BTW: Pasta à la Guido

pasta ala guido_1_1 Bylo horko, horko, horko, já byla lenivá a hladová. Chleba s Lučinou a se zeleninou mě už takřka omrzel. Vařit se mi nechtělo. Nikdo jiný se vařit nechystal. Tak co s tím? Už vím, udělám těstoviny à la Guido!

 

 

 

Tak tenhle recept nikde nehledejte, protože bůhví, co byste našli:)) Jméno neobdržel podle známého šéfkuchaře, ale od Markova italského kolegy Guida. Onen mladý muž prý vlastní maminku, která v kuchyni prostě čaruje. Tvrdí to Marek, který byl jednou pozván na domácí italské pochoutky a od té doby se při té vzpomínce tváří zasněně:))

No, a protože v dnešní době i mladí muži musejí umět aspoň něco uvařit, předal jednoho dne Guido Markovi recept na jídlo, které sám rád připravuje. Je to jídlo typicky mládenecky úsporné – na čas i suroviny, příhodně variabilní, aby se dal recept modifikovat podle toho, co je právě v ledničce.

Sama si nejsem jistá, jestli to ještě patří do „těstovin“ nebo to je už „těstovinový salát“ (a je mi to celkem jedno:)) Princip spočívá v tom, že si připravíte trochu čerstvé zeleniny, olivy, nějaký sýr, listy bazalky a olivový olej a pak to mícháte dohromady s horkými, čerstvě uvařenými těstovinami, posolíte (podle použitého sýra více nebo méně) a okořeníte – pokud máte pocit, že je to potřeba. Těch těstovin je víc, než kolik by bylo v salátu, takže je to prostě pasta:))

 

pasta ala guido_1

 

 

Tady je základní verze pokrmu, jak ji přinesl Marek:

 

Nadrobno nakrájíme červenou a žlutou rajčinovou papriku (přiměřeně:)) a zelenou cibulku nebo pórek (přiměřeně)

Na půlky překrojíme malá cherry rajčátka (přiměřeně) – velká rajčata se samozřejmě dají použít taky, ale není to úplně ono

Přidáme olivy – celé nebo překrojené, zelené nebo černé (podle vaší chuti a toho, co máte při ruce)

Přidáme čerstvé lístky bazalky – celkem dost

Nakrájíme sýr – a tady vznikají hodně odlišné výsledky podle toho, jaký sýr použijeme:

Původní je mozzarella (s ní je to jemné, maličko nasládlé), může to ale být i feta nebo balkánský sýr. Já mám ráda variantu se strouhaným parmazánem (ta se méně solí). Každý z těch sýrů se chová trochu jinak v kontaktu s horkými těstovinami a podle toho dopadne i chuť.

Uvaříme těstoviny al dente (já v tom mám moc ráda ty extra široké nudle, vaječné krkonošské těstoviny, ale zase záleží na vás, jaké použijete – či doma najdete:)) a ještě horké smícháme se zeleninou a se sýrem

Zacákneme to olivovým olejem a dokořeníme tím, co nás napadne, zamícháme a hned servírujeme.

 

pasta ala guido_2

 

Skvěle se to jí na zahradě, když je horko – dám to do jedné velké mísy a každý si bere, kolik chce. Dá se to dojíst studené (jako salát) nebo studené ohřát v mikrovlnce (jako těstoviny) a je to pořád dobré.

Fajnšmekrům nic nebrání použít další dochucovací delikatesy, jako jsou třeba nakládaná sušená rajčata, kapary, ochucené oleje a podobně. Nezapomeňte, že tohle je původně studentský recept, takže jednoduchost je jeho hlavní předností:)) Ta variabilita je bonusem navíc.

 

A ještě mi řekněte, jak byste to nazvali vy – těstoviny nebo těstovinový salát?:)) A děláte něco podobného? A nakonec ještě jedna zvědavá otázka – jak řešíte hlad, lenoru a hlavní jídlo za horkých dní vy?

 

Aktualizováno: 31.7.2014 — 17:56

81 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Včera večer jsme měli pastu á la Guido a obě jsme si s Kačkou moc pochutnaly. Když se pánové konečně obtěžovali dorazit, přihodili si studený zbytek pasty k narychlo oprásknutému masu a byli taky spokojení 🙂

  2. Díky za inspiraci, milá Dede, dnes byla pasta podle Guida u nás k obědu a musím říct, že je to skutečně geniální řešení pro horké dny. (y) Použila jsem penne, olivy jsem dala zelené, sýr Grano Padano a přidala bazalkové pesto – a pochutnali jsme si všichni náramně. Jen jsem navařila tolik, že to vypadalo, že snad budu muset nabízet i kolemjdoucím (z 1 kg penne a odpovídajícího množství zeleniny (fubar) ), ale to už je taková moje úchylka. Když došlo na konečné míchání všech ingrediencí, zdálo se, že nebude v čem, že tak velkou nádobu doma nemáme. (chuckle) Zachránila to jedna vskutku obří mísa. Chichi, navařeno mám ještě na zítra a svoji porci si (rádi) odvezli i mlaďoši.

  3. A našla jsem tu bílou houbu, co vypadá jako rozkvetlá kytka (nesbírala jsem). POZOR je to Hvězdovka smrková.

    1. To jsou strašně krásné a zajímavé houby, u nás taky někdy rostou. Jinak vykoukly hříbky, kožáky a růžovky, takže tady se už mlsá. 😛

  4. PESTO !!!! (nejen pro Dede)

    Dede, já už pesto dělám spoustu let a přesný recept si už nepamatuji, takže to bude takový ten „bajvočko“ (od oka). Na zahradě nechám lístky bazalky pěkně narůst a pak ty největší spíše odštipuji (od stonku, proti sobě)a ty menší zůstanou a dorůstají. Takhle mám většinou 3-4 sběry za sezónu a vždy otrhám dost velkou mísu lístků. Když už mi keříky začnou vyhánět do semen, tak semeníky odštipuji, aby neubíraly sílu lístkům. Otrhané lístky v umyvadle rychle propláchnu (rukou v té směsi párkrát zavířím,aby lístky moc neprovlhly) a nechám v cedníku vykapat. A pak rychle, ještě za čerstva dělám pesto (a provoním celou kuchyň).

    Předem si ale připravím: mixér, několik stroušků česneku (ale jde i česnekový prášek), jemně strouhané oříšky (dávám pecanové, mylím, že správě by měly být „pine nuts“- piniové oříšky, ale klidně dej i vlašské), jemně strouhaný sýr (parmazán, nebo romano), posekanou petrželku, olej (dávám slunečnicový, my moc na olivový nejsme), sůl, pepř. Množství sýra, oříšků a petrželky záleží na množství bazalky. Já dávám tak jednu šestinu či pětinu z množství bazalky (šest hrstí bazalky, jedna hrstka oříšků, sýra a petrželky). Ale ty poměry si můžeš přizpůsobit sama, podle chuti a podle toho, kolik všeho ostatního budeš mít. Já teď tu poslední várku např. dělala bez petrželky, jelikož už mi na záhoně zašla a v obchodě jí také zrovna čerstvou neměli. A i tak to bylo moc dobré, takže – jak jsem napsal – bajvočko.

    Do mixéru nalij asi čtvrt hrnečku oleje a přidej hrst, nebo dvě bazalkových listů. Rozmixuj na kaši (asi budeš muset nejprve párkrát zastavovat, prošťouchnout vařečkou a pokračovat v mixování). Pak postupně přidávej ostatní bazalku a podle potřeby olej (ale snaž se ho dávát po troškách, musí to být pasta a ne v oleji plavat). Protože já dělám dost ve velkém, mixuji na 2x až 3x. Někdy v polovině mixování přidej i posekaný česnek (nebo češ.prášek) a pokrájenou petrželku. Hotovou bazalkovou pastu vyklop do misky a vmíchej sýr, oříšky a sůl s pepřem podle chuti. Já pak nechám pesto v lednici přikryté ještě chvilku rozležet, aby se chutě propojily a mohla jsem případně doladit, než to namrazím. Pesto ti může zoxidovat, tedy na povrchu zhnědnout, ale to nic neznamená, chuť to neovlivní. Hotovým pestem pak naplň malé kelímky (uzavři, nebo něčím neprodyšně zakryj) a dej zmrazit (pokud nemáš maličké nádobky, můžeš třeba od jogurtu a rozmražené použít na 2x – v lednici ti ta druhá půlky klidně pár dnů vydrží do dalšího použití (pro nás dva úplně stačí 2-3 lžíce pesta na kopu těstovin). Když hotové pesto pak zamíchám do těstovin, je-li to celé dost suché, ještě za horka zamíchám kousek másla (ale v pestu už je olej). Ať se povede a dobrou chuť !!!

    1. Maričko, dělala jsem to stejně přede dvěma roky. Sousedce se ve skleníku urodilo a vyrostlo tolik bazalky,že nevěděla co s tím, tak jsme to nakonec obě zpracovávaly stejně.Do pasty jsem rozsekávala syrový česnek a přidávala vlašské ořechy. Mňamka. Jo a perfektně popisuješ (y) ,co a jak (s tím několikanásobným mixování a prošťoucháváním, ono to tak je (wait) ).

      1. Alex díky a těší mě, že vám pesto take chutná (fakt podle mého nejlepší úprava nadměrné úrody bazalky).

        Tvoje houby závidím (hlavně druhá fotka je krásná), já letos nenašla vůbec žádné (nejen před domem, ale ani v lese). Je to poprvé po mnoha letech, nevím, čím to je, ale i zelenina letos zraje jinak. Také kolibříci k nám letos nakonec přiletěli jen tři. Tak před deseti lety jich tu v tuhle dobu už dávno bývalo až 40, postupně začali ubývat, ale kolem tuctu se jich sem vracelo vždycky – ty letošní tři kolibříky fakt nechápu (krmítka mají nachystané, ale nectar se v nich jen kazí, ptáčci nikde). Také rorýsi letos odletěli dobře o dva týdny dřive, než jindy. A cikády se také začaly bzučet o dost později a zdaleka to není takový chór jako jiná léta. Něco záhadného se děje v přírodě a my nevíme, co.

        1. Maricko, s tema cikadama a kolibrikama mas pravdu – neco se deje. Vlastne jsem ti chtela napsat a zeptat se, jak je to u vas. U nas jeste cikady soutezi s velkym mnozstvim stromovych podizabicek -pres cestu mame velky rybnik, tak zabkam se dari. Normalne touto dobou od vecera pres noc by to mel byt rachot. Joo, je je slyset, ale nic jak minula leta. Ja ten rev mam rada, rada u toho spim. Proto, kdyz neni uplne horko/dusno, tak spim u otevreneho okna s vetrakama. A ono vlastne uz cely tyden ani neni moc horko.

    2. Tak pesto je hotové a je moc dobré! Použila jsem bazalku, petrželku, česnek, namleté pražené mandle a sýr grana padano. A musím se plácnout přes ruku, když se mi chce zase ochutnávat 😛
      Díky Maričko!

      LENKO, TO PETRŽELOVÉ VYROBÍM TAKY, AŽ MI ZASE DOROSTE PETRŽELKA (wave)

  5. Dede, u nás začaly houby po třech letech růst. Už jsem celá uchozená a ukrájená, houby už jíme na různé úpravy. Zítra bude houbová omáčka, včera smaženice, dnes kuře na houbách, pozítří udělám těstoviny s houbami 😉 . Včera jsem je nadšeně fotila, (jenom na mobil).

    http://dig.rajce.idnes.cz/Houby_rostou

    1. Zítra kouknu na fotky, už musím běžet 🙂 My jsme našli houbu jednu jedinou! (Ale zato je k vidění spousta houbařů (chuckle) )

    2. ALEX,TY ŽVÍŽE, NEPROVOKUJ TU S HOBAMI.PŘIPOMNĚLA JSI MI TOJEFUKA.TAKY TAKHE PROVOKOVAL. MY S JIŘÍM SE NA HOUBY VYDÁME TEPRVE ZÍTRA. Asi jich moc nenajdeme, bo už se rozběhl jejiczh výkuALE NA chvíli budem v lese. dnes swe Bělou za prohnalo několik bouřek a je fakt kvalitně zalito.Pršelo tu hodně už zkraje týdne, a je docela teplo, takže houby jistě budou. své zásoby sušených jswem věnovala naší věrce, jelikožadélka miluje bramboračku, která bez hub vůbec dobrá není. myslím si, že ta pravá houbařská sezóna u nás v Bělé teprve vypukne.zalito a teplíčko máme, houby začnou vbrzku růst.Dnes bylo zas až moc teplo, ale lilo jak z konve. Doufám, že v okolních lesích je zalito stejně nebo spoň trošku. těmi hustými smrčinami vláhy do mechu příliš neproniká, takže jen doufám.

  6. Dede, těstoviny mYluju nade vše. V jakékoliv podobě. Na slano, vařené, s čímkoliv ráda používám penne rigate-tlusté krátké rourky ze šikma seříznuté. Na sladká jídla (pýřím se studem, ale mám moc ráda těstoviny s mákem) kupuji farfalle, mašličky a ty také zapékám jako „šunkafleky“. Klasické široké nudle nepoužívám, ty jsem jedla ve školní družině.

    1. Klasické široké nudle musejí být „domácí“, což ty od krkonošských těstovin jsou (říkají jim čtyřvaječné:))

      A když máš ráda nudle na sladko – a nejen ty 🙂 Jestlipak znáte tuhle variantu?
      Uvařené těstoviny se smíchají se švestkovými povidly, trochu polejou rozpuštěným máslem a posypou strouhanými ořechy… To je mňamka, na kterou jsem kdysi fakt trpěla… 😛 Jinak pro Verenku – ten recept mám ze Slovenska (nudle s lekvárom:))

      1. Tie nenávidím!!!!/ a ešte sa u nás robia vo variante ,že medzi slížami/nudlami/ sú malé plnené taštičky-plnené samozrejme tiež lekvárom-volá sa to „perky“-tiež nenávidím.

      2. Šmánkote, Dede, to tedy musí být dobrota (přímo nadsexuální rozkoše). Hned jak dojíme houby, tak udělám tohleto. S lekvárom, jak píše verenka. Díky.

    2. Jé, Alexi, připomělas mi pár jídel z dětství. Nudle s mákem jsem milovala, ale nudle posypané strouhaným perníkem a pokapané rozpuštěným máslem, to byl hrozný fujtajbl! Jo a nudle posypané kakaem, cukrem pudrem, a polité máslem, to jsem taky měla docela ráda.

  7. Oba máme těstoviny rádi a já je dělám často. Je to fakt rychle připravená večeře a jeden se jí může pořádně napucnout. Těstoviny zvlhčuji způsobem CCD (a co dá zahrada). Tedy podobné tvému receptu – kousky zeleniny z útrob šuplíků v lednici, nebo čestrvá zelenina ze zahrady. Případně udělám omáčku z 2-3 rozpuštěných sýrových trojúhelníčků. Teď v horku je nejrychlejší a velice oblíbené pesto. Letos se mi zase krásně rozrostly keříky bazalky, už mám v mrazáku namražené dobře 2litry pesta a keříky stále narůstají (i když už odšťipuji semeníky). Pesto mrazím v malých kalíšcích (asi 3 lžice v každém) a pak stačí jen vyndat jeden z mrazáku, uvařit těstoviny a smíchat (já si ještě povrch hustě posypu jemně strouhaným Romano sýrem. Sice je už v pestu, ale já jsem holt děsně sýrová tak chci víc. Manžel ten navíc už nemusí). Normálně míchám pesto s placatějšími špagetami (fetuccine, nepadají tolik z vidličky). Ale jednou jsem je zrovna doma neměla, tak jsem pesto smíchala s německými špeclemi (těch kupujeme vždy celou krabici přes internet). A ono nám to tak chutnalo, že teď téhle kombinaci dokonce dáváme přednost. No a k tomu už jen hlávkový salát, nebo vedle na talířek pokrájená čerstvá rajčata.

    Mám ráda i různé těstovninové saláty, ale sama je doma nedělám. Asi proto, že „zasednout k večeři“ ke studeným těstovinám mi nějak nesedí i když studené večeře jíme, ale to jsou sandviče, bageta s různými sýry a salámem atd. Ale když si dám v restauraci „salad bar“ a tyhle saláty jsou v nabídce, dám si.

    A co se Dede tvé poslední věty týče? Tahle situace u mě také nastane poměrně často a řeším ji jednoduše. Vyšlu manžela do nějaké řetězové restaurace, máme jich naštěstí v okurhu 1km velký výběr, takže, než dám na stůl talíře a sklenice,choť je zpět. 😀

    Pokud jde o název asi bych u teplou úpravy použila ten podle tvaru těstovin (jako to dělají v Italii)“špagety, vrtulky, mašličky atd..s omáčkou (rajskou, masovou atd.) U studené bych asi použila ten těstonovinový salát. Nebo prostě už i u vás dnes běžný výraz „Pasta“ Ono to zní lépe než „nudlový salát“ Tenhle způsob přípravy je stejně přejatý z Italie, nepamatuji se, že bych kdy v dětství nějaký podobný salát jedla.

    1. Jé Maričko, ty si sama děláš pesto? A jak? Já ho sem tam koupím, ale moc nadšená nejsem – s tím, co jsme jedli na Sicílii se to nějak nedá srovnat (chuckle)

      Jo a v tom horku to prostě řešíš s šarmem sobě vlastním 😀 Take away má v tomto případě rozhodně nepopiratelný půvab (wave)

      1. DEDE, SICE NEJSEM MARIČKA, ALE MRKNI DO MAILU, POSLALA JSEM TI SVŮJ RECEPT NA PESTO. NE PRAVÉ, ITALSKÉ, ALE MNOU UPRAVENÉ A CELÝM LEDOVECKÝCH CHRÁNĚNÝM BYDLENÍM CHVÁLENÉ A PROZKOUŠENÉ OPETRŽELKOVÉ.PESTO Z BAZALKY SE MI UŽ ZTRATILO SPOLU SE STARÝM PC, COODEŠLO DO VĚČNÝCH LOVIŠ´T.O TOM TI TAM PÍŠU TAKY.

  8. Milá Dede, taky Tě postupně dočítám a zírám jak jste s holkama akční. Stopy, stopování, hned tam, hned jinde, prostě studentský psí život. Jsou to hafánky šikovný a pánčička je tak trochu votrok ale spokojenej. (chuckle)
    Těstoviny můžu, takové špagety carbonara, mňam. A saláty, ty taky, a zapečené s nivou a kořením, bazalkou, tak ty taky a pak ty s anglickou anebo co dům dal, ty tedy můžu. No prostě, já jsem Vás varoval…sežeru všechno! 🙂

    1. Chichi, milá Jenny, to je zdravý přístup k životu – a k jídlu (inlove) Je dobré mít z jídla radost a chuť ho jíst. je lepší ce muset občas plácnout přes ruku, než se do jídla nutit. Připadá mi, že v takovém případě chybí celkem podstatná část těch obyčejných denních radostí 🙂

      Jinak děkujeme, děláme co můžeme (blush) Holky se baví a já taky. A ještě to třeba bude někdy i k něčemu dobré (wave)

  9. Jídlo a bez masa pro mne není jídlo.Dnes jsme si dali ve Volyni kuřecí steak s grilovanou zeleninou a opékanými brambory; bylo to jedlé, protože ty brambory i ta zelenina byly udělané v tom masovém sosu. A ty vlaštovčí mláďata už vylétly. Na Zhůří jsme našli dva křemenáče, čtyři kozáky, nádherné kruštíky širolisté a minimálně stovku naprosto excelentních hořců pannonských. U sv. Jana natankovali výbornou vyvěračkovou vodu a já teď jednou rukou píšu, druhou drbu Čertíka po cejšce a chystám se, že si brzy začnu prohlížet oční víčka zevnitř. Takže pac a pusu a dobrou.

    1. Zdravím tebe i Čertíka! (wave) taky mám ráda zeleninu pečenou s masem – a někdy se klidně bez toho masa obejdu 🙂
      Pošleš nějaké fotky? Musel to být krásný výlet… a houby u nnás pořád ještě nerostou. Uvidím, jestli se srpen polepší:))

  10. Ona je takova nejasna linie mezi testovinovym salatem, zejmena a la skolni jidelna, a testovinama s cerstvou zeleninou. Neumim to presne definovat – to prvni muze byt (pro mne teda)dost nedobre, kdyz jsou tam hlavne ty testoviny a tu a tam nejaky kousek zeleniny, smutne kouka osamocena oliva z levne konzervy a je to promichane s majonezou. Ale to druhe, o cem pise Dede, to muzu kdykoliv.

    1. Hano !!!! Při dočítání všech písání jsem zjistila, že byly zdravotní problémy. Prosím, drž se a já taky moc držím všechny rodinné tlapky. Je už líp ?

  11. Tak jsem to spáchala – a řeknu vám, Babica je oproti mne trapný břídil (rofl) .

    Nemaje červenou či žlutou masitou papriku, použila jsem brčálově zelenou, místo pórku (mám jen sušený pórkový prášek, ale zato domácí výroby) či zelené cibulky byla cibule červená. Samosebou čerý rajčátka nemám (jenom žluté hruštičky a ty zrají tak pomalu, že je stačím sežrat hnedle na zahradě), tak šup tam s takovýma těma obříma masitýma (vypadají jako rozbujelý nádor, znám je z Chorvatska, ale teď je mám na zahrádce a jsou fakt dobrý) – zato jsem je oloupala (šupky schovám pro zanu (chuckle) ) a nakrájela nadrobno. Bazalka došla – šla tam saturejka, tymián a dva lístky šalvěje. Balkánský sýr jsem našla v lednici (konečně něco podle originálu) – a vedle se nudil kousek nivy, tož jsem ji vzala s sebou. Těstoviny byly pšeničné tříminutové tříbarevné vruty – al dente nebyly, to mně leze do zubů.

    Jediné, co jsem dodržela doslova, bylo zacáknutí oliváčem – ten je po ruce furt.

    V podstatě jsem tam dala všecko, co ty – akorát trošku jiného druhu. Ale guče za ušima se nám dělaly aj tak. No – a až si pořídím všecko to, co tam dáváš ty, tak se pokusím znova, nověji, lépe (chuckle)

    1. Chichi, milá Ygo, taky mívám takhle tvůrčí přístup k receptům:)) Ale hlavní je, že ste si pochutnali, ne? (wave)

  12. Recepty vypadají velice jedle.

    Parmezán nerada, zato ale miluju mozzarellu (občas si na trhu koupím kousek uzené – kousek, protože je dost drahá), provolone, eidam.

    Pokud nemůžu sehnat na trhu levné červené rajčiny, tak použiju jemný (t.j., ne pálivý) ajvar.

    Občas nakonec přidám na malé kousky nakrájenou španělskou klobásu (chorizo).

    1. Vidíš Judit, já do teď znala jen jeden druh ajvaru a teď dumám, jestli se dá zařadit jako pálivý nebo nepálivý 🙂
      Jinak chorizo si teď oblíbil taťka, tak by se nejspíš k tvému receptu rád přidal (wave)

      1. Ajvar a lutenicu miluji, nejraději bych si to patlala i na hlavu. :))) Doslova na tom ujíždím.

        1. Jenny, prosím, co je lutenica ? Ajvar znám, ale to druhé ne. Ale může to být dobré.

          1. Lutenica (ljutenica) je vlastně něco jako ajvar. Dá se koupit tuším v Tescu, nebo jiném podobném řetězci. Když ji objevím, kupuju celej karton: taky ujíždím na obojím a mažu to i na palačinky nebo na chleba. Dokonce jsem schopna to ujídat i jen tak lžičkou!

            1. Holky, taky se hlasim k ajvaru. Jeden obchod to tady prodava dovazene z Bulharska. Kdyz jsem to prvne shledla, tak jsem temer zaslzela dojetim. Dokonce mam recept, jak to delat, ale proc se s tim piplat (a piplacka to vyrobit je), kdyz dostanu sklenici za necele tri dollary – jen prisady by mne staly vic. Vyborne treba do masovych zavitku nebo do takoveho jako rybiho gulase. Anebo zaklad pro neco jako corba. Takovyho dobryho zradla je na svete. (inlove)

          2. Ljutenica nebo lutenice je tradiční balkánská pikantní zeleninová směs, něco jako na způsob chutney. Je to z červených paprik, mrkve, česneku a petržele .
            Může se dávat i s ajvarem, balkánským sýrem, černými olivami, uzeninami typu parmské šunky, čabajky, a různých sušených a uzených mas. Já to matlu na tmavý chleba, suché topinky,špagety a tak vůbec ke všemu. přiznávám, že doma nedělám,bo nemám času. Můžu doporučit nejvychytanější chuť, jakou jsem našla přes nett ale nevím jestli by to nebylo bráno jako reklama. Mno, zkusím, beru a nechám posílat od společnosti přímo balkánské, jsem s nimi v osobním styku, vždy mi zavolají, jestli byla objednávka v pořádku doručena nebo když něco zrovna není tak se domluvíme. (NAMA a jsou v Praze a mají zasíl. službu) Beru tam i ajvar, baš-ajvar.
            Mňam.

      2. Dede, ten, co mám v ledničce, je označen jako nepálivý. Je také vynikající na čerstvý chleba s máslem.

        K tomu chorizu. Já ho často používám do tohodle receptu:

        Pro 1 osobu dám do kastrolu:
        1 středně velkou oloupanou bramboru nakrájenou na asi 2cm kostky
        větší cibuli oloupanou a krájenou na větší kostky
        1 velkou červenou (když není, tak zelenou) rajčinu nakrájenou na větší čtverečky
        trochu oleje
        pro sebe si přidám trochu kmínu
        1 chorizo nakrájené na menší kousky

        Vše lžící promícham, zaklopím, a šoupnu do horké trouby (asi tak 200°). Když to začne vonět, vyndám to, zamichám, a pak to nechám v troubě, až jsou brambory měkké.

  13. Kapie má tvar normální špičaté papriky, obvykle je trochu sploštělá. Má tužší slupku a trochu jinou chuť. Klasické rajčinové teď nebývají k vidění – jsou takové opravdu dost kulaté, masité a spolu s kapiemi bývaly až na podzim. Celoročně se dostanou ty barevné, žlutá, oranžová, červená (i zelená, ale ty jsou takové nějak tuhé…). Tvarem celkem bachraté a dobré za syrova.

    1. Jajko, jak se tedy vlastně správně říká těm žlutým, oranžovým, červeným a zeleným masitým a nešpičatým paprikám? 🙂

  14. Rajčinová paprika? To jako kapie? Taková ta kulatější masitá paprika?
    Teď po návratu z Itálie má rodina tendenci se na těstoviny šklebit- je to tam fakt to nejlevnější jídlo- ale já je můžu kdykoli, kdekoli a v jakémkoli množství (prostě furt). Přitom včera večeřeli těstovinové špecle s krabíma tyčinkama, rajčaty, mrkví a cibulkou (to všechno nakrájet na větší kusy a jen opéct, nerozblemcat, a do toho pak mrsknout ty špecle a nechat jen prohřát) a jako těstoviny jim to nepřipadlo- takže je to jen o tvaru!

    1. Jo! Já nevím, kde jsem k tomu názvu přišla, ale odlišuju je tím od „normálních“ paprik 🙂

      Jinak miluju ten typ jídla – opéct něco na pánvi a mrsknout to do těstovin. Jenže to chce použít i tu pánev a když mě trápí horko, snesu maximálně ten hrnec na těstoviny (pokud se prostě necpu melounem:))

      1. Vypadá to jedle. Jenže v tomhle vedru… co takhle kus sejra a sklenička bílého (chuckle) ?

  15. Jej, ale tohle by nešlo.
    Jednak těstoviny nekupuju, ale dělám, takže to není tak rychlé 😀 , dvojak nejím syrovou papriku (já si to nevymyslela, samo mi to začalo před pár lety dělat zle, a jak zle 🙁 ), a třeťak mi bazalka moc nevoní.
    Ale zase tak dlouho ty nudle netrvají (teda pro dva), tak nakrájím cibuli, malinkou cuketu, papriku, žampiony, přejedu po pánvi s olivovým olejem a přidám rajčata, nebo rajčata z konzervy v zimě. No dobrá, můžou být i olivy, nebo zase něco vynechat. Svrchu se přidají kuličky bazalkové mozzarely, ale tu nemám vždycky. Tak to smíchané postrouhám Gran Moravií, tu mám pořád.
    Jo, to by šlo, už vím, co budu vařit 😀

  16. Chichi, teď teprve mě napadlo, že můj problém s množstvím těstovin a názvoslovím vyřeší sama čeština!
    Tohle mohu nazvat „těstovinovým salátem“ (těstovin je nejvíc) a to, co obvykle znám jako salát já, nazvu „salátem s těstovinami“, protože tam obvykle bývá víc zeleniny, i nějaké ty listové saláty, někdy i grilované maso a těstoviny v tom jen přicmrndávají. 😛

    1. 😀
      Ve mně slova těstovinový salát vyvolává představu studených kolínek zamíchaných do čehokoli.
      Myslím, že těstovinový salát nemám ráda 😉

      1. (rofl) Ri, teď jsi mě chuťově vrhla směrem k chmelovým brigádám! (rofl) Asi taky nemám ráda těstovinový salát, pročež zůstanu u pasty a la Guido (chuckle)

        1. Jo, těstovinový salát ve mě budí taky takové podezřelé představy a navíc tohle je teplý, což pro mě určitě není salát (a já na teplý saláty nehraju, tohle je regulérní jídlo). Protože u nás doma říct salát, tak to znamená, že chlapci začnou shánět, čím by se dojedli, což je obvykle půlka ledničky, zato když vynechám to podezřelé slovo, mají dojem, že dostali to správný krmení.

            1. Se připojuji se stejným názorem. Pamatuji doby, kdy synátor po školním obědě měl spočítány sámošky po cestě. Byly tři a v každé zakoupil tři rohlíky,takže 9 rohlíků po obědě, mnó tenkrát ale stály myslím 1/2 koruny nebo tak nějak.
              Po vojně to už bylo lepší ale taky na vojnu byly připravovány balíky výhradně s obsahem žrádýlky i pro okolní sloužící vojsko. (rofl)

              1. Tenhle salát dělá naše Jana, a já to sice sním ale nemusím ho mít. A těstoviny normálně vařím. Jím je jen tak aby se neřeklo, že, kdoví co jsem uvařila

      2. tak to já se připojím, těstovinový salát moc nerada, i když to tedy sním. Ale já mám raději do salátu opečené kostičky chleba. Ten můžu ke všemu. Těstoviny všeobecně moc nemusím, když tak tedy domácí a s těmi se mi zase nechce moc dělat. Nejsem in.

  17. Já si myslím, že je jedno, zda to nazveme salátem nebo pastou. Důležité je, že to je určitě moc dobré.

    Já DEDE zase se zasněným pohledem vzpomínám na těstoviny, které jsme si letos dávali s mužem v Římě. Spagetti Carbonara, raviolli a lasagne.

    Těstoviny já moc ráda.

    Míša z Plzně

      1. Nejen já ale i mému manželovi. Tomu ještě více.
        Když jsme byli v Římě poprvé, vůbec by nás nenapadlo, že nám uvízne tak v srdci. Uvízl. Už je náš.

        V pondělí jsme byli s manželem na představení Římské noci.
        Simona Stašová byla úžasná a stejně tak i Oldřich Vízner.
        Prostě nádhera. Můj splněný sen.
        A Petr sehnal na netu 2 filmy s Annou Magnani a dokonce i českými titulky. Už se na ně těším.
        Míša

  18. Jé vidím, že dneska jak na Zvířetníku tak na Dedeníku je den ve znamení rajčat (chuckle) .

    Já bych tvůj recept nazvala teplým salátem (rofl) – a jak to tak čtu, tak určitě to je dobrota. Že bych dneska zkusila?

    1. Ano, na Zvířetníku je to dnes fantastické – jen mít sakra ty rajčata! (wasntme) Moje se teprve začínají maličko červenat, ale první budou nejdřív příští týden.
      Hanko, ty placky se sýrem (co je neumím napsat) – to zní úžasně! Dnes jedu do tesca, tak zkusím sehnat tortilly a jdu na to (wave)

      Ygo, to tvoje lečo – nemůžu tam dát nové koření celé? Nemám mleté, ale jinak si můžu lečo ala ty udělat nahned 🙂

      1. No jistě, že můžeš dát celé, ale pak je budeš vybírat … nebo překusovat (rofl) – já koření melu proto, abych se tohoto vyvarovala. A melu ho na starém ručním mlýnku na kafe značky Tramp (kdysi v minulém století v minulém režimu v minulé práci :O jsme se všichni vrhli na ruční mletí kafe – ráno na pracovišti bylo slyšet jen hrkotání mlýnků … a teď byl už nevyužitý).

        1. Ygo, taky ho máme doma, ale na koření se použít nedá, protože v něm chlapi už několik let melou střelný prach na jemno….

          1. Tak tohle jsem jednou zkusil taky. To byla petelice! Z mlýnku mi zbyla jen v ruce klika.

        2. ygoa A dede, tomu vybírání celého koření z hotového leča I JINÉHO JÍDLA lze snadno předejít takto:v šupleti v kuchyni mám stále jeden smotek prošlého gázového obvazu. nemusí bát ani široký, i ten užší a obyčejný, hlavně bez polštářku, zcela postačí. Když dávám do poblívky nebo omajdy jakékoli celé koření, ustřihnu kousek obvazu, na něj pokladu koření včetně třeba bobkového listu, zabalím a udělám uzlíček. Ten uzlík vhodím do pokrmu. Z hotového jídla ho snadno pak vyndám a vyhodím. Obvaz domamá jistě každý a já si vždy při kontrole autové lékárničky ty úrošlé kousky beru do kuchyně právě na tyhle účely. A pokud nemáš obvaz, stačí i malý kousek hadříku a do něj se sváže to koření taky. Zdravím všechny z nového pc, se kterým stále ještě zápasím. Zatím vyhrává pc 10:0, ale lepším se.

          1. Lenko – já vím, že se to tak dělá. Ale než bych našla gázu, špagátek, nůžky, než bych to úhledně zabalila tak, aby koření nevypadalo – tož to šupnu do mlýnku, párkrát zatočím a vrhnu do pokrmu – hotovo, konec, víc se nestarám (chuckle)

            1. ygo, nešpagátkuju. ustřihnu kousek obvazu akoření do nej zauzluju. jednoduché jaik facka. a dá se koupit na netu) jákoupila v tescu, ve slevovém regálu náhodou) takový cedníček na sypaný čaj. je to udělátko vážě šikovné. na konci stiskneš, dvojité cedé ítko se otevře, dáš koření dovnitř a pustíš. Pak to celé cedítko hodíš do pokrmu. Jednoduše a bez vázání.

              1. Tohle cedítko je moc šikovné a víceúčelové. Kromě čaje a koření se v něm dají taky strkat pinpongové míčky do tekutého dusíku 🙂 (když už tu byla řeč o netradičních využitích tradičních věcí 😀 ) . A je to hrozná legrace – dusík kolem míčku napřed začne vařit, pak ho vyndáte, vyklepnete ze sítka a míček se zavrtí, roztočí a lítá po stole jako splašený (ano, je v tom trik, ale neřeknu, aspoň ne hned 😛 )

      2. Dej prosim vedet, jak to chutnalo. Mne to chutna prave s tim kohoutim zobakem – personifikuje to pro mne dobrou stranku mexicke kuchyne – narozdil od zazraku jako mexicky kotlik…. 😡

  19. mě se to jeví jako velká dobrota a je jedno jestli to bude salát nebo těstoviny 🙂

    já syrovou papriku mám ráda, tepelně zpracovanou ne a vrchol jsou plněné papriky….to fatk nemůžu ani vidět ale Tom nejí žádnou papriku takže toto si udělám někdy pro sebe, je asi tou paprikou budu šetřit v zájmu svého dítěte i když včil už se tolik nehlídám 🙂

    1. Už jsem přemýšlela, jakou zeleninou to obzvláštnit, aby to nezáleželo na paprikách, ale nějak mě nenapadlo něco jiného, co by bylo použitelné za syrova. Ale opéct kousky vypoceného lilku na olivovém oleji, s česnekem a třeba mým úžasným kořením na pizzu (obsahujícím i sušený parmazán)… to by rozhodně nebylo od věci. Jen to holt už nebude syrové, což znamená, že klidně můžeš opéct všechno (chuckle)

  20. Mila Dede, podle mne je to salat – krom testovin tam neni nic vareneho. A vypada to velmi jedle.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN