BTW: Postradatelné maličkosti

1104dar2_1Je ráno, kamna mám vyčištěná, popel vynesený a jdu zatápět. Pár kousků tenké březové kůry, na to několik vyschlých šišek, kus silné kůry a dvě tři tenká březová polínka. Teď beru do rukou sirky… a musím se zasmát, protože si vždycky vzpomenu na tu debatu.

 

Na jaře jsem totiž v Tescu narazila na akci, kdy se prodávaly zlevněné sirky – od normálních, až po velezápalky dlouhé snad dvacet centimetrů. Na první pohled mě nezaujala ani tak ona inzerovaná sleva, jako spíš šíře nabídky v oblasti zápalek. Já o těch velkých vůbec nevěděla!

I koupila jsem si dvě krabičky těch větších, ale ještě ne obrovských. A zjistila jsem, jaká je to pohoda je používat! Vůbec, když našim sirkovým zásobám vévodí ty úplně mrňavé. Ne, že bych je milovala, ale náš dodavatel dřeva je má coby dárek pro zákazníky a přece to člověk nevyhodí… Typický danajský dar!

Nejsem extra nešika, ale když strkám prsty se sirčičkou do kamen, abych se trefila do naskládané březové kůry, je tu velká pravděpodobnost že rukávem někde zavadím o hranu otvoru v kamnech a víte, jak blbě se ty saze potom čistí? Já už jsem to těm dřevařům říkala. Než deset krabiček minisirek, to radši jednu s pořádnými! Však jste pořádná firma, ne? (Žasli – no jo, chlapi!:))

A tak si teď užívám se superpohodlnými zápalkami. Martin se mi směje a vytrvale používá ty pidižvíky. No, jeho volba:)) Já vím, je to blbina. Ale přivedla mě k myšlence na postradatelné maličkosti, které umějí člověku zpříjemnit život. Snadno se bez nich obejdete, ale s nimi je to prostě takové lepší. Třeba i trochu rozmazlené. Uvažovala jsem, co ještě u mě do této kategorie patří.

 

1104dar1

 

Tak třeba jabkostroj od Matyldy. Samozřejmě, že mohu oloupat a nakrájet jablka bez něj. Dokonce se do něj hodí jen rovně narostlá jablka, a naše jabloně s oblibou rodí i ta pokroucená. Ale stejně ho mám ráda. Nebo reflexní „postroj“, který lze snadno přehodit přes jakoukoliv bundu – u nás, na bídně osvětlené vsi, která navíc nemá chodníky, je reflexní pásek na rukáv trapně nedostačující, když jako chodec o sobě chci dát na silnici vědět. Našlo by se toho samozřejmě víc, ale myslím, že princip už chápete:))

No, a když už uvažuju o tom, co mám, tak se neubráním myšlence na to, co bych mít chtěla. Víte, co? Propisku, která je vždy při ruce, píše na cokoliv a vydrží jí náplň. To proto, že moje propisky, jakmile slyší, že říkám do telefonu: „Jistě, počkejte, já si to hned napíšu…“ se okamžitě přemístí do jiného časoprostoru a pokud to nestihnou, tak aspoň po prvních dvou napsaných písmenech přestanou psát. A když si dám do kuchyně novou, tak tenhle trik za chvilku umí taky:))

 

A tak se dnes ptám: Máte a používáte také nějaké postradatelné maličkosti? A jaké byste si přáli mít? Pojďme se bavit o maličkostech, které nám umějí zpříjemnit život 🙂

 

1104dar3

Aktualizováno: 2.11.2015 — 21:55

80 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. JEDNO SMUTNÉ OT. DNESKA V PLZEŇSKÉ LDN UMŘELA MAMINKA MÉHO JIŘÍHO. BYLA UŽ SKORO 14 DNÍ JEN LEŽÍCÍ A PŘIDAL SE JEŠTĚ ZÁPAL PLIC. JE AŽ S PODIVEM, ŽE PŘEŽILA TAK DLOUHO. MATKU UŽ NIC NEBOLÍ A NETRÁPÍ, ALE NÁM ZAČAL MARATON VYŘIZOVÁNÍ A BĚJ HÁNÍ PO ÚŘADECH.

  2. mam takovou sikovnou kovovou sirokou spachtli na sebrani nakrajenych potravin z prkynka a preneseni do kastrolu na plotne. Nic z toho nespadne. Stalo to par penez ale za malo penez hodne muziky. 🙂 Tezce jsem to postradala, kdyz jsem ted byla u mamy a pri vareni mi skoro vzdycky neco spadlo do uzke mezery mezi linku s prkynkem a sporakem. Uz vim, co s sebou privezu priste.

    A ta rulicka, co sbira zvireci chlupy z odevu. ANO!!!! Ty mam doma, v aute, byly v praci. To kdyz jsem na sebe dala pracovni kostymek a Jakey se na odchodu o mne otrel, tak to bylo prevelice nutne.

  3. Děkuju za skvělou diskuzi – musím říct, že většinu oněch zmíněných postradatelných maličkostí znám a používám.

    Nemám udělátko na plyn, protože nemám plyn 🙂
    Nemám silikonovou podlžku, používám papír. Ale uvažovala jsem o ní! 🙂

    A nakonec – fakt neznám ty věšáčky na dveře – ani obyčejné, ani Mariččiny kočičí 🙂

    A Maričko, máš pravdu, v krbu se zatápí „čistěji“ než v kamnech. Ale jak jsem s krbem žila v Anglii, nikdy bych za něj kamna nevyměnila – z mého pohledu je tepelný komfort od kamen nesrovnatelně lepší 🙂 (a vytápíme s nimi celý Dům 😛 )

    1. Ano Dede, krb na je koukání, kamna na vyhřátí místnosti 🙂 Prý skoro 80% tepla z krbu letí ven. Však my si jednou pohrávali s myšlenkou dát do krbu výplň-kamna se skleněnými dvířky (takže bychom stále viděli plameny). Jenže bychom přišli o „přírodní“ drsný komín. Byla by v něm roura od kamen a nahoře otvor krbového komínu kolem ní utěsněný. A my bychom přišli o naše rorýsi !!! Co by si chudáčci počali, až by po dlouhé cestě přiletěli k nám, našli komín ucpaný a museli hledat jinde ? To jsme nemohli dopustit :)).

    2. ano dede, plno z těch maličkostí používáme a oceňujeme všechny, ale kterou z nich miluješ jako já pečící papír? ty dlouhé sirky, že jo?

  4. Dede, moc hezké zamyšlení. Takových různých věciček na světě je, jenom si momentálně nemohu tak rychle a večer vzpomenout. Já v krbu zapaluji takovým zapalovačem co má dlouhou zapalovací trubici, také praktická věcička. A tužky co píší na všechno. To používám teňounkou permanentní popisovačku 😉 .
    Dnes jsem zkoušela s Ajvinkou běhat coursing ve Vranově u Brna. Bylo to báječně veselé odpoledne, mezi pejsky, pod lesem, s hezkým historickým kostelem za zády. Jo a dnes byl ve Vranově i panovník z Lichtenštejnska, omrknout opravenou hrobku svých předků (wasntme) . Opravu celou zaplatil ze svého, i když patří našemu státu. Říkali v TV.

    1. Hm, sežralo mi to komentář, takže znovu 😛

      Alex, coursing je bezvadnej nápad, to by se našim holkám určitě líbilo! A zajímalo by mě, jak se to líbilo Ajvi – byla nadšená? (wave)

  5. Nezbytných maličkostí, které používáme by byl docela dlouhý seznam, řadu jich už vyjmenovali ostatní. V kuchyni snad nejvíce používám stařičký kovový otvírák víček. Dají se zachytit víčka od pár cm (lahve) až do 10cm velká. Víčko se uchytí do 2 „záhybů“, spodní je posuvný (podle vel. víčka), pak se zmačkne páčka, která záhyby u víčka upevní a pak se jen držadlem pootočí. Funguje skvělě už přes 40 let a trnu, kdy se mi udělátko rozbije, protože nikde nikdo už tohle neprodává. Další je „jehla“ v kalíšku na propíchnutí vajíček před vařením, aby nepraskla skořápka. Také mám léta. Pak krájecí kolečko na pizzu a rádýlko na těsto (kam se na ně hrabou nože!) Skvělé je cvakátko na vyndavání svorek(těch sešívaček) z papíru, dva protilelé „zuby“ zajedou pod svorku a zmačknutím vytáhnou. Je to skvělé, když vyhazujeme papíry na třídění, nebo ke skartování(tam by zapomenutá svorka udělala neplechu). A bez náprstku už bych fakt nedokázala šít.

    Dlouhé sirky znám, dokonce jsem jednou vyzkoušela. Jenže já umím v krbu fakt zapálit rychle jen jednou malou sirkou (opravdu vyjímečně dvěma a to proto, že první se zlomí, nebo blbě škrtá) a tak mi ty velké (tady podstatně dražší) přišly zbytečně nevyužitý kus dřeva. Tady se jim sice říká krbové sirky, ale podle tvého popisu Dede bych jejich využití spíše viděla u těch kamen, kde je prostor do kterého se musíš malou sirkou třefit (a nezašpinit se) přeci jen menší než u krbu.

    Byla zmínka o věšáčcích na dveře. Také je máme rádi a máme je na všechn dveřích pokojů. Ale minulý týden nám pošta dodala tyhle – do každé koupelny jeden – které jsme vyměnili za obyčejné bílé, které tam dosud byly 🙂

    http://www.wdrake.com/buy-over-the-door-cat-hook-342786

    1. Maričko, ty věšáčky jsou nápadité a roztomilé. To náš Dáreček moc roztomily dnes v podvečer nebyl. Po coursingu jsme naložily obě naše zvířátka do auta a jeli na preventivní očkování. Pejsek jako obvykle v poklidu, za to Darča bojoval jako lev a opět hrozilo, že budu panem doktorem ošetřena. Vrčel a cenil zuby tak výhružně, že jsem trnula, která moje ruka (dělala jsem držiče) to schytá. Opět jsem zapoměla rukavice. A to nás čeká za pár dní aplikovat tomu našemu tygrovi pastu na odčervení. Úplně se při té myšlence orosuji na čele 😛 .

      1. Alex, nešlo by Darečka nějak rychle na moment šoupnout do látkového pytle se zatahovací šňůrkou u krku? Nebo zabalit do deky? Alespoň tak se to různě radí u podobně „živých pacientů“:)Já s tím osobní zkušenost nemám. Jinak můžeš zkusit pastu D. napatlat na čumáček, třeba si to sám sláže.

        My s kočkami u veta naštěstí problémy nemáme, nejsou tam rády, ale chovají se klidně. Zato s Trixie je to naopak. Z neznámeho důvodu se tam najednou poslední 3-4 roky bojí chodit. Nikdo ji neublížil, všichni ji tam mají rádi. Ale asi ji některá injekce extra bolela či co, pamatuje si to a teď je to každoroční boj ji dostat do budovy. Loni i předloni se dokonce hned jak ji zvedli na stůl počůrala. Ani náznak agresivity, nevrčí, necení zuby, pokorně stojí, má stažený ocasem, starchy šíleně slintá a mírně se chvěje. Když je konec, ven mě táhbe jak dva páry volů (zatímco manžel platí) a jak sedí zase v autě, okamžitě se uklidní. Je nám ji vždy moc líto, ale není vyhnutí 🙂

        1. Pokud to není problém, domluv se s veterinářem, dej mu kýbl pamlsků a jezděte tam často jen tak – přijdeš do čekárny, vyjde sestra, dá psovi pamlsek, podrbe a vy odcházíte. Až bude vesele vcházet do čekárny, přeneste podávání pamlsku do ordinace – vždycky jen krátce nakouknout, odměnit a jít. Pokud to není nutné, nedávat psa na stůl – ve dveřích píchnout injekci, ňamka jako vždycky a zase jdem. Pes si ani nevšimne, že je něco jinak.

      2. Oriáškovi bylo jedno i píchání štípavé injekce, Kilián mě při té první rafnul. Ne hluboko, jen stěží protrhl kůži, ale měla jsem to den a půl oteklý, byť mě vet hned vydezinfikoval- vzal to z jedné vody načisto i s kocourama :)Podruhé už jsme věděla, co čekat, takže mě tím zubem nestihl ani škrábnout. Ale na poprvé překvapil- byl rychlej jak kobra a tu hlavu tak daleko rozhodně otočit nemohl!

        1. Jojo, my taky používáme spot na odčervení, lépe se to aplikuje a hlavně (!) -platí to i na tasemnice, kterých se ty naše krasavy nemohly zbavit 🙂

    2. Maričko, to je úžasný věšáček! Já mám na dveře tyhle ikeácké, jsou bezva.

      http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/10226782/

      A na ručník a utěrku v kuchyni mám tyhle háčky místo poutek.

      http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/10226782/

      V koupelně mám na umyvadle tyhle háčky.

      http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/10226782/

      Jak už tady psala YGA, IKEA je pro mě nevyčerpatelná studnice těchhle šikovných drobností.

  6. A teď jsem si vzpomněla (neb jsem před chvílí měla v ruce) – v kuchyni se absolutně neobejdu bez gumové stěrky! Ne silikonové (ta je na prd), ale gumové – tím vyškrábnu těsto, pomazánku, použitý olej, všecko. Mám vždycky dvě – na sladké a na slané.

    1. Já používám silikonové, ale z IKEA, ty také pěkně přilnou. Na slané mám červenou a na sladké bílou.

    2. Těch není nikdy dost. U mne se jim říká VYLIZOVÁKY.
      Rozumných udělátek je spousta a taky spousta blbostí, které člověk nakoupí s tím, že budou fungovat a ono nic. Jen další krám v šuplíku.
      Až to po mně jednou bude někdo likvidovat, je mi ho předem líto.

  7. Pro mě je dnes už nepostradatelnou geniální maličkostí odměrka na potra0viny, díky které se leta letoucí v mé domácnosti nevyskytuje kuchyňská váha. A nejoblíbenějším kuchyňským udělátkem pro děti je jednoznačně kráječ na vajíčka. 🙂
    Na práci s ním u nás stojí ve frontě už druhá generace malých pomocníků.

  8. Mám dvě takovéhle věci. A obě jsou pro mně NEPOSTRADATELNÉ ! Zaprvé je to zapalovač na plynový sporák. Pamatujete na rakouské zapalovače, zvané koksáky? Plechové, na kamínky a bombičku s benzínem? Mám takový, bez bombičky, ale na kamínky – jen hází jiskru. Ale má dlouhé držadlo a báječně se s ním ten plyn zapaluje. A druhá je podávací vidlička, spíš vidlice. Za hóódně hlubokého totáče ji mívala každá prodavačka v uzeninách. Salám se nabodl a pak se zmáčkla rukojeť. A takové udělátko vyjelo a sešouplo salám na papír. Moc prima věc, už několikrát opravovaná (je jí už asi čtyřicet let), ale bez ní jsem u vaření jak bezruká!

  9. Yga mi vešiačikmi pripomenula také tie štipce s uškami, vďaka ktorým netreba na uteráky, utierky a osušky prišívať látkové pútka, tak tie mi dosť uľahčujú život, lebo hlavne tatko tie látkové pútka furt roztrhá a kto by to stále prišíval. Takéto: http://1url.cz/48aR Nie sú z ikea, teraz rýchlo neviem, odkiaľ ich mám, že by zo skapíňajúceho cafouru?

  10. Ono takových blbostiček pro lepší pohodu se najde. Třebas ten cancourek šňůrky, co kdysi byl stálou součástí knížek a teď se zase pomalu vrací … nebo škrabka na brambory a jinou zeleninu … nebo hliníkové věšáčky na dveře (např IKEA) – vůbec v právě v IKEA se takových „zanedbatelných“ udělátek najde hafo.

    1. Věšáčky na dveře miluju a vozím na všechny výlety. Skoro nikde nemají dost ramínek (a vzhledem k tomu, že šatstvo nosíme na hřbetě v ruksaku, tak fakt netaháme zbytečné krámy).
      Taky báječná věc je takové to kancelářské cvakátko na spisy – slouží k stejnému účelu jako kancelářská sponka, ale konstrukcí je to spíš kolíček. Báječná věc na načaté sáčky s prdopečem a čímkoliv dalším 🙂

  11. Když o tom tak přemýšlím, pro mě je dobré udělátko sítko z IKEY, které se dá položit na dřez. Já když jsem měla malé sítko, tak jsem si vždy spálila prsty vařící vodou.

  12. DEDE, TAK TO JE ZASE TÉMA!!JÁ BYCH SI MOC PŘÁLA MÍT NĚJAKÉ UDĚLÁTKO, KTERÉ SE KDYSI PRODÁVALO NA KLÍČE. POTŘEBOVALA BYCH, ABYCH JEN PÍSKLA A MÉ ODLOŽENÉ A NĚKDE ZASTRČENÉ BRÝLE BY ZAČALY HOUKAT JAKO SIRÉNA. ONY BRÝLE ZASTRČENÉ S MRAŽENOU ZELENINOU DO MRAZÁKU NEHO SKRYTÉ ZA PYTLÍKY S MOUKAMI ČI RÝŽÍ VE ŠPAJZU SE FAKT VELICE TĚŽKO NALÉZAJÍ. KDO BRÝLE NOSÍ, ABY VŮBEC COKOLI VIDĚL, TEN DOBŘE TUŠÍ, O ČEM MLUVÍM. PRO MNE JE SIC DOBRÉ ŘEŠENÍ ZAVĚŠENÍ BRÝLÍ NA KULATO GUMU A JEJICH NOŠENÍ KOLEM KRKU , ALE SPÁT SE S TÍM FAKTR NWEDÁ. OBČAS OBA S JIŘÍM ZOUFALE HLEDÁME MOJE BRÝLE.JEDNOU JSEM V ZOUFALSTVÍ KOUPILA BRÝLE U VIETNAMCE, ABYCH VZÁPĚTÍ NAŠLA BRÝLE V MRAZÁKU U ŠPENÁTU.PŘES TY BRÝLE OD DŽONGŮ SIC TOHO MOC NEVIDÍM, JELIKOŽ KAŽDÉ MÉ OKO KOUKÁ JINAK(MÁM 1 SKLO CYLINDRICKÉ), ALE JAKO POMOC V NOUZI MUSÍ TYHLE BRÝLE STAČIT. DOŠLA JSEM AŽ DO BODU, KDY MÁM BRÝLE UŽN TROJE. .PATŘIČNĚ VIDÍM VŠAK JEN PŘES JEDNY,

      1. SHARKO, TO UDĚLÁTKO NA KLÍČE ZNÁM DLOUHO, ALE NEMÁM HO. MYSLILA JSEM COSI PODOBNÉHO, CO BY SA DALO PŘIPNOUT NA BRÝLE A HLAVNĚ BY SSE S TÍM TY BRÝLE NOSILY NA NOSE. NEDOVEDU SI PŘEDSTAVIT, ŽE BY SE TOHLE KLÍČENKOVÉ UDĚLÍ ÁTKO DALO NOSIT PŘÍMO NA NOSE S BRÝLEMI. A VÍM, ŽE ZVUK TO VYDÁVÁ PRO MNE SLABÝ.ČASTO MARNĚ , DLOUHO A HLAVNĚ BEZ BRÝLÍ HLEDÁM ODLOŽENÉ BRÝLE A JE TO POTÍŽ, JAK JISTĚ SAMA VÍŠ JAKO OBRÝLENÁ OSOBA DOBŘE.PÍSKAT SICE UMÍM, ALE KLÍČE HLEDÁM JEN MÁLOKDY, JELIKOŽ MÁM ZVYK KLÍČE VĚŠET NA HÁČEK NA DVEŘÍCH A HNED SE VSTUPEM DO BYTU.KDYBYCH TO NEDĚLALA, BUDE ZE MNE JEN ŠÍLENÝ HLEDAČ KLÍČŮ.

        1. NOSÍŠ BREJLE NA ŘETÍZKU, NOSÍŠ, TAK SI TO PŘICVAKNI K ŘETÍZKLU JAKO OZDOBU A MÁŠ TO 😀

      1. KAROLÍNO, ŘEV BY MI NEVADIL, J UŽ VELICE ŠPATNĚ SLYŠÍM HLAVNĚ V NÍZKÝCH FREKVENCÍCH, ALE NA BRÝLE SE TO PŘIDĚLAT NEDÁ.

  13. ono jako příjemná maličkost se nám jeví cokoliv z papíru, včetně toho toaletního..jen si to moc neuvědomujeme, co to je za výdobytek…potažmo,ono i podprsenka 😀

  14. Vítej, Dede, v klubu Dlouhých sirek. Už jsme dva členi. 😀 Já je používám jak do krbových kamen, tak venku když se peče soubuřtí, například. Jsou tu zmíněny dlouhé zapalovače – ty jsou šikovné, ale prostě se mi tolik nelíbí. Solo Sušice ruleezz (to slovo jsem nedávno slyšel vykřikovat mládež a dlouho jsem musel přemítat co to znamená 😀 )

    1. dlouhé sirky používám hlavně na svíčky na hřbitově protože s těmi pidi si vždycky popálím palec dřív než chytí svíčky. Jen kdyby nebyly tak drahé

  15. Dede a co zapalovač s dlouhou tyčkou? (u kamen se stejně se zašpiním, když tam rovnám ten základ na podpal, ale na svíčky je fajn)
    Příjemné maličkosti? Určitě je jich hromada. Pro mne rozhodně svítící obojky a svítící aport – přes zimu k nezaplacení. Hadice k pet-flašce, aby se dalo pít za pochodu. Krém na ruce s pumpičkou. A milion dalších, které mne zrovna teď nenapadly 😀

    1. Áno, zapaľovačov s dlhou (či dokonca teleskopickou!) tyčkou mám niekoľko, dajú sa aj naplniť, takže mám aj náhradnú plynovú náplň a plním. K tomu zásoby kahancov rôznych veľkostí a s rôznou dobou horenia, náhradné baterky do baterkových sviečok, chjo, už je zo mňa plne vybavená sviečková baba …

  16. Do této kategorie by šlo zařadit papírové kuchyňské útěrky. Je to něco tak neuvěřitelně univerzálního a nemusím přemýšlet, který hadřík je správný na kterou věc

  17. Hm, takovej ten otvírák na pivo, co si s ním to pivo pak i zašpuntuješ- no, spíš zavřeš 🙂 a lepící váleček na chlupy 🙂

  18. já bych vrátila inkoustové tužky..mě se po nich stejská…tuto maličkost postrádám….

    1. Já jich mám ještě trochu v zásobě – červených a modrých. A myslíš, že už nejsou k dostání?

      1. já myslím ty olizovací,co po nich byl jazyk do fialova…prostě u nás už několik let nejsou k sehnání…a to,co občas přišlo přes shop,bylo nepoužitelné,neb rozlámanou tuhou se psát fakt nedá….takže ořezáváš,ořezáváš a za chvíli nemáš co…

    1. ANO, PAPÍR NA PEČENÍ JE FAKT VYNÁLEZ.UŽ NEPOUŽÍVÁM ŽÁDNÝ TUK NA VYMAZÁVÁNÍ PLECHU. USTŘIHNU PEČPAPÍR, VYLOŽÍM NÁDOBU A PO UPEČENÍ UŽ PEČÍCÍ NÁDOBU NEDRHNU JAK HLOUPÁ.

      1. a co takhle „pečpapír“ silikonový? Tedy plát z tenkého silikonu, který vložíte na plech? Dobře se z něj cokoliv sloupává, pokud děláte hromadu vánočního cukroví, dá se silikon jen stáhnout na rovnou plochu, kde cukroví chládne a na ochlazený plech už zatím skládáte další. Obecně jsou kuchyňské silikonové vychytávky fajn.

        1. Akorát mám pocit, že tu Bubu (chemik) před časem psala, že to není úplně „košer“ (bližší podrobnosti si bohužel nepamatuju). Nevím, silikonové věci v kuchyni nepoužívám, radši ten papír.

          1. AIDO, JÁ SILOKON V KUCHYNI TAKY NEMÁM A PŘES JEJÍ PRÁH MI FAKT NESMÍ. KDYBY NEBYLO ZBYTÍ, BUDU RADĚJI VŠECHNY PEČÍCÍ NÁDOBY VYMYZÁVAT A VYSYPÁVAT MOUKOU, JAKO TO DĚLALY CELÉ GENERACE ŽIJÍCÍ
            PŘED PEČPAPÍREM. JINAK AIDO, MRKNI DO EMAILU, NĚCO JSEM TI NEDÁVNO POSÍLALA.

            1. Mail jsem právě našla (a děkuji za něj), odpovím později, zítra jsem mimo net a dnes už skoro spím.

    2. Papír na pečení jsem několikrát proklela do nejhlubších pekel. Buchta s připečeným papírem je děs. Používám silikonovou podložku a je to paráda. Kromě toho používám ještě i několik silikonových forem na pečení a pár dalších silikonových kuchyňských pomůcek. Naprostá paráda. Žádné vymazávání, nic se nepřipéká, jsou lehké, nespálím se o ně, šoupnu je do myčky a jsou jako nové, sroluji je a uklidím, nezaberou moc místa.
      Jestli jsou snad nějak škodlivé, tak se děj vůle boží. Na něco člověk umřít musí 😀 . Léta jsem vařila v hliníkových hrncích a kastrolech, nezblbla jsem a žiju. Tak ten silikon snad taky přežiju.

      1. Tapuz, ony se prodávají dva typy papíru na pečení – jeden je nepřilnavý, ten kupuju v Lidlu 20m za nějakých 40-50 kč, nepamatuju se kolik přesně, tak na ten se nic nechytí. Na a pak je druhý typ, méně častý, který se musí pomastit. Jednou jsem ho omylem koupila a pizza letěla do koše i s papírem (devil)

        1. to nedělej tapuz, o pečícím papíru se nesmí mluvit špatně, aby se nám neurazil a neodešel! peču na něm všechno, nejenom sladké, protože aluminiová folie mě točí, jak se na to kolikrát věci lepí. tak na pečící papír dávám skoro všechno co peče bez šťávy, třeba hranolky, karbanátky, míchanou zeleninu, toast se sýrem a tak dále, a vždycky si uvědomím jak jsem za ten papír vděčná.
          ivo, já jsem taky jednou takhle naletěla! a pak jsem si uvědomila, že na té roli papíru nebylo napsáno pečící papír ale nepropustný papír nebo tak něco. už mi tu čtyři roky straší v kuchyni, občas se snažím do něj zabalit sandwich, ale v podstatě je úplně k ničemu.

          1. chichi taky jsem se jednou takhle napálila, koupila jsem nějaký laciný pečpapír a vánoční cukroví jsem nemohla dostat dolů, od té doby si dávám bacha, co kupuju a je fakt, že je to s ním mnohem jednodušší.

              1. Dámy, a nebyl to tzv. svačinový papír? Ten asi ničím potažený nebude. Ještě ho taky někde ruličku mám, ale péct jsem na něm nikdy nezkoušela.
                A co tzv. pergamenový papír, zmiňovaný ve starých kuchařkách – to bylo co? Nevíte někdo?

                1. Jo, a ještě by mě zajímalo, co byl zač ten papír, který používal můj dědeček v řeznictví. Byl takový hodně silný, tmavý, mírně lesklý a balil do toho maso. Nevěděla byste některá?

                2. Ne ne, byl to papír na pečení, jako takový popsaný na krabici.

                  Na pergamenu se peklo, pamatuji se na to, babička i maminka ho používaly v dobách, kdy se ještě neprodával „pečicí papír“ tak, jako dnes. Vypadal podobně, byl to takový silný, hladký, částečně jakoby průhledný papír, spíš šedý (ne žlutý), šustivý. Prodával se v roličkách nebo v plátech. To, co čouhalo z plechu nebo z forma ven, při pečení obvykle skoro shořelo. Podobal se nynějšímu pečicímu papíru, jen byl asi méně odolný.
                  Jinak pravý pergamen je sušená vyhlazená zvířecí kůže zbavená srsti a používá (požíval) se jako papír na psaní.

                  1. Vím, že existuje pečící papír fungující i nefungující, svého času byl ten dobrý hnědý. Ale teď mám fungující i bílý, tak to muselo být výrobcem a toho si nepamatuju.

                  2. Myslím, že pergamenový papír byl něco jako pauzák, posléze používaný projekčních kancelářích. Ještě ho někde mám schovaný (rofl) …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN