BTW: Nakrmit!

„Já bych nikdy nemohla mít psa, byl by děsně tlustej!“ prohlásila kdysi moje babička, když dávala našemu jezevčíkovi piškot. „No podívej se na ty oči, jak kouká!!“ pokračovala a znovu sáhla do pytlíku. „Vždyť on je tak vděčnej!“

 

No jasně. Max koukal vzhůru, pod tmavýma očima mu svítily bílé srpečky, tlamu měl pootevřenou v bolestně toužebném přání. Kdybych neviděla bohatý lesklý kožich na souměrné postavičce, uvěřila bych, že nedostal jíst aspoň týden.

„Babi, to se nesmíš dát!“ povídám. „Vždyť víš, že hlady netrpí!“ Babička se na mě jen shovívavě podívala a dala Maxovi další piškot. Já si povzdechla a v duchu si poznamenala, že pes bude muset dostat lehčí večeři.

Tehdy jsem byla mladá holka a vlastně jsem nepochopila, o čem babička mluví. Ta zkušenost a uspokojením, jaké přináší péče o druhého, především pak o jeho nasycení, když to ten dotyčný nutně potřebuje, nebo to aspoň úspěšně předstírá, se mi v té době ještě pod kůži nezadřela, zatímco babička v ní měla předlouhou praxi. A proč mě to napadlo právě teď?

To jsem totiž zase koukala z kuchyňského okna na svoji restauraci „Na Šeříku“ – tedy na ptačí krmítko. Navzdory podivné zimě tu umí být nával. Sýkorky všeho druhu, vrabci, zvonci, pěnkavy, stehlíci, dlaskové a kamarád strakapoud. A já cítím hluboké uspokojení nad tím, že se dobře najedí. Že načerpají energii, aby přežili těžké zimní časy.

Ano, krmím už roky členy rodiny, krmím svoje psy. I v tom je uspokojení, ještě pořád, i po letech. Ale řekněme si upřímně, od smrti hladem je obvykle nezachraňuju, i když Berry si to možná při zpožděné večeři myslí. Kdežto pro ty ptáky může za mrazivých dnů znamenat bohatě prostřený stůl rozdíl mezi životem a smrtí.

A tak každé ráno krmítko poctivě zásobuju, slunečnici držím doma, aby nebyla zmrzlá, když ji tam sypu, do držáku vkládám lojové koule. A pak už se jen těším na to, kdo dnes přiletí. Tak dobrou chuť, ptáčci!

 

Dnešní otázka je jasná – krmíte? Kohokoliv? Krmíte rádi? 🙂

 

Krmítka, foceno mobilem přes okno… víc jsem nezmohla, aby tam byl vidět i nějaký pták:))

Aktualizováno: 28.2.2022 — 17:14

52 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Děkuju vám všem, je to zvláštní, ale trochu vaše účast pomáhá 🙂
    Ari je taková… divná. Na první pohled vypadá celkem v pohodě, ale je napjatá, nervózní, pořád chce vybíhat před dům (jedněmi dveřmi a když to nepomůže, tak těmi druhými), kontroluje mi auto. Myslím, že Berry pořád hledá, že pořád čeká, kdy se objeví. Jestli jí to ještě chvíli vydrží, budu z ní na nervy taky. Nakonec ona to vidí jasně – panička Berry odvezla (Ari jsem musela skutečně vyhodit z auta, kam si taky skočila a nechtěla ven, a jít ji zavřít do domu) a už nepřivezla… co si má pak jedna pejska myslet? Chjo.

    1. Dede, v tomhle tě asi moc nepotěším. Micánek po odchodu Micinky upadl na dva měsíce do těžké deprese. V podstatě byl jen v koupelně a chodil se jen najíst a na záchůdek a zase zpátky do koupelny. Nikdy bych nevěřila, že je to možné. Že zvíře tak těžce prožívá odchod své blízké duše. Po dvou měsících, a po tom, co jsme s mámou odjely na dva dny na výlet, najednou ve svých 11 letech začal mámě skákat na klín. Prostě to byl pro něho nějaký restart. Ale do konce života před jídlem se vždy díval na dveře, kterými jsme Micinku navždy odnesly.

      Asi je to pro vás brzy, ale myslím, že i kvůli Ari byste se měli podívat po nějakých špičatých ouškách. Zatím ji musíte doma všichni nějak povzbudit. Koneckonců i Tvá dorůstající mládež by mohla pomoci.

      1. No, děti přijedou příští týden na prázdniny, takže počítám, že to Ari povzbudí. Uvidíme.

  2. Dede, čtu až dneska, to je strašně smutná zpráva. Když si vzpomenu na to černý štěně…
    Moc na tebe myslím – a taky na Ari, držte se, holky.

  3. nikdy nejsme dost připravení na odchod milovaného člena rodiny…i když si můžeš stokrát říkat, že měla krásný dlouhý život a klidný odchod 🙁 hladím po tlapce. Beruška na Ari shora dohlédne a na Vás všechny také…

  4. Ach ne, takové špatné zprávy :(((
    Ale měla krásný a spokojený život a navždy zůstane (nejen) ve vašich duších.

  5. Děkuju vám všem – vaše slova pro mě hodně znamenají. Zároveň jsem si uvědomila, jak dlouho spoustu z vás znám! Vždyť je tu plno lidí, kteří pamatují ještě mladé Nazgúly a Berry jako štěně se šišatýma ušima 🙂
    Pokud jde o Ari, je z toho zmatená a nervózní. Nevím, jak bude reagovat dál. Berry ale byla tak poslední rok většinu dne zalezlá na svém zvoleném místečku v dětském pokoji, takže Ari měla čas si zvyknout, že bývá sama – třeba na zahradě. Mám ale obavu, že jí bude chybět psí společnost – naprostou většinu procházek absolvujeme o samotě, ani v lese u nemocnice, kde přece jen občas někoho potkáme, nikdo nepouští psy, aby si pohráli, určitě ne s neznámými vlčáky, že jo. Holky, jak byly dvě, vlastně o společnost cizích psů nestály. Netuším, jak moc to bude chybět Ari, když bude jedináček, Berry ke hře provokovala ráda.
    O druhém psovi hned teď neuvažuju. Uvidíme, jak to bude dál…

    1. No, to mě napadlo skoro jako první, jak to bude Ari snášet. Určitě jí bude chybět nejmíň tolik, jako vám. Drže se, všichni.

    2. Ach ne Dede, to je převelice smutná zpráva. Čtu až teď (je tu švagrová a navíc jezdíme „za psem“), ale nečekala jsem, že po otevření budu číst že Berry už není !!!!!!

      Beruška měla krásný život a díky tvojí péči a lékům myslím, že byl nejméně o rok, dva delší. Když zemřela moje maminka, dlouho jsem o ní nemohla mluvit aniž bych slzela a měla „knedlík v krku“. Časem jsem se s tím vyrovnala. Zato při vzpomínce na všechny naše kočky a Trixie se mi vždy stáhnou koutky dolu a zvlhnou oči pokud už rovnou nezačnu plakat. Prostě smrt (a život) milovaných zvířat pro mne zůstává živá,nezapomenutelná rána. Nevím přesně proč, lidské ztráty také bolí a nezapomínám na ně. Mmožná je to tím, že hluboké pouto a celkový kontakt „zvíře-pán“ je mnohem intimnější, hlubší, „chlupatá objetí“ jsou balzám pro duši i srdce. Neumím ten pocit vyjádřit slovy, jen vím, že to tak je. A Baruška ti tenhle pocit dopřávala během mnoha šťastných společných let, byla skvělou partnerkou pro Ari a tvoje vnoučata. Zůstane nezapomenutelná stejně jako Nazgůlové. Sdílím tvůj smutek, vím, jak bolí. Berry bude chybět celé rodině, všichni jste ji milovali – upřímnou soustrast! A držím palce, aby Ari ztrátu kamarádky zvládla co nejlépe.

    3. Arince bude parťačka moc chybět ale zvykne si. Bude se rozhodovat jen sama za sebe. Mě vždycky připadalo, že se na akci domlouvají /koho seštěkají a kdo jim za to nestojí a pod. Legýsek nám připadá takový dospělejší a méně veselý. Nevím zda to není jen můj pocit.

  6. Ach, Dede, to je mi tak líto! Proč ten čas tak letí, zatraceně? Objímám tě a – taky mám slzy v očích.

  7. Ale Dášo! Takovéhle zprávy ne!! Je mi to moc líto a je mi líto tebe a Ari. Za Berryiným životem se můžeš ohlédnout s čistým svědomím, obě jste si daly mnoho. Brečím s tebou.

  8. Je mi to líto, ale udělala jste správné rozhodnutí a Beruška už teď běhá s choďáky.

  9. Ach Dede,je mi Ťa strašne ľúto.Beruška je už s Kazanom,spolu letia po zelenej lúke

  10. Achjo, Dede, achjo, co říct…jen snad to, že tím posledním smutným rozhodnutím jsme jim povinni.

  11. Berry byla už pár dní taková… zpomalená. Dělala všechno jako jindy, ale tak nějak pomalu a v malém. Ale ještě včera jsme byly venku, trochu si popoběhla s klacíčkem… ale večer už nechtěla jíst a pak se to rychle horšilo. Bála jsem se torze, ale zažívání měla průchozí, ale podbřišek citlivý. Ráno vypadala velmi zle, měla evidentně bolesti a nafouklé břicho. Nečekala jsem na objednací dobu a jela rovnou. Teplotu měla normální, ale rtg a posléze ultrazvuk ukázaly břicho plné tekutiny. Doktor byl ochoten dělat punkci a další věci, ale naděje tam nebyla v žádném z možných scénářů. Pravděpodobně šlo o nádor slinivky a krvácení do břicha. V tu chvíli jsem věděla, že není co řešit, že ji v tom nenechám. U mladého psa bych ještě bojovala, ale tady by to bylo jen trápení.

    1. Dede, je mi to strašně líto. Obávala jsem se, že to tak dopadne. Ale udělala jsi správně, je důležité, že jsi ji nenechala trápit. Ach jo, vlčka s ohnutým ouškem…. Když si vzpomenu, jak jste spolu stopovaly. Měla ale krásný psí život, snad alespoň to je malá útěcha.

      Co Ari? ta musí být vykolejená.

    2. Tak malá Angličanka už není, je mi to nesmírně líto. Vzpomněla jsem si na tu fotku malé Berry na pláži – byla boží, jak byla celá od písku ježatá s jedním lehce zalomeným ouškem…

      Utíkej Berry, Kazan se o tebe za Duhou postará.

      1. Berrinka přinesla radost Kazanovi, který byl bez Daníka smutný. Přijala lidská mláďata.
        Díky Dedeníku je nesmrtelná.

    3. Je mi to moc líto, ale bylo to statečné rozhodnutí, i když to strašně, strašně bolí….tebe, ji už nebolí nic a je už zase s Kazanem.
      Měla jsem o vás strach a ukázalo se, že oprávněně, tečou mi tu slzy, jako by odešel můj pes….

    4. Je mi líto Tebe i Berrynky. Byla to taková moje srdcovka. Vzala to rychle jako náš Lux. Hladím a objímám. Bude po ní prázdné místo, i když ho třeba časem zaplníš.

    5. Moc mě to mrzí, byla to krásná a pohodová pejska. Ale tak už to bývá a nám zústává starost o stávající zvířenu, nebo (jako u Xerxové) o tu nově příchozí…

    1. Tohle je vždycky krok ten nejtěžší. Co nám to ti naši miláčkové dělají…
      Na dálku hladím, nic jiného nemůžu.

    2. Je to smutné a je na druhou stranu krásné, že můžeme těm našim milovaným spolužijícím usnadnit poslední dny. Akorát že Berry byla stejně stará jako Majda a já se denně hrozím, kdy

    3. Beruška krásná…ach Dede, hodně sil a ať Tě srdce tolik nebolí..pomohla jsi jí,věřila Ti…rozhodla jsi se správně…jen to moc a moc bolí, jen Beruška si přeběhla po mostě z Duhy a na tom konci,kam my směřujeme, na ni čekali Nazgúlové…snad to zvládne i bílá princezna Ari….

  12. Naši kočičáci se nechali a nechají krmit rádi.
    Vždy běží jak o život, aby byli u misky včas.
    Největší jedlík a gurmán byl Fousek. Ten si plné misky vážil a jídlo si vychutnával.
    Honásek, Hepinka i Daník sice jedli a jedí dobře, ale občas pysk ohrnou.

    Na chatě krmíme ptáčky. Občas tam přiletí i druhy, která fakt neznám.

  13. Dede, myslím na vás, ať to dobře dopadne!

    V Praze nekrmím. Pytle slunečnice padají do hladových zobáčků na chatě. A veveří krmítko tam taky jede na plné obrátky.

  14. Bojím se, bojím, Berry vypadá, že má horečku a bolesti. Jedeme na veterinu už na devátou, psala jsem doktorovi – sice mají plno a odepsal, že s námi počítají.

    1. Potíž je v tom, že i věci jinak řešitelné operací jsou u ní prostě neřešitelné. Kvůli té její zkamenělé páteři nemůže dostat narkózu…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN