BTW: Znouzectnost

0522dar3_1Když jsem v jedné z Pratchettových knih narazila na pojem znouzectnost, což mělo znamenat úspornou žemlovku matky desátníka Nóblhócha, trochu jsem se otřásla. Žemlovka je dobrá jako vymazlené jídlo, ale z nouze radši připravím něco jiného. A dnes mám pro vás tři typy, které rozhodně nezavání vysokou kuchařinou, ale tělu prospějí a chuťové buňky nemusejí demonstrovat proti vyhlazení:))

 

 

Případ první, aneb na lodi nevyvařuju!

Na naší poslední dovolené, kdy jsme se plavili na lodi po kanálech protínajících svěže zelenou krajinu francouzského Burgundska, jsem se vaření nemohla vyhnout, byť se o to na dovolené doopravdy snažím. Sezóna byla ještě daleko před námi, vesničky a bistra u zdymadel dosud spaly předturistickým spánkem, takže pokud jsme chtěli mít občas něco teplého k jídlu, nezbylo, než to na malém dvojvařiči uvařit.

Ač jsme se s Martinem drželi přesvědčení, že francouzské bagety, sýry, paštičky, hromada čerstvé zeleniny a večerní láhev lahodného vína nám v podstatě stačí, celkově chladnější počasí mě snadno přesvědčilo, že pro trochu teplého jídla mi ručky neupadnou.

Polévky jsme koupili hotové v kartonových krabicích a ukázalo se, že jsou překvapivě dobré, zvlášť, když jsem k nim přidala krapet zelené cibulky nebo na másle osmažená kolečka bagety, kterou jsme nestihli sníst ke snídani.

Jako druhé jídlo jsem obvykle připravovala těstoviny a to v obdobách receptu „Těstoviny ala Guido“, akorát jsem ten už tak jednoduchý recept ještě zjednodušila – vaření v malé kajutě vás přiměje ke zjednodušení raz dva:)) A v čem to zjednodušení spočívalo?

  • Ze zeleniny jsem použila jen to, co jsem měla – dobrá rajčata a zelenou cibulku. Oboje bylo v opravdu skvělé kvalitě.
  • Jako sýr jsem použila opravdu významné množství již nastrouhaného parmazánu – čerstvého, ne sušeného.
  • U těstovin jsem vsadila na kvalitní, italské.

 

 

0522dar1

 

Do mísy jsem nakrájela zeleninu, rajčata osolila a opepřila (měla jsem s sebou mlýnek na pepř:)) Posypala to parmazánem – nemíchala. Na to vyklopila horké uvařené těstoviny a ty zase prosypala parmazánem a zase nemíchala. Proč? Chtěla jsem, aby se sýr ve styku s horkými těstovinami aspoň trochu porozpustil. Mícháním bych směs moc brzy zchladila.

Výsledek byl chutný a zdravý, i když ne úplně dietní – kdo chce hubnout, ten se necpe parmazánem:)) Rozhodně mi to přišlo lepší než kupovat nějakou hotovou směs na těstoviny nebo ji vyrábět, byť vím, že i tohle se dá udělat jednoduše. Ale doma, ne na lodi, kde mám při ruce jen sůl, pepř a máslo:))

Když něco takového připravujete doma, může být dobrý tip tu mísu s hotovými těstovinami ještě na chvilinku dát do mikrovlnky – sýr se trochu víc rozpustí a je aromatičtější. Jo a když jsem tam tuhle nastrouhala zbytek vyzrálé goudy, tak to bylo taky výborné!.))

 

0522dar2

 

 

Případ druhý aneb sama doma

Přiznám se, že když jsem sama doma, nevěnuju vaření příliš pozornosti. Vůbec, když se v naší zelenině už dají koupit dobrá rajčata (drahá jak čert, ale úžasná:)) a je tak možné odbývat jídlo celozrnným pečivem, sýry, šunkou a hromadami zeleniny s rajčaty v čele.

No a tuhle na mě přišel náhlý hlad, já se pátravě zadívala do lednice a všimla si misky uvařené rýže, která zbyla z předešlého dne.

Byla to dobrá basmati rýže, ale nic k ní. Hlad byl velikej. Na pečivo jsem chuť neměla. I popadla jsem z lednice jednu pěknou čerstvou mrkev a kus pórku. Na pánev jsem dala rozehřát kousek másla, na ní opekla nastrouhanou mrkev a pórek, na to pleskla dvě vajíčka a hezky to vše opékala. Když vajíčka ztuhla, přidala jsem rýži a ještě chvíli směs opékala – celé to bylo jen osolené a posypané kořením, na které si nemůžu vzpomenout, jaké to bylo – něco jemného, žádná divočina.

Pak už jsem to vsypala do misky, vzpomněla si na soudce Ti blahé paměti (v těch knihách mě vždycky zajímalo, co se tam jí:)) a pustila se do rýže – vidličkou, i když nad tyčinkama jsem chvíli váhala. Bylo to překvapivě dobré – na to, že to byla pravá znouzectnost:)) Možná to bylo tím, že všechny suroviny byly dobré a vajíčka poctivá, domácí.

 

0522dar3

 

 

Případ třetí aneb scénář čeká!

To bylo tohle pondělí, kdy jsem večer čekala Danu, abychom si sedly nad scénář naší nové hry. Přemýšlela jsem, co bych asi tak mohla dát na stůl, když se už Dana rozhodla přijít. Je těžké dělat ochotnické divadlo na vesnici, když se vaši herci v rámci dlouhých jarních dní po volných odpoledních a večerech věnují spíš na sázení, přesazovaní, sekání trávy, pletí nebo štípání dřeva než aby mysleli na poctu Thálii!

Ale abych se vrátila do pondělního večera. Povíkendová lednička na mě vyplázla jeden polotučný tvaroh a dva bílky v mističce. V neděli jsem totiž pekla slíváky (pro neznalé – buchty z fajnového kynutého těsta plněné švestkami s cukrem a skořicí a pečené dál od sebe, aby byly kulaté a opečené ze všech stran:)) a bílky mi zbyly.

Domácí vejce mám v ledničce skoro pořád, takže se zrodil znouzectnostní zákusek. Dala jsem tvaroh do misky, přidala k němu žloutek a bílek přihodila k těm dvěma zbylým. Pak jsem vyšlehala pevný sníh, který jsem malinko přisladila.

K tvarohu se žloutkem jsem přidala cukr, vanilkovej cukr (mám ovoněnej pravou vanilkou:)), citronovou kůru a taky vyšlehala. Pak jsem spojila tvaroh se sněhem a přidala mleté mandle – až to té nadýchané směsi. Tímto doslova primitivním způsobem jsem přišla k výbornému povzbuzovadlu, nad kterým se skvěle vymýšlelo:))

 

Pokud si říkáte, jak to ta ženská hospodaří, když má ledničku každou chvíli vymetenou, tak odpověď je jednoduchá: pokud jsem doma sama, snažím se o velmi střízlivý přístup k jídlu. Málokdy mám mlsoty, které se dají vyndat z ledničky a okamžitě sníst – když tedy nepočítám sýr. Ovšem jakmile se má objevit rodina, lednička ožije:))

 

A tak se dnes ptám: jak v případě vaření děláte z nouze cnost vy? Máte také nějaké recepty, které překvapí svojí jednoduchostí a přitom jsou chutné? Nepočítám v to ovšem namazaný chleba, který sice vyhovuje definici, ale není z nouze cnost!:))

 

Aktualizováno: 21.5.2015 — 21:29

57 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. S dovolením sem dám to, co jsem dala do naší vedlejší hospůdky spřízněné. S jídlem to úzce souvisí.

    Odpočívám, celý týden jsem lítala kolem rybářských závodů, vydařily se velmi,opět jsme naplnili vypleněnou pokladnu spolku. Ryby se pouštěly zpět, při měření ryb vyhrála ze 7 žen, rybářka ,která chytila celkovou délku ryb 4,40 m a muž, ze sta rybářů, jen o 20cm více.Byla pečená a uzená žebra, dršťková polévka, grilované ryby,klobásy, pivo aj. Počasí jakž takž vydrželo, tombola bohatá, pršet začalo až po závodech.

    1. Jenny, to musela být parádní akce! Jedli, pili, hodovali… a musím se smát termínu celková délka ryb (chuckle)

      Ale vážněji – přežijou ryby to chycení a zase vypuštění? nemají poraněnou tlamu?

      1. Rybáři jsou šikovní a jemní, zatím ani jedna rybka neuhynula, ani jednou. Ony zaberou i malé ryby pod povolenou míru a ty se pouští vždy a všude, na všech vodách, přesně podle rybářských řádu, které ctíme.Opravdu nehynou. 🙂

        1. To je fajn 🙂 Ale popravdě nedovedu si představit, že by ses ty účastnila něčeho, kde by se opravdu ubližovalo živým tvorům (inlove)

        2. To není úplně pravda, dost ryb to nepřežije. Mám vodu pod okny a tak ty ryby vídám na tzv. česlicích. No, vlastně oni jsou rybáři a ,,rybáři“

  2. vajíčka na různý způsob jsou asi nejrychlejší teplé jídlo a mám je ráda. nebo si udělám rychlou polévku z červené čočky, to se jenom osmaží cibulka a pár stonků celeru, může být slanina ale nemusí. na to se dá hrnek omyté čočky, litr vody a za dvacet minut je hotovo.
    jinak pokud jsem pár dní sama, uvařím si něco do zásoby, mě to nevadí.
    ale pokud je opravdu nouze, když třeba přijdu po 15 hodinách z práce, tak si něco objednám, pizzu, čínský nebo indický.

    1. Vubec se ti Vendulko nedivim, ze si po takove smene neco objednas. Obdivuju te, jak ty dlouhe hodiny zvladas a ze u toho jeste studujes. (y)

  3. Budu vám líčit hříšné věci, co nemají se znouzectností nic společného. Byla jsme v Ivančicích na slavnostech chřestu. Na náměstí vaří slavné restaurace jídla z chřestu a vyhlášená vinařství z okolí se prezentují dobrými víny. Ochutnala jsem skoro všechno- bylo tam sedm restaurací s kompletním chřestovým menu- předkrm, hlavní jídlo a dezert-a degustační porce byla asi třetina běžné. Byli jsme tam se známými a kupovali jsme od všeho jedno a dělili se, abychom ochutnali. Aaaach, bylo to báječné 🙂

      1. No, třeba štrůdl s jahodama a chřestem. Nebo pošírovaný chřest s vanilkovým šodó a fondantem ze 72% čokolády.

    1. Achich Matyldo, tam jsem měla být! (blush) Museli jste si krásně užít.

      Mám strašně ráda chřest a tady u nás málokdy bývá k sehnání (natož hezký, čerstvý). Asi nejvíc jsem ho jedla v Anglii, v sezóně ho měli všude 🙂

        1. No u nás ho nemají v zelenině kam chodím (už snad jediná ve Dvoře) – ale zase mají strašně dobrá rajčata. V Tescu jsem ho neviděla a do Kauflandu nechodím, páč z něj mám osypky – je na mě moc velkej. Ale zítra jedu do Prahy a slíbila jsem vzít taťku na nákupy, tak na něj třeba narazím 🙂

  4. Znouzectnosti znám také, když jsem celé dopoledne mimo dům a potom se přihrnu domů a nemám nic navařeno předem 😉 . Dede, já musím vařit každý den, ne že bych to dělala pro mého muže nerada, ale je fakt, že už mne to někdy unavuje, stále vymýšlet co a jak. Vaření není moje hoby, beru je jako nutnost. Vím o zajímavějších způsobech,jak trávit čas 😛 .
    Zprávy z JM. U nás začalo po obědě krápat. Konečně! Hned jsem skočila do protivodového oblečení a obuvi a hurá do lesa. Zatím je pod stromy sucho, nakonec jsem nepotřebovala ani kapuci, ale momentálně se docela rozpršelo, hurá (clap) .

  5. Hanko (W:)) ty tvoje tipy, které máš na Zvířetníku – tedy jak jsi bojovala s tím zánětem slinivky, jsou fakt dobré – je vidět, že jsi mlsná, i takhle tvrdou dietu jsi zvládla s chutí (chuckle)
    Strašně se mi líbí ten tvrdý kozí sýr zakapaný medem s hrozny. Sýr a hrozno znám, med mě nenapadl. Vyzkouším to, jak padnu na vhodný sýr! 🙂
    Což nebude dlouho trvat – na rozdíl od misa – protože ve Dvoře si otevřeli prodejnu naši Holanďané a mají zoufale neodolatelný sortiment – sýry, čokoládu a víno v té nejlepší kvalitě (angel)

        1. Taky jsem si vygooglila… včetně videa.
          Jenže – na videu používají jen žloutky, v psaném receptu píše „sugar with the eggs until foamy“, tedy cukr s vejci do pěny.
          Co doporučuješ?
          (S použitím celých vajec nemám problém, dělám cosi podobného s tvarohem, jen žloutky přidávám do pudinku a na závěr opatrně zamíchám bílky ušlehané s trochou cukru.)

          1. Ja som bola na honestcooking.com, baba-blogerka je Holanďanka a tá píše len o žĺtkoch. Ale sú aj recepty s celými vajcami. Každopádne s tým maslom zamiešaným na záver to rozhodne nebude nič nízkokalorického … 😛 (to je zalizovací!)

  6. Dobré výživné téma. Polévky raz, dva, česnečka a spol.můžu. Dále mám v zásobě špaldoto se zeleninou a špaldoto s houbami, ze zdravé výživy. Do toho picnu dle chuti, co dům dal, orestované na pánvi.
    Pokud mně honí mlsná a nemám nic nachystáno, udělám si topinky na sucho, potřu česnekem a na ně naplácám ajvar, ten mám v zásobě pořád, nebo si ogriluji zeleninu.
    Mňam, z vašich nápadů a zkušeností jsem dostala hlad.

    1. Topinky na sucho (z topinkovače) jsou pro mě taky často nouzové jídlo. Plus česnek, plus nějaký sýr, to je doma vždycky.
      A taky ty polévky, jsem polévková, nejlepší víkendová snídaně je pro mě právě nějaká (pokud možno hustá) polévka (nezahušťuju jíškou, jen množstvím surovin).
      A když jsem doma sama a vím, že budu sama dýl, navařím si něco dopředu a pak to jím, nevadí mi mít jedno jídlo 2-3x po sobě, zvlášť, když je dobré.
      Zbytky nemíváme, buď to sníme, nebo zmrazíme. Nebo dáme dětem, ty jsou zvášť záživné.

  7. Asi jako Maricka – bud doma jak u snedenyho kramu nebo rychlovka. V pripade prvnim se necham inspirovat vzpominkami na doby, kdy penez jsem mela malo, ale chut byla. Takze to vetsinou byly brambory. Myslim si, ze tradicni ceska a moravska kuchyne jsou pokladnici bramborovych jidel. V posledni dobe jsem si opet oblibila lepenicu – stouchane brambory s kyselim zelim – a neco slaninky. Kroupy jsou levne a jak hrnecku var. Kdyz je koupim, tak jich uvarim fakt kotel a rozdelim s trochou vody, ve ktere se varily, do zipovych pytliku do mrazaku. Rozmrazene do polivky, do bramborove kase, na salat.

    A testoviny. Delavala jsem siroke nudle s podusenym zelim, vydatne opeprene. Chet si to oblibil. Nudle s makem.

    A zde jeden levny rychly italsky. Na oliv. oleji oprazim hrstku orechu, prihodim nakrajeny cesnek, az zacne zlatnout. Zaleju 2 – 3 lzicemi vody, ve ktere se spagety varily, osolim, pripadne neco drcenych palivych papricek, neco zeleneho, promicham se spagetama, strouhnout na to parmesan a je to. 🙂

    1. Hanko, pěkné, to mě nenapadlo, s těmi ořechy. Já většinou dělám na rychlo aglio-olio (případně i peperoncino, když je doma a když je chuť na něco ostřejšího), to je hned.
      Jinak moc dík za dnešní recept na Mlsotníku, je pěkný, bohužel nemám možnost to tam komentovat, hned bych si splkla.

        1. I ja se, Hanko, pripojim s poděkovaním . Miso jsem si dneska ráno jela koupit a už mam za sebou několik pokusu. Polévka je výborna, zálivku určitě brzy vyzkouším

  8. Krásna téma Dede! Moje momentálne znúdzectnosti sú veľké hrnce zeleninovej polievky typu CDD. Snažím sa jesť zeleninu, ale keď je ešte chladno, šaláty zo surovej mi moc nevezú. Takže nakrájam 1 – 2 cibule, osmažím a prihadzujem nakrájené všeličo. Teraz je letná kapusta, tak na v-krouhači nakrouhaná ide do hrnca, mladý kaleráb, cukina, mrkva, hrášok z mrazáku, 2 – 3 na malé kocky nakrájané zemiaky a hrsť sušených húb, tá musí byť. Uvarí sa to prekvapujúco rýchlo a niekoľko dní mám niečo teplé do úst, nevadí mi jesť viac dní to isté. Z podobného súdka sú moje pečené ajntopfy, do nich sú dobré rajčiny, cibuľa, baklažán, cukina, zemiaky a troška nejakého mäsa na kocky alebo mletého, ľubovoľné korenie, cesnak (alebo aj nie). Strčí sa všetko spolu do rúry pod alobalom, medzitým sa maká na niečom inom, a najneskôr za 3/4 hoďku sa možno napchávať teplým jedlom. A super rýchle je rizoto z mrazenej zeleniny a húb, osmažím postupne cibuľku, zeleninu a huby, pridám opláchnutú ryžu, najradšej mám parboiled, nelepí. Zalejem vriacou vodou z kanvice a za 15 minút, len čo voda vcucne, je jedlo na svete. Keď mám v zálohe v mrazáku slepačí vývar, zalejem ryžu ním, to je ešte upgrade. Hmm, myslím, že si idem zohriať z tej polievky… (chuckle)

    1. Jo na polívkách žiju v zimě 🙂 Dnes mám jehněčí vývar – musela jsem zpracovat ten krk, co mi překážel v mrazáku. To mám z toho, že kupuju u nás na vsi jehně téměř „nastojato“ (blush) Mám tak i ty kusy, které bych si jinak nekoupila 🙂

        1. Matyldo, já mám taky radši slepičí nebo hovězí vývar, ale co s tím krkem, že? 🙂
          Jinak mám zajímavý poznatek: jehněčí vývar, ať už žebra nebo ten krk, je podstatně méně tučný, než vývar z kuřecí čtvrtky…
          Jsou ta moje jehňata tak vysportovaná nebo jsou kuřata přetučnělá? (wasntme)

          1. Ano, nesmí se to říkat, ale kuřata už dávno nejsou dietní maso 😀
            A pejsánky by si jehněčí krčky nedaly ?

  9. Tak v mém případě jde o to, jestli večeře znouzectnost musí být rychlovka, zouzectnost z lenosti, či oboje. V prvním případě většinou udělám (už zde mnou mockrát zmiňované) pesto (vyndám porci z mrazáku, uvařím těstoviny-hotovo), nebo jinak upravené těstoviny. Buď na podušené zelenině, se zálivkou (kupovanou – rajskou, nebo sýrovou), někdy “ CDD dřevorubeckou omoletu“ (na pánvi cibulka a „co lednička dala“ – podusit, zalít vajíčky). V druhém případě jsou to nejčastěji v troubě pečené brambory (měla jsem o tom jednou článek). Ty jsou na lenost jak dělané – šoupnou se do trouby a pak se jen vydá z lednice máslo a zakysaná smetana (pokud tedy chcete opravdu nejjednoduší). Ovšem brambory se pečou nejméně hodinu. No a u té třetí varianty to řeším tak, že si před manželem povzdychnu „hmm, ani nevím, co bych dneska měla uvařit“ a on vždy reaguje „tak já něco zajedu koupit“ (máme tu kolem nás velký výběr ve fast-foods“). To je nejen rychlovka (choť je do pěti minut zpět), ale z mé strany zcela bez práce (jen vyndám talíře a sklenice). A protože tento třetí případ bývá většinou tehdy, když jsme se oba lopotili venku, nebo někde celý den byli – je od manžela jedině „správné“, že pak ode mne nevyžaduje tančit u plotny – nemyslíte 🙂

  10. Snažím se vyhýbat tomuhle typu úklidu v lednici. Cvičím vaření „na porce“ tak aby nezbývalo.
    Vedlejším efektem je, že neohlášená návštěva má hlad 😀

    1. Hm, to bych chtěla umět 🙂 I když,… já zase mrazím krabičky s jídlem pro taťku, tak mi zbylé porce obvykle nevadí. Tedy, když je to mrazitelné 🙂

  11. Hm, znouze ctnost. My milujeme všelijaké variace na téma dušená zelenina a těstoviny (lépe rýžové nudle, ty děti milují). Když je čerstvá zelenina, beru čerstvou, když není, sáhnu do mrazáku, nebo zkombinuji obojí. Protože MLP nesnáší olivový olej, tak je to buď uplně bez tuku, nebo s trochou oleje, ale pak navrch liju olivový olej na jednotlivé porce. Ostřejší varianta je, že do toho oleje přimýcháte utřený česnek. Když zapomenu, děti připomenou (oni teda bez česneku). Rysík z neznámého důvodu oblibuje červenou řepu, takže pokud je, tak jí do toho nakrájím nadrobno. MLP je masožrout, takže pokud to jí i on, tak buď na kousky nakrájené kuřecí, nebo trocha mletého. Stačí stopové množství, jen pro pocit, že tam maso je. Obojí je trvale v mrazáku (teda snažím se) v malých porcích, není potíž vytáhnout a rozmrazit. Já miluju špagety jen se sýrem a troškou másla, nemusím k tomu nic dalšího. Děti na to přistoupily, protože se jim tak snáz učí motat je na vidličku. MLP nesouhlasí, potřebuje aspoň variaci na boloňské. Opět nastoupí malá porce mletého z mrazáku a i vše ostatní doma bývá. V nouzi je v mrazáku občas i špekáček (obvykle jich koupíme moc na nějakou opékací akci, dneska budu dělat buřtguláš z buřtů, co sme neopekli minulou sobotu).
    Jak byl Rysík alergický na vejce, tak jsme je doma skoro neměli a musím říct, že nám tím z jídelníčku vypadla spousta rychlovek. Teď je tam opatrně zavádíme zpět. Což mi připomíná, že Rysík nikdy neochutnal chleba obalený ve vajíčku a osmažený. A máme tam zbytky staršího chleba. Tak to asi dnes zkusím. Ale on jak to do 4 let nejedl, tak spoustu těch vaječných jídel nechce.

  12. Tady je plno prima tipů! 🙂 Jakožto nezkušený kuchař až absolutní nekuchař se na stážích v zahraničí živím zásadně takovými „znouzectnostmi“. A polévka ze sáčku to jistí 😀 Vrcholem mého kuchařského neumění je bramborový guláš. Osmahnu trochu cibule (pokud už se stáž blíží ke konci a je třeba spotřebovat zásoby, tak i hodně cibule (chuckle) ), přihodím pár lžic sladké papriky, brambory nakrájené na kostky, kmín, sůl, zaliju vodou a vařím do té doby, než to začne vypadat jako guláš. Pak ještě pokud možno přihodím majoránku a je to. Když se nepovede odhadnout množství vody, vydávám to za polévku 😀
    Doufám, že tady ještě najdu další recepty, ke kterým není potřeba moc surovin ani kuchařského umu… V září jedu na měsíc do Německa, tak ať je můj jídelníček pestřejší (chuckle)

  13. Tak moje nouzově velmi cnostné jídlo jsou brambory na půlku – k tomu v podstatě člověk potřebuje akorát ty brambory, trochu másla a sůl (fajnšmekři a zbohatlíci (chuckle) dodají ještě stroužek česneku a sýr typu Lučina). Mám železný hranatý hrnec, ten dám na sporák, hodím kousek másla a nechám rozpálit – mezitím nakrájím omyté brambory na půlky a řeznou stranou vložím do hrnce. Zakryju poklicí a podstatně snížím teplotu. Za dvacet minut jsou erteple měkké a se škraloupkem. Mňam mňam mňam – mana nebeská.

    A další dobrota je fazolová pánev – základ je nějaký ten omastek, cibule, fazole v plechu a dobrý rajčatový protlak (v sezonu loupaná čerstvá rajčata). No a pak se už čaruje dle toho, co člověk najde v té lednici – může se opíct zbytek slaniny nebo vyschlý kloboň nebo zbytky masa od neděle, přidat bazalku nebo tymián (nedávám obé zaráz), možno i nějaký ten česnek, je-li. Z koření hlavně trošku mletého pepře, ale je možné i kapku čili – fantazii se meze nekladou. Všecko se to udělá v jednom kastrólu (cibulka, zbytky toho masa, fazole a ten protlak nebo rajčata, nakonec okořenit a dosolit), na talířku posype ještě sekanou pažitkou nebo libečkem nebo nějakým jiným zeleniskem a kousek nějakého pečiva (dají se k tomu i pita placky).

    1. Ygo, ty pečené brambory mě fascinujou – fakt se to nepřipálí? To musím zkusit – miluju brambory na všechny způsoby a mám dobré brambory… od souseda, takže vlastně taky domácí 🙂

      1. Ne – ale chce to fakt silnostěnný hrnec, nejlépe železný. Ale já je dělávám i v troubě – stejný způsob, ale trvá to poněkud dýl. A pokud můžeš česnek, tak na ty horké brambory česnekové máslo (smíchat máslo s rozetřeným stroužkem česneku a špetkou soli) … anebo čerstvý sýr …

  14. Moje znouzectnost je losos s hranolkami – nasypu hranolky do remosky, položím na ně už naporcované kusy zmraženého lososa (to se tady sežene velmi snadno a ani to moc nestojí), zapnu remosku a po půl hodině voilà, dá se jíst 🙂

    1. Finrode, tak tuhle tvoji znouzecnost já bych považovala za sváteční jídlo 😀
      Lososa miluju, ale u nás je pro důchodcovskou peněženku moc drahý. 🙁

      1. Ono je to tady v podstatě nejlevnější jídlo, kilo ho stojí ca. 70 NOK, zatímco kilo kuřete přes stovku, kilo vepřového kolem 150 a kilo hovězího přes 250, takže ona je to znouzectnost 🙂 Je to jediné „maso“, které se dá koupit v Norsku s průměrným platem a které není polotovar, aby člověk zbytečně neutrácel strašně moc peněz, proto ho kupuju. A ještě je to dobré 🙂

        1. On je to losos ze sádek a navíc je mražený, to vysvětluje tu cenu. Alá jsem ho milovala a když jsme žili v Norsku, tak jsem ho byla schopná jíst furt kolem dokola (chuckle)
          Čerstvý losos, nebo ještě navíc losos z volného lovu, to je cenově samozřejmě úplně jinde…

    2. Ha, ten losos se fakt udělá? Rozmrzne a propeče se za dvacet minut?
      To přece musí jít i s treskou a jinými porcovanými rybami.
      Když se mi nechce vařit, sypu chranolkiiii a obalovanou rybu připravenou do trouby. Vzít lososa jen tak by mě nenapadlo. Provedu experiment 😀

  15. Moje znouzectnost je tzv. “ moje“ rizoto.

    Uvařím rýži. Na másle opeču cibuli a následně na kostičky nakrájenou šunku. Pak přidám zmrazenou zeleninu v trojkombinaci kukuřice, hrášek a mrkvev. Dusím. Pak přidám 2 lžičky sladké papriky. Nakonec vmíchám rýži a prohřeju.

    Další znouzectnost moje těstoviny ala Itálie. Uvařím těstoviny nejlépe italské. Na másle podusím šunku a zmrazenou zeleninu ( viz předchozí recept ). Pak přidám pesto a nakonec těstoviny. Ital by asi plakal, ale nám to chutná.

    Ovšem můj manžel, který od té doby co je doma vaří, a to skvěle. Tak ten když těstoviny, tak spaghetti carbonara podle receptu. A jsou výborné.

    Vůbec múj manžel umí ty jídla ochutit. Na to já nemám dostatek fantazie.

    Míša

  16. No, těstoviny jím skoro denně, protože něco obědvat musím a kolem poledne jsem sama doma. Vařit se mi moc nechce, ale ráda si dám něco teplého- odpoledne si vozím svačinu do práce a když je v zimě chladno a svačina je studená, tak salát si k obědu fakt nedám. Další věc- můj muž má velice rád maso… já až tolik ne, takže pokud si po příjezdu z práce pozdě večer (kolem deváté) dám s ním maso se zeleninou (čerstvou nebo grilovanou), tak k obědu teda maso fakt nechci. Je pravda, že v poledne mi stačí špagety se sýrem. V létě si klidně dám v poledne i tu zeleninu.
    Cosi rychlého jsem uvařila onehdy- na cibulku jsem hodila maso z uzených kuřecích stehen a na čtverečky nakrájenou papriku, zasypala kořením Méďa gril (základ byla paprika s medvědím česnekem a bylo bez soli) a do toho jsme pak zamíchala uvařený bulgur. Bylo to rychlé a velmi jedlé. Neremcal ani Kuba, který „příliš zdravá“ jídla moc nejí.

  17. No, mně zeje lednička většinou týden před důchodem, takže nastává tzv.“ těstovinové období“ :o)).
    Jeden den např. těstoviny s kečupem a sýrem, další den nasladko s tvarohem a máslem, nebo třeba se salámem a dám na to vajíčko, a když už se na těstoviny nemůžu ani podívat, tak si uvařím brambory, pokapu máslem a posypu hustě pažitkou…

  18. Ahoj Dede. Slíváky znám, i když jsem nevěděl, že se takto jmenují. Mám „na krku“ mladé přírodovědce a jedno děvče nedávno přitáhlo na kroužek buchty, odpovídající popisu. 🙂 Znouzectnost. Hm, to je různé, obvykle obejdu zahradu a vyrobím salát z toho co najdu. V zimě to je horší. Lednička někdy u mně podobně zeje, třeba když jeden dorazí domů po několika dnech v práci úplně skleněný, tak na nákup prostě nezbývá sil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN