BTW: Prázdné naplniti aneb květinové opojení

Roztál sníh, zasvítilo slunce a opět na mě svádivě jukly! Kdo? Inu na loni dokončené terase mám pět nových truhlíků z umělého pískovce. Zcela panenské, nikdy v nich zatím nebyla zemina ani květiny. A já si zase jednou lebedím obcházením odpovědi na otázku: co tam bude letos kvést?

 

A je to tady. Po zimním spánku se probudilo naše místní zahradnictví. Ano, nemáme na vsi obchod s potravinami, ale máme zahradnictví. A už začalo svádět nevinné kolemjdoucí výstavou barevně kvetoucích primulí, sedmikrásek a macešek. Ach!

Když jsem si jela v pondělí ráno do Miletína pro chleba, mohla jsem i nemusela jet kolem zahradnictví. Hádejte, kterou cestu jsem zvolila? No jasně, zahradnickou. Tak nějak jsem měla pocit, že když už mi viry nadělily rýmu, motavou hlavu a špatný žaludek, že mi pár macešek udělá dobře na duši. Jistě vás nepřekvapí, že nezůstalo jen u macešek:))

 

 

Potřebuju přece substrát, ne? Nové truhlíky ho pohltí plno. Taky musím přesadit muškáty, které přezimovaly u Marka v domě na chodbě. Samozřejmě musím pohnojit veletruhlíky, byť počítám s tím, že půdu občerstvím i kompostem. Takže musím koupit sušený hnůj, stejně jako budu později dosévat trávu… Ještěže jsem s sebou měla omezenou hotovost a karty v zahradnictví neberou, zato v Miletíně ano – jinak bych si nemohla koupit ani ten chleba:))

Jak jsou moje zelinářské úvahy obtížné – nezkušenost vás nutí ke komplexnímu myšlení – tak úvahy o květinách jsou čistá radost. Dívám se na ty prázdné truhlíky a fantazie mi barví jednu hezčí variantu kvetoucího společenství za druhou. Pokud si vezmu do ruky ještě zahradnický katalog, jsou mé představy ještě barevnější a vynalézavější.

Praxe bude nejspíš podstatně jednodušší, protože právě tady ty zkušenosti mám a vím, co mi tu roste a vytrvale kvete a co ne. Takže to vidím na osvědčený mix zvaný „stojací muškáty + něco“, případně stojací muškáty všech barev bez ničeho dalšího, protože to je sázka na jistotu tam, kde květiny nejsou ničím chráněny ani před slunečním úpalem, ani před případnými přívalovými dešti.

 

 

 

A na se budu ptát dnes? Tak nejdřív mě zajímá, jestli jste už také podlehli (asi spíš podlehly:)) barvám jarních kytiček a ozdobili si předjaří nějakou tou zářivou primulkou, maceškou, narciskami nebo hyacintami? (Ano, doma mám malé narcisky a s potěšením sleduju, jak rychle a statečně rostou:)) Co s těmito kytičkami děláte, když odkvetou?

A druhá je víc na fantazii: Jaké květiny byste nakombinovali do mých truhlíků vy?:))

 

Aktualizováno: 7.3.2017 — 19:40

76 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Osázení truhlíků mám naplánované na zítřek, primule jsem zakoupila včera, ale neměla jsem na ně zatím čas. Objevila jsem je v malém květinářství, kde měli velký výběr, dokonce i zvláštní světle modré s tenkými bílými proužky. Tak jsem nad nimi postála a dávala si dohromady barevné kombinace. Vybrala jsem 6 květináčků – načež mi paní květinářka zcela rozbila koncepci, protože mi přihodila 2 exempláře zdarma. (chuckle) Zítra budu kombinovat znova.
    Jinak už mám na zahradě vylezlé mini narcisy tak z poloviny, hyacinty se také snaží a vykukují i špičičky tulipánových listů. (f)
    Já bych zkusila do truhlíků na terasu, Dede, ty mini slunečnice, aspoň do některých. Měly by mít tak kolem 50 cm. Zkušenosti s nimi nemám, ale loni jsem je viděla prodávat a moc se mi líbily.

    1. Tak minislunečnice by se mi líbily, ale zatím jsem je viděla jen ve vazbách. Zeptám se v zahradnicví! 🙂 Děkuju Hančo.

  2. Na zasklený balkon už jsem vyšoupla dva úplně ostříhané ibišky – už se na nich objevují drobounké lístečky – a rozmarýn – všechny přežily zimu bez úhony na domovní chodbě. A taky olivovníček, přes zimu ztratil nějaké listy, ale jinak je OK.
    Tohle pondělí jsem s radostí zjistila, že už se u naší polikliniky zase po zimě objevil kytičkový stánkař, který mívá od jara do podzimu ohromnou nabídku. Teď tam měl zatím jen nějaké krokusy, petrklíče a hlavně záplavu macešek. Těch velkých sametových i těch roztomilých drobounkých. Příští týden se na ně chystám, dva velké květníky na balkoně už čekají a s maceškami mám dobré zkušenosti.
    A na chodbě ještě čekají čtyři truhlíky vzpřímených muškátů – dva truhlíky s růžovými a dva se sytě červenými. Už je mám několik let, pořád ty samé, přistěhovala jsem si je s sebou. Každý rok zjara je vyndám ze staré hlíny, zásadně ostříhám, namořím a zasadím do nového. Jsou úžasné, rostou a kvetou ostošest (vloni jsem je v plném květu likvidovala těsně před Vánoci). Už se na ně těším.

    1. Tapuz, opravdu namoříš nebo namokříš? 🙂 Napadlo mě, jestli si s tebou nepohrály automatické opravy 😀

      1. Nene, nepohrály 😀 . Skutečně je namořím. Mám na to takové jakési mořidlo – je to nějaký výtažek z rašeliny, taková černá tekutina. Nalije se to v určitém dávkování do vody a do toho se na nějakou dobu ponoří kořenové části těch muškátů. Má to údajně posilovat kořenový systém a v průběhu vegetace se to pak může čas od času použít jako hnojivo. Nevím, nakolik to skutečně působí, ale pravda je, že muškáty rostou a kvetou jak divé. Já je neřízkuju a nedělám si vlastně nové. Používám pořád ty staré původní kytky, vždycky je ořežu až do základů (chudinky) a ony znovu vyrostou.

        1. tak to dšěláš přesně jako to dělávaly babičky a muškáty údajně tohle přesně vyžadují :-)o mořidle mluvili kdysi v Receptáři, dá se koupit v OBI i v zahradnictví – lignohumát se to jmenuje.

            1. Já třeba lignohumát používám na namáčení skoro všech semen před vyséváním Podotýkám, že zatím po nejméně 12 hodinovém namočení vyklíčila i semena, co kvůli době použitelnosti uvedené na sáčku nebo na mém vlastnoručně vyrobeném papírovém psaníčkuvypadala dost beznadějně. Máčím takto hlavně papriková semínky a všechny většinou vzejdou za nejvýš 5 dní. nekupuju si totiž sazeničky v obchodě, protože kdybych měla dát 10-15 kč za každou sazeničku, už by se mi pěstování nevyplatilo. Jediné, co si koupím, to jsou macešky. tak krásné a barevně rozmanité sazeničky bych neměla nikdy, jelikož nemám skleník, ale jen fóliák.Sázím taky do truhlíku jen pár kytiček pro radost. Ostatní kytky mám ve volné zemi na záhoně u plotu. Jsou tam krásné třapatky-celé žluté nebo taky hnědožluté tmavé, echinacea , pár růží, měsíčky lékařské, levandule,dobromysl, řepík lékařský, třezalka tečkovaná a spousta dalších kytí, které nejen léčí, ale i krásně zahrádku zdobí. Je těchhle kytek a bylinek tolik, že mohu být zcela soběstačná při výrobě léčivých mastí, výluhů a taky olejíčků. Z těch skoro nekvetoucích pěstuju koriandr, česnek medvědí, pelyněk,pažitku obyčejnou i čínskou česnekopažitku, v truhlíku mám obojí petrželku a bazalku . Zkrátka jsem v bylinkách i koření do kuchyně zcela soběstačná. Mám výhodu ve velice širokých vnitřních i venkovních parapetech bytu, takže tam už dneska trůni spousty b vysetých semínek nebo už vzešlých rostlinek. Za chvíli to vše postěhuji na zahradu, bo jsem si konečně udělala radost a zakopila jsem pořádně velké pařeniště. Však už mlp začal právem bručet kvůli těm přecpaným parapetům, takže bude klídek. Raději si sazenice pěstuju, jelikož mám jistotu, co z toho vyroste.

  3. Hm, jak to čtu, tak vám všem vase krásné kytí závidím. Já už dávno truhlíkové a hlavně závěsné květiny vzdala. Ano zkoušela jsem do truhlíků muškáty a petunia, chtěla jsem tu mít trochu „Evropy“. Ale bohužel dlouho nepřežily, protože vedra tu začínají už v květnu. No a na měsíc krásy mi to přišly přeci jen hodně vyhozené peníze. A oboje kytky potřebují přeci jen slunce, ve stinu se jim nedaří. Zkusila jsem oboje dát v květináčích mezi kameny nad bazén tenkrát byla magnolia nad vodou méně, než poloviční. No rostly déle, ale právě pro nedostatek přímého slunce byly takové tenké, nic moc a i květy byly male. Na přední (severní) straně domu máme kamennou „vázu“, takový dost mělký (ale široký) talíř na nožce. Zkoušela jsem tam dát různé kytí. Sice vysoké letní slunce část dne dopadá, ale jak je to před domem, tak jsem zapomínala zalévat, a i když ne, tak mělký talíř kořenům nestačil a brzy vše zašlo. Teď tam dávám umělinu – na zimu chvojí, v létě květiny. A dělá to „trvalou“ parádu, na první pohled k nerozeznání od pravé. Ob rok kupuji nové kytky,protože umělinu slunce časem vyšisuje. A nejsem s tou umělinou sama, vídám na verandách domů zavěšené krásné převislé trsy muškátů a vsadila bych se, že jsou také umělé. Tady to holt chce všechno do země. Ale tvoje kamenné truhlíky jsou Dede moc hezké a až se rozhodneš, co do nich dáš a ono se ro namnoží, nezapomeň se pochlubit fotečkou 🙂

    1. Maričko, víš, že mě napadlo, že u vás mohou být truhlíky problém. My na vaše horko nemáme, ale stejně už nejen děvčata z ÚJM zjistila, že na některých místech je výběr květin obtížný, protože je sluneční žár umoří. Mimochodem, právě mé oblíbené muškáty patří k nejodolnějším:))
      Ale zase sklízíš zeleninu a ovoce v době, kdy to u nás sotva kvete! (inlove)

  4. Heč, já po tomhle víkendu už mám umytá okna, pověšené nové záclony( koupené k Vánocům)a na oknech do ulice truhlíky – drobnokvěté macešky a uprotřed zářivě žluté narcisky…no projela jsem v pátek kolem Hornbachu na Čerňáku – jenom nakouknu, kdyby něco – no a berou karty:-) takže zmíněné truhlíky do oken, na hřbitov jarní mísu s petrklíči a švýcarskými maceškami a pro radost do kuchyně pruhované modré petrklíče – Primula Zebra Blue. Na zahradě kvete asi 14 dnů žlutý pnoucí jasmín – loni kvetl už někdy od začátku prosince, letos se nemůže nějak probrat. A cibuloviny už na zahradě začínají – sněženky od ledna, teď bledule a krokusy, tulipány a narcisy a hyacinty už jsou venku tak 5 cenťáčků, už to bude brzo. O víkendu už jsem nasadila hadici a zalévala, u jižní zdi bylo pěkně sucho.
    Ohledně květináčů a truhlíků – jeden bych asi dala na bylinky, těch není nikdy dost, a pak podle toho, co se líbí tobě – já bych udělala miniaturní skalky – doprostředka nějakou malou koniferu, zakrslou, nebo naroubovanou na kmínku, pár šutříků a štěrku v barvě truhlíku a něco co kvete od jara do podzimu, netřesky, malé hvozdíky, devaterníky, mateřídoušky, všechno je mrazuvzdorné, odolné, a celkem nenáročné…jestli budeš mít Dede čas, zastav se na Karláku vedle Faustova domu, pražští skalničkáři pořádají každý rok tři výstavy s prodejem rostlin, my tam chodíme už aspoň deset let, jedna je teď v březnu, to je jenom taková příprava na jaro, ale další je v dubnu nebo květnu a to tam kvetou ronďáky, venkovní orchideje, hořce, krása veliká, mají tam v zahradě jezírka s čolky a za zdí přitom jezdí a cinkají tramvaje…

      1. Hele ty jich máš hafo, já jenom 4, ale nebudu ti říkat že je meju každej měsíc, abych tě nedráždila 🙂 já mám totiž na všech oknech orchideje v průsvitných děravých květináčích a zalévám je tak, že je přes noc namočím do vany. No a když už mám volné parapety, tak ty okna rovnou přeblíznu, stejně jsou ocákané jak ty kytky rosím. Pro mě je větší opruz ty kytky uklidit a pak zase dát zpátky než umýt okna 🙂

        1. Tak, když orchideje dáváš na noc do vany, to máš volný parapet každé ráno, nééé?! A už je brzo světlo. :-))

          1. Jenny!!! Jo jsou takové čistotnice, které se v mytí oken vyžívají … a já se zrovna dnes dívala, že přes to moje kuchyňské už skoro není vidět, neb je tam obtisklý jeden psí nos vedle druhého kočičího … ach jo, já ho fakt budu už muset umýt (ale zase nebudu muset sundávat orchidee)

      2. Náhodou, když se tady či na Hadech psalo o vysavači na okna, neodolala jsem a zakoupila. Protože u nás myje Bimbo okna od doby, kdy jsme žili v rozpadajícím se baráku a po každém mém umytí odpadla značná část kytu. No a chlap a Těchnika, to je spojení. V sobotu před obědem zvládl zvenku a už zase koukáme krásně ven

        1. Taky ho mám, i když na těch malejch tabulkách je ten efekt taky takovej… menší:)) No a Martina potřebuju na těžší práce kolem domu, takže si holt budu muset vzít štafličky a umýt ty okna sama – ale až bude tepleji.
          Jo, a vzdala jsem to – ani 4 dny v posteli nijak nepomohly, takže jsem skončila předvídatelným způsobem – zánět dutin a atb. Chjo. Kdybych nedělala hrdinku, už jsem mohla být týden zdravá 😛

          1. tedy, dede,tys fakt číslo. Zánětu dutin se bojím moc a moc. Zažila jsem si při prvním těhotenství takové martýrium oboustranným e zánětem, že už bych si to „blahoů pukcí( na levé straně jich bylo cca 18,vpravo jen 15)velice nerada zopakovala. od toho prvního zánětu byly ty záněty už chronické a stačilo jen bto, že jsem si v bnazénu neb někde v rybníce maličko vody nabrala do nosu. punkce jsou fakt hnusný, i když účinnbý prostředek, jak se úporného zánětu dutin zbavit. a nemywsli si, že jsem na těch punkcích bnyla málokrát.když jsem tehdy čřekala petrušku, byla jsem po angíně a atb, stále mne bolela hlava a měla jsem takovou tu ulejváckou teplotu- kolůem 37,2 nebo 2 celé dny. Lékažka se tehdy ani nenamáhala s nějakou sedimentací a rovnou mi neschopenku i přes těhotenství a tu teplotu ukončila. bala to tehdy z její strany jen hnusná odplata za moje počínání, když začala při nutné odpolední návštěvě u mého tehdy už velice nemocného táty, bohapustě řvát hned ode dveří bytu.Nevydržela jsem a doktorku jsem ze dveří zkrátka vystrčila na chodbu a zavřela jsem za ní dveře. Zánět dutin byla tehdy její pomsta. Obden jsem jezdila na oboustranné punkce do špitálu a trpěla jsem jak zvíře.Atb jsem tehdy spolykala nepočítaně a dři jen žasli, že Petra nemá žádné následky.

        2. Taky jsem vloni zakoupila vysavač na okna. Na velkoplošná paneláková okna je úplně perfektní! Skvělá věcička 😀 .

          1. Taky jsem ho zakoupila, jak se tu tak o něm psalo, tak jsem neodolala, a fakt je to bezva. Ovšem, že by to nějak výrazně zvýšilo frekvenci mého mytí oken, tak to zas ne (chuckle)

        3. jsem se tě chtěl azeptat,jak se s tím Bimbovi pracuje,al ekdyž mě ještě pouštíte k sobě do domečku,tak asi dobře 😀

    1. Minko, dáš o té výstavě vědět, až bude? Pokusila bych se přijet:))
      Jinak mě trochu lámete s těmi netřesky a spol. jenže já mám malou skalku se skalničkami pod terasou a tyhle květináče mají fakticky i opticky sloužit jako zábradlí – resp. upozornění – tude ne, tady se padá:)) A to mi netřesky nevyrobí…
      A k těm oknům… no, kdo umí, ten umí, no! 😀

        1. Io, asi ano – ale já mám kolem domu spoustu normálních růží, fakt hodně… 🙂 takže jsem touto cestou vlastně ani nekoukla. Ale souhlasím, vypadaly by tam pěkně 🙂

      1. Jasně, dám vědět, hned jak to vyjde v Zahrádkáři, vždycky trvá tak tři týdny, to bys mohla stihnout…A když máš truhlíky na sluníčku, co udělat trochu voňavého Středozemí? Různé druhy a barvy levandule, tymiánu, stříbrnou santolinu,šantu, nakombinovat nějaké trávy,ty mají určitě půl metru výšky…

        1. Díky, zkusím si potom naplánovat cestu do Prahy 🙂

          K těm kytkám: Levanduli mám, vykvete mi, ale moc dlouho nevydrží – nevím proč. Ozdobné trávy nemám vůbec. Porozmýšlím i nad touto variantou (wave)

          1. levandule je docela kách na minizálivku.Přelití nesnese, ale úplné sucho taky. ne, možná, že je dobré levanduli jako jedinou suchomilnou středozemní rostlinku trošinku opřihnojovat nějakým obyčejným hnojevem(stačí trocha cereritu před vysazením. Nepoužíveju u ní ani u jiných „středozemců“ žádné organické hnojivo. Všechny tyhle bylinky nesnášejí ani granulovaný hnůj.

    2. MINKO, JSI FAKT PROVOKATÉRKA. MNĚ PŘIJEDE DNES ODPOLEDNE NAŠE STARŠÍ DCERKA, TAKŽE SPOLEČNĚ TA OKNA UMYJEME TAKY. ZÁCLONY A ZÁVĚSY JEN VYPERU, TO JDE DOCELA RYCHLE. AŽ BUDOU OKNA UMYTÁ TOU AKUSTĚRKOU NA OKNA, KTEROU MÁM UŽ TAKY DOMA, BUDE TO JEN MALIČKOST, ABY VŠE ŠLO ZPĚT NA OKNA. UŽ SKORO NENÍ NĚKTERÝMI OKNY VIDĚT. JÁ NA HLINÍKOVÉ SCHODY NEVYLEZU, PROTOŽE NEMÁM BALANC A NERADA BYCH ZBUCHLA DOLŮ DVĚ PATRA. JIŘÍ NEMĚL DOSUD NA MYTÍ ČAS, TAKŽE TO ČEKÁ NA PETRUŠKU.MÁ BÝT DOCELA CHLADNO, ALE NĚJAK TU PRÁCI VYVEDEM.A KDYŽ NEPŮJDOU KVŮLI ÚPOČASÍ VYPRAT ZÁVĚSY HNED, KLIDNĚ NĚJAK Ý TEN DEN S PARNÍM POČKÁM, A POTOM JE POVĚSÍ JIŘÍ.

      1. počasí na závěsy??? Co máš za spešl závěsy Lenko? Já je dám prát,mezi tím umeju okna a rovnou z pračky pověsím závěsy zpět,než uschnou,tak se vytáhnout,žehlit netřeba,jen je před pověšením vyklepu…

        1. ŠÁRKO, MÁM NA OKNECH HLAVNĚ V LOŽNICI ZÁVĚSY ZATEMŃOVACÍ, JELIKOŽ JIŘÍ NERAD SPÍ V PŘÍŠEŘÍ, CO DOMA VZNIKÁ Z POULIČNÍHO OSVĚTLENÍ.A JELIKOŽ NEMÁM KDE JINDE PRÁDLO SUŠIT, NEŽLI V MĚENŠÍ KOMOŘE V BYTĚ, PERU JEN TAK PO DVOU, ABY SE MI DO KOMORY VEŠLY A USCHLY TAM NORMÁLNĚ. TAKY JSEM LÍNÁ ŽEHLIT TY ZMUCHLANÝ.NA OKNA NEMOHU VĚŠET ZÁVĚSY MOKRÉ KVLI VLHKU A TAKY NEMÁM U PRAČKY SUŠIČKU.mOHLA BYCH VĚŠET VŠE VEN, ALE NYNÍ JE TAK NEJISTÉ POČASÍ, ŽE LÍTAT NAHORU A DOLŮ DVĚ PATRA SCHODŮ JAKO PEJSEK S KOČIČKOU, KDYŽ SE PRALI, SE MI VÁŽNĚ NECHCE.

  5. a vídíš to, málem bych zapomněla – odkvetlé cibulky jarniček jdou do záhonu a tam další rok vykvetou 🙂 před domečkem jsme měli pronajatou zahrádku, tak vždycky putovaly tam a pak to překvapení, jak se tam rozrostly a zářivě vykvetly! zahrádku č. 2 jsme si nechali, jednak je jen okrasná ( a česneková), druhak se o ni nemá aktuálně nikdo jiný čas starat a zpustla by :-)to bychom hortenziím, malinám, bylinkám a usídleným jarničkám neudělali 🙂

    1. Já zrovna hledám, kam umístit vřesy, které mi celou zimu statečně zdobily vítací parapet. Mám na zahradě modřín, už vyšší, takže je pod ním světlo. Mám i trochu rašeliny, tak doufám, že se jim tam bude líbit 🙂

      1. myslím, že se dá koupit v zahradnictví i speciální zemina na vřes a podobné. nebo je zkus nechat v truhlíku – sousedi to tady mají na okně už od minulého podzimu 🙂

      2. Bacha, vřes potřebuje specifický složení půdy i specifický rostliny okolo. A někdy děláš, co můžeš, a rašeliniště se ti založit nepodaří. (Babička, která měla extra zelený ruce, celý život marně zkoušela udržet tři věci: vřes, primulky k MDŽ vysazené na zahradu a bramboříky na okně. U těch primulek a bramboříků přišla na to, proč to nejde a nepůjde, u toho vřesu ne.)

        1. Mám pro ně pytlík speciální zeminy a pod modřínem by se mohly cítit dobře – doufám. Pod jedlí už není místo, tam už teď lezou ven tulipány 🙂

  6. Sharce její balkon každoročně přávidím 🙂 na tvojí otázku – jednoznačně muškáty vzpřímené, české výpěstky, což místní zahradnictví ( a pro mě i trh v HK a zahradnictví v Kuklenách) jistí 🙂 k tomu dokombinovat molice kvůli škůdcům neblahým a v zásadě by to mohlo být hotovo jak u tebe v pohůří, tak pro nás v nížině 🙂 jenže! a to jenže začíná už od jara, kdy moje oblíbené zahradnictví a jedno malinké květinářství u nádraží v HK začnou vystavovat svoje jarní výpěstky… a to se potom nedá 🙂 doma už je: v truhlíku na jihovýchodním okně eonymus , brusinka a jeden zářivě růžový petrklíč. za domem v zátiší velký květináč s hyacinty, co přezimovaly v hale a nakvetly tam s takovou vůní, že se nedalo projít 😀 dvě velké vázy s proutím – kroucená vrba ( ta stoprocentně zakoření a pak půjde do přední zahrádky) a proutky z lísky ( po prořezu), ty vesele raší :-)v chodbě za velkým oknem (zatím)čekající narcisky, trojkombinace teprvklíčů a růžový hyacint. o víkendu půjdou ven do jarní výzdoby v truhlíku :-)pak bude chvíli klid a čas obdivování a kochání se barvami a probouzející se zahradou. a potom vypukne čas muškátů a vím, že budu k těm, co úspěšně přezimovaly, tahat domů rozličné nové barvičky stojatých, dokud zídka stačí :-)) Yva, naše sousedka poznamenala, že je zvědavá, jaké budu mít letos barvy – ona že doladí ty, které já mít nebudu 🙂 takže, Dede, jestli to máš podobně, tedy že taky neodoláš krásně zapěstovaným huňatým muškátům, tak snad aby ses už teď šla poohlédnout po dalších truhlících :-)mě voní i muškátové listy, což každý nemusí 🙂

    1. Páni Evo, ty to máš doma jak rajské zahradě! (f)
      Ano, mám taky ráda muškáty a taky mi voní. Ty, co přezimovaly, jsem už dnes přesadila do čerstvé půdy a doufám, že se jim bude dařit dobře. Určitě si koupím 4 stojací do vítací kamenné mísy. A jsou vážní kandidáti na ty terasové truhlíky 🙂

      1. díky, Dede 🙂 u nás jsou muškáty ještě na zimním bytě, ale na chladničce už je cedule 2x 50 l zemina 🙂 asi na kytkách ulítám 😀 zábavné je, že původní majitelka domu měla taky ráda kytky, psy a kočky 🙂 ona tedy ještě chovala drobné ptákovce – z venkovní voliery máme excelentní příbytek na dříví do krbu 😀 vloni jsi měla doslovně rozkvetlý celý dům, ty růže jsem ti přáviděla silně 🙂 na ty už místo nemám – je tu jedna popínavá žlutá a jedna bílá, co sázela původní majitelka a plazí se po plotě. to stačí, stejně to s nimi moc neumím 🙂 jo a taky jeden šípkový keř, co má trny jako rybářské háčky na sumce, ale potom šípky jak palec, tady máme 🙂

  7. Jsem po zimě lačná všech kvítek ale zatím se držím na uzdě.Brzo však zajedu do skleníků a to budou jarní hody.
    Přes zimu mi krásně doma přežil oleandr, taky brzo půjde ven. Tady pod horama musím ještě chvíli počkat. Na oplocence přežily růže,levandule, keříky a primulky,zbytek se podívám až odklidím zbytek nafoukaného listí. Orchideje mě stále nemají rády, o patro níže kvetly několik let a tady jen listy, samé listy, velké listy, chjo.

    1. Listy, samé velké listy a květ žádný – to mi, milá Jenny, kdysi dělal jeden ibišek 🙂 Měla jsem ho ráda, tak přežil. Pak mu jednou bylo z nějakého důvodu ouvej, shodil půlku těch krásných listů – a světe div se, začal kvést:))

  8. Vyhen na terase preziji ve velkych truhlicich z betonu jen klasicke muskaty- vyzkouseno. V nejblizsi dobe si pujdu koupit macesky do vitaciho truhliku u dveri.ty fakt nutne potrebuju. A letos si rozmyslim.kolik surfinek pujde na balkon na zapadni strane domu…

    1. Na surfinky stůňu, ale daří se jim u mě ne moc dobře – vydrží, zpočátku dělají i parádu, ale později spíš přežívají. Jim dělá dobře umístění aspoň trochu chráněné nějakou střechou (ideálně lodžie), ale taková místa vlastně nemám – okna se otvírají ven.

  9. Kytky? Co to je? Jak to vypadá? Já mám na zahradě zmrzlý sníh a ve vzduchu -4. Dede neštvi!
    🙂

  10. Dede, tak já poslední roky zůstávám raději u té krásné povznášející radosti z truhlíků (květináčů).Ale i to už omezuji, protože jedna věc je všechno osázet (ano, je dobře, že v zahradnictvích neberou karty 😛 ) a druhá věc je tuhle všechnu nádheeru udržet při životě v suchých a vražedných vedrech. Musím přiznat, že mnohaměsíční tahání konví s vodou a zalévání, mne přestalo před asi třemi lety bavit, takže už jsem omezila i hrnkové kytky 😉 .

    1. Alex, koupila jsem si tu smršťovací hadici s koncovkou, která umí i vlídné zalévání truhlíků – oj, to se to pak zalévá! 🙂

      1. Jakou a u koho? Zaujalo mne to, ale pak jsem trochu zapátrala v recenzích a většinou pochvalné nebyly – špatná kvalita. Princip OK. Někdo doporučoval koupit ji v Německu…

        1. Já jsem si ji koupila u nás v Inzatu (obchod se vším průmyslovým zbožím ve Dvoře), sloužila mi celou sezónu bez vady. Zatím jen jednu, to je fakt. Ale drahá byla nechutně, to zase jo.
          Ale je lehká a skladná – na běžné zalévání bych už jinou nechtěla.

  11. Hmm – zahradnictví je téma, které jde tak trochu kolem mne. Navíc mám dost omezenou fantazii … takže já budu mít doma klasiku klasickou, která přežije i moje Umění zahradnické (rofl) . Takže klasické muškáty – v našich subtropických až tropických krajích se mi osvědčily klasické kultivary červených a fialkových vzpřímených muškátů (například bílé, které se mi taky líbí, mi bídně zhynuly už v půli sezóny) – ty půjdou na terasu, neb tam je u nás největší hic a nejdéle svítí slunko. A na okno z kuchyně, kde svítí jen dopolední sluníčko, asi zase surfinie nebo petunky (dodnes nevím, jaký je mezi nima rozdíl) – tam světlejší barvy, aby lépe vynikly. Na podzim truhlíky vyklepnu tam, kde mi „záhadným způsobem“ vznikly v trávě krátery a čekám na jaro …

    Jinak ještě miluju macešky – hlavně takové ty drobnokvěté, co vypadají jako větší barevné fialky – ty mi v truhlíku vydrží hodně dlouho – ´Když už jsou fakt škaredé, opět jdou do trávníkových propastí a na rok se mi odmění tím, že sem tam mi vykvetou i v tom trávníku … jelikož nebazíruju na anglické kvalitě, tak se mi to moc líbí.

    1. Ty minimacešky mi dokážou vyrůst i mezi dlažbou na dvoře, je to poněkud nezmar 🙂

    2. Kurňabrok, vidím, že klasika je klasika – tudíž patří do každé věty (rofl) (rofl) …
      A na to, že toto téma mi není vlastní, jsem se opět pěkně rozepsala – momentálně trpím slovním průjmem (headbang)

    3. Chichi Ygo, řekla bych, že se váš trávník podobá našemu… 😛 Ony záhadně se objevující díry u nás poslední roky nejsou AŽ TAKOVÝ problém, naprosto blednou před šílenou aktivitou krtků (whew)

  12. No, na těch fotkách není moc vidět, jestli to má odtoky, takže vybírat musíš podle toho. Jestli tam nejsou, tak určitě něco, co přežije přemokření

    1. Mají odtoky 🙂
      Muškáty přežijou určitě, to jsou statečné kytky:)) Otázkou je, jaké bude léto – pokud bude horko, bude na té terase horko dvakrát.

  13. Ahoj Dede,
    jaro je pro mne katastrofou pylovou, mě se líbí ty barevné kytičky,ale nesměly by pylovat. já bych do těch truhlíků viděla bylinky..mátu,tymián,sibiřské kari-Aladin, oregano,bazalku..
    kdybych měla volit ty pohledové kytky, dala bych tam moje milované africké kopřivy, lichořeřišnici,netřesky,milion bells….ale ty jsi už skoro v horách, tak musíš volit odolnější…nakonec bych u tebe šla do muškátů…kultivarů mají hodně a jsou fakt nádherné,vzpřímené i plazivé….
    pokud jsou kytky zazimovat,zazimuju je, pokud jsou jednoleté,poděkuju jim a obsah truhliku rozdrobím a přihrnu k venkovním keřům pod balkonem, bylinky přežijou,to sibiřské kari i tuhé mrazy, ostatní dám někam na okna, vydloubla bych je a přesadila do plastových truhlíků a umístila doma..bylinky se hodí , jen mátu bych vyndala už v říjnu a vyhrábla jí někde v zemi jamku a přesadila ji a nechala ji přežít tam…. i mimo zahradu…na jaře, až by povystrčila svoje lístky,bych si tam došla pro odkopek … a tu za plotem bych si hýčkala, krásně voní a do letních limonád je skvělá i na čaj zbude 😀

    1. Janiny muškát máme focené na rajčeti, letos opět dobře přezimovaly tak je bude mít již třetím rokem. Nejsou to převislé. Opět se mi nepodařilo dát odkaz

      1. Maruško, jak se jmenuje tvoje rajče? Vím, že tam je 123, ale dál jsem to zapomněla… Já ten odkaz přihodím:))
        Jinak mě přezimovaly jen dva truhlíky – ty nejhezčí tmavě červené. Doma na ně nemám místo, tak šly k Markovi a Nikole do paneláku na chodbu. Leč tam je místo omezené, tak jen tyhle. Pokud dám ven muškáty, budou sloužit do konce roku a pak budou míst smůlu.

        1. 123majka, díky. Jen bych se to potřebovala naučit. Jsem naprostý samouk /existuje nějaká literatura?/, jen co někde odkoukám a pal vyzkouším

            1. Yga mě předběhla! To jsou překrásné kytky, radost pohledět, když venku se ještě ani nezelená!
              Ale upřímně řečeno, nejhezčí jsou ty chlupaté kytičky s chytrým pohledem! (inlove)

              1. Děkuji vám dífky, to je všechno naše z našich minizahrádek, a fotí to naše Jana.

    2. Díky Sharko! Netřesky mě nenapadly, i když by byly hezké – ale já potřebuju na hranici terasy něco vyššího.
      Bylinky mají svoje vlastní místa a truhlíky na zeleninové zahradě.
      Mátu mi málem zahubily růže (!!), ale už ji mám na jiném místě v dostatečném množství 🙂

  14. Milá DEDE já v těch tvých, mimochodem moc pěkných truhlících, vidím afrikány. Oranžové a žluté.

    My máme na balkóně každým rokem kytičky a keříčková rajčátka. Z kytiček máme muškáty, levanduli, afrikány a voskovku. Té poslední se tam velmi daří.

    Nyní máme doma na parapetu žlutou primulku a červený amarylis.

    1. Míšo, afrikány mě taky svádí – ale vzhledem k tomu, že slimáci mi umějí vlézt až do Domu a afrikány považují za pochoutku, tak asi zůstane jen u snění. Kdysi jsem jich mívala plno, lemovaly i záhony s růžemi, ale co se objevili slimáci v množství větším než malém, musela jsem se jich vzdát.

      1. Jó, taky pamatuju časy, kdy jsem na zahradě mívala záhony lemované souvislými řadami nádherných a voňavých afrikánů, které kvetly až do prvních mrazů. Ovšem od té doby, co připutovali slimáci, byl s afrikány konec, dovedli je zlikvidovat tak, že z kytičky nezbylo vůbec nic. V posledních letech jsem mívala alespoň květináček s jedním afrikánem v patře na parapetu, tam se slimáci nedostali.
        Musím říct, že od těch hnusnejch slimáků jsem si prodejem zahrady skutečně oddechla. Byly jich tam stovky a zvedal se mi z nich žaludek.

  15. Netřesky, rozchodníky, minifloxy, plazivý tymián… Všechno co přežije letní grilování a zimní mráz. Nerada likviduju odkvetlé jarní a letní kytky. Přijde mi to nějak nepatřičné 🙂

    1. Souhlasím s pocitem nepatřičnosti – mám ho taky. Jenže – jak jsem psala výše – truhlíky mají být mimo jiné i optickým zábradlím, potřebuju, aby v nich bylo něco vyššího a výrazného.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN