BTW: Milý svatý Václave…

Milý svatý Václave, všechno nejlepší ke svátku ti přeju! Určitě tě potěší, že jsme na tebe dosud nezapomněli, to koukáš, co? Myslím, že si rád poslechneš pár novinek.

 

Tak předně bych ti ráda napsala, že tu pořád ještě jsme! Naše země vzkvétá a většině lidí se daří dobře – jen skutečně málokdo hladoví nebo žije bez domova. Lidé se dožívají delšího věku a někteří si ho umějí i užít.

Země je v zásadě celkem dobře opečovaná. To víš, není to všude stejné, ale celkově je na tu krajinu, kterou jsi měl určitě rád, hezký pohled. I když uznávám, že zrovna ty bys po těch letech měl problém ji poznat. To víš, že se změnila, ono se toho od tvých časů skutečně hodně změnilo.

Ale určitě tě nepřekvapí, že lidé se nemění. Někteří reptají, i kdyby u zlatého žlabu stáli, někteří kradou, lžou, čest je pro ně cizí slovo. Ale potěším tě – pořád je víc pracovitých lidí, kteří poctivě budují svůj život a umějí se radovat z výsledků své práce.

No, a starší stále reptají nad úpadkem mládeže. Přesto, když ta zvlčilá mládež dospěje, jsou z ní většinou slušní lidé. Ale předpokládám, že to pro tebe taky není nic nového.

Bohužel po dlouhých letech v míru máme za východními humny válku. Morálně nic složitého – agresor útočí, napadený se brání. Musím ti říct, že jsem hrdá – naše země jako stát těm napadeným různým způsobem pomáhá.

Dokonce i většina obyvatel se do pomoci zapojila – nebo aspoň neškodí. To víš, že tu máme i takové, kteří s obdivem hledí k agresorovi. A víš, co je zajímavé? Nikdo z nich se tam nestěhuje! I když by klidně mohli. Asi si přejí, aby ti barbaři přišli sem. Nejspíš si představují, že tady by vyvraždili rodinu a spálili dům jen jejich sousedům, ale ne ten jejich. Některé lidi fakt nepochopím.

Víš, trochu se bojím, že si zvykli a mají dojem, že život v míru a bezpečí je normální, že na něj mají nárok a není třeba o něj usilovat. Ale snad se pletu a ta válka lidem otevřela oči. Aspoň některým.

Celkově si myslím, že se máme dobře a že na nás můžeš být hrdý. Doufám, že ti budu moct totéž napsat i příští rok. Kdo ví?

Tak se měj tam, kde jsi, hezky a zkus si s námi nedělat starosti, my to nakonec vždycky nějak zvládneme. Jo, kdyby ses přimluvil za víc soudnosti a zdravého rozumu, taky by to nebylo na škodu.

Tak tě ještě jednou moc zdravím a pěkně si ten svátek užij!

 

Tvoje Dede

 

Aktualizováno: 27.9.2022 — 15:29

13 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. svatý Václave, já vím, že bys tenhle den z kalendáře škrtnul..aby ne, když tě v tento den zabili…no a my to slavíme..teda ne tu Tvoji vraždu, takoví cynikové vážně nejsme 😉

  2. Milý Václave, vše nejlepší ke svátku.
    Přidávám se se žádostí o soudnost a rozum!

  3. Milý Václave, nahlíženo Tvou dobou se máme jako čuňátka v žitě a vymýšlíme ptákoviny. To by ses divil! Ale když už jde hodně do tenkých, zvládneme se semknout, to jo. Tak uvidíme, jestli tou zkouškou, která nás čeká, projde Tvůj národ se ctí. A jestli na nás fakt dohlížíš, tak sem tam někoho nakopni, on to potřebuje. A ten svůj svátek si užij.

  4. Milý Václave, také vše nejlepší k svátku.
    A kdyby to s tou soudností a zdravým rozumem byl moc těžký úkol, tak prosím zařiď zimu pod sněhovou peřinou. V nouzi i podzimní deště. S vodou třeba bude lehčí pořízení než s lidmi.

      1. Pardon, Dede, tak to si sypu popel na hlavu. Tady byl krásný slunný den. Jestli on nemá sv. Václav trochu vyosený zaměřovač. Nebo nám pošle až ten sníh.

        1. JJ, co je to slunečný den? 😛
          Aha, to asi bylo to, co bylo přes víkend, kdy jsme byly s děvčaty divadelními celé dva dny zavřené na semináři scénického čtení:))
          Tady lilo v podstatě od dopoledne. Asi před hodinou přestalo, tak jsme nadšeně vyrazili ven. No, už jsme doma, důkladně zmoklí. Dokonce zabouřilo! Tak nevím, jestli sv. Václava nepopudila ta prosba o zdravý rozum – asi je toho názoru, že ten si máme pěstovat sami:))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN