BTW: Kolik jich sníš?

Včera jsem byla na pedikúře a jako obvykle jsme s paní pedikúrovou klábosily. Známe se už roky, takže hovor pohodově přeskakoval z tématu na téma, jak už to mezi ženami bývá. Najednou jsme přišly na topinky.

 

 

Tedy dostaly jsme se tam oklikou od pečení. Obě jsme konstatovaly, že jak strašně málo poslední roky pečeme sladké, protože zkrátka v rodině už po tom není zdaleka taková poptávka, jak bývala. Paní má na rozdíl ode mě dvě dcery, takže jestli moje mužstvo ještě pořád rádo něco smlsne, holky už bývají opatrnější.

Od nepoptávky pod sladkém jsme se dostaly k jídlům, která nám kdysi chutnala, ale která by nás dnes už nenadchla – jako byla třeba kdysi velmi populární konzerva vepřového ve vlastní šťávě, která spolu s cibulí (solí a pepřem) tvořila základ oblíbené masové pomazánky.

No a když už jsme byly u těch konzerv, tak jsem se zmínila o jiné konzervě, která sama o sobě nepatří mezi delikatesy, ale u nás doma stále ještě občas přijde k chuti. Jde o Ďábelské tousty, masovo-zeleninovou směs na topinky.

Zkrátka, zatímco obsah této konzervy sám o sobě za moc nestojí, tak pokud k němu přidáte malou konzervu rajského protlaku (myslím, že 100 g) a prolisovaný čerstvý česnek, vznikne velice obstojná pomazánka. Tou obvykle namažu chleby a navrch je posypu strouhaným sýrem – nebo dám plátky sýra, prostě co je doma. Skvělé je to (jak jinak) s parmazánem – to když mi třeba zbude ten strouhaný, jinak je na to parmazánu škoda:))

Namazané krajíce vyrovnám na plech (s pečícím papírem) a dám do předehřáté trouby na 200 stupňů (horký vzduch) na deset minut. Z jedné konzervy masové směsi a protlaku namažete cca 8 krajíců chleba. A získáte tak velmi rychle slušnou a velmi žravou pochutinu.

A jsem konečně u toho, o čem jsem chtěla od začátku mluvit. Jak normálně obvykle sním jeden krajíc chleba a stačí mi, tak tyhle topinky bez problémů sním dvě a kdybych si to dovolila, tak možná i tři. Ještě víc je topinkový žrací efekt znát u obyčejných topinek pečených nasucho na kamnech, co se podávají s česnekem a kouskem másla. Těch jsem schopná sníst ještě víc:))

 

A obě jsme se zamyslely nad tím, jak je možné, že člověk (obvykle) sní těch topinek prokazatelně víc než čerstvého chleba? Že by to bylo tím, že se pečením ztratí voda a krajíček tak není tak vydatný? Nevím – co si myslíte vy?

PS: Taky dokážete sníst topinek víc než čerstvého chleba? A jaké topinky máte nejraději?

 

PPS: Neplatí to o obložených topinkách, tedy v případě, že máte kousek opečeného chleba schovaný pod hromádkou všelijakých pochutin, masa, zeleniny, sýra a podobně. Takovou topinku si obvykle nedávám, protože ji nesním:))

Aktualizováno: 15.11.2018 — 21:26

42 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Pamatujete se na Péťu Vařiče a Topinky Arnošta z Pardubic? Zase je budu muset někdy udělat, dostala jsem na ně hroznou chuť.
    Když jsem byla malá, byly občas topinky k večeři. Jen topinky s česnekem, nic jiného. Zpětně si uvědomuju, jak moc naši museli zápolit s nedostatkem peněz.
    Ale mám je ráda, když si všichni kolem mě dávají tatarák, který nejím, dám si ty topinky 🙂

    1. Tak to dělám taky. Syrové maso a k tomu syrové vajíčko ani náhodou, ale topinky ano. A když je dobrý vývar z uzeného, tak do horké polévky přidat prolisovaný česnek, (nedávno jsem na Kolínsku v jedné malé obci koupil za velmi výhodnou cenu český paličák, sice malého průměru, ale vynikající chuti a vůně), a to je pak pošušňáníčko. Uzené je (prý) nezdravé, ale ten česnek to neutralizuje a já se držím zásady, že co mi chutná, to mi nemůže uškodit.

    2. topinky od tataráků taky vždycky od celého stolu dojídám – málem se pak do mě nevejde moje vlastní jídlo 😀

  2. Do ďábelských toustů se v Praze zamiloval můj manžel. Objevil je jednou na jídelním lístku(tedy já mu přeložila co to je)a od té doby po nich v rest. pokukoval a když je měli dával si je. Já si zase poamatuji tu konzervu vepřového ve vl. šťávě, ta byvala oblíbená jako rychlý oběd na víkend na chatu.

    Topinky milujeme oba a dokážeme každý sníst klidně 4 nebo více, podle toho, na kolik mám chleba. V našem případě je to jistě proto, že je krájím dost tence, aby křupaly a tak dvě topinky vydají tak za jeden průměrně tlustý krajíc. Topinky jíme zásadně na sucho (dávám do toastáče, ne na pánvičku) a jen do hrkých po obou stranách rychle vmasíruji česnek a jednu stranu pomažu máslem aby se rychle vsáklo.

  3. To je velmi zajímavý postřeh a na mě sedí naprosto přesně – čerstvého chleba sním k večeři jeden krajíc, zatímco topinky dvě. Ať už to jsou klasické topinky s česnekem anebo obalené ve vajíčku. Čím to je, netuším. Nejčastěji jsem dělala topinky potřené vaječno-sýrovou směsí s česnekem, ty byly nejoblíbenější. Dobrý způsob, jak zlikvidovat tvrdší chlebík.

  4. Děvčátka krásná, když je to tu dnes zas o jídle, kapku odbočím, můžu? Jsem totiž ještě plná dojmů, včera jsem byla na kurzu vaření řecké kuchyně, bylo to bezvadné. Tak už konečně umím tu pravou musaku, tzatziky a spoustu dalších věcí. Bylo to moc fajn, donesla jsem si domů tašku plnou uvařeného jídla (na místě to nešlo sníst) a objevila moc pěkný podnik, malinké bistro pro 10 hostů (tam se to konalo). Majitelka je velice příjemná, šikovná, sympatická a energická paní, jmenuje se to tam Kousek Řecka na talíři: https://kousek-recka-na-taliri.webnode.cz/

    1. mňam… přávidím 🙂 my měly včera s kamarádkou Jednokočkou donášku z mexické restaurace. ještě teď si připadám jak ta kočička Bublina, co jsem ji vydražila v A(u)kci. ale bylo to tááák dobré 🙂

  5. Chleba krájím na půlkrajíčky, protože kupuju chleba šišku a nemám ráda velké krajíce. Takže i topinky dělám z půlkrajíčků a na pánev se mi jich vejde sedm. Nikdy nezbudou. Klidně jen základní provedení, ale přikusuju je i k česnečce, čočkovce nebo hrachovce, nemám ráda v polévce cokoli rozmáčeného. S míchanými vajíčky, pokapané srirachou (jo, Sharko, sehnala jsem originál, dala jsem si pozor na toho kohoutka), třenou nivou nebo taveným sýrem s modrou plísní a nebo s tou masovou směsí. Ale tu jsem si dělala sama, patřičně tepelně ošetřená, podobně jako vepřovky vydržela v chladnu dost dlouho. (jak dlouho nemohu upřesnit, snědla se brzo). Udělala bych si obojí zase, ale je problém s patřičně malými skleničkami. Ty Ďábelské tousty jsem si koupila jednou, a šly do popelnice.
    Topinky jsou pro mě stále prudce jedlé. Ale zase ty zapečené mě nějak nelákají. Každý máme svouje chutě.

    1. Já jsem nedávno zkusil nakrájet na kousky chleba a Pražskou klobásu, oboje z Globusu, (horalský chléb) a hodil to, oboje současně, do fritézy. Rozlisovaný česnek jsem přidal dodatečně a bylo to prudce jedlé; ty chlebové hranolky byly hezky profritované do hloubky a ta klobáska k tomu taky neměla chybu.

  6. Já mám ráda obyčejnou topinku s čajem s citronem.
    To sním 2 ani nevím jak.

    Jinak miluju, když mi manžel občas udělá k snídani topinku a na ní smažená vejce, trochu papriky a vše posypané sýrem.
    To je delikateska.

  7. já raději chleba obalenej ve vajíčku, topinky si tám jen k tataráku, samotný s česnekem jsem je jen tak nejedla už dlouho…
    Ďábelskou toastovou pomatlánku si raději vyrobím, ta kupovaná už dávno není ,co bejvala…..

    1. pomazánku na tousty vyrábějí Davidovi rodiče a velice povedenou – při letošní úrodě, kdy ještě předevčírem červenala rajčata, jí určitě mají ve špajzu hoooodně sklenic 😉

  8. V poslední době jím topinky nejčastěji v práci k snídani, páč chleba mám ráda čerstvý nebo jako topinku. Suchou. namazanou pomazánkovým máslem s s nivou nebo pažitkou. K večeři dělávám s tatarákem nebo se zeleninovou směsí a šunkou, zasypanou sýrem, hladovci dostanou i volské oko.

  9. Já to vidím asi takhle. On takový krajíc chleba opečený na dobrém sádle je moc chutná záležitost. Jenom tak, posolená topinka a nemusí na ní být ani nic napatlaného – Mňam.

  10. Jééé topinky! Pohádka mého mládí – ty jsme dělávali vždy v neděli na snídaní, pěkně opečené na sádle (a topinky byly první Terčino jídlo po mlíku a kašičce z broskví (rofl) ) a s česnekem, zapíjeli bílým kafem.

    Teď už dělám hlavně v topinkovači a podávám buď ke krémovým polívkám nebo namazané sýrem či tuňákovou pomazánkou – mňam, mňam!

    Ty zapečené jsem svého času taky dělávala a měla bych se k ním někdy vrátit. A ve vajíčku taky dělám, čas od času, aby byla změna.

    A k tataráku je taky miluju – tam klidně i ty klasické, konečně, dávám si ho tak dvakrát do roka, tak snad tak moc nehřeším (rofl) .

    A máš naprostou pravdu, topinek se vždycky sní víc než klasického chleba!

    1. Připojím se k Tobě. Topinky já ráda, ale takové ty klasické jím taky jen tak maximálně 2x za rok, ty z topinkovače si dávám pravidelně o víkendech ke snídani, nejlíp s míchaným vajíčkem, jak tu mnohé píšete.

      1. Prosím, a v topinkovači z normálního chleba, nebo z tousťáku?
        Já topinkovač mám, ale vždycky jsem ho používala jen na toustový chleba.

        1. Používám normální chleba. Ba co víc – i tousty v toustovači máme radši z normálního chleba než z toustového.

  11. Jednu tenkou, protože víc nemůžu 🙁 . Tip na dobrou večeři – na chleba namazat zbytek směsi na ratburgery (Demolition man 😉 ), tedy směsi na burgery (nedávám majoránku ani česnek, jen sůl a pepř), překrýt plátkem sýra, radši tučnější eidam nebo gouda než třicítka eidam. Dát zapéct, dávám do minitrouby, zespoda se upeče do křupava. Jde dělat i na grilu s horním ohřevem – nejdříve opéct z jedné strany topinku, otočit dospod a na neopečenou stranu to maso a sýr a poté zapéct. Pokapané kohoutkovou omáčkou nemá chybu.

      1. Jsem ráda, že to někdo jiný zná 😉 , u nás se od té doby, kdy jsme ten film viděli, mletému masu jinak neřekne.

        1. oblíbený film celé rodiny 😀 zelená želatina mi tedy dlouho nedávala spát 😀 buď dobrá!

          1. Asi si ho dneska pustím, tam je tolik absurdit ;). Knihovna Arnolda Schwarzeneggera a ten tajtrdlík tajemník, hned se mi vždy vybaví Forejt. A pletoucí Stallone (rofl)

              1. be well…. be hell! 😀 no, ten doslovný překlad.. co ty na to, Matyldo? to je jako se Soldier of Fortune – taky to asi není doslovně „voják štěstěny“ ve smyslu šťastlivec?

            1. a z prezidenta si potom udělali legraci i v Expendables… “ chce bej prezidentem“ 😀 kam jsme poskočily od topinek!

      1. Nedávno jsem v mojí oblíbené prodejně orientálních specialit zjistila, že srirachy je víc druhů, snad asi šest, liší se barvou víčka. Musím je časem prozkoumat.

        1. ony se liší i obrázkem, není na tom kohoutek (vepřová kejta, papričky,atd…)…a ta základní s kohoutkem teda vede, ochutnali jsme to řadou a ctíme tu s kohoutkem.

          1. Aha, tak na obrázky jsem se po pravdě řečeno nedívala, jen na ta víčka, láhev byla stejná. Až tam zas půjdu (což bude brzo, kupuju tam hromadu základních surovin, ze kterých pak vaříme – velké bílé máslové fazole, malé černé fazole, tahinu, čaje, koření, atp.), tak to omrknu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN