PÁTEK S GURMÁNKOU: Placičky z topinamburů

Slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus) je bylina z čeledi hvězdnicovitých, známá pod starším označením topinambur hlíznatý. Vžil se ale zkrácený výraz topinambury, kterým se lidově říká „židovské brambory“, občas též „jeruzalémské artyčoky.

 

 

Koupila jsem balíček topinamburů v bio kvalitě a přemýšlela, jak si je upravím. K jemné chuti tygrovaně žíhaných hlíz mi sedí něco něžného a lehkého. Zapojila jsem fantazii a doma dostupné zásoby. Vznikla recepturu na křehké placky z topinamburů, které nekřupou na povrchu, jak je zvykem u bramboráčků, ale pěkně uprostřed.

 

Placičky z topinamburů podávané s kozím sýrem a jogurtem se zelenou cibulkou

 

Upotřebila jsem i zimní cibulku, která mi živořila ve skleníku. Placičky jsou bez mouky, zadělávané bílým jogurtem, zpevněné ovesnými vločkami a pro lepší soudržnost pochopitelně i domácími vejci. Potom stačilo sáhnout pro špetku soli, přidat trochu čerstvě umletého pepře, zelenou cibulku a malý stroužek česneku (vše drobně pokrájené). Byla jsem moc ráda, že mě napadlo přidat i hrst upražených slunečnicových semínek. Ty tomu daly zajímavý šmrnc.

 

 

Základem receptu je topinambur, předem oloupaný a nastrouhaný. Je dobré nenechávat oloupané hlízy zbytečně dlouhou dobu na vzduchu, neboť snadno mění barvu a šednou. Stačí si připravit misku s vodou a citrónovou šťávou, do které se oloupané hlízy před přípravou ponoří. Slupka topinamburů ale není na závadu. Je totiž tenká a křehká, tak ji na některých hlízách klidně můžeme ponechat. Na přípravu placiček jsem topinambury nastrouhala na struhadle s většími slzičkami a přidala všechny výše zmíněné ingredience. Výsledná směs by měla mít konzistenci asi jako těsto na lívance. Smažila jsem na teflonové pánvi, ve které jsem rozpustila kousek másla (ideálně přepuštěného).

 

K hotovým placičkám jsem podávala misku hustého bílého jogurtu, ochuceného nasekanou zelenou cibulkovou natí a k tomu kousek kozího sýru, vylepšeného sušenými aromatickými kvítky. Použilo se to, co bylo zrovna doma po ruce. Kompozice nezklamala! Chuťový výsledek byl naprosto vynikající.

 

 

Topinambury jsem dávno neměla, a to se u nás určitě změní. Na pultech obchodů se s nimi setkávám často a téměř vždy jsou v pěkné kondici. Dají se upravit stejně jako brambory, ale protože jsou vodnatější, stačí jim mnohem kratší doba varu.

Krom placiček z nich připravuji i jemnou krémovou polévku, kterou zjemňuji smetanou. Zkusila jsem použít i syrové hlízy, tence pokrájené jako doplněk talíře s listovým salátem. Vynikající je čerstvě vymačkaná šťáva, která má mnoho zdravotních benefitů. Určitě by se s touto zajímavou surovinou dalo podnikat mnohem víc. V mé kuchyni se topinambury objeví jen občas, což je určitě škoda.

Pro jejich půvab bych je ráda měla na zahradě.

 

 

Co vy a topinambury? Máte s nimi nějaké zkušenosti? Kupujete je v obchodě nebo je rovnou pěstujete na své zahradě? A co s nimi v kuchyni podnikáte?

 

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová, www.gurmanka.cz / Kuchařka ze vsi

 

Aktualizováno: 24.1.2019 — 19:50

49 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
    1. Jsou to krasavice 🙂 A Blair vypadá jako radostná pejska!
      A fotky ozubených tlam a svítících očí taky znám:))

        1. Jak já jsem ráda, že Berry má spoustu sofistikovaných metod, jak mladou usadit, že na vrčení nikdy nedošlo:)) I když už je Berry pomalejší i slabší, stejně si svoje prosadí… v podstatě to vypadá až dost neuvěřitelně 😀

          1. Dede, Aira byla osm let poslední ve smečce a teď je na stará kolena šéfová. Já ji zvládám, si myslím, včas ji usadím, když začne moc machrovat. Jen mám strach, že to manžel zase po… jak s těmi dvěma předtím. On málokdy poznal, že se schyluje ke rvačce, a přitom stačí na ně houknout, když si „přidávají plyn“…

  1. Zajímavé, zajímavé ! Slovo topinambury i jeruzalemské artičoky jsem slyšela, ale nikdy jsem se nepídila, co to vlastně je. Teď, když vidím obrázek dokonce jsem si jistá, že jsem je i viděla mezi zeleninou v obchodě. Ale asi jsem je považovala za jiný druh čerstvého zázvoru a tím můj zájem končil. Po přečtení článku a docela lákavého receptu se budu muset příště podívat pozorněji a třeba i zakoupím 🙂 Každopádně Gurmánko děkuji !

  2. Topinambury pěstuji v omezeném množství. Když je na podzim vyndavám, vždycky nějaká hlízka zůstane v zemi a na jaře se objeví další rostlinky. Topinambury moc chutnají králíkům 😀
    A jak koukám na ten recept, asi se budou muset letos králíci se mnou dělit!

    1. … a králíci zase mně! 🙂
      U nás rostou, jsou jich plné břehy Bečvy, znám je a občas něco vykopu a pozřu.

  3. Topinambury mají celkem běžně v nabídce Lidlu. Ty mé pochází právě z tohoto zdroje 🙂

    1. V obou dvou (Královo Pole a Kohoutovice), do kterých občas chodím, jsem je nikdy neviděla. Ale možná se jen špatně koukám, nevím.

  4. Plané topinambury nám na zahradě rostou docela hodně, chtěla jsem zasázet i ty pravé, ale nesehnala jsem přísady. Topinambury jako takové tady v obchodech běžně neprodávají, tudíž jsem je (nebo s nimi) ještě nikdy nevařila. Ale prý jsou ohromně zdravé.

    1. Ale kdybyste chtěly recept na nějaké jiné zeleninové placičky, už mám dva, v úterý jsem byla zas na kurzu řecké kuchyně – na prvním kurzu jsme připravovaly rajčatové, teď cuketové, oboje velice chutné a jednoduché na přípravu.

    2. aida:

      Topinambury má ve své nabídce celkem běžně obchodní řetězec Lidl. Mám ho nedaleko, tak zajdu častěji. S nabídkou zeleniny co do kvality i do rozmanitosti jsem spokojena. Topinambury jsou opravdu chutné.

  5. Nikdy jsme je v obchodě neviděla a tudíž nekoupila, znám jen ta vysoká žlutě kvetoucí houští kolem cest 🙂 Je to taková smetláková kytka, jak se tady říká. Tedy smetištní. Tam se jim daří skvěle!
    Já jsme vzala onehdy na milost batáty, dýně a jiné oranžovosti, tak bych mohla prubnout i jinou barvu.

  6. Kdysi dávno v prehistorii je pěstovala naše sousedka. Jednou nebo dvakrát jsem je dělala, ale neoslovily mne. Tenkrát se o nich moc nevědělo, jenom se připravovaly jako přílohové brambory. Ale pozor, jak píše YGA, je to úžasně životaschopný plevel!

  7. Topinambury mamka pěstovala – jsou zdravé (hodně vitamínů, žádný škrob). Ale samosebou nebyly takové krásné, jako jsou na fotce, byly spíš menší, bílé a jedli jsme je, jako většina tady, syrové. V obchodě jsem je neviděla … ale tento recept se mi líbí.

    P.s. pokud je budeš pěstovat, tak bacha na jejich rozpínavost. Opravdu je lepší pěstovat (teď jsem napsala chovat! (rofl) ) někde, kde nazahluší jiné rostliny – nejlíp na sousedovic louce (chuckle) . Ale jinak tady u nás, na jihu Jižní Moravy, na podzim kvete žlutě nejedna mez – a není to řepka, leč topinambur!

    1. Vážně? 😀 No, pokud by nebylo na jaře velké sucho, třeba bych to zkusila:)) Ale je fakt, že já jsem nebezpečný pěstitel – co jsem dělala pokus s divokými rajčaty, máme za plotem přilehlým k našemu kompostu (je tam opuštěná parcela) divoká rajčata, která loni zvítězila nad kopřivami a udržela na uzdě křídlatku 😛 Plodila!

      1. tak divoká rajčata se nám vysemenila tak dokonale,že rostou i ploděj v lesíku…..(na Beaveru)

      2. Jejda, divoká rajčata, něco mi uteklo? Kde se dají sehnat? Ráda si jimi nechám zahradu zaplevelit.

            1. Aido plodí jako vzteklé. Loni jsem měla asi deset rostlinek a nestačili jsme to jíst, rozdávala jsem všem okolo.

                1. https://permaseminka.cz/rajcata/8-divoke-cervene.html
                  Já jsem si bohužel nechala těch semínek jen málo, po zkušenostech, co udělá deset rostlinek. Jinak bych se podělila ráda. Ale tyhle v tom odkazu vypadají ještě líp, než byly ty moje loňské. Uvažuju o přikoupení i těch žlutých. Jo a rajčata se vysévají v únoru až březnu, takže už za „chvíli“

  8. Topinambury znám, ale jen čistě teoreticky:)) pamatuju si, jak mě ten název fascinoval, protože jsem se s ním prvně jako dítě setkala, když nám maminka četla z knih Hanzelky a Zikmunda 🙂
    Později (o hodně později!:)) jsem je viděla v obchodě a pobavil mě opět ten název a vzpomínka. Protože jsem ale nevěděla co s tím, zůstalo jen u toho pobavení. Tenhle recept mě ale opravdu oslovil, to chci zkusit. No, ve Dvoře máme jedinou zeleninu coby samostatný obchod (kouknu tam) a v Tescu jsem to neviděla. Uvidím, jestli na topinambury někde narazím. Chtěla bych! 🙂

      1. To jsem tušila, ale nejbližší Globus mám v Pardubicích, takže uvidím, co na to místní zelenina 🙂

        1. uklidním tě, nemaj…v našem teda fakt ne…byl ajsem tam včera a zelovoc jsem prošmejdila dostatečně- nemaj!!!

          1. Náš zelinář mi dnes řekl, že by toho musel objednat celou přepravku, což nemíní udělat, protože by je prý neprodal (wasntme)

      1. Artichoke znám, ale vypadá úplně jinak. Asi to teda není stejné jako jeruzalémský artichoke, rozhodně tohle běžně v supermarketu nemají

  9. V diluviálnych dobách môjho prvého zamestnania pestovala moja kolegyňa topinambury v koflíkoch na balkóne ústavu. Boli to časy kombuchy, domácich kefírov, jogurtov a iných experimentov 🙂 . Hľuzy boli skôr malé, biele a jedli sme ich surové, na plátky a posolené, ako biele reďkovky. Úrody nikdy nebolo toľko, aby sme mali šancu to nejako významne tepelne upravovať. Zato keď na kopcoch okolo ústavu vyrazili na jeseň michalky (václavky), nastali v našej chodbovej kuchynke hotové smaženicové orgie (chuckle) .

  10. topinambur jsem v krámě neviděla, nemají ho u nás ani vietnamci…takže nevím, kam bych pro ně u nás zašla…ale asi bych z nich prubla tu krémovou polívku….

  11. Topinambury jsou hezky kvetoucí plevel, který má moje tchýnička kolem kompostu. Asi je to nějaká zplanělá varianta, protože hlízky jsou drobné a po oloupání z nich skoro nic nezbyde. Tak je necháváme kvést a nejíme je 🙂

    1. To nebudou zplanělé, to budou Helianthus maximiliani. Na vhodném místě (klidně i dost suchém)je to neskutečný plevel :-).
      Pokud máte někdo zájem…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN