BTW: Z babiččina kapsáře (1)

0714dar01_1 Jsem babičkou sice už tři roky, ale jak se zdá, teprve teď by měla nastat doba babičkovství průběžného, na rozdíl od dávkového systému aplikovaného od Patrikova narození. Vysvětlím:))

 

Dokud jsem měla vnuka cca 1500 km daleko, vídala jsem ho tak čtyřikrát do roka, ale zato obvykle po delších úsecích. Podařilo se nám vytvořit si hezký vztah, i když mám dojem, že jako malé mimi mě poznával hlavně podle stříbrno-onyxového šperku, který Patricka fascinoval snad od jeho narození.

Díky tomu, že se Andy s Aniou rozhodli přestěhovat o zhruba 1 370 km blíž, nastává doba, kdy budu mládě vídat tak nějak rovnoměrněji – víkendy a návštěvy. Ty sice asi budou kratší než zatím obvyklý týden, ale zato budou častější. A mně se konečně otvírá příležitost si zatím jen málo prozkoumanou krajinu babičkovství pořádně prošlápnout. A to je příležitost pro nějaké ty poznámky, ne?:)) Takže: co je v prvním kapsáři?

 

0714dar01

 

Tak třeba úvaha o užitečnosti denního režimu dítěte. Když jsme nafasovali Patricka, byli jsme prarodiče, které tři měsíce neviděl, pod nohama mu rodiče balili celý jeho současný život a my jsme poprvé za ty roky zjistili, jak těžko se zvládá žalostné večerní kvílení (původně radostně) přetaženého dítěte: „Já chci maminku!!!“ A rychle nám došlo, že prostě nesmíme malému dát šanci rozbít si denní režim, nebo za to všichni zaplatíme – on žalostí a my vlastně taky.

A tak jsme všechny plány a výlety přizpůsobili tomu, aby měl plno radostného pohybu a po obědě spal v pohodlné posteli. Fungovalo to a nakonec si nemyslím, že by z toho byla špatná dovolená. Minimálně děda se vždycky po obědě důkladně vyspal.:))

 

0714dar02

 

Pak mám v kapsáři veselejší poznámky – jsou o soužití malého s našimi psy. Patrick se na ně zase strašně těšil. Do postele chodil vlčáčím černohnědým plyšákem, který zdaleka není tak roztomilý, jako desítky jiných, ale je to Berry! A já byla zvědavá, jak ho holky přijmou. Zatím na něj totiž koukaly jako na TO, co patří k paničce, takže je třeba to hlídat, sem tam to umýt a strpět tomu všelijaké důvěrnosti, včetně zabraných pelechů. (Také si vaše děti či praděti nejradši hrají na psích peleších?:))

Ovšem tříletý Patrick je překvapil a já vidím, jak se mi před očima rozvíjí moc pěkný vztah – tedy ze strany psů, Patrick je bere jako členy rodiny od chvíle, kdy je poprvé zaznamenal. Už to není paniččino TO, ale jejich ON – on, který hází míčky, on, který se dělí o jídlo (pod mým poměrně přísným dohledem), on který pomáhá při krmení, on, který je hladí i škádlí. A světe div se, je to baví!

 

0714dar03

 

Jak podotkl Marek: „Viděli jste někdy, že by Ari nosila někomu míček takhle dokonale?“ Jsou ochotny mu ten míček nosit jakkoliv dlouho, byť nedohodí dál, než na dva metry. Minule mě překvapily divné zvuky – Patrick brečí? Ale kde, hýkal smíchy, protože psinám hodil míček pod převislý keř a prostě neunesl pohled na trčící psí zadky s mávajícími ocasy. Byli by ochotni to dělat ještě dlouho, ale v zájmu přežití onoho keře jsem to musela po chvilce zatrhnout – uraženě koukali všichni.

Trhají spolu maliny a rybíz, když Patrick jezdí na plastové motorce, tak ho psiny benevolentně sledují, a když jezdí venku na kole, tak mají zákaz ho doprovázet. Bojím se, že kdyby se malý někde rozplesknul a byl u toho zcela nevinně někdo cizí, Ari by si to mohla špatně vyložit. Ona totiž nejdřív jedná a pak teprve myslí – však jsem ji přistihla, jak bleskem přiskočila a zkusila zakousnout plastovou motorku, když z ní mnohem mladší Patrick svojí vlastní chybou spadl a žalostně se rozbrečel.

 

0714dar04

 

A na závěr vám musím popsat jednu – z mého pohledu – neodolatelnou historku. Psi a kluk byli na dvorku a kolem šly děti z nedalekého tábora. Patrick zrovna hlídkoval u plotu na psím chodníčku a celkem radostně na procházející něco volal. Ari (která by za normálních okolností lítala kolem plotu a řvala strašlivým hlasem) stála s Berry tak dva metry za ním a pozorně ho sledovaly, aniž by jen maličko štěkly, jen ocasy se jim jemně chvěly.

Nemohla jsem si pomoct, ono to vypadalo, jako si říkaly: „Nu, podívejme se na štěně, jak se činí! Mohl by kapku přidat na hlasitosti, ale drží je od plotu celkem slušně, co myslíš? No, radši to z dálky pojistíme, ale vypadá to, že to ani nebude potřeba!“

 

File written by Adobe Photoshop? 5.0

 

PS: Omlouvám se za minimální přítomnost, ale pořád naplno babičkuju. K počítači se zpravidla dostávám až pozdě večer:))

 

0714dar06

Aktualizováno: 13.7.2016 — 23:07

31 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Dede, moc hezké a i když je to někdy velmi únavné, moc Ti přeji ta krásná potěšení. (h) (wave)

  2. Opravdu jsem si, milá Dede, užila první díl seriálu Z babiččina kapsáře, i když se zpožděním, protože jsem od neděle do dneška taky na plný pecky babičkovala (byli jsme v plném počtu na dovolené v Jizerkách).
    Moc se mi líbí fotky zlatovlasého kudrnáče ve společnosti AriBerry, vypadají všichni nadmíru spokojeně. Holky zaslouží pochvalu před nastoupenou jednotkou za přístup a vztah k Patrikovi. Jo a ta závěrečná příhoda u plotu je bezvadná, i když o ní člověk jen čte! 🙂
    Moc ti přeju, že teď budeš mít Patrika podstatně blíž!

  3. Krásny článok aj fotky, veľmi Vám všetkým prajem, aby ste si spolu vychutnali čo najviac krásnych chvíľ.
    P.S. Pri pohľade na tieto fotky mi (ako vždy) hlavou chodí myšlienka, aký je to asi pocit, postojačky si hľadieť zoči voči so psom 🙂

    1. Katko, to mě už taky napadlo – a svoji zkušenost z té doby si nějak nevybavuju. A to jsem byla z těch milých dítek, které se hrnou k čemukoliv chlupatému. 😛
      Ale počítám s tím, že většina dětí si nechce hrát na Karkulku a vlka a při setkání s nimi holky uvazuju. Přesto jsou takové, které se k holkám ženou:))

  4. Mila Dede, mam fakt radost, ze budes mit to kudrnate mlade bliz po ruce. A je to terno i pro Patrika. Klucik doprovazeny psima kamoskama, babicka, co mu cte a povida, zemedelska technika v okoli (rofl), vylety do lesa. Proste parada.

    Strasne moc souhasim s tebou v tom, ze deti potrebuji pravidelnost a rad. Protoze v tom maji jakousi jistotu, ze svet se toci spravne. Coz mi pripomnelo vecerni mantru naseho taty. Decka: pomodlit, vycurat a spat. A o tom se nevyjednavalo. Proste tak to bylo. Vidim rozdil v Chetove rodine – tam ty decka plus minus Patrikova veku pobihaly domem jeste kolem 10. vecer, otravny, urvany, zjevne unaveny. Nekolikrat jsem napomocne poznamenala, ze kdyby je treba dali spat, tak by byl klid. Odpoved – no ale ono se jim jeste nechce….

    1. Díky Hanko 🙂 Je s ním psina a má to tu rád. (inlove)
      Jinak ta volná výchova mi přijde jako lenost rodičů. A pak už jsou děti nezvládnutelné, tak se s tím tuplem nic nedělá. Pak ty děti fakt jen hlídáš (a lezou ti na nervy) – jak je máš něco naučit, když se ve své volnosti nedokážou ukáznit, když to ty potřebuješ a chceš?
      Já jsem musela různými triky Patricka zabrzdit natolik, aby začal vnímat detaily v knížkách. Do té doby jen kouknul sem, kouknul tam a už obracel list a nebavilo ho to. Jak objevil, co všechno se dá v knížce najít (což ale vyžaduje poměrně trpělivou asistenci a spoustu opakování), tak byl okouzlen. Teď mám potíž ho pohnout od známých obrázků a říkadel k těm novým – je tam pyšný na ty, co umí, že se hůř láká na neznámé 🙂

    2. Přetažené děcko se uklidňuje a uspává hůř, než to, co člověk nacpe do postele včas. Umíme to s Mušketýrem poznat i na cizím dítěti, že řve prostě z únavy… a když jsme to pronesli nahlas u rodiny v Ostravě, tak jsme byli za otravný lidi. Ale to dítě ječelo furt…

        1. No, jo- ale ty děti už zatím vyrostly a nemůžu říct, že by byly úplně pohodový 🙂 Ale já jsem stejně zlá teta, tak si z toho nic nedělám 🙂

  5. Krásný článek :). Já musím říct, že jsem moc ráda, že moje úžasná snacha je normální matka a dala svým dětem, mým vnoučatům, řád. Že je nenechává vyrůstat v té nové „bezvýchově“, že jim nastavila řád a pravidla. Myslím, že se to vyplácí jak jí, tak i nám babičkám, protože když vnoučata hlídáme, tak přesně víme, co a jak. A děti, pokud mají svůj režim, jsou mnohem víc v pohodě.
    Patrik má krásné ochránkyně 🙂 a je prima, že je budeš mít blíž. Moc ti to přeju.

    1. Díky, Toro. On ten režim a mantinely dětem výrazně usnadňují život, jen to chvíli trvá, než to rodiče pochopí. Myslím tím samozřejmě vhodný dětský režim, ne způsoby z káznice.
      A vychované děti se taky líp hlídají, že 😛 My si taky s Patrickem museli leccos vysvětlit, ale netrvalo to dlouho a dá se s ním bez problémů vyjít. Hlavně poté co pochopil, že vytím nedosáhne ničeho, zato drobné vyjednávání může i fungovat v prospěch jeho přání (chuckle)
      Jinak je psina sledovat, jak podle situace střídá jazyky. Zatímco v normálním životě mluví česky, tak když si hrál s Martinem s vlakama a vlastně se nastolila situace podobná školce, okamžitě přešel do norštiny. Martin mluví natolik, aby s ním mohl vést jednoduchou konverzaci a musím říct, že Patrik má norštinu mnohem lepší:)) Jo a taky si norsky zpívá! 🙂 (Patrick samozřejmě, ne Martin:))

      1. To mne nikdy neprestane fascinovat, jak male deti doslova nasavaji ruzne jazyky, kdyz k tomu maji prilezitost.

          1. nikdo na tebe cize nemluvil 😀 já nasála ruštinu…v němčině jsem lajdák, umím číst, rozumím jim a nechce se mi šprechtit a ájina mne nějak nezaujala a nemám na ni buňky..ale chorvatština a srbština, ty mi šly nějak samy, jen jsem z nich vypadla,když jsme tam přestali jezdit..jinak jsem po dvou -třech dnech,rozprávěla s domorodcema tak,že při návratu domů, jsem do hovoru vplétala jejich výrazy…ale čím je člověk starší,tím to jde hůř…

  6. Nejvíc se mi líbí asi ta poslední fotka – Patrik jde vstříc novým dobrodružství bez obav, neboť má kolem sebe dvě statné ochránkyně (nod) .

    A přeju ti z celého srdce babičkování. Ani se mi nechce věřit, že Patrik je mezi námi už tři roky! Je to krásný chlapeček a se psicema mu to vyloženě sluší.

    1. Díky Ygo 🙂 Jo, to ještě za dobrodružstvím šel – o chvíli později na louce už běžel. I jinak lenivá Berry zrychlila aby byla kousek za ním, a Ari běžela tak vedle něj tak půl těla dopředu. A malej se vztekal, že chce běžet sám a první! 😀 No, měl smůlu, já to holkám zakazovat nebudu, když ho tak hezky pasou 🙂

  7. Nebylo mi dáno býti babičkou. ;( A už desetiletí nejsou malé děti součástí mého života. Děti ve švédské školce nebylo vždyky to pravé ořechové. Zvláště když ta práce byla spojena s šikanou mé osoby a nakonec vyhazovem z místa. Jeden nemůže mít všechno. 😛 😉

  8. Dede, to jsou překrásné fotky a možná alespoň jedna z nich bude ve zvětšené formě a zarámovaná stát na nějakém sekretáři nebo pracovním stole (těžký výběr, já bych hlasovala hned pro tu první) 🙂 A umím si představit, jak ti láskou tálo srdce při jejich „výrobě“. Hodně malých dětí má v dětství kudrlinky, které se časem narovnají, ale tady se mně zdá, že Patrick bude trvalý kudrnáč jako jeho tatínek a babička, ne?

    Vím, že miluješ váš Dům, jeho okolí a tamní život a žes neměla (tedy doufám, že ani Martin ne) žádný problém trvale přesídlit z města „do přírody“. Ale teď tvůj mimo-městský život získal další pozitivní rozměr – stala se z tebe „venkovská babička“ ke které bude vnouček jezdit trávit prázdniny. A bude si do budoucna vytvářet přesně takové krásné vzpomínky o kterých tu nedávno byla debata. Jak vidno máš i kapsář,takže k úplné dokonalosti ti chybí už jen „malé hospodářství“, aby Patrick mohl chodit sbírat vajíčka a zakládat králíkům (v doprovodu věrné dvojky černo-bílých psů – nádherná představa !!!).

    1. Maričko, díky! (inlove)
      Pokud jde o ty kudrny, tak ano, vypadá to, že Patrick taky bude vypadat celý život neučesaný:)))
      No, slepice mu pořizovat nebudu – když ony na ně (ani na králíky:)) nejsou hotely a co bych s nimi dělala, když někam odjedu? A já odjíždím. Tak holt musíme krmit jen sousedovic ovce a slepice a králíky taky obdivujeme jen u sousedů:))
      Jo a být venkovská babička je prima – mám-li po ruce auto, na nohách horské boty a psy v závěsu, tak co mě dětem chybí?:))

  9. Vnučky máme tři a protože odmala jsou se psy – teda psy, všude kolem jorkšířáci – nemají tendenci se k nim chovat špatně. Mimi i Majda jsou byl a je dost velký pes a podle zkušeností jakmile si vidí z očí do očí začíná být pes velký i pro to dítě, dřív kupodivu ne. Mimi i když slepé se s nima honilo a pokud si rozbalily bednu se stavebnicemi, rozplesklo se s nima. Emilka si užívala s Majdou, čuba byla z miminka nadšená a miminko po ní stále lezlo, potom podlézalo pod ní a když se čuba rozvalila, v nestřeženém okamžiku se jí přisála na cecíky…

    1. Inko, to bych chtěla moc vidět – miminko, které se snaží sát od fenky (inlove) Hlavně, že to neřešila ani fenka ani miminčino mamka (chuckle)

      1. No, jedinej, kdo to řešil jsem byla já. Mařena byla zrovna ve fázi “ narodilo se štěně“, takže držela a maminka jen tak jednou rukou dítě odtrhla

  10. Funguje ti ta smečka dobře, milá Dede 🙂
    Naše psice v rodině malé děti nemají. Ale pokud se s nimi děti chtějí venku seznamovat, nebráním se tomu, že nejsou na děti zvyklé, jen dohlížím, protože netuším reakce obou stran, ovšem té své straně hodně věřím 🙂 Světluch je vlídná a Karamel nadšená, takže občas musím to nadšení krotit tím, že ji přidržím za obojek, protože její dračí skok vpřed by mohl dítko povalit a já nehodlám nechat ubližovat nikomu zúčastněnému.
    Pokud jde o denní režim malých dětí, jsem silně pro. Nemusí se pak řešit větší vřískání, protože teď je čas na jídlo a teď je čas na spaní a sice jsou kolem toho občas řeči, ale nikoli podstatné.

    1. než se Andy narodil, připadaly mi řeči o denním režimu takové… rakousko-uherské:)) Brzy jsem na vlastní nespavou existenci pochopila, jak moc u malých dětí pomáhá.
      No a teď jsem pochopila, že když je dítě v „mamánkovském“ věku, potřebují prarodiče na režim dbát ještě o kousek víc – je základem pohody.
      Mluvím samozřejmě o baby friendly režimu – pohyb, hry a učení pravidelně prokládané jídlem a spánkem (chuckle)

  11. Krásné povídání o babičkování DEDE.
    Patrik je krásný chlapec a psinama mu to moc sluší.

    Jak já Ti rozumím. V září to bude 6 let, co jsem se stala babičkou. U nás je to složitější o to, že jeho rodiče nejsou spolu. Ale přesto ho tak 1 x měsíčně vídáme. Já si to babičkování užívám. Samík má rád když mu čtu, tak si čteme. Posledně jsme četli Honzíkovu cestu. K Ježíšku zase dostane Mikeše.
    Babičkování je krásné.

    1. Míšo, v šesti letech už máte plno možností, jak si společně užít. A společné čtení je báječné (inlove)
      Patrick s námi teď objevil česká říkadla a tak jsem zvládli Janečka a pět oveček i s beranem, psa skákajícího přes oves, zkoumáme, jak si vedl polámaný mraveneček a absolutním hitem je „Povídám povídám pohádku“. Ovšem musím to říkat přesně. Když si vymyslím vlastní verzi (třeba „běžela koza pozpátku“:)), tak se Patrick zlobí 😛 Ve třech letech ještě lpí na originále… 😀

      1. dede, přicházím až piozdě, ale moc ti ten častý styk s patrickem závidím. já osobně slýchám adélku spíš po telefonu nebo vídám na skype,protože nějak jsem k věřinu partneru nenašla cestu, takže k nim domů jsem nemohla nikdy na delší dobu, nežli jen nejvíc na dva dny o víkendu.Adélčini rodiče jsou tvrdohlaví ,zatím malou samotnou k nám nechtějí pustit.Prý bycgh ji já nezvládla. je v tom jasná nechu´t dceřina partnera, ale snad bude někdy v budoucnu i lépe. Zrovna dneska, když po celé naší zemi od večera a skoro celý dnešní den pršelo, vzpomněla si Adéla na svou bábu a volala mi. Její : Babičko, vypravuj mi pohádku“, startuje můj mozek, který pak běží na plné obrátky. Adélka chce slyšet klasiku- Erbena, Němcovou apod. Pohádky už zná tak dobře, že mne zpravidla i opravuje, kdyžv říkám něco jinak . Dneska jsem vzpomínala hlavně na ty pohádky, které jsem ještě nepřevyprávěla. a byla to fakt fuška, protože jsem si dlouho na žádnou novou nemohla vzpomenout. aelikož nechci, aby se dítě u pohádek bálo, ty klasické a drsné pohádky vpodstatě převyprávím a ty hororové věci zjemním do normálu. slím si, že tyhle pohádkové hoprory nejsou třeba. Dítěti se musí nechat, aby zažilo vítězství dobra nad zlem, ale vědělo z pohádek, že zlo a třeba i ležv se nevyplatí. v tom je dětská jistota, když malý človíček ví, že dobro zvítězilo nad tím nejhorším zlem. měla jsem ráda a čítala jsem holkám raději pohádky drdovy. Ty mi připadají laskavé a lidsky teplejší, nežli klasika Němcové a Eerbena. Adneska, když mi už došlay pohádkové názvy, chtěla malá pohádku o kočičce. a už jsem musela vymýšlet, abych dítěti udělala po vůli. Máma Věra naší Adéle čítala už jako malinkému mjiminu. Sice malá asi moc nevnímala obsah, ale hlas mámy a její klidný tón mrně vždy spolehlivě ukolébal do spánku. Dne jsem tedy trhla svůj pohádkový rekord a vyprávěla jse do telefonu skoro celých 90 minut. Mám skvělý tarif, takže nic navíc mne ty vyprávěnky b nestojí. malá poslouchala a ani nedutala. Vzhledem k tomu, jak je to dítě opravdu neposedné a až divoké, u těch pohádek vydržela celou dobu tiše sedět na zadku a být zticha.a Ajelikož jsem se na závěr zeptala, jak se jí žije s nově narozenou sestřičkou( narodila se jí 27.6. sestra Marie Jaroslava- tedy Maja. akdyž jsem se ptala, zda Maja pláče, a co třeba teď Májenka dělá, šla e podívat a najednou z Adélky vypadlo: “ babi, poslechni si tohle“ a zarecitovala: Maju, Maja Májenka oči má jak pomněnka. a A já jen zírala a opravdu od srcde jsem Adélce zatleskala. Užívej si Patricka a babičkování, musí být skvělé, když se vídáte častěji.

  12. Dede, krása, moc ti přeju jak si Patricka užíváš – a psiny taky (h)
    Znám tuhle péči ještě z dob, kdy jsme coby agiliťácký cvičák dělali předváděčky pro děti a naši parkuroví psi vzorně hopsali s dětičkama a snažili se pochopit jak to ten prcek vlastně myslí, případně s nimi ochotně šli po dvacáté stejné venčící pidikolečko, aby se dostalo na všechny a strašně se přitom snažili netahat. A když to byla předváděčka pro děti problémové či nějak postižené, byla to paráda o to větší, že v tu chvíli se i ty děti chovaly úplně jinak, až je ošetřující personál nepoznával.
    Správně socializovaný pes bere děti jako štěňata se zvýšenou potřebou ochrany. Průšvih je, když tohle někdo rozbourá a otočí.

    Io, piš! A zveřejňuj, strašně ráda tě čtu (y)

    1. Petro, myslím, že k cizím mrňousům jsou dobře vychovaní psi hodnější, než k vlastním. Ony holky Patricka umějí i zlobit. Takový piškot ukradený z prstů tak, že to oběť zjistí až ve chvíli, kdy si nese prázdnou ručku k puse… 😀
      Jen mě už kolikrát napadlo, jak by se asi chovali Nazgúlové – oni byli mnohem přátelštější a děti milovali nekriticky. To se o holkách říct nedá. Ty mají rády jen to jedno své a ještě bych řekla, že by mohly zkusit i vychovávat. Proto se snažím pořád dávat pozor… 🙂

  13. Vynořila jsem se z hlubin tvůrčí bažiny (právě jsem dokončila jednu povídku) a jdu sekundovat. Potvrzuju, že všichni mí psi dělali totéž, co AriBerry Patrickovi s balonkem. Dokonce i ta ztřeštěná Donda zapomene v přítomnosti smečkového mrněte na svou ztřeštěnost a aportuje dokonale (dává balonek do ruky, raduje se, když je hozen, a ani v jedné fázi neporáží házejícího na zem k radostnému oslintání). Ba i ta depresivní Melly odkládá své černé chmury a jme se štěně zajišťovat zezadu, aby nespadlo.
    A z mého pohledu je báječné, že všechna lidská smečková štěňata mají Melinku prokouknutou (nebo ona se nechá prokouknout), takže vědí, že zatímco Donda je na blbnutí, tak Melly je na to, aby vždycky padaly do měkkého. Je to poznat na té ručičce, kterou klopýtnuvší mrně s důvěrou natáhne dozadu přesně do výšky Melinina hřbetu – a ten se tam vždycky bezchybně zhmotní. 🙂

    Užívej si! Moc ti přeju, že je máš blíž. (h)

    1. „neporáží házejícího na zem k radostnému oslintání“ (rofl) Tak to je přesné (rofl)
      U nás byl dlouho problém v tom, že Patrick si nebyl při jejich hemžení jistý. Občas ho sejmuly i ocasem 😛

      Těším se na povídku! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN