MLSOTNÍK: Mlsání z Plzně

Co dnes budeme vařit? Inu kuře na červeno, špagety v česnekové omáčce a rychlý koláč s ananasovými kousky. Dobrou chuť!

 

 

Kuře na červeno

Použité suroviny na 4 porce:

1 celé kuře

2 lžíce octa

3 lžíce sojové omáčky

3 lžičky krupicového cukru

„Grilovací koření,“ nebo směs „Pečené kuře“

olej

sůl

Kuře s kůží rozdělíme na menší porce. (Nejprve oddělíme stehna a křídla a rozdělíme je v kloubech. Potom oddělíme prsa od hřbetu a sekáčkem nebo nožem je napříč rozdělíme na několik menších kousků.) Naporcované kuře potřeme směsí, kterou jsme připravili smícháním 1 lžíce oleje a l lžičky „Grilovacího koření.“ Dáme na l hodinu odležet.

Do většího kastrolu dáme olej (asi 5 lžic) a do horkého oleje vložíme připravené kousky kuřete. Smažíme na prudkém ohni několik minut. Kousky kuřete stále mícháme a obracíme. Vodu, kterou maso pustí, necháme vysmahnout. Až zbude v kastrolu jen syčící omastek, přilijeme 2 lžíce octa a opět ho necháme vysmažit. Podlijeme vodou (asi tak, aby bylo maso ponořené) a přibližně 10 minut vaříme maso na prudkém ohni. Potom přidáme 3 lžíce sojové omáčky, 1 lžičku směsi „Grilovaní koření,“ 3 lžičky krupicového cukru a půl lžičky soli, oheň ztlumíme a kastrol přikryjeme pokličkou. Dusíme ještě asi 10 minut, než kuře změkne a zčervená. Většina vody se odpaří a na dně kastrolu zbude právě tolik šťávy kolik je třeba k přelití porcí.

Podáváme s rýží, bramborem či bramborovou kaší, popřípadě s chlebem.

Špagety v česnekové omáčce

Použité suroviny:

400 g špaget, nebo jiných těstovin

80 g libové anglické slaniny

50 g strouhaného sýra

4 stroužky česneku

5 dl vývaru

1 lžíce hladké mouky

1,5 dl šlehačky

olej

pepř

sůl

zelená petrželka

Slaninu nakrájíme na proužky a na oleji ji vypečeme do křupava, přidáme na tenké plátky nakrájený česnek, chvilku společně osmahneme. Pak slijeme tuk, který zaprášíme moukou a umícháme světlejší jíšku, zalijeme ji vývarem a šlehačkou, dobře rozkvedláme a povaříme. Pak přisypeme nastrouhaný sýr a ještě za stálého míchání povaříme, až se sýr rozpustí. Omáčku podle chuti osolíme a opepříme, případně jinak okořeníme. Mezitím uvaříme v osolené vodě špagety, scedíme je a ještě horké promícháme s omáčkou. Na talíři špagety posypeme opečenou slaninou s česnekem a nasekanou zelenou petrželkou.

Rychlý koláč s ananasovými kousky

Použité suroviny:

10 vrchovatých lžic hrubé mouky

10 lžic mléka

5 lžic krupicového cukru

2 lžíce oleje

1 vejce

1 lžička prášku do pečiva

1 sáček vanilkového cukru

Na ozdobení:

300 g ananasových kousků (konzerva) a drobenka

Drobenka:

1 lžíce másla, 1 lžíce krupicového cukru, 3 lžíce hrubé mouky

Všechny ingredience smícháme v míse. Připravíme si vymazanou a moukou vysypanou koláčovou formu. Směs nalijeme do formy a poházíme ananasovými kousky. Povrch posypeme drobenkou.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 3/4 hodiny.

JoVo

Aktualizováno: 17.2.2010 — 03:47

118 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Moji milí, poslušně hlásím, že zítra (po více než sedmi měsících!) letím domů, v naprosto nekřesťanskou, téměř ještě noční hodinu vyrážím na letiště a jak doufám, dolétnu hladce a včas, abych se některými z vás mohla setkat na Pražení 🙂
    To ovšem znamená, že budu pět dní prakticky mimo net, zkusím nakukovat, ale uvidím, jestli mi náš poskytovatel v Doubravici vyjde vstříc. Takže důležité věci mi prosím radši posílejte až po 18. únoru… (E) 🙂

  2. (I) R O Z V E R N Í Č E K . (I)
    (*)U knihkupce: „To vy jste prodal mé ženě tu knížku o vaření?“ „Ano, pane, já. A proč?“ „Tak to tady zabalte a pojďte k nám na oběd!!!“(*)
    (C) Vinšuju všem hezký večer z knihkupcem. (C)

    1. Jé to mi připomíná jednoho, jak taky nakupoval u knihkupce. „A co si přejete?“ ptá se úslužný prodejce knih. „Knihu Návod na šťastné manželství,“ odvece nákupčí. „Ale to hledáte ve špatném oddělení, to musíte do hledat v kategorii Sci-fi.“
      Přeji hezkou, S-F noc. Papapá

  3. Damy,ponukam recept na pecene kura,ak chcete,aby Vas milovany travil cas s Vami v kuchyni.Suroviny:kura,sol,biele korenie,brandy,osminka/alebo viac/masla,Inj.striekacka 20 ml,inj.ihla/ruzova,alebo transfuzna/Striekacku a ihlu Vam daruje kazda sestricka.Postup: kura ako obvykle,muza posadite za stol,do misky mu date maslo,osolite,jemne posypete b.korenim,na stol date pohar plny nejakeho brandy/vyborna je Metaxa-ak je muz dobry/Muzovi do ruky lyzicku a musi miesat maslo s brandy tak,aby vznikla jednoliata kasovita masa.Praca je to dolezita-ma povolene upijat z pohara.Potom hmotu nacpete do striekacky a injikujete do masitych casti kurata/stehna,prsia/ Zvyskom potriete kura zvonku.Obvyklym sposobom upeciete./podla druhu brandy ma vzdy inu chut-vzdy vybornu.

    1. Helemese, to je dobrý (*) . Ale Metaxu ne, tu potřebuju já (na vaječňák 🙂 ). jestlipak jiný Honza dodal ten recept na Baileys… (D)

    2. Páni, tak tohle zní vysloveně anglicky 😛 Jak je v tom alkohol v množství větším než v malém… ;))

  4. Pro JoVásky: fajnové recepty, ukládám do archivu (Y)
    Pro ty, co to už pochopili: nutně potřebuju vědět jak se dělá zubatý smajla a válející se smajla! :-S
    Pro Lucku: Všechno nejlepší k narozeninám (L) (F) (G) 🙂

    1. Myslíš Lucíška?;-) Všechno nejlepší, milá oslavenkyně! (F) 🙂

      Blážo, fígl ve smajlících spočívá v nalepení na text bez mezer. Tj. dvojtečka, pomlčka, velké D:-D, válející smajla je rovnítko a tuším dvě závorky=)).

          1. Především Lucíškovi k narozeninám přeju všechno nejlepší (F) (L) (F)
            Hm:-D
            Tak=))
            To jsem zvědavá.

    2. Válející smajla je rovnítko a dvě pravé závorky =))
      S tím zubatcem je někdy potíž levá závorka, dvojtečka, pomlčka, velké D.(:-D
      Jinak smajlící jsou na této adrese
      http://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=en&u=http://messenger.yahoo.com/features/emoticons/&ei=roNtS9PHJYeImgOKt6T-BA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CA0Q7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dyahoo%2Bmessenger/messenger-emoticons%26hl%3Dcs%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:cs:official%26hs%3DpK7
      Ale někteří se nepovedou.

      1. Už předevčírem jsem jim (komu – ?) navrhl u skoro všeho kvalitní překlad. Protože to jsou strojové hrůzy, neuvěřitelné. A nevím teď – má to smysl? Komu, kam ty své perly ze čtyřicetileté zkušenosti hážu – ?? :-S (@)

      1. Hodně zdraví a pohody. Jeden obrázek jsem už dnes dávala, ale ráda přidám.
        Ať se z toho nezatočí hlava, až bude kurzor nad a vedle obrázku!

    3. I já si dovolím poslat Lucíškovi hodně pozdravů k jejímu dnešnímu slavnému dni – nechť žiješ a přeju ti splnění jednoho tajného přáníčka
      (L) (G) (F) a živijo živijo živijo – činčin (D)

    4. Milá Lucko, všechno nejlepší, hodně zdraví, lásky a úspěchů (L) 🙂 Jinak se mi doneslo, že jsi chválena a tvá profesionální pověst vzkvétá (Y) Tak jen tak dál, jsme na tebe pyšní (F) 🙂

  5. Táák. Právě jsem se napucla dvěma poctivými kousky ananasového koláče. Mňam a díky, JoVásci! 🙂

      1. Hmm, bohužel výhradně když jde o (^) . A tenhle recepísek je moc sympatický svou jednoduchostí. Stačilo nabrat cestou domů ananas a za čtvrt hoďky už se peklo.

  6. Jak tak koukám do diskuse, tak s tím hladem kvůli zimě nejsem sama. 😉
    Kuře bude možná v neděli, asi ale bez grilovacího koření, nějak ho nemusím (ještě totiž váhám nad kuřetem na vermutu, zrovna dorazily zásoby jednoho domácího, moc dobrého).
    A teď jdu vařit rychlou gulášovku z mletého masa, fakt mám hlad.

  7. Česneková omáčka by mně zabila. Ale koláč bych jedl velmi pomalu, jakkoliv je rychlý. Mám k němu jedinou výhradu: množství ingrediencí na drobenku nutno ztrojnásobit.

    1. Že jo – i já musím mít koláč zadrobený festovněji – a není špatné do drobenky (prosím, nikdy ne žmolenky, to slovo se mi dost ekluje)přimrsknout jeden žloutek a přistrouhnout citronové kůry. 😀

  8. Ozdobný tukový pás se zvětšuje při prostém čtení o jídle.
    Budu na víkend vařit hověží guláš. Drahý nejdražší chce o víkendu přestavovat kuchyň, tak musím mít připraveno jídlo na dobu, kdy nebude nic fungovat.

    1. Chicht, taky mám připraveno na guláš – aby tu něco po mně zbylo, až odlétnu na Pražení :))

  9. Nebudu to papů komentovat, protože mně stačí o jídle jen mluvit a už kynu. (Nebo že by to bylo tím, ža pak jdu v pomatení smyslů koukat na polární záři do ledničky?) 😛

  10. Zdravím všechny

    omlouvám se že jsem tu nějakou dobu nebyl, ale byl jsem na místě kde byl internet přístupný několik set metrů daleko a to ještě všude asi 70cm prašanu 🙂

    Jinak pokud jde o datum v komentářích, tak to je pořádně zapeklitá věc změnit, ale zkusím s tím něco udělat…ale pochybuju že se to povede. Dále tu byla žádost o dání tlačítka, aby byla diskuze v invertovaném pořadí…to se bohužel nastavuje pouze a jenom permanentně, ale zkusím se zeptat pár kamarádů jak to obějít.

    1. Zdravím sněžného muže. Marku, prosím, když jsem několikrát během času klikla na Dráčkov – Lajdn, tak ta adresa je ze začátku OK, a pak to skočí ouplně do pryč, :-S respektive na Atlas centrum. Čím to může být?

    2. No – a já pořád nevím, jak elegantně vytisknout článek – tedy mlsotník mě enormě zajímá. 😉

      1. Nemyslela bych si, že v tomto oboru budu někomu radit, ale – mně to jde úplně jednoduše, když : označím si článek (nebo v případě Mlsotníku třeba jen recept) levým tlačítkem myši a na liště volím : soubor – tisk – výběr. Ověřeno, vytištěno.

      1. … na narážku „matička“ odpovím okamžitě „skákavá“ 😀 😛 😀 . Promiň, Dede 🙂 .

  11. Dík za inspiraci, znamenám a doufám, že najdu a nezapomenu, kam jsem znamenala :-S , ta skleněná Róza mi občas dává zabrat 😛 .
    Momentálně nevařím krom čaje nic, páč nás sklátila chřipka kombinovaná se zánětem průdušek, je to děs běs, baštím antibiotika (přednosta to samé), už nás to nebaví velice velmi. Hodinu mám rýmu, hodinu nemám rýmu….hodinu si nezakašlu, pak mi málem vyskočí plíce na špacír…já nehraju!!!! ;-(

  12. Recepty zajímavé, ty špagety určitě někdy vyzkoušíme. 😛

    (I) P. S. Tímto žádeme Dede a další, aby tolik nesněžily. Mohli by způsobit kalamitu a nedostaneme se pak kvůli ní zítra do Prahy. (H)

    1. To prosím ne já! 🙂 Já jsem ještě ráno sněžila tady na ostrovech, ale zarazila jsem se včas. Jen doufám, že zítra doletím opravdu zítra… :))

      1. Tak ti obhlížím situaci na Ruzyni – ne nejsem na letišti, ale jen o kousíček vedle. Takže je bílo, ráno sněžilo, ale tohle pluhy na letišti zvládnou levou zadní. Venkovní teplota cca -3 C (15:25), čili pro příjem letadel více než přijatelné. Pokud nenachumelí na poslední chvíli, potřebuješ se pouze tam u vás odlepit od země. 🙂

  13. JoVo, díky za další inspiraci. Omáček na špagety není nikdy dost, ten ananasový koláč vypadá rychle a jedle… Jen jestli by už nebyl čas napodobit naše čtyřnohé domácí pány a začít hubnout do plavek…

    1. Jojo, i u nás. 🙂 Zavděčila jsem se jen několika kousky syrového rozmraženého krůtího. To je prý dostatečně dietní. 😛

      1. Melíšek asi není kocour! Vůbec nechce syrové maso! Dneska jsem mu podstrojila: kousek krůtího srdíčka. Nic. Kousek kuřecího srdíčka. Nic. Kousek hovězího. Nic. Kousek krůtího. Zase nic. Čuchne, skoukne mne a opovržlivě odejde k misce s granulkami a pak ke druhé s kapsičkou. Tak nevím, proč mu masíčko nechutná. Ale nevnucuju! To Daneček je prý pěkný masožrout. Třeba ho to naučí! No, jsem na ně, na kluky, fakt zvědavá! (@) (@) Jinak na Meldu asi lezou touhy, v noci mňaučí, pobíhá po parapetu, moc nejí, takže je pořád takový „střízlíček“, myslím, že na něj „leze jaro“. (F)

        1. Karolíno, vzhledem k popsanému Melichar docela určitě JE kocour. Z našich kočkourů bytových nežere syrové maso ani jeden. Hrozně záleží na tom, na co si navyknou, může se stát, že Melich bude jen na upravené kapsičky a konzervičky IA jakosti, zatímco Daneček se na ně ani nepodívá a bude vyžadovat KREV! 🙂 Že mu posílám podrbání za ušisky, kočkourovi kouzelnému (@)

        2. Anežka také syrové maso neee. (&) I v případě, že uloví myš, tak jí jen trochu zplacatí a opustí.
          Zkus mu ty srdíčka trochu povařit. 😉 (@) A je možné přidat i trochu jatýrek. (K)
          Nedávno měli v Makru pěkná mražená kuřecí jatýrka, půl kila za 10,- Kč. Holčičám vařená moc chutnala. 😛 (^)

        3. Karolíno, naše Mařenka se nad syrovým masem taky jen ušklíbne, ani k němu nečichne a zhnuseně odchází. To Bubíček je jiný masožrout! Přemražené hovězí najemno nakrájené – ó jaká pochoutka! A Krejg mlsně čeká, jestli mu taky něco nechá 🙂

        4. Karolíno – tak to Zikmund je masožravec jak vyšitý – však mu předávám poctivý ne desátek, ale čtvrtásek. A Toya roky nejedla syrové (fůůůj, chceš mě zabít?!), ale od jisté doby (hádej od které) si kousky masa dá taky líbit. Jo Želva syrmaso miluje úplně ze všeho nevíc, akorát že jí ho z vody krade Zikmund.
          Ale ač už je z něj téměř rok kočkour a misky má furt plné, je to štíhlý jižanský elekán 😉 😀
          A moc moc se těším na reporáž o zbližování Melíška a Danečka – a v tomto případě VYŽADUJU fotoooooo (P)

  14. Jejda, Jovásci, díky za krásné recepty!
    A mám dotaz na zde přítomné zkušené kuchařinky: chotě mého sklátilo včera něco, co bych nazvala střevní chřipkou (dle příznaků). Jelikož ještě neumírá, tak odmítá jít k lékaři a já mám velké dilema, co kuchtit o víkendu. Nechat ho dva dny na suchých rohlíkách se mi zdá kruté, co však uvařit? A kdyby to mohlo být něco od masíčka, byl by jistě tůze rád! Děkuji předem za rady! (L)

    1. Tak s masíčkem bych asi moc nepospíchala. Maximálně kuřecí prsa bez kůže na nudličky a orestované na minimu oleje (spíš vůbec žádném a dodělané v rýži s mrkví a možná cerele. Jinak šmidlik. Buď je chorý, nebo nee. 😀

    2. Určitě bych vynechala vše, v čem je byť náznak tuku, takže ani kuřecí bez kůže na olivovém oleji nedoporučuji. Kuřecí bez kůže ano, ale jen vařené. Hovězí vařené, vnitřnosti – srdíčko, drůbeží žaludky, vše pečlivě obrané od jakéhokoliv tuku. Rýže. Rýžový vývar. Hodně pít, pokud má řídký případ, aby se organismus nedehydroval. Čaj, ten i trochu staví a zklidní žaludek. Dobré jsou banány, zklidní žaludek a dodají energii. Rýže s mrkví, celer, to vše je dobrý příkrm. Pokud je to úporné, podávat čaj slazený hroznovým cukrem nebo medem – vše dodá energii. A hlavně vynechat vše nadýmavé a tuk jakéhokoliv druhu.

    3. Z vlastní nedávné zkušenosti s něčím velmi podobným a veeeelmi hnusným doporučuju vývar z libového kuřecího nebo krůtího s mrkví. Jakékoli případné mastné očko na povrchu odchytit a zlikvidovat. Lehce zasytí a dodá i tekutiny. A když to pak už jde, lze doplnit domácími nudličkami, pomůže zotavit se zcela spolehlivě.

  15. OT – ještě jsem koukla na včerejší diskuzi a tm se ještě celý večer plesalo. Baty, díky za reportáž (Y) (L) (Y) (L)

  16. Jééé, kuře na červeno dělával táta, máme někde knížku kuřecích receptů. Táta do toho ale ještě přidával loupané buráky. Když se dělají společně s mase, docela změknou a hlavně nasajou ˇštávu z omáčky a jsou pak velmi chutné. Asi by to šlo i s mandlemi, nevím, jak s jinými druhy oříšků.

  17. mňam!!! zase mlsný pátek 🙂 a my budeme zítra celé odpoledne u plotny – bude asi kyselo nebo nějaké dobré těstoviny a hlavně pečeme na večerní lehce neplánovaný programově volný Valentýnský večírek… objednávka zní na lístkové taštičky(prý co nejmenší) s čímkoliv sladkým vevnitř, pak je nápad na vdolečky ( po moravsky čiže koláčky po berounsku)nebo bude piškůtek s čokolááádou… takže tímto se taky omluvuju z účasti na Valentýnském Pražení… lákalo mě se na poslední chvíli přihlásit a přijet 🙂 ale to nestíhám 🙂 bavte se skvěle, všechny pohlaďte a krásného Valentýna všem, co se mají navzájem rádi! (L) (@) (&) (*)

  18. To mi povídejte o vaření. Několik týdnů jsem likvidovala zásoby ve starém mražáku sklepním. Dědovi je víc, jak 25 roků a už ani nevypíná. Tak mám rozmrazené balíčky masínka (asi 5) a budu vařit. Ale žádná fantazie, ani chuť do díla. :-$ (U)

    1. Sice nemáš fantazii a chuť do díla, za to máš dva čtyřnohé strávníky – když to správně rozdělíš, tak pro tebe práce s vařením možná i odpadne 😉 😛 (Y)

    2. Zdeni já likviduju zásoby z mrazáku už asi 3 měsíce a pořád ne a ne se dobrat ke dnu!!! Vždycky něco zbude a zase se to tam vnoří, já ho snad nikdy nevyprázdním! A už by fakt potřeboval vypnout a vyčistit, chjo! :-S

      1. Tak do mističek dostali oba, ale fakt už větří jaro, protože porci, kterou před měsícem bych těžko servírovala, jako dostatečnou krmnou dávku pro Mouryna, tak tu teď mají v pohodě společnou. A jestli máš problém, kam se zásobami, tak si pozvi takovou smečku, která jezdí ke mně. 3x jsem jim naplnila báglíky a bylo. Jen jsem musela počkat, až předešlé zásoby prošly varným procesem. 🙂

    3. Návrh: nakrájet na malé kousky a rovnoměrně naklást do misek. 😉 😛 (@) (@)
      Teď jsi mi připoměla oblíbenou výhružku v naší rodině: „Babi, budeš si muset udělat místo v mrazáku.“ (vysvětlení: věčně nevíme jaký dárek, tak se pravidelně uvažuje o celé půlce prasete)

  19. É, že sem sem… Hláád!
    JoVo, díky za tipy! Sbíhají se mi sliny na všecko.
    Mno, dlouhá zima fakt strašně podporuje rozežranost, hrůza! Dyť já po letech začala i snídat. A hlavně mám věčně chuť na tučný a na mastný;-(. Buéé, všechno je mi těsný… a dala bych si bůček nebo pořádnou domácí houbovku a dórt a …

    1. čtu: „nebo pořádnou domácí…“ a hlava okamžitě doplňuje „jitrnici“ 😛 . To je pak těžký, že jo.
      Houby už nemám, tak jsem včera aspoň spáchala bramboračku s houbovou kostkou do polívky…

      1. By mě zajímalo, jestli mi vidíš do hlavy nebo do talíře 😀 . Jitrnice a jelita byly nedávno – sice ne domácí, ale když je hlad a smečka pomůže… 😛

  20. Ano, jí se, pije a kyne („Kyne, králi, kyne“ Král s přitroublým úsměvem mává, „Ne, králi, těsto kyne“ 😀 😛 😀 ).
    No jo, taky nemyslím než na jídlo … a pak teda na to, že bych se chtěla pořádně projít, protože ze samýho jedění a sezení je mi už divně, jenže je zima a po Praze se prakticky chodit nedá.
    Dede, to sis teda vybrala počasí. Jsem fakt zvědavá, co s tím tvůj přílet udělá.

  21. JoVásci – teda vy si umíte pošmáknout, ne že ne!

    Dotaz – to kuře je asi spíš sladkokyselé, že?! A to mi připomělo, jak švagr, když ještě nebyl švagr, ale už bydlel u nás (byl sirotek), dělal kuře na indiánský způsob (dostal kuchařku Kuře stokrát jinak a rozhodl se, že ty recepty postupně všecky vyzkouší). V receptu byl tak cukr, ale dost cukru – a kuře bylo sladké. Teda první sousto bylo zajímavé, druhé poživatelné, třetí letělo do prasečího koryta i se zbytkem kuřete (prasátka je zbaštila i s kostmi a vůbec si nestěžovala). A tím taky skončilo jeho vaření dle předpisu – vaří dodnes rád a výborně, ale zcela dle své fantazie a co dům dá.

    1. …)Kuřátko není sladkokyselé, je tak akorát.Tohle se nevyhazuje, ale s chutí požírá…)

  22. Taky mám pocit, že jak je hnusně, tak o to víc vymýšlím, co se bude jíst, protože mě to netáhne ven- kdyby mě to táhlo ven, budu třídit jídla podle toho, jak mě zdržujou od pobytu venku 😉 Zatím netuším, co budu vařit o víkendu, ale ono se to nějak vyvrbí…

    1. To mi povídej! Člověk dřepí doma a jen by žral. A když je pak mlsnější než línej, tak jsou malé kalhoty. :-S Taky jedu v omáčkách. Minulý týden byla roštěnka se smetanou, že bych vydrápla z mrazáku králíka? V sobotu bude něco rychlého, asi nějaké nudle, bo mi krátce po poledni jede mašinka na Pražení. (D) 🙂

      1. Já na Pražení nejedu, zato se musím povinně zúčastnit odpoledne pro rodiče v karatistickém oddílu mého synka. Rodiče si tam i vyzkouší, že cvičit karate není žádná prča. Optala jsem se, jestli tam musím jít a synek odvětil, že rozhodně ano. Výmluva, že já to přece vím, že to není prča, a předvedení modřin z včerejšího tréninku nezabralo…. :-[ 😉

  23. Jovísku (L) , to kuře s octem jsem už několikrát dělala (tak nějak hodně podobně) a je tuze! (Y)
    Co se týče jídla, jsem na tom podobně jako předřečníci, protože je stále zima a sníh leží už víc než 30 dnů v kuse, mám pocit, že se musím zazimovat a vytvořit si na to tukové zásoby. Což se mi poměrně slušně daří, to nemůžu říct!;)

    Ovšem! (Y) Dnes ráno jsem viděla kosáky, jak se namlouvali.(8) (L) Takže je jasné, že jaro: bz přijde!:-) … někdy. Velice ochotně šířím tuto radostnou zvěst a přeju všem krásný den! (L):-h

    1. No, můj vrozený pesimismus včera spokojeně mlasknul, když jsem četla rozhovor s naším významným klimatologem, (se mě neptejte na jméno 😛 ). Říkal, že nás zřejmě ani tak nečeká globální oteplování, jako několik takhle studenejch zim. :-O

      1. Však to globální oteplování je taky pěkná blbost! Tuhá zima mi nevadí, ale tady v Praze je ten sníh fakt na obtíž! A tak v souladu s ostatními vařím, vymýšlím si nová jídla, pak jím, nikam nechodím a spokojeně zakládám na sádlíčko! No, Melíškovi to nevadí, když si na mně v noci ustele, má aspoň na faldíkách měkko a přednosta to svou hubeností srovná, když si stoupneme na váhu oba a vydělíme to pak 2, tak máme každý tak akorát tu správnou váhu, co odpovídá předpisům:-D !

      2. Zano, ten klimatolog byl dr. Cílek, a je to spíš geolog, ale jinak docela chytrý pán. Nad tím článkem jsem ječel jak Viktorka u splavu, protože obsahoval mnoho pravdivých informací, které se soudní přírodovědci vč. vulkanologů a oceánografů snaží zeleným žabičkám oteplovacím nabouchat do uší už asi dvacet let… nějaké proudění vzduchových a vodních mas, sluneční cykly, oceánský tepelný dopravník…nic, nebereme na vědomí. A teď najednou začalo mrznout =))Móóóc pěkný. A já mám navíc zimu rád…

        1. Ano, souhlasím s konstatováním, že je Dr.Cílek chytrý pán (a až bude ještě trošku starší, tak budu tvrdit, že i moudrý). Ve svém oboru nepochybně odborník, sledovat jeho výlety podzemím je požitek a navíc vždycky přidá něco opravdu trefného, pod co bych se podepsala…

          1. Jeden z nejinspirativnějších, napříč oborama a vším možným aji časem, od šutrů přes menhiry a paměť krajiny se větví všude možně… a přitom je to chytré a není to (nebo většinou) mystika. Cílek mě s výma knížkama ohromil a plně zaujal – a to už je dneska co říct, prosím!

    2. Vavís – ještě ke včerejšímu dotazu ohledně razítek – až dodatečně jsem si vzpoměla, že razítka (malincí anjelíčci) se dostávala za účast – na mši, u zpovědi, u přijímání. Za ranní a večerní modlitby se dělaly křížky a když jich byl za týden plný počet (sedm ráno a sedm večer), dostali jsme do sešítku veliký obrázek svatého a ten jsme si mohli vybarvit dle své fantazie. Já ti kolikrát za týden měla křížků na dva měsíce dopředu – ne že bych byla tak zbožná a furt se modlila, ale když už jsem se dala do křížkování, tak jsem jela celý řádek – co se budu troškovat, že 😉

      1. A nedá si říct a nedá, osoba umanutá. Ygo, jaktože stále trousíš perly jenom do diskuzí?!? Nojo, váže se to ke včerejšku. Ale stejně… Taky se velice přimlouvám za článečky. Taková série vzpomínek na Vrbici by mohla moc pěkně navázat na seriál o staříčkovi;-) (L) .

          1. Tak abyste věděli – mám už něco naklofané, přes neděli doladím a ž se Dedé vrátí sněžit na ostrovy, tak zašlu. Ale tentokrát to nebude zcela v mé režii.

    3. jar je tu cobydup. Sučina – kríženec NO trúsi po koberci veľké chumáče podsady a aj susedovych NO – čiste vonkajší pes vyzerá ako by ju ohlodali myši. Typujem do dvoch týždňov máme jar (Y) .

      1. Souhlas, Darino 🙂 Naše kočkouří smečka líná o sto šest, kočenka Célina vypadá…no, jako by ji ohlodaly myši, a černý peršák Ebony přišel během tří dnů prakticky o celý „límec“ na krku, takže na některých místech připomíná plemeno sphynx (zdravíme Bubíška od Bláži). A začali hubnout do plavek!

    4. A to si představte, že jsou i lidi, co jsou na tuhé zimy připravení permanentně… A vzhledem ke zvířetníkovským recepisům asi i pořád budou.
      Prosím, přidejte ještě někdo nějaké další pozorování, že se blíží jaro – jedna vlaštovka jaro nedělá a já už se nemůžu dočkat! Já jsem „sportovec“ 😀 pouze venkovní, takže momentálně mám mám po žížalkách, protože jsem se o minulém víkendu na mé oblíbené pěšotrase málem na tom ledě přizabila. Asi založím Společnost pro brzký příchod jara.

        1. Taky. Bydlet na venkově a nemuset do práce, tak je to hned jiná, ale ve městě by zima měla nebejt :-[

          1. Na venkově by byla zima příjemná, pokud by měšťáci zůstávali ve městě a nevyráželi za úrazy na hory.

  24. hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 Těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (L)

    Chicht – napadlo mě to stejné jako Renatu – mlsáme a mlsáme. Já právě dosnídala višňový koláč dvakrát pečený (^) Nebojte, není to žádná specialita – to jsem jen včera rychle vytáhla koláč z trouby (protože Betka chtěla jít na zahradu a já šla zametat ten trošek sněhu) a když jsem asi po hodině do něj mlsně zakrojila nůž, tak jsem zjistila, že není propečený… A tak šel zpátky do tepla 😛 No – a neublížilo mu to 😛

  25. Fakt, prisaham, ze jsem se nedivala kdo napsal dnes Mlsotnik. A jak to ctu, tak si rikam, to musi byt Jovasci. Vsadila jsem se sebou o panaka. Kdyz to budou Jovasci, tak si dam panaka; kdyz nebudou, tak ne. Takze Jovasci mili, na zdravi (D) s bilym Rusem. Kavovy liker Kahlua se smetanou krapet strejchla vodkou na kostickach ledu – cin cin az do Plzne.

    1. Nejak jsem se odklepla driv. Chtela jsem rict, ze se mi obzvlast libily ty spagety s cesnekovou omackou. V ramci diety delam zjednodusenou verzi. Na olivovem oleji necham zabarvit libovolne mnozstvi cesneku – vic je lepsi nez min. Nenechat zhnednout, ale jen tak chytnout rozky, jak radil Tojefuk. Do panve dam taky neco orechu – ja rada vlasaky na mensi kousky. Pak to v panvi promichat s uvarenyma spagetama a na taliri prisypat hodne zelene petrzelky. Na podzim v Olomouci jsem do toho synovcatum dala misto petrzelky libecek – protoze petrzel nebyla a libecek byl a bylo to dobre. Pridat neco cerstve nahrubo namleteho pepre a, kdo chce, zasypat parmezanem.

      Ovsem, jak je ted i u nas chladno, tak jsem se vysadila na smetanove omacky. Takze vase verze bude o vikendu.

      1. To zní velice dobře a odzkoušeně. Jenom s tím libečkem, v Rohatci ho měli furt na zahradě aji v kuchyni, ovšem pod krycím názvem m a g i : pozor, aby se to nepřehnalo! Kdo nemá zkušenost, vážit na lékárnických vážkách. Které ovšomž některé z vás jistě m a j í , že?! 😀

    2. Hani, až budu mít volněji, hodím sem jeden mlsotník alkoholový. Jen ten čas furt néjni.
      Ale musím pochválit naši nejstarší, má za sebou 3 semetr. Na oslavu jsem jí udělal falešný baileys.

      1. No vida, jak se holka pěkně a šikovně vyvrbila(*) . Ten falešnej baileys je doufám to, co přihodíš.
        Ehm, dolízávám vaječňák z Metaxy (nedá se žíct dopíjím, už skoro vůbec neteče), tak by mohlo bejt pokračování 🙂

  26. Milí Zvířetníci, momentálně to vypadá, že nemyslíme na nic jiného než na jídlo 😀 Posílejte Dede články i do dalších rubrik. Abych šla příkladem – s LenkouFR dokončujeme aktuální článek o Haiti a zcela nadčasový o švábech 😀 Abych nezapomněla, musím jít obrátit tu omeletu 😀

      1. Renáto pozdě! Já už mám Mlsotník připraven k odeslání! Hana má pravdu – venku je hnusně, tak se jí (^) a pije (D) .

      1. Ale švábi jsou protejny a pokud vím, tak se smaží na oleji. Pry to je mňamka 😉 😛 :-[

        1. Král Krysa…Tam z nich sice vařil zraněnému kamarádovi polívku, ale smaží se taky – jenže ti velcí, američtí (Periplaneta americana – mívají kolem 8 cm na délku). Nikdy jsem to neměl příležitost jíst – to nejexotičtější, co jsem kdy ochutnal, byly kobylky v čokoládě a pražené larvy bource morušového. No, šlo to, ale houby jsou lepší (a je to konec konců taky chitin…)

          1. se mi líbí, Terro, jak jsi důsledně čokoládovej. Když kobylky, tak v čokoládě 😀 😛 😀

            1. =)) Jiný nebyly, zano. Ale máš pravdu, čokoládu smím, přinejhorším halt i s kobylkami…

          2. No prosím, a jsou lidi, co kvůlí pár moučným červům (asi dvě hrsti) vyhodí téměř plný pytlík hladké mouky (chyběly v něm pouze ty dvě hrsti) :-O – a to ani není žádná exotika, ale praví domácí červíci 😉

      2. Nemám psát při sledování ÚD. :-S Chtěla jsem napsat, že ten druhý je o jídle. Naštěstí to tady ostatní pochopili a hned sem hodili pár receptů. (Y)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN