MLSOTNÍK: Francouzská cibulačka

Když Vave psala bramboračku, ve mně doznívala chuť poctivé cibulačky, žádné ala Francie, nýbrž a pouze Francie. Tedy z části proto, že se u nás na skok zastavil kamarád Pierre, aby nám trochu zamotal hlavy a vyhodil nás ze stereotypních kolejí. Česky už skoro zapomněl, Chantal mluví lépe, ale po třech lahvinkách francouzského vína a dvou panácích slivovice, mluvil jako by tu žil alespoň 5 let. A donutil mne v 22 hodin večer, uvařit tuhle skvělou polévku.

Když jsem ji v jednu ráno tahala z trouby a o několik minut později si spálila jazyk a horní patro, říkala jsem si, že jsem zralá pro blázinec, ale ve finále tahle dobrota zahnala příjemnou únavu z vína a z pozdní doby a probrala mne natolik, že jsem dokázala nejen dojet do práce, ale i pracovat a následně doma uklidit i tu spoušť, která po Pierrově návštěvě zbyla…stalo se tak pár dní před tím, než Dan přivezl Vizigotky.

Francouzská zapékaná cibulačka

(Pro 6 osob – my ji sníme ve dvou)

¾ kg cibule

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce másla

1 vrchovatá lžička tymiánu

sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti

3 stroužky česneku (paličák)

200 ml suchého bílého vína (nějaké dobré, ať si nezkazíte polívku krabicákem)

1 ¼ litru silného vývaru (slepičího nebo hovězího /hovězí mi chutná víc/ )

nakrájená bageta –  na krajíčky

200 g nahrubo strouhaného sýra, (Pierre přivezl  Gruyère )

Cibuli oloupete, podélně rozpůlíte a nakrájíte na silnější půlkolečka. Ve větším kastrolu se silným dnem rozpálíte olivový olej a máslo (nesmí se přepálit) , vložíte na ně cibuli, maličko osolíte (řídíte se slaností vývaru, který použijete), opepříte a přisypete tymián. Kastrol přiklopíte pokličkou a vše na mírném ohni přibližně 10 minut dusíte. Poté odkryjete a na slabém ohni pomaličku opékáte, až cibule zkaramelizuje do hněda. Směs přitom často mícháte (výpek seškrabujete ode dna) a zároveň dbáte na to, aby se cibule nepřipalovala. Je důležité, abychste tuto část přípravy neuspěchali – jen tak získá cibule sytou, jemně nasládlou chuť a karamelovou barvu. Připravte  se na to, že ji budete opékat  dobrých  25 až 30 minut.

Když cibule zkaramelizovala (a notně zmenšila svůj objem), přidáte k ní 2 jemně nasekané stroužky česneku a necháte je v kastrolu rozvonět. Pak přilijete víno, necháte je provařit a seškrabujete přitom vařečkou výpek ode dna kastrolu. Vše zalijete vývarem, přivedete k varu, podle potřeby dochutíte a vaříme ještě přibližně dalších 10 minut.

Než se polévka dovaří, připravíte si toustíky z bagety. V troubě z obou stran opečete dozlatova plátky bagety a ještě horké potřete zbylým stroužkem česneku.

Do kameninových misek (nebo jiných misek, vhodných na zapékání) nalijete cibulovou polévku, pokladete plátky bagety (mně se vešly 3) a zasypete vrstvou sýra. Misky položíte na nízký plech a dáte do horké trouby asi na 15 až 20 minut zapéct. Polévka by měla na okrajích bublat a sýr by se měl roztavit a dostat zlatavou barvu.

Podává se co nejdříve, aby byly plátečky  nahoře  ještě křupavé a sýr roztavený — ovšem opatrně,  hodně foukat, protože polévka je strááášně  horká.

Přeji všem Bon apetit !!!

Aktualizováno: 4.11.2010 — 13:45

62 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Sharko, díky! Bezvadný (a dopoledne vražedný) počtení (y) 🙂 .

    Vzhledem k tomu, že jsem víc líná než mlsná, přidávám se k žadatelům o recepis na osvědčenou rychlejší verzi. Síím. Panprésorko a spol., haló .

    Doma se cibulačka nedělala. Vlastně jsem jí jedla jen jednou, v nóbl (čti předraženém) místním podniku. Chutnala by, pokud bych si dokázala odmyslet ty nekřesťanský prachy, který za ni chtěli (wasntme) .

    1. Až jednou uděláme slezinu někde,kde se bude moct přespat a vařit..a bude tam trouba na pečení,tak se snad i hecnu…ale musí nás být víc 😉

  2. O.T. bramboračka – jsem se k ní vypobízela. Je hořká ;( (puke) ;( – jestli se vloudil hořčák…

    1. Uvař si cibulačku, tam hořčáky nebudou. (chuckle) … jinak je mi samozřejmě líto, že jsem tě takhle hořce poňoukla, milá Zano. (inlove)

    2. Koukej na to z tý lepší stránky – furt lepší hořčák než muchomůůrka 😉 . A hele, kdo sbíral? (rofl)
      Nemáš jenom po lécích hořko v huústě?

      1. Bohužel je to tak, že sbírala jsem já a hořko cítil i Franta. Já demonstrativně dojedla, on nikoliv. No, aspoň nebude synek sirota, pokud to bylo jedovatý (puke)

    3. Já bramboračku vařila včera večer,máme jí kotel, tak přijeď….v noci chodil tati ochutnávat a prej je hroooozně moc jedlá…. (wave)

  3. Sharko!!! ona mě chce mít na svědomí 🙂 ještě sedím v úřadě ( povezu se domů autíčkem) a toto si mám číst, majíc ke sváče kafe a zelný šnek z pekařství ( ne že by nebyl taky mňam) avizovala jsi to včera, avizovala… cibulačka bude co nejdříve…na ehhmmmm zralá čarodějnická kolena jsem do polívek celá divá, nemusím jedině boršč, brrr 🙂 podrbáníčko kočkám a dííííky za včerejší skvělý kávový večírek!!! (f) (cat) (dog)

  4. Týý jo, Sharko, já až teď našla tvoji cibulačku :O (y) . Kdysi za totáče jsem se ocitla na pár dní v Paříži a cibulačku ochutnala. Od tý doby jsem experimentovala, až jsem se dostala k něčemu dost podobnýmu tvojí.
    Fakt teda je, že tahle vypadá ještě velkolepěji….
    Frantovi chutná zejména „obyčejnější“ počeštělá verze, jeden z produktů snahy vlastní pílí se dopracovat k receptu. Je kupodivu bez česneku (Medvídku, slyšíš? 😉 ) a s opečeným chlebem místo toustů, leč nezapečená.
    Eee, včera mi nakonec do bramboračky nebylo, tak ta přijde na řadu dneska…
    Cibulačka bude muset chvilku počkat, horký a křupavý nejspíš ještě pár dní odložím – ale budu na ni pamatovat 🙂 .

    1. Mojí ne, ta je Pierrova, teda jeho babičky..on pochází z Montpelier..snad jsem to napsala dobře, ale babička se tam odněkud přivdala…on si s námi hrával taky na vojáčky, než se oženil… 😉
      ale je skvělá…

  5. Tak tohle jsem jedl. Vařila moje matinka tak před 30 lety jako Maigretovu cibulačku. Dodnes s láskou vzpomínám! Asi zkusím až bude MLP na školení a nebude mi kecat do vaření.

  6. Ty toustíky v polívce ve mně taky budí pochybnosti, ale když říkáte, budu vám věřit.
    Nojo, misky se dávají do horké trouby….
    Ale láká mě to, láká….. slint slint

    1. No, ona bageta je podle mne zase jiná konzistence než toust – teda jestli mluvíme o stejným, t.j. do polívky podle mne patří nakrájená opečená bageta, nikoliv toustovej chleba. I když i ten už jsem v polívce měla, ale v takový zeleninový s opečeným toustem navrch a nezdravým syrovým vajíčkem 😀 (nemůžu si vzpomenout, jak se jmenuje). Chodím na ni občas do jedný pizzerie.

      1. správně,je to velkej rozdíl mezi toustem a bagetou. Bageta se totiž tolik nenasákne,už tím opečením, si to kuchař posichruje….. (clap)

  7. Pomalounku zkaramelizovanou cibuli mam moc rada a pouzivam ji do rady veci, ale tahle polivka mne nikdy za srdce nechytla, i kdyz jsem polivkovy fanda. A ze jsem ji mnohokrat dala sanci, i pro pratele to obcas uvarim. Mozna je to tim, ze v polivce nemam rada sejra. Ovsem jako story je to bezvadny – nocni gurmanske akce, kdyz prijedou kamaradi odnekud, hraje se a tak v 11 vecer prijde chut na neco – neco? – co? a skoncim u plotny. 🙂

    1. To je tak, když je někdo mlsnější než línej, že Hani a Sharko?
      Taky se mi něco podobného stává.

      1. Umim – a dodavam si vlastni verse. Ma to jeden problem – ja zpivat opravdu nemuzu, ja si zpivam v hlave (chuckle) a obcas septem.

    2. Hani díky moc za mailík i Tvoji starostlivost! Psala jsem celkem dlouhou odpověď, ale protože mám potíže s počítačem, nevím, zda došel. U Dede, které jsem posílala nějaké věci, jsem taky netušila, až pak od ní přišlo potvrzení, že ano, že vše má, ale první mail od ní vůbec nedorazil. Zase mne ten počítač zlobí.

    3. Já dělám podle někde nalezeného recepisu cibulovou marmeládu…. doma zvaná cibuma 😛
      Syrovou cibuli moc nemusím, ale cibuma je výborná ke všemu, kde si ji dovedeš představit…. 😉

  8. Jéje Sharko – ten recept se mi fakt líbí. Myslím, že nejradši bych cibulačku vařila tehdá, kdy venku zuří sněhová metelice – pěkně v teplíčku si smažit cibulku, toustíčky a zapíkat v troubě. Takže si na ni pár dnů počkám, protože tady, na jihu Jižní Moravy má být snad až 20°C (clap) – že by jednodenní léto?

    1. No, to je přesně ono, na chalupě v zimě, praskají kachlovky, trouba se rozehřívá a připravuje přijmout ve svou teplou náruč vložené polívčičky, všechno to voní…………….. Ta dopolední dršťkovka za rohem v bufáči nebyla nic moc, mám hláááááád, už i kocouři jedli a já furt nic!

  9. Jo tak tohle můžu, je to pracné, ale ten investovaný čas se vyplatí bohatě.
    Na dotaz, jestli se toustíky nerozblemstnou – jsou-li opečené předtím dokřupava, tak trochu se namočí, to ano, ale úplně se nerozpustí. A ten sýr nahoře musí být opravdu kvalitní, jinak se celé jídlo zkazí. Jedla jsem to s ementálem, nebylo to ono. Gruyére je lepší, nejlépe se mi osvědčil starý kozí. Starý myslím starý zráním, ne tím, že ho půl roku skladuju v ledničce.

  10. Áááách, cibulačku jsem „zhltla“ hned ráno, ještě horkou …. určitě je skvělá, ale moc pracná, nebo že by ne? (wasntme) Díky, milá Sharko. (inlove)

    Dnes zase spíš nebudu … na Majdu se dostanu až doma ;( .

    Přeju všem krásný den. (h)

  11. Ta bageta na polívce se nerozblemstá? No já když si představím, jak z vařící polívky lovím bagetu napitou polívkou, tak nevím, ale chuť na tu cibulačku, co mi jinak připadá velmi jedlá, mě nějak nebere… Hlavně když vezmu v úvahu blbý kecy mládežníků „Jak to mám jíst, když je to tak horký blablabla…“

    1. Jen trochu zespoda,jak je položená na té cibuli…, ale úplně ne… 😉
      Já ji vařila potřetí v životě a ještě s tím francouzem za zadkem…ale byla skvělá…už vím, že si ji v hospodě nedám….teda u nás, ve Francii, pokud se tam ještě někdy podívám, klidně 2x (mm)
      PS: a těšte se píšu receptík na paštičky v listovém těstě ..

  12. Sharko, to se dělá lidem po ránu? Takhle je namlsat, Když nevíš co dřív jestli nakrmit psy nebo rodinu? Jeden den bramboračka od Vave a druhý cibulačka to aby si jeden vydržoval kuchaře. Taky všem lidičkám přeji dobrý den.

    1. Jen si to užijte ráno, já si to „užívala“ v noci, když jsem ji vařila a ten magor chtěl,abych vývar dělala z masa a kostí a ne z kostky..

      1. Jo, jo, francouzská kuchyně je pověstná dlouhou přípravou a z toho plynoucí zvláští chutí. Taky to mám rád ale kdo se s tím má babrat? (chuckle)

  13. mňo – to vypadá dobře (inlove) . Cibulačku já ráda, ale babča dělá podstatně „rychlejší“ verzi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN