MATYLDOVINY: Skanzen ve Strážnici

Nedávno na mě z facebooku vykoukla akce pořádaná ve strážnickém skanzenu. Pořad „Radujme se, veselme se“ sliboval vánoční zvyky a jarmark.

 

 

Měli jsme krušný pracovní týden, ale nedělní ráno bylo ještě pocukrované sněhem a avizovaná ledovka nedorazila, proto jsme po loudavé snídani do skanzenu vyrazili. Myslím, že jsme oba potřebovali klidnou procházku, a navíc jsme ve strážnickém skanzenu do té doby nebyli.

 

 

Informace pro návštěvníky – lidí tam bylo dost a aut taky, ale organizátoři na to mysleli. Potěšilo mě to.

Ve skanzenu se dalo porůznu koupit jídlo a pití – bramborové placky, laty, koláče, zabijačkové speciality a podobně, svařené víno a punč i v dětské (řidičské) verzi.

 

 

Skoro v každé chaloupce něco ukazovali nebo aspoň zpívali a hráli. Viděli jsme výrobu čokolády, tradičního kynutého pečiva, zdobení baněk, lití olova, pouštění svíček, loupání fazule a vaření polévky z ní, mlácení obilí i to, jak vypadala tradiční večeře.

 

 

Nebyla nijak drahá, podstatné prý bylo, aby jídel bylo hodně. Tvořila ji hrachová nebo zelná polévka, krupicová kaše se skořicí, pupáky nebo též vrany – kynuté pečivo hojně sypané mákem, kompot ze sušených jablek a koláče s oblíbenou náplní. Ano, maso hledáte marně.

 

 

Stromek byl zavěšený nad stolem ze dvou důvodů – místa v seknici bylo málo (v zimě tu žily celé velké rodiny) a navíc to bylo nejčestnější místo. Pod stolem byly narovnané klasy, zelenina a ovoce a nohy stolu byly omotané řetězem, aby se rodina držela pohromadě a měla štěstí a hojnou úrodu.

 

 

Pokud se zeptáte, co jsem si koupila na jarmarku, tak mýdlo z vepřového tuku a domácí nudle – co byste ode mne čekali, že?  🙂

Aktualizováno: 3.12.2018 — 11:20

45 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Matyldo, to musel být hezký výlet. Nikdy jsem v žádném českém, moravském či slovenském skanzenu nebyla – moje škoda. V Am. jsme byli v jednou „Amish“, ale to nebyl asi skanzen v pravém slova smyslu, protože domky a domečky byly repliky, ne „posbírané a svezené originály“. Ale také v každém ukazovali něco z jejich zvyků (vaření, pečení, tkaní atd), což také bylo velice zajímavé.

    1. k Amišům bych se ráda podívala,to ti přávidím Maričko…
      A jestli někdy přijedeš , ráda Tě do skanzenu vezmu…

  2. Matyldo,díky za naladění na skanzen! Jedu v neděli 16.12., těším se jako každý rok, to je jediný dav, který snesu, je tam vždy dobrá nálada a pohoda, všude se pozpěvuje po valašsku a něco dobrého na zub taky dám. tentokrát neřídím. 🙂
    A pozor na Valachy! Říká se , že Valach udělá na léto ženě děcko a v zimě ji sebere botky! :-))

  3. Skanzeny mám moc ráda.

    U nás jsem byla ve skanzenu ( vlastně je to statek ) Koziny v Újezdě u Domažlic.
    A pak v muzeu krojů v Postřekově. Taky takový malý skanzenek.

    V opravdovém a nefalšovaném skanzenu jsem byla v Norsku v Oslu. A byla jsem nadšená. Moc se mi tam líbilo.

  4. Ony to ty skanzeny mají prakticky stejné,jen se liší regionální kuchyní…nas Veselém kopci to bejvá skoro stejný,až na to jídlo…a vozím si odtama taky mýdlo,někdy keramiku od Kočků, když mají nějaký zajímavý kousek a minule jsme si koupila Levandulového šviháka- růžové víno..bylo překvapivě velice dobré (chlazené)

    1. Na Veselém kopci jsme byla, ale ve Strážnici ne a ten mám mnohem blíž- tak jsem to napravila 🙂

      1. já jich dala víc, když si o nás řekli,abychom šli provozovat tu naši oživlou historii, bylo to fajn….

  5. Skanzen mám moc ráda. Nejvíc se mi líbí en na Veselém kopci u Hlinska. Ve Strážnici neznám (ostuda) a podle fotek vypadá líbezně.

    1. Krásně pocukrováno jste měli! 🙂 U nás byl sníh také, snad už dvakrát, maličko, ale malebně 🙂

    2. Už jsem myslel, že, viz reklamní slogan:
      S kulometem do společnosti,
      s kulometem za děvčetem!

  6. Strážnický skanzen velice doporučuju – za prvé je poměrně rozlehlý a zahrnuje velkou oblast Jihovýchodní Moravy – Kopanice, Luhačovické Zálesí, Horňácko a sklepy je tu zastoupena malinká část Hanáckého Slovácka (Vrbice (chuckle) ). Je tu ukázka lučního i vodního hospodářství a dokonce sbírka různých typu zdění. My se tady stavovali cestou na Slovensko předloni na sv. Václava a další krásné překvapení – bylo to zdarma, s šikovnou průvodkyní celá procházka byla na dvě hodiny. A to jsme ošidili ty stodoly na seno a na Horňácko jsme jen nahlédli, neb to nebylo ještě v provozu.

    A prodavačky v krámku s regionálními výrobky by prodaly slepému dalekohled (kdyby ho tam měly)! Byly super, i když třebas na mně musely vidět, že jsem tam fakt jen na čumendu.

    Moc jsem se chtěla letos podívat právě na jejich adventní program, ale člověk míní a nemoc mění – pomalu si tu chcípám na chcíp. Ale doufám, že se přece jenom trošku zvetím a tento víkend se půjdu podívat na tradiční vánoční výzdobu Rybničního zámečku, kterou vytváří studenti zahradnické fakulty Mendelovy univerzity – bývá to veliká paráda a pokaždé je to něco jiného.

    1. Ygo, moc držím palce, aby chcípl chcíp a nedržel tě pod krkem! 🙂
      Já jsem zatím moc po skanzenech nechodila – když jsem někde byla, tak to za moc nestálo (tady se projděte, jsou tam cedulky). Ale neřekla bych, že je to chyba skanzenů – moje snaha vyhýbat se davům vede k tomu, že na těch opravdu zajímavých akcích nejsem. Navíc u nás doma mám nejblíž Babiččino údolí a tam je to masakr i když zrovna není nějaká akce:))
      Šanci mi tedy dává Rožnov, ale až se zase probudí sezóna. Koukala jsem na jejich akce, jenže letos v prosinci jsem se s nimi prostě minula. Ale doufám, že na jaře… 🙂

      1. Ještě jednou se vrátím ke Strážnickému skanzenu – pokud tam jdeš mimo „akční dny“ (viz dnes Matylda) a turistickou sezónu (prázdniny), tak tam zas tak narváno není. V září jsme tam byli my (no pravda, bylo nás deset) a jedna skupinka Němců, kteří to zabalili po půl hodině – holt to není Rožnov. Navíc ten areál je natolik rozlehlý, že se davy prodírat nemusíš. A nakonec – i když se do něj vstupuje s průvodcem, můžeš se od něj klidně odpoutat a brouzdat si sama – což jsme původně měli taky v plánu, ale dívčina byla natolik znalá, že jsme s radostí vytrvali.

      2. Dede, nechodí tam dneska, ve skanzenu, čerti? Když byl Honza malý, tak jsme tam byli – valaští čerti nejsou jen načerněné tváře, ale měli dřevěné masku, na sobě obrácené ovčí kožichy, chodily tam smrtky, andělé, pěkné to bylo.

        1. A jo, máš pravdu 🙂 Že bych tam vytáhla Martina? Já jsem si toho moc nevšímala, Mikuláše beru jako něco pro děti, tak jsem to přeskočila 🙂

          1. DEDE tak si představ, že já dávám Mikuláše manželovi i dospělým synům a pro vnoučka mám samozřejmě také.
            A říkal manžel, že prý se u nás staví Mikuláš i s něčím pro mě.

              1. No a já jsem dnes ve Zverimexu potkala pána, který bloudil delší dobu mezi regály, a na otázku prodavačky, zda nechce s něčím pomoci, odpověděl, že potřebuje něco pro pejska – k Mikuláši! (chuckle)

              2. no jasně 🙂 a Snížek + holky dostali tuňákovou Gourmetku, šunku a vitamínové bonbonky 🙂 prý že Mikuláš je dobrý zvyk, když z toho kouká něco na zub 😀

    2. Jo, bylo tam hodně lidí, ale tak nějak se to rozptýlilo a program byl ve spoustě domečků, takže žádnej masakr typu hlava na hlavě. Fakt se mi tam líbilo.
      Rybniční zámeček? To by stálo za prohlídku…

        1. Jo, to by moho být prima, navíc do Rybničního zámečku se asi jinak člověk nedostane.

          1. Chichi – ještě o Velikonocích, anebo si ho můžeš pronajmout třebas na svatbu či jinou oslavu. Anebo musíš trochu znát správce (jako třeba já) …

    3. No, jestli máš chcíp, co my – urputný kašel, že by se jeden obrátil, tak pokud nemáš ATB, tak nepřejde hned tak. MHP tu chrchlá třetí týden, k doktorovi on nepůjde a já jsem to od něj chytla. Dneska čekám na balík, zítra asi povalím pro ATB, protože nemíním marodit do Vánoc. „Někdo“ musí upéct cukroví, vyudit dvacet kilo masa… Si neumím představit přikládat do udírny s takovým kašlem.

      1. Ježíš, Ivo, už se jednou vzepři, vzmuž se jako ON.
        Myslím to v dobrém ale už štve aj mně. (devil)

        1. Víš jak je to otravný, když někdo chrblá ve dne v noci, tři týdny? „Léčí“ se tím, že jí med ze sklínky lžičkou (je pylový alergik 😉 ), nedá si vysvětlit, že koncentrovaný med dráždí sliznice a chroupe česnek. Už třetí týden (devil)

      2. a´t si upeče sám chytrák, když je tak sobeckej,že si nedojde k doktorovi a prskne toho chcípa i na tebe…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN