FOTOČLÁNEK – Marek: Zimní Praha

Dnes si nebudeme číst, dnes se budeme koukat na obrázky. Marek se o víkendu toulal Prahou s foťákem a zvědavě se díval kolem sebe. Pojďte se dívat s ním a schválně – která fotka se vám líbí nejvíc? A proč? 🙂

 

 

Některé fotky jsou černobílé, jiné barevné. Každá má svoji náladu, ke každému z vás bude mluvit něco jiného. Dejte si kávu nebo čaj a pojďte se projít po Praze. Kdo ví, třeba se vám vybudí i nějaké vzpomínky – ať už doprovázené úsměvem nebo třeba mírnou nostalgií:))

Tady vidíte výběr z fotek, všechny najdete na rajčeti zde – https://sandvika.rajce.idnes.cz/Dede_-_Marek_Ruscak_-_zimni_Praha

(Fotky v článku mají pro přehlednost stejná čísla jako jejich dvojníci v albu – proto nejsou čísla za sebou.)

02*

 

05*

 

07*

 

08*

 

16*

 

17*

 

19*

 

20*

 

Pokud máte někdo nová alba svých fotek, neváhejte dát odkaz do komentářů:))

Aktualizováno: 4.2.2019 — 21:53

33 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Praha zasněžená – i zasněná! Moc se mi líbí černobílé fotky, č. 4, 5, 9, 18 – jako by ani nevznikly v roce 2019, ale někdy v polovině minulého století. A ze zasněžených střech vyzařuje takový klid, že se ani nechce věřit, že tam někde dole existuje něco tak rušného jako pražská doprava. 🙂

  2. Marku, krásně jsi moje rodné město nafotil (inlove) . Všechny fotečky jsou krásné a souhlasím, že černo-bílá barva jim dodáva na nostalgičnosti. Ale líbí se mi i ty barevné „žlutá Marie Terezie“ k Praze prostě patří (třeba č.6). Teď mě napadá, že tak tomuhle odstínu pražské žluté říkáme a vlastně nevím, proč se s M.T spojuje? Nevíte to někdo? No, mohla bych si to najít na netu, ale třeba to někdo víte rovnou z hlavy.

    Jinak kdybych měla vybrat tu NEJ, tak asi č. 14, tam je krásné seskupení pražských věžiček. A samozřejmě zasněžené střechy a uličky, a… – prostě nádhera !

    Marku, odkud je dělaná fotka č. 2 holešovického výstaviště? Protože na ní je propadlé pravé křídlo paláce, zatímco normálně je to levé. Vzadu je vidět krásný kostel sv. Antonína na Štrosmajeráku a za ním žižkovská TV věž. Kam jsi to pro tuhle fotku vysoupal ? 🙂

  3. Nejvíc se mi líbí pětka. Hned mi naskočí mé dětství a seriál Kamarádi. To je nostalgie, nějak moc rychle to uteklo.
    Jednoznačně mnohem působivější jsou černobílé fotky. Ale všechny ty malostransko-hradčanské mají takovou krásně studenou a smutnou atmosféru, sladkobolnou a opuštěnou, co na chvíli sevře srdce. Nikde ani živáčka. Hezké.

  4. Ach – jaké krasné Rajče. Celé, celičké pražské (rofl) . Ano, jako většina tady se mi líbí asi nejvíc fotka střech (což jsem už včera psala do komentářů k fotkám), ale docela jí šlapou na paty trojka a čtverka – ty úzké uličky! Navíc na té trojce je ta dvojice chodců – ač jinak mám ráda fotky bezlidné, sem ti lidé patří!

    No a jak jinak – já se musím s fotkami pochlubit (chuckle) . Není to poslední album (to jsou fotky z brněnské výstavy psů – a je tam i Pája a Čiko a Delinka, i když mázlé), ale předposlední. Ovšem je ještě sněhové (dnes je tady jaro i se sluníčkem). http://yga.rajce.net/2019_Jeste_snehovy

      1. Máte mnohem víc sněhu než my 😀 Což jsem dnes v Praze ostatně zjistila 😛 když jsem parkovala u taťky na Lužinách, tak vjezd na parkovací místo mi silně připomínal třeba… Mísečky 😀
        U zubařky jsem prošla s podmínkou – pro teď to spravím, ale příště to už bude muset být korunka! Tak jsem aktuálně šťastná bez korunky (wasntme)

        1. A u nás, osmdesát kiláků SV vzdušnou čarou je skoro dvacet centimetrů sněhu a pod nulou bylo celý den, sluníčko sice svítilo, ale nějak nemělo sílu.

    1. YGO a Zano, moc hezké fotky. U nás teď (skoro 1 odp.) teploměř ukazuje +23, je krásně modro v když jsem honila kočky dovnitř, byla jsem jen v tričku s krátkým rukávem. Bláznivé počasí, jarně a má být ještě tepleji.

  5. Jsou to moc pěkné fotky, akorát mě mrzí, že nejsou popsané (kde co je). Jsem místní, takže (většinou) vím, ale stejně!
    Č. 5 se mi líbí asi nejvíc (přijde mi jako Jánský vršek).

        1. Tak za mě taky 17 a 19, ale všechny mají své kouzlo, jojo sníh v Praze čaroval 🙂
          No a když fotky … na Markově twitr.účtu se mi
          líbila fotka, jak si pečlivě čistí boty :*

  6. Mně se líbí sedmnáctka. Vždycky jsem si přála vidět, jak ty byty, bytečky a pokojíky vypadají zevnitř. Pokud jsou ještě obydlené, a podle letních fotek docela ano, pak to asi příliš pohodlné nebude. Ale ten nádech historie…

    1. Když byl malý můj syneček, tak miloval pohledy na pražské střechy, strávili jsme tím krásné chvíle a mluvili o knížce Karkulín ze střechy.

    2. Měla jsem spolužačku, která bydlela na Kampě, posléze získala svůj vlastní minibyt nad Čertovkou. Venku jistě romantické prostředí, uvnitř už to taková romantika nebyla. Nevím, jestli bys tak chtěla bydlet.

      1. Vždyť jsem psala, že to asi moc pohodlné nebude, v podkroví většinou byly pokojíky pro služky, jen jsem byla vždycky zvědavá, jak to vypadá uvnitř. A památkáři moc pohodlí dnešního bydlení nedovolí. Ale představovala jsem si příběhy lidí, kteří tam v minulosti bydleli. Stačí si přimyslet třeba film Panoptikum města pražského…

  7. Marku, jak jinak, umíš. Všechny černobílé, béžovky 08, 16 a 17 a nakonec devatenáctka s “kolorovanou” lokálkou. Díky za náhled.

  8. Líbí se mi čtyřka a pětka, mám ráda staré uličky. Takové obdivuju třeba v Itálii. Jinak k Praze už nemám ten úplně negativní vztah jako dřív, po výletě s Dede se to přece jen trochu změnilo, ale pořád je to město, kam se dá dojet jen po jediné silnici a ta je úplně trapná. Navíc se v Praze nedá zaparkovat, což nepřidá na atraktivitě žádnému městu a i Brnu to silně ubírá. Takže tam jezdím vlakem, což je sice příjemnější, ale dostat se do Brna o víkendu je tak časově náročné, že na pobyt v Praze mnoho času nezbude.
    Mimochodem, dodnes jsme nepochopila logiku šipek v metru, které ukazují, kterým směrem to metro jede- když je otočí o 90 stupňů, aby na ně vidělo nástupiště, úplně ztrácí smysl věci. Co takhle jedna šipka ve směru trati? Ale jinak má Praha pár hezkých míst, to zas jo.

  9. Fotky jsou krasne vsechny, Praha je fotogenicka. Dala jsem si k nim sklenicku vina a ty malostranske ve mne okamzite vyvolaly nezapomenutelne vzpominky na mladi, zejmena Thunovskou ulici. Skupina mych spoluzacek z gymplu, vcetne me, zamilovana do Vlastimila Harapese tak moc, ze ta z nas herecky nejtalentovanejsi sehrala „divadlo,“ ze si zrovna pred jeho domem vyvrkla kotnik a potrebuje okamzitou pomoc. Bylo to vecer, zazvonila u jeho vrat a my ostatni scenku jen zavistive pozorovaly z povzdali. Opravdu se ji snazil kotnik osetrit :))

  10. Líbí se mi devatenáctka a vůbec netuším, kde to je vyfocené. A udělám si reklamu – na moje lednové pražské album se podívejte ve čtvrtek 🙂

    1. Myslím, že to je blízko vlakové zastávky Praha – Holyně. Je tam Dalejský potok, blízko je Červený lom, Prokopské údolí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN