MATYLDOVINY: Mrzne!

Mrzne, i tady na jihu jižní Moravy mrzne! Já vím, je březen a počasí má na takové rozmary nárok, ale my jsme se jaksi… zpovykali. Pár teplých dnů, kdy jsem běhala venku v tričku, mi naznačilo, že letošní nezima to už zabalila, a není to pravda.

 

Dokonce jsem si před těmi mrazy koupila kontejnerované sazenice jahod. Chtěla jsem druhý den sázet, ale bílá tráva a tříšť na jezírku mi naznačily, že na to mám zapomenout, a kolega v práci to silně nedoporučil („Vymrznou jim srdíčka!“). Hm. Tak jahody koukají ven z okna a čekají.

Psicím je to jedno. Aspoň trochu lítačky venku je potřeba a ty si paničko omrzej, jak chceš. Procházky jsou krátké, protože v tom vichru jim vlají uši nad hlavou, takže se občas musí proběhnout na našem pozemku.

Na zahradě se ovšem vyskytl zajímavý nový kus – bílorezavý kocour s delší srstí, který výrazným způsobem zasáhl do rovnováhy místního kočičího společenství kastrovaných kocourů. Jak je na tom nováček nevím, ale Oriáš je ve střehu. Psice jsou z drzouna na zdi na psotník. Ještě to bude zajímavé…

Ale i když je jezírko zamrzlé (a kocour znechuceně zírá na led, ze kterého se nemůže napít, takže musí dojít domů a napít se – fuj – z psí misky), přece jen nám tu už něco kvete!

A jak vypadá mrazivé jaro posledních dní o vás?

Aktualizováno: 25.3.2020 — 15:14

47 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
      1. Pocasi? Do vcerejska pekne, slunecno, dneska zacalo prset a ma ted porad, je kolem 10 stupnu. Zacinaji kvest sakury, kvete zlaty dest, prvni azalky,…

  1. U nás po dlouhé době fouká vítr trošku méně, takže dnes dobrýý! Zatím tady nic moc nekvete, tak čekám a čekám,zahlédla jsem jen malinkatý podběl, tak snad….
    Chtěla jsem zajet do rodného města na hřbitov ale raději budu sedět na zadku. Mám tam narcisky,před cca 14-ti dny už vystrkovaly hlavičky. Macešky , co jsem tam dala na podzim, kvetly,trochu drobnější jsou než na Dušičky ale krásně jdou. Na zahrádce,kde pobýváme,dokvetly posly jara,sněženky,bledule atd.Tak uvidíme,co bude dál.
    Psice jsou moc hodný, jakoby ti blbou dobu cítily. 🙂

  2. Tentokrát moje OT, podobné, jako má Aida…
    Skupina IT specialistů spolu s ČVUT a několika firmami vyvinuli plicní ventilátor – takový, jaký potřebuje spousta nemocných s COVID 19 a jaké dnes nejsou celosvětově k dostání. Nyní vybírají peníze na jejich výrobu, aby se dostaly do nemocnic.
    Znám lidi z týmu Covid19cz a myslím, že je to skvělé vítězství lidí, kteří nesložili ruce do klína a skutečně něco dělali… (h)
    Já je rozhodně podpořím 🙂
    https://www.donio.cz/CoroVent?fbclid=IwAR12GWz7e5K4S4wYN71GqudKZPHvAakxLIDWtrG9iPwGpAssZMcokDfNKPA

    1. Ano, máme spoustu skvělých lidí se skvělými nápady. V tom jsme velmoc.
      Proto mě může čert vzít, když naše vláda lítá po světě (virtuálně) sem a tam, a slibuje hory i s horákama tu v Číně, tu v Kanadě aby nám dodali něco, co bychom tady mohli vyrábět. Během krátké doby. A prodávat … kdyby je někdo podpořil.
      Proč nedostanou slib státní zakázky ? proč nedostanou podporu ze státního rozpočtu? Proč pro ně neudělají zrychlené schvalovací řízení? …
      Ani za ušima je nepodrbou.
      Jako kdyby všechno, co umí naši lidé pro ně bylo nepodstatné.
      Ano. Musíme si pomoct sami, dokud ještě můžeme a máme z čeho 🙁

      1. … a proč nemohou firmy vyrábět dezinfekční prostředky, když to umí??? To mně taky sejří. Byrokracie mezi ministerstvy je NESKUTEČNÁ,STÁT TO NEUMÍ A ANI NIKDY NEUMĚL!

        1. Protože to není Agrofert? Zuřím stejně, ale na druhou stranu jsem nadšená ze síly a schopnosti inovovat, z tvrdohlavosti a vytrvalosti některých lidí. Navzdory vládě…

        1. Dotace 🙁
          Slíbí jim peníze 🙁 můžou si o ně požádat, až budou mít čas a vypracovanou tunu papírů.

          Státu něco chybí. Ať si sám prohlídne, co kdo vyrábí a nabídne odkup do státního zdravotnictví a do státních hmotných rezerv později v určitém garantovaném objemu. Takové firmě půjčí banky rychle. A později může stát pomoci i s odbytem do zahraničí.

          A tady? Slíbit dotace …v dubnu…

    2. Když jsem to odpoledne našla, taky jsem to sem chtěla přidat, jen jsem se pak natolik ponořila do práce, že jsem na to zapomněla. Velice chvályhodný projekt, určitě přispějeme!

  3. Zase OT a zase se moc omlouvám, ale: bylo spuštěno druhé kolo sbírky na balíčky pro zdravotníky! Balíčky z prvního kola mají velký úspěch, všichni si je vesměs chválí, takže – kdo jste to nestihli v prvním kole, máte možnost přispět teď. Více informací zde: https://www.energiilekarum.cz/

  4. Tak jsem přišla o noťásek. To co jsem měla udělat dávno totiž odvézt ho k ajkťakovi. Když jsem si ho před pár dny ve snaze jej spravit, odstřelila, protože chodil děsně, ale opravdu děsně pomalu, zústalo jenom základní nastavení jako z továrny (dnes) . Pan ajťák jel kolem, tak ho i s mými omluvami, že jsem halt nemožná, odvezl. Fotky mám všechny zálohované od roku 2003, ale co s dokumenty , rozepsanými články a tak. Chjo. Teď jsem závislá na tabletu a jak já na něm nerada píšu!

  5. Jo Matyldo, u nás jsme si na nějaké teplo nestačili minulý týden ani zvyknout (Yga a její tříčtvrťáky a bosé nohy v kaluži… to byl pohled hluboko na jih:)), ale přece jen se už dalo chodit v bundě bez mikiny. No a tenhle týden je hroznej – ano, sluníčko svítilo (dnes ne), ale ten ledovej vichr! Ráno pravidelně kolem -5, poslední dny v lese kaluže vůbec nerozmrzaly. Chodila jsem v péřové bundě s nasazenou kapucou, jeden den jsem si vzala i čelenku. Dnes v noci už mrzlo je málo (asi-2) a snad nás čeká pár teplejších dní. Mně by stačilo, kdyby tak strašně nefičelo…
    Jo a vodu na zahradě Martin pro jistotu vypnul – a dobře udělal, takovéhle mrazy jsme tu neměli ani v zimě:))
    Krásně ti, Matyldo, kvetou narcisky (mně taky:)) a hyacinty! (ty mně ještě zdaleka ne)
    Jsem zvědaví, jak s vaším kocouřím osazenstvem zacvičí neznámý bílozrzek:))

    1. Dneska je tu šedo pod mrakem a zatím nevím, co vítr… ale snad to nějak dáme 🙂 Netrvám na velkém teple, ale ten vítr je odpornej a navíc strašně vysušuje.

  6. U nás byl tak ledový pichlavý severák, že to byl hnus… do toho mi začala hárat Vanilka, tak jsou procházky silně omezeny 🙂

  7. Matyldo u nás jako přes kopírák až na to, že voda zamrzla na tlustý led i v barelu, který má poklop. A protože do něj čerpáme dešťovou vodu z podzemní nádrže pod dvorkem (už 40 let ctíme akci „dešťovka“, žádná novinka) nevím, jak ten mráz zvládlo čerpadlo. Dnes, co se týká teplot, také žádná hitparáda. Fouká leďák, mrazová péřová bunda bude stále v popředí! Mně kdysi starý zelinář poradil, že všechno má jít do prohřáté země. Semínka, přísady a i ty brambory.

  8. ráno v půl šestý je od pondělka mezi -6°C/-4°C a dneska jen -2°C .
    Sýkory se zase začaly houfovat u krmítka a žerou jak zjednaný.. zlatej déšť zčernal, sedmikrásky se schovaly…. sněženky stihly odkvést, ale místy napučený a nakvetlý růžový sakury jsou ded….takže růžová alej letos bude taková nijaká…a pak bude zelená…

    1. Tak ke mně teď lítá pořádné hejno, krmím dvakrát denně. Dokonce přiletěli jíkavci a kamarád strakapoud – ten mi letos v zimě opravdu chyběl, i když jsem ho v okolí vídala (a slýchala:))

  9. Každý rok to je, snad 10 let. Vždycky se žehrá jak je únor teplý a jak zima skončil a pak se žehrá kde je jaro, když na konci března nebo začátku dubna mrzne, někdy i sněží a foukají plískanice. Už mi to přijde jako běžný stav. Obvykle pak počasí velmi rychle skáče do letního.

    1. Tuhle mne zana upozornila, že jak začnou kvést trnky, tak se ochladí – letos se to opět potvrdilo!

    2. No, u nás to není překvapivé a navíc nic pořádně nekvetlo, ani ten zlatý déšť (to teplo předtím u nás nedosahovalo nížinných hodnot:)), takže snad k žádným škodám nedošlo… Někdy je fajn, že tu jsme takoví opoždění 😛

    3. Deset let to ještě není.
      A zmrzlí muži byli odjakživa, v květnu. Ale taky byly brambory na Josefa v zemi.
      Je to tak tři, čtyři roky, co v březnu a dubnu cinká hlína. A zmrzlíci se doplazí v červnu skoro.

      Tohle nebyl žádný jarní mrazík. To bylo poctivých -9 několik dní po sobě. U nás meruňka ještě nekvetla a stejně je spálená.

      No uvidíme. Ono všeho moc škodí. I zelené energie. To větrné pasiště na severu Evropy už má na severozápadní proudění vliv jako menší pohoří. A velká koncentrace solárních panelů se taky projeví.
      No dočkáme se ještě věcí…

      1. Vidíš, bydlím na střední Moravě, 270 m.n.m., a nikdy jsem na Josefa brambory nesázela. Byl tu jeden děda, který se chlubil, že už má zasazené brambory, byl tím pověstný, byl schopný sázet i začátkem března, když bylo teplo. A nikdy je neměl dřív než my „zhniloni“, kteří je sázeli až v polovině dubna. Ony mu ty velké rostliny omrzly mnohem více, než malinké, které se daly ještě přihrnout.

  10. My jsem také uvěřili pěknému počasí a na balkoně vysadili do truhlíku primulky.
    Dařilo se jim velice dobře do první mrazivé noci.
    Naštěstí se v bytě vzpamatovaly, jen pár okvětních lístků bylo potřeba vystříhat.
    Teď je na noc dáváme do bytu a ven až vysvitne slunce a je teplo.

    Dali jsme je na botník do předsíně, který je poměrně vysoký a má místo dveří zrcadlo. Mysleli jsme si, že tam kocour,známý květin ničitel, nevyleze. A ejhle on vyskočil, drápy se zachytil za vršek skříně.
    Dolní packy mu klouzaly po skle a ječel.
    Páníček ho musel sundat.
    Ale primulky přežily.

          1. Netkanku tu můžeš přidělávat jak chceš a stejně ji pak sundáváě ze sousedovic plotu- na zahradě se ten vítr fest rozběhne.

            1. kamoška na ni na zahradě dává plaňky od plotui, má to pak jak takový kupky a dobrý…asi u nás fučí míň…

  11. No jo, tak krásní dnové jsou momentálně fuč. Dneska je zamračeno a jako by chtělo pršet. Naštěstí, jsa o fous níže než Matylda, u nás mrazy nebyly moc silné (něco málo pod -1°C), dokonce minulé dny i slunko svítilo, ale studený větr moc tepla nedovolil. Proto jsme na vycházky chodili hlavně tam, kde bylo za větrem.

    Tady je pětadvacet fotek, jak to vypadá na jihu Jižní Moravy, když se ochladí – ale furt nějaké kytičky kvetou a najdou se i vzácní ptáci (:o)).
    http://yga.rajce.net/FOTO_2020_Brezen_studeny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN