MATYLDA: O hlídačce s hráškem

Musím konstatovat, že ve dvojici našich kavalírek jsem si všimla, jak ta mladší zuřivě hlídá. S Borůvkou hlídala Světluška. Bílohnědá hlava se vrtěla ze strany na stranu, jak psí slečna skenovala okolí a oštěkávala kde co. Momentálně je tou starší a zkušenější ona, takže hlídku mohla předat Karamelce, která předanou činnost vykonává s obrovským nadšením a neutuchající energií.

 

Seřve drzé ptáky na zahradě, lidi za zahradní zdí, pro jistotu sepsuje i našeho kocoura a toho sousedovic dvakrát tolik. Nemluvě o tom, jak za dveřmi straší pošťačku, a agenti s elektřinou už naštěstí přestali chodit

Mušketýr odjel na několik dní s modeláři na letiště. Psice jsou zvyklé, že páník nebývá doma, ale v noci obvykle doma je! Takže když jsme se vzbudila v jednu v noci a Karamelka taky, zbystřila. Bylo mi horko, a proto jsem si otevřela dveře na balkón. Tam se vlézt nedá, ve dveřích jsou ještě jedny dveře ze sítě proti hmyzu.

 

 

Karamelka se rozhodla, že musí aspoň sledovat provoz na ulici (no provoz – jaký asi může být v jednu v noci v ulici na okraji vesnice, když za námi jsou už jen pole). Seděla u dveří a pobublávala, kdykoli v okolí zaštěkal pes nebo se z dálky ozval lidský hlas.  Já jsem s tím nesouhlasila, tak si občas vlezla za mnou na postel, ale stejně musela mít aspoň hlavu položenou na mých zádech, aby měla přehled.

Když mi vylezla do postele potřetí, tak jsem už vyhrožovala, že ji vyhodím. Náležité místo k ulehnutí se totiž mimo jiné snažila najít tak, že mě vytrvale oňufávala a když se mi studený čumák připleskl na záda pod vyhrnutou noční košili, nadskočila jsem. Nakonec toho nechala, ale že to trvalo!

 

 

 

Ráno jsem se probudila celá obolavělá. Chvíli jsem netušila proč, ale pak jsem zpod zad vylovila Karamelčin míček. Vypadá jako zelený tenisák, jen má asi poloviční velikost. Zřejmě mi byl vložen láskyplně do postele, abych si s ním užila taky… myslím, že jsem s princeznou na hrášku plně soucítila 🙂

 

Dede: Eh, Matyldo na hrášku! 😀 O nocích s hlídací psicí vím taky své – včetně snahy „tiše zařvat, aby ta bestie konečně zmlkla“:)) Karamel je prostě živel!

A dnešní téma? Věčné: Co děláte vy, když se noc hýbe zvířaty? 🙂

Aktualizováno: 16.5.2017 — 21:05

39 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Tak spaní se psem v posteli jsem (bohužel) neměla to štěstí zažít. Trixie, když je u nás nikdy na kanape neskočila, ona dává přednost rozvalování na zemi a my ji „ke skokům“ nijak nepobízíme.

    Jak napsala Tapuz, pokud člověk předpokládá, že bude mít na posteli kočku, je nutné si předem zabrat dostatečný kus přikrývky, protože později už je na to pozdě 🙂 Ze všech našich koček jsou současné Rusty a Woody jsou nejméně postelové. Tedy občas se probudím a mám nohy zalehnuté Woody, ale není to pravidelné. A když musím z postele a kočku tím vyruším ze spánku, většinou se už nevrátí. Rusty přijde večer, když se ukládáme do postele a chvilku se mazlí a vrní mezi našimi hlavami. Pak ale také odejde a v noci spí jinde. Když už ji ale přijde, že ráno nevstáváme dost brzy, přijde nás probudit „hlazením“ pacičkou po obličeji. Jinak žádný „hrášek“ si žádná z koček do postele s sebou nevzala. Snad jedině Smoky jako male kotě byla aprotovací. Milovala maličký měkký míček. Ležela jsem na posteli, kam ona vyskočila, já jí míček hodila a Smoky za ním vystartovala, chňapsla ho a přinesla mi ho zpátky na postel. Aportovala tak 4x, pak jí to omrzelo. Ale to byla vysloveně denní hra, večer do postele chodila jedině spat.

    1. U nás byla Cecilka aportovací. Ráno mi donesla do postele chlupatý cinkací míček a tak dlouho mi s ním šmejdila po obličeji až jsem jí ho hodila. Meteleskublesku s ním byla zpátky a radostně ho aportovala dál. Pak došly chlupaté cinkací míčky (pamatuju jak Jajka jeden sešívala a já je sháněla po celé Praze), takže bylo po aportech a dneska už jí to nebaví.

  2. Spaní na hrášku jsem si užívala, dokud jsme žili v bytě. Zikmund měl ve zvyku každou noc nad ránem se cvičit v aportu – většinou nosil tkaničku, ale často i psí granule. Téměř vždy mne vzbudil (cca po čtvrté hodině ranní) a pak jsme půl hoďky trénovali. Ovšem někdy se stalo, že jsem spala obzvlášť tvrdě – pak mi ty granule nechával v posteli – ráno jsem tam měla i půl misky.

    Zaplať pámbu, po odstěhování do domku a jeho převekslování na domo-venkovního kocoura už ho takové blbiny nad ránem nenapadají – to mne budí akorát proto, abych ho pustila ven (viz poznámka pod Alex) – někdy i dvakrát za noc.

    Co se Erníka týče – měla jsem dost rozumu na to, abych ho v ložnici udržela při zemi, tedy že nespává se mnou v posteli (fakt stačí Ziky). Ovšem hlídat, hlídat to on umí znamenitě a velmi nahlas – zatím máme zavřené balkonové dveře, takže v noci je klid. Teda pokud nemyslím na ta intermezza mezi spaním, kdy je třeba si pohrát s právě přišedším kámošem kocourem – nejlépe na chodbě, kde je plovoučka a kde se halas hezky rozléhá (rofl) …

      1. YGO, ze zvědavosti jsem rychle klikla na fotky, ale pozorně prohlédnu později, teď za chvíli musím z domu a jakmile bych se „zakoukala“….

    1. Kocour je naštěstí v noci venku, protože Karamelka je ochotna se s ním honit v každou denní i noční dobu.

  3. Jsou to tanečky. Tanečky večerní a ranní.
    Večer se mnou Donda a Melina vylezou nahoru, Melina se uvelebí ve svém pelechu, já odestelu postel, Melina se ujistí, že fakt jdeme spát, a vleze na peřinu. Donda vleze na peřinu, aby o něco nepřišla, já se svleču, Donda mezitím přelevituje těsně před schody, abych nezapomněla, že mám doma kólii, já si překročím kólii nadél a jdu se umýt. Donda přidusá, zalehne mi před sprcháč, abych nezapomněla, že mám kólii, a aby mě chránila před odplavením do kanálu. Melina přidusá, aby se ujistila, že Donda nedostala do misky žádný nášup, pak dojde k závěru, že byl asi vydaný nějaký povel, když ta Donda leží před sprcháčem, a pro jistotu si taky lehne před sprcháč. Otevřu sprcháč. Donda uhne. Melinu odstrčím, načež ona se zhnuseně podívá, páč jsem mokrá. Melina uhne. Vylezeme ve třech nahoru, Melinu musím přesvědčit, že opravdu jdeme spát, a Dondu, že fakt nemá ucpávat vlastním tělem možný fuk na prahu hlavních dveří od Kajuty. Melina mi ulehne na deku. Odsunu Melinu, ta se uraženě odkýbluje do pelechu. Vlezu pod deku, k hlavě se mi přitočí Donda, že by pod tu deku, když už to teda umí (dlouho se nechtěla nechávat zakrýt). Do druhého boku mě šťouchne Melina, že zapomínám na ni. Přitulím si obě feny a libuju si, jak je mi teplo. Dondě začne být vedro, takže se vrtí a mele a vrtí a mele, dokud si zpod deky nevyvrtí nejdřív hlavu, pak půlpsa, pak celého psa. Pak vstane a jde si lehnout nad schody, aby o ni zakopl každý, kdo by se nám v noci chtěl vloupat do ložnice. Melina se rozvalí, páč máme hromadu místa. Pak se začne vrtět Melina, že je jí vedro. Postupně zpod deky vyleze, přičemž obvykle vyvrže půlku tepla. Dál to záleží na tom, jak moc je mi zima: když hodně, ukecám Dondu, aby mi dělala ucpávku zboku (nad peřinou). Melina jde do pelechu, i když pokud má nějaký den cíťu, tak si zopakuje kolečko „pod peřinu – zpod peřiny“ ještě jednou (chce se mazlit, ale je jí vedro). Někdy tou dobou už dávám přednost klidu před teplem a vrčím. Pak usnu, takže o dalších přesunech už nevím.
    Ráno se budím a na polštáři vedle mě napravo má Donda položenou hlavu a upřeně mě pozoruje. Pohnu se. Donda se chvilku mazlí, dokud se nevzbudí Melina, která nazná, že jí něco utíká, vyhrabe se z pelechu a dožaduje se přilísání ze své strany člověka. Donda ovšem tou dobou už chce ven, takže mazlím Melinu a kolem nás krouží a štěká kólie, v případě krize nosí všechny hračky, které najde, možná pod dojmem, že kvantitou nahradí kvalitu. Slízáme ze schodů. Donda na několikrát, protože chce táhnout Melly za límec, a Melly oponuje, že s kólií zakousnutou do límce nikam nejde, a Donda na to, že nám to moc trvá. Já vrčím, že kdyby Donda neblbla, jsme dole už dávno. Vypustím to hromadně na zahradu. Když se Melina někde zakecá, tak na ni Donda čeká na prahu, protože ji to na zahradě samotnou nebaví – prý se bez rýpání do Meliny nedá ani čurat. Zopakuje se kolečko před sprcháčem a startujeme do nového dne. 🙂

  4. Dnešní noc byla, co se spánku týká v y n i k a j í c í , do doby než mne z hluboké RAM fáze vzbudilo zouvalé vysoké táhlé ječení. Ve čtyři ráno. Zmatená a dezorientovaná jsem se snažila rozklíčovat ten děsivý kvílivý vysokánský, táhlý zvuk, psí vytí – nee, odkud – z venku nebo uvnitř domu. Tak to bylo vyřešené vzápětí, protože se to blížilo k ložnici. Z domu a Darek! Jak přišel na tohle ječení nevím, ale vyskočil na mne, zaječel mi do ucha a opět seskočil a mazal ze schodů. To bylo jasně řečeno. „Chce se mi na záchod!“ Má sice stabilní záchůdek pro případ nouze, ale ten on nevyužívá, raději mne nechá totálně rozespalou a zblblou sešmajdat ze schodů a nechá se vypustit ven. Mně trvalo přes půl hodiny, než jsem opět zabrala.

    1. Cheche – co mi to jen připomíná. Zikmund má téměř celoroční přístup z domu ven (kromě pár mrazivých měsíců) a stejně mne chodí v noci budit, že ho mám pustit – přibližně stejným způsobem. Čím je starší, tím je hlasitější.

  5. Uf, spaní se zvěří by mě zabilo.Nebo bych se šla dobrovolný ubezdušit sama. Jak blbě spím a ještě hůř usínám, nezbývá mi než doufat v ticho a klid 🙂

  6. Zásadní a naprosto nezbytné je ihned po ulehnutí si naaranžovat deku tak, aby jí člověk měl dostatek, a to i při otočení na bok. Protože hned potom začnou postel obsazovat i kočky a když na dece leží dva šestikiloví kocouři, tak s ní člověk prostě nehne. Kocouři leží obvykle vedle mě nebo v nohou, to je ok. Ale Rozárka vyleze na mě, nejdřív mě dlouho ušlapává a pak mi zalehne buď na břicho nebo na nohy. Když se otáčím, tak to buď šikovně vybalancuje jak artista, pořád zůstává na nejvyšším bodě a nakonec zase spokojeně zalehne, nebo na chvíli uhne a počká si a pak na mě zase vyleze zpátky. Takhle se pak různě střídají až do rána. Někdy jsou se mnou v posteli všichni čtyři, někdy jen někteří a někdy nikdo. Ráno často sedávají kolem postele a čekají, až otevřu oči, a jakmile je jasné, že jsem se probudila, hned ke mně skočí a chtějí drbat a hladit.
    S místem problém nemám, postel mám 140 širokou. Žádné předměty mi do postele naštěstí nenosí, ale věčně vymetám stelivo a odchlupuji. Vždycky přemýšlím, co si asi tak myslí na mandlu o těch chlupech, protože dokonalé odchlupení samozřejmě není možné, a tajně doufám, že nejsem jediná, kdo jim tam nosí chlupaté povlečení D: .

    1. Upřímně řečeno, mě mnohem míň překvapí chlupaté povlečení než existence mandlu! (wasntme) Ten mi tady u nás opravdu chybí 🙂 (Chlupů máme dostatek:))

      1. Jojo, ten mandl je báječná věc (y) . když jsem se sem před dvěma lety nastěhovala zpátky, zjistila jsem, že je tu pořád v provozu prádelna a mandl, které jsem znala z dětství (Osvobozená domácnost 😀 ), samozřejmě nově vybavená, pěkná a čistá. Mám to k ní ani ne pět minut pěšky. Tak jsem usoudila, že už bylo dost toho piglování prostěradel, cejch a velkých ubrusů malou žehličkou na nevyhovujícím prkně. Cena je mírná, lhůta obvykle dva, nanejvýš tři dny, a prádlo je skvěle vyžehlené a krásně složené (inlove) .

    2. Tapuz, taky jsem každý večer ušlapávaná Matějem, poté mi zalehne na hruď, kde se chystá usnout.Částečně udušená se ho snažím vmanipulovat jinam. Několikrát za noc mne vzbudí nedostatek vzduchu v plicích-samozřejmě odsunuji kocoura. Kokeš spal ukázněně u nohou.Učí se od Matěje, takže už dorazil na břicho. Jeden váží šest kilo, druhý sedm.

  7. Jo a ještě k hlídání: holky mají obvykle (pokud není vichřice, bouřka nebo mě není smutno:)) noční hlídku na zahradě. Svoje venkovní noci většinou milují a speciálně Ari nerada míjí noční hodiny pouhým spaním.
    Nejenže komentuje, co se šustne, ale občas vyzpěvuje serenády na měsíc. Když ji slyším v noci zuřivě štěkat, tak vždycky čekám, jestli se ozvou i ostatní psi ze sousedství (a Berry:)). teprve, když je kravál hromadnej, tak se ploužím zjistit, o co jde. No a když má Ari náladu na serenády, tak holt musím myslet na sousedy a vzít si holky domů. Což znamená, že nejdřív s sebou spokojeně prásknou v ložnici, ale pak přijde pátá ranní, ony dostanou chuť na ranní kolečko džiu-džitsu a stejně mě vytáhnou z postele, abych je pustila zase ven.
    Někdy mě mrzí, že se mnou nespí, ale třeba co se vrátily domů, jsou ráno každý den zmazané a spokojeně ulítané – to jim v ložnici prostě nedopřeju 🙂

    1. No, kavalíry na zahradu strčit nemůžu, a tak spokojeně snáším, že mi Karamel olizuje kotníky 🙂

  8. Moji psi se mnou v posteli nikdy nespali – ani malej Max. Prostě žádný z nich do postele jít nechtěl, ani na chalupě, když jsem je tam výslovně zvala:)) Tedy když byla třeba při první noci po příjezdu opravdu zima, vlezl mi Max k nohám, ale v průběhu noci se odebral na křeslo, které bylo v nohách mé postele. Že by to bylo tím, že všichni naši psi byli dlouhosrstí? U Berry je to na 100 %, té je teplo i v ložnici na podlaze.
    Když spí se mnou v místnosti (a nejsou z nějakého důvodu na noční hlídce), tak mě málokdy ruší, teď. Dřív na mě obě chodívaly důrazně hledět – obvykle to znamenalo, že chtějí ven. Zkušenost ukázala, že hledění znamená, že se nudí a chtějí se jít projít, ne potřebu abych tak řekla toaletní – to si zakňučí. Vím, že proti oslizlé hračce nebo golfovému míčku to nic není, ale věřte mi, že když vás v noci probudí upřený mlčenlivý pohled černého psa, je to na infarkt (než si zvyknete:)) Bílej pes je snazší – nějak se při probuzení líp zařadí mezi přirozené úkazy (je vidět:))

      1. Že jo? A to by člověk řekl, že je to jen pohled! Žádnej jazyk, nedejbože zuby… pohled. A jak funguje 😀

  9. S tím hlídáním -když jsme se do Plaňan nastěhovali, bydleli jsme v prvorepublikové vile, která patřívala největšímu sedlákovi. Byli jsme tam dvě partaje, my dole a nad námi sousedi. My měli verandu a oni nad ní terasu. Náš pes spal mezi dveřma na té verandě a sousedovic nad ním na terase. V situaci, kdy bylo nutno hlídat a hrozit Mimouš jednou zařval a pohlédl vzhůru. Tam měl svého vlastního řvouna, sousedi měli vždycky NO, takže řevu ažaž. Mimi se většinou otočilo zadečkem ven, aby mu ten halama neřval nad hlavou a halama dobrých pět minut běsnil

    1. Jo Inko, vlčouni si umějí hlídání užít 😀 O tom něco vím. tedy někteří, že… z tohohle pohledu je naše Berry spíš ten fudlák (chuckle)

      1. Že by Stelinka byla vlčák?? (Mno, vyloučit se to nedá, v rodokmenu může mít cokoliv.) Ta si štěkáníčko a vytíčko vysloveně vychutnává. Hlavně tak mezi jednou a druhou hodinou ranní (když jdou flamendři z místní osvěžovny) je to lahůdka.

  10. už jste se někdy budili s pocitem, že Vám na obličeji chcíplo nějaký zvíře,co je ke všemu mokrý a páchne? To mi láskyplně položila Bezulka na ksicht vožvejkanou Potkánu, co v ní je šanta. Asi abych si taky užila. bylo tehdy čtvrt na dvě ráno. Jinak ono když se do postele nasáčkuje 5 koček z osmi (teď už ze sedmi)a hodlaj s Vámi spát, to je nářez. základem je dobré uvelebení se – tedy moje uvelebení se, ostatní se velebí až potom, co se přestanu hýbat. Noriska vyskočí na bok a zaleze si do prohlubně mezi kyčel a žebra. Pitina se vyskládá tak,aby si opřela hlavu o můj hrudník. Za hlavou mi leží Nenelka, Bezule vleze do noh, kocour se uhnízdí pod Pitinou a hřeje mi břicho. Zbytek koček si zaleze do svých spacích pelechů a rozvalí se v nich.Ale nemyslete si,že nejdou do postele, Pidikočka přijde k ránu,lehne si mi na stehno,obejme packama koleno a slastně zatne drápky. Už jsem si zvykla,už nevyju a nesyčím bolestí. Ve spaní se samozřejmě potřebuju semotamo otočit,to už mají moji spolupostelníci vychytaný, asi zatnu nějaký svaly,abych se obrátila,takže oni v tu chvíli prostě vstanou a čekají, u ani neseskakují z postele,já s eotočím, uvelebím a oni hned přilehnou zpět, leží prakticvky na stejných místech,jen Noriska si musí najít jinej dolík (tam,kde končí záda)) a Pitina si opře hlavu v mém podpaží…když spín hodně nahlas,nacpe mi kocour packu do pootevřených úst..Noriska už je asi hluchá nebo jí to nevadí,Pitina vstane a vyleze na mně a dupe mi po těle. Pravda je,že po kocourově zásahu začnu spát ihned potichu. To dupání se dá vydržet, to mě už moc neprobírá. (chuckle)

    1. Sharko, spaní se sedmi (osmi) kočkami naráz je mimo moji představivost. Tedy ano, dovedu si představit, že se nacpu s tolika kočkama do postele, možná i usnu, ale spát? Jako déle? 😡
      Ale je fakt, že cvikem a dobrou vůlí se zvládne mnoho (inlove)
      PS: Kocourův způsob, jak nastolit ticho v ložnici je neuvěřitelnej 😀

      1. Dede, když mi packu do úst nacpal prvně,málem mě kleplo..asi byl hodně zoufalej…zjistil ,že to funguje,takže to provozuje vždy,když moje dutiny jsou zduřelý a já spím nahlas, a to budou celou dobu co něco pokvete,takže mám o šoky postaráno….

        PS: ono se dá spát se všema klidně celou noc, pokud si nezačnou u tvý hlavy cosi vyřizovat a packovat se nebo někdo nedostane nápad,že ti bude zakusovat palec u nohy…a to nedělaj moc často,takže se i vyspím 😀

  11. Já se moc těším do postele s kočičáky. Jejich vrnění uklidňuje a hebké kožíšky také. Lady se občas natáhne vedle mě, vyšpulí pupík, hlavičku na polštář a usne. A chrápe! Ale drbání bříška si užívá. Z druhé strany se tulí Melíšek II. Cecilka přijde až ráno a Damián občas spí v pelíšku v nohách. Nejhezčí je, když se tam sejdou všichni 4 a jeden přes druhého se snaží vecpat pod hladicí ruce. A už mám obvyklý rituál před ulehnutím – prohmatat postel, abych nespala na hrášku v podobě myšky, míčku nebo jiné hračky. Největší záhadou pro mě je, jak dokázali dostat do postele hodně těžký a hladký golfový míček. To fakt nechápu. Jsou to zlatíčka.

        1. Nevím, byl v košíčku s ostatními hračkami! Packama? No klouže to, je to hladký míček a hodně těžký, nevím, jak to zvládli. To bych ráda na kameru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN