Batáty – sladké brambory (Impomoea batata), jsou považovány za potravinu chudých, ale gurmáni si z nich udělali delikatesu. Dají se totiž připravovat jak na sladký způsob, tak i v mnoha slaných podobách. Jak je používat v kuchyni?
Pro kuchyňské využití se nejlépe hodí odrůda s červenou slupkou, neboť obsahuje velké množství betakaroténu. Batáty se mohou lišit jak tvarem, tak velikostí, ale též i barvou dužniny. Červené hlízy mají dužninu žlutou nebo bílou. Existují též druhy se žlutou slupkou a oranžovou dužninou nebo s bílou slupkou a jasně žlutou dužninou. Slupka by měla být bez známek otlaků a tmavých skvrn. Před úpravou je není třeba loupat, postačí jen očistit kartáčkem.
Využití batátů je mnohostranné. Připravit z nich můžeme sladké koláče, marmelády nebo křupavé chipsy, ale dají se též smažit, zapékat, vařit. Kdo má fantazii, ten z této plodiny dokáže připravit velké množství lahůdek. Já nejčastěji připravuji pyré. Třeba s chutí a vlní Středomoří.
Batátové pyré na středomořský způsob
Vařené batáty oloupu, dužinu rozmačkám a ochutím solí, mletým pepřem, olivovým olejem a lžičkou pasty z naložených sušených rajčat. Batátové pyré v ohnivzdorné misce zapékám spolu se čtvrtkami citrónu, neloupanými stroužky česneku a středomořskými čerstvými bylinkami (rozmarýn, bobkový list – mám celoročně ve skleníku).
Zapékám v horkovzdušné troubě při teplotě 180 °C cca 25 až 30 minut. Po upečení vymačkám do pyré šťávu z citrónu a vyloupu dužinu z česnekových stroužků. Tím se pyré ještě před podáváním dochutí. Co k takovému pyré podávat? Skvělé je samotné, ale kdo chce kousek masa nebo rybu, ať si dopřeje.
Chutnají vám batáty? Jak si je připravujete nejraději?
Dobrou chuť přeje Šárka Škachová / www.gurmanka.cz / Kuchařka ze vsi 🙂
Maričko? Děláte tam u vás za velkou louží něco z tapiokových kuliček? Mám jich doma pytlík…
U nás, za malou louží, pudink 😉
No, já jsme si tady kdysi ve zdravé výživě koupila tapiokový pudink asi z kokosového mléka a byl fakt dobrej. Mariččin recept vypadá taky dobře s tím vajíčkem, jak ho děláš ty?
Na video kouknu večer.
Namočím kelímek kuliček do dvou kelímků tekutiny (kokosové alpro, ale klidně i mléko nebo příště zkusím džus). Nechám bobtnat přes noc nebo i déle a pak vařím do zhoustnutí, přilívám tekutinu, když se mi to zdá husté. Osladím, když mám pocit, že to je potřeba, cukrem, medem, a v misce doplním jako normální pudink. Já do prochladlého zašlehávám měkký tvaroh, kvůli nakyslé chuti a bílkovinám.
Jinak tapiokový škrob je prostě jenom škrob, stejný jako bramborový nebo kukuřičný a má stejné použití. Akorát, jak je kuličkatý, tak je ten pudink legrační ;D
Matyldo, pokud vím, tak nejznámější je tapioka pudink. Já ho nikdy neděla, protože mi nějak ty kuličky v pudinku vadí a naštěstí ani choť o to nestojí, takže jsem neměla zatím důvod naučit se ho dělat. Ale spusta lidí ho miluje (dokonce víc, než obyč. pudink) a prodává se tu už balený jako normální pudink.
Tady je jedno z mnoha videí, můžeš to vyzkoušet 🙂 Mně se hned vpravo od tohoto videa ukazuje ještě jedno s kokosem, na to jsem nekoukala, ale třeba by to také bylo dobré.
https://www.youtube.com/watch?v=u2iOAKe-rX4
Sladké brambory mám ráda, ale také mi chvilku trvalo, než jsem jim přišla na chuť. Ony se totiž nedají jíst třeba k hovězímu, natož ještě s omáčkou. Ale v Am. jsou snad na každém stole při jejich dvou hlavních svátcích – Vánoce a Díkuvzdání. Protože třeba ke krůtě se hodí náramně. Míchat je s obyč. brkaší jsem nikdy nezkoušela. Někdy, když mám v lednici už jen zbytek sladkých a dělám třeba kuřecí maso, tak udělám menší množství obyč. brkaše a ten zbytek sladkých přihřeji (v troubě). Pak dám na talíř vedle sebe kopeček bílé i oranžové kaše.
My na podzim kupujeme na zdejším farmářském trhu obrovskou krabici batátů, od majitelů farmy v Louisianě. Do jara je většinou sníme a pak už je musíme kupovat jednotlivě v obchodě, kde se prodávají celoročně. Oproti obyč. br. vydrží uložené opravdu hodně dlouho.
Gurmanko, tuhle variantu (tedy s tímto kořením) neznám, možná také jednou zkusím aby byla změna. Rozhodně si tu nechci ohřívat svoji polívčičku, ale kdybyste někdy měla chuť vyzkoušet sladké br. i „po americku“ tak tady jsem o nich psala. Odkaz na fotky je až úplně dole.
https://marickac.rajce.idnes.cz/sladke_brambory_a_indiansky_pudink/
Maričko, co je to ten indiánský pudink? 🙂
zapečené jsou batáty moc dobré – a počítám i upečené 🙂
No jó, koukám, že já popleta dala odkaz jen na moje album fotek 🙂
Měl to být tenhle odkaz na starý Mlsotník
http://www.dedenik.cz/2010/11/25/mlsotnik-sladne-brambory-indiansky-pudink-a-krizaly-pro-psa/
Indiánský pudink je vlastně známý v New England (možná jedině tam, kde je velmi oblíbený). Jestli ho vymysleli opravdu Indiáni nevím, ale traduje se to. Dělala jsem ho asi před dvěma týdny, když tu byla švagrová. Je to hodně hustá kaše z melasy, kukuřičné mouky a mléka. Já vím, zní to divně a ani porce 2x vábně nevypadá, ale podává se to teplé s kopečkem vanil. zmrzlina a pak je to velice dobré. Ale – asi jako ty sladké brambory – možná je třeba si na tu chuť zvyknout. Navíc nevím, jestli se u vás dá kukuřičná mouka koupit (tedy taková ta hrubá, žlutá)? Jay i švagrová tenhle pudink milují a za tu dobu, co tu byla (skoro týden) jsem jim ho pro radost udělala dokonce 2x a oba se o zbytek od večera druhý den podělili k snídani – jen tak studený 🙂
Já batáty jedině peču v troubě (ve slupce), je to rychlejší, než obyč. brambory, ale i tak peču vždy dost najednou, ta kaše se snadno přihřívá. Vařené ve vodě jsem je nikdy nedělala. Myslím, že píšu v článku že o slupky po upečení se bleskově postará Trixie !
Marička:
Děkuji za úžasný tip! 🙂
Batáty jsem taky zkusila, je to in. Byly moc pěkné. První várku jsem zkusila zapékanou. Sníst se to dalo, ale vůbec mi to nechutnalo, nasoukala jsem to do sebe jen proto, že nerada vyhazuji něco, co udělám. Nad těmi zbylými jsem přemýšlela, co s nimi, až jsem je vyhodila a tím moje pokusnictví s batáty skončilo, stihl je stejný osud, jako když jsem zkoušela dýni, jen té jsem dala více šancí, ale se stejným výsledkem.
Bramborovou kaši odjakživa mimořádně miluji – brambory, mléko, máslo sůl – nic jiného v ní nesmí být. Kdyby mi do toho někdo rozmačkal batáty, tak bych mu to asi i s tím hrncem narazila na hlavu 😀 .
a zkusila jsi je oloupat, nakrájet na kolečka, posypat česnekem nebo jiným kořením a upéct v troubě? Po upečení osolit a sníst. Užrala bych se, jen kdyby nebyly tak drahé.
Marsko, nezkoušela. Ty, co jsem nespotřebovala napoprvé, jsem vyhodila, což naprosto nemám ve zvyku a dělám to úplně výjimečně, jen když to opravdu nejde. To, co píšeš, bych když tak udělala klasicky z brambor, to by mi chutnalo.
Batáty jsem poprvé použila nedávno, do pákistánské keemy podle Mariččina receptu uveřejněného vedle na Zvířetníku. To je sympaticky jednoduché jídlo, jehož základem je mleté maso a batáty (příp. brambory), důležitou roli hraje samozřejmě koření. Bylo výborné! Myslím, že mě dřív od vyzkoušení odrazoval český název „sladké brambory“ , ale chuť batátů je fakt jiná než našich brambor přešlých mrazem. (chuckle) Jo a taky je v nich prý spousta vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek.
Prý jsou navíc méně kalorické (méně sacharidů, či co) než brambory, takže by se dají jíst i když si jeden počítá spotřebu 😛
Právě, že těch sacharidů prý mají 2x víc než brambory…
Nechtěla bych polemizovat s odbborníky 🙂 , ale porovnání brambor a batátů je třeba tady:
https://rungo.idnes.cz/bataty-vs-brambory-0af-/behani.aspx?c=A150824_094228_behani_onr
a batáty z toho vycházejí lépe.
Jestli je to pravda, tak je to jen dobře, fakt jsem o tom před časem četla a vyděsilo mě to.
Třeba wiki (já vím, že to není věrohodný zdroj, zkusím najít jiný odkaz): https://cs.wikipedia.org/wiki/Povijnice_bat%C3%A1tov%C3%A1
Věrohodnější bude anglická verze, jsou tam i nějaké srovnávací tabulky: https://en.wikipedia.org/wiki/Sweet_potato
P.S. Batátů se nijak nezastávám, ani je nijak nehaním, jen jsem, jak píšu výš, našla někde tu informaci o dvojnásobném obsahu cukrů a hodně mě překvapila, protože jsem si původně myslela, že batáty jsou oproti bramborám velice zdravé. Tak nevím, no.
P.P.S. Každopádně jeden větší, cca půlkilový, batát mám ve spížce a čeká na zpracování. Asi tak. 🙂
Brambory přece nejsou nijak nezdravé, jde o to jíst uměřené množství, ale to platí i pro batáty (zdá se, že energeticky jsou na tom víceméně stejně) a nakonec i pro cokoli jiného.
Já brambory nijak nazatracuji, jen jsem si při prvním seznámení s batáty o nich, tedy o batátech našla článek (nejeden), jak jsou zdravé mimo jiné pro nižší obsah sacharidů. Tak to asi bylo nějaké špatné měření. 🙂
Aido, díky za informace.
Hele, mně osobně taky brambory ani batáty nijak nevadí, jsem v tomhle kapku paranoidní kvůli MLP, jak si hlídá cukry, no. Možná by nám poradila Iva, ta je v tomhle počítání cukrů nejzběhlější.
A omlouvám se za prodlevu v odpovědi, byli jsme od včera na zahradě.
Batáty mají někdy v Lidlu. Zkusila jsem z nich polívku typu dýňová a byla dobrá. Zatím jsem je nezapékala.
Bataty mame radi, nejcasteji je pecu v troube nakrajena na kolecka, posolim a popeprim. Podavam je ke krute s dalsimi prilohami nebo k roast beef. V tydnu jsem si v restauraci dala kremovou batatovou polevku s oprazenymi dynovymi seminky, byla vyborna. Myslim, ze ten nazev sladke brambory muze byt zavadejici.
my je jidame pravidelne, casto jako kasi s mrkvi a dyni nebo (stejne kombinovanou) polevku s koriandrem, nebo zapecene jako lasagne (tenke platky prolite bolo omackou), nebo opet platky pod grilem jako toasty oblozene treba slaninou a syrem; hranolky na plechu s cesnekem, plnene jako brambory… zkouseli jsme je i pestovat, ale nejakemu zviratku sadba taky moooc chutnala 😀
Pamatuju si, že jsem je jednou podle nějakého receptu zapékala, a byly moc dobré. Myslela jsem na ně už kolikrát, ale nějak nejsou – a když jsou, tak jsou nepěkné. A koupit poměrně drahý plod, který vypadá, že se hodí už jen do záhonu, se mi nechce 😛 Asi to bude tím, že Dvůr je malé město, není tu moc velká poptávka a já taky nejsem v krámě každý den – natož v supermarketu, kde by snad byly častěji než v zelenině (si myslím).
Jinak batátové pyré – obvykle s něčím, dávají v restauracích (nemyslím meníčka:)) často ke kachním prsíčkům a je to moc dobré 🙂 Když to vidím, ráda si to dám 🙂
snažila jsme se, asi 3x jsem měla dobrou vůli to ochutnat a přijít tomu na chuť..no,sním to, ale že by to byl nějakej šlágr..to teda není…nejlepší to bylo asi pečený v troubě s kořením a jako zahuštění do dušené mrkve.
Nejjednodušší způsobe, jak začít s batáty, je přidat je do bramborové kaše – normálně přidat oloupané batáty nakrájené na kostičky k bramborám, uvařit (nelekat se toho, že batátové kostičky mají snahu plavat nahoře), po uvaření slít vodu a připravit br.kaši s máslem a mlékem/smetanou dle chuti, přisolit. Kaše získá krásnou oranžovou barvu, při kombinaci 50:50 i jemnější chuť. Do takto připravené kaše lze zapracovat i opečenou cibulku nebo pažitku. Dobré!
jak píši výše – žádnej šlágr….. víc mi chutná nastavená kaše, kaše s celerem, s kousky sušených rajčat,s mrkví, kaše s mixovaným hráškem…
já tu batátu sním, ale nechápu,proč to všichni tak vychvalujou…..
princip je přece stejný 🙂
zrovna tak můžu říct „proč si kazit kaši celerem … kousky sušených rajčat atd.“
kaše s uzeným je zas jiný příběh, ale ani tam by mě přídavek batátů neurazil
a název „sladká brambora“ je vážně zavádějící, zřejmě vede k nesprávným očekáváním…
ne, nečekala jsem, že to bude sladká brambora…prostě jsem to chtěla ochutnat…a nezaujalo..zkusila jsem to znova jinak připravené a zase nic… tak asi tak…
No jo, ale proč si kazit dobrou bramborovou kaši?
Brkaše s uzeným, tam se batáty nevejdou 🙂
to máš pravdu Tečko, k uzenému fakt ne 😀
To jsme měli minulou neděli, uzený hovězí jazyk a bramborovou kaši, mňam.
bramborovou kaši bych si tím taky nekazila.
vrána:
Je to výborné a také je to příjemná změna chuti i barvy tradiční přílohy 🙂