MATYLDOVINY: Tváře ze zapomnění

Den před Silvestrem jsme vyrazili do Brna na Špilberk, abychom stihli ještě výstavu Poklady špilberské zbrojnice, tu jsme vážně chtěli vidět a den před skončením výstavy konečně měli čas (no, ale stihli jsme to). Byla dobrá, zaujala nás spousta exponátů, takže jsme se spokojeně vydali na Poklady z depozitáře.

 

A tady jsme byli dost zklamaní. Pět místností, v každé jeden exponát. Například v té první židle z vily Tugendhat, na kterých Kaus s Mečiarem domlouvali rozdělení Československa, a koláč ze stromu, pod kterým seděli. Vila Tugendhat je zajímavá a krásná. Ale tady byl jen její papírový model a panely na stěnách s popisy. Upřímně, muzea v zahraničí jsou dost často uzpůsobená pro rodinu s většími dětmi, což mi tady rozhodně nepřipadalo.

 

Tváře zapomnění 1

 

V další místnosti opět židle, pak ceremoniální kordík, středověká skleněná lampa a socha sv. Ludvíka z Toulouse. Jak by řekl Jára Cimrman, mísil se tu prvek očekávání a prvek zklamání. Podle recenzí prý chtěli zdůraznit unikátnost těchto předmětů, ale to je pro obyčejného návštěvníka asi trochu málo. Bylo to hodně o čtení doprovodných panelů, byť třeba příběh brněnského poštmistra, který získal od císaře ten kordík, rozhodně zajímavý byl.

 

Tváře zapomnění 2

 

Na odchodu jsme u pána kontrolujícího vstupenky zalitovali, že výstava nesplnila naše očekávání, a pán nám poradil navštívit ještě jednu expozici. Na konci dlouhých chodeb za úžasně zachovalou umývárnou z dob wehrmachtu byly dvě místnosti fotografií s názvem Tváře ze zapomnění.

 

Tváře zapomnění 3

 

Na půdě domu na ulici Vlhká byly v prachu nalezeny skleněné negativy. Jsou na nich lidé vyfocení nikoli v ateliéru, jak bylo na začátku 20. století zvykem, ale jen tak. Mají úžasnou atmosféru, autoři výstavy z nich udělali velkoformátové fotografie vcelku bez úprav a já jsem se jimi nechala úplně pohltit. Pár jsem si jich vyfotila (kvůli oblečení, pochopitelně).

 

Tváře zapomnění 4

 

V druhé místnosti byly fotografie a dokumenty z kufru nalezeného na půdě domu na Antonína Slavíka. Kufr patřil rodině Kohnových, která v Brně žila a na začátku války se snažila odjet do Pekingu. Nepodařilo se jim to, všichni skončili v transportu do Terezína i jinam a nepřežil nikdo. Bylo tam vysvědčení 14leté dívky, žádosti o domovské právo v Brně, když se raději odstěhovali z Teplic a nechali tam svou firmu, kam Němci dosadili svého komisaře. Brno nebylo prvním místem, kam se uchýlili, ale jinde prostě bydlení nenašli. A taky tam byly fotky dětí z dovolených i jiné rodinné fotografie.

 

Tváře zapomnění 5

 

V průchodu mezi místnostmi mě zaujal seznam ze sčítání lidu z roku 1900. Většina obyvatel byla židovských a německy mluvících, což bylo v Brně dost obvyklé. Ani moje prababička nemluvila úplně dobře česky. Nejdražší byty byly v domě v přízemí, kde žil třeba ředitel fabriky s ženou a dcerou a služkou v bytě o několika pokojích. Ve vyšších patrech to byly většinou byty o dvou pokojích plus kuchyň a předsíň, případně komora. Tam žila například rodina se třemi dětmi, třemi podnájemníky a služkou, často nazvanou „děvče pro všechno“. Při našich dnešních nárocích na bydlení nemyslitelné.

Tahle nepříliš propagovaná výstava má emocionální náboj, o jakém bych nikdy neřekla, že najdu u výstavy zastrčené v místnostech na konci muzea. Pak jsem už cesty do kopce nelitovala.

 

Dede: Děkuju Matyldě, že nás vzala na výstavu, kam se my – hodně přespolní – nejspíš nedostaneme. Je skvělé, že máme lidi, kteří dokážou věci ze zapomenutých půd opět vrátit ze života… Takže se zeptám – našli jsme sami někdy zapomenuté poklady své rodiny nebo cizích lidí? Fotky, dopisy… Jak to na vás působilo? 🙂

Aktualizováno: 1.1.2023 — 20:13

29 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Taková výstava by se mi určitě líbila.
    Jinak záznamy ze sčítání lidu jsem používala jako jeden ze zdrojů při sestavování rodokmenu. Jsou tam důležité informace jako datum a místo narození, zaměstnání, odkdy je dotyčný v obci. A jako se dnes při sčítání lidu sepisuje vybavení domácnosti, dříve se uváděly počty domácích zvířat.

  2. To muselo být úžasné…
    Mám doma album fotek po babičce. Poznám tam už jenom ji – pamatuju, že mi vykládala, kdo na které fotce je, ale to zmizelo v hlubinách paměti. Je to zvláštní, takhle se dívat do života lidem, kteří tu už dávno nejsou.

    1. Děda měl mraky fotek cizích lidí, kteří pro něj něco znamenali, zatímco my jsme se nechytali. Ne, že by nám to neřekl… 🙂 Řekl, v některých případech i víckrát. Jenže aspoň já si je nikdy nepamatovala. Prostě byli cizí a teď už je nikdo neurčí.
      Dnes bych na ty fotky asi koukala jinak…

  3. Zajímavá výstava, ještě že jste jí našli.
    Moje babička měla 5 dětí, dostala bydlení ve 2+1 a taky tam byli ještě podnájemníci. Neumím si to vůbec představit.

    1. Že? Dokážeš si představit ty unavený rodiče, jak si tam večer všichni lezou po hlavě?

  4. Tak tohle je práce, myslím ta zastrčená výstava, která by mne bavila a těšila,určitě by se mi povolání v tomto směru stalo jak koníčkem tak prací. Ostatně, vy někteří, kteří jste byli v našem místním muzeu,byste mi možná dali za pravdu. Bohužel,v tomto směru byla našemu muzeu ukončena činnost, jen ze zášti a obnovena jak bylo lidem slibováno už nebyla. Je to škoda, nebýt těchto peripetií, ráda bych se dál nezištně starala. Teď už nemám dostatek sil. Matyldo díky!! Přemýšlím nad těmi ženami a nad osudy zmíněné rodiny,panebože takových zmařených životů kvůli jednomu zblblému národu ,zmanipulovaném diktátorem a jeho přisluhovači.

  5. Věřím, že taková návštěva minulosti dovedede zavést myšlenky do jiných časů. I proto schovávám krabici starých fotografií po mém dědečkovi a tatínkovi. Ta nostalgie časů, které rozhodně nebyly idilické, ačkoliv tak vypadají.
    Zapomenuté tváře, tváře s osudem, který odvál čas.
    Krásné, děkuji.

    1. Taky mám doma staré fotky, jsou velmi zvláštní… někdy mám pocit, jako by těm lidem chyběl krk a hlava rostla rovnou z ramen 🙂

  6. Uff. Stáhl se mi žaludek, při čtení, zvláště o obsahu kufru Kohnových. Je to hrozné pomyšlení, co se s těmi lidmi stalo, ale vidět ještě i dokumenty a fotografie …..

  7. Jo, ještě k Matyldou objevené výstavě.
    Když nahlížím do historie, zajímají mě nejvíc osudy a životy obyčejných lidí a tahle výstava to splňuje na sto procent. Fotky jsou opravdu výmluvné – a to koukáme jen na přefocené obrázky! U každé ženy se člověk může zamyslet – jaká byla? Co si myslela, když ji někdo fotil? Co četla ta na posledním obrázku? 🙂
    Díky, Matyldo, že ses s námi podělila o zážitek!
    Jinak… eh… ty zbraně by mě taky moc zajímaly:)) Ideálně ve vašem doprovodu 😛

    1. Zajímavá výstava, mám ráda staré fotky. Doma jsem našla ateliérové prvorepublikové fotky krojovaných, mne neznámých lidí. Možná, že ty by Matyldu též zaujaly 😉

  8. Musím říct, že muzea by občas měla maličko přemýšlet i v těch nevědeckých oblastech. Třeba marketing – to fakt není sprosté slovo! Nebo se „snížit“ na úroveň běžného návštěvníka a své objevy a pohled na svět prezentovat přístupnější formou.
    My tady ve Dvoře Králové máme skvělé muzeum – není velké, ale je akční a popravdě se stalo jedním ze tří hlavních center kultury ve městě (spolu se skvělou místní knihovnou a Hankovým domem, kde je velký sál).
    Napadlo by vás třeba udělat výstavu o včelách s tím, že bude na výstavě skleněný úl? A včeličky z něj měly udělaný výlez ven, takže celý úl žil tak, jak se včelkám líbí (kolem je spousta zahrad, muzeum je na kraji města). Nebo každoroční dílny pro děti i dospělé na zdobení ozdob (výroba vánočních ozdob tady u nás byla a je významným řemeslem:)) nebo aplikace modrotisku (i to tu má svoji tradici a mělo svoji výstavu).

    1. No právě. Výstava určená pro odbornou veřejnost je sice nepochybně kvalitní, ale kolik tam té odborné veřejnosti přijde. Muzea by měla makat na tom, aby tam chodili obyčejný lidi 🙂

    2. Sím, v brněnské ZOO je to napadlo, je to opravdu super. 🙂

      Jinak, jak píše Matylda, odborník fakt někdy musí ustoupit širším masám. Máme za sebou teď obdobnou diskuzi ohledně výstavy mikrofotografií. Poprosily jsme o korektury a pomoc s výběrem snímků naše ekonomky, chytré, vzdělané dámy s uměleckým cítěním, ale v oboru mikroskopie laiky. Každá skupina posuzovatelů měla naprosto jiné vnímání a požadavky, ale výsledku ta spolupráce neskutečně prospěla.

      1. JJ, to bylo mimořádně chytré! Však jste tam chytří lidé, vy od mikroskopů:)) Pokud jsi právě v peřinách, co takhle nám aspoň pár slov o té výstavě napsat? A obrázky přiložit? 🙂

          1. Já si počkám 🙂 Vím, že ani vědci si nedokážou natáhnout den na víc než 25 hodin 😛

  9. Nádhera, občas se zadaří narazit na něco mimořádného. Jak tak couráme po vlastech českých, vidíme často bezduché expozice ale také fantastické. Bimbo sice pečlivě vybírá, co v daném regionu stojí za zkouknutí, ale často nás překvapí nějaká cedule či doporučení od místních. Třeba letos v Prostějově. V muzeu je velmi krásná expozice historie města, kde je velká sbírka cechovních materiálů a třeba kouzelné vývěsní štíty. Navíc tam byla výstava o máku, naprosto krásně udělaná. Jinde třeba překvapí sbírkou regionálních specialit – viděli jsme nádhernou kolekci hlaviček na špacírky a deštníky.

    1. Kdybyste měli cestu do Mrákotína, tak tam je takové maličké muzeum na obecním úřadě, ale opravdu nádherné. Jak jinak než expozice kamenictví, ale včetně promítání filmu o stěhování obelisku na Pražský hrad. Opravdu jsme tam vydrželi hodně dlouho.

    2. Inko, tak to by se vám v Městském muzeu ve Dvoře Králové taky líbilo. Je dělané s vědomostmi a s láskou… aspoň to tak cítím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN