PÁTEK S GURMÁNKOU: Velikonoční beránek

Pečený sladký beránek patří neodmyslitelně k Velikonocům.

 

 

 

Symbol beránka byl velmi rozšířený již v předkřesťanské tradici v celé středomořské civilizaci, ovládané po tisíciletí pastevci. V hebrejské tradici symbolizovaly ovce Izraelitu jako člena „Božího stáda“, i židovský Bůh bývá označován za pastýře, který bere své ovce do náručí.

Na rozdíl od toho v křesťanské církvi se beránek stal symbolem Božího Beránka, Krista a znázorňuje se s praporem vítězství. Spojení vidí křesťané také s původně židovskou tradicí svátků Paschy, kdy se beránek zabíjel na památku vyvedení Izraele z egyptského otroctví.

Receptů na sladkého beránka existuje celá řada, takže je z čeho vybírat. Letos ho budu péct s dětmi, tak jako loni, proto sahám po jednodušším receptu z mého domácího receptáře, ve kterém nebudou chybět ořechy a sušené ovoce z naší zahrady.

 

Velikonoční beránek s ořechy a sušeným ovocem

 

Potřebujeme: na 1 ks keramické formy střední velikosti

 

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • ½ hrnku jemného třtinového cukru
  • ½ hrnku mletých oříšků
  • ½ hrnku mléka
  • ½ hrnku rozpuštěného másla nebo slunečnicového oleje
  • 3 ks vejce
  • zlaté hrozinky (popřípadě předem namočené v rumu) nebo jiné drobně pokrájené sušené ovoce
  • plátek másla na vymazání keramické formy
  • jemná strouhanka na vysypání

 

 

 

Postup přípravy:

V míse smícháme suché ingredience a postupně přidáváme mléko, olej a vejce. Těsto dobře rozšleháme a nalijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané beránkové formy. Přiklopíme zadním dílem formy a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C, kde na střední příčce v režimu horkovzduch pečeme 45 minut. Po uplynutí této doby formu vyjmeme a beránka necháme ještě cca 10 až 15 minut ve formě. Poté opatrně vyklopíme a po vychladnutí beránka ozdobíme dle vlastního cítění.

Před zdobením můžeme některá místa, kde nám ulpělo víc strouhanky štětečkem upravit a strouhanku malinko setřít. Beránka stačí jemně poprášit moučkovým cukrem, uvázat kolem krku mašličku a ozdobit jím velikonoční stůl.

Čím je podařenější a pohlednější, tím kratší je jeho osud. Sladký beránek je určitě pro všechny děti tím nejlákavějším soustem z celých Velikonoc.

 

Veselé Velikonoce!

 

Pečete doma velikonočního beránka? Máte na něj pěknou starou formu?

 

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová / www.gurmanka.cz / Kuchařka ze vsi  🙂

 

Aktualizováno: 18.4.2019 — 20:07

8 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. už jste někdy do formy na beránka, zkusily dát nádivku-hlavičku a upéct ji? To je jinej level a chutnější..

  2. To je pěkně kudrnatý beránek! 🙂 Vidím, že u vás začínáte krájet od zadní části, jak i já jsem zvyklá. U našeho stolu se vyskytl pokus o nakrojení beránka od hlavy, ale byl v zárodku zlikvidován a hlava zůstala jako poslední. 😀
    Těsto vypadá dobře, myslím, že se recept bude někdy hodit.

    1. Hanča:

      Kvůli fotce nakrojeného beránka jsem musela tu cestu nože s našimi malými chlapci usmlouvat. Pochopitelně ho chtěli krájet od hlavy 🙂 Letos jsem si prosadila svou.

  3. Beránka jsem nikdy nepekla, formu nemám. Ale forma se tu dá koupit, jak na beránka, tak na zajíčka. Ale primo am. tradice (pečení beránka) to není, spíše u rodin s německými či slovanskými kořeny. Ovšem těsto „na beránka“ vypadá moc chutné, tak jsem si ho uložila a třeba někdy upeču v jiném tvaru 🙂 Díky Gurmanko.

  4. Ještě k beránkům – po celé roky jsem je v klidu kupovala, protože děti už byly velké a já nemám formu – dřív jsem si ji půjčovala. Dnes váhám… přijedou vnoučata… asi se půjdu podívat po nějaké pěkné formě! 😀

    1. Kdybys byla blíž, půjčila bych ti ji. Já beránka péct nebudu, synek nepřijede a neměl by to kdo sníst.

  5. Beránka děláme, formu máme.
    Nicméně předevčírem jsme byli na úžasném koncertě, ASPM, znáte je? https://cs.wikipedia.org/wiki/ASPM
    Prozatím pro nás nejlepší záležitost letos. Honza Spálený je starší bratr od Petra, asi mediálně známějšího. Jana s MLP sledujeme snad 30 let a máme ho moc rádi, i několik LP doma máme.
    Gůglujte nebo na youtube hledejte ASPM. Blues, nádherné je to. Janovi je už skoro 80, ale pořád mu to hraje úžasně.

    1. no Mě jeden čas bral víc Jan Spálený jak malej Péťa…a podle mne byl i nadanější a hudebně lepší…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN