HOST DEDENÍKU – Alex: Zelená pohroma

Ne, nebojte se nejde o politickou stranu. Mám na mysli jeden z mnoha zelených nepřátel zahrádkáře, plevel ptačinec žabinec, odborně zvaný ptačinec prostřední. Začal se u nás na zahradě vyskytovat poslední roky. Jeho výskyt zřejmě souvisí s teplými zimami, protože na podzim není a hned jak se začne příroda klonit k jaru, tak roste všude. Dá se sice snadno vyplet, nemá nijak hluboké kořeny, ale je to rozvětvená hustá placka, pod kterou nemůže nic růst.

 

Když koncem února Jajka uveřejnila fotky jarních cibulovin u nich na zahradě, tak jsem si uvědomila, že mám také dost cibulovin a šla jsem je hledat. Všude se plazil jasně zelený hustý ptačinec a po cibulovinách ani vidu ani slechu. Tak jsem začala plevel vyšťourávat z mokré země, právě slezl poslední sníh.

 

Ptačinec prostřední

 

A ejhle, osvobodila jsem malinkaté špičky prstíčků drobných cibulovin. Nu, s Jajčinou rozkvetlou zahradou to věru nemělo nic společného, ale už jí začínám dýchat na záda. Rostlinky si oddechly a každým dnem povyrostly. Dnes už mi kvetou sněženky, krokusy a už se začínají drát na slunce ladoňky a modřence.

 

Ptačinec prostřední – koberec

 

Horší varianta nastane, když se ptačinec usídlí v polštářových skalničkách. Tak to je jejich konec. Vzpomínám si, jak se mi rozrostl v polštářích silenky.  Má podobné lístečky. Nasadila jsem si brýle, zaklekla ke skalničce a snažila jsem se oddělit tak říkajíc zrno od plev. Výsledek byl žádný ptačinec, ale ani žádná silenka.

 

Totéž místo po odplevelení

 

Jenom sousedka stála v údivu a sledovala, co to na zahradě s brýlemi na nose a s obličejem u země, kutím. Na její dotaz jsem odpověděla, že pleju. Nu, vysvětlily jsme si to, zasmály se a nejsem u ní za blázna.

 

Sněženky už kvetou

 

A co u vás, na zahrádkách, jaký je váš největší plevelnatý nepřítel, kterému jste musely vyhlásit válku?

 

Dede: Děkuju moc Alex, a protože jsem na cestách, odpovídám tady – u nás je to rozrazil! Je všude a je nezničitelný. Už nám hubí i trávu…

 

I krokus si oddechl

Aktualizováno: 14.12.2019 — 23:30

58 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Po návštěvě naší zahrady (byli jsme tam od včerejška do dneška a spali tam) mi došlo, co je největší škůdce u nás – vlaštovičník. Nějaké tipy, co s ním, by nebyly? Na rozdíl od jiných zmíněných škůdců se sníst nedá a jestli je nějak léčivý, to netuším, spíš ne. Máme ho tam, co pamatuju a zbavit se ho nejde…

    1. Vlaštovičník se tradičně používá na bradavice (potírat šťávou), případně odvar na mykózy. Jíst se nedá a zbavit se ho nějakým rozumným způsobem skoro nejde 🙂

  2. U nás je nejhorší plevel popenec břečťanovitý, místy už nemáme trávu, nefungují na něj běžné postřiky. Možná by ho vzal roundup…

        1. nebuď negativní a suš…bude Aukce, udělej z toho zelené dárky pro rodinu a přátele….

    1. Ivo, roundup by pomohl, ale je to hrozné svinstvo, opravdu, ještě horší, než se původně myslelo, včera jsem poslouchala relaci na Plusu.

      1. Tak, jak ho používají zahrádkáři, je škoda minimální. Ale já zas jednou poslouchala pořad taky na toto témaa, a tam bylo řečeno, že ho používají zemědělci jako postřik na sklizené obilí, aby jim nezačalo klíčit. Konkrétně byla řeč o pšenici.

  3. Tak tomuhle se anlg. říká „chickweed“ (přímý překlad kuřecí plevel). Nám jako první na záhoně (a pod stormy) vyrůstá něco podobného, ale (podle první fotky) ta má jen ty maličké oválné lístečky. Připomíná mi to spíše vodní chřest (tak jsme říkali potočnici a prý kde její koberečky plavou na vodě, ta voda je čistá a zdravá – potrvrdit nemohu). To, co nám rostě jde také snadno vytrhnout, ale nejvíce se lístky rozrostou pod stromy tak v dubnu a my je tam necháváme (ze záhonu při rytí vyhodíme), je to docela hezký kobereček a jakmile přijdou vedra, samo to zhyne.

    Alex, ta poslední fotky je moc a moc hezká!

    1. Ta poslední fotka je místo, kde je pohřbená Eriska a Klérka. Oba ty kameny, jak velký, tak ten v podobě srdce jsou z Vysočiny, z jednoho lesa, kam obě moc rády jezdily. Obě už nejsou a les už také není. Napřed ho začali špatně kácet lesáci a zbytek dokonaly vichřice.

  4. Loni jsem objevila v koutě zahrady, kde se plevelem nijak zvlášť nezaobírám, protože je zarostlý různými keři, svlačec. Postoupil k nám od sousedů, mizera, a v tichosti si tam obtáčel jeden keřík za druhým. Byl zlikvidován, ovšem na jak dlouho? Budu to tam muset chodit kontrolovat zblízka! 🙂
    Jsem zvědavá na trávník, loni byl úplně zničený, jen ten plevel na něm bujel. Tráva se už ukazuje, ale mezi ní mech – to tedy po té sušině v létě nechápu!
    Alex, pěkně jsi zapracovala na záhonku, to je tedy rozdíl! (y)

    1. Svlačec mne sužoval kdysi dávno ve skalce. Potom se začal prodávat Roundop. Dala jsem si práci a štětečkem jsem mu potřela listy. Asi dvakrát a od té doby je klid. On může mít i třímetrové kořeny, stočené jako šňůra od telefonního sluchátka. To potom jeden nemá absolutně šanci.

      1. Rákos prosím. Týká se potoka za plotem 😀
        Podlezl betonové základy a řádí ve skleníku, mimo jiné. Na druhé straně je podlezl ještě jednou a vyrazil i tam. Hlavní kořeny má na dva rýče hluboko. No, co nadělám …

    1. A co takhle pryskyřník? Ten zmetek se rozrůstá neskutečnou rychlostí, a nejen že se množí oddénky, ale i semenem. Je tak agresivní, že za týden se dostal do půlky záhonu. Mám tu kyselou jílovku a dole poměrně vlhko. Stříkat kvůli kočkám nemůžu, tak je to boj kdo z koho a pryskyřník se teda nedá.

        1. Náš tatínek říkal pryskyřník pádivý, protože pádil do záhonků hned jak jsme vytáhli paty. 🙂

  5. Jak tak dole čtu příspěvky na recepty, tak mne mrzí, že jsem s ním tak radikálně zatočila. Ale tak divoké to nebude, už jsem objevila další a kde nešly ven i kořínky, tak už obráží. Jo a také se začíná rozmáhat utlačovat plazivý rozrazil, ale u nás nefunguje to s tím deštěm.

  6. V pondělí jsme měli na firmě schůzi. Vedení nám oznámilo, že na služebních SIM kartách nechalo zablokovat volání do zahraničí a barevné linky a v denních výkazech se objevil nový kód v důvodech nedoručení – jazyková bariéra. (Nepřizpůsobivý cizinec by prý nebyl dostatečně korektní). Takže kdo od nás bude chtít dostat balíček musí mít české číslo a musí umět česky! A tak je to správné, tak to má být. Nacionalismus není zločin. A je morální povinností každého Čecha, chránit svůj jazyk a svoji kulturu. Tady jsme doma a kdo tu chce s námi žít, ať se obtěžuje se naučit po našem! 🙂

  7. My máme na chatě tokový malý květinový záhonek podél plotu a naštěstí nám tam tento plevel neroste.

    Už nám vylézají špičky narcisů a tulipánů.
    Na podzim jsme jich zasadili hodně, neboť já je miluju.
    Až odkvetou, vyndáme cibulky a zasadíme další a tak celý rok nám tam něco kvete.

    Růžička také přežila, jen ten stromový šeřík, co jsme zasadili vloni moc neroste.
    Sice je živý, neschne ale ani neroste.

    1. Možná je na špatném místě… tohle mi roky dělala dřevitá pivoňka. Přežívala, ale pořád v podobě mírně rozvětveného klacíku. Potom jsem ji přesadila – podle mého to o moc lepší stanoviště nebylo, navíc tam hrozí, že ji poškodí sníh padající ze střechy, ale ve dvou letech je z klacíku pořádný keřík, který rád a hojně kvete 🙂

    2. Pozor, kam si cibulky přes léto odložíte. Chtěla jsem rostlinkám na chalupě udělat dobře, po odkvětu vyndala ze země, dala do síťky, kterou jsem zavěsila volně v prostoru ve stodole, aby na ně nemohly myši. Krutě jsem se přepočítala !!! Na podzim jsem našla pouze pár šlupiček a cibulka ani jedna …. 🙁

      1. to už se mi také stalo, cibulky jsem vyndala, zavěsila s košíčkem by vyschly a ony ,,vyschly úplně“ jen šlupičky zůstaly. Tak nevím, mám je nechat sežrat v záhoně nebo pod střechou. Loni jsem je nechala v záhoně a když začaly kvést tak se kácel jeden tulipán po druhém a z cibulek nezůstalo zase nic a to byly sazené v košíčcích, žraly to z vrchu

      2. Já cibulky nevyrývám, protože ve vyrývacím období je takové sucho, že se do země nedostanu ani vidlemi jak je tvrdá. Zatím jim to všem prospívá. Kvůli betonové suchosti a tvrdosti půdy u nás nežijí ani hraboši ani krtci.

  8. Ptačinec žabinec jsem házívala slepičkám sousedky, dokud žila sousedka a byly slepičky. Nevyskytuje se v masivním množství a dá se snadno vytrhnout. A slepičky byly vděčné. Horší, vlastně nejhorší je bršlice kozí noha, u nás se říká husí noha/packa. Kdo nezažil, je šťastný člověk. Teď se propagují jarní pochoutky z bršlice, ale nějak cítím, že nepřítel fakt nemůže dobře chutnat. Pýru je taky dost a poslední roky mech.

      1. Husí nohu baštili s ohromnou chutí králíci. Ale jakmile se jednou někde objeví, dá se zlikvidovat jen provedením totální skrývky do hloubky aspoň 20 cm.

          1. Nevím. Ničím podobným netrpím, takže léčivé bylinky všeho druhu nekonzumuji, protože: A/ jsem zapřisáhlý masožrout a B/ nesužují mne žádné choroby, na které by byly potřeba a pokud jde o údržbu poinfarktového stavu, fungují na jedničku prášky, které mi v nemocnici předepsali. (EKG se od r. 2004 nezměnilo ani v nejmenších detailech, sice vypadá divoce, ale je pořád stejné jak přes kopírák a laboratoř vykazuje normální hodnoty ve všech možných ukazatelích). Takže v pátek, když jsem rozvážel balíčky po Praze 10, objevil jsem novou lokalitu vzácných křivatců českých; jsou jich tam spousty a je to kousek od hlavní ulice.

    1. Assol, jak jsem s údivem zjistila na netu, je ptačinec žabinec docela úspěšná léčivka. To musely sousedčiny slepice hýřit zdravím!
      Kdysi mi náš kamarád velký zahrádkář a sadař říkal, že v podstatě každá rostlina a tedy hlavně plevele, mají léčivé schopnosti. Jenom my jsme už ztratily ty své, jak je používat 🙁 .

      1. My jsme kdysi dávali žabinec ptákům – kanárům a andulkám. Milovali ho… Mám teď koberec žabince nedaleko od krmítka a nevidím, že by se o něj divocí ptáčci zajímali 🙂
        Králíci ho měli taky rádi! 🙂

    2. Bršlici jsem měla v jednom koutu zahrady. Když prorostla do keřů, opatrně jsem ji párkrát stříkla. Ale na tu volně rostlou jsem vzala strunovku, a tou jsem ji mydlila až na hlínu pokaždé, když jsme sem přijeli. Druhý rok vylezla sem tam nějaká, a ke konci léta už nebyla nikde. Ovšem to nejde paktikovat, pokud je zarostlá celá zahrada.

      1. Mně bršlice sídlí v předzahrádce a jenom ji škubu, protože předzahrádka má obvykle konzistenci betonu. Navíc tam jsou i rostliny, co tam chci 🙂

      1. Řepka je jedovatá pro vysokou, její dlouhodobější konzumace vede ke slepotě. Zvíře umírá dlouho a v bolestech na celkovou otravu.

      2. Ad řepka – pláče kvůli ní celý národ. Polovina proto, že má na její pyl alergii, polovina pro to, že si uvědomuje, co ten neřád „ekologická“ provádí s ekosystémem. 🙁
        Ano, v některých věcech jsem antiekolog. :@

        1. Souhlasím, milá JJ. Navíc v tom žiju – řepná pole jsou rozházená všude kolem nás. Jsem ráda, že to největší stádo srn v okolí, které se pase na poli před naším domem, dává přednost jakémusi ozimému obilí, které se už pěkně zelená.

          1. o tom mi povídej, sotva tu vylezly pylem obalený kočičky a lískový jehnědy,připojila se bříza a já mám ráno oči,jako bych přořvala celou noc, pytle jak na ryby..prášky nepúomůžou,kapky na prt…tak čajový pytlíky v lednici, ráno přiložený na oči – to zafunguje a okurkovej gel od Oriflamu…. a jak si na to zvyknu a přejde to,přijde ta žlutá hrůza!!!!! A já se začnu dusit….

    1. U nás naštěstí moc není, alergii na nic nemám, ale když musím jet kolem pole, na kterém zrovna kvete, tak mi tak strašně smrdí, až se dusím.
      Vzpoměla jsem si na Tebe, když tu začaly kvést lísky.

      1. Alergie? co to je? Leda na projevy lidské blbosti, ale protože vím, že boj s blbostí se vyhrát nedá, nechávám to koňovi, má větší hlavu. Protože dokud nejde o život… (rofl) Takže než bych se zbytečně rozčiloval, dělám si z toho, co se děje, raději srandu.

  9. ptačinec – u nás se mu říká slepičí salát a naše beaverské trapperky ho milují…
    rozrazil rezekvítek – zvaný bouřka je u nás taky, ale redukujeme mu pomocí plyšáků (ovcí) kořenový systém, tak se nerozrůstá… říkalo se, kdo utrhne bouřku,přivolá déšť…nějak to přestává v posledních letech fungovat….

    1. Sharko, to by u nás pršet nepřestalo 😀 Rozrazil škubu odevšad (protože všude roste) a velice marně. Nám už dokonce na několika metrech čtverečných na zahradě nahradil trávu, či spíš to, co u nás za trávu považujeme. On se dá celkem snadno vytrhnout, ale rozhodně se nedá zničit. A polévat zahradu jedama se mi nechce…

    1. tak mamka ti vzkazuje ,že ta polívka z ptačince je moc dobrá, plná vitamínů, na jaře jim to babička i maminka vařily…a do míchanejch vajec prej taky dobrý a na chlebu s máslem, jen posypat…..

      1. Musím to vyzkoušet, na zahradě toho máme docela dost a o víkendu tam asi půjdeme, pokud zas nebude pršet jako dva předešlé víkendy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN