BTW: Jak jsem vypnula vítr

Nemáte taky pocit, že se u nás z větru stává nějak moc často ničivý fenomén? Tedy, ne že by předtím nefoukalo, ale když vezmu jenom letošek, tak byly nejméně čtyři zapamatování hodné vichřice, jedna z nich v našem kraji opravdu ničivá. V lese chodím kolem desítek vývratů, na loukách u Labe jsou pořád čerstvé popadané velké větve z listnatých stromů.

 

A tak si říkám, jestli je to jenom mojí bídnou pamětí, či pamětí zrádně zkreslující fakta, nebo skutečně jsou potíže s větrem urvaným ze řetězu častější? Letos jsem si už několikrát kvůli větru dala sama stopku, pokud jde o procházku v lese a vždy jsem pak viděla, že to bylo rozumné rozhodnutí. Na svých chronicky známých trasách celkem přesně poznám nově popadané větve – případně stromy.

Pamatuju si na večer, kdy jsem šla domů ze zkoušky divadla a fičelo. Nikdy předtím mě nenapadlo, že cesta k nám z centra obce zahrnuje nějaké nebezpečí – po jedné straně jsou louky a pole, po druhé řídce sázené domy se zahradami a sady. A jak kolem kvílela meluzína, začala jsem si prvně uvědomovat, že dva velikánské kaštany a lípa, které mám cestou, mě snadno mohou účinně uzemnit dobře mířenou spadlou větví. Nebyl to pěkný pocit – a ještě na „mé“ cestě!:))

Předevčírem začalo extra fičet na Moravě a já byla vděčná, že u nás byl celkem klid. Aby nebyl svět v úplné nerovnováze, začalo včera ráno u nás foukat taky. Koukla jsem z pracovny na protější smrk, zhodnotila kvalitu mávání větví (jen větve, ne kmen, takže za mě dobrý:)) a vydala se psima do lesa.

Jely jsme nad Dvůr Králové, pás lesů za místní nemocnicí máme všechny rády a nebývá tam tak děsné bahno, jako u nás. Už když jsem parkovala, tak jsem zaváhala – vítr si občas zavyl nepříjemným způsobem, stromy se kymácely… ale nic nepadalo. A psí holky v autě kvílely nedočkavostí. Půjdeme.

 

 

Většinou jen silně foukalo, ale některé nárazy větru doprovázely opravdu strašidelné zvukové efekty. Věřili byste, že bukový hájek, pročísnutý v prosinci silným větrem zní jako projíždějící vlak? Jak jsem stoupala na vrchol podlouhlého hřebenu, byly větrné hrátky stále efektnější. Jehličnany se dokázaly – podle věku, mladší víc – komíhat až ve tří čtvrtinách své délky!

Vzhledem k tomu, že jsem byla právě na nejvzdálenějším místě našeho procházkového okruhu, tak mi nezbylo než si strach zakázat. Stejně jsem se musela vrátit k autu, tak proč panikařit. A tak jsem se rozhodla si ty poryvy větru nahrát na video.

Chvilku trvalo, než jsem si sundala rukavice a našla mobil. Namířila jsem ho na špičky stromů… a vítr zeslábl, čímž se ztratil ten správný efekt. Nechala jsem rukavice v kapsách, mobil v jedné ruce a druhou jsem psům házela klacky. Čekala jsem. Další poryv musí být za chvilku, vždyť přece fičí! Nic.

Šla jsem kousek dál, protože při stání mi byla zima, a hledala další pěkné místo, kde by se daly filmovat kymácející se stromy. A ono stále nic! Nevěřila jsem vlastním smyslům. To jsem si ten vítr vymyslela nebo co? Dala jsem tedy mobil do kapsy a rukavice na ruce a sázela na zákon schválnosti. Určitě začne foukat, když jsem uklidila techniku:))

Nic. Došla jsem se psima k autu (což znamenalo asi 20 minut) a pořád nic! To už mi bylo opravdu podezřelé. Ale když potom nefoukalo ani u nás doma, tak mi to začalo být jasné – vypnula jsem vítr. Mobilem! Neuvěřitelné, co ta technika dneska umí:)))

Ach ano, samozřejmě to byla náhoda. Jenže někdy člověku náhoda nahraje tak, že vypadá málem jako divotvůrce:)) Mávnete rukou, a změní se červená na semaforu na zelenou. Pokynete hlavou a někomu praskne taška a věci se vysypou po chodníku. Vydechnete… a spadne dům (a vy jste tu demolici neplánovali!:))

 

A tak se dnes ptám a) na vaše zkušenosti s větrem – taky máte pocit, že dřív nebýval ničivý tak často? A za b) taky se vám někdy podařilo díky náhodě „pohnout světem“?:)))

 

PS: Docela mě mrzí, že jsem ten pořádný vítr nedokázala nafilmovat. No, snad příště:))

 

Aktualizováno: 12.12.2017 — 18:13

27 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Jó vítr, tak ten u nás dokáže pěkně fičet, až se stormy ohýbají a lámou 🙂 Nejvíce mi vadí v období hnízdění ptáků, je mi líto všech popadaných hnízd, ptačích I veverčích. Když u nás hlásí „silný vítr“, pro jistotu zajisťujeme vše, co by se mohlo „posunout“, nebo odletět. Moje maminka měla vždy z větru starch, když se v paneláku větrem třásla špatně utěsněná okna (jak Dede píšeš), maminka z toho byla vystrašená. A když při zdejších pobytech nevyhnutelně poprvé zažila „jižanskou fujavici“ skoro si myslela, že se musí blížit konec světa. Tak jsem s ní celou dobu seděla, povídaly jsem si, zpívaly si a snažila jsem se ji uklidňovat, že to zase přejde, že tady jsme na to zvyklý. Zažila je zdejší větry ještě mockrát, lepšilo se to, ale nervózní z nich byla dál.

    Dede na videu je slyšet, že jsi tam s Ariberry 🙂

    1. Jsem ráda, že to video funguje 🙂 Neuměla jsem ho zmenšit.
      A pocity tvé maminky chápu. Jako malá jsem se při velkém větru bála, že se vysype okno… No a pak jsem to jednou zažila (v porodnici:)) Kupodivu jsem se pak bát přestala 😛

  2. Je pravda, že v Praze jsem vítra vnímala míň – i když… naše okno na kopečku a v šestém patře (správně netěsnící, jak bývalo zvykem), taky umělo hlásit vítr různým houkáním až vytím:))
    Pokud jde o lesy – tady u nás vysazují smrky i jiné stromy, ale smrky pořád převažují. Potíž je v tom, že se kácí moc – z lesa je šachovnice polí od vysokého lesa po čerstvé paseky a vítr si může vybrat, kde to pokosí.

  3. Máš pravdu Dede, dřív také foukalo, ale ne s těmito katastrofálními následky. Buď se v lesích kácelo jinak, nebo fučí mnohem silněji. Obávám se že za a) je správně 🙁 .
    A když fouká snažím se vybírat vycházky do údolí, táhnoucími se tak, že vítr nad nimi přeletí. Do fučivého lesa nechodím dokonce ani pár dnů po vichřici. To se nacházíme s Ajvinkou někde na plošinách. Po říjnové vichřici je v některých lesích ještě dnes na blanensku zákaz vstupu do lesů a není to kvůli vánočním stromkům.
    P.S. Předevčírem zase fučelo, od východu ;( ještě jsem do lesa nešla, tentokrát už proto, že mne ten pohled na zničené stromy moc bere u srdce.

  4. V pondělí odpoledne jsme šli se psy na louku skrz zařízení staveniště (unimobuňky) a naráz fíííí kolem proletěl plech z oplechování buněk. Celkem jsem si cvrkla do trikotu, když jsem si představila, že by byl Ernest o kapku rychlejší … Jinak v noci to fičelo neskutečně – i kočičí dvířka byla v pozoru (rofl) a hasiči jezdili celou noc (máme hasičárnu za barákem, tak to mám z první ruky). Jsem přesvědčená, že takový vichr za posledních pět roků (co býváme v Lednici) tu nebyl – a že u nás umí fučet.

  5. U nás byl takový fičák, že zmizely stromy kolem cesty,musely být odstraněny, ležely na silnici,hlavně ve směru z našich Kotěhůlek k rodnému městu.Musela jsem jet včera velmi opatrně,padalo to dál a spousta je jich načatých. lesy máme tady menší a zejména listnaté ale i tak jsou některé jasany v háji.Kolem rybníka už byla probírka onehdymo, padaly velké topoly a vysoká vrba.Hučelo pěkně a doma bylo dobře i psice se rzhlížely co se děje. Babunku jsme musely přidržovat,odfukovalo jí to.
    A Dede, protože máš bílého psa, jsi jasně bílá čarodějka i s černým psem,umíš zastavit vítr, to se pozná. :-))
    I za mlada byl vítr,kolikrát jsem se snažila o něj opřít a letět. 🙂

  6. Před barákem jsme měli dvě borovice, loni už mi jejich vršky koukaly do okna kuchyně a na jedné z nich bydlely straky. Letos už hnízdo neobsadily a po průchodu Herwarta ta jedna, na níž to hnízdo bylo, padla, naštěstí mimo dům do trávníku. Takže už máme jen jednu a je jen otázka času, kdy ji porazí další vichřice. Ono není o co stát, kořeny už pomalu začínaly lézt pod barák, takže by se musela pokácet stejně, jenže takhle se to obešlo bez zbytečného ouřadování. Teď je na řadě ta druhá, ta první ji před přímým náporem větru kryla. Naštěstí tu máme stromů dost a dost a Technické služby se o ně starají. A pokud jde o počasí: Vše souvisí s jedenáctiletým cyklem minim a maxim činnosti slunce, lidský vliv, tedy exhalace, jen ,,zvyšuje hlasitost“ ale na přehrávanou skladbu vliv nemá. Bohužel ekoteroristé sice snaživě řvou kvůli každému obláčku kouře z naftového výfuku, ale to, že letadla denně zamořují horní vrstvy atmosféry stovkami tun CO2 a sazí jaksi nikomu nevadí, přitom CO2 je těžší, než vzduch, takže pokud se vyskytne nízko nad zemí, zůstane dole a rostliny ho zkonzumují, zatímco v horních vrstvách atmosféry ho sluneční záření zahřeje a tím ,,uzamkne“, takže škodí mnohem víc.

  7. Myslím, že fouká tak nějak pořád stejně. V mládí jsi to možná tak nevnímala, protože jsi bydlela V Praze. A taky se dřív o tom tak nepsalo, v telce byla sem zpráva… Teď se pomalu píše o každém vyvráceném smrku v Horní Dolní.

  8. OT-veľká prosba:dajte vedieť Karolíne,že neviem poslať SZ/z hadopasov/,prosím aby mi napísala normalny mail./určite niektorá máte na mňa mailové spojenie/

  9. Dlouhodobé špatné hospodaření v lesích (jednodruhové, nevhodné druhy, nevhodný postup obnovy,…), celoplošný velký úbytek větrolamů – a stromy padají jak hrušky.

    1. Naprostý souhlas. Teď nedávno jsem někde zahlídla, že kůrovcová kalamita už dosáhla takového stupně, že je to spíš katastrofa. K tomu mšice smrková a nějaké houby.
      A na těch holinách znova sázejí smrky…
      Osobně mám taky pocit, že je víc větrno, než bývalo, ale přisuzuju to spíš obecné tendenci idealizovat si minulost. A pak – za mlada jsem měla jiný zájmy než nějakej vítr 😀

      1. Přírodou vysázený les je smíšený a tím pádem jen s minimem škůdců. Jakákoli monokultura a zejména v takové lokalitě, jako je Šumava, je prostě špatná, navíc smrky koření jen mělce a nedokáží pronikat kořenovým systémem do skalních puklin, takže na měkké půdě je porazí i relativně slabý vítr. Jenže smíšený les není hospodářsky natolik výnosný, jako ta smrková monokultura. A vvvo tttom ttto je!

        1. Krakonoši, co Šumava 😉 . Ale smrková monokultura na Hané, to je masakr. Jsme pouhých 300 mnm, kůrovec sežral les, který se sázel před cca dvaceti lety. Celá střední Morava je zasažená kůrovcem, své udělala poslední tři suchá léta. A na vykácená místa se opět sází smrčky

          1. V Brdech je přírodní rezervace Kuchyňka. Takovej skalní hřbítek, kamenitej a úzkej.Na ceduli se cosi vykládá o bukovým lese a úžasných rostlinných společenstvích.
            Před pár lety tam ty buky z větší části vykáceli a nasázeli smrky. Cedule dosud stojí.

            1. Nojo, co s cedulí na pile?!? Není nad to, když les obhospodařuje soukromník, který si myslí, že když má les, tak bude žrát koňský vejce a kácí až se práší za kočárem a místo smíšeniny vysazuje to, co brzy a rychle nese.

                    1. Ano, monitorovat kdeco, to by jim šlo, to se dá dělat pohodlně ze židle v kanceláři. Ale tím to také končí – než něco spadne.

              1. Nejste na hlavu ? Soukromníka kontrolují a přikazují co má sázet a zase kontrolují jestli je to zasázené a vysekaný podrost apod. A na kácení má také příkaz co a kolik. A na to si musí zjednat a není to opravdu zadarmo.
                Nemám se nechat vyprovokovat, nemám se nechat vyprovokovat….. ale co nadělám jsem Střelec ale máme hektar lesa a rozhodně z toho nezbohatneme.

                1. Maruško, mám kamarádku, která zdědila les. Zpočátku si myslela, že péči zvládnou jako rodina, ale nároků bylo tolik (přesně jak píšeš), že to vzdali a objednali si na to firmu. Takže zisk z hospodaření je minimální. (to by to museli prodat)

                  1. No, já bych tedy les prodal okamžitě, a získané peníze investoval do něčeho výnosnějšího a mnohem méně rizikového. Copak nároky, ty vem čert, ale co uděláte s bandou zlodějů, která přijede, půlku lesa pokácí a i se dřevem ,,beze stopy“ zmizí?!? Kdepak, vlastnit les není žádné vítězství.

  10. Tak já jsme vítr nefilmovala- v noci z pondělka na úterý jsem měla potíže v tom rachotu spát. Kolem půl čtvrté ráno to byl fakt masakr a to jsem na zdejší vichry i meluzínu kvílející ve výklenku vstupních dveří zvyklá. Byla to největší vichřice, co jsme tu kdy zažila.
    Jinak spoustu jevů a aktivit dokážu vypnout nebo ukončit jednoduše- vytáhnu foťák 🙂

    1. U nás jsou paneláky postaveny tak, že, pokud rychlost větru překročí určitou, naštěstí dost vysokou, hranici, začne to venku tak nějak neobyčejně hučet, takže poznám, že se něco děje aniž bych musel vstávat. Naštěstí to kocourkovi nevadí, (jsem v teple, misku mám plnou, páneček je v klidu, tak proč se vzrušovat?) i když ten hukot nezní nijak přátelsky. No a ráno pak najednou: tu se válí větev, která tady včera nebyla, tady je nějak víc jasno; aha, on tu včera byl strom a dnes jen metrový pahýl… naštěstí máme všechno pod zemí, takže výpadky elektřiny nehrozí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN