ČLOVĚČINY: Pionýrka

K budování a obraně socialistické vlasti buď připraven! Vždy připraven?

Byla jsem pionýrkou. Nikdy jsem na to nebyla hrdá, prostě to tak muselo být. Patřilo to k mému životu tak jako škola, klavír, balet, angličtina, dětské nemoci, vykloubené koleno, zlomená ruka a vypadávající mléčné zuby. Jaké to bylo stát se pionýrkou v první polovině 70. let? Jaké ponaučení si odnesla?

Prolog

Jsou mi čtyři roky. Táta mě nese na ramenou na 1. Máje v průvodu, jdeme po Václavském náměstí, dav radostně jásá. Jásám také a mávám pánům na tribuně, velice se mi to líbí. Vlastně jsem naprosto nadšená, doslova unesená. Až o mnoho let později mi došlo, že na té tribuně byl pan Dubček a lidé doufali v lepší příští. Odbočujeme do ulice Na Příkopech, tam průvod končí. O dva roky později trvám na tom, že půjdu do průvodu, naši mě nechtějí vzít, že to bude nuda. Já trvám na svém, chci opět prožít tu krásnou atmosféru, jásat a mávat. Průvod je úplně tichý, jen jedna skupina pionýrů skanduje hesla. Jsem zaražená a mlčím, nerozumím tomu.

Začátek

Ve druhé třídě chodím do Jiskřiček. Je to prima. Naší vedoucí Aleně je 15 let, je v deváté třídě. Vlastně opakuje, protože ji nevzali na střední školu. Tak si střihne ještě jednou devítku. Později zjistím, že ji spolužáci neměli rádi, ale pro nás mrňata byla požehnáním. Bylo s ní veselo, hrajeme různé hry, je to fajn. Svou vedoucí Alenu mám upřímně ráda. Doma mi vyprávějí, že budu chodit do Pionýra, že si tam větší děti hrají hry pro trochu starší děti. Jsem pro, chci si hrát a bavit se, těším se na pokračování.

Začíná přituhovat

Na začátku třetí třídy k nám do třídy přijde Soudružka vedoucí. Vlasy má stažené do culíku. Stoupne si na stupínek, rozkročí nohy, ruce dá za záda, chybí jí pouze bič v ruce. Když později vidím filmy z koncentráků, tak takhle nějak se stavěly esesačky. Oboří se na nás: „Kdo z vás se tady hlásí do Pionýra? Já budu vaše Soudružka vedoucí!“ Několik odvážných se přihlásí, nechápu to. Má ruka zůstane dole. Tohle nechci. Než s touhle, to raději žádná zábava, žádné hry, jak mi naslibovali naši. Doma, já naivka, řeknu, že přišla Soudružka vedoucí, ale je taková divná, nepřívětivá, to raději do žádného Pionýra chodit nebudu. Doma to neprojde, musím jít za Soudružkou vedoucí s omluvou, že jsem nepochopila, že už jsem se měla hned přihlásit, a že bych tedy do Pionýra chtěla chodit. Nechci, ale musím.

Pionýrský slib skládáme v Domě dětí v Purkrabském paláci na Pražském Hradě. Prosklený vchod nekorespondoval s paláci okolo, jednoduše byl a je ohavný. Nikdy jsem nepochopila, proč se tohle nepřívětivé místo jmenovalo Dům dětí. Dětí tohle místo opravdu nebylo. Byla jsem tam několikrát, atmosféra byla vždy stísněná, vládli tam pionýrští vedoucí, pokaždé jsem měla chuť se plížit při zdi. Později mě tam jednou nadirigovali na nějaký pionýrský sjezd. Z tribuny na nás starší uvědomělí skupinoví vedoucí a svazáci něco halekali, strašně se divili, že jsme pasivní, ať prý také něco říkáme, ať vyvíjíme aktivitu. Většina z nás by tam nikdy dobrovolně nešla, nakonec jsme tam nějak pozvedali ruce při takzvaném hlasování a zmizeli, jak to šlo. Nicméně by mě zajímalo, zda se těch pár aktivních jedinců, kterými jsme my ostatní pohrdali, dnes objevuje v politice. Povahy na to měli.

Na vojně?

V Pionýru na schůzce sedíme s rukama za zády, nesmíme ani hlesnout. Slibované hry neexistují. Místo toho plníme nějaké plamínky a v knížečce se to odškrtává. Odškrtané plamínky se kontrolují. Kdo nemá splněno, má problém. Nenávidím Soudružku vedoucí, ale vydržet tam musím. Naši na tom trvají, prý se jinak nedostanu na další školy. Je mi to jedno, ve třetí třídě je pro mě představa další školy vzdálenější než smrt, ale příkazy našich jsou jasné. Z dodnes nepochopitelných důvodů, mě dokonce zvolí za předsedkyni oddílu. První den se raduji, jen bratr se pošklebuje, že přijdu na to, zač je toho loket. Také ano, jsem seřvaná za každou hloupost, že děti nejsou v klidu, že jim nic nenařizuji, že s nimi dokonce dělám blbiny, že neumím hlášení, že jsem spletla hlášení. Hlásíme se jako na vojně. Nenávidím to.

Hlášení vypadá asi takto:

Musím zavelet: „V dvojřad (případně „V dvojstup“ – podle přání Soudružky vedoucí) nastoupit!“ Nerozeznám od sebe dvojřad a dvojstup, mí spolužáci také ne. Když se postaví jinak, nepoznám to a Soudružka vedoucí řve.

„Pozor!“

„Soudružko vedoucí!“ (Zapomenu ji oslovit – Soudružka vedoucí řve podruhé)

„Apina Apinová!“ (Celá zmatená zapomenu zahlásit sama sebe – Soudružka vedoucí řve potřetí)

„Oddíl Lvíčata 101. pionýrské skupiny Ernsta Thälmanna je nastoupena k plnění takového a makového úkolu… (úkol zpravidla znám – kvůli tomu tam vůbec stojíme v pozoru, přes tohle se obvykle překlopýtám, do názvu oddílu nás vmanipulovala, chtěli jsme se jmenovat Koťata, nemám ponětí, kdo je to Ernst Thälmann)

v počtu…“ (zjistím, že jsem zapomněla spočítat své spolužáky – Soudružka vedoucí řve počtvrté).

Z hlášení se stane má noční můra. Umím se bez nejmenších problémů během malé přestávky naučit báseň o čtyřech slokách a sklidit vzápětí u tabule jedničku, tak jak to, že mi tohle neleze do hlavy? Po letech mi dojde, že se celé mé Já tomuto duševnímu násilí vzpíralo, co to šlo. Nikdy jsem to neřekla v celku. Po dvou letech vzdávám předsednictví, ať si užije zase někdo jiný. Už v osmi letech jsem ale pochopila, že s tímto do budoucna nechci mít cokoli společného. Později ze mě nikdo nikdy nevyrazil jakoukoli dobrovolnou aktivitu vstřícnou k režimu.

Pomníčky

Na 5. května my pionýři stojíme u pomníčků padlých. Chápeme, že to jsou hrdinové, ale hlavně jsme rádi, že jsme se ulili ze školy. Stání u pomníčků nás pozitivně nakonec nenaladí. Na výměnu stráží je ceremoniál jen o trochu méně složitý než při střídání Hradní stráže. Jednou s kamarádkou stojíme na rohu Celetné a Ovocného Trhu. Pálí sluníčko a udělá se mi špatně, zle na omdlení. V jednom okamžiku pochopím, že ještě chviličku a skácím se k zemi, z posledních sil odejdu na chvíli do nejbližšího průchodu. Tam si musím sednout, jinak bych upadla, točí se mi hlava, je mi na zvracení. Jedna paní se mě ptá, zda nepotřebuji pomoc, ve stínu je mi ale brzy lépe, po chvíli se k pomníčku vracím.

Po letech mi došlo, že tahle disciplína byla přehnaná, bylo nutné tam stát i za cenu vlastního zdraví? Byla jsem malá, blbá, poslušná. V klubovně říkám Soudružce vedoucí, že se mi u pomníčku udělalo špatně, kamarádka to potvrzuje. Soudružka vedoucí mi nevěří a po chvíli mě pošle k dalšímu pomníčku, tentokrát do Dlouhé ulice. Kamarádka mi nabídne bonbón, vezmu si ho, skoro okamžitě zvracím, vrhnu šavli přímo před pomníček. Chudák hrdina, tohle si nezasloužil. Od té chvíle je mi dobře. Následující hlídka hlásí, že pomníček je poblitý, u poblitého pomníčku pak už nikdo nestojí. Soudružka vedoucí se mě na nic neptá, ale k pomníčkům už naštěstí nemusím.

Z nás, kteří později jdeme na gymnázium, jsme v Pionýru všichni, i většina těch, kdo šli na střední školy s maturitou. Cítíme ale, že být v Pionýru není žádná radost ani něco, čím bychom mohli zapůsobit na spolužáky. Naopak, spolužáci, kteří v Pionýru nejsou, z nás mají legraci. Skoro všichni se stydíme chodit v kroji, naštěstí to po nás chtějí jen někdy. Když už musíme, alespoň schováváme šátky do kapes a vážeme si je těsně před akcí. Nesmí nás ale vidět Soudružka vedoucí, jinak je průšvih. Prý na ně máme být hrdí. Nechápeme proč. My máme šátky ještě plátěné, o pár let později začnou šetřit a noví pionýři dostanou už jen šátky z uměliny. Vlastně to ani nejsou šátky, jen takové červené plátěné trojúhelníky.

První máje

První máje už jsou pěkně otravné. Nechápu, že se mi to mohlo kdysi líbit. Konají se na Letné, Václavák je totálně rozkopaný, nedá se tam chodit, staví se tam metro. Většinou chodíme v průvodu jako poslední, přičemž na seřadišti musíme být už někdy v osm ráno. Znamená to, že musíme čekat nejméně do jedné i dvou odpoledne, než se konečně pohneme. Praha je velká, lidí v průvodu hodně. Papaláši se poučili, ampliony radostně vykřikují hesla, dav je kupodivu opakuje.

Jednou nás vezmou na tribunu. Zpočátku si myslíme, že půjdeme k prezidentu Husákovi, ale zavedou nás na boční tribunu mezi nižší papaláše. Je zima, taková zima, že ve vzduchu létají vločky sněhu. Jako obvykle si musíme sundat kabáty, aby byly vidět naše modré pionýrské košile a rudé šátky. Mámy nám pod košile daly svetry, ale je to málo. Jen v košilích stojíme po celou dobu průvodu mezi papaláši, kteří mají pořádné teplé kabáty, musíme mávat na dav dole. Děláme to i z čirého pudu sebezáchovy, tribuna je ze všech stran otevřená, fičí na ní ledový vichr, protahuje, není se kam schovat, potřebujeme se hýbat, je nám strašná zima.

U Husáka by to bylo lepší, tam jsou alespoň ze stran a zezadu závěsy. Opakovaně je nám nařízeno si nebrat kabáty. Nesmíme je mít přehozené ani přes ramena. Pionýr přece trochu chladivého větříku musí vydržet. Nevydrží. V dalším týdnu nikdo z nás nejde do školy, jsme všichni nemocní. Nevím, kdo stál u pomníčků.

Úleva

Na konci 6. třídy se s námi Soudružka vedoucí loučí. V hierarchii pionýrských vedoucích ji vykopli nahoru mezi supervedoucí. Asi pro úžasné výsledky. Ohromně se nám uleví, konečně žádná buzerace. Je nám úplně jedno kde je, hlavně že není s námi. Celý rok si nás nikdo nevšimne, je nám fajn, nikdo z nás se po Pionýru neshání. Pak se ale Velké pionýrské oko na nás zaměří. Přijde za námi jiná soudružka vedoucí, říká, že je to škoda, že se nescházíme, a že s námi teď bude ona.

Je vysoká, kostnatá, je mi jí trochu líto, má tvář kobyly. Učí marxismus-leninismus na Karlově univerzitě. Je zapálená pro Věc, hoří jasným plamenem nadšení. Na nás je kupodivu hodná. S úžasem zjišťujeme, že v Pionýru je možné jít do cirkusu, že je možné jít na výlet, že je možné se normálně bavit, že nemusíme být pořád zticha, že nikdo neřve. Tohle se nám docela líbí. Na schůzky už nechodíme do klubovny, ale scházíme se v Celetné ulici v přízemí jedné z budov Karlovy univerzity. Kobyla tam má svou místnost.

Jednou večer tam dokonce uspořádáme diskotéku. Mrzí mě, že si mě nevšímá spolužák J., ale jinak je to fajn. Na výletech nám Kobyla vypráví, jak ona sama byla pionýrkou, pionýrkou zakladatelkou, jak to bylo krásné, jak obětavě pomáhali lidem, jak chodili na brigády a pomáhali stavět republiku, jaká byla krásná 50. léta.

Věřím jí to, koneckonců jiné informace o té době stejně nemám, opravdu prohlédnu mnohem později. Ostatně pro mě už je stejně pozdě, já už jsem poučená, ale jinak než si Kobyla představuje. Někdy v 80. letech Kobylu potkám, jde někam s jinými pionýry. Vesele ji zdravím: „Dobrý den paní vedoucí“: Ona mi odpoví: „Soudružko, soudružko vedoucí.“ Jak chce, když se chce ponížit z paní na soudružku… Později si na Kobylu občas vzpomenu. Po roce 1989 jí s její profesí a přesvědčením muselo být hodně těžko. Je mi jí docela líto, jako člověk nebyla zlá.

Epilog

Několik let po převratu potkám na koncertě Soudružku vedoucí. Pořád má vlasy stažené do culíku. Hlasitě se ke mně hlásí, nechápu to. Stěží se ovládnu, abych ji alespoň pozdravila. Teď už mám vše v hlavě srovnané. Nicméně zachovám chladnou zdvořilost. Přece nejsem jako ona. Vždy připravena? Jak se to vezme.

P.S.: Z pionýrského období nemám jedinou fotografii, proto je povídání doplněno fotografiemi Prahy z 90. let.

Apina

Aktualizováno: 23.5.2017 — 07:25

182 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Milá Apino,článek je senzační. Komentáře vybavují další vzpomínky.
    Pionýr u nás v Kroměříži na 5. ZŠ byl otrava. Každý rok jiné vedoucí. Byla jsem jiskřička, pionýrka i členka SSM. Naštěstí ve třeťáku na gymplu proběhla sametovka.
    Na pionýrské tábory jsem jezdila každý rok. Nejlepší tábor pořádala Nemocnice s poliklinikou. Byly tam jen tři oddíly. Děcka se znala už z předcházejících výletů ROH. Dětí bylo do čtyřicítky. Mrňousové dohromady a starší holky a starší kluci zvlášť. První rok to bylo nějak špatně spočítáno, tak jsme my čtyři starší holky bydlely s v pokoji se čtyřmi malými kluky. Vycházeli jsme spolu dobře, stejně se tam chodilo jen přespat. Klukům jsme večer vyprávěly pohádky a obsahy filmů na dobrou noc.
    Pak jsem také zažila dva zimní pionýrské tábory. Vždy Dolní Bečva tábor Bučina. jednou tak ve druhé třídě, pak až v šesté. Mně se strašně líbiltam jeden osmák. Platonická láska jako trám. Naštěstí jsem lyžovala dobře a patřili jsme spolu do oddílu nejlepších lyžařů. Ta platonická láska vyprchala v mých sedmnácti. V té chvíli jsme se normálně kamarádili a on mne pozval do kina na polský film. Tři barvy: červená.( možná se to jmenovalo jinak. Jenže ve filmu byla naturalisticky zobrazena vražda a můj idol vedle mne omdlel jak špalek. Ten dvoumetrový sportovec. Film museli zastavit, jeho jsme pracně přivedli k vědomí. Příšerně se praštil do zátylku o hranu překližkového opěradla. Když se trochu zotavil, vedla jsem ho pomalu domů. Film jsem nikdy celý neviděla.
    Dvakrát jsem dělala zdravotníka na táboře pro evangelickou mládež strašnického sboru. Na to mám jen krásné vzpomínky. Perla z nejlepších: večer si děti čistily zuby a najednou se z umývárny ozvalo: „zdravotník, zdravotník!“ Přišupajdil sedmiletý chlapeček. Nedorostla jsem ani metr šedesát, ale zde jsem se ještě mohla sklonit.
    Nebylo na něm nic vidět. „Co chceš?“ „Já chci vytrhnout zub!“ (po čtvrtém ročníku medicíny, jen vlastní zkušenost v záloze, bez jakéhokoli instrumentaria) Orosila jsem se. Co teď? „Ty si zuby netrháš sám?“ „Trhám, ale když je tady odborník!“ Důvěra nesmí být zklamána. Zub visel na posledních vláknech. Vzala jsem gázový čtvereček, aby se mi zub nesmekl a rychle škubla. Zub vyletěl, ani moc nekrvácel. Mrňous byl spokojen a já taky. Až do večerky obíhal táborníky jednoho po druhém, aby předvedl svou trofej.

  2. Apino, díky za skvělé pamětnické téma.Napsala jsi to tak, že to téměř u všech vyvolala zvláštní vzpomínky.Pro mne znamenal pionýr noční můru.Za nás se nastupovalo do pincka, jak jsme tomu říkali ve třetí nebo snad čtvrté třídě. Naši mi nedovolili vstoupit a popravdě řečeno o mně taky pionýr nestál. Když okolo mne všichni chodili s těmi „krásnými šátky“, strašně jsem si přála být mezi nimi, marně mi rodiče vysvětlovali , proč tam nesmím.Nechápala jsem, proč jsem takový vyvrhel, zvlášť když se tak dobře učím.Vzali mně až za rok, otec se mnou přestal nadlouho mluvit ale já byla šťastná.Byla to hrozná doba totální pokřivenosti, co s námi dělali.Když mně pak v devítci nevzali k svazákům, byla jsem naopak za machra, což mi ovšem život neusnadnilo.Faktem je, abych to ve stylu naší milé Louk uzavřela,vyvinuté pionýrky byly v nástupní mládežnické organizaci žádané velmi ale to už jiný příběh.Myslím, že by lépe slušel někomu, kdo tu dnes zašel a jako vždy zaperlil, čímž moc zdravím wwwéčko.

    1. Jj, žádané:-/. Však taky když jsem v prváku zjistila, že nás automaticky převekslovali z pionýra ke svazákům, sekla jsem se a vystoupila. Byly jsme z pěti tříd dvě takové netvárné holky, ale perestrojková doba už byla volnější, takže se to obešlo bez sankcí.
      S pokřiveností máš pochopitelně pravdu, milá Jenny. Je mi strašně smutno, že plno lidí rychle zapomnělo…

  3. YGO! (L) (Y) 😀 Četla jsem právě dokončení Tvého vyprávění o panu faráři. (Y) Zajímalo by mě, kdo Ti vlastně dával ta razítka do modlícího notýsku?

    Já dávám ráda razítka, mám v práci dvě, červenou kočičku a fialového medvídka. Když moje holčičky z účtárny dobře zpracují doklady a přehledy, dostanou na ně razítko s obrázkem. Ale cukají se, když jim je chci dávat na faktury a pokladní doklady a tak. Jedna by řekla, že by holčičky měly mít radost z veselých razítek, ale ony jsou hodně konzervativní. I náš auditor už vcelku nic nenamítá – ostatně, ukažte mi zákon či vládní nařízení, kde je to zakázáno! 😛 😀 😀 😀

    1. To je fakt, potvrzuji, že ani europská legislativa červené kočičky ani fialové medvídky (Pů, víš to? 😛 😀 ) nezakazujou

        1. Víla ještě dostává razítečka? Ona je eště bere? Vy ste báječná rodina…Hřivnatec nejspíš už ne, jasně.

          1. Hřívnatec by je bral všema deseti, leč dostává známky a následně občas za uši. Víla razítečka oblibuje, ale i razítečka jsou odstupňovaná – je-li výkon vynikající (týká se především psaní), jsou zviřátka dvě. Je-li výkon ucházející, je zviřátko jedno. Ale chvála paní učitelce, alespoň jedno zviřátko za snahu dostanou všichni.

    2. Skvělý nápad,milá Vave,začnu razítkovat a možná i zaškrtávat, něco zabělím, něco začerním , beztak ta naše byrokracie juropská,jurodivá, už vypadá, jakoby vyskočila z Hlavy 22. Jsem totiž těsně po auditu,tak si foukám. 😀

  4. Soudružské pozdravy všem pionýrům od pionýrky z kuloárů Opernballu, ve 22,OOO to na ORF 2 vypukne.Právě se zeptali jednoho chytrého pana profesora ve fraku, jak se těší na ples a on opáčil“ale to přece vůbec není žádnej ples, to je mišung státního aktu a Fledermause, pánové“ a svižně odkráčel do útrob Opery. Vykartáčovala jsem si papučky, přečesala culík a jdu plesat! Brňáci v hojném počtu podléhají ve čtvrtek před Popelcem c.k. nostalgii. (F) (D) (C) (L) (8)

    1. Fňuk, já si to nemůžu pustit, MLP už spí a TV je ve stejné místnosti – tak moc prosím o průběžný report z akce.

        1. No, on má docela lehký spaní, stačí, že tu (skoro potmě) ťukám do klávesnice a už se vrtí.

          1. A jak vám chutnala výhra z GW? Co jste vlastně vyhráli? Já druhou cenu Piemonte Barbera 07, už se těším, otevřu ji na Tomáše (táta).

            1. My nějaký Porca Barca čičo (bílé portugalské), MLP naznal, že to má stařinu a ponechal mi to – zrovna včera jsem výhru dopila.

              1. Jinak, dneska jsme tu měli veselo, poslední dobou se nám tu začínají množit odredovaní rachitičtí chlapečci; holt, to jsou ty „humělkyně“ a jejich (starší) spolužáci, taky „humělci“. Naštěstí na rozdíl od Anet jí maso, takže povečeřel se synkem stejk (náhodou jsem dneska koupila 3 plátky, 2 padly dnes, poslední bude mít synek zítra).
                P.S. Ale ty vlasy má úžasné. 😉 Jára.

                    1. Vlasy – pokud se týkají Járy, tak Járu 🙂

              2. Příště se zapoj dřív 🙂 , tentokrát to bylo podle pořadí a tomu odpovídá i kvalita 🙂 Teda doufám. Táta to nepozná, ale já jo.

                1. No, já obecně docela nerada soutěžím, ten příspěvek tam jsem napsala jen z nostalgie, stýskalo se mi. Bohužel letos se tam asi zase nepodíváme – mají nám měnit okna a chcem předělávat koupelnu a kuchyň. Asi na to vyplentám většinu dovolené. :-/

                  1. To jsem zvědavá, jestli ti dokážu dodat vzorek oleje dřív, než ty mně 😀 Ještě mám, ale předevčírem na mě jednu láhev vyžmudral exík (moc nežmudral, já jsem vstřícná) a nevím, kolik toho ještě je ve sklepě. A obávám se, že letos nikam nepojedeme ;-(

                  2. Renato, výš už nejde nic přpsat, tak tady – chlapec má hlavu plnou dlouhých a hodně hustých dredů, docela mu to i sekne, ale jak píšu výš, líp se mi líbí vysportovaní kluci vodáci, on je fakt rachitik, i když sympatickej a asi chytrej. (Ten předchozí kanoista z Jablonce byl lepší.) Ale prý jsou jen kamarádi, haha.

                    1. Chudák dredař, už mu někdo vyjevil, že se bude muset nechat ostříhat dohola, až ho to přestane bavit (nebo mu tam nalezou brebery)? Jj, mně se taky kdysi líbil spolužák veslař. Dva metry, 90 kilo, IQ asi tak 200 🙂 Po deseti letech na srazu IQ a výška zůstaly, ale musel si pořídit americký auto, protože se do žádnýho evropskýho nevešel 🙂

                    2. Já vím, už jsi to psala. A už jdu spát, padají mi víka, dobrou!
                      P.S. Zas jsem nemohla navázat, tak to píšu semhle.
                      PPS. O těch breberkách a stříhání podle mě ví, oni si to vždycky seštudujou napřed co a jak, jak je tak znám.

      1. Zahajovací ceremoniál byl v polském podtónu, klavír doprostřed sálu přitáhli, Chopina laureát hrál krásně, i když mu s piánem točili a vandrovali, aby nepřekážel baletu, pak vypuklo potpourri z 10 oper a 2 operet, předvedla se hlavně balkánská a maďarská část sólistického ansámblu, ukázky na sebe plynule navazovaly závěrečným a počátečním tónem, největší gól byl, když do Viljo, ó Viljo maďarské subrety promptně vplynul Wolfram z Tannhausera Písní o Večernici a subreta v pološeru třásla pštrosím vějířem jakože hvězdný oprach. Ale zpívali nádherně všichni, pak se naplno rozsvítilo, vplynul pan ředite Staatsoper Hollaender, bez mikrofonu pravil na celý sál, že zahajuje 54. ples, činí tak pojedenácté a naposled a zároveň odchází do penze. A při sklence šampaňského, které mu přináší jeho dcerka (asi dvanáct-čtrnáct) se rozloučí kouskem z Netopýra – a bravurním barytonem zazpíval pár taktů plesové árie, na kterou navázal „…a vždycky snaž se pochopit, že jen ten kdo se neopije, umí správně pít“, virbl v orchestru a aplaus. Když odchází ředitel tak velikýhop cirkusu, tak to musí mít formu. Ale fakt zpíval betálně.
        Pak debutanti jakž takž odskákali Polskou polku od Strausse, kterou složil pro carevnu Charlottu jako dík za to, že je vysvobodila z varšavského lochu, kamž tehdy celou kapelu i s božským Johannem zabásli pro podezření ze špionáže.Pak se udatně pustili do Modrého Dunaje a tentokrát nikoli tancmajstr, ale mladí všichni s chutí a sborem posléze zařvali „Alles Walzer!“ A teď tam na sebe všichni šlapou, že by jabko nepropadlo.
        Barevné ladění plesu bílá, několik odstínů šarlatu a purpuru, kytky debutantek hortenzie v těchto dvou tónech, květinová výzdoba totéž v růžích a hortenziích, balet totéž.
        Musím si jít na chvilku lehnout, byla jsem celé dopoledne s přednostou na kardiologii a jsem drobet únavou na infarkt. Ale bylo to komorní, působivé a asi tak maximum hůůůmění, co to publikum sneslo. A pan ředitel se pak dal slyšet, že je teda hodně rád, že to má za sebou, když si to na sebe tak blbě vymyslel. Je to frajer velkého starého stylu, starší syn tancoval v debutantech, krásná žena poměrně mladá to fotila,no a ten žabec je u baletu.

        1. Debutantů bylo 288, sotva se vešli.Brilantů je nějak víc než jindy, šatstvo senzační,těžký satény se objevují taky víc než jindy, sem tam nějaký úlet-v prezidentské lóži děva v kytičkovaných šatkách jak na garden party, v pase oplácaná štrasem. Paní prezidentová pávově tmavomodrá, nenápadná s třpytivým tmavomodrým vrškem a dlouhými rukávy, prohlásila, že stejně ze všeho je nejradši, že je čerstvá babička. To, co bylo vidět z pražského plesu v opeře v sobotu pokud jde o módu, bylo navzdory zvučným jménům našich návrhářek a jistě těžkým cenám těžce ordinérní proti Vídni.

          1. No, dneska ráno na Vltavě říkali, že vloni se honóra sakra rozmýšlela jestli tam jít, ale že letos, letos tam budou všichni, včetně členů vlády.

  5. Milá Apino, skvěle napsáno! Přečetla jsem jedním dechem a nechala se strhnout do vzpomínek. Přijde mi to tak dáávno. Neprožila jsem nějaké zásadní příkoří, ani nic příjemného, zůstala spíš pachuť jakási a pár střípků ostrých vzpomínek. Skupinová vedoucí s fanaticky šíleným leskem v oku, pompézní pionýrská shromáždění v Grandhotelu Moskva (ano, Pupp;-) ), dechovka se salutujícími omrzlými dětmi na Leniňáku alias Divadelním náměstí. Byly jisté tendence mě delegovat „za odměnu“ třeba rozdávat karafiáty a recitovat na Den učitelů, ale poměrně brzy jsem se ehm horně vyvinula a kozatá pionýrka nebyl ten správný žádoucí ideál a tak mi dali pokoj:-D.
    Díky všem za vzpomínky! A speciální dík jednomu bývalému ministrantovi!

    1. Teda Louk,já snad vomdlím, tss,normálě prskám na obražovku. Určo by tě vzaly do ČSM, tam bys naopak ideál byla. 🙂 (Y)

  6. Je, jeste jsem si vzpomnela, jak jsme na zakladni skole museli udrzovat pionyrskou nastenku. nejakou dobu jsem byla za nastenku zodpovedna a nenapadlo mne nic lepsiho, nez pionyrskou nastenku ozdobit obrazkama pionyru americkeho zapadu. Obhajoba ze pionyr jako pionyr se jaksi neuchytla 😀 a tridni mne pro jistotu nastenkove funkce zbavil, abych se nedostala do prusvihu.

    1. Pionýr jako pionýr:-)) Přitom je to tak logické 😀 . A v tvém případě i vizionářské (L) .
      Koukla jsem na Apiny odkaz na novinový článek o táborech, totemech a spol. – mno, soudruh Dřevínek musel být taky pořádný blb.
      My byli se spolužákem Mírou nástěnkáři docela dlouho a chytli jsme sérii úmrtí Brežněv, Andropov, Černěnko. Vždycky jsme ono aktuální ráno dorazili už s novinama a nutno dodat, že tyhle černě orámované portréty jsme připichovali docela s chutí 😀 .

      1. Nemohu se rovnat Jovovým Rozverníčkům, ale s těmi sovětskými generálními tajemníky jsi mi připomněla hodně fousatý vtip:
        Bude 1. Máj a paní učitelka říká Pepíčkovi: „Pepíčku, ty jsi hrozně zlobil, tak na 1. Máje poneseš Brežněva. Co má Pepíček dělat, odnese Brežněva. Rok se sejde s rokem a paní učitelka říká: „Pepíčku, ty jsi zlobil snad ještě více než vloni, poneseš do průvodu Andropova.“ Inu, co má Pepíček dělat, nese Andropova. Za rok opět paní učitelka říká: „Pepíčku, Pepíčku, s tebou není k vydržení, zlobil jsi, musíš nést Černěnka.“ Pepíček odnese Černěnka. Za rok je další 1. Máj a paní učitelka říká: „Pepíčku, poneseš Gorbačova.“ Na to Pepíček: „Ale paní učitelko, tentokrát jsem vůbec nezlobil!“ Učitelka říká: „Já vím Pepíčku, ale když ty máš tak šťastnou ruku.“

      2. Taky jsem dělal ve výzkumáku ve 12. budově nástěnku s Leonidem Iljičem, byť už kolem čtyřiceti let, buď kulturním referentem SČSP – to mi těsně předtím nadělil nový šéf ODIS VTEI – zakrslík s předkusem a vášnivý buldok-milicionář. Ale bylo to prima – byla čárka a mohl jsem se oficiálně snažit dělat nástěnku z ruské malířské a futuristické básnické avantgardy a klasické éry jejich filmu. Stejně to těm průmyslovákům a laborantkám a šrajbkám bylo fuk. Jako lektor ateismu – a houby. To bude jednou článek. Jak jsem dostal gebírem dělat lektora VA a co z toho bylo. A jak jsem nebyl přijat do VUMLu… (C) ;-(

        1. Jakube, už zase provokuješ s článkem? Nezapomeň, že tady se každého slova někdo chytne 🙂

      3. Sakra. S tim pripichovanim jsi mi pripomela … to jsme jeste na zakladce obdrzeli naucnou prednasku od naseho matikare/fyzikare/obcankare. Ta tema nastenky a jejich neposkozovani. Cituji: „Oni tady propichuji obrazky soudruzek na nastenkach. On takovy sycak, kdyz si na ni nemuze sahnout, tak si do ni aspon pichne!“

    2. A tank jako tank. O tom, jak jsem na nástěnce oslavovala osvobození Rudou armádou ame rickým tankem před národním divadlem jsem psala už včera, ale pozdě večer. 😛

    3. Esli je to pravda, doctoress – to s těma pioneers – máš můj obdiv. Což máš stejně, že. Ale není, co? Nedovedu si představit. Ten p*ůůser…

  7. (I) R O Z V E R N Í Č E K . (I)

    (*) „Hrozné, kamaráde, já musím spolknout všechno, co mi žena řekne!“ „To máš ještě dobré, já musím spolknout všechno, co mi uvaří!“ (*)

    (C) Hezký večer a pánové, ať vám chutná. (C)

    1. No JoVo, jiný by byl rád, kdyby mohl sníst, co mu žena uvaří.

      To taky říkal jeden „Já jsem se oženil především proto, že mi už nechutnaly ty hospodské blafy. No, a teď, teď mi už zase chutnají.“

      1. To rikal … ted uz nevim kdo … ze laska zacina tak, ze se clovek citi sam. A konci tak, ze by byl zase vubec ze vseho nejradsi sam.

  8. Mi se dařilo Pionýru vyhnout tak, že jsem dětství trávila jako dorost Československého červeného kříže – jezdili jsme na soutěže, na výlety, učili se první pomoc, později jsme mívali zdravotnické služby při různých akcích – pamatuju se, jak jsem dělala někdy v 70-tých letech zdravotnici na Holiday on Ice. Ještě mám dodnes schované podpisy v památníku a spolužáci tehdy málem pukli závistí 🙂

  9. týna :Hlásám hlásám, e jsem dnes zdárně pokořila poslední statistiku za 2 a tím úspěšně ukončila předposlední semestr

    Héézky, Xerxová má asi radost! 😀 😉

    1. Je nějaká příčinná souvislost mezi Ks a Štětinkou? Víte, že ně to moc nemyslí, tak sa optám, ná tož co…

  10. Naše oddíly se všechny jmenovaly podle vesmírných útvarů. Nejlép se měly holky z oddílu Vega, tam to byla taková rodinná výchova. Hodně vařily, šily, háčkovaly. My ostatní (já byla v Heliosu) jsme se trpně zučastňovali klasických schůzek s Morseovkou, plnění Plamínků a nudných hodin prosezených v lavicích. Nebavilo mě to,ale asi proto, že nás vedli dva vysokoškoláci, co to asi taky dělali „za odměnu“.
    Pamatuji se, že jedna jediná naše spolužačka do pionýra nechodila a byla za to velmi často na paškále. Ona říkala, že hraje závodně voleybal a že proto nechodí na pionýra, ale třídní i vrchní pionýrka (Pírinka)ji neustále přesvědčovaly, že tam přeci MUSÍ chodit. Já to tenkrát nechápala, netušila jsem, proč musela. ALe teď zpětně jsme si uvědomila, že i já byla upozorněna, abych se někam zařadila, ale já byla poslušná 😉

    1. Hackovaly? To kdysi sestra malem zabila spoluzaka, ktery pred ni prohlasil, ze jeho budouci manzelka MUSI umet hackovat. Takova urazka zen! ;-))

    2. Pírinka byl pro mě prototip gestapačky 🙂 Vede snad ten oddíl pořád, jen už se zamaskovali za jinou organizaci než Pionýr

      1. jj, taky sem Pirinku mel, a bohuzel sem byl primo na rane – oddil Desitka Jedna. Proc ja debil tenkrat nechodil do Fotonu, kde si hrali s Praktikou a Smenou a nemuseli jezdit na tabory… 🙂

  11. Hlásám hlásám, e jsem dnes zdárně pokořila poslední statistiku za 2 a tím úspěšně ukončila předposlední semestr 😀

      1. děkuji. však jsem si na tebe vzpomněla, když jsem bojovala s hypotézou jakousi. a v noci se mi zdálo, že mi při testu nakukovala přes rameno Betka, děsně slintala, zmáčela mi celou písemku a já to musela přepisovat :-O

    1. Jsi šikulka, milá Týno! (L) (Y) Gratuluju. 🙂 To synáček právě dnes na statistice pohořel – už podruhé! :-S

        1. Nemohl by se nechat vyzkoušet u Tvého kantora? Ten jejich naopak dnes vyhodil všechny čtyři, co tam přišli. 🙁

          1. Nás bylo 7 kusů posledních. Ale jestli by chtěl? Náš panprésor je hodný pán, velmi schopný-dokonce i mně byl schopen vysvětlit, jak se co počítá. a to je úspěch obrovský 😀

  12. Na prvotním zdroji informací, na té vyšší rovině, má líbezné líčení jednoho „loveckého“ pejska Verenka, nepropaste. 🙂

  13. KARAKALE! Sms pro JanuBu mi zůstala neodeslaná, přišla jsem na to před chvílí, tak jsem ji poslala. Ale Jana je teď na veterině, podívá se po návratu domů.

  14. Děcka, já su dneska naprosto uchvácen tím mnohohlasým chórem tolika úžasných lidí. A v čele samotný WWW, hurrah! – A tolik všeho, tři tucty přehršlí, hromady blýskavých a tristních a úděsných a švejkovských a holčenčích a mimikřích (C) zážitků, to se nedá vymyslet! Tak udělat z toho sborníčky, a pak je dát do ruky potomkům – to je nesrovnatelný sociologický, politologický, psychologický matroš. Román hadra! Vzdávám čest každé(mu) zvlášť, berte to jako pochvalu celé jednotce! (L) (Y) (F) (I)

    1. Jakube, já sama koukám, kolik se tu vyrojilo vzpomínek, jedna zajímavější než druhá, a to už to včera načala Baty. A samozřejmě náš WWW, ten je mimo kategorie, skvělý, jako vždy.

  15. Taky jsem byla jiskřička a z té doby si pamatuju jen jednu stráž u pomníčku. Památce Jana Vaniše, který padl za vlast… na něm stálo. Od třetí třídy na jazykovce to už byla jiná písnička. Doslova – pionýrskou vedoucí nám dělala naše báječná paní třídní, jejíž poměr k socialistickému zřízení nebyl zcela kladný. Takže z nás vytvořila pěvecký soubor, který obrážel již zmiňované Písně přátelství a Puškinovy památníky a vyhrával, co se dalo. Prvních pár let, než jsme se vypracovali, jsme na sobě museli mít pionýrské kroje. Sice byly hnusné, ale paní učitelka maminkám na třídní schůzce nadhodila, že když se nosí ty minisukně…. Soudruhům na ruské ambasádě málem vypadly oči 🙂 Asi po třech letech prosadila, že jsme mohli mít vlastní šatičky, koupila se látka a maminky nám spíchly model s balónkovým rukávkem a kanýrovou sukní z propašované Burdy .
    První máje se odehrávaly pod heslem „jestli vás někdo jen okem zahlídne kolem školy, tak si mě nepřejte“.

    1. Jak jste se jmenovali? My na Písně přátelství taky jezdili a docela vyhrávali. Dodnes to nechápu.

    2. Ony i ty „standartne“ dlouhe sukne … take jsem zpivaval ve skolnim sboru. Smisenem. Bud jsem tam byl sam nebo jsme tam byli dva. A nekterym holkam ten kroj vylozene seknul.
      Vzhledem k tomu, ze u nas rozklad pionyrske organizace dospel do toho stadia, ze uz tak od ctvrte tridy (rok 84, 85 nebo tak nejak) po nas nikdo nechtel ani placeni prispevku, tak jsme to fakt nijak politicky nebrali. Proste pionyrsky kroj je to v cem se zpiva.

        1. Ehm, jazykovědná odbočka pro baty – dovedu si přestavit, jak vznikl fujtajbl/fujtajfl – předpokládám že z čerta? Jak se to předělalo na fujtajksl?

            1. Esli netrváte zrovna na Baty: Pfui + Teufel, vídeňsky tajfl. F,v,b se dost v ústech zaměňuje. Zažehnávání Zlého. A ta další variace koncovky existovala už před Hrátkama s čertem, su si skoro jistý. :-[

              1. To mě právě zajímá (je to opravdu koncovka?), kterak k té změně došlo, ten začátek mi je jasný.

    1. Ze obsah je hrozny, to je jedna vec, ale i ta forma – dialekticky marxismus z toho primo vola…

      1. – a o k r e s n í h o měřítka. Čím nižší úroveň r o z p r a c o v á n í , tím hrůznější, servilnější, snaživější byly požadavky, sledování, připomínání, udávání…

    2. Dřevínek v 81 psal nesmysly. Jak se může někdo pod takový škvár podepsat? Článek má jeden klad,připomněla jsem si, jak se četl socialistický tisk.(mezi řádky)

  16. Ja jsem byl prosim take pionyr. A zaroven jsem chodil do kostela ministrovat.
    Pamatuji si, jake jsem mel problemy s tim heslem“K budovani a obrane vlasti, vzdy pripraven“
    Nejdrive to budovani: vsude okolo se bouraly nemecke baraky. Ptal jsem se tatinka, kdy uz se konecne zacne budovat, ze jsem pripraven.“Az se znici tridni nepritel“,povidal tatinek. Ten ti je WWW tak mazanej, ze se klidne skryva v komine, nebo nekde ve sklepe toho staryho nemeckyho baraku a dokud se ty baraky nerozmlati cu grund, tak musime s budovanim pockat.
    Horsi to bylo s tim pripravenim k obrane. To slovicko „VZDY“? Jak muzu bit pripravenej, kdyz treba spim, myslel jsem si. Tonda Kadlec povidal, ze on ma pod posteli spicatou hul po dedeckovi a baterku.Nak se mi to nezdalo a zeptal jsem se na to soudruha vedouciho. Kadlece pochvalil, ale je to pry mysleno spise tak, aby jsme se divali pozorne kolem sebe, protoze tridni nepritel je rafinovany.
    Tak jsem se porad dival pozorne okolo sebe . Dlouho nic. Az jednou. Sedim na hajzliku, nebyl toaletni papir tenkrat,strihaly se noviny a napichvaly na hrebik .Pred pouzitim se musely radne zmuchlat.Bylo zrovna nejake vyroci Vitezneho unora. K.Gotwaldovi koukal hrebik mezi ocima. Listoval jsem dal. Soudruh Lastovicka mel propichnute ucho, ja se to az stydim dal psat, ale musim kdyz uz jsem zacal. Vrcholem vseho byl nas tehdejsi prezident Antonin Zapotocky, ten byl prispendlenej obracene, rovnou za koule. (odpustte damy ).Bylo mi to jasne. Tridni nepritel z vedlejsiho, napul uz zbouraneho baraku se ukryl u nas.Ja to tenkrate nenahlasil sodruhu vedoucimu, protoze jsem mel strach, ze nam taky zbouraji barak. Ale tizilo me to moc. Nastesti jsem ministroval. V nedeli po msi, jsem poprosil farare Doubravu o zpoved. Az za tyden jsou zpovedi, povidal Doubrava. Ale kdyz, videl jak jsem ztrapenej tak sel do zpovednice. Jak jsem se zpovidal, tak jsem videl, ze to je vaznejsi, nez jsem myslel, protoze Doubrava se kousal do rtu a utiral si oci. U soudruha prezidenta Zapotockeho,poveseneho za „bambaska“ , zavyl, zacal sam sebe dusit kapesnikem a utekl ze zpovednice do sakristie.Ani mi nedal rozhreseni, tak jsem sel za nim se zeptat, kolik to dela „Zdravasu“ a „Otcenasu“. Doubrava mel otevrenou flasku mesniho vina, byl celej rudej a tekly mu slzy.
    „Nic WWW, je ti odpusteno“ ale pamatuj, je to zpovedni tajemstvi, nesmis o tom s nikym mluvit!! Ani se soudruhem vedoucim. A rekni tatinkovi, ze vecer zajdu na sklenicku.Jeste kdyz jsem usinal, tak jsem slysel, jak se v obyvaku chechtali. Nevedel jsem cemu, ale usinalo se mi tenkrate dobre, nemusel jsem byt tak pripraven, vzhuru byl tatinek s panem fararem Doubravou a ja vedel, ze na ne je spoleh !

    1. ťuk klep buch prásk
      náš milé WWW je tu v celé své kráse, junák udatný zvítězil nad drakem Outú

    2. ..normálně brečím od smíchu! Gotwaldovi koukal hřebík mezi očima … to je tak Nádherný!!!

    3. Ty jsi prostě hvězda, milý dvojitý trojitý. Ale pionýr jsi byl tedy řádný! Všechna čest! 😀

    4. WWW vítej!!! Jako obvykle jsi problém dokonale rozsekl!!! Jak já se těším na každé tvé povídání. Vůbec se nedivím, že pan faráž Doubrava si musel otevřít flašku mešního. Vždyť jak by jinak mohl udržet to zpovědní tajemství? Zápotocký propíchnutý za bimbáska, no to snad bylo na trest smrti!!! Nechechtal se jen pan farář a tvůj tatínek, ale i já, a to nahlas na celé kolo.

        1. doufám, že je to návrat dlouhodobý, a ne jen přechodná radost nad novým připojením …

    5. Teď už chápu jednoho svého známého – kněze, který vždy tvrdil, že v kostele může být někdy pořádná sranda. 😀
      A dobře mi tak, že nedbám zkušeností – jak se likviduje kafe v klávesnici? Blbě! 😉

      1. No – P. Arnošt Hrabal, legendární buchlovický duchovní a grafik (všechny jsem znal), mi říkal: On by se člověk někdy opřel o ten klandr a řekl něco pěkného k zasmání, ale když vidím dole ty řady těch nehnutých pohledů těch svíčkových bab… a pak eště začnou falešně a nahlas výt… co vy víte. – A můj spolužák Monsignore se někdy celým obřadem prousmívá…

    6. Ahojky WWW, protože nemáš rád smajlíky, tak místo toho dávám za Tvůj příspěvek známku I. a pět veverek.

    7. Jé, WWW, ty jsi taky byl dítko, co to dospělejm moc neusnadňuje!
      Tak vítej a buď zdráv a vesel! My budeme s tebou…

  17. Tak konečně tu jsem, vidím, že povídání ve většině z vás vzbudilo vzpomínky a málokoho se toto téma vůbec netýká. Když jsem včera viděla na diskuzi Baty a její vzpomínky na pionýrské období podnícené svačinou, říkala jsem si, že to je snad telepatie. Jako by věděla, nebo jí něco mezi nebem a hvězdami řeklo, co jsem poslala Dede.
    Nezažila jsem 50. léta, o těch vím pouze z vyprávění, tak záleželo na tom, kdo mi co podal, tedy až do doby, kdy bylo konečně dost informací o skutečném stavu věci. Jek to prožívali tehdejší pionýři – asi to bylo různé, ostatně jako vždy. Holt někdo (třeba Kobyla) toto období prožívala veskrze pozitivně, mnoho ostatních ne. Když mám informace pouze od Kobyly, protože naši byli v tomt směru na slovo skoupí (až po roce 1989 z nich začalo lézt, že procesy přenášené v rádiu zněly divně, že si to těžko vysvětlovali), tak je holt těžké si udělat obrázek o pravém stavu věci. Proto jsem ráda, za veškeré příspěvky z té doby a na druhou stranu se nedivím Fallově, že nechce vzpomínat.
    Já jsem naschvál napsala, že jsem se do pionýra dostala v první polovině 70. let (1972). Mnohem později mi došlo, že v té době většina normálních vedoucích byla vyházena, že zůstali ti obzvlášť prověření, alespoň tam, kde jsem byla já. Holt jsem v tomto směru měla smůlu. To abych nepaušalizovala, jistě i v té době se našli rozumní lidí se zájmem o děti. Myslím, že v pozdější době se to asi uvolňovalo, že se do pionýra dostalo více normálních lidí, kteří měli zájem o děti a ne o ideologii. Ono už v 80. letech to jistě vypadalo jinak a bylo do značné míry vzdálené od doby jen pár let před tím. Normálnímu člověku se buzerace vojenského typu zajídá a tak se jistě uvolňoval prostor pro skryté skautské aktivity a pro normální práci s dětmi. Jsem ráda za každého z vás, kdo měl v té době v podobných organizacích pozitivní zážitky. Přiznám se, jsem strašně zvědavá, co ještě napíšete, je vidět, že to bylo opravdu hodně různé.

  18. koho by zajímalo, jak to chodilo ve slavných dobách soudružky Kobyly-zakladatelky,když vlčata a světlušky spadli automaticky do Pionýra mezi ty nadšené mladé budovatele a jejich soudružky vedoucí z výroby, mrkněte do včerejší diskuse na starém zvířetníku pod vlákno „nedojedené svačiny“. Padesátý rok a ty čtyři po něm u děcek ze světa dospělých jak v zrcadélku odražené. Plápolavé nadšení Kobyl, zítra se bude tančit všude, a pod tím procesy, fízlování, tresty, lidová spravedlnost kolektivní, velkovýrobna dětských traumat. Fuj. :-[

    1. Baty, když jsem to včera četla, říkala jsem si, že to snad byla telepatie. V každém případě je pro mě každý tvůj postřeh nesmírně zajímavý. Já v té době ještě dřímala na houbách a tak přímo k tomu nemohu nic říci – když pominu soudružku Kobylu.

      1. A přitom si pořád strkat do předpubertální kebule „nic nikomu neříkat“, neříkat, že teta Zdena k nám najednou nechodí, protože ji odvezli, aby se polepšila a neříkala už vtipy na prezidenta Gottwalda ( z basy se vrátila za dva roky), že sestřenice ´Atina nepojede za manželem do Iránu na vyslanectví, protože on je už tady, akorát není doma (z basy se vrátil za tři roky do výroby, absolvent ekonomie v Lausanne), že Zuzančin tatínek ji. A nesmíš říka,m neutekl, jen pracuje moc daleko a oni tam za ním jednou za rok jezdí podívat (z Jáchymova se vrátil za osm let domů umřít na rakovinu). A nesmíš říkat, že vyměňujem byt za větší, máme všechno povolené, ale co kdyby na to někdo skočil…
        Ale WWW, připomenuls mi, že v třiapadesátém jsme dělaly závěrečné zkoušky ve třetí měšťance – první oběti školské reformy Dědy Pobědy Nejedlého (čtvrtá měšťanka přes prázdniny, pak do devítky na jedenáctiletce, měsíc před sedmnáctinama maturita!) No, a protože náboženství bylo tehdy ještě poslední týden povinné a měly jsme fajn profesora, a na zkoušku se muselo v pionýrském, tak v boční kapli královopolského kostela v sedm ráno na mši za zdar zkoušky nás sedělo patnáct krojovaných pionýrek. V osm nula nula seděly ty pionýrky pěkně vzorně v ideově vyzdobené třídě. Doba děsná, ale plná neuvěřitelných absurdit, do šestapadesátého ve škole vojna jak řemen a v témže roce v červnu nás na fakultu přijali jeden buržoazní živel vedle druhého jenom podle prospěchu, protože nevěděli, co bude. To bylo v červnu. Už v říjnu po Maďarsku nám soudruh Šabata na semináři natvrdo vysvětlil, že srandy je konec, a na konci školního roku vyhodili před státnicema devět kluků z páťáku jak podvratné živly. Ale prasklinky se objevovaly, nikdo se ovšem nesměl divit naší skepsi, která v nás pořád někde hlodala. V osmašedesátém jsem ten slavný prvomájový průvod v Brně nadšeně pozorovala s postarším maďarským hostujícím profesorem, co jsem ho měla na starosti. Tak se na mě krásně koukal, měl moc smutný černý oči a říkal „holka, raduj se, ať aspo%n na chvilku víš, co to je, to uteče strašně rychle a pak bude už jenom zle.“ A bylo.

        1. Baty, toto je skutečná síla. Díky za toto vyprávění. V roce 1968 ty prvomájové průvody musely být nadšené asi všude po republice, já to pochopila až dodatečně, ale ten rozdíl mezi tím prvním a druhým průvodem (v roce 1969 jsem nikde nebyla) byl naprosto propastný. Naprosté nadšení při prvním, hluboké ticho při druhém (jen ta jedna jásající skupina pionýrů).

        2. Baty….
          Tohle jsem už naštěstí nezažila… Ale v ´68 už jsem byla dost velká, abych vnímala to nadšení, ty naděje, tu víru, že bude líp. Možná tehdy jsem získala nějak méně pozitivní vztah k radostnejm očekáváním.

  19. Tak pionýr jsem teda byl. Jiskra ne a neptejte se mě, jak jsme to dokázal. Nevím. Pionýr byl (díky povinné praxi studentek pajdáku každý rok jiný a vždycky nic moc. Jeden rok jsme prolajdal tak, že v pionýru jsem hlásil, že jsem v modeláři a tam jsem zase tvrdil, že jsem v pionýru. Vydrželo to jen jediný rok. Na gymplu pak povinný přechod k SSM. Celkem nuda, schůze se stíhaly o přestávkách, sem tam se zašlo do kina nebo na nějaký koncert a byla akce. Na výšce jsme měl průšvih (chyběly mi nějaké známky, tak jsme vypral průkaz a tvrdil, že byly všechny. No, dostal jsem svazácký trest – měl jsem uspořádat nějakou akci. Tož jsem koupil lístky na Elán, šlo se na koncert a bylo vymalováno. Horší to bylo ve třeťáku, když mě u piva lanařil jeden klučina do strany. Tak jsem u u piva řekl, že chci zůstat slušný člověk a on mě bonzl. Naštěstí jsme se dostal na kobereček k prorektorovi, což byl nesmírně slušný a férový člověk. V podstatě mi vysvětlil, že lidi se dělí na slušné a svině a je třeba dávat pozor, co komu říkám (což jsem samozřejmě věděl). A jestli jsem to pochopil. Odvětil jsem, že ano, tak se ještě zeptal, jestli jsem se z tohoto rozhovoru poučil a po mém přikývnutí to zapsal. Tak jsme byl poučen a členství už mi nikdo nikdy nenabízel.

  20. Tak já si taky zkusím napsat na nový zvířetník.
    Jsem celkem mládě, ale podle toho co psala, starší než LA.
    Chodila jsem do Jisker a ty podle mne byly ve třídě. Nepamatuji si, kdo je vedl. No a už v druhé třídě z nás nadělali pionýry. Byl k tomu nějaký organizační důvod, proč tak brzo. A pak to bylo všelijaké. Nějaký rok jsem chodila do Mladého zdravotníka, nějaký do Pionýra, nebo nikam (teda někam jo, ale s Pionýrem to nesouviselo). Zato jsem každý rok jezdila na Pionýrský tábor, který jsem upřímně nenáviděla (dítě neoblíbené v kolektivu), ale v zásadě nebyl tak špatný. Hrála se celotáborová hra a bylo spousta soutěží. Hlavní vedoucí dřív vedla Skauty, jestli jsme to správně pochopila. Na táboře byly zelené košile na nástup a šátky jen na nějaké speciální nástupy. Modrou košili jsem měla kvůli hlídání pomníčků a nějakým oficiálním akcím v průběhu roku. Pak jsme dostali nějakou uvědomělou skupinovou vedoucí a dokonce jsem se ocitla i na nějaké schůzi, kde se hlasovalo, ale za celé ty roky jen jednou. No a celou dobu jsem svému bratrovi záviděla jeho klučičí oddíl. On to totiž nebyl Pionýr, ale maskovaný Skaut. Jenže se maskovali špatně, tak si je přehazoval Pionýr a TOM jako horkou bramboru a nikdo je nechtěl. Dneska je to opět oddíl skautský, ale nějak měli problémy se střediskem, pod které patřili a založili si s podobnými „nepřizpůsobivými“ středisko vlastní. Co tak znám skautské oddíly, tak se mi ten bratrův pořád líbí nejvíc. Až Rysík vyroste, budu mít problém, kam ho poslat, neb mám podle bratra na tohle nastavenou laťku hodně vysoko.
    Jinak máma do Pionýra nechodila, tatínek ano, ale to je jiná a docela dlouhá historie.

    1. Karakale, on ten útěk k TOMíkům byl docela častý manévr členů podruhé rozpuštěného Junáka. Někde to vyšlo (u nás skvěle), někde prostě ne, a zase za vším byli lidi, více či méně rozumní, odvážní nebo naopak předpo…jatí 🙂

    2. Karakal, ještě existuje Tábornická unie, tam chodil synek. Ale jde o vedoucí, určitě.
      Jim se tam sešla dost neuvěřitelná banda, vrcholem podle mne byl jeden, kterej byl někdy v tý době odvedenej na vojnu. Byl u paragánů a nějak si to zařídil, že s kamarádama udělali přepad tábora (v noci skákali z vrtulníku v plný parádě se světlicema 😛 (Y) (I)
      Půlku osazenstva málem kleplo, druhá půlka se počurala strachy (*) 😀 . S nadšením na to vzpomínají dodnes.

  21. Všechno je to jen a jen o lidech. Sebelepší idea skončí špatně, když ji dostane do ruky blbec a zejména, když je to pilný blbec! Bohužel neexistuje způsob, jak pilné blbce účinně zneškodnit.

    1. Terra má pravdu, a sestup častěji z tvých hor a zavítej sem mezi nás. Jistě nám máš hodně co říci.

      1. Mám, Ale většina z toho by se vám asi nelíbila. A pomalu už mne to taky, když vidím, co se v této zemi děje, tak nějak přestává bavit. Ano, vím že boj proti blbosti se vést musí, i když se nedá vyhrát, jenže poslední dobou to vypadá na ztracenou bitvu. Jde o to, že za posledních dvacet let tady bylo zničeno to málo, co po bolševikovi zůstalo jako dobré, (bylo toho sice opravdu málo, ale při troše dobré vůle by se to najít dalo) a nahrazeno beznadějí, opovrhováním vším, co je morální, slušné a etické, a naprostým diletanstvím! žádný politik, bez ohledu na stranické zaměření, by si nikdy neměl dovolit, říci to, na přelomu roku řekl skorosoudruh klaus a sice že budoucnost je scifi a není nutno o ní přemýšlet. A když jsem z pořadu Máte slovo zjistil, jak ,,kvalitně“ je pravice připravena na řešení otázek, souvisejících s důchody a problémy seniorů a handicapovaných obecně, je mi naprosto jasné, že tato země klesá do mnohem většího morálního a etického bahna, než bylo těch 40 let socialismu. Nemusíte se mnou souhlasit, stačí, když se nad tím, co jsem teď napsal, zamyslíte. Statisticky a zdravotně vzato, mi zbývá max. 12 – 15 let života, takže to, co se tu bude už brzy dít, se mne moc netýká. Ale jde o naše děti a vnuky! Pokud se ODS podaří prosadit hověziny, které vymýšlí, stane se pro ně život peklem. Omlouvám se všem, kterým jsem tímto příspěvkem zkazil náladu, ale realita taková opravdu je.

        1. Jestli ono by to Krakonosi nechtelo si uvedomit o cem to ten odporny Klaus mluvil. Pokouset se ted resit problemy jake bude mit lidstvo za padesat let je ptakovina. A pokouset se hadat jaky v te dobe bude svet je skutecne prace jen pro spisovatele sci-fi. Kdyz jich bude psat dost, tak se mozna i nektery obcas v necem trefi.
          A statisticky i jakkoli jinak jsou hoveziny prosazovane KSCSSD podstatne nebezpecnejsi. Ac to na prvni pohled tak mozna nevypada, i pro ty seniory a handikepovane.

          1. Pokud máme být na budoucnost připraveni, musíme na ni myslet už teď. Pokud je jisté, že za třicet let nám dojde uhlí pro tepelné elektrárny, je nejvyšší čas, začít s jejich přestavbou na jaderné! A takhle je to se vším. A to, co chce levice, totiž zajištění důstojného stáří pro nás všechny je, podle tebe, hovězina? Hovězina je, chtít začít na lidech s minimální mzdou, aby si spořili na důchod! Z čeho, prosímtě? Zadlužení českých domácností je vyšší, než schodek státního rozpočtu. Kdybys vydal zákon, že od 1. 1. 2011 si bude každý spořit na důchod sám, musel bys: 1/ zajistit všem práci, placenou tak aby z čisté výplaty bylo možno odložit adekvátní sumu na patřičný fond, což by znamenalo, mimo jiné, zvýšení minimální zákonné mzdy alespoň na dvojnásobek. 2/ musel bys zajistit vyplácení důchodů stávajícím důchodcům, čili buď nechat doběhnout stávající systém do doby, než všichni vymřou, nebo mít na to ve státním rozpočtu peníze (kde bys je chtěl vzít?), čili ponechat současné odvody na sociální pojištění v platnosti a ještě lidi nějak donutit, aby si spořili! 3/Musel bys nějak zajistit, aby důchodové fondy byly absolutně imunní proti rozkradení, vytunelování a znehodnocení vkladů (jak to chceš konkrétně udělat?) 4/ jak bys asi financoval od narození handicapované a ty, co zůstali na vozíku po úrazu a nejsou schopni se ani postarat sami o sebe? Průběžný systém má jednu velkou výhodu a sice tu, že ho nelze vytunelovat, ani rozkrást, co se každý měsíc vybere, dá se hned důchodcům, u nás je to navíc o tom, že 20 – 30% z peněz, vybraných na sociální pojištění zmizí neznámo kam (je rozkradeno!) Celá Evropa, kromě Slovenska, se po negativních zkušenostech s privátním důchodovým pojištěním k průběžnému systému kajícně vrátila a Slováci to udělají velmi brzy také, protože mají velké problémy se státním rozpočtem. Ve Švédsku opřeli důchody o statistický výpočet průměrné mzdy, s tím že tzv. zásluhovost zohledňují odečtením, nebo přičtením 0-8% od průměru, tím se důchodová agenda velmi zjednodušila, propustili úředníci a ušetřily peníze. Progresivním zdaněním se pak dosáhlo toho, že stát bude na důchody vždy mít. Připadá mi to mnohem lepší a spolehlivější, než to, co se tu modří dbílkové, naštěstí marně, pokoušejí prosadit.

            1. Za tricet let uz nam melo dojit uhli nekdy pred padesati roky.

              A v tom Svedsku na to stat za chvili nebude mit. Ti co vydelavali (z)mizi a ti co pozaduji podpory se (na)mnozi. Vysledek bude ten, ze jeste parkrat zvysis progresi, tim donutis dalsich par desitek tisic lidi k odchodu a par set tisic k tomu aby se na jakoukoli snahu vykaslali a pak se ti to vsechno krasne zhrouti. A budou si vsichni rovni. V chudobe.
              Socialismus nefunguje. Socialismus neprispiva k rovnomerne distribuci bohatstvi, ale k rovnomerne distribuci chudoby.

              1. Ve Švédsku to, čemu ty říkáš socialismus a co nemá se socialismem vůbec nic společného, fungovalo už v dobách naší slavné první republiky a bude fungovat, podle solidních analýz, bez problémů ještě dalších šedesát let bez nutnosti zadlužovat stát a bez toho, že by bylo nutno systém nějak ,, vylepšovat“. Jenže pohled obyvatel Švédska na morální a etické principy se od toho tvého a tobě podobných diametrálně liší. Naštěstí jsou volební preference nastaveny tak, že po volbách stihne modré deformy přesně takový osud, jaký si zaslouží.

  22. Apino a ostatní…díky za vaše vyprávění, protože mi díky němu znova dochází, jakou jsme (nutno říci, že v rodinné shodě) předvedli za bolševika „kličkovanou“. Nikdy mě do Pionýra nedostali – napřed jsem to maskoval činností v Hlídce ochránců přírody časopisu ABC, a protože to byl časopis oficiální, i jeho čtenářské kluby se těšily jisté toleranci. Dělali jsme docela dost „přírodovědné a turistické“ osvětové činnosti pro sebe i pro spolužáky a mám podezření, že nás „soudružka skupinová“ vykazovala jako činnost a tvářila se, že o našem nečlenství nic neví. Asi jsem jim tak vypadl z evidence, ale nebyl jsem ani v SSM a nikomu to nepřišlo divné – vrchol všeho nastal na VŠ, kde jsem kamarádovi (svazák a předseda kolejní rady, ale jinak prima kluk a já to tak nebral, když šlo o věc), pomáhal s ubytováváním kolegů, na které vinou nějakých zmatků „nevyšla“ kolej. Chtěli nás za to odměnit a pochválit před nastoupenou jednotkou, a teprve pak prasklo, že já nejsem „jejich“. Na ty funkcionáře byl tehdy skvělý pohled. No, a pak přešlo pár let… kdeže loňské svazy jsou… 🙂

    1. Tak to je nás víc, které do Pionýra nedostali. Taťka, ač se díky svým odborným schopnostem vypracoval až do vedení tehdejšího ČKD, s komunisty silně nekamarádil a měl dost trefný názor na celou jejich ideologii. Taky si s nimi užil svoje… Ačkoli naši přede mnou byli samozřejmě opatrní aspoň do doby, než jsem nabrala aspoň trochu rozumu, nějak podvědomě jsem tušila, že komunisti jsou ti, kvůli kterým je táta často utrápený, ti, kteří mi nedovolí jet za mojí zlatou tetou do Německa, ti, kteří zakazují mé sestřenici, žijící ve Francii zakazují k nám přijet atd. A naprosto jistě jsem věděla, že s těmito lidmi nechci mít nic společného, takže jsem k hrůze paní učitelky odmítla Jiskřičky i Pionýra. Naši mě samozřejmě nenutili a pedagogický sbor naší školy byl na tehdejší dobu netypicky tolerantní. Možná i proto, že jsem si jako náhradní řešení vybrala zdravotnický kroužek, se kterým jsme jezdili i na soutěže Červeného kříže a děsně nás to tam bavilo. Když mě pak na gymplu kamarádka začala lanařit do SSM, přestala být mojí kamarádkou a pak už mi dali všichni pokoj 😀

      1. Další potvrzení, že ty různé „kroužky“ mohly při jisté dávce štěstí fungovat. My jsme právě coby „mladí přírodovědci“ 😀 dělali docela pohledné nástěnky, výstavky a různé ukázky všeho možného (odlévání stop, otisky listů, kurs určování podle klíče…). A protože mě vzhledem k „ostře řezanému profilu“ celé naší rodiny vzali na VŠ až na druhý pokus (zřejmě se jim přece jen nechtělo vyhodit kluka, který měl druhé nejlepší výsledky z toho mraku přihlášených), nějaké členství v SSM už nikdo nesledoval, a taky – začínala léta osmdesátá…

  23. Mě to v podstatě minulo. Jen v první třídě nás skoro všechny nadelegovali do jiskřiček. Schůzky byly ve třídě a silně se podobaly klasickému vyučování. Sice byly méně formální a trochu jiná témata, ale stejně. Chodila jsem tak rok a kousek a pak byl obnoven skaut. Nejdřív jsem chodila do smíšeného oddílu a tam byla opravdu legrace – sobotní výlety, hry, učení se všelijakých dovednosti apod. Jednou jsem byla i na táboře (to první léto nebyl, min. pro vlčata a světlušky). Bylo tam hezky a těch borůvek. Po prázdninách byla reorganizace oddílu, zrušili holky a nás šoupli do dívčího oddílu. Tam už taková parta nebyla, občas dokonce i otevřené konflitky (hlavně mezi staršími), nějaké učení se přírody také nic moc. U některých vedoucích (rádkyně je pro ně nevhodné slovo) to vypadalo, jako by jen potřebovaly čárku. Prostě to tam bylo takové průmyslové. :-S Navíc pokaždé, když jsme někam jely na několik dní (= žádná svačina z domova), měla jsem průjem. Normálně jsem na ně netrpěla, jakékoli jiné výlety i tábory se obešly bez těchto komplikací, ale tam pokaždé. Po roce jsem raději odešla.
    Pak jsem byla dlouhá léta v sokole, žádná specializace, prostě jen 2x týdně 2 hodiny cvičení. Potom asi tak v 12 letech jsem toho musela nechat kvůli problémům se zády a klouby.

  24. Já měla štěstí na aktivní a výtečné vedoucí, takže pionýr byl báječný! Na střední škole stál SSM za starou bačkoru, chtěla jsem vystoupit, ale jelikož jsem přemýšlela o vysoké, nebylo to strategické a dalo se to vydržet. A pak jsem se nechala ukecat do organizace, kde předsedoval můj pozdější manžel. A zase jsem se vrátila do pionýra – parta bezvadných lidí, pořád jsme něco vymýšleli pro pionýry, pro školkáče, hodně jsme chodili do přírody (čistili řeky, turistické stezky – vzpomínáte na akce Brontosaurus?) a taky jsme dělali brigády pro firmu – ve volném čase jsme natírali ploty a uklízeli, oni nám za to půjčili na naše výlety auta, takže jsme si platili jen benzín, pořádali jsme dožínky, Silvestry, zábavy, … Prostě to bylo báječné. Byli jsme nejlepší organizace na okrese a jednou jsme měli skoro průšvih, když na politické školení zavítala nečekaně nadřízená návštěva. Samozřejmě se u nás žádná školení nikdy nekonala (ale všichni měli stoprocentní účast 🙂 , akorát o marxismu jsme věděli tak kulový) a my jsme zrovna natírali plot. Po výstražném telefonátu od spřízněné duše šla nejšikovnější svazačka zdržovat, my všichni ostatní se svlékli z montérek a mazali „zasedat“. Pro tento případ byly připraveny malé taháky, které jsme si rychle rozdali, a pak už jen četli text. Předseda nás pochválil za hojnou účast a za aktivitu a ukončil školení. Kontrolor poslouchal za dveřmi a byl moc spokojený s tím, co slyšel a všude nás pak chválil. O těchhle podvůdkách věděl předseda komunistů ve firmě a nelíbilo se mu to, ale můj chlap ho dokázal udržet na uzdě. Později chlap skončil (měl přes třicet) a nový přeseda nedokázal s komunistama vyjít, tak jsme jen z povzdálí sledovali, jak organizace upadá a vzpomínali na časy, kdy se k nám mladí i z jiných firem sami hrnuli, protože věděli, že to bude stát za to.
    Dávno již tomu a svému humanitnímu vzdělání asi vděčím za to, že mě nikdo nenutil ke vstupu do strany (sháněly se především dělnické kádry), takže jsem se členství úspěšně vyhnula.

  25. Apino, díky. Je to krásně napsaný a vůbec nevadí, že dlouhý. A je zajímavý pozorovat, jak kdo na tu dobu vzpomíná, resp. jaký konkrétní zážitky si připamatuje.
    Pro mne byl pionýr něco hodně bezvýznamnýho… Jo, nějak jsem se tam octla (myslím, že celá třída najednou), scházet jsme se prakticky nescházeli, vlastně nevím proč. Nejspíš vedoucí taky jen potřebovala tu čárku. Občas nás hnali k pomnníčkům (kupodivu mi přijde, že to organizovala škola, no, když uvážím, že pionár prakticky nefungoval, tak možná jo). Mně ne, protože jsem na tom byla stejně jako ty a podruhý už nikdo o tu ostudu nestál. A to bylo všecko.
    Na gymplu nás nahlásili do SSM. A zase, čárky se načárkovaly, konec. A totéž v práci, ale tam jsem se iniciativně pasovala do role kulturní referentky, protože jsem si všimla, že by to soudruzi rádi dotovali, když bude ČINNOST. No, povedlo se mi obrazit myslím všechno, co tehdy v Praze bylo k vidění.
    Takže nemůžu říct, že by mi někdo nějak příliš ubližoval. Ale stejně závidím těm, kteří to měli jako hezký období…

    1. Milá zano, jsem na tom podobně. Na základce se mohlo jako do pionýra chodit do pěveckého sboru, který vedl naprosto skvělý učitel – takže jsem se radostně prozpívala základkou a úlitbou za klid byla pěvecká vystoupení na všelijakých „dobrovolně-povinných“ soutěžích (taky Puškinův památník – a milá Vave, i já jsem se s dopisem Nataši Oněginu dostala až k matuře:)) a jednou jsme museli zpívat na nějakém sjezdu KSČ (patnáctém??? Fakt nevím). Na střední to potom byla nekonečná nuda, nedělo se nic, všichni to věděli a všichni nad tím zavírali oči. Ignorovali to studenti i většina profesorů. Ale co vím, tak Martin si na škole zažil skvělé ssm, sami studenti si organizovali brigády (nejlépe z Košic až do Prahy, ale pomáhali i archeologům na jižním Slovensku a podobně) a zažili si neskutečnou psinu (měli navíc skvělou třídní). Takže si myslím, že minimálně v těch osmdesátých letech už to bylo takové, jaké si to lidi udělali. Většinou nuda a předstírání činnosti, někde opruz a buzerace, jinde i zábava. Jsem strašně ráda, že moje děti to už nemusely zažít a bylo na nich, jak se kam zapojí, jak se budou bavit nebo otravovat.

      1. No jo, dyť já taky byla na Puškonově památníku 😛 . Ale mě do něj natlačila kamarádka, která byla recitováním profláklá (chtěla na DAMU), ale jaksi samotný „reprezentovat“ se jí nechtělo.

        1. Jejda – tak na ten mě nikdy nedostali, taky chlap a recitace…a že se Naděžda Petrovna snažila 😀 Jo jo, měli jsme na ruštinu rodilou mluvčí, a myslím, že jen díky jejímu přístupu řada mých spolužáků pochopila, že ruština nejsou jen častušky a Děd Maróz.

          1. A tady je názorně vidět, jak přijde na kus. I já měla rodilou mluvčí, nic moc jsem se nenaučila a získala dojem, že hlavním poznávacím znakem tohoto národa je arogantní blbost.

  26. Já sama pionýrem taky prošla, nejdřív jsme měli strašně nadšenou vedoucí – a doma pak ty sprchy, když mi opatrně vyprávěli, co a jak. Potom přišla jako vedoucí holka o málo starší, než my, celkem to šlo (od ní umím první origami) a měla ráda básničky, já i pár ostatních taky a tak jsme naši vlažnou účast maskovali výhrami na recitačních soutěžích. Moje dcera přežívala pionýr docela dobře, vedla je tělocvikářka a tak se dost vyblbli a prolítali venku. U syna to bylo ze začátku zlé, ty mrňata chtěl komandovat jakýsi echt soudruh (na štěstí měl mezi schůzemi málo času a já se honem honem radši přihlásila, že je povedu. No, náš oddíl prakticky kromě nejstrašnějšího počasí nikdo ve třídě nenašel. Sháněla jsem všecky možné hry, co se dají hrát venku, pionýři stavěli stany,odlívali stopy, učili se rozdělat oheň jednou sirkou (a bezúspěšně třením), vymetli jsme kdejaké muzeum a tak podobně. Jen jsme se snažili mít krááásnou nástěnku a to na štěstí stačilo. Jen na ten první máj jsme museli jít, to se nedalo nic dělat.

  27. Milá Apinko, díky za tuhle vzpomínku – jsou to věci, na které by se nemělo zapomínat.
    Já jsem byla nejdřív Světluška, a pak hned Jiskřička a pak nějak automaticky pionýrka. Do páté třídy byl v pionýru chaos, a od šesté nás měl náš třídní – ten, na kterého jsem vzpomínala v růžové pomstě. Takže hrůza.
    Ovšem dostala jsem se už v šesté třídě jako kronikářka (vždycky všude jsem byla kronikářka a nástěnkářka) do skupinové rady, hlavní vedoucí přes pionýry byl pan K., a rozhodně to pionýr nebyl. Jezdili jsme s ním na různá soustředění, kde jsme lezli po skalách a dělali takové tu turisticko-skautské činnosti a vyvrcholením byl historicky první vodácký pionýrský tábor na Berounce, na gumových kačenách, kterým jsem ukončila svou kariéru pionýrky i základní žačky.
    Díky té skupinové radě jsem naštěstí do třídního pionýra moc nechodila, stejně se stále sedělo ve třídě. Jen když se nacvičoval Puškinův památník, recitovala jsem uprostřed zpívající skupiny Pismo Taťjany k Oněginu, díky němuž jsem o drahnou řádku let později odmaturovala.
    Ve skupinové radě moc pionýrských schůzek nebylo, jen ty báječné výlety, ehmmm, oficiálně soustředění a školení. Do skupinové kroniky jsem malovávala a lepila obrázky a bájila příběhy o naší činnosti, a tak jsme bývali nejlépe hodnocenou pionýrskou skupinou na okrese. 😛
    Co se týče šátku, někdy v šesté třídě jsem si vyměnila při jedné ze svých dvou zahraničních cest 5 km za naše hranice s německou pionýrkou červený šátek za modrý, a od té doby jsem červený na krku neměla, na znamení družby s NDR a zejména proto, že prostě nebyl červený.
    Pokud vím, záhy po mém odchodu z pionýra byl pan K. odejit, protože se přišlo na to, že to nebyl pionýr. Konal už se jen jeden vodácký tábor a pak všechno sešedlo a zmarnělo. Mmch., nějakou prapodivnou cestou se Vodácká kronika z těch dvou jediných ročníků dostala po letech do mých rukou a mám ji dodnes.
    Přeju všem krásný den! (L)

    1. Chichi, já na pionýrský tábory jezdila koncem osmdesátejch let. Synek byl mrňavej a my neměli, kam se s ním v létě vrtnout.
      Tak jsem tam první rok uklízela (byl to velikej tábor na sto dětí), pak už vedoucovala. To už ovšem byla jiná doba a z pionýrování zbyl jen ten název. Odsud pramení můj vztah k Sázavě (tábor byl v Českém Šternberku). Tu koženou placku s vyraženou šternberskou hvězdou ještě mám.

    2. Milá Vave,
      já jsem opravdu ráda za každého, kdo neprožil podobnou pakárnu jako já. Možná to bylo umocněno tím, že mi ta drezůra naprosto neseděla, někdo jiný to snášel třeba trochu jinak. Vždy to ale bylo o vedoucích, na které nebohé dítko narazilo. Někdy mělo kliku, jako ty na vedoucího K., někdy ne. V každém případě čas prožitý užitečně byl vždy přínosem, v mém případě to byla ztráta času. Snad jen, že jsem velmi brzy pochopila, že toto opravdu nee. No, já už později byla ve stavu tak naprostého negativismu, že mě ani na ten Puškinův památník nedostali. Přímo jsem to říci nemohla, ale bylo to jednoduché, oddrnčet básničku jako kolovrátek… a je mi líto, jinak mi to nejde, vy chcete cítění, já vás nechápu, nevím, co po mě chcete, ale jestli chcete, abych takto reprezentovala, poslužte si…. neposloužili si. Nepochopili, že jsem to udělala naschvál. 😀 Prostě zabejčilá proti všemu, někdy možná k vlastní škodě.

  28. To já si na pionýra nemůžu vůbec stěžovat, bylo to tam úžasné. Jediné, co jsme kdy udělali a co se k pionýru vztahovalo, byl pionýrský slib a jednou jsme stáli v květnu u pomníku padlých vojáků. jinak náš pionýr se odbýval v duchu Foglarových knížek, měli jsme oddíl Brontosauři, náš vedoucí, starý tramp, pro nás sehnal maringotku, která byla naší klubovnou a byla zaparkovaná v rohu školního hřiště. Jezdil s námi na výlety do přírody, na puťáky, pod stan a škola měla svůj vlastní tábor a tam jsme jezdili moc rádi – všichni jsme tam všechny znali, byli to spolužáci ze školy, takže to bylo moc super. Každý tábor se nesl v duchu např. olympijských her, lovců mamutů atd. Opravdu jsme měli štěstí a do „pionýra“ jsme chodili rádi, protože to byla zábava, něco nového jsme se vždy o přírodě a zvířatech, hráli jsme hry a tak vůbec. Nikdo do nás necpal žádné ideologické nesmysly, takže jsme nechápala, když si někdo na pionýra stěžoval. Postupem času jsem pochopila, že jsme měli velkou kliku jak v osazenstvu vedení školy, tak pionýrské organizace na škole. Byl to spíš skaut než pionýr.

    1. To je přesně ono, záleželo na vedoucím.
      My byli v pionýru a posléze v SSM všichni, prostě jsme to dostali befelem. A strašně jsme záviděli vedlejší třídě, která měla skvělé vedoucí a věčně lozili po lese, chodili na výlety, měli klubovnu,…. Prostě bavili se. A my byli věčně ve třídě a nudili se. A nechodili jsme tam a dostávali spucuňk, že jsme tam nechodili. Naštěstí to nebyl ani žádný „VUML“. Ani prvomájové průvody na malém městě nebyly až takový vopruz. Sice jsme to měli povinné, ale na seřadišti se nečekalo moc dlouho, cestou z průvodu, jsme se zastavovali v mlíčáku na zmrzlinu (jediný krám, co byl otevřený) a už před polednem jsme byli doma a mohli jít někam lítat.
      Takže pro mne „pionýr“ není žádná vzpomínka, ani dobrá, ani špatná. Prostě NIC. A zaplať pámbu za to.

    2. Měla jsi kliku, ale velmi ti ji přeji. Alespoň jsi prožila tento čas rozumným způsobem.

  29. A ještě – jednu dobu byla u mě schizofrenie – v úterý do náboženství a ve čtvrtek do pionýru. No – skončila poměrně brzy – do náboženství jsem ztratila sešit s razítky za každodenní modlení a aby na mě pan falář nedštil síru pekelnou (a že to uměl – já se ho stráááášně bála), tak jsem tam přestala chodit – jenom jsem se pak rok nehrála u kostela, aby mě nenačapal a při nedělní bohoslužbě jsem stála až úplně v poslední u lavic (děcka stála vpředu, aby na ně bylo vidět) a klekala mezi prvníma a vstávala mezi posledníma.

    1. Ygo, já ty tvoje vzpomínky prostě miluju :)) Měla bys to začít sepisovat, jednou se u toho budou řehnit i tvoje vnoučata (a my si předtím taky přijdeme na své:))

        1. Se stavím do řady souhlasících, shora dolů pokyvujících hlavou. Piš, piš!, barde YGO, sic ťa zahlušíme kolektívně! 😛 (Y) (L)

        1. Jo – vy jste na mě tak hodní. Tak já to s tím farářem dopovím. Samozřejmě, že mě nakonec čapl – zapoměla jsem, že je u našeho pohřeb a kutala jsem si v písku domečky pro čmeláky, když šel kolem spolu s kostelníkem (nosil kříž a byl věčně ožralý) a ministrantem. A hned na mě – ale tenkrát jsem měla víc štěstí než rozumu – zrovna jsem měla zlomenou ruku v sadře – tak se jeho křesťanské srdce nade mnou ustrnulo, protože už mu děcka řekla, že ji mám zabetonovanou třetí měsíc – zlomila jsem si tu samou druhý den po sundání první sádry a téměř vlídně mi řekl, že doufá, že se dostavím do náboženství po prázdninách. No – měl mě vidět, pozbyla jsem k němu důvěry a ani taťka mě nedonutil „důrazným nápravným prostředkem“ ji znovu nabýt.

          1. YGO, já nevím proč, respektive nevím, jak to děláš, ale tvoje vzpomínání mě vždycky vylepší den. 🙂

  30. Jo pionýr – to tedy bylo něco! Na vesnici se to tak nebralo – když bylo hezky, tak jsme hráli vybišku a když hnusně, tak jsme se sešli jednou za měsíc. Jeden čas naší oddílovou vedocí byla hlčina – jedna z prvních feťaček u nás – takže většinou nebyla schopna se dostaviti, takže jsme lítali po Vrbici a byo nám fajn.
    Ale na co vzpomínám, jsou pionýrské tábory – ony to byly vlastně zakuklené skautské tábory. Sice je vedla paní, která byla pionýrkou tělem i srdcem (chich), ale kromě zelené košile na ranním nástupu nám pionýra nic nepřipomínalo – spali jsme ve stanech, vařili ve vlastnoručně postavené kuchyni na vlastnoručně uplácaných kamnech a hráli hry. A nelepší tábor byl ten poslední -paní učitelku nahradil Jarek (který se nedostal na vysokou lesnickou, tak dělal ve škole skupinového vedoucího), a celý tábor bylo jedno velké dobrodružství – co on a jeho „vedoucí“ dokázali vymyslet za blbiny (no,však mezi vedoucí patřila má sestra a její v budoucnu nastávající – a vlastně se tam sjela celá jejich parta – a bylo to hustýýýýýý 😀 😀 😀 ). Jenom ta kamna jsme plácali natřikrát!
    V SSM a v dalších organizacích jsem už nebyla – ani ne tak z uvědomění, jako spíš se mi nechtěly platit známky a ztrácet čas na nějakých přiblblých schůzích.
    Poznámka: My už měly košile modré (a zelené na tábor), původní šátek na slib plátěný, pak dederonový a já měla i ruský – ten byl hedvábný.

  31. V pionýru byla u nás celá třída – „abyste se dostali na školu“, kromě Karbusáka, jehož tatínek emigroval, čímž měl utrum se vším. Kašlal na to a zajímal se o koně Przewalského. Pionýr nebyl ani tak buzerace jako otrava. Myslím, že jsme většinou hráli na mrkanou – vedoucí byla studentka z pajdáku, která prostě taky potřebovala zabodovat. Některé holky ji po holčenčím zbožňovaly a šly jí na promoci. Šátky jsme nosili snad na 1.máje, ale nepamatuji se, že bychom kdy v průvodu opravdu pochodovali – dostavili jsme se k zápisu, a pak jsme šmejdili kolem a žebrali o mávátka – toužila jsem po skládácí květině z hedvábného papíru, ale tu mi nikdy nedali. Jednou v neděli se pionýr vypravil do Domu dětí na nějakou oslavu, ale my jsme jezdívali na chalupu, tak jsem se tam nedostala. Kamarádka Miluška mi pak vyprávěla, že dostali pomeranč a knížku Říkali mi Leni, a vyprávěli jim, že Masaryk nebyl žádný tatíček. Hm. Vcelku byl náš pionýr obrazem pražského rozkladu komunistických idejí: nikdo tomu nevěřil, ale nikdo se neobtěžoval to nenávidět. Přesvědčenou komunistku jsem poprvé viděla až na střední a dívala sjem se na ni jako na živého dinosaura.

    1. Ahóóój, zdravím – je dobře, že ses po dlouhé době ukázal a zrovna v nové hospůdce! 🙂
      A jakpak se má sluníčko Pižďuch? (L) Že posílám to nejlepší podrbání tam, kde to má rád! (&)

      1. A ještě – budete v květnu v Doksech (furt tam píšu x) na coursinku? A drbu rychlonohého Pižďucha.

  32. Do Pionýra jsem chodila, protože jsme všichni museli. Byla to otrava, na schůzkách se nic moc nedělo, vedoucí se často střídali, buď studentky z pajdáku nebo studenti z vysoké vojenské. Občas nám ve škole půjčili tělocvičnu, tak jsme tam hráli míčovky nebo si poskládali opičí dráhu, jenže vlastně všechno bylo pořád ve škole. Pamatuji si, jak nám v prvomájovém průvodu bývala zima a měli jsme ty hnusné dederonové šátky, kterým se pořád kroutily rohy a nešlo to srovnat. Kdo jel na tábor s mezinárodní účastí, obvykle měnil šátek s Rusy nebo Poláky (ti je měli dokonce půlené, bíločervené)tak potom nosil ten cizí, ruské byly světle červené. Obvykle to bylo tolerováno, ale jen s krajní nelibostí, a radši ruský než polský. Schůze nás nebavily, mluvilo se tam o tom, jak mají vypadat schůzky a co máme plnit, a my jsme nic z toho nedělali. Někdy nám bylo i líto, že nehrajeme hry ve městě a nelítáme venku. Vlastně si o Pionýru pamatuju jen to, že to byla nuda a snažila jsem se schůzkám vyhýbat, protože jsem doma určitě měla něco zajímavého na čtení. Záviděli jsme spolužačce, co nemusela chodit do Pionýra ve škole, protože chodila v Domě pinoýrů do Zeměpisné společnosti, kde jezdili na výpravy a pořád se něco dělo. Jo a slib jsme skládali v rodném domku Klementa Gottwalda, pamatuju si, že jsem z té pamětní síně měla v hlavě hrozný zmatek a nedokázala jsem si to nijak uspořádat.

  33. hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 Těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (L)

    Teď nestíhám, musím ven, ale já se vrátím… 😛 Já totiž zažila na základce, že když je skvělá skupinová vedoucí, tak jdou dělat „zázraky“ (*)

    1. Jéje, téma Pionýr! A já včera zrovna v diskusi na toto téma svůj příspěveček psala! Raději na tyhle doby snad ani nevzpomínat!!! 🙁

    2. my totiž měli na ZDŠ skvělou skupinovou vedoucí. Uměla to s těmi nahoře (ona – paní v letech – klidně v tom šátku chodila a byli jsme vždy skvěle hodnoceni), uměla to s dětmi (byla to učitelka) a uměla to hlavně s mládežníky, kteří dělali vedoucí… A tak u nás fungovali ne třídní „pionýry“, ale fotokroužek, turisťák, vaření, šití… Jezdili jsme na „školní pionýrské“ tábory – pod stany, pokaždé jinam, od třetí třídy po devítku (a bylo normální, že ti malí se dobře znali s těmi velkými… a to propojení dětí napříč třídami bylo skvělé). Měli jsme zelené košile a rudé šátky – ale jen na nástupu. Jinak jsme si klidně hráli celý tábor na indiány… Nikdy jsme žádné plameny a cesty neplnili – ale vždy jsme notýsky měli řádně vyplněné a odznáčky získané 😀 Když s námi na táboře byla poprvé mrňavá vnučka paní skupinářky – ozývalo se její volání bááábááá – no a brzy to byla báábááá pro nás všechny 🙂
      No a po revoluci se ve škole z pionýra udělal školní klub, z vedoucího turisťáku je vedoucí skautského oddílu… a na stanové tábory jezdí ona základka dodnes (*) (*) (*) (a stařičká bááábááá je jezdí kontrolovat, jestli to ti „její“ mládežníci nekazí (L) )

      1. Milá Xerxová, zdravím na sever:-) Už to tady někdo psal, ale opravdu strašně záleželo na lidech. U nás se skauti po 68 úspěšně zamaskovali za TOM (turistický oddíl mládeže) a vydrželi tak až do obnovy Junáka. Pár se nás maskovalo za ABC. Teď to vypadá tak, že fungují vedle sebe „klasičtí“ a vodní skauti a dva oddíly se taky dobře „uživí“.

  34. Kdy jsem přesně vstoupila do Pionýra už si nepamatuji, ani kde jsem skládala slib. Asi, když jsem prostě do toho správného věku dospěla, tak jsme byla (vlastně asi celá třída) pasovaná na Pionýra a bylo to. Myslím, že jsem ani neměla na výběr. Vím, že mamince dalo dost práce sehnat tu modrou skládanou sukni a bílé košile jsme měla myslím tři a dost jsem záviděla Svazákům, že jejich košile byly modré, protože se tak snadno neušpinily. Ale pamatuji si,že jsem pak museli do školy povinně nosit šátky. Tenkrát byly ty plátěné a hodně se mačkaly. Často jsem si ho proto večer žehlila, pečlivě složila a dala do aktovky, abych si ho uvázala téměř v poklusu při vybíhání hlavního schodišti školy. Za zmuchlaný šátek mohl jeden také vyfásnout poznámku do žákovské knížky, stejně jako pokárání za nedbale uvázaný uzel. Ale to se spíše týkalo kluků, my holky jsme na to uvázání byly dost dbalé, protože když už jsme šátek musely mít na krku, tak ať nám alespoň sluší. A vzájemně jsem se kontrolovaly, jestli je ten zadní cíp opravdu uprostřed. Všechny školní slavnosti zahajovala hymna a Internacionála při nichž se muselo salutovat, až nám únavou klesaly lokty. Když to šlo, se spolužáky jsme si vzájemně o ramena ty unavené ruce podpírali. Stráže u pomníčků jsem také několikrát absolvovala a pod bílou pionýrskou košilí jsem při májových průvodech byla tak nabalená, jak jen to šlo, abych zapla knoflíky (ano kabáty nebyly povoleny). Jezdila jsem řadu let v létě od tatínkovy firmy na pionýrské tábory a ráda na ta léta vzpomínám. Byly jsme přeci jen děti a nějaká politika nám byla putna, hlavně, že na táboře byla legrace. Povinné uvázání šátku při ranním nástupu ke vztyčení vlajky (a večer ke stažení) jsme braly jako něco, co prostě musí být. Stejně jako budovatelské písně, které jsme svorně zpívaly „do kroku“ na společných výletech. Když za mnou ale prvním rokem na ekonomické škole přišla hlavní souška s tím, že jako vedoucí třídy bych měla jít příkladem a vsoupit do KSČ, tak v tomhle už jsem si vybrat mohla. Moje „patřičně formulovaná“ výmluva, že se na to necítím dostatečně uvědomělá jsem opakovala tak dlouho, až to souška vzdala. No ale měla pak na mě celou dobu dopal, učila nás politickou ekonomii a oplácela mi to častějším zkoušením než ostatních a měla jsem co dělat, abych od ní dostala alespoň dvojku (jeden rok se mi ani to nepovedlo).

  35. U nas na vesnici pionyr z kraje 60. let zas nebyl tak spatny – proste byly nejake aktivity. Pokud si vzpominam, tak pres leto jsme hlavne hrali sipky (pamatujete, to byla bezvadna hra venku?), v horsim pocasi nam zpristupnili skolni kuchyni a ucili nas varit. Taky jsme vystrihovali domecky z kartonovych krabic a malovali je a staveli mesta. Kupodivu tam nebylo moc ideologie – nech to na Hanacich. I kdyz jakesi zakladni nastupy jsme delali a museli salutovat a jedna zarputila soudruzka prudila ohledne rudych satku. Bezvadny byly u nas lampionove pruvody – myslim, ze to bylo vdycky na to vyroci rijnove revoluce co byla v listopadu. Zacalo se u parku na konecne autobusu, kde je pomnik padlym z prvni svetove valky, pak se zastavilo jeste u jakehosi pomniku, co si momentalne nepamatuju, ale s VRSR nemel nic do cineni, a pak se skoncilo u pomniku rudoarmejcu. Meli jsme sve lampionky, odvazlivci zapalovali siru, obcas nejake holce pripalili cop a nebylo to zas tak hrozne.

    Pruser byl, kdyz jsem v normalizacni dobe zacala pracovat v Praze a mladez naseho ustavu musela chodit do prvomajovych pruvodu. Pojali jsme to ale po cesku a tudiz si z toho delali srandu, kdyz uz jsme tam museli byt. Zaslouzily ustavni soudruh si delal fajfky u jmen, aby mohl zdokumentovat, ze mladez je uvedomela. Nekteri kolegove prinesli na seradiste placatky alkoholu, a tak jsme byli uvedomele veseli. Vzpominam, ze jednou jsme v dopolednich hodinach z plna hrdla zpivali Internacionalu se slovy, ktera zacinala V prdeli jsou vsechny nase plany, v prdeli jsou vsechny nase sny. (Jak pravdive pro mnoho lidi me a mych rodicu generace)… Dal si to nepamatuju. Nikomu to nevadilo, hlavne, ze to vypadalo, ze vsichni zpivaji.

      1. Ano, a pokračovalo, kdyby někdo neznal: – v p*deli jsou naše ideály, do p*dele půjdeme i my! Krásný chorál!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN