43 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Z jiného soudku – taky je vám takové vedro? 🙂 U nás je zatím hezký lení den, žádný extrém, ale jak nejsem zvyklá, přijde mi to těžko snesitelné…
    Jak budu vzpomínat na 27 stupňů, až bude 35!

    1. Taky mám něco z jiného soudku. Dnes jsem se po roce a čtvrt viděla se svou úhlavní ukrajinskou kamarádkou Svitlankou, přijela na týden na návštěvu za sestrou, která tu žije a chce i zůstat (Svitla se na nátlak starší dcery, se kterou tehdy fest mlátila puberta, vrátila domů, do Irpině). To ani nechcete slyšet, co mi povídala, i jsme si spolu poplakaly. Jsem docela otřesená. Ach jo…
      P. S. Ad Dede – vedro mi až zas tak nevadí, teplo mám ráda, vadí mi vysoká vzdušná vlhkost a kolísání tlaku, a taky to, že musím každý den prát ty zpocené věci.

    2. 35°C bylo včera v Chrudimi,když jsem u máti koukala na meteostanici..v byt ěpo zateplení měl akrásných 24°C…tak jsem zopakovala školení o zatahování žaluzií a větrání, jen tak pro sichr..dodržuje to,pochopila, že po zateplení se ten byt chová jinak..

  2. Jo, ještě se zeptám – dělá někdo z vás rybíz ala brusinky? Nebo prostě nějaké na rybízu založené čatný – nasládlé? Chci letos něco takového zkusit jako přílohu k masu 🙂

    1. ala brusinky ano,chutná nám to víc,jak brusinky samotné..asi jsme si zvykli,ke svíci ze zvěřiny a ke zvěřině jako takové,je to moc dobré…dělám do přesnídávkových sklínek…

      1. je to dobré i k sýrům nebo paštice. Letos jsem zavařování ušetřená, není co zavařovat.

  3. Já mám na dnešek připravený základ na už druhou dávku mátovo-meduňkového sirupu. Bude zase narůžovělý, mám takovou mátu 🙂 A druhá dávka proto, že ovocných letos moc nebude – máme jen trochu rybízu.
    Bezový má Martin nejradši, ale letos to byla jen jedna dávka. Bez u nás sice byl (máme dva keře), ale tak šílené množství mšic jsem ještě nezažila – a to jsem hlídala květy, abych je použila co nejdřív.
    Já mám sirupy taky ráda, ale dám si je do čaje s citronem jen tehdy, pokud si to omluvím nemocí 🙂 Martin je ale pije pravidelně, má je rád.

    1. vidíš,já čokoládovou mátu usušila a bude do čaje a začala obrůstata znova,tak bych mohla spáchat mátové želé…a nasušila jsem velkou pikslu oregana, to bude letos tak na další 2 sklizně,když vydrží počasí, šalvěj taky jede, čeká mne ještě italskej smil (něco jako kari) tymián,saturejka..libeček mrazím, petrželky taky..o víkendu budu sklízet špenát, musím si pohledat,jestli jen mrazit nebo podusit a zmrazit.., rozjel se kopr,mohla by bejt koprovka…

    2. Bezový sirup mám od loňska, dělala sem jen meduňkový. Máty mám málo, rybíz není skoro žádný.

  4. Já se přiznám, že nemajíce zahrádku, tak nezavařuji.
    I když u nás doma se zavařovalo o 106.
    Dokonce si vzpomínám, že za mého dětství se dělal med z pampelišek. Chodily jsme je s maminkou sbírat.

    1. Na ten si taky pamatuji, bylo v něm spousta cukru, pak citrusy a i nějaké pampelišky. 🙂

      Našla by se tu kuchařka po LJ babičce, kde jsou recepty na nakládání všeho v okruhu dvaceti kilometrů, takže třeba i kandované fialky a ořechovka. 🙂 Až fakt nebudu mít co dělat, něco zkusím.

      1. Ano, taky jsme ho dělali 🙂 A sirup z bezu a akátu- akátový byl překvapivě růžový. Jo a taky z máty a meduňky. Možná letos po dlouhé době zase zkusím 🙂 Skvělou ořechovku dělá nás kamarád zvaný Alchymista- proč asi 🙂

      2. JJ, to ve Tvém případě nehrozí…pravděpodobně předáš kuchařku po LJ babičce svým nastávajícím snachám 🙂

        1. myslím tím, že s Tvojí činorodostí nemůže nastat moment, kdybys neměla co dělat 😀

  5. Ahoj, buď ráda, že máš co zavařovat… Jinak já už leta používám citrusový pektin, ale je rok od roku dražší. Ale zase tuhne dobře, někdy až moc, a hlavně ta chuť je čistá.

  6. Když jsem se včera v tom vedru připlazila z práce, zjistila jsem, že muchovník za zahradou je přezrálý a šla jsem ještě vařit marmeládu. Zbytek v misce ztuhl, ve sklínkách moc neztuhla. Neví někdo proč? Je v tom gelfix, ale v poslední době se mi stává, že ani s ním marmoška neztuhne. A to dělám dávky z kila ovoce.
    Přiznávám, že mám léto ráda, ale uvítala bych, kdyby ovoce a zelenina ke zpracování nepřistály doma vždycky v těch největších vedrech 🙂

    1. Tak ovoce a zelenina umí doma přistát vždy v nejlepší chvíli – u nás takhle třešně bělice v devět večer, když jsem se celá uvláčená taky připlazila z práce. No, byl kompot, na víc nebyla energie.

      S tím gelfixem neporadím, ale jsi žena kreativní, jistě máš spoustu dobrých nápadů i ve smyslu, co s rozvarem. 🙂

      P.S.: Jak bylo na dovolené? A co návrat, moc velký šok?

      1. Šok v práci stál za to 🙂 Hromada papírů a tak. Jinak o dovolené vám asi napíšu, taky to bylo trochu překvapení 🙂

        1. Jo, to je vždycky to nejhorší, ty návraty. Jestlipak je to jiné, když si někam vyjede důchodce, pardon, rentiér?
          Na článek se moc těším. 🙂

          1. Na rentiéra se radostně neusmívá šéf, který se těší, až dotyčný/á vyřeší to, co jemu nešlo 🙂

            1. Tak to já jsem letos jakož i vloni byla, avšak návraty jsou krušné. Dojela jsem domů, brambory prý jsou uvařené a ty dvě holé kuřecí kýty upeč,jo?!

        2. Já jsem vždycky říkala, že mám dovolenou asi za trest. 14 dní před dovolenou jsem makala jak divá, aby se nemuselo něco honem honem, nejvíc vyšilovala šéfka, která mému oddělení vůbec nerozuměla 😀 a moje „holky“ se s ní s chutí chodívaly „radit“ (opice jedny) 😀 . A po dovolený mě vždycky čekal stůl plný papírů, když jsem to nějak zvládla, byla bych potřebovala novou dovolenou 😀

            1. Přesně! Ještě tohle a nesmím zapomenout na tammto a páni, tohle taky! Vlastní sebemrskačství, protože by samozřejmě počkalo!

              1. U nás nepočkalo, jsme na obchodním dva. Než každý z nàs jede na dovolenou, nachystá všechno, co ten druhý bude potřebovat a neumí.

    2. Jasně, kdyby ses u marmelády nepotila, není to pravá marmeláda 😀
      S otázkou hustoty nepomůžu – v menší vrstvě a na vzduchu se to prostě chová jinak než ve sklenici… Vzhledem k tomu, že už marmelády dost dlouho nedělám (s výjimkou rybízové jednou za několik let – letos ten rok nebude:)), nemám ani aktuální zkušenosti s želírovacími přípravky – a rybíz želíruje dobře i sám o sobě 🙂

    3. ahoj Matyldo,to se mi taky stalo, prostě jsem je rozdělala,vlila do hrnce a přidala a zase naplnila a zavíčkovala..
      jednou – to už je dávno, psala Yga,že to zamrazí a zavařuje to na podzim nebo když prší…

      1. Taky jsem vařila marmošku z ostružin na jaře… ale ten muchovník se stejně musel přebrat, tak když už to byl takovej vopruz, vytáhla jsem odšťavňovač…

    4. Když se mi zdá, že marmoška nějak špatně želíruje (taky používám gelfix, přidám trošku (malou půlku malé lžičky ) kyseliny citronové, to mi vždycky pomohlo. Ale s muchovníkem zkušenost nemám.
      Letos toho moc k zavařování nebude, jarní mrazy „zavařovaly“ za mě 🙁 , tak čekám, jak dopadnou okurky a rajčata.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN