MLSOTNÍK: Krakonošův zatloukaný řízek

„Poslyš, Trautnberku, ztratilo se mi prase!“ „A co já s tím, sousede?“ „Jen se nevykrucuj, určitě v tom máš prsty!“ „I nemám, kde by se u nás vzalo prasátko, Krakonoši!“

 

 

 

A tak se hádali, dokud Anče neotevřela troubu, že když je to už hotové, tak jemnostpánovi dá na talíř pořádný řízek a k tomu bandury. A bylo jasno. Při takové vůni už nemohl zatloukat ani Trautenberk. Krakonoš se zamračil a vypadalo to, že nad celými Krkonošemi se strhne parádní bouřka.

Ale to byste nesměli znát Anče. Pršet přece nesmí, vždyť zrovna suší košile, co uchystala pro Kubíčka a hajného na veselku! A tak milá Anče strčila talíř před Krakonoše a pravila: „Ráčejí ochutnat, jemnostpane Krakonoši, když už je to prasátko stejně na pekáči.“ Parádně to zavonělo a ani vládce hor neodolal. Ten den měli mastné vousy oba jemnostpáni, i čeládka oblízla. A teď už, kluci, sypte do kuchyně, babička volá, že má hotovo.

Tak takovouhle pohádkou krotil můj tatínek vnuky, když se z kuchyně linula úžasná vůně a dobrota pořád ne a ne přistát na talíři. Pokusil se tím vysvětlit podivný název připravované pochoutky: Krakonošův zatloukaný řízek. Recept získala maminka nejspíš při poslouchání rozhlasu, takže není originální, ale je jednoduchý a moc dobrý. Dokonce mi chutná lépe než klasický vídeňský řízek.

 

A co budeme potřebovat?

Maso vhodné na řízky (v originálu je vepřové, krkovice, ale zkoušela jsem už i kuřecí, možná by se daly i porce králíka)

strouhanka

sůl

olej

vejce v počtu jedno vejce na dva připravené řízky (takže například na čtyři řízky dvě vejce)

půl až jeden kelímek smetany (tučnost zvolíme doplňkově k druhu připravovaného masa anebo podle toho, co snese žlučník)

 

 

Postup je technologicky jednoduchý, příprava probíhá tak trochu od oka, jen je třeba důkladně zatloukat a nechat pořádně okapat. Ale vezměme to od začátku:

Nejprve maso nakrájíme na řízky, podle potřeby naklepeme a dle zvyklostí posolíme. Potom si nasypeme do misky strouhanku a řízek v ní z obou stran obalíme. Strouhanku do masa pořádně rukou zatlučeme, aby pevně držela, co nedrží, otřepeme. V další misce si rozmícháme vejce a řízek v něm namočíme z obou stran. Necháme okapat, jak přestane vajíčko stékat, vložíme řízek do rozpáleného oleje v pánvi a osmažíme lehce z obou stran.

Osmažený řízek uložíme do pekáče a postup zopakujeme s dalším řízkem. Přibližně po dvou řízcích by mělo dojít vajíčko, a tak si rozklepneme a rozmícháme nové. Když máme takto osmaženy všechny řízky, můžeme na dno pekáče nalít trošičku oleje (buď toho od smažení, nebo nového, ale taky nemusíme, pokud máme nepřilnavý povrch) a řízky zalijeme smetanou tak, aby byla na dně pekáče vrstva smetany nejvýše stejně vysoká jako řízky.

Pečeme na teplotu vhodnou pro daný druh masa tak dlouho, dokud se smetana neodpaří (máme-li kuřecí maso, pekáč nemusíme zakrývat, máme-li vepřové a bojíme-li se, že by nebylo měkké, pečeme do poloměkka přikryté a pak odkryjeme). Výsledkem jsou řízky podobné vídeňským, velmi křehké, vláčné a chutné masíčko v křupavé obálce.

Během pečení připravíme přílohu: brambory na náš nejoblíbenější způsob, k tomu zeleninový salát či kompot dle chutí rodiny. Taky je vynikající zkombinovat řízek s bramborovým salátem, recept psát nemusím, jistě má každá kuchařka svůj.

Dobrou chuť!

 

 

Aktualizováno: 30.10.2012 — 16:59

53 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Dobrý večer vespolek,
    zdravím všechny mlsouny, co se dneska vyrojili (h) .
    Díky za komentáře, upravte si recept podle svého a pochutnejte si 😛 .

  2. Hele, kocourkovské řešení (samozřejmě je to blbost, ale zkusmež to): Napište komentář, jako jméno použijte JJ a nakonec napište, kdo jste doopravdy (sun) :

    Jsem zvědavá:

    Zda-li to projde aspoň jednou. (~)
    Kolikrát to projde . (~)
    Za jak dlouho budu definitivně nežádoucí spamer (~) (chuckle)

      1. Tak aspoň jednou to prošlo (~) … radši toho tedy nechmež, když už fungujeme vcelku normálně, díky Xerxová (h) .

        Nicméně: i když fungujeme, zřejmě nebudeme moci tu registraci odkládat do nekonečna 🙁

  3. Takže: Když se stane, že dostanete hlášku: Odesíláte komentáře bla bla bla, (nevím, jak jsou pro tento nesmysl nastavena kriteria, někdy se to neukáže vůbec, někdy to vyskočí hned po prvním pokusu o vstup do diskuse), a zkusíte odeslat tentýž příspěvek znovu dřív, než skončí blokovací doba, udělá z vás systém spammera. No, nevím, jak komu, ale mě se tato funkce jeví jako vskutku ,,genitální“. Kdyby to alespoň fungovalo kvalitně a ne podle toho, jak vítr fouká. 😀

  4. Nevím, nevím, ale já bych než olej raději sádlo. Přecejen se nadarmo neříká Svůj k svému. Jistě, je to sice nezdravé, ale to už tak na tom světě bývá, co je dobré, je většinou nezdravé.

  5. Vypadá to dobře 😛 . Já se momentálně živím polévkami a chlebem s něčím. Fleur poněkud nestíhá živit ty své otesánky, takže pětkrát až šestkrát dokrmuju menší štěňátka, je to docela fuška (whew)

  6. Taková dobrota je to, že antispam se musí taky pořádně naládovat.Všechny případné ředchozí i novější komentáře jsou jistě sežrané.Werwová nechyběla jeětě nikdy, ale na té sipatrně antispam smlsnul taky. Hořím zvědavostí, jestli se sem prolisuju.Krásný víkend všem přeju.

  7. Hmmmmm, na takovou dobrotu jen 3 komentáře???
    Ještě, že jsem najedená. Teda naochutnávaná. Připravovala jsem si jídla na víkend, takže jsem pilně ochutnávala až jsem zcela po večeři.
    Vypadá do jedle a určitě to zkusím.

  8. Tak žežral mi, nebo mi nežežral? (think)
    Když je tu takový žravý témátko, tak i antispam bude určitě při chuti… (pi)

  9. Huráááááá!
    Třetí soutěžní povídka, třetí umístění ve sborníku!
    (Přesný pořadí ještě nevím, oni jsou vždycky tajuplní jak hradi.)
    Že bych si na oslavu udělala Krakonošův řízek?
    (dance)

  10. Teď už to prošlo bez jakýchkoliv varování. Tak já nevím.
    Jen si tu krásně rozprávím sama se sebou! :O

  11. To bude mít chudák Dede ze mne radost až se vrátí domů.
    Když jsem text odesílala tak se mi objevil Warning, tedy varování ale následoval záhadný nesrozumitelný text. Vrátila jsem se zpátky na můj příspěvek a znovu jej odeslala abych jen zjistila že se objevil na Zvířetníku 27x. Když jsem pak odesílala to zděšené zvolání objevilo se záhadné varování znovu a tak už jsem se nevracela a nesnažila se můj příspěvek znovu poslat. A hle, stejně se v diskusi objevil. Ale stačila jsem to varování opsat a poslat Dede jestli jí to něco osvětlí.
    Objevily se tu pak dva příspěvky a víc ne. Tak se asi na Zvířetník nemůžete dostat či co. Hajzlíci trpajzlíci mají dnes pré. (envy)

  12. Já to znám jako obrácený řízek, ale bez té smetany. Takže to rozhodně zkusím. (rofl)

  13. Mně dala podobný recept sousedka, jen nedávala smetanu
    podlila maso troškou horké vody a na řízky dala ještě
    nakrájenou zeleninu, rajče, papriku, cibuli.

  14. Mňááááááááááááááááám!! bože já mám hlad a navíc mi po přečtení kapou i sliny 😀

    Krásný víkend všem.

  15. Ráno jsem se sem pokoušela dostat, ale nepovedlo se, příspěvek vidím asi jen já.
    Klasické řízky mě moc neberou, tohle by mohlo zajímavé- vyzkouším.

  16. Je to dobrota, vařím něco podobného, jen solím až olej na smažení aby se maso tolik nesmrsklo a obal mu byl veliký (chuckle) díky za milé počteníčko (f)

    1. Nazdárek, sestřenko, posílala jsem emílek, ale odpověď od Tebe nedorazila.Četla jsi vůbec poštu?
      Pro JJ:
      Dělám cosi jen zdánlivě podobného, ale tohle je na můj vkus moc složité na přípravu a čas.Taky je to kalorická bomba. Dobré to však jistě bude.Mne by nebavilo čekání- zdlouhavé zaklepávání strouhanky, smažení a pak teprve zapékání. Proto vezmu jakékoliv řízky , naklepuje, ale nesolím.Oloupu větší množství brambor(asi tak čtyři a víc středních na osobu a řízek) a nakrájím je na cca 3 mm silná kolečka.Vezmu ZCELA SUCHOU zapékací nádobu, na dno rozložím polovinu koleček, nakladu na ně řízky,které pokryju druhou polovinou br. koleček, a všechno zaliju 250 ml smetany ke šlehání-tedy šlehačky nejméně 3%, kterou jsem mírně osolila.Zapékací nádobu vstrčím do trouby vyhřáté na 200°C a jednoduše upeču dozlatožluta. Zvláštní příloha odpadá , bo brambory už jsou v rovnou v pokrmu přítomné.Taky je to bašta a stačí přidat jen jakýkoliv zeleninový neb listový salátek.Náádobí není tolik a sporák nemám zacákaný omastkem ze smažení.
      A když už zapékat se strouhankou, pak stačí jen naklepané řízky, troška oleje a strouhanky na dno nádoby a povrch a hromada strouhaného eidamu, který stačí jen obyčejnější.Zkrátka naliju na dno nádoby cca 2 lžíce oleje, posypu ho 2 hrstmi strouhanky, rozložím řízky a ty zasypu strouhaným sýrem. Protože je sýr slaný ažaž, řízky nesolím vůbec nebo jen maličko.Vrstvu sýra rozhrnu, posýpnu dvěma hrstmi strouhanky a pokladu kousky másla nebo hery. Zapékám ve vyhřáté troubě a při stejné teplotě jako výše. Podávám s brkaší nebo s vařenými brambory.Kompot, dušená mrkev s hráškem, či směs zeleniny s kukuřicí nebo jakýkoliv salát jasně patří k tomu též.A mám to za 17, spam mne snad s mým šťastným číslem nespolkne.

  17. Ňam ňam, vyzkouším. Ovšem už teď vím že mi bude chutnat (nod)

    Co se děje ,ani Xerxová tu není :O

    1. Milá Velká kočko – mám takový nejasný dojem, že momentálně jsme všichni SPAM. Nojo, Dede nám odjela a už nám to tu vlčí (chuckle)

      Schválně, jestli to teď pude.

    2. Ale ne, jsi Velká (cat) , a ne spam, ale asi je nějaký zádrhel, protože se mi nechce věřit, že by do teď nebyl žádný příspěvek.
      Tak co, zobrazíš se, poznámko, nebo ne?

    3. Zkouším podruhé:
      Ale ne, jsi Velká (cat) , a ne spam, ale asi je nějaký zádrhel, protože se mi nechce věřit, že by do teď nebyl žádný příspěvek.
      Tak co, zobrazíš se, poznámko, nebo ne?

    4. To nic, to já byl včera také. Někdo si hrál a trošičku to nezvládl. Erare humanum est, pravil klasik. 🙂

  18. Milá JJ, tohle je recept přesně pro moji techniku obalování řízků. 😉 (nod) Vždycky jsem obalovala moukou, vajíčkem a strouhánkou. A tu mouku jsem na plátek masa jaksi dusala a strouhánku jsem nakonec taky kotníky ruky do řízku zatloukala. Manžel měl z domova jinou techniku, řízky se jenom lehce v mouce obalily a potom mokré od vajíčka i ve strouhánce jen lehounce obrátily. A on se nemohl na ten můj surový způsob obalování ani dívat. (chuckle)
    Jednou jsem byla na Moravě blízko Olomouce o jakýchsi svátcích a tam se řízky po usmažení vložily na pekáč se spoustou másla a strčily se do trouby. To jsem nikdy nezkoušela a naopak dnes řízky po osmažení, jako ostatně všechno smažené, pokládám na papír který přebytečný tuk z řízku odsaje. Ale postup jakým obaluje řízky tvoje rodina a nakonec to zalití smetanou se mi moc zamlouvá. To určitě vyzkouším jako sváteční pokrm. 😛 (ten smajlík je prosím oblizovací)
    Poudačka tvého tatínka o Krakonošovi „zatloukaných“ řízcích z ukradeného prasátka se mi moc líbí. (clap) :*

    Když jsem byla kdy v životě nešťastná tak jsem žalost zajídala. Poslední dobou bych potřebovala zajíst to hrozné počasí. Prší už víc jak šest neděl v jednom kuse. Když na chvíli ustane je to nečekaná vyjímka. Psa už mám celého plstěného jak se mi nedaří neustále mokrého psa vykartáčovat. 🙁 A k tomu to brzké stmívání a ráno dlouho tma…..už teď nemám síly a celá dlouhá zima je teprve před námi. Ale alespoň jsem zakoupila další topné těleso abych nahradila to rozbité takže při tom ubrečeném počasí rozhodně mrznout nebudu. Vypadá to že se kdosi od velkého šamana dožadoval deště. A šaman vyhověl a déšť mu vytančil. Čím ty své bohy podplatil nevím. Vypadá to že se obrátil na nesprávné božstvo. Že zvolil Neptuna. :O

  19. Tak znova: dobré ráno všem (sun) , na netu budu až večer.

    Jo a místo masa se dá užít cuketa i dýně osolená, opepřená, vypocená, sýrem či salámem proložená … 😛

    Sežrat – nesežrat … (to (think) antispam)…

  20. Tak jsem tu dneska první?
    Tak dobré ráno všem a dobrou náladu celý den (sun) .
    Na netu budu až večer, tak kdo se bude na něco ptát, bude muset mít se mnou trpělivost 🙂 .

    Jinak doplnění: to maso se dá nahradit cuketou či dýní, akorát neklepeme, osolíme, opepříme a necháme trochu vypotit. Kdo v tom musí mít ještě sýr či salám, vloží mezi dva plátky a spíchne párátkem. A nemusíte mít starosti, že by to bylo suché, spíš naopak … (chuckle) .

  21. Jéé – to vypadá tuze jedle. Jenom bych přece jenom kapánek oponovala s tím králíkem.
    Králík se musí připravovat velmi pozvolna, takže pokud smažený, tak jedině v přiklopeném kotchanu … ééé pekáči a dostatečném množství dobrého oleje (ale ne olivový či jiný exotický – slunečnicový stačí). A kdo může, tak nad prasádlo není! Akorát strouhanka má tendenci se odlepovat, tak je dobré to moc nehňácat k sobě, aby masiko šlo šikovně obrátit obracečkou. Mladý králík je smažený nejlepšejčí a stačí k tomu obyčejná brkaše (a třebas aj nastavovaná) a nějaký ten salát nebo kyselý oharek či-li okurek

    1. Brkaše ne. Chce to pořádně uvřit brambory a pak je vyklopit do toho kutchanu se zbytky oleje+sádla a opadanou strouhankou a pořádně promíchat aby nic z té dobroty nepřišlo na zmar!

  22. 😛 Aj aj, dobrota to jistě bude přenáramná… A těch kalórijí v tom…
    My jsme přešli ny SMAŽENÍ V TROUBĚ, co znamená minimalizaci tuku a naprostou absenci tukem zacákaného sporáku. prostě normálně obalené VĚCI (řízky, karboše, celer) naskládám na lehce pomaštěný pečící papír na plech a postříkám olejem a peču, cca po 20 min. obrátím a přidám na tepltě. nebudete věřit – je to měkké, je to křupavé a nekape z toho tuk.
    Jediné, co nám takhle nechutnalo, byl květák – no ale možná kdybych ho před tímhle postupem v triubě neuvařila, byl by dobrý… Zkusím!

  23. Mňam, to vypadá velice chutně, milá JJ. (inlove)
    Koukám, že tu ještě nikdo není, což je divné. Nejspíš Zvířetník zlobí? 8-|
    Přeju všem krásný den. (h)

  24. hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    hmmmm, konečně žádná rajčátka a dýně (chuckle) , ale pořádný kus flákoty 😛 Nezní to špatně, i když se jedná o kalorickou bombu (wasntme) Asi vyzpoušíme, zdali má Krakonoš správné chutě (wave)

  25. To je zase chutí takhle brzy 🙂
    Neznám, a určitě vyzkouším. Lákavé to je určitě 🙂
    Děkuji za prima tip.

  26. To se po ránu hladovejm lidem nedělá ;(

    Obrácený řízky, jsou dobrý a dělám je řadu let… ale jen teplý…
    studený jsou lepší ty v klasickým trojobalu. (clap)

    Miluju řízky s brkaší, pěkně vyšlehanou smaženou cibulkou posypanou 😛

  27. to se po ránu hladovejm lidem nedělá ;(
    obrácený řízky..no jo, ty dělám taky už neskutečně let….jsou dobrý….ale jen teplý, studený to není ono…studený jsou zase lepší ty v klasickým trojobalu… 😉

  28. Milá DžejDžej, zrovna jsem rozjímala nad svým budoucím článkem o řízkách a tady tohle! Začátek zní jako recept na obrácený řízek (napřed strouhanka, pak vejce), ale ty konce? V životě jsem nečetla recept na smažený řízek zalitý smetanou. Vypadá to tak autenticky, že to asi zkusím. Jako přílohu bych asi dala lehký bramborový salát typu „knížecí“ – bez majonézy.
    Jen to varování ohledně výčtu surovin – to by snad mělo být v perexu (rofl)

  29. JJ, díky za recepis. Tuto variaci na téma řízek neznám. Junior by mohl jíst řízky pořád. Určitě vyzkouším, příští týden máme hosty, budu vařit a podávat česká jídla (guláš, řízky a bramborový salát a jako dezert jablečný štrůdl). Pro naše přátele v Portlandu děláme český večer.

  30. Je, to budu muset zkusit. Dik. Jeste furt testuju, jak je to mozny, ze ja sve komentare vidim a nikdo jiny zjevne ne. Nebo ze by jo? 8-|

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN