BTW: Blikáte?

Představte si, že jedete autem a najednou proti vám jede vozidlo, které nesvítí – ani normálně, ani denním svícením. Co uděláte? Ignorujete ho nebo bliknete upozornění?

 

Pokud jde o mě, většinou krátce (neagresivně:)) bliknu a rukou ukážu směrem na kapotu. V naprosté většině případů řidič pochopí a světla si rozsvítí. Já sama jsem za podobné upozornění vděčná – potřebuju ho kdykoliv jedu s autem ze servisu. Tam totiž světla vždy vypnou – i kdyby mi měnili jen kola.

Vzhledem k tomu, že mám nastavené automatické svícení (tedy světla se rozsvěcují a zhasínají spolu s motorem), nemám ve zvyku si na světla před každou jízdou dohlédnout. I když si pokaždé umíním, že cestou ze servisu ta světla zapnu, vždy na to zapomenu a jezdím tak buď do tmy nebo do nejbližšího upozornění od pozorného protijedoucího řidiče 🙂

 

 

Já sama v podstatě blikám, ale ne na každého. Když vidím přijíždět nesvítící auto, mám několik vteřin na vyhodnocení, zahrnující počasí, typ a stáří auta, a typ a stáří řidiče 🙂 Tato hlediska pak pružně kombinuju. Například:

Když vidím starší auto, bliknu skoro vždy. Tam není automatika, takže zapomenout je snadné.

Pokud je řidičem žena, bliknu vždy – většinou mi ještě s díky mávne, pokud se nemíjíme moc rychle. Podobné je to se staršími řidiči 🙂

Pokud ovšem takové auto (obvykle Octavii první generace a podobná vozidla, nebo naopak drahá auta, která určitě denní svícení mají) řídí muž typu Flákanec (na zákony vám seru, mě nikdo nebude říkat, jak mám jezdit), neblikám. V tomto případě může i zdvořilé bliknutí znamenat z jeho strany výron agrese, o který nestojím. Tímto se omlouvám mužům, kteří jen jako Flákanci vypadají 🙂

Neblikám, pokud vidím drsně vytuněné auto – důvod je podobný jako u Flákanců. Vcelku si myslím, že u většiny z takových řidičů by mi to asi prošlo (ne každý, kdo si tuní auto, je potenciální agresor), ale většinou se mi to nechce zkoumat.

 

 

Za slunečného dne to řeším méně než za mizerného počasí. V mlze jsem na nesvítící vozidla ochotná i houknout. Ano, jsou lidé, kteří nesvítí ani v mlze nebo za deště, naštěstí jich není až tak moc. Ovšem jsou mraky takových, kteří si na starších autech zbastlili denní svícení, které se jim automaticky se sníženou viditelností nezmění na svícení normální (což u moderních aut poměrně citlivě funguje, zkoušela jsem to:)). Ti jsou opravdu nebezpeční – vepředu mají bludičky, vzadu nic a na upozornění nereagují, protože oni přece svítí!

A na závěr mám otázku – nevíte někdo, jestli existuje nějaký ustálený způsob, jak na nesvícení upozornit auto jedoucí ve stejném směru jako vy? Stává se to hlavně na dálnicích. Když jedete za ním? Když ho předjíždíte? Když jedete před ním?

Na dálnicích je za špatného počasí nesvícení opravdu problém a tohle se mi zatím vyřešit nepovedlo. Hlavně proto, že se opravdu snažím vyhýbat čemukoliv, co by mohlo být pochopeno jako agrese. Mnoho řidičů na našich silnicích je už preventivně – dámy prominou – přednasraných, takže místo vyřešení potenciálně nebezpečné situace (nesvícení za špatného počasí) se člověk dostane do jiného nebezpečí (agrese od nesvítícího).

Jak to řešíte vy? Nebo to radši neřešíte? 🙂

 

PS: Jak odhadnu Flákance? Většinou citem:)) Zahrnuje to typ auta, doplňky na autě, způsob jízdy. Obvykle je to muž středního věku nebo mírně starší, na volantu má jen jednu ruku a to shora, sedí nakloněný. Na našich silničkách se snaží jet víc uprostřed, aby mu protijedoucí auto muselo citelně uhnout. V obcích jezdí rychle a najíždí na auta, které podle něj zdržují dodržováním předpisů. Na dálnicích jezdí jen vlevo, ať jede jakoukoliv rychlostí. Tak nějak… Samozřejmě se mohu mýlit, ale mám na rozhodnutí jen pár vteřin. Navíc, on neví, že ho hodnotím:))

 

Aktualizováno: 7.11.2021 — 21:07

29 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
    1. Jo, tak ten byl fakt rozhodnutej 😛 Řidič měl kliku, že nebyl v autě sám (kromě kamery). Já jezdím většinou sama a pak je to slovo proti slovu, že jo.

  1. Nejvíc blikám, když je za rohem policejní hlídka, to pochopí všichni. Bliknutí, že nesvítí použiju sem tam, ano spíš u starých aut, u nových si nikdy nejsem jistý, jestli tam někde není v postranní bludička co pomáhá naplnění vyhlášky.

    A kolegovi se stalo dokonce, že na křižovatce na někoho mávnul jako poděkování a ten někdo ho pronásledoval až domů, aby pak zjistil, že to gesto pochopil blbě

    1. Když na mě někdo blikne, obvykle nejdřív kontroluju jestli mám v pořádku auto (svítím, nesvítím dálkovými, neotvírají se mi dveře a tak) a teprve pak koukám ven 🙂 Tím bych asi policajty minula 😀
      Jak tu ale byla před dvěma týdny ta vichřice, řidič v protisměru na mě dost intenzivně blikal – i zpomalila jsem a dobře udělala – v mém pruhu ležela na silnici opravdu velká větev, blokovala celý pruh (ne, nechtěla bych do ní najet:)). Měla jsem ten už nacvičeno, protože při cestě tam jsem v zatáčce potkala spadlý strom – a jen tak tak to ubrzdila (naštěstí se dal v protisměru po kraji silnice objet). Už jsem chtěla telefonovat oznámení, když jsem v protisměru uviděla hasiče – kluci zlatí to už jeli pořezat a odklidit:)) Mimochodem ten strom tam v příkopu leží doteď 🙂

      1. Někdy si říkám, že si na auto dám elektronické tabulky a budu lidem psát vzkazy. Dopředu i dozadu 😀 Ale asi bych musel hlasově

        1. Typicky na silnici 35 vidím nehodu, za ní kolona opravdu kilometry a pak vidím ty chudáky co do ní teprve přijíždí…

    2. Nerozumím. Proč že blikáním upozorňujete na policejní hlídku?

      Pokud řidič dodržuje předpisy, hlídka ho přece nebude stavět!

      Pokud nedodržuje předpisy a ohrožuje provoz, je správné, když ho hlídka upozorní!

      V čem se mýlím?

      1. Většinou jsou předpisy nastavené tak, aby spíš nachytávaly, než aby k něčemu byly. V ČR se rozhdoně jezdí jinak, než podle předpisů.

  2. Včera jsem byla vděčná za upozornění (bliknutí), že nesvítím. Vezla jsem kamarádce auto ze servisu a svícení bylo vypnuté….
    Krátce blikám. Zajímavost:
    začátkem devadesátek jsme hodně jezdili do Rakous, kde už bylo denní svícení uzákoněno. Souhlasili jsme s takovým rozhodnutím a svítili jsme i na domácí půdě. Toho blikání, které jsme si užili od spoluobčanů , že jsme zapomněli zhasnout. Na štěstí brzy po té bylo uzákoněno i u nás. Automatické denní svícení jsem měla už od výrobce v polovině osmdesátých let na skůtru a byla jsem za ně vděčná.

    1. Alex, nas za sviceni pres den zastavil v r. 1993 v Praze na Smichove policajt s tim, ze je ve vyhlasce zakaz jezdit s rozsvicenymi svetly pres den. Byl podzim, bylo hnusne, ale malem nam naparil za svetla pokutu.

      1. Canovo, já si pamatuju, jak kdysi brojili i proti těm třetím brzdovým světlům vzadu na zadním okně (nebo kufru). To byla tak úžasná vymyšlenost, i v kolonách bylo najednou mnohem lépe vidět, kdo brzdí. Přitom první reakce byla – zakázat! Pokutovat! 😛

    2. Alex, koukám, že s to zhasínání je v servisech normální. I na FB o tom jedna paní psala – a taky zapomíná rozsvítit! 🙂

    3. S denním svícením a pokutou mám také zkušenost. Mám dvě auta jedno s automatikou a druhé /plechovku/ ještě bez. Jela jsem se psy do lesa plechovkou a cestou jsme se stavěli v Č. Dubu pro nákup. Bylo skoro poledne a tak jsem si nevšimla, že nesvítím. Ujela jsem asi dvěstě metrů z parkoviště a najednou stop a za mnou policie. Hlášky jako obvykle a mě pořád nedocházelo co jsem provedla. A tak jsem zaplatila. za denní nesvícení.

  3. Neblikám, respektive málokdy. Nemám náladu na ty rozhozené ručičky a naštvané ksichty. Často jezdím po dálnici a tam je to stejně problém, pokud někdo na tebe bliká, obvykle ti nadává nebo chce, abys uhnula (včera v zúžení, kde je osmdesát, mě usilovně vyblikával chlap, kterému vadilo, že jedu stovkou). Inu, popojel o jedno- ten přede mnou byl cizinec a na rozdíl ode mne mu neuhnul.

    1. Jo, já nejsem louda, ale zkusit si dodržovat rychlost v omezení znamená, že se ti někteří jedinci snaží nacpat do kufru. Nebo to chtějí vzít přes střechu? Nikdy jsem na to nepřišla – zatím. Naštěstí 😛

  4. jezdím denně a „šetřílků žárovek“ potkávám dost..stačí bliknout…neřeším, jestli to je sklerotik nebo machýrek..prostě bliknu…

    1. Hm, já už mám zkušenost s magorem, který mě pronásledoval, pak vybržďoval… taky s těmi, kdo na semaforech klidně vystoupí z auta a jdou ti vyhrožovat. Není jich moc, ale člověk si je pamatuje. Všechno se mi samozřejmě stalo, když jsem neměla v autě psy. Když je v autě mám a někdo se snaží být agresivní, stačí říct: Holčičky, pejsek! A ony si sednou v kufru auta a začnou se rozhlížet. Zatím to fungovalo vždycky (výhoda špatné pověsti vlčáků:))

      1. ono asi moje pomalovaný služební -servisní auto, působí na řidiče trochu jinak… 😉

      2. Myslím, že bych ani naše psy upozorňovat nemusela a začali by řvát všichni 🙂 První by byl australák a i bordera by si přisadila….

        1. Moji psi neřvou, jen koukaj. U vlčáků to obvykle stačí. No a kdyby přišel někdo cizí, pak Ari umí vypadat hodně zle – kromě ošklivého vrčení s odhalenými tesáky obvykle vypadá, jako by si vyměřovala vzdálenost k narušitelově krční tepně. Sice nikdy nezaútočila, ale tohle varování nikdo neignoruje, je poměrně imponující:))

      3. Tak to máš kliku! Můj zlaťák by byl nadšenej, že do auta přibude někdo novej!

        On je vůbec trochu mimo. Dneska jsme byli na injekci, on se do ordinace hrne jak do uzenářství a šťastným ocasem veterináře skoro utluče. Naštěstí ten ho má za okouzlujícího a dneska řekl, že ten pes je, přeloženo možná kostrbatě, co nejblíž štěstí. Ten obrat se mi moc líbil!

        1. Šťastný pes, šťastná panička 🙂
          No jo, každému CD posílá, co jí se líbí a ty, člověče, se k tomu nějak postav 🙂

  5. Blikám, nad Dalmatinovem i opakovaně. Jezdí tam hodně Němců, kteří nemají denní svícení povinné a prostě je není vidět.
    Na řidiče jedoucí stejným směrem za mnou bliknu čtyřmi blinkry a přidám gesto – dvakrát-třikrát doširoka roztáhnu prsty na pravé ruce. Docela to funguje.
    Jednou se nám za pomoci bliknutí a gesta podařilo autu jedoucímu PŘED námi sdělit, že na daném úseku silnice už není 50 ale 90. Já jsem dvakrát blikla a Víla pilně ukazovala 9 prstů. Spolujezdci v autě před námi to pochopili a tak jsme se nemuseli dalších 10 km táhnout padesátkou.

    1. On někdo vidí prsty člověka v autě? Já si vůbec nevšímám řidiče, skoro bych řekl, že přes ty odlesky skla mi to přijde i docela obtížné

    2. To jste byly podle mého mimořádně úspěšné 🙂 Zkusila jsem párkrát zezadu upozornit řidiče přede mnou, že si zapomněl vypnout zadní mlhovku (další častý hřích se svícením, jen v opačném gardu), ale nikdy nepochopil.
      A přidávám se k číslu – asi bych prsty taky neviděla 🙂 Resp. je to nejspíš vhodná metoda tam, kde jsou v obou autech spolujezdci.
      Jo a blikačky používám na poděkování 🙂

      1. Zjevně to řidič ZA MNOU jedoucího auta vidí. Na výstražná světla zpozorní a pohybu ruky uprostřed auta si pak všimne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN