BTW: Novorozená

Ostrý vítr se vzdálenou příchutí jara mi cuchá vlasy a já kráčím velmi opatrně. Připadá mi tak zranitelná! Jako čerstvě narozené štěně, ještě mokré, křehké, a přitom s nepochybnou vůlí sílit a růst. V jejím případě to znamená nejdřív aspoň trochu vyschnout. Vždyť mi při každém kroku pod nohama vystřikují maličké vodotrysky a když vyběhnu ven v pantoflích, hrozí mi potupný pád na rozmoklé krtině.

 

Ano, mluvím o své zahradě. Vždy, ji zase po dlouhém zimním spánku obcházím a bedlivě zkoumám, cítím hrdost, lásku a jsem děsně teritoriální. Jen mi ni zkuste hodit ošklivý pohled!:))

 

Zahrada je bez barev, unavená nezimou bez sluníčka. naštěstí promočená… (zatím)

 

Mokrá půda pod nohama sice slibuje nový život, ale ne úrodu – na to je ještě příliš brzy. A já se nemůžu zbavit představy, jaké to bylo, když takhle po své půdě procházel hospodář, jehož rodina na té tušené úrodě závisela. Kdy nešlo o pýchu nad zlatým obilím, krásnými jablky či zdravými bramborami, ale o přežití. Bude co jíst – nebude co jíst…

 

Narcisky se snaží 🙂

 

Miluju svoji zahradu, ale nechtěla bych být na její úrodě závislá. Nedivím se, že lidé na venkově bývali zbožní, nebo aspoň pověrčiví. Pozdní mrazík nebo bouřka s krupobitím, a bylo po sklizni, byť by se předtím počasí chovalo jako podle Gutha-Jarkovského. Jakože se tak – aspoň z pohledu zemědělců – nechová skoro nikdy.

 

Čekám, až truhlíky ožijou…

 

Při pohledu na svoji přívětivou prostornou zahradu mě napadla další věc. Trávník. Upravená travnatá plocha. Dobrá, odečtěte krtčí hromady, vysoké procento ne-trávy a jámy tam, kde psice něco vyčmuchaly:)) Přesto – trávník, pro potěšení. Není to tak dávno, kdy si takový přepych mohli dovolit jen bohatí lidé – u ostatních musela půda pracovat a tam, kde tráva rostla, čekala na senoseč nebo se sekala pěkně postupně, aby měl dobytek co žrát. Za krásu to bývaly maximálně květiny pod okny nebo u plotu.

 

Zimní poupě!

 

A tak si už po kolikáté uvědomuju, jak snadno je mi milovat zahradu a zahradničení, když můžu nakupovat potraviny v supermarketech. Ale i ty je třeba vypěstovat, takže ledovému předjarnímu větru šeptám poděkování za jarní probuzení a pro jistotu prosím, aby se rok povedl. Konec konců, nikdy nevíte, kdo poslouchá!

 

Pupeny… tenhle rybízový keřík vždycky pospíchá 🙂

Aktualizováno: 1.3.2020 — 16:09

30 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. My máme na chatě u plotu malý květinový záhonek.
    Na jaře tam máme jarní cibuloviny tj. tulipány a narcisky.
    Pak postupně vysazujeme ostatní kytičky.
    Máme z něho radost.
    Pak máme 4 keře rybízů a angreštů.
    Ale nic víc.

  2. My máme malou zahradu a teď totálně zplundrovanou, protože předěláváme konečně ten plot a tak vše od plotu muselo pryč. Plot prorostlý,rozpadlý. Takže ted tam přijdou plotové dílce a na ně elektrika a pak musíme zkulturnit ten kousek, co jsme teď zničili.

    1. Naštěstí je na zkulturnění ta správná doba. Zahradnictví se probouzejí ze zimního spánku a začínají lákat lidi 😀
      A spousta rostlin se dá koupit už trochu povyrostlých, takže už v létě to můžete mít pěkné 🙂

  3. Dede, máte u domu krásnou velkou zahradu.

    Také každé ráno obcháhím tu našiu (ještě v noční košili+župan, je-li třeba)a koukám, co se za noc změnilo, povyrostlo. Teď na ní postupně krásně kvetou přepíchané narcisy a trávník se už také zelená (zatím hlavně plevel, který časem v teple vymře a naroste poctivá tráva). Také jsem ráda, že záhon, který máme jen pro sezóní radost z čerstvé zeleniny, není nutný k přežití. Ti, které kdysi zahrady a pole živily, se museli neúrodných let opravdu bát. Tady se používá výraz : „to eat the seed corn“, který asi vznikl právě v době neúrody. Farmáři museli sníst v nouzi i semena a obilí, oddělené na příští satbu. Takže pak neměli co zasít (nebo málo), což způsobilo menší úrodu, která jim přes zimu nevydržela, zase museli sáhnout do „příští satby“ – prostě začarovaný kruh. Tenhle výraz se stále používá v podobných situacích (hlavně ukládání peněž „na budoucnost“)

    1. Omlouvám se, jsem slepá, ale co je tam pikantního?
      P.S. Na rumunské poměry je ta zahrada hodně málo obdělaná, oni by tam toho na tu plochu vměstnali tak 2x víc určitě.

      1. Bohužel to nejlepší co mám na fotce, nemám vyfocené ty zahrádky obehnané plotem, kde je 20 záhonků a každý má 2x1metr, protože bych musel strčit foťák přes zahradu. I tady je vidět ta užitkovost aspoň trochu, byť jednosměrně

        1. Aha. V těch rumunských horách (Apuseny) to mají fakt intenzivnější. Fotky bohužel nemám.

            1. V Apusenách zavedli elektriku před cca 10-12 lety; je to taková Afrika uprostřed Evropy. Skoro všichni jsou tam nezaměstnaní (jen pár mužských pracuje v lese) a živí se jen tím, co vypěstují, nebo co získají od zvířat, která chovají (mléko, vlnu, maso, vajíčka – chovají hlavně ovce a krávy). V zimě tam mají 1,5 metru sněhu a jsou tam vlci a medvědi. Hrozně chudobný kraj, ale překrásný.
              Pár fotek na ukázku (snad ten odkaz projde): https://1url.cz/lzJy3

        2. A už jste někdy viděl zahrádku v kolonii? Pokud to nekoupili nějací mastňáci z města, kteří si tam pořídili bazén, zastřešenou terasu a otravují sousedy nekonečnými grilovačkami a chlastačkami (znám z barvitého líčení vlastního otce), tak jsou ty zahrádky obdělané do posledního metru, trávu mají jen pod stromky a kousek zpevněného povrchu před boudou.

          1. To máš pravdu, kolem naší zahrady (v soukromém vlastnictví) ti „zahrádkáři“ na vyvlastněných pozemcích jsou a bývalo to tak. Ale už to tak v poslední době není, i když mají třeba jen 200 metrů, většinou tam mají chatu jak hrom, trávník a bazén (a houpačku, prolézačku nebo trampolínu pro děti).

        3. Je to krásná zahrada 🙂 Ta užitkovost je z mého pohledu… správná, i když já to tak nemám. Ale nikdy neříkejme nikdy, že jo 😛

  4. Krásné povídání milá Dede. Dnes se Ti obzvláště povedlo neb je tam vidět hodně lásky k rodné hroudě. :-).Hned jsem si vzpomněla na moje oblíbené čtení.Mám ráda povídání od K.Čapka o zahradě a na jeho zrekonstruovanou zahradu bych se také ještě ráda podívala. Díky! (h)

  5. OT – věřili byste, že poslední dny mám v krmítku víc ptáků, než celou zimu předtím? :O
    Jak je to u vás?

    Kopíruju že včera, tam to zapadlo. Jinak prvně se ukázali třeba hýli! (hýlové?:))

    1. Já mám hojnou účast na krmítku po celou zimu. Lojová koule vystačí na 2 dny, denně dávám na zem půl jablka a slunečnice jsme zkrmili tak kolem 30 kg. S tím jablkem je to psina – milují ho kosáci, ale už i sýkorky a vrabci přijdou zvědavě ochutnat. Bylo mi záhadou, že někdy zmizí měsíček jablka hrozně rychle a ani šlupka po něm nezůstane. Až jsem načapala sojku, jak si celý kus odnáší v zobáku.
      A včera jsem poprvé viděla zvonky.

      1. Hančo, já vůbec nevím, co se letos stalo, že ptáci skoro nechodili. I to jablíčko zůstalo ležet ladem… Ale jsem ráda, že jinde je plno 🙂
        Teď mám radost z těch hýlů, ti se tu letos ukázali úplně poprvé – na začátku března!

  6. Dede, hezké povídání. Ano, pro mnoho lidí chleba roste v regále v marketu a voda teče ze zdi.
    Včera jsem viděla v jedné vísce nad Tišnovem na půdě, kde se pěstuje tráva a vojtěška pro dobytek, do země zatlučená dřevěná téčka pro dravé ptáky, aby se jim snadněji lovili hraboši. To mě tak rozradostnilo,že mě ani nevadila ta rozbahněná polňačka. I ta patří k věci.

    1. Taky jsem viděla téčka na poli. Snad to znamená, že je víc zemědělců, kterým není jedno v jaké stavu za sebou krajinu zanechají.

  7. Jo to pro mě bylo překvapení v Moldavsku. Každý centimetr zahrady něco plodil. Zahrádka před chaloupkou, že by ji jeden obešel za 3 minuty byla rozparcelovaná na 20 plodin

    1. V Rumunsku v horách to mají taky tak, na 20-30 metrech si vypěstují všecko, co potřebují.

    2. Obdivuju to, ale jsem ráda, že to u nás (zatím) tak být nemusí. On ten kus louky s mnoha keři a několika ovocnými stromy, co je vlastně naše zahrada, je vlastně svým způsobem luxus.
      Je fakt, že naše země je samý jíl, uprostřed zahrady je to jíl proložený kamením, takže na pěstování mám jen své veletruhlíky 🙂 Přesto si myslím, že v případě nouze je to pořád… něco (inlove)

        1. Já vím a spoléhám na to pro případ nouze 🙂 Ale jsem ráda, že se o to nemusím pokoušet. Moje veletruhlíky mi zatím na zeleninu stačí 🙂
          Ty máš zahradu hodně užitkovou? 🙂

          1. Kus mám porytý, pěstujeme rajčata, mrkev, celer, nějaké to rané zelí, kapustu, cibuli, česnek. Loni se nám urodilo brambor, že jsme zatím nemuseli kupovat. Ale máme taky cihlářskou hlínu, kterou postupně vylepšujeme kompostem. Část pozemku máme zničenou – při stavbě si sousedi mermomocí chtěli udělat z kopce rovinu a navozili si na pozemky strašný bordel a máme to roztahané i u nás, místy metr navážky. Takže pro případné využití k samozásobení je půl pozemku k ničemu. (devil)

    3. Viděla jsem na Ukrajině jak babka okopávála zahradu,na zemi ležela pet láhev, tak ji okopala taky a jela dál, no třeba bylo něco v láhvi. 🙂

    4. Lepší fotku jsem nenašel, byly tam mnohem pikantnější zahrádky, ale fotit přes plot moc nešlo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN