PÁTEK S GURMÁNKOU: Medvědí česnek

S jarním obdobím se konečně zazelená nejen příroda, ale také náš jídelníček. Do zahrady mi vnáší jaro první poslíčci: rozkvetou sněženky, prvosenky, ladoňky vídeňské a z mokré půdy se soukají výhonky mladého medvědího česneku. Jeho sezóna není dlouhá, proto je škoda otálet s kuchyňským využitím. Jakmile přejde do květu, ztrácí většinu ze své kulinárně využitelné síly, proto si dělám zásobu hned ve chvíli, kdy začíná růst.

 

Medvědí česnek (Allium ursinum L.)

Medvědí česnek má téměř všechny vlastnosti česneku, ale je na chuti jemnější a podle přírodních léčitelů ho v mnohém předčí. Vždy se používal pro jarní omlazovací a očišťovací kúry. Mladé listy se sbírají koncem března a začátkem dubna. Cibulky medvědího česneku se doporučují lidem, kteří mají citlivější žaludek, a česnek setý jim pro svou výraznější chuť nedělá dobře.

 

Medvědí česnek

 

Sušení medvědího česneku se nedoporučuje jako nejvhodnější způsob uchování, neboť bylinka v sušeném stavu ztrácí většinu své chuti i síly. Větší zásobu medvědího česneku můžeme pokrájet a uložit do mrazničky na pozdější využití, ale za nejlepší způsob zpracování považuji výrobu pesta.

 

Medvědí česnek – květ

 

Pesto z medvědího česneku

 

2-3 uzavíratelné sklenice, v závislosti na velikosti

100 g čerstvě natrhaného medvědího česneku

50 g mandlí nebo piniových oříšků (možno použít i lískové ořechy)

50 g tvrdého sýru (Parmazán)

150 ml kvalitního oleje

½ lžičky jemně mleté soli

1 lžíce citrónové šťávy

Postup přípravy:

 

 

Medvědí česnek – příprava

 

Listy medvědího česneku omyjeme, natrháme na menší kusy a vložíme do el. sekáčku na bylinky a spolu s ořechy, solí a olejem rozmělníme. Přidáme jemně nastrouhaný sýr a ochutíme citrónovou šťávou. Podle chuti osolíme. Hotové pesto upěchujeme do malých skleniček do ¾ výšky a nalijeme půl centimetrovou vrstvičku oleje, aby si pesto podrželo svěží barvu, vůni i chuť a nezvětrávalo. Skleničky uzavřeme víčky a uložíme do chladničky, kde nám vydrží cca 3 až 4 týdny.

 

 

Medvědí česnek – pesto

 

Tip do kuchyně:

Pesto můžeme připravit i v hmoždíři, kde všechny ingredience rozmělníme třecí paličkou. Získáme tak rustikálnější podobu pesta. Místo výrazného olivového oleje můžeme použít např. olej slunečnicový, za studena lisovaný.

 

Jak nejlépe použít pesto?

Nejčastěji pesto přidávám k vařeným těstovinám jako finální omáčku, ale vynikající je také v kombinaci s bramborami, buď vařenými, nebo bramborovými noky, ale snese se téměř s každou zeleninou. Pokud jde o maso, hodí se jako marináda před pečením či grilováním, nebo ho servíruji jako výraznou pochutinu rovnou na talíř. Skvěle doplní i pečenou rybu. Pesto můžeme použít i na pečivo, přidat ho do slaných těst, na pizzu nebo jím ochutit zeleninovou polévku.

 

Medvědí česnek – pesto servírování

 

Kde se daří medvědímu česneku?

Stačí vyrazit na procházku lužními lesy. Tam se medvědímu česneku obzvlášť dobře daří.

Medvědí česnek je jedna z prvních jarních bylinek, ze které můžeme získat hromadu energie a vitamínů. Stačí čerstvé listy pokrájet a posypat jimi krajíc chleba s máslem. Když máme štěstí a z procházky se vrátíme s plnou hrstí, můžeme si medvědí česnek připravit jako špenát. Stačí ho podusit a postupovat tak, jako bychom připravovali špenátové listy.

Medvědí česnek se dá pěstovat na zahradě, kde má rád stinná a vlhká místa, ale vždycky mám radost z jeho objevení někde v přírodě. Máte i vy nějaká svá místa, kam si zjara pro medvědí česnek chodíte?

 

I když se z jarní procházky vrátíme s prázdnou, vždycky s dobrým pocitem, že jsme pro sebe hodně udělali.

 

 

 

Dobrou chuť a krásné jaro přeje

Šárka Škachová,

www.gurmanka.cz

Aktualizováno: 22.3.2017 — 19:56

61 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Tak konečně mohu mít komentář k věci:)) jak jsem našla onu jakousi odrůdu divokého česneku (možná opravdu nebyl medvědí, měl ty listy takové rovnější), učinila jsem zajímavou zkušenost: ačkoliv jsem ho neochutnala, utrhla jsem pár lístků a přivoněla jsem. Ano, byla to jednoznačně česneková vůně! To bylo v pátek dopoledne.
    Jenže… no, vůně. Nevěřila jsem málem svému nosu, že mi byly ruce cítit česnekem ještě v sobotu odpoledne, a to jsem si je mezi tím x-krát umyla! Já vím, že mám nos lidského bloodhounda (jak říká Marek:)), ale stejně – víc než 24 hodin?? Tak mi přijde, že ta rostlinka má fakt sílu! 🙂

    1. A můžu mít taky jeden komentář, naprosto kacířský, k věci? 😉 Všechny výchozí suroviny samotné mám ráda, ale pesto jako takové ne. Mně to prostě nechutná, i když mi všichni říkají, že by mělo.

      1. Náhodou to je k věci – je spoustu jídel, o nichž ostatní říkají, že by nám to mělo chutnat, protože to chutná všem a nám to ne a nejede … u mne je to třebas právě hummus – prostě pro mne omen nomen – a že jsem si kolikrát řekla – ne, tomu musíš přijít na chuť, zkus to znovu … a znovu mám dojem, že jím … hummus (rofl) .

        1. V jídle nejsem vybíravá,ale hummus taky nejím.Nechutnaji mi taky špecle,je to něco podobného těstovinám.

          1. Náhodou, a teď budu protestovat, humus je dobrý, jen ho prostě musíte umět udělat. Minulý víkend jsme tu měli toho našeho kamaráda specializovaného na levantskou kuchyni, humusu jsme nakonec udělali snad 4 litry, většinou na přání, vše jsme rozdali. Byl dobrý, všem obdarovaným chutnal.
            P.S. Recept je v podstatě vedlejší, lepší byla ta zábava při výrobě.

            1. Bože – snad si nemyslíš, že jsem jedla mnou udělaný hummus (ještě toho trochu)?! Vždy ho zkouším jinde – naposledy u neteře, která je na tahle patlámo patlámo zdravá jídla vysazená … a ne, nedala jsem to (rofl) – a přitom všichni ostatní se minimálně tvářili (rofl) , že je to výborné … já nevím, asi zůstanu u toho chleba se sádlem s cibulí (chuckle) (chuckle)

              1. Ježiš Ygo, nechtěla jsem se nikoho nijak dotknout, to se moc omlouvám. Chleba se sádlem, škvarkama a cibulí mám taky moc ráda. Tak dvakrát za rok, vegan ani vegetarián fakt nejsu.

        2. S hummusem souhlasím, taky mi vůbec nechutná. Přitom s výchozími surovinami nemám problém, cizrnu jím, samotnou tahíní taky, olivový olej, sůl, česnek i citron taky, ale dohromady mi ta kombinace vůbec nesedí. Zkoušela jsem to i v zemích, kde je hummus domovem – Izrael, Egypt, libanonská restaurace ve Francii, takže byl vždycky jistě udělaný tak, jak má být, a neee.
          Pesto mám naopak ráda, tedy bazalkové (ne medvědí), a i to červené s rajčaty.
          Mám ještě jednodušší příklad, kdy výchozí suroviny jsou OK a kombinace mi nejede. Pamatujete, jak se kdysi třeba ve školkách dělalo ke svačinám medové máslo? Prostě máslo, do toho se zašlehal med a mazalo se to na chleba nebo na rohlík? Tak to je pro mě nepoživatelné. Máslo mám ráda, med mám ráda, můžu si namazat chleba nebo rohlík máslem a polit medem, ale sešlehané dohromady to prostě nesním.

    1. Jaro už je konečně taky u nás. Objevila jsem celý koberec fialek a několik petrklicu. Včera brzy ráno jsem potkala ježka a přemýšlím, čím se bude živit. Nevzbudil se moc brzy?

    2. U nás jsme opožděnější, ale už to taky začíná. Ale na Prahu nemáme – tak už se rozvíjejí první lístky na keřích! 🙂

  2. O medvědím česneku jsem nikdy neslyšela a tak ani nevím jestli tady na severu vůbec roste.

    1. Právě jsem zjistila že se tadyjmenuje „ramslök“ a že je tady v oblasti Blekinge chráněný.

      1. Tak tady taky většina oblastí s výskytem medvědího česneku podléhá ochraně, ale stejně to lidi sbírají. Jestli je to dobře, to si netroufám posoudit.

  3. Kamarád Dušan je můj spolehlivý dodavatel medvědího česneku, takže jen vyrobit pesto. Mražený ani sušený už není to pravé ořechové.
    A pozor!!!! Nezaměnit s konvalinkami.

    1. S konvalinkou zaměnit česnek může jen ten komu nefungují čichové buňky. Za prvé – medvědí česnek je cítit po česneku a za druhé úplně jinak a později vyráží listy. A kdo si není jistý ať si to raději koupí a netrhá to.

      Já jsem na vlastní kůži zažila když se v kukuřici jednu dobu sbíraly žampiony, že mně jednou potkali lidé a měli košíček plný asi nepravého námelu z kukuřice a tázali se mně jestli si nasbírali ty pravé žampiony (headbang) … co k tomu dodat

  4. Tak medvědí česnek znám, ale marně se o něj několik let pokouším. Ačkoli tu mám vlhčí a stinná místa, žádné se mu nelíbilo a po vysazení druhým rokem už nevylezl. Koupila jsem si ho několikrát na zahradnických trzích, u nás neroste.Dneska jsem na něj taky koukala, ale 69 Kč za květináček už mi přišlo dost. On mi letos zatím nevylezl ani libeček, který jsem si loni zasadila. A to měl vybráno dobré místo. Zato mi ale přežila patrová cibule, pomnožila se a už budu moct brát. Mám ji ráda na chleba s máslem nebo Lučinou, a míchaná vajíčka zasypávám bohatě.

      1. Nám už balkonový už asi týden obráží, zatím jsou výhonky malé, ale jsou silné a je jich dost, tak snad vydrží a vyroste.

        1. Na zahradě se pro změnu už několikátý rok snažím o ten medvědí česnek, ale ne moc úspěšně. Ony se na tom místě, kde ho máme zasazený, dělaly nějaké stavební úpravy (soused stavěl plot kolem své zahrady, ale stavěl ho z naší strany, ze své neměl přístup). Já mu o tom česneku zapomněla říct, no, ale třeba se ještě zmátoří, naděje umírá poslední.

          1. Tak jsem to byli dnes obhlédnout na místě, nějaký česnek už trochu vyráží, tipuju to tak na 15-20 rostlinek celkem, zatím jsou lístky ale ještě malé, příští týden už snad sbírat půjdou. Ale na špenát nebo pesto to teda nebude ani náhodou, tak maximálně na posypání chleba s máslem, ale i tak dík za to (a nemenší dík Lence S., od které mám sadbu).

  5. Tak jako Dede, take jsem o medvědím černeko jen slyšela (a dost často), ale v ruce nikdy neměla. Tedy je docela možné, že jsem ho někde v lese či tak viděla, ale nepoznala. No kdybych byla šla tenkrát s někým, kdo ho rozezná a upozornil(a) mě na něj, jo to by byla jiná. Pesto vypadá velmi zajímavě.

    A ještě k chřestu. To odpolende (tedy u nás) co o něm Gurmanka psala, vyšel manžel z WC s tím, že má moč barvy kávy. Byl z toho vyplašený, což chápu. Náš dr. v pátek operuje, takže nebyl k zastižení a tak jsme jeli na pohotovost. V krvi měl hodně krve, tak udělali ještě CT a jiné rozbory, ty vše byly v pořádku. A jelikož CT ukázal malý „neškodně založený“ ledvinový kamínek, došli k závěru, že se nějaký titi kamínek uvolnil a cestou ven podráždil trubici, což způsobilo krev v moči. Asi po 3 hod. na pohotovosti nás pustili domů a pondělní kontrola moči už u našeho dr. byla OK, takže odhad byl správný.

    ALE já hned vyrukovala s chřestem jako čištičem v této oblasti, zajela jsem do obchodu kouknout se, zda ho náhodou nemají. Měli a tak jsem koupila hned dva svazečky zeleného (bílý neměli), které tam ležely v lázni studené vody. Stonku byly tenké, ale krásně jim „stály hlavičky“ a byly krupavě křehoučké, syrový chutnal jako jemná kedlubna. Odlomila jsem asi 3cm spodních stonků a zbytek krátce (snad jen 3 min.) na pařáku prohřála. Na pánvičce na másle jsem dala nastrouhaný stroužek česneku, na to hrst slupiček mandlí, které jsem nechala trochu osmahnout. Na to jsem dala chřest a promíchala. Přestože jsem použila jen jeden svazeček,bylo ho pro nás dva i tak hodně, byl jako hl. jídlo. Jen s rybou. Móc dobrééé, slupli jsme to vše jak malinu a druhý den jsme si dali repte (nám nikdy nevadí, mít stejná jídla za sebou, když chutná). Na můj dotaz v obchodě mi řekli, že ho ještě budou mít dost dlouho, tak určitě koupím znovu. A ještě. Jen tak ze zvědavosti jsem jeden, na 3x překrojený, stonek chřestu dala do maličkého kastrůlku, zakryla vodou a na nízkém ohni povařila delší dobu,asi 10min. No byla z toho tuhá vlákna, která se vůbec nedala jíst. Takže jen propařit, ne dlouze vařit, je nutnost. Takže Gurmanko, dodatečně děkuji za inspiraci.

    A JakoBa – Bože, co jsem se to dočetla o tvém pádu! Moc a moc přeji rychlé uzdravení, tedy hlavně a především dobrý srůst páteře.

      1. Díky Maričko, já si také přeji rychlé uzdravení, ale trpělivost, trpělivost, ta mi nějak schází!

  6. Medvědí česnek znám. Roste u nás v primestskem lesnatém parku, který je poblíž řeky Olše. Je ho tam velké množství a česneková vůně je výrazná.

  7. Nevím, jestli u nás medvědí česnek roste, nikdy mi ho nikdo neukázal. Nepamatuji ani, že by ho sbírala moje tchýně, expertka na bylinky a nejrůznější dary přírody. Na podzim jsem si na farmářském trhu koupila ten sušený a občas s ním něco posypu. 🙂 Je fakt, že není nijak zvlášť výrazný, a když navíc nemá ani tu sílu čerstvého…. Budu muset požádat kamarádku, aby mě s medvědím česnekem seznámila, omlazovací kúru nutně potřebuji! 🙂

    1. Hanča:

      Za poslední roky je medvědí česnek popularizován farmářskými trhy a také se tam dá i koupit. Já ho pěstuji u vlhké zídky na zahradě, ale vím o pár místech, kde roste volně v přírodě. Omlazovací kúru si také musím naordinovat 🙂

  8. a v lese kolem řeky Moravy za Uherským Hradištěm…tam je ho celý koberec :-)taky ho máme rádi, ale zatím jsem ho ve větším množství nezpracovávala :-)zaujala mě varianta „Matylda“: zamrazit celé listy a pak udrolovat podle potřeby – to vyzkoušíme 🙂

    1. Eva B.

      Mražení je šetrnější než sušení, takže také si ho trochu namrazím, ale v celých listech jsem to ještě nezkoušela 🙂

    2. Já takhle zamrazuju kudrnatou petrželku. Když jí mám hodně, otrhám stonky, propláchnu, nechám okapat v síťce a zamrazím. Pak taky stačí udrolovat, kolik potřebuju.

  9. Mávám z Prahy 🙂 Musím se přiznat, že medvědí česnek znám jen teoreticky, ještě nikdy jsem ho na živo ani neviděla (blush) Ale zatím mi to nevadí – co neznám mi nechybí 🙂

        1. Kastane, ochutnávat netřeba, stačí listek promnout v ruce. Ucítíte česnekovou vůni. Pozor, podobné listy,ale bez česnekového oderu jsou konvalinky. Prudce jedovaté!

            1. Je pravda, že konvalinky kvetou později.Listy jsou však ve stejnou dobu,jako česnek medvědí.Tedy u nás ano a ve stejném parku.Nastesti na jeho opačném konci.

              1. I když konvalinkové listy vypadají podobně, určitě si ho s česnekem nespletete- jsou širši, tužší a vůbec pocitově jiné. A jak říká Matylda, myslím, že teď ještě nerostou …

      1. Dede, mám dojem, že v oboře Hvězda roste česnek podivný. Má trochu jiné listy než česnek medvědí.Pouziti v kuchyni je stejné, pronikavá vůně také.Znat bylinky mne jako dítě učila babička.

            1. Aido,koukla jsem na odkazy,jsou to zajímavé články. Já si ještě zadala mapku výskytu česneku podivného, neumím dát odkaz.Tady u nás jsem objevila jen česnek medvědí.

              1. Že jsou to zajímavé stránky a články? Já to našla jen náhodou, při gůglování toho česneku podivného. Paní je tady z Brna, zjevně opravdu odbornice a její tipy na sběr a využití planě rostoucích rostlin mi přijdou fajn.

                1. Moje babička byla vesnická bylinkářka,bydlely jsme na Rakovnicku.Tam jsme sbíraly právě ten česnek podivný,ale babička mu říkala divoký. Je to už spoustu let. Teď jsem díky článkům na netu zjistila, že u nás ve Slezsku roste zřejmě jen ten medvědí.A v Praze a okolí je hojný ten podivný.Mozna, že se tam vyskytují oba druhy.

  10. miluju ho na vařenejch bramborách politých máslem, na chlebu s máslem..jen tak velkou vrstvu pokrájet a hodně posypat..mám ho ráda v sekaný a v paštikách…loni jsem dostala sazeničky, ale nevylejzá nic,asi se nechytl…. u nás není…. 🙁

    1. U nás na zahradě teprve začíná vylézat, včera jsme utrhly pár lístečků. Víme kde je ho celá louka. Pokud to zase někdo neposeká a neshrabe na hromady jako loni tak ti pošlu natrhaný.

    2. sharka.68:

      Dnes jsem dělala květákové karbanátky s medvědím česnekem a bylo to moc dobré a voňavé 🙂

  11. Ano – bydlíc nyní v krajině medvědím česnekem oplývající. Vím, kde ho rostou lány – a to blízko Lánů (rofl) v pralese u Soutoku (pod Lanžhotem).
    Ale taky se mu daří v lesích okolo Břeclavi – v Kančí oboře a za nemocnicí. A včera byl přímý přenos z jeho sběru v rádiu (Český rozhlas Brno), proto vím, že už roste. Takže někdy teď se na něj vypravím – já ho připravuji hlavně jako špenát (a na mou duši, špenát ze špenátu se mu nevyrovná).

    Pesto je zajímavá varianta použití medvědího česneku a zkusím vyrobit …

    P.s. – zamrazit jde taky dobře.

    1. Ygo, prosím Tě, zmrazuješ nakrájený nebo drcený? A samotný nebo s nějakým olejem?
      Na Sázavě ho rostou mraky a někde za Sadskou má místa naše souseda, tak ji asi o víkendu vyšlu s manželem na ryby…….

      1. Zmrazuju ho nakrájený a bez ničeho – pak z něj vařím špenát a dle všeho i to pesto by z mraženého šlo.

        1. Pesto se dá taky zamrazit. Já ho mrazím tak jak je v celku, protože zamrazený je křehoučký a drolí se na kousky sám, netřeba ho sekat.

      2. Také mám dobré zkušenosti s nakrájeným medvědím česnekem, který se zamrazí a poté se odebírá jen tolik, kolik ho je třeba. Dobrý je i do mletého masa a všude tam, kam se dává česnek. Je jemnější a nedráždí žaludek.

    2. U nás roste v oboře v Rajhradu a taky cestou na Uherčice, je ho tam hodně. Asi budu muset vyrazit 🙂

    3. YGA:

      Člověk už je takový natěšený na něco zeleného, tak jsem ráda, že už mi roste i na zahradě. Venku je deštivo, moc k lesu zatím nechodím, ale u obory na hrázi rybníku nám ho trochu roste. Většinou na něj nikdo nechodil, tak uvidíme, jak to bude letos.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN