BTW: (Z)Rádkyně aneb hra na objednávku

Předvánoční vystoupení v Doubravici považujeme my, členky Dedivadla, ze nejdůležitější představení v roce. Když se k tomu přidá fakt, že jde o premiéru, není divu, že nervy pracují. Ze zkušenosti víme, že každá hra se nám s časem pod rukama vyvíjí a náš výkon se obvykle zlepšuje. Nejednou mě napadlo, jestli by nebylo lepší hrát v Doubravici až později, až si budeme víc jisté, ale… premiéra se vší svojí nervozitou a novotou je náš speciální dárek domovské obci – jak bychom mohly jinak?

 

Aktuální hra (Z)Rádkyně aneb příběh o tom, že pomoc a přátelství se dají nalézt na nečekaných místech se od mých ostatních her liší tím, že vlastně vznikla na objednávku. Bylo to někdy začátkem července, když jsem se dozvěděla, že organizátoři Noci venku 2018 ve Dvoře Králové by stáli o náš příspěvek do programu.

Netušila jsem, co by to mělo být, a navíc zadání vypadalo opravdu těžko schůdné. Posuďte sami: mělo to být něco o bezdomovcích, o pomoci bezdomovcům, mělo by to být veselé a nesmím nikoho urazit. Hm. Vzhledem k tomu, že první požadavek byl na pouhých dvacet minut, vypustila jsem to z hlavy. Dvacet minut se vždycky nějak zvládne!

 

Premiéra je vždycky rodinná akce – Andy a Marek stavějí „most“ pro představení

 

Ovšem to se změnilo koncem července, kdy nám najednou prodloužili čas na dvojnásobek a mně v poště přistál e-mail od paní Marcely Hauke, šéfové pečovatelské služby, která za organizací Noci venku ve Dvoře Králové stojí. Byla v něm jednoduchá žádost, abych sdělila název a anotaci hry včetně údajů o Dedivadle, aby mohli ve Dvoře nechat vyrobit plakát. Nemusím vám vykládat, že žádná hra v té době ještě neexistovala!

Měla jsem představu, to ano, ale představa se od hotové hry liší asi jako přání něco sníst od hotového oběda. Začala jsem zoufale vymýšlet název – to není zrovna moje silná stránka. Naštěstí můj muž tento typ myšlení má, takže po několika neúspěšných pokusech přišel s tím správným a krásně dvojsmyslným – (Z)Rádkyně. „Ovšem, budeš muset trochu změnit děj, aby tam ta zrádkyně byla…“ upozornil mě. Vzhledem k tomu, že jsem v hlavě ještě žádný konkrétní děj neměla, nebyl to problém:))

 

Připravená scéna – Hostinec u Hrdinů, Doubravice 🙂

 

A tak jsem začala vymýšlet, tvořit dialogy a nutila svá děvčata ke konzultacím, protože podstatně lépe se vymýšlí, pokud o tom můžete s někým mluvit! Děj tak vznikl poměrně rychle, ale nápad vyžadoval hodně ověřování v literatuře. Pokud jsem totiž měla dodržet pravidlo „aby se lidé smáli a nikoho jsem neurazila“, musela jsem děj posunout do historie – a po studiu pramenů jsem se rozhodla pro začátek sedmnáctého století, na období před třicetiletou válkou.

Což znamenalo další důkladné bádání, pokud jsem měla vymyslet kostýmy, které odborníky neurazí a zároveň je budu schopná pro divadlo zajistit. Četla jsem, radila se s kamarádkami – jak s těmi, které rozumí historické módě a šití, tak s tou, která dělá divadlo a ví, jak za málo peněz získat slušnou muziku. (Jasně, že šlo o Matyldu:)) Následovala snaha vymyslet odpovídající scénu. Ani to nebylo jednoduché, protože nesměla být drahá, musela slušně vypadat, udělat čtyřem lidem zázemí (často hrajeme na místech, kde žádné není) a navíc se vše muselo vejít do mého auta!

 

Paní Anna se služebnou Kordulou (premiéra)

 

Nakonec odpověď přinesl reklamní banner, který jsem zahlédla, když jsem si nechávala tisknout nějaké materiály. Teď už jen drobnost – najít vhodný obrázek mostu, vyrobit ho v digitální kvalitě s takovým rozlišením, aby snesl tisk na rozměry 3×1,9 metru a z praktických důvodů ho podélně rozdělit na dva pruhy – jinak sbohem představo, že to do svého auta někdy narvu.

Tento nelehký úkol jsem radostně svěřila Markovi, který sice brblal, ale nakonec odvedl výbornou práci. Potom už jen přesvědčit Lukáše, Lucčina manžela, aby z koupených dílů vyrobil pevný, a přitom rozkládací rám, který by banner držel. I on odvedl skvělou práci, takže už zbývalo vyladit jen asi tak tisíc maličkostí. Například jak budeme banner upevňovat, vymyslet, jak vyrobím „kameny“ a pak to nějak realizovat, vyzkoušet a vybrat další rekvizity.

 

Paní Anna!!! (premiéra)

 

Bylo to vzrušující, na nervy, radostné a chvílemi děsivé – hlavně, když nám jako obvykle nemoci a objektivní důvody narušovaly plán zkoušek. Hru jsme poprvé předvedly v Hankově domě v rámci Noci venku 2018, ale ve zkrácené verzi, což znamenalo, že skutečnou premiéru celé hry zase měla Doubravice. Ale nakonec se to, myslím, povedlo 🙂

Od té doby jsme tuto hru hrály ve Velkém Vřešťově a v Domově sv. Josefa v Žirči. Konkrétní plány máme pro Dubenec, Dvůr Králové a Lipnici, další jsou v jednání. Rády bychom zase přijely do Prahy, takže bude třeba zase hledat místo, kde by se dalo hrát:)) Pokud byste měl někdo nápad… sem s ním! (inlove)

 

Adléta, hospodská s kariérní pauzou (Žireč)

 

Kordula všem líčí pekáč s pečenou husou:)) (Žireč)

 

Magdalena, zlomyslná čarodějka na útěku, Adléta a paní Anna:)) (Žireč)

 

Hra: (Z)Rádkyně

Scénář, režie, scéna: Dagmar Ruščáková

Osoby a obsazení:

Čarodějka Magdalena  –        Dagmar Ruščáková

Hospodská Adléta        –        Gabriela Lašťovka

Paní Anna                     –        Lucie Baliharová

Komorná Kordula          –        Dana Paulová

Aktualizováno: 5.3.2019 — 14:50

24 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Milá Dede, četla jsem až dnes, včera jsem byla na Červenohorským sedle lyžovat, bylo nádherně.

    Moc se těším na shlédnutí nového divadelního kusu, ten klub cestovatelů by byl fajn, mně se tam líbilo, nebýt té příhody s kočičkou.(Čita ;( )
    Díky za fotky, jste krásné a dobré v tom co děláte! Hodně štěstí a úspěchů!

  2. Uvažujeme o divadle pro Prahu v některou červnovou sobotu a možná bychom si udělaly i výlet na ÚJM (byť ne do přímo Brna:)) Uvidíme 🙂

  3. Dede, jste obdivuhodně šikovné! Tolik je toho potřeba vymyslet a udělat – od základního příběhu přes název (ano, ten je velmi důležitý, ještě štěstí, že na to máš lidi ! 🙂 ) a scénář až po scénu, kulisy, kostýmy… Jestli se nemýlím, stále držíte nastoupené tempo jedna hra ročně! To je prostě úžasné!
    Doufám, že se nějaký vhodný sál pro Dedivadlo, nejlépe s hospůdkou jako minule, aby se příchozí mohli občerstvit na těle i na duchu, v Praze najde. Totiž že jej najde některá z šikovných pražských děvčat. 🙂

    1. Eh Hančo, máš pravdu, na jména mám lidi 😀 Názvy umí Martin, se jmény vypomáhá Matylda – ta Adléta byl taky její tip 😀 Já jsem na tom se jmény tak trochu jako Leonardo da Quirm (kdo četl Pratchetta, ten ví:))

  4. Paráda 🙂
    Jste úžasně šikovní (ženské + pánská podpora). Bylo by bezva, kdybyste přijely do Prahy, nic mě teda momentálně nenapadá… ale třeba (snad) se najde!

    1. Sharko, Pardubice by byly fajn, ale znám tam asi jen tebe:)) Sál, diváci… nevím, kdo by přijel z Prahy, to bychom museli dát dohromady řeč 🙂 To víš, máme to tam relativně blízko, já bych se nebránila 🙂

  5. Proč pořád do Prahy, Dede?
    Do Brna! Ať Vás taky jednou uvidí Moravské sestry naživo. Pěkně prosím, smutně koukám, já se do Prahy jen tak nedostanu a tohle bych si nechtěla nechat ujít.

    Jinak Držím DEDIVADLU všechny čtyři palce.

    1. JJ, v Brně bude nejspíš stejný problém jako v Praze – tedy drahý pronájem sálů. My na divadle nevyděláváme, což neřeším, ale třeba v Praze se chce za pronájem sálu 10 000 korun, což je prostě nemožné. Navíc v Brně bychom někde musely spát, to už by asi na otočku nešlo, což zase komplikuje situaci. Takže někde u Brna? Kde by se dalo spát za rozumné peníze? 🙂

  6. Dede, už samotné skvělé fotky (kostýmy a kulisy) zaručují úspěch představení a což teprve tebou vymyšlení děj (clap) Takže gratuluji, že jste úspěšně zvládly nejen premiéru, ale i další vystoupení. Moc přeji, aby se Vám ta spousta práce a času (autorského i hereckého), kterou jste téhle hře věnovaly, stonásobně vrátila v potlesku rozesmátého obecenstv. No já se mohu akorát těšit na to, že časem bude zase odkaz na youtube, abych si i já mohla „zajít“ do Dedivadla 🙂

    Vy jste protě moderní verze „kočovného divadla“, jen místo v drkotající maringotce tažené koňmi si vozíte vše potřebné k představení v moderním SUV 🙂

    1. Děkuju Maričko – a máš pravdu! Nakonec já se představuju jako principálka Dedivadla:)) A to SUV bych pro tohle představení fakt potřebovala o kus delší… 😛

  7. Jinak děkuju – a mluvím i za ostatní – za milá slova chvály 🙂 To víte, člověka to potěší (inlove)
    Děláme to, protože nás to těší a jak to tak vypadá, dokážeme přinášet potěšení i dalším lidem. Ono to zní jako klišé, je to fakt. Radost našich diváků je naší radostí 🙂

  8. Dede! Tak se těším, že proběhne vaše představení zase v Praze (jenom doufám, že tentokrát to zvládneme s daleko menším blouděním než vloni) – tak holky pražajdy šup šup šup – hledejte vhodné a venkovským děvám snadno najditelné prostory. Už vloni to bylo krásné, natož letos, kdy i Dede se oděla do dobového kostýmu (ehm – jako čarodějnice bys mohla mít hlavu zababušenou v šátku, uvázaném na babku (rofl) ).

    Jinak se i já skláním před tvým důvtipem, umem a pracovitostí. Napsat něco na objednávku, aby to mělo hlavu a patu a bavilo lidi, je velký kumšt. (clap) (clap)

    1. Ygo, já doufám, že cestovatelský klub by zase fungoval, ale zeptám se i jinde. Jenže tu jsou ty poplatky za sál, které jsou pro nás jaksi nemožné; tolik nikdy na vstupném nevybereme 😛 Však i v cestovatelském klubu bylo třeba konzumovat, aby nám tu tisícovku nenapařili! 🙂

  9. Moc jsme vám fandila a podle fotek už chápu, proč ti žádný čepec neslušel- slušel by ti podobný tomu, co mám já 🙂

    1. 😀 Ne, nejsem čepcová, na rozdíl od ostatních děvčat 🙂 Takže moje zlomyslná čarodějka musela utéct z domu prostovlasá 😛

  10. Teda DEDE klobouk dolů.
    Opravdu tě obdivuju, jak to všechno dokážeš.
    Nejen vymyslet a napsat, ale i to všechno okolo.
    Jste úžasné ženské a vaše DEDIVADLO to je teda něco.
    Přávidím.

  11. Jejda, to je krásné, jste fakt šikovné. Podobným aktivitám moc fandím. A snad vás taky někdy uvidím, pokud zas domluvíte tu Prahu.

    1. Zkusíme domluvit Prahu a pokud bys měla nějaký nápad, kde by se dalo hrát v Brně nebo lépe v jeho okolí (viz výše), dej vědět! My jsme duše dobrodružné a trocha cestování nám nevadí 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN