MLSOTNÍK: Mrkvový koláč

Kuba nedávno vznesl žádost, abych znovu upekla mrkvový koláč, co jsem už jednou dělala. Jenže recept jsem si opsala z internetu na takový malý papírek, který jsem někam založila a už nikdy nenašla.

 

Ovšem nedávno jsem pátrala po čemsi v knihovně a vytáhla odtud několik starých kalendářů s recepty Dámského klubu Frekvence 1. Zvědavě jsem zalistovala a ejhle, objevila jsem mrkvový koláč Violy Ottové. Recept mi byl povědomý, jen jsem ho jemně pozměnila – a dávkování sympatické, na hrnky.

 

Je zapotřebí 1 hrnek polohrubé mouky, 1 lžička jedlé sody, 1 prášek do pečiva, ½ lžičky soli, ½ hrnku oleje (původně bylo 2/3, ale mně se to zdálo moc a část jsem nahradila jablkem), 1 hrnek práškového cukru, 2 vejce, ½ hrnku sekaných ořechů, 1 nahrubo nastrouhané jablko a 1 a ½ hrnku jemně nastrouhané mrkve.

 

Do misky jsem dala vejce a cukr, přidala pak olej. Následovaly sypké ingredience. Nakonec jsem přidala jablko, mrkev a ořechy.

 

Další úskalí receptu bylo v tom, že těsto mělo být nalito do koláčové formy, v níž se mělo péct hodinu a půl při 170 ̊C. Koláčové formy nemajíc vlila jsem do středního pekáče vyloženého pečícím papírem.  Koláč byl asi tenčí a hotový za cca 45 minut.

 

 

Po upečení jsem nechala koláč chvíli vychladnout, pak vytáhla z plechu, otočila a sloupla pečící papír. Na ještě teplou rovnou spodní stranu jsme natřela marmeládu, kterou jsem našla v lednici – byla z bílého rybízu, ale myslím, že meruňková by taky nebyla od věci!

 

 

Aktualizováno: 2.3.2014 — 19:24

133 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
    1. zkumavko, někteří lidé prostě nahradit nejdou, jen musí člověk čekat, až to přebolí…. (rose2)

  1. Vážení..
    umřela mi matka.Je to hodně,hodně smutný.Čekala sem to.Ano.Jenže skutečnost je daleko horší..Matce může být 50.80..,pořád je to málo. Sakra chybí mi a to se zatím zabývám organizací pohřbu,mám plno s tím práce,ale sem s ní srostlá.Chci jí zavolat,říct jí,že se mi daří,nebo naopak..Byla tady pro nás.Dala bych jí všechno,poslední košili. Nechci ani snad komentáře,nechtěla sem palcodržnu.Chci jen vykřičet jak sem bez ní tak hrozně sama..

    1. Milá Zkumavko, to je mi líto, vím moc dobře, jak to bolí. Moje maminka už s námi není dlouho, ale pořád mi chybí a bude chybět… Jen už to není tak palčivé. (u)

    2. Mile devce, co na to rict. (u) Je to tezky. Ale muzes si s maminkou povidat – akorat, ze ti neodpovi. Ja tvrdosijne uz 11 let povidam tatovi veci, co se mi prihodily, diskutuju s nim ruzna dilema, co tu a tam mam a dela mi to dobre na dusi. Proste ze jako neni naprosty konec. A dokavad lidi, co odesli, zijou ve vzpominkach svych bliznich, tak neodesli uplne. Hodne sily p[reju.

    3. Milá Zkumavko, já vím. Všichni buď tušíme a nebo víme. Objímám tě. (u) (rose2)

      1. Ano, děvče, Velká Kočka má pravdu. Jsme s Tebou, protože už víme. Jen čas a nic jiného. (u) (rose2)

    4. Milá Zkumavko (inlove) (u) (hug) , hned jsem si vzpomněla na Tvé Vánoce, jak se Ti s maminkou a celou rodinou povedly. (h)
      A Hana W. má pravdu, blízcí s námi zůstávají, dokud na ně myslíme. S tátou si povídám už pětatřicet let a stále mi naslouchá. (h)

    5. Plačem s Tebou,už je to sedem rokov,čo nám mama zomrela a ešte i dnes pri návrate z práce sa prichytím,že volám smerom do kuchyne:mami som doma!Matka je jediný človek na zemi,ktorý pozná naše chyby,nedostatky a aj tak nás miluje nezištnou láskou.Buď silná,drahá Zkumavko,moc na teba myslím.

  2. Tak máme druhý kolo neštovic, Ferda se nám osypal. Tak nám držte palce, ať to nějak přežijem bez komplikací
    A proč 2+8 není 28?

    1. Alem ani jsem nestačila napsat, jak je dobře, že je malá v pořádku a už abych držela palce. Tak Ferdovi přeju lehký průběh

        1. Ať to manžel dobře vyleží a vykurýruje, rozhodně doktora, u dospělých to není žádná legrace, náš tatík marodil několik týdnů, když to chytl od malé dcery, která byla zatím už dávno zpátky ve školce, zdravá, jak rybka.

    2. Že by na něj skočila nějaká mrška ukrytá pod sádrou? :O
      Držím vám všem palce, nejvíc Fersovi (a Tobě pevné nervy 🙂 ). (y) (h) (y)

    1. Díky Zano, chvilku trvalo, než jsem se zorientovala. Co tam bude místo toho – nevíš???

      1. Multifunkční administrativní budova.
        Toho totiž máme v Praze strašný nedostatek!
        Bere mě šlak, když to čtu. Na Balabence stojí „Vysočanská brána“, kde je KB, DM drogerie a jedna firma, objekt bombasticky obrovský, zeje prázdnotou, zájem žádný. Kdo platil tu stavbu, kdo platí to temperování a údržbu a ostrahu…… odpověď je nasnadě.
        Další prázdný óbr objekt je vedle Galerie Harfa. V noci je osvícený jak Las Vegas, ale pusto prázdno!
        Další pětipatrový administrativní blok se bude stavět přímo v naší ulici, takže my v naší podzemní kanceláři budeme svítit celé dny, protože nám zastaví jediný zdroj světla, doma z oken kuchyně budeme zírat do nové zdi, vzdálené asi 10 m a z oken obýváku a jídelny koukáme do ulice s protějšími domy, nikterak úžasnými.
        Kde se jen najde kousíček plácku, už tam někdo něco staví!

        1. Děkuji za odpověď Karolino. I tady se kolikrát staví „spekulativně“ a pak spousta takových veledomů zeje dlouho prázdnotou.

    2. Nedá mi to, abych neupozornila na to, že ta barabizna vpravo je klasicistní Desfourský palác (Na Florenci 21) s krásnými sály uvnitř (viz encykoopedie Pražské paláce).

      1. Přiznávám, že už včera mě napadlo, že se i v takovémhle zanedbaném domě se mohou skrývat velké krásy. Tak třeba z té barabizny někdo brzy udělá zase krásný dům i zvenku.

  3. Heslovitě 😉 :
    Xerxová se tak úplně nedrží reality, když tvrdí, že nepeče. Kdykoliv jsem u ní byla, vždycky bylo napečíno 😀
    RI – nedostatek strávníků je řešitelnej. Mám např. (kromě obrovský po babičce) taky bábovkovou formičku o průměru 16 cm a dortíčkovou formičku, která má 14 :*
    Mrkvovej koláč jsem už dávno nedělala, mám takovej hodně primitivní recept:
    25 Dg hl. mouky, 25 Dg nastrouhané mrkve, 1 prdopeč, 1 vejce, 10 Dg tuku (třeba Hera), 15 Dg cukru. Promazává se to nějakou ostrou zavařeninou a není to špatný.
    Jo a recepty jsem si začala psát někdy po dvacítce, do kroužkovýho bloku. Z dnešného hlediska tam mám spoustu blbin, co jsem někde odchytila a nebyly dobrý. Klasiku tudíž vždycky hledám a je to tak ohmataný a otrhaný, že by se dost hodilo konečně digitalizovat. Ale to od sebe fakt nečekám… (whew)

    1. Zano, také mám bábovičkovou formičku (růžové barvy jako měď) – průměr 16 (šla jsem změřit !), přivezenou z maminčiný kuchyně. Alw ještě jsem v ní ani z nostalgie nepekla – já naopak peču velmi ráda, často a ve velkém.

      U nás je +26!!! A venku vlhko a vypadá to tam skoro tornádově. Vzhledem k velice mírné zimě (vlastně teplé)bude prý letos velice zvýšené tornádové období. Probudily se mi 4 ze 7 mrňavých želviček na verandě.

      1. Maricko, u nas bylo taky tornadove pocasi, a jedno trisklo asi 15 km od nas, ale do ridce obydlene oblasti – asi. Stridave nam sel/nesel internet a televize. Zajimave bylo, ze kdyz ty mraky vypadaly divne, ale vubec zadny vitr (klid pred bouri) a zdalky hrmelo jak u Verdunu, tak se mi kocour Kuliferda vnutil na klin a ozuzlaval mne a Jakey se mi prilipl k noze. Teploty u nas, i kdyz jsme odhadem 6 – 7 hodin na sever od tebe, byly stejne. Ale zitra v noci ma mrznout.

    2. no jo, ale když přijedou hosti až z Prahy 😛 … to se upíct musí (wave)
      Teď teda Pražáci dojeli a upečíno není nic… doufám, že to babča napraví… Já upeču něco až zítra.

    3. Vedu! Moje bábovková forma-formička má průměr 8 cm, heč! A pekla jsem v ní dětem. 🙂

      1. No jooo, to jsou už takový ty polomufiny 😉
        Ale hotová bábovečka musí vypadat roztomile (to jsi fakt pekla jen v jedný?) :*

      2. Muhehe, mám bábovku 7,7 cm, je to teda zároveň dortová. Normálně i s tím uzávěrem a vyměňvacíma dnama. A v sadě k tomu i koláčová, ta má asi 10 cm a forma na biskupák a na srnčí hřbet. A váleček na těsto a tak. Pekla jsem v tom jako malá, máma mi vždycky odlila kus těsta. Máma měla jako malá klasickou smaltovanou bábovku (tu mám radši), ale dala nám ji na písek, tak v té už se péct nedá. Teď v tom mém nádobíčku pečem s Rysíkem.
        Jdu zkusit dočíst diskusi.

        1. Moje je smaltovaná, heč! 🙂

          Zano! (rofl) Eh, pekla jsem velkou a k tomu tu malou pro radost dětí.

        2. Dodnes používám dětskej váleček… za totáče jsem nedokázala sehnat dospělej… a pak už jsem si tak zvykla, že mi přišel neohrabanej (chuckle)

    4. …se vám to vytahuje s bábovičkama po babičce 😛
      A teď mi ještě řekněte, jak odvažujete čtvrt prdopeče a šestinu vajíčka. Protože rozdělit hromadu těsta do smečky malých misek sice můžu, ale problém to neřeší. Zvlášť teď, když už nemáme rezavého kocoura. Ten jediný byl ochoten se sladkým těstem trochu pohnout. A to i třetí den 😀

    5. Takových všemi způsoby zapsaných receptů, chovaných jako oko v hlavě a nebo jen kdesi ledabyle ložených.
      A víte co já mám? Já mám celou knihu receptů zapsaných moji babičkou po meči. Kniha je vázaná v kůži a těžko čitelná, babička používala písmena asi staroněmecká (švabach? schwabach?) Neměla jsem zatím čas se nad recepty zahloubat a je vlastně nejvyšší čas, kdoví jak dlouho si tu ještě já pobudu. Měla bych vám asi kousek babiččiných kuchařských zkušeností předat.
      Mám taky kopii jejích zápisků, kdy se vypsávala ze smutku po zemřelých dětech. Dvanáct jich porodila a zůstaly ji na živu jen čtyři. A vypsávala se i ze samoty protože její manžel muzikant, kapelník byl stále na cestách kdesi v Anglii, na Islandu či ve Švédsku, snad dokonce i tady v Göteborgu. Netušil tenkrát že tu jeho vnučka bude žít. Takové zamotané osudy to někdy jsou. 😉

  4. Renáto díky za vysvětlení. Mně doma “roste“ kefír právě z těch zrn (ano i angl.je to „kefir grains“). Chutná fence Trixie (baští i přebytky těch zrn – když se moc rozrostou) i nám. Když ho vypiji hned jak ho přecedím, je docela sladký, čím déle je v lednici, tím se stává kyselejším. Piji buď samotný, nebo ho přidávám do ovocných jogurtů, dodá jim příjemně ostřejší chuť. Když ho nestačíme pít a už ho mám moc, vykapu ho na kefírový tvaroh a to pak tu hrudku slupnu jako jednohubku. A když dělám tvarožník, nahrazuji zakysanou smetanu v receptu právě měkčím kefírovým tvarohem.

    A ještě k papíro-receptům. Z Prahy jsem si po mamince přivezla její velkou, tlustou Sandtnerku, kterou dostala v r. 1940 jako svatební dar od svých tří sester (aby na ně nikdy nezapomněla, jak jí tam vepsaly). Častým používáním má rozlomený hřbet a je nabitá všemožnými papírky – ručně psanými (dokonce mým tatínkem), strojově, na malých kartičkách, výstřižky z novin. Ještě jsem se tím vším neprokousala. On nějak ten kuchařský výtvor hned lépe chutná, když víte od koho ten recept byl, kdo ho na papírek ručně pro vás napsal. To je ta „síla dotýkaných předmětů“ a u mne mezi patří i recepty. Mám také sešit, kvůli přepisu receptů kdysi dávno zakoupený. Je jich tam krasopisně přepsáno asi deset, pak už jsem to písmo více odflakovala a nakonec přestala. A stejně ty zapsané recepty hledám na původních záznamech, které jsem nevyhodila, ale dále uchovala někde založené.

    1. taky si (do bloku) cpu papíry a papírky – však taky kvůli nim už se mu rozpadl hřbet (chuckle)

      1. děvčata, mbne sic v domácnosti na pořádek přilíš neužije, ale v receptech jem docela dobrá. mám už docela plničký červený sešit receptů. však ti, co ode mne kdysi stejně nadepsaných několik dílů receptíků prO ÚBÚ( TEDY PRO ÚPLNÁ KUICHAŘSKÁ UCHA ZAČÁTEČNICKÁ) VĚDÍ, O ČEM TO MLUVÍM. RECEPTY S BÍRALA MOJE BABIČKA , MAMINKA I UŽ DLOUHO MRTVÁ SESTŘIČKA A J V TOMM ZDÁRNĚ POKRAČUJU. JEN JSEM MUSELA KVŮLI NAŠÍ PETRUŠCE DODĚLAT NAPROSTO PŘESNOU GRAMÁŽ SUROVIN, SHROMÁŽDIT VEŠKERÉ VELEDŮLEŽITÉ RADY , KTERÉ JSOU POR ZAČÍNAJÍCÍ KUCHTIČKY IMKUCHTÍKY ZCELA NEZBYTNÉ A JEŠTĚ JSEM PŘESNĚ A KROK O ZA KROKEM VYROBILA P POSTUP ZPRACOVÁNÍ SUROVIN, VČETNĚ NEZBYTNÝCH FÍGLŮ A RAD OHLEDNĚ PEČENÍ ČEHOKOLIV. TOHLE DÍLO MI DALO HODNĚ PRÁCE ,PROTO JE FAKT V DIGITALIZOVANÉ PODOBĚ.KDYKOLI SLYŠÍM JAKÝKOLI RECEOPT, TERÝ MNE ČÍMKOLI ZAUJME, ZAPÍŠU HO NA CÁR PAPÍRU A PŘI NEJBLIŽŠÍ PŘÍLEŽITOSTI HO VYZKOUŠÍM. POKUD MÁ VÝSLEDEK SNAŽENÍ ÚSPĚCH U MÝCH MLSOUNŮ, ZASLOUŽÍ SI RECEPT ZAPSÁNÍ DO MÉHO N ČERVENÉHO SEŠITU. UŽ JE VŠAK SEŠIT ZCELA PLNIČKÝ, TAKŽE UŽ BYL ZALOŽEN ČERVENÝ SEŠIT ČÍDSLO DVĚ. JELIKOŽ NYNÍ KVŮLI CUKROVCE UŽ MOC NEÚOPEČU A K PEČENÍ UŽÍVÁM POUZE UMĚLÁ SLADILDA, UŽ TO NENÍ TAK HORKÉ, JAK BY SE ZDÁLO. DNES JSEM VŠAK PRÁVĚ DOPEKLA MASARYKOVY POCHOUTKY , KTERÉ NA ZVÍŘETNÍKU KDYSI ZVEŘEJNILA VAVE. TOHLE MINIPEČIVÍČKO PEČU HOPDNĚ ČASTO¨, JELIKOŽ V NĚM TO UMĚLÉ SLADIDLO ZNÁT FAKT NENÍ, TAKŽE NIKDO NEPOZNÁ, ŽE TAM JE. A MÁ POKAŽDÉ KRATIČKÝ POLOČAS ZMIZNUTÍ A VYSUBLIMOVÁBNÍ. KDYŽ BÝVÁ PETRA VE ŠOPITÁLU, VŽDY SI PŘEJE PRÁVĚ MASARYKOVY POCHOUTKY JAKO JEDINOU DOBRŮTKU. MŮŽE JICH BÝT FAKT DOCELA HODNĚ A HLAVNĚ SE NEZKAZÍ ANI NEZPLESNIVÍ JAKO OBYČEJNÝ KOLÁČ ČI BUCHTA. A DÁ SE S NIMI PODĚLIT SPOUSTA I SEBEMLSNĚJŠÍCH SPOLUPACIENTŮ. PETŘE DO ŠPITÁLU PÍKÁVÁM PRO JISTOTU TAKY SE SLADIDLEM, BO JE TO LEPŠÍ, KDYŽ SI MŮŽE RUZUMNĚ A BEZ OBAV ZOBNOUT I DIABETICKÝ PACIENT. JINAK MÁM PRÁVĚ NAPEČENO TOLIK , PROTOŽE JEDU KONEČNĚ ZÝA VNUČKOU ADÉLKOU DO HOLUBOVA, ABYCH JI MOHLA STISKONOUT V NÁRUČÍ A POMUCHKLAT JI DOSYTA. DŘÍVĚE JSEM JET NEMOHLA. JELIKOŽ MNE PO CCA 6 LETECH ÚPOKLÁTIA HNUSNÁ RÝMA. TU JSEM BOHUŽEL ZÍSKLA PRÁVĚ V ČEKÁRNĚ DIAPORADNY, KDE BYLA NESMÍRNÁ ZIMA A ČEKALI A MRZLI JSEM TAM VÍC JAK ČTYŘI A PŮL HODINY. NEBYLA TAM ZIMA POPRVÉ, ALE TENTOKRÁT NÁM FAKT TUHNULO VŠE VČETNĚ ÚSMĚVU NA TVÁŘÍCH, KDYŽ MNE SPOLUPACIENTKA VZALA S SEBOU DOMŮ AUTEM, BYLA JSEM PŘEVELICE VDĚČNÁ. JEN JSEM NĚCO MÁLO MUSELA SNÍST, PÍCHNOUT INZULÍN A DO VEČERA JSEM STRÁVILA VŠECHNE ČAS V POSTELI. NEROZMRZLA JSEM VŠAK ANI DO VEČERA A RÝMA JASNĚ NÁSLEDOVALA. A BOHUŽEL JI ODE MNE CHYTIL I MŮJ JIŘÍ, TAKŽE JEDU V NEDĚLI SAMA, JELIKOŽ ON MUSÍ CHODIT DO PRÁCE, TAKŽE SE VYLÉČENÍ RÝMY JEŠTĚ NEKONALO. NA MALOU ŽÍŽALKU SE UŽ PŘEVELICE TĚŠÍM. JELIKOŽ VĚRKA MÁ PATRNĚ MALO MATEŘSKÉHO MLÉKA, ADÉLKA SE TERPVE VČERA DIOSTALA NA SVOU PORODNÍ VÁHU. JE TO FAKT ŽÍŽALINKA, KTERÁ DNES NEMÁ VÍC JAK 3,2 KG.B ALE UŽ SE TO VŠE ŘEŠÍ A DOUFÁM, ŽE BRZIČKO VŠE DOŽENE. ALE NEMYSLLETE SI, ŽE TO MRNĚ ZAHÁLÍ, I KDYŽ HLADOVĚLO DOST. SNAŽÍSE MOCNĚ O PLAZENÍ, TAKŽE I KDYŽ JÍ TEPRVE ZÍTRA BUDE 6 TÝDNŮ, A JE HUBENÁ, DOKÁZALA SE UŽ POMOCÍ POLÍNEK POSUNOUT O CCA 15 CM. NO, MÁ BÝT PO KOM ČIPWRKA, VŠAK JEJÍ MAMINA VĚRKA BYLA TAKY ČIPERA A HOROLEZKYNĚ K TOMU VŠEMU. BUDE TO FAKT VELIKÉ HLÍDÁNÍ, AŽ TO PRTĚ ZJUISTÍ, NAČ ŽE MÁ RUČIČKY I KOLÍNKA. HLÁSÍM, ŽE AŽ DO ÚTERKA SE NEBUDU VYSKYTOVAT, KDYBY SE NĚKDO PO MNĚ PTAL. A VAVE DĚKUJU DODATEČNĚ ZA TY VÝTEČNÉ „MASARYČKY“. JELIKOŽ JE JAK VĚRA , TAK I SKOROZEŤ MILUJOU, VEZU VŠECHNY JIM. VĚRKA NEMÁ NA TAKOVÉ PATLÁNÍ ČAS, TAKŽE BÁBA A MÁMA POVEZE ZÁSOBIČKU DOBRŮTEK. MĚJTE SE KRÁSNĚ, VŠE OSTATNÍ DOČTU SE ZPOŽDĚNÍM. VŠEM MARODŮM PŘEJU BRZKÉ UZDRAVENÍ A TAKY VŠEM POTŘWEBNÝM DRŽÍMM PĚSTI PRO ŠTĚSTÍ, I KDYŽ O TOM NEPÍŠU.KRÁSNÝ VÍKEND VŠEM.

        1. MILÁ LENKO, ŠŤASTNOU CESTU A NECHŤ JSOU VŠECHNY TŘI GENERACE BLAŽENÉ. A KDYBYCH MĚLA HÁDAT KTERÁ BUDE NEJBLAŽENĚJŠÍ….. (inlove) NO JASNĚ!!!

    2. Maricko, ja mam tady taky Sandtnerku po babicce, uz je uplne vypadla z vazby, tak ji schranuju v ziplocku. A nektere stranky jsoun uz pekne promastene – hlavne ty s vanocnim cukrovim. Vsak mne taky ta Sandtnerka pred lety tady uzivila, kdyz mi bylo samotne zenske ouvej. A kdyz jsem naposledy byla v Olomouci, tak jsem si dovezla nekolik sesitu s rucne psanymi recepty me babicky. Takovy nadherny rukopis.

  5. Matyldo,vyzerá to dobre jedlé,skúsim.
    Vave a Zano,vďaka za IBAN,bola som dnes v banke-svetáčka prevod do cudziny,malo by to dôjsť začiatkom budúceho týždňa.Same OT, ale jedno pre mňa dôležité,kúpila som si nový mobil.-hriešne drahý,peniaze od Ježiška,trošku sa potmolím na nete a pôjdem na ňom maturovať.-je dotykový a má aj puzdro a dá sa mu meniť zadná strana-farebne z čiernej na bielu.

    1. Sežralo mi to komentář – tak znovu. Verenko, mobil-hračku ti moc přeji. Já bych z takovéhle maturity určitě propadla, ještě furt zápasím s dálkovým ovladačem na TV-DVD

      1. Tak já se teda přiznám (blush) . Televizi umím akorát ztlumit zvuk (teda jistě bych uměla i přidat, ale to nedělám (chuckle) ). Jak se zapíná, netuším.
        Maričko, užij si mobila (mp) , ty různý vychytávky zálibně sleduju u synka, ale představa, že bych se to musela naučit, mě trochu leká (whew)

        1. Zano, stejně jsi dobrá. Já pravidelně u TV zvuk zesiluji, protože držím ovládátko obráceně 🙂

            1. DĚVČATA, KLÍÍÍD! JKELIKOŽ TELKU NEVLASTNÍ, NEMOHU SE NIJAK VYVÍJET PKO STRÁNCE MECHANIZACE. MÁM A STÁLE BUDU I NADÁLE MÍT V UŽÍVÁNÍ POUZE JEDINÝ A TEN NEJJEDNODUŠŠÍ TYP MOBILU, TEDY NOKII. JEN SIMKY JSOU V KAŽDÉ NOKII JINAČÍ, BO UŽ JE NEDOKÁŽU MĚNIT, TAKŽE CO OPERÁTOR, TO TAKY JEDEN DEBILNÍ TYDLIFOUN. A VÍM OD VĚŘINA PARTNERA, ŽE TY CHYTRÉ MOBILNÍ TXDLIFOUNY MAJÍ HODNĚ MUCH A NEBEZPEČÍ JAKÉKOLIV PORUCHY PRÁVĚ KVŮLI MOŽNOSTI BROUZDÁNÍ PO NETU A TŘEBA I OBSLUHY ÚČTU, SE VŮBE DOST NEVPLÁCÍ. NA NET PROTO CHODÍM JEN Z DOMOVA A ZE SVÉHO DOSTI DOBŘE CHRÁNĚNÉHO PC. A TAM, KDE VÍM,,ŽE JE DOST VIROVĚ NEBEZPEČNO, TAM RADĚJI NOS ANI SVŮJ PC NESTRKÁM. JSEM ASI DOST STAROMÓDNÍ, ALE VŠECHNY TYHLE CHYTROSTI A VYCHYRRÁVKY AŤ UŽÍVÁ TEN, KDO JE UŽÍVAT UMÍ A CHCE. MNĚ STAČÍ KE ŠTĚSTÍ A TAKY K DOKONALÉMU VYPĚNĚNÍ PUHÁ JEDNODUCHÁ MOBILNÍ NOKIE.NAŠI SE JEDNOU POKUSILI ZMĚNIT NOKII ZA NĚCO JINÉHO. MÁLEM TO J LÍTLO Z OKNA OKAMŽITĚ, JAKM ILE JSEM CHTĚLA JEN PŘIJMOUT SMS. NEMÁM DOST VYTRVALOSTI NA NEKONEČNÉ UČENÍ SE NOVOTÁM.

  6. Ešče k tomu kysanýmu mlíku (dvakrát děkuju, milá MaRi (inlove) ) – acidofilní mléko a kefír, jaký v tom je vlastně rozdíl? Dá se do buchet a tak to acidofilní použít? Kdo ví a poví, prosím?

    1. Vaví, klidně vem kefír, acidofilní mléko, kyšku, jogurt, i kysanou smetanu, buchta to snese. Myslím,že by snesla i normální mlíko, v případě nouze. Jinak kefír má asi jiný kysací bakterie, ale pro účely pečení je to putna. Podle mého skromného mínění.

    2. •Acidofilní mléko
      K jeho výrobě se používá tzv. acidofilní kultura (Lactobacillus acidophilus), což je probiotická kultura, která výrazným způsobem ovlivňuje složení střevní mikroflóry. Protože je sám o sobě ostře kyselý, míchá se obvykle acidofilní zákys v poměru 1:9 se smetanovým zákysem. Obě složky musí kysat zvlášť, protože acidofilní kultura má ráda teploty kolem 37 °C, kdežto ta smetanová spíše 20–30 °C. Musí obsahovat minimálně 1 milion acidofilních Lactobacilů na 1 gram.

      .•Kefír
      Zákys připravený z tzv. kefírových zrn, jehož mikroflóra se skládá z kmenů Leuconostoc, Lactococcus a Aerobacter a navíc také směsi kvasinek rodu Kluyveromyces a Sacharomyces. To znamená, že dochází i ke vzniku oxidu uhličitého a malého množství alkoholu.

      Z hlediska použití je to úplně jedno.

      1. Chlapečci baští hovězí polévku s obrázky a já se kochám obrázky. (y) Děkuju moc, Lásková. (inlove) (f)

    3. Děkuju vám. (f) Kefír mi chutná mnohem méně než acidofilní mléko, ale zjistila jsem, že doma nemám ani to, ani to. Ale neva, lívanečky stejně budou zítra. 😛

  7. Ahoj, Zvířetníci, tak mrkvový koláč by mi asi doma neprošel, zato všechny pomazánky, které se tu objevily, protože mrkev máme raději ve stavu syrovém.
    Pokud jde o kuchařky v salátovém skupenství, podařilo se nám je v jedné zvláště ohavné zimě nacpat do počítače a teď už jen dopisujeme. Hlavní spiritus agens téhle strašné práce byl Terra, nejspíš proto, že je větší systematik. Kromě toho zřejmě bezkonkurenčně nejlepší kuchařka byla jeho petrohradská babička, a ta si recepty nepsala, takže si jich dost odnesla s sebou na věčnost. Terra nechtěl přijít o to, co zbylo, čemuž se po vyzkoušení nedivím. Dílo bylo nazváno Kuchařka babičky Livie a dneska už se vejde na 2 CD…

  8. Jejda Matyldo, ve středu jsem upekla stejný koláč, jenom není na hrnky, ale musí se vážit a mrkve je tam 40 dkg. Já jsem ještě nastrouhala citronovou kůru a přidala citronovou šťávu, aby mrkev nebyla mdlá. Také jsem nedělala čokoládovou polevu (protože ji sice mám ráda, ale nerada se s ní patlu 😉 ). Marmeláda je višňová a myslím si, že kalorická bomba to rozhodně není.

  9. Pomyšlení na mrkvovou buchtu mě pronásleduje už nějaký čas, a tady konečně ověřený recepis. Vypadá velmi nadějně. Ofšem naneštěstí se k mrkvi dostanu nejdříve v pondělí (kdovíjestli 😐 ). Musím vydržet.

  10. To vypadá dobře, ale asi máme málo mrkve. Kobylky jí včera snědly a jen vůli mrkvi na nákup nepůjdu. Že bych dala dvě jablka?
    Kobylky teda byly Rysík a jeho skoro stejně stará sestřenka, co u nás přespávala. Jsem uplně vyšťavená, tři děti už je fakt dost, zvlášť když tomu nejmladšímu zrovna lezou zuby a ti větší jsou jen tříletí a děsně rozjívení nezvyklou situací. R+R zrovna spí (kupodivu skoro zároveň), tak bych se odreagovala u pečení. Jinak jsem tu zase nebyla děsně dlouho, poslední co jsem četla byla Nastěnka a před ní zase dlouho nic, fakt už to nikdy nedoženu :(.

  11. OT Prosím o radu jak postupovat. (think)

    Koupila jsem si v internetovém obchodě boty a po dodání jsem bohužel zjistila, že je skoro nemožné je obout.
    Po dohodě jsem zboží vrátila (odstoupení od smlouvy bez udání důvodu). Uplynulo ovšem už 10 dní, firma se tváří jako mrtvý brouk, mejlmo nekomunikuje a peníze kdesi v luftě. Toto se mi ještě nestalo…

    Děkuju :*

    1. Napiš jim doporučený dopis (nejlépe s doručenkou), že žádáš podle jejich obchodních podmínek o vrácení peněz s uvedením data, kdy jsi boty dostala a kdy vrátila, přilož KOPII podacího lístku, kterým jsi posílala boty.

  12. Matyldo, díky!!! Zítra mám na návštěvě obě švagrovky ze Znojemkska, kde se pečou buchty, koláče a dorty jako o život, a hlavně jsou to vždycky takové kaloricky těžkotonážní bombičky…. prostě mrkvový koláč jsem u nich ještě nezaznamenala, tak si možná i šplhnu 😉

    1. Pokud by ti ale recept připadal příliš dietní, můžeš jim to ještě polejt čokoládou, i to původní recept uváděl- jenže já čokoládu nerada a děti jsou na ní závislé i tak, nač jim teda cpát další 🙂

  13. Taky občas dělám mrkvovou buchtu, i s jabkama, ale bez ořechů. Ořechy Ferda nerad. Místo ořechů rumový hrozinky.
    A malé O.T.-Áninej hnátek srostl (flex) , sádru dnes pan doktor sundal, týden klidu a rozhýbávání a pak tradá do školky. Jak já se těším! A neštovice taky opadaly, jen ty, co byly pod sádrou ještě drží.

  14. Tak ten koláč zkusím.
    Lidi, já už mám od Vás tolik receptů, že bych mohla vydávat kuchařky (tož, když mohou celebrity, proč ne já?)

    1. pokračování…
      jen nesmím mistříčkovi říci, z čeho ta buchta je. On trpí předsudky (chuckle)

  15. Pokud jde o mrkev a sladké pečení, mám jednu vzpomínku z dětství – vždycky, když dědeček něco provedl, upekla babička buchty, takové ty klasické honzovky. Jenže místo tvarohu, ořechů, máku nebo povidel byla uvnitř mrkvová náplň. Brr, ty byly nedobré.
    Pak další vzpomínka z VŠ – spolužačka, která už tehdy měla vlastní byt (zděděný po babičce), často, ráda a dobře pekla. Jednou mi dala ochutnat jakýsi výtvor a málem jsem se zadusila – ano, byla to mrkvová buchta.
    Tímhle jsem asi předem ovlivněná, zatím jsem si na nějakou buchtu s mrkví netroufla, i když pár pěkných receptů v záloze mám, třeba něco jako mrkvový perník. Určitě je to vše dobré, prostě jen nemám odvahu.
    Přitom do slaných jídel mrkev přidávám běžně, nebo jsou na mrkvi přímo založené, jako třeba jedna z našich domácích stálic – květák s mrkví na kari koření (to už jsem sem tuším psala).
    No, vyzkoušet se má všecko, mrkev, ořechy i další suroviny doma jsou, o víkendu tenhle koláč zkusím.

    1. (whew) K těm buchtám. Zažil jsem na vojně buchty ze sladkého těsta plněné kyselým zelím. Po obědě byla na place, před jídelnou, hromada těch buchet do výšky cca 1,5m. Kuchařem tam byl cestář přeučený za dva měsíce na kuchaře. (whew)

      1. No vidis … a ja mel na vojne kucharu, ze jsem nevedel co s nima.
        Coby pomocnik dustojnika pro evidenci vojaku zakladni sluzby jsem v podstate rozhodoval kdo co bude na vojne delat. O kuchare strach nebyl, ovsem najit nekoho kdo nema spoustu zdravotnich omezeni a muze obchazet municak, to bylo umeni.

  16. Mňam Matyldo. to vyzkouším. A je tam fakt jen jeden hrnek mouky?

    a já můžu mrkvově přihodit slanou věc z mrkve. A nikdy by mě nenapadlo jak to bude dobrý, kdybych to nejedla. Je to pomazánka na chlebíčky:
    kolik mrkve, tolik tvrdého sýra (podle toho kolik potřebujete pomazánky no), obojí najemno nastrouhat, osolit, přidat česnek -obojí dle gusta a něco majonézy přidat, pořádně promíchat, namazat a pochutnat si.

      1. Nebo je dobrá pomazánka mrkev-pórek, oboje hodně najemno a spojit buď majonézou, nebo pomazánkovým máslem, osolit a opepřit podle chuti. Už jsem to sem tuším psala.

        1. hm, to zní taky dobře, někdy vyzkouším. ona tahle pomazánka má i tu zvláštní moc, že mi tam nevadí ten česnek. Já mám hrozně ráda česnekovou pomazánku, ale nemůžu jí moc a tady je to cajk.

  17. Taky nejsem moc pečící, ale mrkvovou buchtu bych si dala. Hmmm, asi zkusím
    Matyldo, taky mám nejleoší recepty na všude možně založených papírech. Dokonce jsem si v záchvatu pořádkumilovnosti pořídila sešit. Tak ten je prázdný (chuckle)

  18. Matyldo!!!! četla jsem „vytáhla z pelechu“ :O (rofl) (rofl)

    mrkvový koláč bude určitě moc dobrý, navíc ještě s jablky, zo musí být krásně „mokré“, a takové buchty já nejraději díky (h) (h)

    a přidát OT – prosím o palečky … v 9:40 jde Kačenka na moc důležité vyšetření 😉 (h)

    a ještě OT – dnes večer teda odjíždím na ten týden do Hradce, jsme z toho vynervená a dorazila mě včera doktorka, která mi řekla, že mi to důrazně nedoporočuje… tak mi prosím taky držte palečky, ale kromě sharky se mi ozvala ještě taky HCHO, tak mám přece jen pocit určité zálohy a zázemí… a buďte tu hodní, já se sem možná ze dvakrát dostanu, tak si vás zkontroluju 😛

    1. Bedo – držím palce, ať toho nervování je co nejméně a doufám, že všecko dobře dopadne (hug) . A palečky pro Kačenku jsou samozřejmé (y) (y)

    2. Bedo, neboj, určitě to dopadne líp, než jak si představuješ. A kdyby náhodou něco, volej o pomoc. (y)

    3. Bedulko (inlove) , drž se a HLAVNĚ SE NEBOJ !!!!! Zvládněš to.
      (y) (h) (y) (hug) (y) (h) (y)

    4. Tak dnes zase nic neudělám, protože slibuji (y) (y) (ai zvižátka tlapátka). Bedi nečehož se neobávej, dívej kolik spřízněných duší se vedle Tebe staví.

    5. Palečky pro Kačenku držím od rána, a pro tebe Bedo budu držet celý týden. Neboj se, všechno zvládneš, jsi totiž úžasně šikovná a schopná ženská!

      1. Nezlobte se, ale tohle se nedělá. Vy jste u toho nebyl, tak jak můžete vědět, co on řek? To je nespolečenské, tohleto, když někdo něco zajímavého vypravuje a to nejzajímavější si chudák nechává nakonec a jinej mu to potom takhle vyplácne. 😉

        1. No copak já vím, co řekl ten zajíc tomu zmrzlináři (wasntme) ? Já jsem si dovolila jenom prezentovat svůj názor (nod) ! (chuckle)

  19. 😛
    Mrkvové koláče dělám, různé druhy – najdete na internetu, ale moc se to neliší. A taky moc doporučuju MRKVOVÉ SUŠENKY.
    Mňam.-
    25 dkg strouhané mrkve
    30 dkg hladké mouky
    1 ONEGA
    půl prášku do pečiva, muškátový květ, citr. šťáva
    Uhníst těsto, nechat chvilku odpočinout, vyválet placku a vypichovat sušenky. Anebo vypichovat větší kolečka, plnit POVIDLY a po upečení obalit s moučkovém cukru se skořicí…
    MŇAM!!!! (^)

    1. Já teda nepeču skoro vůbec, jen občas borůvkový kynutý koláč, když je čas borůvek, ale prosím, co je to ONEGA? Tuk?
      Ale jednou jsem zkusila mrkvové sušenky, obalované v cukru, ještě bych na ně někde vytáhla recept a moc se teda „nechytaly“. To bylo v době, kdy měl MLP přísnou dietu a já chtěla na vánoce pro něj něco sladkého. Tak si jí ještě zpřísnil.

      1. Omlouvám se – samozřejmě OMEGA, dříve IVA, ještě dříve Smetol…
        prostě ztužený pokrmový tuk.
        Jde to i z hery a spol., ale tyhle tuky jsou poměrně mazlavé a těsto se také maže.

  20. Nechybí poslední odstaveček? O tom, jak koláč chutnal, jak voněl, jak dlouho vydržel a tak? 🙂
    Podobný koláč taky dělám, a pro slavnostnější kávové dýchánky do něho přidávám rozinky naložené v rumu a plátky mandlí. A navrch citronovou polevu. Mňam.
    Díky za připomenutí, jako dezert k plecku v mrkvi se bude náramně hodit (chuckle)

    1. Poslední odstavec: Naštěstí jsem to stihla vyfotit, než mi talíř sebrali z ruky a koláč zbaštili. Životnost koláče byla v řádu hodin (pro přesnost- asi čtyři, protože jsem žádala, aby tatínkovi kousek nechali).

  21. To vypadá zajímavě, Matyldo. (inlove) Budu mít chlapečky, že by? Ale už mám koupenou vánočku a v sobotu chci dělat lívanečky, tak asi až jindy.

    Když už jsem u lívanečků, nemáte někdo rychlý dobrý chlapečkovský recept? 🙂

    Přeju všem krásný den! (h)

    1. Plecko v mrkvi u nás už bylo a setkalo se s velkým úspěchem. Mimochodem, s tím mrkvovým koláčem se projevila moje typická roztržitost- když jsem napsaný článek ukládala do počítače k mým dalším článkům a jinému haraburdí, zjistila jsem, že hned další položka na seznamu jsou pečlivě uložené mrkvové recepty, které jsem tehdy nejen napsala na papírek, ale uložila taky do počítače… a spokojeně na to zapomněla 🙂

    2. Vavísku, nevím jestli jsou „chlapečkovské“, ale tyto lívance jsou opravdu rychlé a převelice dobré – jsou krásně nadýchané a moc dobře se dělají

      2 hrnky kyselého mléka, 1,5 hrnku hladké mouky, 2 vejce, 2 lžíce cukru… žloutky a cukr utřít, přidat mléko a 1 hrnek mouky… z bílků ušlehat sníh a opatrně vmíchat se zbytkem mouky, přidat špetku soli

        1. bysem řekla kefír nebo podobnou záležitost, nevím, jak se takové věci jmenují fpraze 😡 .
          A nebo koupit mlíčko z mlíčkomatu a nechat zkysnout. A bílý jogurt by určitě nevadil.

          Včera jsem nestihla vyjádřit svůj hlubokosklon (bow) nad piškvorkem. S obdivem tleskám (sun)

    3. recept na lívance ?? Nebo jinou inspiraci ???
      Lívanečky pro vnoučata jsem ilustrované dodávala do loňské kuchařky (chuckle)
      Jinak stále ještě bojuju s tabulkama – změny jsou život…

      1. No joooo, vlastně! :O 🙂
        Xerxová (inlove) , máš toho teď na sobě mocmoc, doufám, že se to brzo zlepší a z tabulek se zase vrátíš k obrázkům. 🙂

        1. podepsáno rektorem, svázáno, udělaná elektronická verze… Teď jsem to dodělala a v pondělí ráno vezu na MŠMT…
          Jen nevím, jestli stihnu o víkendu udělat zakázku pro Renátu a Louk, když mi za chvíli mají dojet švagráci z Prahy a doma je to jak po výbuchu… celý týden jsem na nic nesáhla…
          No, pak mám vlastně ještě dva dny (rofl) holkám jsem řekla do konce měsíce (chuckle)

          1. Jsi (*) ! (y) (clap)
            A obrázky stihneš, jako relax. (chuckle)

            (předsravte si, 6+7 prý není 15! (shake) (whew) )

  22. hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    U nás se peče relativně málo (ono s babčou v domě je jasné, že se prostě občas nějaké ty poctivé buchty, koblihy či koláče zjeví už hotové v naší kuchyni)
    Na a já v pečení moc neexperimentuju – klasická piškotová bublanina, perník a nebo kynuté koláče či štrůdl. Takže byť to vypadá jedle, tak jabka a mrkev raději schroupáme syrové

  23. A jeden OTík : Právě jsem se vrátila (teda večer) z Hradu…..pan prezident, ač byl podle práporu doma nás na kávu nepozval (shake) (shake) (shake)

    Výstava Romanovců úžasná, jen ta fronta na vlez (jak na banány za totáče) mi moc nesedla (puke)

    A ještě….byla v Praze morna jak na Sibiři (doh)

  24. Matyldo, vypadá to velmi jedle. Mrkvové cukroví už jsem dělala, maso s mrkví taky, tak teď zkusíme koláč (nod)

  25. Matyldo díky, zkusím udělat na víkend. Mám doma jak mrkev, tak jablka i ořechy. Také mám někde recept na mrkvovou buchtu, ale než bych se s ním hledala, zkusím tenhle, zdá se skoro stejný (jen bude z hl.mouky, jiná tu není). V tom mém receptu byly ještě navíc zcezené kostičky ananasu a rašpličky kokosu. Bylo to opravdu hutné, ale ne přeplácané a dobré. A tady se takovéhle „cake“ skoro vždycky pečou v pekáči a pak krájejí na kostky – takže na tvém talíři to vypadá „americky“ (jen ten cibulák by pod tím nebyl). A pak se na to může dát ještě kopeček vanil. zmrzliny nebo šlehačka.

    Jinak Matyldo přesně vím, jak je to s hledáním založeného receptu. Jak se mi poprvé dostane recept do ruky (třeba jen narychlo načmáraný na kousek papíru, někdy napůl česky na půl angl., tak jak jsem ho někde zaslechla), tak si ho zafixuji v paměti. Mohu si ho pak stokrát úhledně přepsat někam do sešitu, kdykoliv ho chci udělat, hledám původní papírek, výtržek z časopisu, na papírku rukopis toho, kdo mi recept dal atd. Přesně vím, co hledám ale v té své receptářské bordelárně se mi to často nepodaří, pak se vztekám a spoléhám na náhodu, že se recept sám vynoří.

    1. Mám kroužkový blok, do kterého jsem si kdysi chtěla psát recepty. Pár jich tam zapsaných je, ještě z dob počátečního nadšení. Jinak se z bloku stala tlustá sloha, ze které se spyou papírky různé barvy a tvaru, výstřižky a tak. Nejoblíbenější recepty jsou na papírcích různě pokecaných a zamaštěných. Asi jsme typická kuchařka, ale můj muž by chtěl, abych v tom měla pořádek- a já to neumím.

      1. Přesně, ale přesně totéž mám já, včetně toho kroužkového bloku a několika prvních vzorně zapsaných receptů. To jsem ráda, že v tom nejsem sama. A ještě je postup zaheslovaný většinou tak, že podle toho můžu vařit jenom já.

      2. Hm, tlustá sloha plná papírků. Takovou měla babička, takovou měla maminka, takovou mám já … ono to tak nepatří ?
        😀
        S pečením je potíž. Dvě buchty neumím a čtyři jsou moc. Pátá končí u slepic pravidelně. Cokoli sladkého u nás musí mít buď nekonečnou trvanlivost, nebo mikroskopicé rozměry. A nejlíp,oboje.
        A nebo když je to ze špenátu a sýra 🙂

  26. Dobré ráno všem 🙂

    koláč vypadá dobře. Minulý týden návštěva přinesla mrkvový dort. Byl výborný , takže hnedle o víkendu vyzkouším Matyldin recepis.

    a OT: kočenda Vanilla Latte už našla novou rodinu a já pátrám dál po kočičí fešandě, která by nás chtěla 😀

    1. Epulko, to je škoda, žes Vanilku propásla. Snad bude v tom jiném domově milovaná tak, jak by jistě byla bývala u vás (češtináři – prosím, je to tak správně, nebo je tam to „bývala“ už navíc???). Držím palce, aby už to příště vyšlo.

    2. Škoda, že Vanilka nevyšla- ale já taky pátrala po odrostlejším kotěti a mám Macešku… Asi ji CD nevyhodnotila jako tu nejlepší kočku pro vás. Neboj, přijde.

    3. epulko, když je kočička atraktivní, obvykle se umístí velmi rychle a je třeba reagovat obratem zájemců bývá hodně

      ale holky mají pravdu – jistě pro vás má CD už něco nachystaného – tak buďte taky nachystaní a připravení (h)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN