HOST DEDENÍKU – Ptakopysk podivný: Nože a kuchyň

Na Dedeníku se objevil článek o vercích (ne)používaných v kuchyni. Dede měla primárně na mysli nejrůznější vehementy, forrychtunky, či forštelunky poháněné mlnem. Tedy malé elektrické spotřebiče. Ptakopysčí kuchyně samozřejmě oplývá více, či méně užitečnými jedinci tohoto druhu. Ale čím oplývá velmi solidně, tak to jsou nože. U nás v kuchyni se můžete říznout do prstu vším možným. Počínaje pižláky, přes houbařské nože, armádní švýcaráky s červenou střenkou, nože standardní kuchyňské, až k nožům japonského typu a výčet bych ukončil řeznickou polomačetou se špičkou čepele ve tvaru listu, kterou jsem zdědil po tchánovi.

 

Materiál nožů je stejně různorodý. Pižláky jsou samozřejmě z nočníkové oceli, která se nedá vytáhnout do ostří, protože místo ostří při použití ocílky vznikne jakýsi veletenký ožlazek. Běžné nože jsou z běžné oceli, takže na ně zabírá běžný brousek a ocílka, nože japonského typu jsou z jakéhosi stříbřitého materiálu a blbě se brousí, neboť výrobce si byl vědom nekvalitní suroviny a iluzi ostrosti docílil kolmým broušením a vytvořením velejemně pilovitého ostří.

Ale český duch jako obvykle vítězí nad teutonskou vychytralostí a podařilo se mi ostří přebrousit a nože řežou, jak mají. Před hodinou jsem se takovým nožem jemně píchl do prostředníčku při krájení ředkve daikon na nudličky. Tedy v první vteřině jsem si myslel, že jemně. Pak mi došlo, že špičku nevidím, protože se zapíchla až do kosti. Chcete vědět, jestli píchnutí do prstové kosti nabroušeným nožem typu Yanagiba bolí? Ano bolí. Hnusně. Dlouho. Nemusíte to zkoušet, fakt nekecám, bolí to.

Řeznická polomačeta je z jakéhosi dávno zapomenutého materiálu z časů socialismu. Ocel jsme tedy uměli. To teda jo. Do polomačety můžete mlátit kladivem a nezlomí se, nádherně se dá vytáhnout ostří ocílkou a pak je ostrá jako břitva, prostě poezie v kusu železa. Pak mám ještě jeden socialistický nůž. Z vymražované oceli. Tenhle nůž při broušení na kameni ubírá kámen jak máslo a sám se ani nehne. Jediné, co na něj zabírá, je prvorepubliková ocílka ze solingenské oceli, kterou můj děda používal desítky let jako zarážku na vrata od stodoly. Za celou dobu ta věc nezrezla a drážky má dodnes.

Japonskou, ani damascénskou ocel doma nemám. Ne že bych ji nechtěl, moc bych ji chtěl, ale miluji svou ženu tak jak je a domnívám se, že bez prstů a s hlubokými řeznými ranami po těle by to takňák nebyla úplně ona. Neboť nože od solidních japonských firem, ať už vyráběné ručně, či strojově, jsou ostré jako žiletka. Četl jsem kdysi v jedné japonské kuchařce, že nůž nemá krájet, ale potravina má procházet kolem klesajícího nože (laický překlad překladu z japonštiny do angličtiny, tedy překlad na kvadrát. Buddha ví, co v tom japonském originálu vlastně bylo doopravdy).

Oslím můstkem jsem se dostal k odvěkému spojení ženy a kuchyňského nože. Už před dobou bronzovou to byl celkem nervák. Škrabáky a pižláky byly v podstatě ze skla. Obsidián, pazourek, měl po odštípnutí z pecky ostří zubaté a velmi ostré. Předpokládám tedy, že slavná Věstonická, Willendorfská a jiné Venuše nemají zobrazené ruce z celkem pochopitelných důvodů. Sochař by dostal od lovkyně mamutů bezohledně přes hubu, že si dovoluje realisticky sochat ruce pořezané a samou jizvu. Takže se to svedlo na materiál a sochaly se jiné dámské přednosti.

Doba bronzová přinesla nože ženám milé. Byly totiž celkem tupé a pořezat si s bronzovým nožem ruce – na to byl potřeba kus fištrónu. Ale pak přišla doba železná. Chlapi do sebe píchali šaršouny, tulichy, kordy, mlátili se šavlemi, šamšíry, či jelmány, zatímco ženy bojovaly prvními opravdovými kuchyňskými noži s mrkví, petrželí, cibulí. Nože se brousily o kamenné brousky vyráběné z jemného křemenného, tzv. modrého pískovce, který bylo možno štípat „po letech“ a vyrábět brousky, jaké teď známe už snad jen ze starých filmů a ukázek ve skanzenech. Takže ženy měly k dispozici zase ostré nože, což vydrželo až dodnes.

Pozorováním, trvajícím několik desítek let jsem zjistil, že nože a chlapi mají z pohledu žen cosi společného. Dokonale ostré nemají ženy rády. Úplně tupé taky ne. Musí to být tak akorát, přičemž to „akorát“ se případ od případu liší. Třeba moje babička zdislavská používala tak neskutečně tupé nože, že jsem si kolikrát málem zlomil zápěstí při pokusu překrojit řízek. Ale tam to bylo tím, že děda kovář, který se jí o nože vždycky staral, zemřel, já byl malej a táta brousit nože neuměl. Ale babička s tím vždycky dokázala upižlat, co potřebovala.

Moje maminka, ač svou tchýni moc nemusela, měla naprosto stejnou úchylku na tupé nože. Vždycky, když jsem přijel na návštěvu a v dobré víře našim doma nabrousil nože, tekla krev. Babička vračkovská, to byla kuchařka par excellence, takže vyžadovala a měla nože tak akorát ostré, ale ne zas moc. Musely naříznout kůži králíka, odblanit maso, ale nesměly uříznout prst. Dcera má nože tak někde mezi babičkou zdislavskou a vračkovskou. Taknějak řežou a když je někdy nedejbože nabrousím, taky teče krev. Jestli se na to moje maminka shora dívá, musí se smát.

Zjistil jsem, že dámy příliš ostré nože tupí zcela programově. Řežou s nimi chleba, myjí je v myčce, semo tamo s nimi přejedou přes vidličku, atd. atd. Zprvu jsem si myslel, že to dělají proto, aby mohli pérovat svoje chlapy, že se nestarají o nože, potažmo o domácnost a že kdyby nebylo starostlivé hospodyňky, která musí na všechno myslet, že by shnili ve špíně. Ale není tomu tak. Ono je to v nich zakódováno už od dob lovců mamutů, kdy holkám čistě náhodou padaly škrabáky a drásadla z rukou tou ostrou hranou dolů a holky pak měly ruce hladké a bez jizev od příliš ostrých pazourků. Takže jsme díky tupým nožům nevyhynuli, protože prachlapi přestali dolejzat za neanderthálkama a všímali si toho, co mají doma. Což je dobře, a tak to má být, tak je to správné!

 

Děkuji Ptakopyskovi, jsem moc ráda, že se zase objevil!

Takže dámy a pánové, jak to máte s noži vy? 🙂

Aktualizováno: 13.12.2020 — 20:46

51 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Tupé nesnáším! Hlídám si je a nechávám je naostřit. Chci se to někdy naučit, ale když jsem zjistila, kolik brusek musím nakoupit, radši jsem je letos zase odnesla na naostření k odborníkům 🙂

  2. Perfektni clanek, diky! Na noze jsem lajdak, vim jak bych se o ne mela starat, ale… Nedavam je do mycky, takovy ignorant zase nejsem. Ale z tech vsech komentaru o brouseni nozu me trnou zuby 😀 Vcera jsem se osklive rizla o nuz, ktery lezel na lince a ja se ho jen dotkla a pak se nestacila divit.

  3. Moc pěkný článek! Nožů mám v kuchyni spoustu všemožných velikostí, délky střenek (hladkých, zubatých). Automaticky sahám po tom kterém noži, na určité úkony v kuchyni. Jako Alex si je brousím sama (asi proto, že manžel vůbec vařit neumí, v kuchyni kraluji já a tak pečuji i o své nože:) )Mám je stále velmi ostré, občas je i během nějakého delšího krájení rychle, krátce brouskem přetáhnu, dobrousím. Nejvíce používám dva brousky, které mají „kolečkový systém“ který popisuje Alex (tedy myslím, že je stejný). První je americký, poděděný od tchýně, druhý český. Ten používám nejvíc, brusné kotoučky se nezasekávají, jak se občas stane u amerického. Český jsem si koupila dobře před 40 roky a stále skvěle slouží. Prodával se jako brousek na kosu, na držáku je navlečená kulatá podložka, asi by se chránila ruka při přejížděním po kose. Mám ještě „tyčkový brousek“, který býl součástí dávné sady nožů. Takový ocelový „bodák“. Ale asi to s ním neumím či co, prostě nože zůstanou tupé, ať jimi „šmikám“ jakýmkoliv směrem.

    Samozřejmě jsem se dostkrát ostrým nožem řízla, někdy méně, někdy hlouběji, ale vždy se to zahojile bez zanechané jizvy. ALE mnohem nebezpečnější mi přijdou víčka konzerv – kočičích i různé lidské. Tedy víčka, která nepotřebují otvírák, jen se vylomí pomocí háčku ve víčku. Hrany takových víček jsou mnohem ostřejší, než hrany, kde je třeba otvírák konzerv. A právě o ně jsem se během let zranila víckrát, než o nůž.

      1. Jé Dede, tvůj komentář jsem zatím nečetla, ale jsem ráda, že s těmi konzervami nejsem sama. Já totiž psala jen po přečtení prvních několika komentářů. Když jsem viděla, kolik jich tam je, chtěla jsem zbytek dočíst později, že mezitím „krátce“ zavolám slovenské kamarádce… no rozloučily jsme po víc jak hodinovém pokecu :). Takže teď jdu konečně dočíst jak jsi na tom ty a ostatní s noži v kuchyni.

        1. Já jsem si myslela, že jsem na nože ujetá a jak vidím tak nejen já 😀
          Dneska jsem takový článek potřebovala, Ptakopysk mi ve slovní zásobě a obratech připomíná pana Nepila. (*)

    1. Dobrý den,
      „takový ocelový bodák“ je ocílka, o které píši. Pokud používáte jako Alex kolečkový brousek, tak je pro vás ocílka v podstatě zbytečný kus železa. Protože kolečkový brousek vám na noži strhne ostří a nemáte šanci to ocílkou vylepšit. Kolečkovým brouskem z nože v podstatě uděláte takovou lepší pilku. Z ní se při krájení potravin odlamují mikroskopické lupínky kovu, které jsou v trávicím traktu neškodné. Ale pro hypochondry může být představa ocelového nanoplátku prodírajícího se sliznicí duodena, jejuna, či nedejbůh pronikající skrz intestinum crassum, neobyčejně půvabná. Ale chvíli to řeže a to je důležité. Jak praví klasik – de gustibus ante disputantum.

      1. Děkujů za vysvětlení, netušila jsem, že „bodák“ je ocílka (no slovo jsem slýchala, ale co to přesně je jsem nevěděla). Mám ještě několik fungl nových nožů( ze sady, z které jsem použila zatím jen několik), tak až je začnu používat, zkusím brousit ocílkou 🙂 Jinak fakt ten kolečkový brousek funguje, jen musím během práce občas přibrousit. Ale na krájení různé zeleniny a maso to stačí. A hypochondr myslím fakt nejsem, takže s kovovými lupínky když o nich ani nevím si starost nedělám 😀

  4. I když mám doma brousky dva (Fiskars a IKEA), nejlíp mi funguje nabroušení o dno porcelánového hrnku, fakt to funguje a všechny tím překvapuju. A teď si jdu dočíst, k čemu jste dospěli/y v diskusi, četla jsem jen nejhornější příspěvek od Alex, pročež se omlouvám, pokud jsem zcela mimo mísu.

  5. Nesnáším tupé nože a tupé nůžky. A tupé hlavy, ale to je k jinému povídání. Ale veškeré nože si brousím sama. Mám po tchánovi takový zajímavý brousek. Jsou to čtyři kónické válečky z carborunda, volně se pohybující proti sobě a tím se protáhne nůž. Bezva po domácku vyrobený fórichtung, ještě z dob první republiky. Tchýně si totiž musela nože také brousit sama. Manžel nechuť brousit nože má zakódovanou v genech po tátovi 🙂 .

  6. Dávno dávno tomu byl mým oblíbeným nožíkem jeden, láskyplně zvaný tupajzna. Malý, nepříliš ostrý, poměrně dost zaoblená špička, ale nedocenitelný, když maminka zavelela oškrábat brambory. A největšího uznání se dočkal vždy během adventu, neboť se s ním skvěle loupaly ořechy.

  7. Eh, Ptakopysče, tohle je ale téma! 😀
    Přiznám se, že mě nože zajímají a podle hesla „každý správný muž nosí v kapse nůž“ jsem asi chlap 😛 Vypadá to, že jsem po dědovi – a také jeden z mých bundovo-kapsových švýcaráků stále nosím v koženém pouzdře, které dědovi patřilo. Nože jsem po něm nezdědila (no jo, holka), ale zdědila jsem jeho sadu nářadí (holka?:)), kterou jsem už odevzdala dalšímu dědici – Markovi, který se věci nářadí a nožů taky podědil (podle vzoru potatil:))
    Nože mám u sebe naprosto pravidelně, takže jsem už musela řešit plno zádrhelů – třeba na letištích. Dvakrát se nám podařilo se s nožem ještě vrátit k autu, jednou jsem ho musela propašovat (povedlo se, což byl div, když mi jiny podezíravě loví z kabelky i kovovou lžičku:)) Jednou u mě našli nůž v New Yorku, když jsme šli do památníku po „dvojčatech“. Tam jsem o něj nepřišla – zabavili mi ho, ale dali mu číslo a já si ho pak mohla vyzvednout.
    Kuchyňských nožů mám dost – některé obyčejné, jiné neobyčejné:)) Rozhodně hlasuju pro ostré nože, byť ne japonsky ostré:)) Tedy, ne že bych se jim bránila, ale neumím tak nůž nabrousit. Krájím na dřevěných prkýnkách – vlastně jen na nich, plastová nemám ráda.
    Nože mám seřazené podle použití a ty nejdůležitější mám na magnetické liště hned nad pracovním pultem. Okamžitě poznám, když se mi v nich někdo přehraboval! 8)
    Nejlepší jsou dva japonské nože, které mi Martin přivezl… no… z Japonska:)) Dostala jsem k nim speciální brousek, se kterým je nabrousím slušně. Marek si minule přivezl svůj extra speciál brousek a nabrousil je skvěle!
    Miluju svůj malej nožík na všechno se zubatým ostřím – pořád se drží ostrý a použití má mimořádně široké. Mám však i nůž na máslo, mazací nůž, malý nožík s extrémně pevným ostřím (skvělý na rozdělávání balíků:)), pak zmíněný velký a menší japonský nůž, velký nůž se silným ostřím, jako dělaný na rozkrajování dýní a melounů. A taky velikej řeznickej sekáček:))
    A pak set po babičce – nůž, nůžky na drůbež a dvoubodec – děda říkal, že je to solingnen… a pořád všechno dokonale funguje. Jen dvoubodec má jeden bodec o kousek kratší – fakt by mě zajímalo, jak to babička dokázala! 😀
    Jo a děda brousil i příborové nože, ty jejich se brousit daly… návštěvy někdy byly nepříjemně překvapené 😛
    Jinak se dokážu říznout kde čím, ale za úplně nejhorší považuju konzervy (hlavně ty velké s masem pro psy) – zvlněné řezance se hojí moc špatně a ten poslední za sebou nechal dokonce jizvu… kdepak nože! (wasntme)

    1. Ha, Solingen, není to ten případ, že kdybych ten název na starém noži viděla, tak nůž nevyhazovat?

      1. Staré solingenské nože bych rozhodně nevyhazoval. I když občas bývají dost domordované (třeba můj táta používal nože jako šroubovák, či páčidlo a podle toho ti chudáci vypadali) dají se opravit a slouží věrně až do poslední chvíle, kdy jsou tak sbroušené, že se zlomí.

  8. Pro mne mnoho nových důležitých informací. Nemám nikoho, kdo by se mi průběžně staral o nože, a ocel a broušení a ocílka etc. je jak vidět celá věda. Syneček mě naučil ostřit na ocílce. Zdálo se mi, že ocílka po delší době přestává ostřit, ale sama sebe jsem přesvědčila, že to není možné. Dnes čtu, že na ocílce mohou ubývat drážky, to bude ono! Syneček mi radí všechny staré nože vyhodit a koupit nové, které si budu průběžně brousit. Mám jich hodně, některé stoleté, jiné z dob socialismu, jiné nové. Prosím pana Ptakopyska o radu. Mohu nějak poznat, jestli některý nůž vyhazovat nemám? Jaké nové bych měla koupit, abych byla sama schopná je udržovat ostré? A jakou věčnou ocílku? Děkuji.

    1. S tou ocílkou nechcu radit (šak ani Ptakopysk nejsem), ale vzpomínám si, jak za mého dětství stařeček pošťákuj každé sobotní odpoledne brousili nože o sloup elektrického vedení… 😉

      1. stařeček dělali dobře, protože sloup elektrického vedení (předpokládám, že betonový 🙂 ) je vyroben z křemičitého jemného písku a v podstatě se neliší od toho, co za drahý peníze vyrábí Karborundum Benátky nad Jizerou.

    2. asi takhle – jestli nůž řeže a pasuje do ruky, tak nevyhazovat. Na ocílce jsou drážky patrně důležité, ale třeba pan Nácovský, řezník který k nám chodíval dělat zabíjačku, měl ocílku úplně hladkou (nejspíš ji podědil po svém otci a čas drážky úplně setřel) a ostří se s ní dalo vybrousit. Pokud je nůž tupý jako prd… eh, pardon… chtěl jsem napsat hodně tupý, pak samozřejmě ocílka nepomůže, na tom byste nechala ruce. Takže brousek, aby vzniklo alespoň nějaké ostří a pak ocílka na „přeleštění“. Pokud máte čas, nebo pokud jste japonský samuraj, tak můžete použít mokrý kámen nejrůznějších zrnitostí, ale to je hraní na půl dne, musíte to umět a strávníci by vás asi sežrali zaživa, kdybyste místo oběda šmrdlala nožejček po kamínku za prozpěvování japonských lidovek.
      Ještě bych dodal, že takové ty brousky skládající se z koleček proti sobě, jak se dává nůž kolmo do mezery, jsou z 90% zvěrstvo, které vám ostří zničí.

      1. Díky, ta kolečka proti sobě nepoužívám. Brouskem se to dělá s nožem stejně jako např. se srpem? A byl by nějaký typ na nové kvalitní nože?

        1. Přidávám se, poradna přes kvalitní brousky by dobře padla 🙂
          jaksi nečekám, že by stále byl „karborundum brousek, za korunu kousek“ 😀

          1. to vskutku dávno ne. Pokud zabrousíme do Japonska, tak solidní vodní brusný kámen se pohybuje od tisícovky výše. Dva tisíce korun není nic extra. Když si zvídavý čtenář dá vyhledat třeba pojem KIYA Tokyo, patrně užasne. Nejdražší brusný kámen, co jsem našel, je NANIWA Professional P-390 na závěrečné leštění, jehož cena přesahuje sedm tisíc korun tvrdé české valuty.

  9. Já teda nevím, ale nejhorší řezné rány jsou právy od tupých nožů – protože jak jedna na ten tupouš tlačí, aby aspoň trochu pronikl materiálem, tak ten hajzlík se většinou smekne a prorazí kůži i maso živé a to většinou do velmi ošklivé rozšklíbeniny… nene, tupé nože nebrat.

    Mám ráda nože ostré – především na krájení cibule. A velké nože – to mě už naučil taťka, který si svůj kuchařský nůž přivezl z vojny (kde se realizoval jako kuchař). Pravda, více jak půl století stálého užívání a broušení se z něj stal vykošťovák (rofl) . Nože do myčky nedávám, snažím se krájet jen na prkénku… nejsem náhodou chlap?! (rofl)

  10. P.S. Hádanka: Říká se Pes přítel člověka, ale k čemu je pes v nožířské nebo mečířské dílně? Kdo to ví, odpoví. 😀

    1. Hej, JJ, už to konečně prozradíš? Napadají mě samé ptákoviny, ale to není odpověď (blush)

    2. jestli je to štěně, tak zcela určitě k ožírání střenek, trhání látek a kůží na cucky oslintávání provazů a tak podobně. Dospělý pes páníčkovi způsobně chrápe těsně za patami, aby se tento mohl o něj snadno a bez námahy přerazit

      1. Konečně jsem sem zase doputovala. 😀 Ptakopysku, vyhráváš první cenu, jsi nejblíž. Držel se mu ne za patami, ale na zádech. 😀

        Závěrečná fáze broušení často probíhala tak, že brusič ležel na lavici na břiše, ruce před sebou nad brusným kamenem, který se točil kolem vodorovné osy a brousil. Proč to dělali takto, nevím, ale viděla jsem na tohle téma rytiny.

        Pes k tomu patřil – ležel brusičovi na zádech stočený přibližně na kříži. Dalo by se říci, že každý brusič měl svého zátěžového psa. No a teď baby raďte, k čemu tam ležel. Že by k vyvažování nebo i k k nějaké terapii zádových svalů?
        😀

        1. Zátěž? Aby nespadl na nos na ten brousek? Navíc živá a hřející, odskakující na povel? 🙂

        2. až vás začnou brát zádové svaly v kříži při sebemenším náklonu či záklonu, pochopíte, proč ten pes…

  11. Ptakopysku, bezvadný článek, skvěle jsem se pobavila!
    Nejlepší nože, které máme, jsou dědičné a prý jsou udělané z vojenských bajonetů (z které světové, netroufnu si hádat). Sice jsou na tom jako proslulý Robinsonův nožík (ano, ubylo prý jich za ty roky viditelně), ale asi je podědí i snachy 🙂 . Jinak preferuji ostří typu Osobní strážce, ale díky evoluci umím hru „správný přítlak pro danou ostrost“. Můj největší sen je udělat si vlastní nůž – už vím, kde by se to dalo, ale zatím to zůstává v kategorii snů.

  12. tak já třeba nůž z damašku mám…a je jen můj ..z dalších u mne pobývají nožíky na zeleninu,vykošťování,sekáček,nože na maso, nože na chleba, pilkové nože, kolébkový kráječ, struny, mám pěstní dýku,malé nožíky ukryté mistrem Carlosem do sponek a náramků a skotský sgian dubh…potom kostičku na krk – ostří zasazené do kosti z jelena..a nový kamarád z chladného kovu na mne čeká o letošních vánocích…a bude to teda něco!

    1. Buď zdráva, sestro ve zbrani!
      (Zatím jsem teoretik – názor To se pro holku nehodí mi vtloukali napřed rodiče, pak děti, tak mám zatím jen nožíky 🙂 – ale můj čas přijde. 😀 )

    2. Eh, Sharko, tvůj arzenál mě nadchl! Potřebovala bych obrázky nožíků ve sponkách a náramcích… z literárních důvodů! 😀

        1. Díky Sharko, Princezna i Kaitlyn mávají, páč tohle jsou věci, jaké momentálně potřebují:)) 8)

          1. tak občas napiš, co do děje potřebuješ za zbraně nebo jiné věci..když nepomůže Matylda a Mušketýr, zkusím to já…

  13. Dobré ránko,
    já mám ráda nože ostré, tedy přiměřeně. Pokud nůž dělí tlakem je to špatně, tlačím na něj víc a víc, on se pak smekne a následná řezná rána je dost hluboká. Zato ostrým nožem si obvykle jen lehce škrábnu prst.
    A neumím používat nože podle účelu. Mám tři oblíbené: hodně velký, střední a maličký. Těmi krájím skoro všechno. Tedy až na sýr a rajčata. To jsou jediné výjimky kdy použiju správný nůž.
    Ty ostatní nože, které jsem většinou dostala, občas sundám z lišty a umyju abych je zbavila vrstvy prachu :-).
    Jarmila

    1. Ano, také máme minikudličku zvanou ščudla, o kterou vedou ženy v rodině neustálý boj, protože je naprosto univerzální.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN