HOST DEDENÍKU – KláraH: Pohled z věže

Vždycky, když si myslím, že už nic hezčího nemůžu v Praze vidět a zažít, stane se něco ještě krásnějšího. Jako tady, na skoro stometrové Velké jižní věži svatovítské katedrály. Je to třetí nevyšší kostelní věží u nás a na její ochoz vede 287 točitých kamenných schodů. Je jich fakt hodně, ale po cestě nahoru vás čekají hned dvě překvapení.

 

Tím prvním je náš největší zvon Zikmund, na který se můžete podívat skrze okýnko. Je ho opravdu kus. Nejen, že je to fešák, ale váží 13,5 tun. Byl vyroben jako náhrada za zvon Patron, který se roztavil při požáru Malé Strany v roce 1541. K jeho rozhoupání jsou potřeba 4 zvoníci. Každý z nich chytne lano a Zikmunda společnými silami ručně rozpohybují. Další dva zvoníci pak obstarávají srdce zvonu.

Jednou jsem pod Zikmundem stála. Člověk s ním ani nehne, a ještě teď mi běží mráz po zádech. 15. června roku 2002 Zikmund vyzváněl k svátku sv. Víta a najednou mu puklo srdce. To podle pověsti znamená, že českou zem postihne nějaké neštěstí. A bohužel, určitě si vzpomenete, jak v srpnu toho roku Prahu a celou zem zaplavila ničivá stoletá povodeň. Další překvapení vás čeká o patro výš. Tady visí zbylých šest svatovítských zvonu. Na ně se zvoní každou neděli, také ručně.

 

No a pak už s chutí po dalších schodech vzhůru. Já se tak těšila! Čekala jsem velkou parádu, ale tak nádherný pohled na Prahu, který se otevřel… to bylo něco neskutečného a osvobozujícího. Takovou hrdost člověk cítí, vykřikne údivem a pak přejíždí očima po všech těch červených střechách, palácích, zahradách, spočítá mosty nad Vltavou, zkouší uhodnout, kde jaký kostel stojí, v duchu si řekne, je, to je zas lidí na Karlově mostě. A už mě vítá krásný kohout na střeše svatovítské katedrály. Jen zakokrhat. Nejdřív jsem si myslela, že se točí, připomínal mi větrnou korouhev, ale on se ani nehne a s otevřeným zobákem se rozhlíží z výšky na celičkou Prahu. Trochu mu ten každodenní výhled závidím.

 

 

 

 

Přímo pode mnou leží Klárov. Jméno nese po profesoru Aloisi Klárovi, který tu roku 1832 založil ústav slepců. Je to ta dlouhá bílá budova. Nevidomým sloužil až do poloviny 20. století. Dnes tu sídlí Česká geologická služba a v kapli sv. Rafaela, patrona nevidomých, se občas pořádají koncerty vážné hudby. Nemůžu se takhle z výšky vynadívat na Strakovu Akademii. Působí jako honosný zámeček. Je to ten areál budov s černými střechami a zelenou kupolí. Strakovu akademii založil hrabě Jan Petr Straka jako studentskou kolej pro chudé synky českých šlechticů. No, ale moc skromně si tu nežili. Učili se v moderních studovnách, v jako vůbec první pražské budově tu bylo ústřední topení, měli tu šermířský a taneční sál, vlastní nemocnici, kapli nebo bazén a saunu, což bylo na tehdejší dobu opravdu de luxe. Za 1. sv. války tu zřídil Červený kříž nemocnici a dnes tu sídlí náš Úřad vlády.

 

 

Pode mnou se červená Malá Strana s věží kostela Panny Marie Vítězné, který je domovem malé sošky Pražského Jezulátka. Pokračují domy čtvrti Smíchova. Mohli byste si říct, že je tu veselo a lidé se tu smějí od rána do večera. Smíchov ale dostal své jméno nejspíš proto, že roku 1390, kdy tu byly ještě zelené louky a pastviny, dostal Eduard Wejšer od panovníka povolení k chovu koz. Smí – chovat.  Až roku 1903 byl Smíchov povýšen na město a připojen k Praze.  Přes Vltavu tu vidíme Jiráskův most, ten vede od Tančícího domu, Palackého most a železniční most. Za ním stojí vlevo skála a na ní Vyšehrad, odkud věštila kněžna Libuše o městě velikém, jehož sláva hvězd se dotýká. A měla velkou pravdu.

 

 

Když jsem pak zamířila po ochozu věže na opačnou stranu, slzičky mi stouply do očí. Přesně tady, na tomhle místě jsem cítila úplnou posvátnost. Tam někde dole pode mnou odpočívají čeští králové a světci, v korunní komoře se tu pod sedmi zámky skrývají vzácné české korunovační klenoty a já tu můžu stát. Tady a teď všechno do sebe tak krásně zapadá, historie, současnost…. Sluníčko se začíná opírat do dvou věží katedrály, které jsou tak blízko a přímo přede mnou. Tak šťastná jsem v tu chvíli byla… určitě to všem přeju a doporučuju se sem nahoru přijít podívat.

 

 

Aktualizováno: 14.3.2023 — 20:42

35 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. milá Kláro, jako rodilá pražacka, moc děkuji za nádherný článek a skutečně dechberoucí fotky!!! Takové překrásné výhledy musela být ta nejlepší odměna a výšlap 287 schodů !!!

    1. Já moc děkuju za milá slova. To mám radost, že se líbí. Je to vždycky ta nej nej odměna…výhled na Prahu.❤️ To člověk hned na všechno zapomene a jen se kochá.

  2. Moc děkuju za krásné povídání a ještě krásnější fotky. Prahu miluju, je to město mého mládí, protože jsem v Praze chodila na průmku v Podskalské a bydlela na intru v Haštalské. Taky trnu při pomyšlení, že by byl zbourán železniční most a hlasuju všemi čtyřmi pro rekonstrukci. Miluju malostranské a staroměstské uličky, i když za mého mládí byly šedivé a oprýskané. Ale za to se tam dalo normálně a bezpečně chodit a jeden se nemusel prodírat záplavou turistů.

    1. Přeji hezký den a moc děkuju za komentář 🙂 Praha je naše královna… a umí se člověku vtisknout do srdce. Vzpomínky, radosti, mládí, současnost i budoucnost. 🙂 Je z ní teď opravdu hodně rušné město, ono je to holt něco za něco. Zase je krásná, opravená, žije a pulsuje. A to jí nejvíc sluší.

  3. Páni, zdolat tolik schodů, to je pořádný sportovní výkon! 🙂 Ale za ten nádherný výhled to určitě stojí!
    Já jsem jezdívala několikrát ročně do Prahy na školení a pokud to bylo časově možné, vydala jsem se po proškolení na nějaké zajímavé místo, ať už to byla výstava nebo památka, abych si cestu do Prahy maximálně užila. I nějaké výhledy tam byly, vzpomínám na Jindřišskou věž nebo Tančící dům. Jenže přišel covid a online školení a cesty do Prahy skončily. Covid odešel, online školení zůstala – a po těch výletech se mi někdy trochu stýská.

    1. No já už jsem vyšlápla myslím úplně všechny schody na všechny věže, jaké v Praze máme 🙂 Je to fuška, ale jediný „sport“, co mě baví 🙂 Jindřiškou věž mám moc ráda, pořádáme tam výstavy obrazů z fotek Prahy od fotografů Miluju Prahu. Teď zrovna od 24. března do 31. května. Tak se můžete přijet podívat a připomenout si známá místečka 🙂 Moc děkuju za komentář a krásný pátek a celý víkend.

  4. Pokaždé, když přijedu z Moravy do Prahy, vždy si to město měst něco najde, čím mne dovede dojmout. Mívám také ty pocity,že jsou to chvíle ojedinělé a téměř nesdělitelné.Ráda se toulám Prahou a úplně nejraději sama, svým tempem,nechávám se městem vést a menší bloudění mi nevadí. Zvony, tak to je nádhera. Někdy, když jdu u nás ven se psy v poledne, slyší zvony z Hostýna a to je taková krása, že se mi hned slzy derou do očí. Díky za dnešní povídání a za Prahu.

  5. překrásné fotky a k tomu zasvěcené povídání, prozrazují Tvoji velkou lásku k naší stověžaté matičce, jednomu z nejkrásnějších měst na světě – pro mne zcela určitě. díky a těším se na další články od Tebe 🙂

    1. Evi moc děkuju 🙂 Praha je moje láska… zrovna dneska ráno jsem si přivstala a prošla se při východu sluníčka po Petříně. To byla taková krása! přeju hezký den.

  6. Krásná je Praha seshora! Ta struktura vysokých věží, věžiček, nízkých domů a mostů přes řeku vytváří velice živý obraz. Při pohledu ze žižkovské věže mě ale překvapilo, jak malé to město vlastně je. Ze všech stran je obzor na dosah ruky. Ale je to milé. Člověk není zahlcen nedohlednou jednotvárnou masou města, které nekončí.
    Díky za moc hezké fotky mého rodného města, Kláro.

    1. Já mám pohled na Prahu z věží úplně nejradši. Uprostřed se vlní Vltava s mosty, věže, střechy, krása. Centrum je fakt roztomile malinký, ale „nabušený“ historií a tolika zajímavostmi. Praha je pro mě nej nej nej. Moc děkuju a přeju hezký den 🙂

  7. Díky za krásné pohledy na Prahu – bať, je to kouzelné město, kór takhle shora, a Vltava mu dává zvláštní dynamiku. Navíc pražské mosty jsou opravdu krásné.

    Zvonění kostelních zvonů patří k rytmu života – u nás slýchám jak zvony z Poštorné (bydlím téměř u kostela), tak z Břeclavi. I když nejkrásněji zní ty vrbecké 🙂 .

    1. Zvonění zvonů vlastně vždycky ohlašovalo události, čas, ráno, poledne, večer, to je pravda 🙂 To už se dneska trochu vytratilo, ale přesto je to nádhera, když zvoní zvony, kdekoliv a kdykoliv 🙂 Moc děkuju a hezké odpoledne.

  8. Ještě ke zvonům: je štěstí, že Zikmunda neroztavili za války, tak jako tisíce jiných. Viděla jsem kdysi fotku zrekvírovaných zvonů, z celých Čech byly shromážděné k odvozu pod Libeňským mostem. To byl strašidelný obrázek.

    1. Ta fotografie zvonů připravených k zrekvírování mi vždycky trhá srde, když ji zahlídnu. Takové zvěrstvo…strašně smutný pohled to byl. Ale jak tu bylo v jednom komentáři, Iniciativa Zvon #9801 nechala vytvořit velký nový zvon, který v současné době pluje na pontonu na Vltavě v Praze a časem se natrvalo přemístí právě na Maniny, na to takzvané pohřebiště zvonů, na jejich památku. https://9801.cz/

  9. Prahu jsem neměla ráda, protože mi připadala jako návštěvníkovi šedivá a uspěchaná. Před lety mi Dede během dvou dnů ukázala ta hezká místa, a tak jsem ochotna jí přiznat jisté kouzlo. Z tvých fotek vypadá moc hezky.
    U nás na dědině zvoní kostelík ráno a klekání, případně svolává na mši. V Brně jsem bydlela na náměstí s velkým kostelem a zvony byly součástí našeho dne, proto jsem ráda, že zvoní i tady.Dává to dni jakousi pravidelnost a ukotvenost.

  10. Krásné fotky a krásné a zajímavé povídání. Ač rodilá pražačka, dozvěděla jsem se mnoho zajímavého, třebas zrovna o původu názvu Smíchova.
    Na ten mám z dětství vzpomínku, jak jsme na něj s maminkou chodívali z Výtoně přes železniční most a já se děsně bála, že propadnu skrz prkna. Teď prý ho chtějí bourat, škoda.

    1. Smíchovský železniční most… to je teď velké téma. Bedlivě to sleduju. Je mi to fakt líto, že ho chtějí úplně zbourat a postavit místo něj úplně jiný most, s jehož vzhledem pořád nějak vnitřně bojuju. Chápu, že je v havarijním stavu a je potřeba ho rozšířit, ale spíš bych byla pro rekonstrukci a zachování stejného rázu. No, tak uvidíme. Moc děkuju Kytko 🙂

  11. Milá Kláro, moc ti děkuju za tvé fotky! Já se s tebou snad znovu do té Prahy zamiluju:)) Nebo si spíš uvědomím, co na ní mám pořád ráda – i když jsem ani na minutu nelitovala, že jsem se odstěhovala daleko na vísku:))
    Miluju zvony, dokážou mě rozbrečet. Když Praha zvoní nedělní poledne, umí to člověku vyrazit dech. No a na té věži u sv. Víta jsem nikdy nebyla a ten pohled je dechberoucí.
    Třeba ten kohout! O tom jsem ani nevěděla.
    A užila jsem si to, co čtenáři nemohou – zvětšila jsem si tvé fotky a vychutnala si detaily. Bohužel, redakční systém má velmi přísná pravidla na velikost vkládaných obrázků a videí, takže jsem aspoň udělala nějaké výřezy…
    Ještě jednou díky a těším se na další fotky 🙂

    1. Při raní kávě, za milé zastavení v Praze, děkuji. Pohledy na ni i s průvodným komentářem byly sladkým, svěžím dortíkem pro duši

      1. To mě moc těší Evi 🙂 Já si dneska vyšlápla pěkně v šest hodin ráno na Petřín… to byla taková nádhera! Krásný víkend.

    2. Přeju hezký pátek, milá Dede 🙂 Prahu nejde nemilovat.. i když všude je u nás krásně, když Ti to místečko přiroste k srdci. Já bych uschla jak ta větev bez mízy, kdybych se z Prahy odstěhovala. Ale musím říct, že u vás okolo Kuksu se mi teda líbilo hoodně moc. Každé má svoje. 🙂 Detaily, to je moje. Krásně jsi to udělala a děkuju za zveřejnění mého psaní a fotek. Kohout na katedrále je fešák.. a přiznám se, že od té doby docela pozoruju, že je na střechách spousta korouhviček, jen jim třeba člověk dřív nevěnoval tolik pozornosti. Užívám si Prahu a její výhledy. Měj se krásně, hezký víkend a slunečné jarní dny. 🙂

  12. Moc moc hezké povídání a krásné fotky. Jsem z Brna, takže Prahu znám jenom jako turista. A poslední dobou jsem tam vůbec nebyla.
    Zvony a jejich hlas mám ráda, zvlášť ty mohutné, jako je Zikmund.
    U nás na vísce se zvoní 3x denně. Ráno v šest, ve dvanáct a večer v sedm. Samozřejmě je to technikou, zvoník ne. Ale onehdá největší zvon puknul a musel se opravit, tak zvonil jenom jeho malý bráška a ten nebyl moc slyšet. Velmi nám zvonění chybělo. Už zase zvoní!

    1. Zvony jsou takový zázrak. A vždycky mě úplně mrazí, když nějaký v Praze slyším. Je to krása. Moc zdravím do Brna 🙂

  13. Před lety jsme byli pozváni na svatovícké zvonění, byl to opravdu zážitek. No a Zikmund oslovil naši Kačenku, tak jako mě kdysi Štěpán v Kouřimi. Svůj zvon si člověk nevybírá, zvon osloví toho, koho chce.
    Praha je nádherná a já jsem milovala toulání po Malé Straně a Starém Městě v dobách, kdy velká část byla pod dřevěným lešením. V dobách, kdy mne večer přepadl splín a tak jsem vyrazila do těch úzkých uliček. Kdy se člověk mohl toulat Hradem bez toho, aby se prodíral davy a platil vstupné na každém rohu. Jezdívaly jsme s oddílem 27. nebo 28.12. na toulky Prahou, holky to milovaly. Dneska už to ztratilo hodně ze své přitažlivosti, ale v době covidu jsme si to s Bimbem zopakovali.

    1. To je úplná pravda… být u svatovítského zvonění, to je jako pohlazení odněkud tam shora. Člověkem prostoupí taková nějaká zvláštní síla a energie. Praha se umí vtisknout a dělat radost. Taky miluju procházení po ní. Hezký den Inko a děkuju 🙂

  14. Moc hezký článek, děkuju. Praha je opravdu krásné město, ty fotky jsou bezvadné.
    A pokud jde o ty zvoníky, syn zvoní u sv. Haštala a v Týnském chrámu (ale i u Víta už zvonil). I mají takový spolek – sv. Haštal – Sanctus Castulus. Před časem dělali sbírku na nový zvon, možná jste to někdo zaznamenali? https://9801.cz/

    1. Já moc děkuju 🙂 Zvoníci jsou skvělí a je velká radost je pozorovat „při práci“. A jsou skvělá parta. O Vánocích mají ve věži stromeček a všichni si přáli krásné svátky a vždycky zatleskají.. ještě teď se usmívám, když si na to vzpomenu. Já znám ze zvoníků Ondřeje. A zvon 9801 je nádherný počin. Byla jsem u slavnostního prvního zvonění a vídám ho na Vltavě na pontonu. Hezký den Aido.

        1. Jsou všichni báječní 🙂 Tak moc zdravím Honzu a že mu děkuju za jeden z nejsilnějších zážitků v mém životě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN