BTW: Jak jsem byla ne/ztracená

Bylo to takové poklidné ráno. Nikdo po mě nic nechtěl, na mobilu jsem jen zkoukla zprávy, počasí, Dedeník a Zvířetník a vypravila se hned ráno se psima do lesa. Přece jen ještě není takové horko a vycházku si užijeme. Když byl ovšem úplný klid ještě o půl jedenácté, začalo mi to být podezřelé.

 

Že ony mi nepřišly ani esemesky z banky? Mobil vypadal nevinně, hlásil plný signál. Zkusila jsem telefonovat a ono nic. Žádná hláška, jen to ani nezačalo vyzvánět. Sakra, že by už zase? I restartovala jsem svůj údajně chytrý telefon (Samsung A3) a zjistila jsem, že mě zase podvedl.

Vyskočilo na mě x ztracených hovorů a telefon pípal jak hladové kuře, jak přicházela jedna esemeska za druhou. Většinou oznámení o tom, jak se mi někdo marně snažil dovolat. I zavolala jsem jako první Martinovi, abych mu sdělila, že žiju, jen mi nešel mobil. Jak jsem zjistila, nešel mi už od večera předchozího dne. Jak je možné, že mi vůbec neřekl, že není připojen v síti?

Tajné záškodnictví mobilu je ale jen jedna stránka věci. Tou druhou jsou čím dál tím větší díry v síti mobilního operátora O2. Opravdu by mě zajímalo, jako to vidíte vy! Já jsem byla zvyklá, že u nás na doma byl mizerný signál, ve středu obce nemá O2 žádný. Další větší díra byla u Zátluk, menší, která se sem tam dala projet, byla na Zálesí.

Zatímco velké signálové díry zůstávají, tvoří se kolem mě další. Když sedím u sebe v pracovně, vypadává signál tak často, že musím chodit telefonovat před Dům – to jsem dřív nemusela. Když jsem před časem začala vyřizovat běžné telefonáty z auta (protože všude jinde byl lepší signál než u nás doma – mám handsfree a hlasové vytáčení:)), bylo možné telefonovat prakticky na každém místě obou tras do Hradce Králové. Dnes je cestou několik signálových děr, jedna větší dokonce na silnici první třídy hned u Hradce.

Pokud namítnete, že je to mým mobilem-ignorantem, tak musím s politováním říct, že mi to potvrdilo víc lidí, jezdících na stejné trase. Ano, můžeme mít všichni špatné mobily, ale přesto se nemohu zbavit dojmu, že O2 se jeho síť poslední dobou kapku páře.

Ve chvíli, kdy mi poradíte jiného operátora, tak vězte, že O2 mám v rámci rodiny a změna je to poslední, do čeho se mi chce. Vodafone je tu se signálem v podstatě nastejno jako O2. Zbývá T-Mobile, kterému se po historicky špatných zkušenostech (zatím) vyhýbám. Přes tuto moji nechuť asi budu muset něco podniknout, s mobilem i s operátorem. Operátor je horší případ – mnohem nesnadněji se mění.

 

A tak se vás dnes ptám na vaše zkušenosti s pokrytím u jednotlivých operátorů. Sdílí někdo z vás můj dojem, že O2 jeho mobilní síť poněkud řídne? (Byly časy, kdy byl O2 tady v kraji nejspolehlivější 😛 ) Máte s některým z operátorů dobré zkušenosti pokud jde o pokrytí signálem na venkově? Města umějí všichni – řekla bych:))

A otázka č. 2: nevíte někdo, proč mobil tají fakt, že nejen nemá signál, ale že vůbec není připojený k síti? Ten můj mi to někdy řekne – a jindy ne…

Aktualizováno: 2.8.2017 — 18:10

34 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. AHOJ LIDIČKY. TOHLE VŠE JJSOU DŮVODY, PROČ CHYTRÝ TELEFON NEVLŮASTNÍM A ANI VLASTNIT NECHCI. MÁM ÚPLNĚ OBYČEJNÝ DVOUSIMKOVÝ HLOUPÝ TELEFON S VODSFONEM A S O2.NEDOKÁZALA BYCH SE TREFOVAT JEN DOTYKEM.I NA TOM SVÉM DEBÍLKOVI NENÁVIDÍM PSANÍ SMS, TAKŽE POKUD TOÉ JDE, RADĚJI TELFONUJI NEBO SMS NAPÍŠU NA SVÉM OBYČEJNÉM STOLNÍM PC. VÍM, ŽE JSEM STO LET ZA OPICEMI, ALE JÁ TY VÝKŘIKY NEJMODERNĚJŠÍ TECHNIKY NEMUSÍM.INTERNET MÁM DOMA A MÁM ZDE I PEVNOU LINKU S VELEVÝHODNÝM TARIFEM, Z NÍŽ MOHU POO ČR VOLAT NA JAKÉKOLI ČÍSLO(KROM TĚCH BAREVNÝCH LINEK) ZADARMO A NEOMEZENĚ DLOUHO.MOŽNÁ NEBUDETE VGFĚŘIT, ALE KDYŽ JSEM SE NA O2 HODNĚ NAŠTVALA A CHTĚLA JSEM ODEJÍT JINMAM, NAJEDENOU TA JEJICH PRACOVNICE VYHLEDALA TAKOVÝ TARIF, ŽE PLATÍM ZA VÝHODNÉ VOLNÉ VOLÁNÍ NA VŠECHNY OPERÁTORY I NA PEVNOU VČETNĚ POPLATKU ZA INTERNET SAKUMPRÁSK POUHÝCH 399 KČ ZA MĚSÍC. DŘÍV JSEM PODOBNOU ČÁSTKU ZAPLATILA KAŽDÝ MĚSÍC JEN ZA PŘIPOJENÍ K INTERNETU.ZKRÁTKA: POKUD MUSÍM VOLAT NA NĚJAQKÉHO OPERÁTORA, ZA KTERÉHO BYCH MUSELA HODNĚ PLATI, VOLÁM Z PEVNÉ LINKY A OPRAVDU UŠETŘÍM.ČÁSTKA SE NĚMĚNÍ.

  2. Hm, tak to vypadá, že O2 si s pokrytím triko netrhá, co?
    O nutnosti sem tam restartovat mobil vím – tohle není můj první „chytrý“ telefon 😛
    Rozčiluje mě ale, že prostě někdy vůbec nedá vědět, že tu síť vlastně nemá! A přitom nevím, jak bych tu chybu reklamovala, když to dělá jen někdy – a já dosud nevystopovala důvod.
    Taky jsem si už říkala, že bych přešla zpátky na „méně chytrý“ mobil – vydržel by déle bez nabíjení a kdo ví, možná by měl i častěji signál. Ale popravdě by mi en chytrej chyběl – nepoužívám tablet, takže mobil je moje jediné opravdu mobilní zařízení na plno věcí. Zatím mi výhody z toho plynoucí předčí nevýhody – uvidíme, jak dlouho ještě 😀

  3. V Praze nemám problém a jinde mě to až tak nepálí. Ale v téhle souvislosti mě napadá jiná věc, která mě nesmírně štve, a sice to, že sotva se člověk přiblíží k hranicím (typicky Krkonoše, Jizerky, Šumava…), okamžitě je „v cizině“. Dost by mě zajímalo, jak to řeší lidé, co v takových místech bydlí. Dvě simky?
    Díky za radu s restartováním mobilu, to jsem nevěděla.

    1. No patrně si ve volbě „Nastavení sítě“ vypnou funkci automatického hledání, přepnou na manuál a je vyřešeno… Jiná věc je,že zahraniční signál je zřejmě nešizený až k hranicím, zatímco u nás jako by na to operátoři kašlali…

    2. Za humny máme Polsko, takže jsem taky často „za hranicemi“. Nejvíc mne pobaví sdělení „Vítejte v Polsku“ a já jsem v Českém Těšíně. Jejich signál se mi hlásí i doma, takže když telefonuju z postele, polovinu zadele mám na Moravě, druhou v Polsku.

  4. Dede, moc ti neporadím. Jenom vím, že se mi někdy skutečně ztrácíš (wave) .
    Bohužel se při svém pesimismu domnívám, že napříč operátorským spektrem – na nás, zákazníky, z vysoka kašlou. A čím jsou služby dražší, tím více je nezajímáme. Zkásnuté peníze jdou na všechno možné, jen ne do technického rozvíjení sítí. Nevím jak je to v jiných částech Evropy, ale v kotlince to tak chodí. Nejenom u operátorů mobilních sítí. To, co potom předvádí za výmluvy, je už na veřejné proplesknutí před objektivy kamer.

  5. První pokyn který jsem od mláděte dostala k chytrému mobilu zněl: je to počítač, občas to vypni.
    Zapomínám, a potom zuřím 😀
    O2 signál nedělá problém, ale jak dojde na internet, všichni operátoři, jako pštrosi svorně strkají hlavu do písku.
    To je ta romantika v divočině. 😀 pořád je O2 nejmíň špatné… Když se teda nechystá bouřka, potom je to už úplně fuk :/

    1. No, o internetu jsem záměrně nemluvila – pokud nejsem na wifi, je to zoufalé na většině míst v okolí. je to otrava, ale budiž – nemožnost se dovolat mi vadí víc.
      Kdybychom byli opravdu v divočině, tak neřeknu – ale tady, kruci, nikde žádná divočina není! Snad kromě vrcholků některých hor 😛

  6. Mám dvojsimkovú nokiu céčkovej rady, s výsuvom. Medzi vychytralé telefóny sa radiť nemôže, hoci má aj akúsi paródiu na dotykovú obrazovku (občas vytvrdne a nedotykuje) a tvári sa, že vie ísť aj na web, ale na hentej miniatúrke nikomu brouzdať po webe neodporúčam. Hrozí mi už výmena, zdržuje ma od nej len sentimentálna spomienka, mali sme s mamou presne rovnaké, naraz kúpené (jej mám odložený, aj s jej fotkami)… Tie moje dve simky sú Telekom (predtým T-mobile a ešte predtým Eurotel, pamätáte?) a O2 a veru s O2 mám problém so signálom a nie som sama. Akonáhle niekde vojdeme do lesa, simka O2 začne pípať, že nevie nájsť operátora (vyhľadajte manuálne). Sesternici sa večne nemôžem dovolať, a to majú domček v dedine 11 km od nášho mesta a telefonujú tiež buď vyklonení z okna alebo v určitom kúte záhrady, kde je signál akotak použiteľný. O2 signálom rozhodne neplytvá, ani meter štvorcový pokrytia naviac.

  7. Dámy, problémy mohou souviset s těmi „chytrými “ telefony. Neteř byla na táboře u nás v dědině (ani jsme to nevěděli), signál tam není nic moc, ale chytrý mobil se nechytl vůbec, ze starého tlačítkového se dalo bez větších problémů volat. Takže tak.

    1. Jo, a ještě jsem byla poučena, že je třeba jednou za čas restartovat mobil a tablet, protože v OS mohlo něco zůstat „viset“ a dělá to paseku – nepřipojí se k signálu, k wi-fi, vybíjí se zcela bezdůvodně baterie…

      1. Já mám poslední výkřik módy blbého mobilu (opak chytrého, že) a stejnak se nechytám …

  8. Mám Vodafone a signál máme v Plzni dobrý.
    Ale i na chatě v Plasích nám jdou mobily dobře.
    Asi máme štěstí.

  9. U nás v práci je signál bídný, ale O2 je zdaleka nejhorší a před prázdninami se ještě brutálně zhoršil. Telefonuju tak, že visím vykloněná z okna (chci to vidět v prosinci). Naháníme u operátora nějakého mobilového člověka, aby nám aspoň změřil sílu signálu a nainstaloval nějaký zesilovač, tohle se fakt nedá. Asi vymřeli 🙂
    Jedna perlička- onehdy zapršelo a jak jsem visela z okna a telefonovala, nevšimla jsem si, že když si u toho odložím prsa na parapet, protože se musím natáhnout fakt až ven, tak je ten parapet po dešti mokrej… a to bílý tričko pak bylo zdrojem silného pobavení mých kolegů 🙂

    1. Manžel dělal jeden čas v nějaké bance na Slovensku. Moderní budova, sklo, kov, téměř dokonalá Faradayova klec. Všichni chodili volat před barák.

    2. Matyldo, tohle je obrázek doslova pábitelský 😀 Věřím, že tvoji kolegové nebudou mít proti dešti námitky 😛

  10. Ech – takže vás mohu ujistit, že ani T-mobile nepokrývá všechno. Doma musím jít volat na dvůr (většinou), v kuchyni je to úplně bída. Bylo nám vysvětleno, že ZROVNA v Lednici se překrývají vysílače, takže proto ten bídný signál (ovšem stejně tak se ASI překrývají i na Vrbici i u Terky v Čechách – tak nevím).

    A trochu hororu – prostřední sestře došla SMS ze záhrobí – to už byla mamka půl roku na pravdě boží, když z jejího mobilu došla tato zpráva „Už jsem na cestě, za chvíli se uvidíme!“

    1. Ehmm – je pravda, že po této „nenápadné“ pobídce jsem urničku urychleně uložily do hrobu a tvrdými slovy dohnaly kameníka k tomu, aby mamčina fotka byla do dvou dnů na pomníku včetně nápisu …

      Mamku jsme milovaly velice velmi, ale na setkání s ní zas tak moc nepospícháme… však povykládání budeme mít za čas celou věčnost

    2. Ygo, to je drsné!
      Ovšem taky vidíš, že maminky nelze podceňovat, ony nás umějí dirigovat i zpoza duhy… (inlove)

  11. V našem dolíku O2 nejde vůbec. Bývaly doby kdy jsme se nepřipojili na T-mobil tak máme všichni Vodafone. V poslední době už nefunguje dobře. Někdy je to bída než se někam dovolám. Mě to alespoň hlásí, že není síť dostupná, ačkoli mám třeba plný signál. Musím tedy, jak píšeš, restartovat mobil a pak mám esemesky odpoledne, které měly přijít ráno a už nejsou aktuální. T.mobil posílil sítě, jsou tady nové vysílače, ale komunikace je s operátory svízelná.

    1. Maruško, u mě na mobilu znamenají čárky označující plný signál, že buď – je plný signál, nebo není žádný (fubar) Dokud to ale nevyzkoušíš, nevíš, co právě platí…

      1. U mě také. Ale když ti ukazuje plný počet čárek, vytočíš číslo a na displeji se ti objeví, že mobilní síť není dostupná a objeví se to třeba třikrát po sobě, tak bys s tím sekla. Musím telefon vypnout a zapnout a někdy se zadaří. Moc se na mě vytahuje, nemám ráda přístroje které jsou chytřejší než já. Zrovna tak si nerada zvykám na nové auto.

  12. Já mám štěstí, protože tady u Londýna je signál většinou dobrý, 4G nám doma funguje bez problémů, i broadband máme fiber optic super rychlý. Zato nemocnice, každá ve které jsem kdy pracovala, jsou černé díry na mobilní signál, internet často žádný nebo jenom H zatímco pár kroků od vchodu mám pěkné 4G, a přitom v práci to potřebuju nejvíc, tady wifi nemám.

      1. Ale brněnská Úrazovka wifinu taky nemá. A myslím, že bohunická nemocnice je na tom taky špatně.

      2. Občas se rozčilují, občas mají signál i když pomalý. Jako teď já. Dedeník a Zvířetník si v práci přečtu, ale třeba fotky a videa na Facebooku se mi nestahují

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN