte si každý den (h) (party) (f) (dance) (d) (sun)

  11. OT. Děkuji za palcodržnu. Páneček má po zákroku, koncem ledna ještě druhé oko. Zatím má na oku flastr a říká, že to zatím nebolí.
    Jakkeli, fotka s ptáky je výborná, já jsem zatmění prošvihla, jezdila jsem jako servisman a nebíčka jsem si moc nevšímala.

    1. Držím dodatečně palce 🙂 , milá Alex (inlove) , možná to bude bolet večer nebo zítra, ale pak už bude líp a líp. (y) (h)

    2. Alex, myslím, že to nebolí, jen chvíli trvá, než se vidění správně usadí. Ať to jde co nejlíp (y) (y) (y) (y) !

    1. Judith – díky za fotky (a videíčka) ze Sydney. Nejvíc mne nadchli tučňáci a rejnok v mořském akváriu, a taky se mi líbily fontány.

  12. Posváteční vaječný koňak karamelovo mandlový? Proč ne? Mňam, zcela veřejně se musím pochválit, že se mi fakt dóóóst povedl 😛

  13. tak se nám na zahradě taky objevil dneska kráter (rofl) Asi půl metru od vysokého plotu, v čisté zasněžené pláni, je kráter tak půlmetr v průměru a tak 30 cm do hloubky. Od kráteru vede na vyházený chodníček jediná řádka (cat) tlapátek… asi se ta číča divila, když dopadla (chuckle) a prašanu z kožíšku musela hodně vyklepávat (happy)

    Jinak u nás se zatmění nekonalo… mraky (sun) zrovna v ten správný čas schovaly.

  14. Vážené dámy, vážení pánové
    Vracím se mým e-mail do střední Evropy, kde je také plno krás a zajímavostí.
    Ráno 2011-01-04 bylo možné pozorovat částečné zatmění Slunce zhruba na 50 stupni severní šířky a 15 stupn východní delky od 8.00 do 11.00 http://asu.cas.cz/zatmeni-slunce-2011
    Mnoho Lásky a Moudra přeje Hledajíci

  15. Já miluju cestopisy, kór když jsou nabité informacemi a tak čtivě podanými. Georgeovi moc děkuji!

  16. Milý Jiří, je to moc krásný článek jako vždy. Ráda se s Tvým povídáním toulám po světě. (sun)

    1. Jejej, to jsem netůchal, že je dnešek tak populární!
      Aido, Ondro, všechno nejlepší a ještě lepší, milí spoluoslavenci! (h) (rose1) (^)

      1. Aido, ondro, vám taky všechno nejlepší a hodně zdraví a zdaru (h) (f) (sun) (^) (dance)

    2. Všem dnešním oslavencům hodně zdravíčka, spokojenosti, štěstí a lásky (sun) (f) (sun)

    3. JJ, Aidu (inlove) jsem chtěla napráskat, ale nějak jsem to nestihla, o Ondrovi (inlove) jsem nevěděla. (shake)
      Tak dodatečně všechno nejlepší k vaším svátkům a narozeninám. (f) (sun) (f)

      1. Páni, oslavenci mají dnes rojení (sun) Tak všechno nej, nej, nej a splnění 3 tajných přání. (^) (d) (h) (dance)

  17. Milý Jiří, velmi, velmi zajímavé čtení. Spadli nám na matičku Zemi opravdu malincí drobečkové :O . Domorodé báje jsou tako moc hezké. Díííík.
    OT. Prosím o palcodržnu, pánečkovi dnes odpoledne budou operovat oko, tak ať mají jistou ruku.

  18. Austrálie jako vždy úžasná, Jakkelova fotka zatmění taky.
    Jen prolítávám. Štěňata přibývají všechna, takže systém „dvojitá matka“ zjevně funguje dostatečně, štěňata nehladoví. Za dva dny mají přírůstky od 30 do 110 g (při porodní váze průměrně 390g to je jako by dítě přibíralo třicet deka denně). Růžová holčička přibrala 50g za 24 hodin (po prvním zhubnutí to udělalo „jen“ 30g za dva dny). Samozřejmě drobnější strkáme k Ginny, ta má mléka dost. Ája krmí jen „záložně“. Vypadají jako zdravá štěňata, zaoblili se, jsou hladcí, kulatí, pevní. Takže zatím dobrý. Ufff.

      1. Ještě je odchovat a vhodně umístit 😉 . Ale mám z nich radost a jsou opravdu kouzelní. Čumes ošklivě zmačkaný, tělíčko jak nejjemnější hedvábný samet, teplé a jemné. Dvě malé chlopně jako ouška a ocásek – už začínají vrtět ocásky, když jedí, – tlapičky ještě jen k odrážení. A vyroste z toho kus psa 😉 i když to tak zatím nevypadá. Máme zprávy a pozdravy od velké části našich štěňat, loňských i těch tříletých, to je moc příjemné.

  19. Jirko, díky za povídání, takovéhle věci mě zajímají moc a moc a s fotodoprovodem je to úplně úžasné. Moc bych to chtěl vidět. (y)
    Držím palce s krocením Habsburků – však to mají historicky v popisu práce – týrat čechy a moravany. (rofl)

  20. Milý Georgi to bylo počteníčko !!! Moc děkuju. Kdysi jako holka jsem četla moc hezkou knížku „Na návštěvě u protinožců“ – tedy za název už moc neručím. Pamatuji si toho z ní hodně, protože byla hodně poutavá, ale nejvíc (a určitě se tu najde někdo kdo si to určitě taky pamatuje) mi utkvěla pasáž, kde si domorodci čůrají na rány nebo různá kousnutí v buši, protože to je naprosto desinfekční a také léčivá tekutina. Tenkrát to pro mě bylo snad trochu „eklhaft“ i když dnes už mám načteno a vím jak tohle trochu choulostivé téma skvěle funguje 🙂 Ještě jednou moc děkuju ! Jsem okouzlená nejen Austrálií, ale mám fakt ráda i Habsburky. Vypadaj pěkně nebezpečně klucí jedny ušatý. No a až pojedu do Austrálie , tak se stavím, jo ? 😀

    1. To je bezva. Byli jsme se na zatmění s Myšátky podívat přes CDčko, tady bylo krásně jasno. Fotky jsem drze použila, aby se Myšátka znovu podívala na to, co vlastně viděla. Moc se jim to líbilo. A ta fotka s ptáky je fakt nádherná. Děkuju.

    2. Moc pěkné, foto Jakkeli, já jsem zlikvidovala prastarou disketu, abych se mohla podívat, jak to vypadá in natura. (sun)

    3. Paráda, milý Jakkeli (inlove) , obě fotky jsou pěkné (y) , ale ta s ptáky je uchvacující! Aspoň jsem něco viděla, tady byl šesivý příkrov a pršelo… 🙁

    1. Koukám Ygo, že se Jenda už postavil na nohy 😀 Ale jinak tak u vás je moc hezky. A jdu pracovat.

      1. My tady máme jedinou prohrnutou cestu kam můžeme na procházku. Po silnici se bojíme, je to tady samá zatáčka a auta jezdí jako kdyby je řídili blázni. Závidím sluníčko.

      2. Mohu zodpovědně prohlásit, že od Jizerek, teda konkrétně toho předvánočního Bedřichova, se to vcelku neliší 😉

    2. Půvabné fotky – jako vždy, milá Ygo (inlove) Ale stejně se i nejvíc líbila tvá novoroční klika! (sun)

  21. Dobrý den všem.
    Článek je moc primový,zajímavý.Je stejně pěkné kolik nových věcí se zde jeden dozví a ze všech možných oblastí.Jsem moc ráda že jsem vás objevila.
    Hlásání o Zrzkovi:Je mu lépe,na kontroly chodíme denně,dostává antibiotika.Nechce používat domácí záchůdky a utíká ven,rozbil i dvířka,nejdou uzamknout.Musím je různě zabezpečovat,ale včera odstrčil co se dalo a zdrhnul ven se vyčůrat.Musím koupit nová dvířka,potřebuji jeho moč na kontrolu k vet.

    1. Teda YGo, Jakkeli, vy mě normálně 😡 … překvapujete. (chuckle) Já bych tohle nedokázal ani kdyby mi ruce pozlatil…

      1. To chce pozlatit oko. Taky ho nemám a taky závidím. A všechno nej, nej, nej… (rose1) (^) (d) (beer)

    2. (clap) YGA Ty umíš se šumítkem moc hezké fotečky. Tobě je, jak říkal pan Werich, dáno. Určitě bys pořídila fotky i s dírkovou kamerou. (clap)

  22. Tedy, Australie mně fascinuje nejen úžasnou faunou a florou,ale i mírami vzdáleností :O .Kousek – 350 km,blízko – 200 km, no a také zařízeními pro lidi v pustině – kadibudky,inf.tabule a p. Georgi dík za další zajímavý článek (y) a přeju vám všem v roce 2011 hodně zdraví,pohody a ať se vám povodně vyhýbají (happy) (f) (inlove) (toivo)

  23. Dobré dopoledne všem!

    OT než si pročtu dnešní článek: doufám, že se také právě díváte na zatmění Slunce? Jen nezapomeňte se dívat přes „něco“, např. svářečské brýle 😉

  24. Jiný Honza má narozeniny!!!! Tak všechno nejvíc nejlepší!!! (dance) (^) (beer) (rose1) (d) (h) (*)

    Georgi, článek si určitě přečtu, tohle mne zajímá! Ale raděj až doma (chuckle)

    1. Bláža mě předběhla. Se sem řítím, co mohu a ono se už vinšuje. Tak já také:

      ……………………………….. (d) (d) (d) ………………………….
      ……. ….. (f) Milý jiný Honzo, všechno nejlepší! (f ………..
      …….. (sun) ať se Ti daří na co vzpomeneš (sun) ………

    2. Jiný Honzo – co ti přát? Zdraví, spokojenost a štěstí … možná taky kapku (nebo i víc kapek (nod) ) peněz. A splnění jednoho tajného přání. Jo – a pořádně to oslav s rodinou a kamarády. (d) (beer) (d) (beer)

    3. Hanýsku (h) , můj drahý příbuzný, přeju Ti všechno nejlepší a hlavně abyste všichni byli zdraví a aby letošní rok pro Tebe nebyl divný, ale skvělý. 🙂 (y) 🙂

    4. Krásné narozeniny přejeme – kocourci a já ze zpadaných Krkonoš – už zase sněží! A v noci bylo -+18°, teď je -13°! Nemám tu zimu ráda, ale z okna je na to bílé nadělení docela hezký pohled!

      1. Šotek se mi tam vloudil – pochopitelně, že nebylo +18°, ale -18°, to jste jistě pochopili!!! Jen jsem šáhla vedle. (fubar)

        1. A Hubbla mám staženého jako papírový model – jestli letos stihnu zimní interiérové práce, tak bych mohl příští zimu po 10 letech začít zase stavět. Kéž by!

          1. Jo tak jestli by sis chtěl zastavět – tady je Hubblův teleskop. Ale patří mezi „Very difficult“, tak pak neříkej, že jsem tě nevarovala 😀

              1. A hlavně nesmíš zapomenout, že budeš potřebovat lepidlo, nůžky a řezák a že použití těchto předmětů může být nebezpečné (rofl)

            1. Propánakrále, omyl!!! Stydím se a schovávám se. Já ti chtěla najít ISS a bezmyšlenkovitě jsem zadala Hubble. (sweat)

    5. Já čekal, kdo to práskne. (chuckle)
      Lidi,k díky všem, jste moc milí a já jsem rád, že vás mám. (h)

  25. Milý Jiří – to zase bylo pocestováníčko! A australané mi jsou čímdál sympatičtější – když dají městu jméno Pružinová Alenka (a neříkej mi, že se jmenuju po ženě nějakého starosty a kolem jsou horké prameny – zničil bys mi iluzi (chuckle) ).

    A fotky krajiny a kytiček – tak to už je bez komentáře!

    1. FYI: „spring“ = nejen pružina, ale též PRAMEN
      tedy
      „Alice Springs“ – „Aliciny Prameny“

      1. Ovšem Pružinová Alenka je mnohem mnohem hezčí, poetičtější jméno. Hlasuju pro tento překlad. 🙂 (h)
        Milý Georgi (inlove) , ta Klokánie je tuze zajímavý svět. Kdyby nebylo Tebe, asi bychom si Tě museli vymyslet, protože jinak bych o Klokánii věděla více než málo. (wasntme)
        Fotečky si musím nechat na doma, už se na těším. 🙂 Děkuju Ti a zdravím milou Mílu. (h)

        1. V daném místě jsou skutečné prameny (vodní), takže ten název opravdu nemá s pružinami nic společného.

    2. Já zas chodím koukat na jeden australský web http://www.gumtree-designers.com/
      kam chodí rukodělné a piškvorkové nadšenkyně, jak jinak… ale taky se tam dají najít nějaké receptíky a podobně. Ješt jsem nic z toho nezkusila, ale kouknout chodím 🙂

  26. Dobré ráno z promrzlých Krkonoš. Máme tu zase pěkného samce, v noci bylo -15°C. Obloha šedivá a celkově nic moc. Povídání bylo moc krásné, jo, kadibudka na chalupě – dlouho můj zlý sen.
    Jinak zde je návod na ranní (a nepochybně ji večerní) venčení pejsků á la Horní Maršov: paní jde se svým malým psíkem, co vypadá jako lištička ven. Pejsek chvíli popochází, pak přičapne do sněhu v předzahrádce jejich bytovky, vypudí několik bobků do bílého sněhu. Paní popojde směrem k bobkům, už už čekám, že vytáhne ten pytlíček…….. prdlajs. Pouze zkontroluje, zda je výsledný produkt v pořádku a zda pejsek třeba nemá nějaké střevní potíže a pak pečlivě exkrement zahrabe do sněhu a odchází domů! Melíšek by se mohl učit! Grrrrrrrrr! (punch) Jak to tu bude vypadat až ten sníh sleze, to si ani nechci představit.

    1. A to já se vždycky ozvu…po Šarikovi jsem uklízela, po kočenách taky uklízím jejich záchůdky..tak proč to nechávat ležet? A znám partu mladejch,co si lidi fotěj, jak po svejch miláčcích neuklízej a pak to posílají na Město a na MP..s datem, popisem a pokud znají,tak i se jménem majitele psa…ostatně, kdo by jezdil z Dubiny venčit psíka na Polabiny, že? finále je ,že se ty fotky dostanou někde na web a pak tam vidíte svý známí a škodolibí,fotku vytisknou a buď ji vhodí do schránky nebo ji připíchnou na nástěnku u vchodu do domu..to je pak nářez!!! 😉

  27. Jako vždy zajímavé, z fotek mě nadchla hlavně ta červená kytka, co vypadá tak zvláštně, že až podezřele 😀

    1. Viď, taky mám pocit, že by mi mohla ublížit! Vypadá, jako když nadvakrát slupne malého klokana.

      1. Tý jo, je fakt zajímavá! Nejen že má zajímavých spoustu lidových názvů(třeba Humří klepeta), ale při vědeckém pojmenovávání došlo postupně na uctění tří vědců 🙂 A vůbec se nedivím, že ji má stát Jižní Austrálie jako květinový emblém(národní květinu?) – je opravdu dekorativní a pro jakékoli výtvarné zpracování velmi vděčná (clap)

        1. Matyldo, dík. Já si za živého boha nemohla vzpomenout, jak přeložit „flower emblem“.

    2. No, jo, já věděla, že ta červená bude podezřelá, tak jsem k ní napsala, že je to asi mimozemšťan- vegan ale spíš vypadá,že by ráda někoho schlamstla. (rofl)

  28. To jsem si zase početla,tohle miluju, (inlove) (handshake) cestování po kráterech, skvělé, díky. (y)
    Prověrka kadibudek dopadla taky dobře,jj, vzpomínám na ty fota těch zařízení, zřejmě se vyznáte 🙂 a kdo v Česku ne, že áno, ta traumata zůstávají. (bat)
    Fotky flóry jsou fantastické , to je neuvěřitelné co to v Klokanii všechno kvete (rose1) (f) , je to jak z Alenky v říši divů, úplný karneval květů (party) .
    Jináč přeji klidného pejska (dog) a žádné nepřiměřené živly (rain) (sun) .
    (wave)

  29. hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Stejně jsou ty prastaré pověsti hezčí, než moderní strohá řeč faktů (happy) . Mám ráda výlety po Austrálii (nod)

  30. To je krásná pověst o duhovém hadu, co spí pod zemí 🙂

    Jinak stejná otázka jako o Jany – co ty povodně?
    U nás se něco chystá od čtvrtka, kdy má přijít zásadní obleva a k tomu má pršet.

  31. Hrozne rada cestuji,ale do Australie jsem se jeste nedostala.Ale to nevadi,sbiram informace,co kdybych tam jela.Nejvice me nastve,kdyz nekam jedu a az se vratim,tak zjistim,ze jsem o necem nevedela co by stalo za zhednuti.Ale bohuzel,clovek za jeden lidsky zivot nemuze vsechno stihnout.Ve zpravach hlasili,ze v Australii jsou povodne biblickych rozmeru.Jste doufam OK?
    V Californii asi zacal konec sveta.Pred cca 3 tydny tady byly povodne a sesuvy pudy a ted prosim v CALIFORNII!!! snezi.To jsem za celych 12 let co jsem tady nezazila.Nemyslim snih na horach,ale ve meste.Ted nam uz chybi jedine zemetreseni a mame vsechno.
    Co pesan?Jeste zlobi?Drzim mu palce,aby byl rozumny.

    1. Děkuju za optání, jsme OK. Topí se lidi v Queenslandu, tady to je OK. Navíc my jsme na kopci. Máme kamarády v San Jose, taky Janu, ale ta už tady párkrát byla. Pesan zatím seká dobrotu, občas má na tlamě náhubek, aby si nemyslel a pak, máme tu na týden vnoučata.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN